Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
119 online brugere
2490 online annoncer
SælgesKøbes

Hjælp til valg af håndholdt radio til brug i krisesituationer


#1  10/08-24 23:12
Jens
Indlæg: 14
Hej med jer

Gennem et stykke tid, har jeg været i gang med at forberede et hjemmeberedskab til krisesituationer. Fokus er i forhold til længerevarende nedbrud i el- og vandforsyning - ikke 'prepping' til atomkrig eller zombieapokalypse ;)

Nu er jeg nået til kommunikationsdelen, hvor jeg gør mig overvejelser i forhold til at kunne kontakte myndighederne under en krise, hvor elnettet (og dermed mobil- og internettet) er utilgængeligt.

Jeg har læst lidt om alt fra PMR-radioer til HF/VHF/UHF, så jeg ved en lille smule om de respektive typer. Men endnu ikke nok til at vælge en fornuftig løsning.

Min tanke er en håndholdt radio (mobilitet), som jeg kan bruge til at tilkalde hjælp i en nødsituation, hvor det ikke er muligt at ringe 1-1-2 via mobiltelefonen.

Batteriet skal kunne oplades via et USB-kabel, og jeg vil foretrække en analog enhed (ikke digital, da scenariet jo er nedbrud i elnettet). Budget ca. 2000,-

Kan I glade radioentusiaster hjælpe mig på vej, og give jeres bud på hvilken løsning der vil være fornuftig til formålet?

Redigeret 11/08-24 10:50
#2  11/08-24 06:22
Niels Weiglin
Indlæg: 10
Svar til #1:
Det er er komplekst spørgsmål, du stiller og der er ikke et entydigt svar.
Hvis ikke du har en radioamatørlicens, så er dine muligheder begrænset til PMR eller CB radioer, der i Danmark kan benyttes uden licens.
Benyttelse af disse samt udstyr, antennemateriel, placering osv. kan variere meget og der er ikke bare lige en 'sikker' løsning.

Hvis der opstår en krisesituation i Danmark, så vil myndighederne først og fremmest informere via Danmarks Radio eller TV2s platforme. Radio, tv eller digitale platforme som hjemmesider og sociale medier. Her vil de også oplyse om, hvordan du kan få hjælp.
Så anskaf dig en nød-transistorradio som det første.

Der er mig bekendt ikke en plan for en given radiofrekvens, hvor du kan regne med at få hjælp i en nødsituation. Du vil altid være afhængig af, hvem der lytter.

Der er nok ikke tvivl om, at mulighederne bliver flere og chancerne for kontakt via radio forøges, hvis du tager fx en radioamatør D-licens, der giver adgang til VHF/UHF båndene.
Desuden vil du opnå en grundlæggende viden om muligheder, frekvenser, lovgivning osv.

Du kan eventuelt kontakte din lokale radioklub, hvor der er folk, som kan give råd og vejledning...

Se linket her:
https://www.edr.dk/lokalafdelinger/

Læs mere om amatørradiolicens her:
https://operatorlicens.dk/


----------
/Niels - OZ5NW

Redigeret 11/08-24 06:42
#3  11/08-24 08:54
Jens
Indlæg: 14
Svar til #2:
Tak for svar.

Hvis der ikke findes en plan for en radiofrekvens, hvor man kan tilkalde hjælp i tilfælde af at 1-1-2 er 'ude af ligningen', hvordan tilkalder man så hjælp?

Vil 'Lyngby radio' fortsat være tilgængelig under en strømafbrydelse og vil Lyngby radio være i stand til at kontakte/videreformidle nødopkaldet til myndighederne om nødvendigt?

Jeg er naturligvis villig til at tage en radioamatørlicens, hvis det skal til, og har allerede en fornuftig transistorradio med håndsving osv. som kan modtage. Men jeg har behov for noget der kan sende beskeder i en evt. nødsituation.

Har allerede kigget på de forskellige licenstyper (som jeg læser det, bør en D-licens være tilstrækkelig til håndholdte enheder).

Er dog i tvivl om, hvilken type radio jeg skal gå efter (PMR/CB/HF/VHF/UHF) for at få den bedste dækning/rækkevidde/reach, så jeg ikke køber det forkerte udstyr.

#4  11/08-24 09:16
Niels Weiglin
Indlæg: 10
Svar til #3:
Som jeg skrev tidligere, så vil jeg anbefale dig at tage kontakt til en radioklub og få noget vejledning.

