Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
214 online brugere
3004 online annoncer
SælgesKøbes

C4FM Struer

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  06/05-16 09:44
Bo M Nielsen OZ2BMN

Indlæg: 91
Efter Lidt opstarts problemer med repeatern skulle den køre rigtig godt
repeater frekvens 145.7875Mhz
Tone FM 94.8
Tone Digital 094 AMS mode dvs FM og Digital
Repeater 50 watt


så hvis du har købt radio fra Yaesu der kan C4FM er der måske en mulihed for at du kan nå Repeateren i Struer hvis du evt ville prøve Digitalt . hvis ik køre man bare FM Narrow

der er 2 i danmark og et link i Odense

det var bare lidt info ;) go weekend til jer der ude
Vi ville skrive mere om C4 senere om fordele og ulemper

Bla om( Swits mode )


----------
t www.oz5thy.dk www.asr.oz5thy.dk
ASR gruppen på facebook

#2  06/05-16 11:05
Per Olsen
Indlæg: 1
Svar til #1:
Hej Bo

Det lyder fint.

Kan man nå den via dv4mini på FCS001 gruppe 04.

OZ5PO Per

#3  06/05-16 14:55
Bo M Nielsen OZ2BMN

Indlæg: 91
Svar til #2:
uhh det ved jeg dog ik hvordan en dongel er

----------
t www.oz5thy.dk www.asr.oz5thy.dk
ASR gruppen på facebook

#4  06/05-16 15:17
Brian

Indlæg: 37
Svar til #2:
Hej Per

Jeg har sat en dv4mini op til FCS001 gruppe 04.
Den ligger som OZ2FYN.Så kan du prøve.. :-)

----------
Med Venlig Hilsen
Brian Mikkelsen (OZ3APR)

#5  06/05-16 17:56
Bo M Nielsen OZ2BMN

Indlæg: 91
Svar til #4:
den jeg har heder OZ5THY / Struer Repeater

----------
t www.oz5thy.dk www.asr.oz5thy.dk
ASR gruppen på facebook

#6  12/05-16 21:10
Søren Jørgensen
Indlæg: 4
Svar til #1:
Er ikke hoppet på digi-modes endnu, men synes bare initiativet er super fedt. Så lige en thumbs up herfra.

#7  13/05-16 01:05
Bo V. Fyhring

Indlæg: 111
Svar til #6:
Kan varmt anbefales. Køb en FTM 400 hvis du ud over C4FM også ønsker APRS.
Med en FTM 100 kan du også køre både FM/C4FM og ARPS men ikke samtidig.
Kig med på oz5thy.dk der kommer snart en hjemmeside om dette system.
PS med 5 watt og wide i C4FM lyder det som tetra.

#8  13/05-16 10:58
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #7:

Der har bredt sig en kedelig tendens blandt radioamatører - nemlig at fm-modulere med indstillingen "wide" (i modsætning til "Narrow").

Da man har valgt at presse 2-meter repeaterfrekvenser ind på "halve" kanalafstande (12.5 KHz i stedet for 25KHz.) giver dette splat på nabofrekvenserne.

Det var tidligere "god skik" at modulere med max. 5KHz på fm.

Ikke alene skal det nu om dage være nemt at bestå radioamatørprøverne, men lydkvaliteten skal også helst være i hi-fi kvalitet.

Kedelig tendens.


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

Redigeret 13/05-16 18:53
#9  13/05-16 18:12
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #8:
Karl,
Jeg er enig med dig i det du skriver omkring kanalafstand, men den sidste sætning du lige får klemt ud omkring radioamatørprøver, er jeg ikke enig med dig i.
Det er jeg ikke af den simple grund at der genereres færre radioamatører end der falder fra ved naturlig afgang og det er ikke godt for vores hobby.
Du skal være rigtig glad for at det er blevet nemt at tilegne sig f.eks en D-licens. D-licensen som nogen gamle amatører har en grim tendens til at håne, er faktisk medvirkende til at det er lidt nemmere at få nye folk igang.
Der er masse af folk med A-licens som fik den foræret for nogle år tilbage, fordi reglerne blev ændret, så hvad skal vi så gi´ for den form for licens ?
Hvis du i dag læser op til en A-licens, så lære du heller intet om hvordan du igrunden skal bære dig ad med at køre HF. Da jeg havde taget min licens til HF var jeg ikke et hak klogere omkring anvendelsen af HF båndet end jeg var før jeg fik licensen. - Eneste forskel var at nu har jeg licens til at trykke på PTT og forstyre alle de andre :-)
Karl, - hvis du f.eks tager til amatørtræf, markeder o.lign herhjemme, så møder du kun gamle folk. Du møder meget sjældent unge mennesker, - hvad mener du vi skal stille op med den tendens ?

