Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Støt brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
100 online brugere
3692 online annoncer
SælgesKøbes

Hvilke bøger er et "must have" for radioamatører?


#1  11/11-17 08:57
Claus Schnor Hermann
Indlæg: 19
Hej med Jer.

Nu har jeg siddet og kigget på bøger omhandlende radioamatører, teknik, kabler, antenner, SDR osv. men jeg synes markedet er ENORMT...

Er der nogle bøger, 2-3 stk, som man bare SKAL have stående på sin reol som radioamatør? Eller henter folk deres information fra nettet?

Jeg personligt, vil 100 gange hellere sidde med en bog og læse om f.eks. antennerteori, end jeg vil sidde ved en computerskærm eller med min iPad.

Jeg er som 40 årig nok bare lidt gammeldags ;-)

Mvh
"kommende radioamatør"
Claus S. Hermann

#2  11/11-17 09:50
Niels E. Holm OZ7NQ

Indlæg: 121
Svar til #1:
Hej Claus
Når du nu skriver "kommende" vil jeg foreslå Vejen til sendetilladelsen. Dernæst er det meget individuelt hvilken retning af vores hobby du tager. Hobbyen er som bekendt en meget bred vifte med mange forgreninger. Hvis man f.eks. er til HF og trådantenner - ja så findes der også gode bøger om disse emner.
Du kan altid med få dages varsel anskaffe dig lige netop den bog du står og mangler. For mig har det altid været et spørgsmål om "Need to have" og ikke "Must have"
Til "lige nu og her løsninger" er Google nok den bedste og hurtigste bibliotekar.
Til fordybelse ja, der synes jeg også at papirudgaverne er bedst.

best 73 og velkommen i rækkerne
OZ7NQ, Niels

----------
OZ7NQ, Niels Holm

#3  11/11-17 10:28
Claus Schnor Hermann
Indlæg: 19
Svar til #2:
Hej Niels.

Tak for svar.

"Vejen til sendetilladelse" har jeg, den er jo et "must have", inden jeg tager prøven :-)

Som du selv siger, så er radioamatørhobbyen en bred vifte af emner og veje man kan tage.

Jeg synes f.eks. antenneteori er sindssyg spændende, men der er bare så mange forskellige bøger om lige netop dette emne. Jeg kan jo se ARRL har stakkevis om antenner. Derudover vil jeg til at starte med lære 2 meter båndet at kende. Derefter kommer APRS og D-star i kølvandet af VHF/UHF interessen.

Men jeg vil på sigt gerne snuse lidt til HF og DX.

Mvh
Claus

#4  11/11-17 10:35
Sven Lundbech
Indlæg: 160
Svar til #1:
Hej Claus,

Som medforfatter på 'vejen til sendetilladelsen' kan jeg naturligvis kun give #2 ret - den er et 'must-have' :)

Hvis du kan læse engelsk, er der to helt uomgængelige bøger, nemlig den USAnske radioamatørforenings udgivelse 'the ARRL Handbook' http://www.arrl.org/arrl-handbook-2018 , der udkommer hvert år i let fornyet udgave. Jeg tror, at 2018-udgaven er en god årgang!

Den anden bog er den engelske radioamatørforenings 'Radio Communication Handbook': Blad lidt ned på http://www.rsgbshop.org/acatalog/Online_Catalog ue_Technical_6.html og læs om den der. Det er nok den, jeg bedst kan lide: Den er så engelsk som baked beans og lunken fadøl.

Begge bøger omfatter stort set alt om amatørradio. Så kan du senere specialisere dig i enkelte områder.

Velkommen til amatørradio!

Venlig hilsen
Sven

#5  11/11-17 12:26
Dan Andersen
Indlæg: 323
Svar til #1:
Youtube, har mange videoer, om amatør radio, prøv at kik, så kan du sidde foran tv,et og hygge !

Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#6  11/11-17 12:32
CW FOR EVER.
Indlæg: 209
Svar til #1:
Hej Claus
Det er mit håb du snart får mulighed for at blive udøvende kortbølgeamatør, eller måske udøvende på VHF/UHF.
Om du bliver aktiv på CW, SSB eller via de mange forskellige digi modes er underordnet.
Dit spørgsmål viser at du er engageret.
Trods det at kortbølgeamatørens håndbog 1950 hhv. 1960 er ældre stof, kan man i disse håndbøger få et godt indblik i fundamentet for vor hobby, bl. a. antennestof og nok så vigtigt hvordan man gebærder sig på båndene, herunder afvikling af DX trafik mv.
De omtalte håndbøger kan lånes på biblioteket, ligeså kan disse for en billig pris ofte købes via antikvariat.net.
Nej, du er netop ikke gammeldags, det er mere givende at være aktiv som radioamatør end at sidde med en Ipad eller din PC.
Held og lykke, og forhåbentligt på genhør.
Vagn//OZ1OXQ

