Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Støt brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
49 online brugere
3410 online annoncer
SælgesKøbes

Vil amatørradio bestå?


#1  13/08-17 12:03
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 180
Hej, alle.

Nu har der ofte været meldinger i retning af at amatørradio kun er for gamle mænd med seler og givetvis vil uddø indenfor nærmeste fremtid.

Jeg faldt over dette fine sæt slides, godt nok med afsæt i amerikansk historie, men en lignende udvikling vil givevis kunne ses i Danmark, nu hvor EDR runder 90.

Læg mærke til slide #36 :-)

https://www.slideshare.net/zl2al/ham-radio-history

God weekend til alle
Carsten - OZ7AFH

#2  13/08-17 13:01
Steen Jensen

Indlæg: 303
Svar til #1:

Hvis, man fjerner s'et i https, så er det nemmere at arbejde med.


http://www.slideshare.net/zl2al/ham-radio-histo ry

Redigeret 13/08-17 17:03
#3  13/08-17 17:48
OZ3AFU
Indlæg: 597
Svar til #1:
God weekend,,,

Redigeret 13/08-17 21:40
#4  13/08-17 19:51
OZ2LPX Boris
Indlæg: 691
Svar til #1:
Med alt det der er gang i af udvikling indenfor hobbyen, så tror jeg næppe den forsvinder, tværtimod.

Mvh Boris OZ2LPX

#5  13/08-17 22:20
Erik (OZ6EP) - Medlem af EDR

Indlæg: 198
Svar til #1:
Det eneste der samler radioamatører er, at de har opnået en sendetilladelse. Nogen interesserer sig for, HF, phone andre cw, andre vhf og uhf, andre sattelit, andre MMT, andre digimodes, hjemmebyg, GPS, tracking, APRS, rævejagt, antenner af alle slags. Alle kan ikke være interesseret i alt og muligheden for at være sig selv er mangfoldige. Det er ikke mere kanal 4 på 11 meter der er opkaldskanal. Man spreder sig på VHF, UHF, HF og D-DTAR i hver sit talerum.

Hobbyen har spredt sig på mange niveauer eller interesseområder om man vil. Dette er en svaghed for aktiviteten på båndene, men er også en styrke for interessen for at have en sendetilladelse. Det mærkes bare ikke på de "gamle" frekvenser, og desværre heller ikke på antallet af medlemmer af EDR. Den nye platform i EDR kan dog samle interesserede i de forskellige interessefora, og så mangler vi bare nogle af de dygtige unge, som ambassadører på DTU, Tekniske skoler, folkeskoler og tekniske gynnasier.


----------
73 de OZ6EP - Erik

#6  13/08-17 22:22
Erik (OZ6EP) - Medlem af EDR

Indlæg: 198
Svar til #4:
Helt enig med Boris. :-)

----------
73 de OZ6EP - Erik

#7  14/08-17 10:42
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 180
Svar til #6:

Når jeg ser punkterne på slide #36, synes jeg grundlæggende at han rammer den meget godt.

Historien kan være svær at skabe begejstring om, især hos unge mennesker, men netop det basale behov for kommunikation ser vi jo hver eneste dag, når folk ikke kan rives væk fra f.eks. FaceBook.

Interessen for selv at bygge noget, være kreativ, "at skabe", det handlede i min ungdom (puha, det virker som om det er længe siden nu...) om ungdomsskolehold med Elektronik og EDB. Det kan måske være sværere at fange børn i skolen idag med det udbud af underholdning og fritidsinteresser, men som I også er lidt inde på, så kan en solid ambassadør gøre en verden til forskel!

Hvis vi alle starter i vore egne lokalområder, gør vi så nok for det, eller er det bare lettere at snakke om det?
Er der initiativer i lokalafdelingerne, der peger i retning af de unge, har vi kontakten til skoler, medier, lokalpolitikere - kort sagt, de hjul vi skal dreje på, for at få revitaliseret vores hobby?

#8  14/08-17 11:27
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 324
Svar til #7:
Tak for et spændende link til amatørradio historien.
Slide #36 giver meget håb om en fremtid...

Det kan anbefales, for dem der har tid og lyst og tage ud og snakke om alt det de unge nu bruger, som en selvfølge, men som meget få ved ret meget om.

Radio, internet, GPS, satellit, smartphones og hvad ved jeg....

Har selv gjort det flere gange, i nogle 8. klasser, med afsæt i det de kender og ørerne stod på stilke, hos dem alle.

Flere blev motiveret til at komme på efterskoler og andre skoler, hvor de kunne lære mere.

Der skulle bare lige åbnes en dør på klem til dem...