Jeg mener at det er godt vi har fået D-licensen og at det er blevet rigtig nemt at få licens. Det kan i sidste ende være med til at redde vores fælles hobby fra at uddø, når de gamle falder fra af alderdom.
Det er i mine øjne en forkvaklet holdning at have, hvis man ser ned på det faktum at det er blevet for nemt at få licens.
Nu er jeg jo formand for det nye Nødradio Danmark og jeg kan fortælle dig at her ser vi helt ens på folks licens eller mangel på samme. Her måler vi ikke folk på licensgrad, men på deres menneskelige kvaliteter og det de kan byde ind med.
Vores fornemmeste opgave er at tage imod alle folk på lige vilkår og så sørge for at de får en basisuddannelse og derefter bliver specialiseret indenfor forskellige grene af beredskabet.
Vi har en del med D-licenser, nogen med B og nogen med A og der er faktisk flere af vore D-licenser som helt af sig selv ønsker at opgradere til A eller B licens. De var højest sandsynlig slet ikke kommet igang med hobbyen, hvis de ikke havde haft adgang til at erhverve den nemme D-licens.
Karl, - du bør se D-licensen som en appetitvækker for at få nye folk til hobbyen og ikke som en kedelig tendens. Din fornemme opgave bør istedet være at være aktiv blandt disse nye folk og vøre innovativ omkring at få dem videre i hobbyen og måske få en højere licens, samtidig har du muligheden for at lære dem "god skik" omkring frekvensanvendelse. Den mulighed får du kun hvis du blander dig med disse mennesker og er aktiv iblandt dem, - ikke ved at sidde og skrive om det på BG, for de læser altså slet ikke med her de nye potentielle amatører.

Hvis man som gammel amatør bliver hængende i fortiden og floskler om at kun HF og SSB dur, så kommer man altså ikke ud af stedet.
Udviklingen køre altså helt sit eget løb, hvad enten nogen bryder sig om det eller ej. 1750 Hz åbningstoner forsvinder ganske langsom ud af billedet hen af vejen, - og det er kun fordi nogle enkelte repeaterbyggere er flinke folk, at de stadig bygger 1750 Hz i repeaterne , samtidig med at de laver Pl. toner på TX/RX, for de behøvede faktisk ikke at gøre det, - det er ren service for de gamle forstokkede amatører som sidder med en gammel spilledåse som ikke kan køre pl.toner at de stadig ofre sig og bygger 1750 hz i.
Der er er IKKE een eneste ny eller ung amatør som kunne drømme om at købe en radio som ikke kan sende pl.toner i dag, så i princippet så er vi blot tålmodige og rare ved de gamle amatører.
I Nød Radio Danmark kunne vi ikke drømme om at bygge en ny repeater med 1750 Hz tone på. Vi er længe gået over til Pl. toner, således at det hele er brugervenligt og flexibelt, samt nemt at linke og crosslinke til efter behov.

Jeg er ked af at mange gamle amatører ikke kommer lidt med frem i skoene, for vi kunne faktisk have ret så megen gavn af jeres viden ud i radio, men vi har ikke rigtig nogen gavn af at de gamle bare sidder her og er sure på udviklingen.

Prøv at se vores hobby fra en ny vinke Karl, - du vil opdage at der sker usædvanlig mange spændende ting og du vil opdage at selvom vi er mange med lav og nemt erhvervet licens, så er vi faktisk utrolig optaget af at gøre tingene rigtig og udvikle på alle de bestående elementer i hobbyen. Der er mange gamle amatører som fejlagtigt tror at vi "unge og nye" amatører ikke interessere os for f.eks analog HF, helt ned på rør-radio niveau, - jo, det gør vi faktisk. I vores nye Nød Radio Danmark er der faktisk tænkt en gruppe ind som skal beskæftige sig med netop rørradioer, fordi det må anses for at være den sikreste kommunikationsform overhovedet, hvis man f.eks ser det i forhold til en solstorm eller et EMP, - vores største problem er bare at ingen iblandt os ved noget videre om rørradioer og dem der ved noget og kunne være til nytte, de sidder bare hjemme i hulerne og leger sure gamle mænd i forhold til udviklingen. Hvad kan vi bruge det til ? Ik´å en ski´ Karl.
Prøv dog at komme ud i lyset og vis hvad i dur til. Mange af de gamle amatører laver ikke andet end at kæfte op her på BG og være fandens kloge....jamen så kom da for pokker ud og vis os i praksis hvor kloge i egentlig er, så vi kan få glæde af jer inden i sætter træskoene. Vi har brug for jeres overleveringer.
Tænk lidt over det Karl :-) - fortsat god aften.