Angående håndholdt radio, så afhænger det som sagt af, om du har en licens.
Succes med håndradio afhænger ikke blot af apparatet, men også af om der er nogen i nærheden, der lytter til dine opkald og som reagerer på dem.
Som sagt, så er det komplekst og ikke muligt at give en løsning, sådan bare lige...

----------
/Niels - OZ5NW

#5  11/08-24 10:11
Andreas Bang
Indlæg: 93
Svar til #1:
Der er ingen officiel mulighed for at kontakte myndigheder, redningsberedskab etc via radio.
For mange år siden, var der på nogle Falck stationer opsat CB radioer, der svjh lyttede på kanal 16. Man kunne endda købe et såkaldt “Falck kald”: en enhed som udsendte en tonesekvens, den skulle man så holde op til mikrofonen, mens man tastede.
Men det var omkring ‘80 erne, måske også ‘90 erne. I dag forventer man at du kan benytte din telefon. Det er en start når myndigheder anbefaler vi kan klare os selv i tre dage, men indtil videre er der ikke nogen, som har fortalt os, hvordan vi får tilkaldt hjælp, når mobilnettet ikke længere virker.
Indtil det bliver sat i system, må løsningen være at du har benzin på bilen og kan køre til nærmeste læge/sygehus, hvis behovet opstår.
At købe dit eget radioudstyr gør bestemt ingen skade, for så kan du øve dig i at bruge det, men så længe der ikke er nogen fast frekvens, kan vi alle tale ud i ingenting.

#6  11/08-24 10:31
Christian Nicolaisen
Indlæg: 226
Svar til #1:

Jeg tror vi allesammen er lidt pissed, nå elnettet går ned!

Alt kommunikation både privar, mobil, politi, falk går ned da alt er nu til dags er afhængig af fibre rundt i hele landet og selv fibre skal bruge strøm, til linie forstærkere m.m.

Danmarks Radio går også ned, da de også er baseret på fibre alndet rundt.
Det eneste der har kunnet redde os, var en lang(mellem/kortbølgesender, der kunne nå landet rundt, men de er alle sammen lukket og sparet væk!

Det eneste pt er https://www.danskradio.dk/AM.html
De sender på mellembølge 1.440 khz og kortbølge på 5.970 khz, de burde have en chance for at blive hørt Danmark rundt

Eller er det kun diverse håndstationer med en begrænset rækkevidde på 1-20km vi må holde os til ;-(

#7  11/08-24 10:43
Jens
Indlæg: 14
Svar til #5:
Enig. Danmark fremstår en anelse 'stillestående' ift. planer for, hvordan vi som borgere skal komme i kontakt med myndighederne, hvis mobilnettet er nede.

Jeg kontaktede selv Beredskabsstyrelsen for at par dage siden, mhp. information om det samme. Svaret var: "Køb en transistorradio og lyt til P4 - her vil man få information om, hvordan man kommer i kontakt med myndighederne...".

Men det nytter jo ikke noget at man sidder med sin FM-radio og hører at man kan kontakte '1-1-2' via VHF-radio på frekvens xx, hvis ikke man har en VHF-radio i situationen. Det er derfor jeg er ude allerede nu - før en evt. krise opstår (hvis overhovedet).

Grunden til at jeg fortsat har holdt muligheden åben, er at jeg flere steder (også her på brugtgrej.dk) har læst radioamatører skrive om 'nødradio', repeatere osv., og fik det indtryk at der findes muligheder.

Men hvis det ikke er tilfældet, og når de danske myndigheder lader til at være så passive, er det jo op ad bakke med radiokommunikation som alternativ til 1-1-2 - især hvis ingen alligevel lytter med eller lytter 'de forkerte steder'.

Ja, en bil med benzin og en tur til hospitalet er åbenbart den eneste redning i krisesituationer (hvis man ellers har en bil/er i stand til at køre den).

Redigeret 11/08-24 10:53
#8  11/08-24 10:46
Jens
Indlæg: 14
Svar til #6:
Ja, det lyder meget dansk: "Nåh, hvordan borgerne kontakter os under strømafbrydelser? Det tager vi når det kommer."