#7  11/11-17 12:42
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 346
Svar til #1:
Hej Claus.
Personligt tror jeg det afhænger, hvilket niveau man er på når faglitteratur vælges.
Jeg er bestemt ikke den skarpeste i elektronik og opbygning af samme - nok mere "køb-færdige-produkter"-typen. Dog synes jeg det er rart at kende bare lidt til (og få forståelse for) hvad der foregår i mit radiorum.
Jeg fik så bogen "HF-Teknik" (1. udgave, Industriens forlag), og det er et fantastisk opslagsværk, hvor begreber, teorier og praktik forenes på en let forståelig måde....på dansk og med simple illustrationer.
Jeg er stadig ikke ekspert i elektronik, men bogen har givet mig mere indsigt og forståelse.

Bogen er kommet i en 2. udgave, men den kender jeg intet til - måske andre kender den og vil kommentere på den.

Held og lykke med licensen.
//Lau

----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Redigeret 11/11-17 12:55
#8  13/11-17 10:18
Claus Schnor Hermann
Indlæg: 19
Svar til #4

Hej Sven.
"Vejen til sendetilladelse" er skam i brug og den er jeg MEGET glad for, så tak for det ;-)

Jeg har også overvejet ARRL Handbook 2018 og så én af deres bøger om antenner. Jeg har lige kigget lidt på den engelske bog du nævner, men det ærgrer mig lidt, at de ikke sender til Danmark. (bogen er for tung). Så man får en CD i stedet for med pdf filer, og det er jeg ikke interesseret i.

Jeg er jo ansat som faglærer hos "Air Force Training Centre" på Flyvestation Karup, med elektronik som speciale og "kom til" at nævne overfor min nærmeste foresatte, at antenneteori faktisk er lidt spændende. Den kommentar gjorde, at jeg nu skal undervise i antenneteori :-/ Det har dog affødt en enorm interesse for antenner og vejen op til dem, og det har også gjort, at jeg graver mig længere og længere ned i emnet, som jo er ENORMT. Derfor er jeg nødt til at komme lidt op til overfladen igen og kigge lidt mere bredt på radioamatør-hobbyen som en helhed. Det er så hér de omtalte bøger kommer på tale.

Svar til #5

Hej Dan
Youtube er også brugt mange gange, men jeg har det med at klikke rundt på alt muligt andet som dukker op ovre i højre side, og så lander jeg altid på noget som IKKE har med radioamatører at gøre ;-) Ej, jeg ved der er mange videoer på Youtube som er brugbare, det der er "problemet" er, at jeg føler hver mand på Youtube har sin mening om et emne og hver deres synspunkt. Jeg er meget teoretisk anlagt og søger konkrete svar på mine spørgsmål. Jeg kan f.eks. ikke nøjes med at acceptere en "konstant" men vil vide hvordan man har fundet frem til denne konstant. Det er så hér Youtube halter lidt og jeg gerne vil have teoribøger i stedet for.

Svar til #6

Hej "CW FOR EVER"
Jeg skal til min licensprøve d. 25/11 i Aalborg, så må vi se hvordan det går. Jeg kan næsten ikke vente med sende første gang ;-)

Teorien/fysikken bag antennedesign har ikke ændret sig specielt meget gennem de sidste MANGE år, man har nok bare fundet metoder til at forenkle forklaringen bag dem, så flere end fysikere kan forstår dem. Så om bogen er fra 1950, har nok ikke den helt store betydning :-)

Som jeg har skrevet i andre tråde, så er min far radioamatør og har været det så længe jeg kan huske, og jeg er fra 1977, så jeg har fulgt med på sidelinjen i mange år. Men når jeg nu stiller flere tekniske spørgsmål som han ikke kan svare på og Youtube heller ikke kan, ja så må man jo gribe til bøgerne. Men at finde bøger som kan dække mine behov, er svære at finde, UDEN at jeg skal til at købe 10-12 bøger. Synes jeg.

Jeg vil også hellere i gang med hobbyen, end at sidde med min iPad i sofaen og jeg håber jeg på sigt kan bevæge mig ind på DX.

Svar til #7

Hej J. Lau
Jeg er faglærer i Flyvevåbnet og har i den forbindelse udleveret den HF bog du nævner. Den har jeg også bladret tynd, da den som du også siger; er et fantastisk opslagsværk. Den forklarer nogle gange noget bedre end så mange andre bøger. Så den har også sin faste plads ved siden af mig:-)

#9  13/11-17 11:08
OZ6AI -Asbjørn
Indlæg: 333
Svar til #8:
Hej Claus.

Jeg har lyst til at invitere dig til en antennesnak mm. i Viborg.

Jeg er oprindelig tekniker fra Flyvevåbnet (FSN Karup 1957/62) hvor jeg bl. andet i et vist omfang arbejdede sammen med Carl Ulrik Holten // OZ7CH -han var flyvevåbnets antenneguru.