Hilsen Boris OZ2LPX

#10  13/05-16 18:48
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #9:

Hej Boris.

Jeg skruer lige den Nordjyske sarkastiske humor på, og skriver "Sludder og Vrøvl".

Jeg interesserer mig ikke en døjt for digital internetkommunikation. Det har efter min mening ikke noget som helst med radioamatør hobby at gøre.
Derfor er jeg så pr. definition "Gammel og forstokket (ternet skjorte og hele pakken ....)".

Nej - jeg er bare "Old school" radioamatør.

Unge mennesker er fremme i skoene, fremtidens håb - og kvalmende egoistiske. Derfor skal de så betegnes som lysende intelligente og helt "med på noderne". Alverden er afhængig af deres blændende intelligente og fortræffelige iderigdom - som desværre bare ikke rækker til at reparere 1750Hz tonen i deres radio - hvis den går i stykker.

Jeg mener stadig at der skal være plads til alle - men fri mig venligst for det jeg ikke interesserer mig for, og ikke har lyst til.


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#11  13/05-16 19:55
Claus Laursen
Indlæg: 111
Svar til #10:
Hørt Hørt lige mine ord

#12  13/05-16 20:01
Hans V. Andersen
Administrator


Indlæg: 1079
Svar til #10 + 11:

Hvorfor laver i ikke en ny tråd, hvor i taler om at digitalt radio er yt ?

Og lader dem som har brugt tid & penge på noget nyt, beholde deres tråd
i en seriøs tone

?

#13  13/05-16 20:55
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #12:

Du kan da bare svare #1 - hvis der er noget at svare på.

I stedet springer du som en tøsefornærmet trold ud af æsken, og skriver opkast som heller ikke hører hjemme i tråden.

Ja, morale er godt - dobbelt ......... osv.


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#14  13/05-16 21:00
Hans V. Andersen
Administrator


Indlæg: 1079
Svar til #13:

Mon ikke du til fulde har vist en million gange i forum, hvad din mening er om digitale modes, og jeg er skam ikke tøsefornærmet, men lidt mere ala øv øv, at en fin start på en informativ tråd, skal tilføres ligegyldige meninger.

Du skriver du IKKE er intr. i digitale modes, MEN du har fået dig et Digitalt ID 2381016 , så lidt dufter det da af intr. ;)
Hans

Redigeret 13/05-16 21:03
#15  13/05-16 21:20
Claus Laursen
Indlæg: 111
Svar til #12:
Hans
jeg siger ikke at det digitale er yt da jeg selv køre DMR.
men at der er en stor gruppe af de unge der ikke kan eller vil anderkende at der er stadig nogle for hvem det at være amatør er ligmed at lodde..
jeg Har ikke teknik skræk da jeg elsker at pusle med microcontrollere fra de simple pic til de mere komplexe ARM typer,men jeg er skide træt af at høre at vi bare er en samling gamle sure mænd i ternede skjorter
Vy 73 De OZ1LQB

#16  13/05-16 21:35
Hans V. Andersen
Administrator


Indlæg: 1079
Svar til #15:

Hej
Lige præcis, jeg var en af de 3-4 stykker som startede DMR i OZ land !
Jeg kan også godt lodde ;), men det er mere det at der skal være plads
til alle, både dem med super meget intr for teknik, men også dem som ikke vil andet en push to talk, det jeg mener er problemet er, at vi ikke hver gang der er en tråd om digital radio, skal tilføres meninger om at det er noget snask for udvindende unge ;)

VH Hans

#17  14/05-16 01:41
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #10:
Karl....
Læste du slet ikke hvad jeg skrev ?..... eller læste du kun delvist mit indlæg ? Det lugter lidt af delvis læsning eller "ikke forstået".