#9  11/08-24 13:12
Morten Christensen
Indlæg: 378
Skaf en satellit telefon , det er nok bedste bud , bryder alt ned kommer der nok et satellit-nummer til myndighederne , næste bud er en VHF skibs radio , der er en chance for de er pålyttende på kanal 16 og er det liv og død og man har brug for 112 , så blæs på hvad net du går på bare du har chancen for kontakt … det hjælper dig ikke med en amatør licens de kan jo heller ikke mere end noget andet og er det igen liv og død det drejer sig om , så er det jo pisse lige gyldig om du har licens eller ej dit budskab skal jo bare igennem ….
Men problemet er langt det meste løber gennem fibre i dag og det vil kræve der er backup på strøm vejen igennem fra der man går på til den der skal modtage ens kald …
Men det er lad lidt underligt man ikke i et land som Danmark udlægger en landsdækkende frekvens til nødberedskab som offentligheden kan anvende til nød i krisetilfælde ..

#10  11/08-24 16:13
søren/oz4zat
Indlæg: 708
Svar til #

En ikke uvæsentlig detalje er vel:

At man opgiver en reelt eksisterende adresse til de myndigheder eller andre, som man vil have hjælp af eller fra ....

Ellers kan de spilde en masse tid på at lede

sådan er der så meget ....


----------
Glemmer du - så husker nettet - bit for bit.
færdes også på http://rdeforum.dk

Redigeret 11/08-24 16:14
#11  11/08-24 17:15
Jens
Indlæg: 14
Svar til #9:
En satellittelefon er et godt bud, som jeg har overvejet før jeg overvejede analog radiokommunikation. Overvejede også Garmin In-Reach, som er en nødpejlesender m. abonnement til omkring 1200,- årligt, men danske myndigheder 'lytter' kun på den form for nødopkald i Grønland (suk).

Har desuden læst at en del af nettet til satellitkommunikationen er jordbaseret, så også her kan strømafbrydelser potentielt give problemer. Dernæst (hvis scenariet er en solstorm), kan det også være et problem ift. satellitkommunikation (flere suk).

Så er jeg tilbage ved den analoge radiokommunikation. Også her kan en solstorm være en joker, men hvis enheden overlever solstormen burde den fortsat kunne foretage kald.

Tænker (håber) så at myndighedernes har tænkt på at beskytte deres radiokommunikation imod f.eks. solstorme og strømafbrydelser - ellers er vi alle på den.

Jeg har intet problem med at tage en licens, hvis det er det der skal til. Men, ja - i en liv-død-situation ville jeg ikke betænke mig ved at gå på kanal 16 og forsøge at tilkalde hjælp.

- og ja, det er dybt underligt at man i Danmark ikke 'per default' har en officiel frekvens til nødopkald, som fungerer til lands såvel som til vands.

Svar til #10
Har læst at nogle VHF-radioer har indbygget GPS, og som kan sende den aktuelle position til modtageren. Hvis GPS-systemet ellers er pålideligt i en krisesituation (solstorme osv.).

Der er mange hvis'er, men måske jeg bare skal købe en VHF-radio med GPS, og så håbe på at den kan bruges om nødvendigt - den er jo bedre end slet ikke at have muligheden for at kalde nogen op.

Det vil samtidig være en anledning til at få repeteret den smule om radiokommunikation jeg lærte i min værnepligtstid - og jeg kan sikkert lære en masse nyt af det.

Redigeret 11/08-24 17:21
#12  11/08-24 19:06
Hans
Indlæg: 497
Svar til #11:


De fleste håndradioer med en gummi antenne har ikke lang rækkevidde ved mindere man står højt og frit

Forvent ikke mere end 5-8 km.

Men hvem skal svare dit opkald ?

Tror ikke myndighederne er interesseret at have nød radio fra almindelige borgere.

#13  11/08-24 19:41
Jens
Indlæg: 14
Svar til #12:
I en krisesituation, hvor 1-1-2 er utilgængelig via mobiltelefoni, vil jeg mene at myndighederne har pligt til at lytte efter nødopkald fra borgerne via radio.

Om de så gør det, er noget andet. Men i mangel af bedre har vi (borgerne) ikke andet valg end at forsøge, hvis situationen kræver det.

Min lokale beredskabsstation ligger i øvrigt 3-5km fra mig i fugleflugt, så jeg håber at det er tilstrækkeligt.