#9  14/08-17 11:30
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 228
Svar til #1:
Hej,
Jeg er ikke i tvivl om det vil bestå. Men jeg er også meget sikker på at det vil ændre sig fra det som vi kender til noget andet. Hvad det andet bliver er svær at sige. Jeg synes fundamentalt at vi har med at tage udgangspunkt i det der har været fremfor at tage udgangspunkt i hvad vej udviklingen går. Lidt á la køre bil ved at kikke i bakspejlet. Udfordringer er der ikke mangel på men at få det sat i kontekst som fanger ikke bare de unge men i det hele taget er straks noget andet. Nøgleordet her er after min mening at være RELEVANT. Amatørradio var relevant da der ikke var andet alternativ til at komme rundt om i verden og få kontakt med folk. Det er ligesom røget ud af billedet. Teknik interesse - nja det er ikke ligefrem det folk får på nethinden når man snakker amatørradio. Det kunne måske adresseres men det kan blive en udfordring mht. hvor vi definerer grænsen.

Det var så mit bidrag til debatten

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#10  14/08-17 11:35
Hauge
Indlæg: 64
Svar til #7:
Radio amatørerens achilleshæl er den snæversynede forstokkethed, der hersker. Lyt blot på 3770 hvor der intet nyt sker eller ønskes, at der gør. Alt er og skal være som for 40-50 år siden- der findes også masser af andre eksempler fx. at der skal tages hensyn til dem uden CTCSS toner !! Dette samtidig med, at der så mange muligheder og frekvenser til rådighed efterhånden. Der er simpelthen for meget spredning som Erik også skriver. Det er både godt og skidt. Der kommer ikke særlig mange nye amatører til i forhold til før i tiden, hvorfor hobbyen som sådan vil være for nedadgående eller dø ud over tid. Det er de allerfærreste unge mennesker i dag, der tiltrækkes af at sidde og snakke i en mikrofon og med antenne på taget. Nu er det Facebook, Skype, Tinder, Youtube osv der tiltrækker. Aldersforskellen er også alt for stor. En 15 årig knægt finder ikke den store tiltrækning i at mødes med 70 årige med høreapparat i en lokal afdeling. Der skulle have været taget hånd om dette problem for lang tid siden, men det er desværre for sent nu. Måske DMR og Dstar mv lugter lidt af fisk for den unge - jeg ved det ikke. Men jeg håber at jeg tager fejl.

----------
...
Hauge

#11  14/08-17 14:02
Torben Larsen
Indlæg: 2
Svar til #10:

okay så er en del af et af de jota teams der er rundt om i landet der hvor vi huserer er der kommet et krav om radioaktivitet til spejderne for at kan få deres mærker fair nok der er ca 100 spejdere og vi har ikke lige haft det store held til at få dem til bare at ville prøve med radio licens de har endda fået nogle mærker indført ifm de havde lejr i holstebro 2012 hvor det ene mærke kun kan opnåes ved at kunne fremvise en licens og alligevel ser vi dem ikke hører dem ikke så der er altså et grundlag vil dog formode vi skal se i retning af d-licensen for største parten af de spejdere får en d-licens og er ikke klar over hvor mange fede timer de kan bruge en d-licens til men vores største problem ligger i at få overbevist folk om at en radio altså kan langt mere end end en walkie og derfor også koster lidt flere gryn så vi bør i stedet hjælpe dem i gang med ok begyndergrej helst i samme prisleje som en walkie

----------
Vy 73 de OZ3TL / OZ900TL / OZ900HA

et sted midt på heden

--P.S. er nemmest at træffe via mail

#12  14/08-17 14:34
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 324
Svar til #10:
I en snak om amatørradioens fremtid ville de 3 kHz båndbredde på 3.770, nok ikke være mit førstevalg...

Der sker så meget andet spændende, på resten af den båndbredde vi har fået til rådighed, som det jo allerede så fint er nævnt før, i tråden.

Men på samme måde som at der er nogen der har meget fornøjelse af at fyre kul ind i de gamle damplokomotiver og få dem til at køre, er der også nogen radioamatører, der gerne vil køre SSB på 80 m og hyggesnakke med andre i Danmark.

Det behøver vi andre jo ikke være forargede over, eller have en holdning til.

Der er masser af muligheder for at møde de unge der hvor de er og så tage den derfra.

#13  14/08-17 20:12
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 180
Svar til #12:

Præcist min pointe - vi skal blive bedre til at møde "de unge" hvor de er. Få skabt positiv opmærksomhed om de muligheder, de forskellige licenskategorier åbner for, og kunne relatere det til noget de kender.

Historien kan vi altid bygge på ad åre, det er interessen vi skal have skabt!

#14  15/08-17 05:16
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 324
Svar til #13:
Jeg er meget enig med dig.