Old School radioamatør, skriver du, - fint med mig.... samtidig skriver du at du om de unge og deres lysende intelligens, som ikke rækker til reperation af osv....

Jamen kære ven....læste du ikke mit indlæg ??? Det er netop derfor vi har brug for sådan nogen som dig og andre "Old Schoolers" - for hvor fan skal de unge ellers lære de ting ?? Hvem fan skal lære os andre at bruge rørradioer i Nødradio beredskabet udover sådan nogen som jer ?

Nu må du altså tage skeen i den anden hånd kære ven og lære fra dig istedet for !

Det høre ikke med til pensum i skolen at lodde, det lære de ikke længere. Hvorfor tror du at jeg lægger så meget vægt på netop de ting i Nødradio Danmark ??? Det er da netop fordi vi bla. gerne vil være med til at redde hobbyen.
Jeg og mit bagland sørger for at vi får de unge igang, men vi har dælme brug for at du og andre gamle "skjorter" smøger ærmerne op og viser os hvad i dur til og det gør i altså ikke ved at sidde her og kvæulerer over hvor ringe ungdommen er!
Kom du bare ind i kampen kammerat, så skal jeg nok sørge for at forsyne dig med unge mennesker.
Du kan bare følge med i vores projekt kære ven. LIge præcis idag meldte der sig en ung pige ind og jeg garantere dig for at der kommer flere.
Kik du lige på vores gennemsnitsalder i forhold til EDR afdelingerne, så skal du se forskel hen af vejen. Vi er nemlig kun akkurat lige blevet godt 1½ måned gamle og vi har altså tænkt os at storme fremad nu og der er masse af plads til dygtige "oldtimere" hos os, hvis de kan se fremtiden og lyset :-)

Mvh Boris OZ2LPX - Formand for fremtiden.

#18  14/05-16 11:16
OZ1DIY Paul Paulsen
Indlæg: 761
Svar til #17:
Jeg kører IKKE D-Star. osv.
Hvorfor?
Fordi jeg ikke gider
Men jeg vil ikke gå så vidt, at jeg ikke vil prøve, hvis muligheden foreligger.
Men derfra og så skifte til kun digital?
Ikke på vilkår!
Jeg vil i givet fald kun "køre" det, fordi jeg i given tilfælde kan gøre det.
DMR kører jeg forøvrigt, men ikke samme som I gør.
JNemlig NXDN (FDMA)
Ellers vil jeg udforske alt hvad der måtte komme, f.eks C4FM.
Men igen skifte udelukkende til det?
Nix.
En radioamatør prøver alt hvad der måtte komme og vælger derefter, hvad han vil "køre"
Det er nu min mening.
God pinse

Paul

#19  14/05-16 12:18
Bo V. Fyhring

Indlæg: 111
Svar til #8:
Svar til indlæg 8

Der er jo mange faktorer som gør at vi i dag køre FMN. Der er blevet så meget pres på vores bånd, især 70 cm, at der skulle gøres noget. Mange frekvenser til relæer er jo positivt. da der jo så er mange som er aktive og eksperimenterer.

Splatter din radio så køb en nyere hvis du vil være med. Sådan er det med flere ting.

Den nye C4FM i Struer bruges 80 % til FM. resten digital.

Personlig kører jeg meget data (APRS) og digital (PSK31) men på 144/430 er det FM.

Men jeg er jo nysgerrig som en del andre. Så skal det nye prøves af.
Personlig kan jeg godt lide ASR nettet. Små 5 - 10 w repeater som er koblet sammen så jeg med min håndstation kan tale med andre når jeg sidder i haven med en kop kaffe.Det er jo op til den enkelte repeater ejer om "hans" relæ skal være stand alone eller ej.
Uanset hvad er er der kommet mere trafik på 70cm FM de sidste par år.

Jeg er glad for at med-amatører er initiativrige - jeg vælger selv om jeg vil være med.

God pinse til alle.

#20  14/05-16 14:31
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #19:

Jeg tænkte nok at min passion for Storno 6000 ville blive et problem.
Selvfølgelig kan sådan noget gammelt lort ikke bruges i dag.

Når jeg scanner repeaterfrekvenserne og der er trafik på fx. Aalborg (145.650 MHz), stopper scanningen også på 145.6375 MHz - en frekvens der så vidt jeg er orienteret, er afsat til en 2-meter repeater i Grenaa.
Om den bruges i Grenaa ved jeg ikke.