OZ7CH havde i 60'erne en fast spalte i OZ - " Månedens antenne".

Jeg har ca. 1 hyldemeter antenneliteratur - interessante/mærkelige antenner - og diverse hjemmelavede antennetunere - jeg er aktiv på alle HF-bånd.

Vy 73 // OZ6AI
Asbjørn

Redigeret 13/11-17 11:31
#10  13/11-17 11:23
Allan 1

Indlæg: 2033
Svar til #8:
Karl Rothammels Antennen Buch er nok heller ikke til at komme udenom.
Den fås i adskillige udgaver antikvarisk.

Jeg kender ikke den nye omredigerede udgave som opreklameres her:

http://www.youtube.com/watch?v=XYS82rhxtd8

http://darcverlag.de/Rothammels-Antennenbuch

.

Redigeret 13/11-17 11:47
#11  13/11-17 21:30
Sven Lundbech
Indlæg: 160
Svar til #8:

Du kan få den engelske bog fra EDR, se http://edr-forlag.dk/product.asp?product=106 , og her kan du også få den USAnske håndbog, se http://edr-forlag.dk/product.asp?product=312 . Forhør dig om porto hos EDR.

Hold dig fra de gamle danske håndbøger fra 1960 og 1950. De er kun at betragte som kuriøse museale artefakter. Og i modsætning til, hvad #6 skriver, så indeholder de intet fornuftigt om nutidens operationsteknik.

Undgå også som begynder Rothammels Antennenbuch, også den nye udgave, som #10 ikke kender. Den kan komme til senere.

Jeg har ret vanskeligt ved at anbefale bogen 'HF Teknik'. Forfatteren Anders er en inspirerende underviser; men hans bog er meget personlig, og specielt første udgave er nærmest ulæselig for en begynder. 2. udgave blev meget bedre (selv om det er trist, at 'slyngkurve' ikke er med mere...). Når man som du har et ret godt forhåndskendskab til elektronik i almindelighed, er bogen muligvis anvendelig som opslagsværk. Til selvstudium for en begynder vil jeg absolut fraråde den.

Venlig hilsen
Sven

#12  13/11-17 22:27
Claus Felby OZ1FDH
Indlæg: 223
Svar til #1:

Her er link til en ganske god generel bog om antenner:
Practical Antenna Handbook

http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/HAM/Practical _Antenna_Handbook.pdf

#13  14/11-17 16:56
Evald Lindholm Seemann

Indlæg: 21
Svar til #1:
prøv at kikke under rubrikken"bøger, der finder du kortbølgeamatørens håndbog fra1 960 til en rimelig pris, den kan jeg kun anbefale og der er også et fint byggeprojekt, som jeg engang gik i gang med;men ikke fik færdiggjort, den rummer også megen god startviden som blev brugt da jeg gik på radiotelegrafistskole
men rsgb´s bøger også gode selvom konstruktionerne godt kan forekomme lidt gammeldags
hilsen
evaldseemannOZ7TX

----------
OZ7TX

Redigeret 14/11-17 16:59
#14  17/11-17 08:45
Claus Schnor Hermann
Indlæg: 19
Svar til #9:
Hej Asbjørn

Den invitation tager jeg gerne imod:-)

Jeg har fundet ud af, at bevæge sin ind i antenneteori, er som at åbne Pandoras Box, dog på en positiv måde. Da jeg fik at vide at jeg skulle undervise i antenneteori, var jeg nødt til at begrænse mig til det mest grundlæggende. Hvilket så gør nu, at jeg står tilbage med en masse spørgsmål...

Men fedt at du også har været i Flyvevåbnet.

Mvh
Claus

#15  17/11-17 08:49
Claus Schnor Hermann
Indlæg: 19
Tak til jer ALLE for jeres input.

Jeg havde ikke helt forudset sådan en konstruktiv respons :-)

MANGE tak for det og god weekend til jeg alle.

Mvh
"en meget klogere kommende radioamatør"
Claus S. Hermann#16  17/11-17 11:20
OZ6AI -Asbjørn
Indlæg: 333
Svar til #14:
Hej Claus.

Prima - jeg glæder mig til et besøg.

FSN Karup for 55-60 år siden - med Chipmunk -Oxford - Meteor -T-33 - F-84 og F-100 fly + C-47 transport og S-55 SAR -super professionel arbejdsplads.

Flyene er for længst udfaset, men nogen af antennerne fra dengang er de samme -det ser jeg når jeg af og til er på besøg.

Pandoras æske - ja så sandelig - øverste lag " enhver elektrisk leder er en antenne" - herefter bliver lagene mere og mere spændende.

Jeg sender en PM for nærmere aftale.

God weekend!

Mvh
Asbjørn

Redigeret 17/11-17 13:29