Det man bare ikke skal gøre er at have som mål, at de skal blive radioamatører, på den måde vi selv er det på!...Det kommer helt af sig selv, hen af vejen, hvis interessen for elektronik, data og det fascinerende ved at kunne snakke med andre, på en anden måde end via Facebook og messenger, er der....

Vores skønne børnebørn Amalie og Philip på snart 9 år, synes at alt det der med radio er spændende, men der er så meget andet, de går op i.
De færdes hjemmevant på YouTube og jeg er ret sikker på, at det er et af de steder hvor man kan møde "de unge", hvor de er.

Det jeg har oplevet ude i 8. klasserne, er at det kun er nødvendigt at så et lille frø til den verden, få kender, så spirer interessen for det "tekniske", helt af sig selv.

"I er jo storforbrugere af smartphones har jeg set...Har I nogensinde tænkt på, hvordan det hele kommer fra jeres mobiler og til de store serverparker hos Facebook eller Google og tilbage igen. Og hvilken teknisk landvinding det er, i forhold til dengang man startede med radio. Er der nogen af jer der ved, hvornår internettet første gang blev brugt af "almindelige" brugere og hvordan de første hjemmesider så ud".

Og så videre....

En dreng kommer hen til mig efter timen og siger glad...Nej hvor er det spændende Gert...Nu vil jeg prøve at komme på en efterskole, hvor jeg kan lære mere...

#15  15/08-17 06:04
Allan 1

Indlæg: 2004
Det fascinerende ved amatørradio er forbindelsen i sig selv!
Derved adskiller den sig fra Graham Bells telefon, fra mobiltelefon og fra internetbaserede kommunikationssystemer.
Som radioamatør behøver man overhovedet ikke snakke om noget som helst, udover at skabe forbindelsen.

Jeg er på internetstedet, hvor danske radioamatører mødes, faldet over denne artikel:
http://www.edr.dk/da/article/igang-med-sota
og for dem, som ikke gider læse hele artiklen, kan man i de næste to links se, hvad det drejer sig om:
http://www.youtube.com/watch?v=Ys2Lo7uYDJ4
http://www.youtube.com/watch?v=h63XLfDwYYM
Radioamatøren bruger her fabriksfremstillet / byggesæt til at opnå forbindelse.
Lignende kan tillige laves fuldstændig lavpraktisk på et køkkenbord med relativt få komponenter, og driver oscillatoren en anelse, gør det ikke så meget. Man behøver heller ikke digital udlæsning af frekvens. Et par streger på en forplade, kan gøre det. Og er man ikke til CW kan laves andre simple modulationsformer. Det behøver ikke være SSB, som man sender ud.
Hvad man bruger er udelukkende op til radioamatøren, når det drejer sig om certifikaterne A, B og (C), hvis man vil arbejde helt selvstændigt uden opsyn. Certifikat D giver ikke mulighed for uden opsyn at anvende hjemmelavet materiel, ligesom opsynet giver langt større frekvensadgang.

Med ovenstående advokerer jeg på ingen måde for, at den rigtige radioamatør anvender hjemmelavet udstyr.
Det er absolut også fascinerende at købe en station færdig og udelukkende beskæftige sig med at skabe forbindelse.
Det er helt op til den enkelte, og alle kan være med!
Har du spørgsmål til amatørradio i Danmark, teknik og lignende, kan du helt uden medlemskab få dit personlige login og stille en masse spørgsmål:
http://edr.dk/user/register

Redigeret 15/08-17 06:31
#16  15/08-17 07:01
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 324
Svar til #15:
Du har ret...Det var da en pointe, jeg ikke selv havde tænkt på.

"Det fascinerende ved amatørradio er forbindelsen i sig selv!"

Er så vant til at tænke teknik...

#17  15/08-17 14:02
Claus Laursen
Indlæg: 79
Svar til #15:
Allan 1
Jeg mener ligesom dig.
desuden ser jeg mere og mere at amatørene tager div microcontrollere ind i hobbyen,så hobbyen vil bestå længe efter jeg ikke gør,men det med at bygge selv bliver en niche af hobbyen.
men gør det egentlig noget for hovedsagen er vel egentlig vi alle har for os selv en meningsfyldt hobby.

Redigeret 15/08-17 14:04
#18  15/08-17 21:16
OZ3AFU
Indlæg: 597
Svar til alle
Prøv at se hvad det foregår på diverse 11m grupper,,, det er da blevet rigtig populært igen,,,

Redigeret 15/08-17 21:27
#19  16/08-17 06:13
OZ9FB

Indlæg: 80
Svar til #18:

Ja, og det er glædeligt at se så mange med licens vende tilbage til 11m.

Efter frigivelsen af SSB har 11m fået et ordentligt boost.

----------
Vy 73 De OZ9FB
Frank

Redigeret 16/08-17 06:14
#20  16/08-17 07:25
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 324
Svar til #19:
Det kan være vi høres ved...Har nemlig arvet en HAM International Multimode II og har nogle planer om at lave lidt "mini field day" fra et højt sted i nærheden....