For nu at imødekomme "kloge hoveder" der selvfølgelig ville give de gamle Storno 6000 skylden, bad jeg en medamatør modtage på 145.6375 MHz når Aalborg var aktiv.

Og ja - der hørtes også splat på medamatørens Yaesu FT-8900.

Glæder mig over at min gode gamle Storno er frikendt.
Men græmmes over at ellers fornuftige folk, kan finde på at klemme "halve" frekvenser ind på repeaterdelen af 2-meter båndet - og samtidig anbefale, at folk kører med modulations indstillingen "Wide".


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#21  14/05-16 16:57
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #20:
Karl, -
Så kan det være både du og medamatøren skal se jeres radioer efter i sømmene, for når jeg lytter Ålborg med både min 2820 og min 706´er så er der ikke noget at høre på sidebåndene :-)

Mvh Boris OZ2LPX

#22  14/05-16 18:29
Bo M Nielsen OZ2BMN

Indlæg: 91
nu syntes jeg at det er sjovt at prøve ASR Systemet og mange kommer til og alle kan bruge det mere eller mindre .
Syntes det kunne være sjovt at købe en repeater der kan 70 og 2 meter

jeg er ikke rigtig Digital mand som sådan men efter jeg hørte Tetra så ville jeg prøve en C4FM og vi er lige ved ang modulatioen .

Tetra er klart den bedste i lyden ingen klemme eller noget tester en Hytera MD 680 ...

Åhh jeg more mig når jeg læser når folk brokker sig over hvad andre laver ;)
sikke en tråd der kan komme i gang

jeg har ikke købt en C4FM repeater for at puste liv på båndet men for at jeg syntes det er sjovt at lege med
lige som man skal have den nyeste radio så snart den udkommer så er det et must den skal man ha en til samlingen ;) ( Smiler )

i min optik ville jeg gerne prøve at fange de yngere selv om det er håbløst de har en tlf de køre løs på fra 06 til 23alle dage
i hurup bla arbejder vi meget med løsninger med pc er i en repeater hvor vi hjemmefra kan styre den
luk den volumen toner osv osv

det er sgu da sjovt ... og slutter af med at sige til Boris giver dig HELT ret i det du skriver i dit Laaaange indlæg

men igen jeg kan ikke tage det serøst når de gamle bliver sure på mig Undskyld men det kan jeg ik de er stadig et sted i 1970-80 sorry..

jeg syntes det er sjovt at være radioamatør
og vi hygger os BIGTIME I hurup vær Torsdag

Stavefejl beholder i bare

OZ2BMN

----------
t www.oz5thy.dk www.asr.oz5thy.dk
ASR gruppen på facebook

#23  14/05-16 19:07
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #22:
Takker for de pæne bemærkninger Bo.

Ja, de gamle skulle hellere se at krybe ud hullerne og hjælpe os andre, som har knap så meget forstand på tingene som de har, - men det er nok bare nemmere at sidde og brokke sig end at gøre noget konstruktivt.

Det konstruktive, det render alle D-licenserne så rundt og laver, mens de hånes af de gamle A-licenser !!! Flot siger jeg bare.

Mvh Boris OZ2LPX

#24  15/05-16 10:10
OZ1DIY Paul Paulsen
Indlæg: 761
Svar til #23:
Rolig nu.

vi "gamle" vil da hellere end gerne hjælpe de unge "hvalpe".
Men mange vil jo ikke modtage hjælp, da de åbenbart er forblændet at smarte ideer mm.
Jeg "indrømmer" gerne, at jeg kører ASR og med følgende udstyr.
Baofeng, Uniden, Motorola GM950, Motorola 360, TP6000, Storno CQF9000/600, Storno CQM6000, Storomatic 4000 .
Både meget gammelt og lidt nyt.
Og jeg hjælper gerne hvor det er ønsket.
Men jeg gider ikke høre på, at kører man med ældre udstyr end 2-3 år, så er man gammeldags.
Og er man ikke til QXL-kort , sidde i en gammel campingvogn og køre contest eller fise rund efter en ræv, så er man ikke "rigtig" radioamatør.
Vås
Jeg bygger, udforsker, udvikler mm. DET er min interesse.
OG JEG ER RADIOAMATØR. Basta :-)
God pinse
Ps jeg er i haven med en håndradio og er i kontakt med resten af Danmark via min repeater på ASR. Stik den :-) :-)

#25  15/05-16 13:38
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #21:

Boris - der er ikke tale om ssb - ssb er am (amplitude modulation).