Kan man udskifte gummiantennen med en anden, og opnå større rækkevidde?

Redigeret 11/08-24 19:47
#14  11/08-24 21:17
Morten Christensen
Indlæg: 378
Svar til #13:
ang. satellit telefoner, så har vi hvis ikke noget med det i luften og på jorden og gøre i lille Danmark , og vi kan jo håbe det ikke drejer sig om hele verden der er og lave hvis vi bliver ramt , så at det faktisk er muligt og bruge disse telefoner mellem hinanden i Danmark selv om alle vores systemer på jorden er nede....
Taler vi alle beredskaber i Danmark så køre alle jo i dag på det digitale Sine net, og den vej ind får man ingen radio kommunikation igennem, så eneste chance er noget der stadig køre analogt , og det eneste jeg kan komme i tanke om er skibsfarten, men det kræver jo så også man ikke bor midt i landet for her når man ikke langt på et håndapp..
Så igen er alle offentlige systemer nede, så er der faktisk meget ringe mulighed for og få trådløs kontakt med nogen myndigheder og det gælder jo alle om man er radioamatør eller man er alm. mand med en radio eller en telefon da der ikke lyttes på nogen officielle nødkanaler i krise tilfælde i Danmark ....

#15  11/08-24 22:47
Jens
Indlæg: 14
Svar til #14:
Bor omkring 2-3 km. fra kysten, så måske kan jeg få kontakt til nogle både eller Lyngby Radio på kanal 16. Men hvordan kommer de så i kontakt med myndighederne, hvis jeg ikke kan?

Læste et sted at myndighederne lytter med på kanal 16, men ved ikke om det er korrekt.

#16  12/08-24 06:32
Morten Christensen
Indlæg: 378
Svar til #15:
Det var nu ikke bådene jeg tænkte på , for de kan jo ikke meget mere end vi selv kan , men jeg tænkte mere og få kontakt til lyngby radio via deres kystradioer ( hvis der ellers er hul ud til dem ) lyngby radio har nok lidt flere tråde og trække i med forbindelse til div. Redningstjenester …
Men heldigvis er vi godt sikret mange steder mod strømsvigt i Danmark , jeg bor i udkants Danmark og her har kommunen meldt ud at alle offentlige vandværker har generator ved os , og hele Sine sikkerheds nettet er jo et net for sig som også er på generator drift hvis strømmen forsvinder , men selvfølgelig vil vi mærke tingene , men måske ikke så hårdt som mange går og frygter …

#17  12/08-24 18:06
Arthur

Indlæg: 743

DR går ikke ned ved en total strømafbrydelse i elnettet. DR Byen har så stor kapacitet i deres nødstrømsgeneratorer, at de er planlagt til at kunne levere til det offentlige net.
Alle lokationer i DR sendenettet, får deres program via to fysisk uafhængige fibre til alle lokationer, med automatisk omskiftning og uden at der indgår eksternt udstyr (dark fiber). Alle DR sendere har nødstrømsanlæg.

#18  12/08-24 19:07
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 635
Svar til #1:
Hej Jens.
Som flere har nævnt, er der ikke et entydigt svar på dit spørgsmål, da du jo stiller flere af dem.
Jeg tillader mig at svare, med et modsvar, som vil gøre det lettere for "os" at guide dig i den rigtige retning....
Findes der (efterhånden) ikke så mange grupper på diverse sociale medier, som beskæftiger sig med "Prepping", forberedelse til diverse nedbrud og (næsten) dommedag, hvor du måske kan finde information om, hvad andre gør...??
Hvis du opsøger disse fora, og finder ud af hvilke frekvenser der benyttes, er jeg sikker på at du kan få kvalificeret hjælp, både her og i den lokale EDR-afdeling, så du efterfølgende kan smide dine penge i det rigtige grej (radio OG antenner)
Hvis der ikke findes svar i disse fora, var det måske en idé at stille dine, iøvrigt fine spørgsmål, der....disse "preppere", om de vil vedstå det eller ej, ved nok mere om netop dine specielle forhold, end os radioamatørere...

//Lau




----------
Kleinsmed Emeritus
Proud member of DDXG
https://www.dc3vennerne.dk

#19  12/08-24 20:38
Jens
Indlæg: 14
Svar til #16 (og #17):
Har læst lidt op på Lyngby Radio, og det bliver nok dem jeg vil forsøge at kontakte - hvis og såfremt.