Vy 73 de OZ4ZG
Gert

Redigeret 16/08-17 07:26
#21  16/08-17 08:48
OZ3AFU
Indlæg: 597
Svar til #19:
Jeg er fuldstændig enig,,,jeg vil tro at halvdelen er amatører som nu kører med på 11m,,,

#22  16/08-17 12:22
Benny Engstrøm
Indlæg: 630
Svar til #20:
Sjovt .. HAM International Multimode II var min første "rigtige" ulovlige walkie som jeg fik i starten af firserne. Jeg har lige købt en brugt for nogle måneder siden alene for nostalgien skyld :-)

Vy 73 de OZ7AE
Benny

#23  16/08-17 17:12
OZ1KS Kenneth.S
Indlæg: 626
Svar til #10:

Kan du ikke lige forklare Hvordan CTCSS som er at
LUKKE
for nogen er et
Fremskridt ...
Mod Flere Brugere ..
For du Mener at Brugen af CTCSS er et FREMSKRIDT
når man kan Holde nogen UDE..
Ja du må godt nok Undskyled ..
(( at jeg Tænker IDIOT ))
.
PS nu har vi Ikke mange med Høreapparater I EDR Aalborg
Der er Flest Uden
det ku være du sku være noget mere AKTIV i din AFDELING
så du havde fod på hvor mange der faktisk havde Høreapparat

PPS
Hvem tror du Køber Hovedparten af alle de PMR der bliver Solgt ..----------
Det gør ikke noget det
Koster Lidt når det DUR
Vy De OZ1KS 7 3

MAN!
Kan ikke Diskutere med
Folk der her Ret !

Jeg skriver med stort for at Understrege Ikke Råbe
Og efter som det er MIG der
har skrevet det
bestemmer jeg OSSE!
hvad det betyder

#24  16/08-17 17:22
OZ1KS Kenneth.S
Indlæg: 626
Svar til #18:

Ja de er
men der er stadig Flere på Packet
SSTV osv osv
For de Finder Nye ting at Bruge Walki til..
Og der er ihvertilfælde Mindst
20 Nye amatøre her oppe i Aalborg der
har Udvidet deres Walki Talki Entusiasme
til Amatør radio ..
Og så køre de nu det LOVLIG 12Watt SSB på 11M i stor stil vedsiden af
Så der sker Fremskridt -- over alt..
Selv om der er mange der mener noget andet
så kommer der stadig flere Nye amatøre på en der Dør
Eller får Høreapparater----------
Det gør ikke noget det
Koster Lidt når det DUR
Vy De OZ1KS 7 3

MAN!
Kan ikke Diskutere med
Folk der her Ret !

Jeg skriver med stort for at Understrege Ikke Råbe
Og efter som det er MIG der
har skrevet det
bestemmer jeg OSSE!
hvad det betyder

Redigeret 16/08-17 17:23
#25  16/08-17 17:47
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 324
Svar til #22:
Nu er det nok lidt uden for tråden :-)

Den jeg har fået, kører helt perfekt på SSB og AM...Lidt imponerende, når man tænker over, hvor gammel den er...
FM er noget interessant på sendersiden, men det er vistnok den måde modulationen er lavet på...Ved at hive i et krystal...(siger Google).

Jeg nænner ikke rigtigt at tage den store transceiver, med ud på "field day"...

Vy 73 de OZ4ZG
Gert

#26  16/08-17 20:35
OZ9FB

Indlæg: 80
Svar til #24:

Fint at de både er amatører og kører privatradio (12W) men det med at sende for meget ud, er ikke kun en privatradio overtrædelse, så er den ged vist barberet...

----------
Vy 73 De OZ9FB
Frank

#27  17/08-17 09:13
Jens Sigurdson

Indlæg: 942
Svar til #1:
Jeg tror bestemt ikke amatørradio er ved at dø - tværtigmod!
I øjeblikket er der en enorm opblomstring i hobbyelektronik som jeg ikke har oplevet på noget tidspunkt i mit liv, selvom jeg har nørklet med hjemmebygget elektronik siden folkeskolen i 80'erne.
Med introduktionen af Arduino og alle de andre IoT enheder, Raspberry Pi mm. popper der 'maker-spaces' op hele tiden og folk eksperimentere i vildskab med elektronik som aldrig før.
Det trækker helt automatisk radiokommunikation med sig fordi man kan få adskillige byggeklodser til trådløs kommunikation også.
Hobbyelektronik har altid smittet af på radioamatørhobbyen så jeg kan ikke forestille mig andet end at der igen vil ske en endnu større tilgang til hobbyen end tidligere.

----------
Hilsen
Jens