Jeg taler om fm (frekvens modulation).

Man frekvens modulerer en bærebølge med et lf (lav frekvens) signal.
Amplituden af dette lavfrekvens signal giver netop det der på moderne radioer kaldes Wide eller Narrow.

Wide er typisk 25KHz - Narrow ca. 5KHz.

Dvs. at hvis du modulerer en bærebølge med et lf-signal der har en amplitude på 25KHz (kan også kaldes frekvenssving), får du altså moduleret din bærebølge med + - 12.5KHz.

Hvis bærebølgen er nøjagtig 145.650MHz, og du modulerer med 25KHz, får du altså en båndbredde der dækker fra 145.6375MHz til 145.6625MHz.

Der er altså et "hul" på 25KHz som modtageren lader slippe igennem.

Hvis modtageren ikke har et "hul" på 25KHz, er der af gode grunde ingen ide i at modulere i indstillingen Wide.

Så det er nok nærmere dine radioer det skal ha et eftersyn :-)


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#26  16/05-16 23:37
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #25:
Ahhhh, Karl....
Tror da du skal læse op til en HF licens.....
SSB har da intet med AM at gøre :-)
AM har en konstant bærebølge, selvom du ikke modulation har.
SSB er sidebåndsmodulation og effekten stiger i takt med at du modulere og har dermed ingen konstant bærebølge.

Hvis du sender med en sender med et sving på 25 Khz ind i en narrow modtager, som også sender ud i narrow, så kan du umuligt få et wide signal ud på udgangsfrekvensen. Så meget har jeg også lært.

Hvis du får splat på dine sidebånd på din radio, så er det altså fordi dine filtre er for brede om jeg så må sige og hvis du køre på sådan en gammel 6000 radio og du har glemt at skifte filtrene i den, så vil du altså få splat uanset hvad.

Jeg er helt sikker på at hvis du laver en aftale med ham der har lavet Ålborg repeateren, så vil jeg vædde med at du er mere end velkommen til at aflægge repeateren besøg og tage dit måleudstyr med, så du ved selvsyn kan se at den køre Narrow.

Jeg skal endda gerne lave aftalen for dig, - Hvilken dag passer dig bedst Karl ?. Så skal du bare pakke dit udstyr og komme hid og så kan du jo passende tage både 6000 radio og 8900 med, ved samme lejlighed, for specielt 6000 radioen vil jeg vædde med er åben som en ladeport i modtageren :-)

Ses vi i Støvring Karl ?

Mvh Boris OZ2LPX

Redigeret 16/05-16 23:39
#27  16/05-16 23:59
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #25:
Nå, ja Karl, -
Nu har jeg lige lavet en test af sådan en 6000 radio som ikke er modificeret med filtre og den er såååå bred som en port i en staklade, hvis jeg sender et Narrow signal ud på 145.650 Mhz fra min 2820, så kan den høres på 145.66875 Mhz på 6000 radioen.
Det giver så 37,5 Khz sving !!

Er vi så ikke ved at være enig om at du skal have din 6000 radio kikket efter i sømmene ?

Mvh Boris OZ2LPX

#28  17/05-16 02:01
Claus Laursen
Indlæg: 111
Svar til #26:
Boris ved du egentlig hvordan man man fremstiller SSB ?
man tager en oscilator (Bærebølge) man sender ind i en balanceret blander som man modulere med LF hvorved man får DSB som man sender ind i et filtrer der fjerner det uønskede sidebånd.
så jo det er AM uden bærebølge og det ene sidebånd.
hvis du ikke tror mig så prøv at se på et AM signal på en spectrumanalyser
73 de OZ1LQB

Redigeret 17/05-16 02:02
#29  17/05-16 12:13
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #28:
Det er jo ikke det der kommer ud af senderen vel !

Min viden stammer fra dengang jeg læste op til min HF licens og jeg brugte bla. OZ1BMX´s undervisningsmateriale og så må det jo være forkert kan jeg regne ud, ganske som hans undervisning ud i frekvenssving mv.