Vil undersøge lidt mere, men tænker lige nu at det nok ender med en håndholdt, maritim VHF-radio. Og et D-certifikat, så jeg også kan lære udstyret at kende.

Har hørt og læst delte meninger i forhold til, hvor godt forberedt vores infrastruktur er på krisesituationer. Systemet er kun afprøvet i mindre skala og der er ikke evidens for om det vil virke eller ej (før vi måske en dag ufrivilligt tester det).

Ift. vandforsyning, så har mange vandværker ganske rigtigt nødgeneratorer. Men selve ledningsnettet skal bruge elnettet til at lede vandet ud til forbrugerne i de enkelte husstande - uden el, ingen vand.

I følge denne artikel fra Ingeniøren, og Thomas Due Jørgensen, beredskabskonsulent i Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed, har mobilnettet maksimalt 4-6 timer at køre på, uden elnettet, og forventningen er endda at mobilnettet bryder sammen før det (pga. overbelastning): https://ing.dk/artikel/spoerg-scientariet-hvad-s ker-der-med-telefonien-ved-stroemsvigt

Lad os håbe at det aldrig kommer dertil, og hvis: at det kun bliver kortvarigt.

Tak for jeres svar.

Svar til #18:
Tak for dit (mod)svar.

Det primære spørgsmål jeg stiller i det her forum, er ift. valg af enhed til radiokommunikation som muligt alternativ til 1-1-2.

Udfordringen med 'prepperfora' er at der er mange løse antagelser, og at nogle preppere har nærmest urealistiske forestillinger om både (dommedags-)scenarier og løsningerne på dem. Jeg 'prepper' ikke selv til krig, dommedag eller zombieapokalypser (som nævnt indledningsvis), men forsøger at basere mine forberedelser på sund fornuft frem for frygt og angst. Og så ser jeg ikke mig selv som egentlig 'prepper', men i stedet som en helt almindelig borger - som er ved at opbygge et hjemmeberedskab som det myndighederne i Sverige, Norge med flere længe har anbefalet deres borgere at gøre.

Derfor har jeg valgt at henvende mig til jer (radioentusiaster) i håb om at blive klogere på mulighederne, og fordi jeg tænker at I ved mere om radioteknologi end prepperne. Og klogere jeg faktisk blevet via jeres svar og indspark - tak for det.

Via debatten her har jeg fået inspiration til at undersøge ting jeg ikke selv havde tænkt på. Så selvom jeg ikke blev peget i retning af specifikt udstyr, er jeg med jeres hjælp ved at nå frem til at løsningen for mig nok bliver en håndholdt, maritim VHF-radio som jeg kan forsøge at kontakte Lyngby Radio med (hvis nødvendigt). Nu skal jeg blot udvælge en der passer til formålet.

Beklager det meget lange indlæg, men det er et svar til flere af jer som er kommet med jeres indspark.

#20  12/08-24 21:41
Oz7ch Christian Hougaard
Indlæg: 17
Svar til #19:
Du mener src certifikat.

#21  12/08-24 21:52
Jens
Indlæg: 14
Svar til #20:
Er SRC-certifikater ikke kun påkrævet, hvis man har en båd som radioen er tilknyttet?

Jeg har ikke en båd, og forventer ikke at anskaffe mig en.

#22  13/08-24 08:38
Jens Andersen
Indlæg: 290
Svar til #21:
Her er lidt om maritim vhf radio, og hvordan man kalder lyngby radioer (mayday)
https://www.vhfskolen.dk/wp-content/uploads/2019 /06/VHF-DSC-1214.pdf

Når man kalder mayday skal man også oplyse sit maritime kaldesignal som der står i linket. Så om de overhovedet reagere ved at du kalder og efter hjælp til moster Oda er ikke sikkert da du nok ikke kan oplyse et kaldesignal.
Og der BLIVER kaldt mayday på den måde der beskrevet i linket, jeg hørte det så sent som i går på kanal 16 da et skib var ved at synke ved Als.