Mvh Boris OZ2LPX

#30  17/05-16 13:23
Claus Laursen
Indlæg: 111
Svar til #29:
Boris hvis du ikke tror mig så se her
https://da.wikipedia.org/wiki/Enkelt-sideb%C3%A5 ndsmodulation
det er måden jeg har BYGGET flere sender på og i MINE lærebøger hænger det altså sådan sammen uanset om du mener det eller ej..
Jeg stopper her



#31  17/05-16 14:51
brugtgrej
Administrator

Indlæg: 75
Ehmm... Må vi lige bede om kammertonen, tak!

Nicolaj

#32  17/05-16 15:02
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #30:

Ja Claus - jeg er også stoppet.
Det giver ingen mening at diskutere med Boris.


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#33  17/05-16 15:15
Claus Laursen
Indlæg: 111
Svar til #31:
Moderator..
Er det mig du mener ?
------------------------------------------
En gammel sur mand i ternet skjorte og brede seler som bygger selv

#34  17/05-16 15:19
OZ1DIY Paul Paulsen
Indlæg: 761
Svar til #32:
Der er åbenbart ikke mange , der ved, at svinget kan justeres på en CQM6000 :-)

Paul

#35  17/05-16 15:52
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #34:

Os der måske kunne få brug for det, ved det godt. Har endda gjort det på et par 6000.



----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#36  17/05-16 16:45
OZ5ES, Ebbe
Indlæg: 1044
Svar til #25 & #26:

Hvis ikke jeg husker meget galt, så moduleres et "narrowband" signal til et sving på +- 2,5 KHz, og et "wideband" til -+ 5 KHz, det er under alle omstændigheder det jeg gør. +- 25 KHz ville "rive" ethvert filter i spåner. ;-)

Mvh Ebbe


----------
Mvh Ebbe.

#37  17/05-16 17:30
Jørgen Kragh
Indlæg: 643
D'herrer

Må jeg ydmygst gøre opmærksom på ETSI standarderne EN 300 086-1 og EN 300 113-1.

Der står hvilket frekvenssving man kører med i den professionelle verden (hvor CQM 6000 jo kommer fra) og ikke mindst hvordan man måler det.

Mvh

Jørgen
Som stadig går i ternede skjorter og har brede seler og rør i PA-trinnet.


#38  17/05-16 17:50
Karl Erik Christensen

Indlæg: 619
Svar til #37:

Ydmyghed er en god ting, som mange desværre ikke lider af i dag.

Nu drejer det sig jo om, hvor stort sving diverse repeatere kører med. Men mange amatører kører også med alt for stort sving.

Storno beskriver proceduren i deres servicemanualer - og man kan sagtens købe sig fattig i deviationsmetre.
Storno anbefaler et sving mellem 3-5 KHz - afhængig af radiotype og bånd.

Derfor var det dejligt, hvis nogen kan henvise til en (billig) konstruktion.


----------
Mvh.
OZ1MAC - Karl Erik.
Storno 6000 (633x) 4 meter og 6664 uhf købes.

#39  17/05-16 18:48
Jørgen Kragh
Indlæg: 643
Svar til #38:
Tjaa, jeg købte et deviationsmeter til 300 kr en gang i Odense.

Men ellers se her:
http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_Circuit_D esign_Ideas/146MHz_FM_Deviation_Meter_KA 8OBL.gif

mvh

Jørgen
Thermionic valves for ever

#40  17/05-16 19:33
OZ2LPX Boris
Indlæg: 892
Svar til #32:
Karl,-
Det giver ingen mening at diskuttere med mig, siger du ?!

Jo, - det giver da god mening, fordi vi i fælleskab prøver at få bragt klarhed over påståede problemer omkring svinget på Ålborg repeateren.

Jeg er som sagt overbevist om at ikke alle radioer reagere ens hvad angår svinget og du må da undskylde hvis jeg angriber netop din Storno 6000 radio i denne sag, men det er jo ikke ubegrundet at jeg gør det. Jeg gør det netop fordi jeg ikke kan få nogle af mine egne radioer til at reagere negativt på sidebåndene i forhold til Ålborg, dog med den undtagelse at ved test af en af mine Storno 6000 radioer, fik jeg skrat på sidebåndene og kan se at den faktisk er åben med et sving på hele 37,5 Khz og derfor tænker jeg den nærliggende tanke at det muligvis også kan være tilfældet på din radio, da de er samme fabrikat og sikkert begge køre med Stray Cat.

Jeg tilbyder dig også at bane vejen for en måling på Ålborg Repeateren, fordi jeg er ret overbevist om at repeaterejeren vil stille sig til rådighed for en måling med dit eget udstyr.

Så jeg kan da ikke rigtig se at det ikke giver mening at diskuttere med mig, for det er da i alles interesse at et sådan problem bliver løst, enten i repeaterenden eller i bruger enden. - Det kunne jo være at det viste sig at du har ret i dine påstande Karl og repeateren måske er fejljusteret, men så ville det jo være dejligt hvis du samtidig var tilstede og deltog i målingen. Jeg kan ikke rigtig se hvad der kan gå fra dig ved at tage en lille tur syd på i en god sags tjeneste.

Jeg kan ikke rigtig vurdere om moderator hentyder til mine indlæg, men jeg prøver faktisk kun at skabe en fornuftig og saglig dialog omkring et problem som Karl tager op omkring svinget på Ålborg Repeateren og prøver på at stille nogle forslag op til løsning, ligesom jeg afprøver hans påstande fra min egen QTH, - at det så viser sig at min Storno 6000 radio reagere på samme vis som han selv oplever det, er jeg da ked af, men jeg bliver jo ligesom nødsaget til at fortælle ham at det forholder sig således, ellers har denne problemløsning jo ingen værdi for nogen af os.

Men hvis der ingen vilje er til at få løst problemerne.....ja, - så må i jo så leve med at der er skrat på sidebåndene af den ene eller anden årsag.
Jeg ved bare at det ikke er tilfældet på nogle af mine amatørradioer.

Mvh Boris OZ2LPX

#41  17/05-16 20:43
OZ5ES, Ebbe
Indlæg: 1044
Svar til #40:
Hvis din radio har et sving på 37.5 KHz, så er den fra før 1950-60, sådan ca.
Ellers er den i allerhøjeste grad defekt.
En 6000'er vil helt givet ikke kunne bringes til det sving.

Mvh Ebbe

----------
Mvh Ebbe.

#42  19/05-16 08:01
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2150
Svar til #40:
Du kan ikke afgøre en senders frekvenssving ved at lytte til den med en tilfældig modtager og at en radio kan stilles i narrow siger heller ikke noget om hverken sving eller modtagerbåndbredde.


Til senderbrug bruges et deviations meter eller Bessel 0 metoden som jeg ikke kan huske nok af til at kunne redegøre for den her, men jeg har faktisk brugt den i praksis engang.

En modtagers båndbredde kan konstateres med en nogenlunde anstændigt kalibreret målesender.

SSB frembringes ganske rigtigt ved at man først laver et amplitudemoduleret signal, hvorefter man udbalancerer bærebølgen dernæst bortfiltrerer man det uønskede sidebånd og blander det videre med vfo frekvensen hvis det er en sender med variabel frekvens man har gang i.
Denne metode kaldes filtermetoden, som findes i 2 variationer.

Og så er der fasemetoden som ingen nulevende mener noget godt om.









----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#43  19/05-16 20:10
Jørgen Kragh
Indlæg: 643
Svar til #42:

Bessel-nul metoden: Ved et modulationsindex på 2,4 forsvinder bærbølgen. Frekvensmoduleres TX med med en tone på 1 kc, er svinget 2,4 kc, når bærebølgen forsvinder første gang. Find selv ud af, hvad svinget er, når bærebølgen forsvinder anden gang.

SSB efter fasemetoden bruger jeg hver dag og er glad ved det. Hvordan skulle jeg ellers lave SSB i min SDR?

mvh

Jørgen
Som var til både lille og stor teknisk prøve den gang både Bessel-nul og SSB efter fasemetoden var pensum til BEGGE prøver.

Redigeret 19/05-16 20:11
#44  20/05-16 05:36
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2150
Svar til #43:
Jeg kender ikke til SDR... Men ja jeg var også til prøve da disse ting Var pensum... Bessel står i øvrigt fint beskrevet i VTS 6. Udgave.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#45  20/05-16 09:57
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2150
Svar til #43:
Supplerende... anden gang er meget vanskeligt at høre men jeg kendte en klaverstemmer der demonstrerede det...:-)

Ud fra Bessel kan man så se at er fm senders båndbredde nærmest er uendelig afhængigt af forbetoningen og hvor lang ned i amplitude man mener sidefrekvenserne skal være.

Jeg har ladet mig fortælle at man også kan se sidefrekvenserne med tilhørende saddelkurver på en spektrumanalyzer...?

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


Denne tråd er lukket for nye indlæg