Skal man andet med lyngby radio skal man vist kalde dem på deres arbejds kanaler i det område man befinder sig i, måske skal man faktisk starte på kanal 16 og så få anvist en arbejdskanal, det er jeg i tvivl om da jeg kun har amatør certifikat og aldrig har kaldt dem selv.
Her er et link til arbejds kanaler
https://www.forsvaret.dk/da/organisation/soevaer net/nationalt-maritimt-operationscenter/ lyngby-radio/lyngby-radio-arbejdskanaler /

Mvh Jens

Redigeret 13/08-24 08:41
#23  13/08-24 17:40
Jens
Indlæg: 14
Svar til #22:
Hej Jens (og andre)

Tak for linkene. Jeg kontaktede Lyngby Radio/Søværnskommandoen per telefon for at få opklaret hvad der er op og ned ift. kanal 16. Talte med en fra Søværnet som sad ved siden af dem der modtager opkald fra folk i havsnød hos Lyngby Radio i Karup J.

Meldingen derfra var at VHF kanal 16 er forbeholdt maritime nødsituationer og kun dem. Han var i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er muligt at kalde Lyngby Radio fra land fordi der formentlig bliver 'lyttet udad' (ud mod havet). Hvilket jo giver god mening, hvis det forholder sig sådan.

Han tilføjede at han forestillede sig at der på et tidspunkt (måske) bliver udgivet noget materiale omkring hvordan vi (borgerne) kan tilkalde hjælp på land, hvis 1-1-2 er nede - han nævnte selv VHF eller måske HF, og anbefalede mig at vente med at anskaffe en radio.

Om han vidste noget som ikke er blevet meldt ud endnu eller om det blot var hans personlige holdning/formodning fik jeg desværre ikke klarlagt - han virkede til at have travlt, så jeg borede ikke yderligere i det.

Så tilbage til status quo: p.t. lader det ikke til at vi 'landkrabber' har egentlige muligheder for at foretage nødopkald per radio før der evt. bliver etableret noget fra myndighedernes side.

#24  13/08-24 18:30
Jens Andersen
Indlæg: 290
Svar til #23:
Jamen dejligt du ringede ! Så blev det jo klarlagt og tvivlen er væk om vi kan noget eller ej.. og svaret er så nej.
Det burde vi jo så fortælle i div prepper grupper… men måske de læser med her ;-)

Mvh Jens

#25  13/08-24 21:31
Jens
Indlæg: 14
Svar til #24:
Prepperne får nok bare travlt med at købe både og SRC-certifikater nu ;)

#26  15/08-24 23:46
ANDERS
Indlæg: 2
Svar til #25:

HEJ DU ...

DU SKAL "HAVE" EN ( AM /FM /SSB ) .. 0 TIL 30 MHZ..(ell højere).

(INGEN BLOKERING !!! ELLER "HOP" I "FREQ")


... DER VIL "ALLE" FOLK "VÆRE" ..

DEM I "DANMARK" OG "ALLE" ANDRE LANDE ..
FORDI "ALLe" HAR SÅDAN NOGET.

OG DET "RÆKKER LANGT".. BARE MED (15 m ) LEDNING" SAT TIL..


ALT DET "VHF /UHF" ..SKROT ..

ER IKKE TIL "NOGET" SOM HELST .. HVIS "POWER OUT" ..!!!
(jo ..du kan da tale med din "nabo" ...neden "under" ..??)


MEN

HVIS DU "VIL" HAVE .. NOGET "VHF /UHF" .. SÅ !!
( ingen "freq" blokeringer !! .. 50 - 900 mhZ .. INGEN "JUMP" ..)

MINIMUM >>AM>> INGEN AF DEM KAN HØRE "DIG" .. PÅ "FM" ..!! >> INGEN KINA TING

#27  17/08-24 15:56
Michael jensen
Indlæg: 695
Svar til #26:
Er din Caps lock i stykker ?
At skrive med store bogstaver svarer til at råbe

----------
Takker

#28  18/08-24 06:34
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 396
Svar til #1:
Hej Jens

Det skader ikke at være lidt forberedt, ligesom i det daglige, en rulle toilet-papir kan ikke undværes.

Jeg har købt 2 stk PMR-radio og 2 Håndstationer vhf/uhf til få penge fra Kina, fin kvalitet til prisen. og prisen er lav. Typisk med usb-C stik.

Nu har jeg så mange at naboer også kan låne en.

Du kan endda købe en hvor man kan sende GPS position til hinanden blot ved et tryk på knappen.

Husk i en livstruende nødsituation, gælder ingen regler.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#29  18/08-24 09:47
Jens
Indlæg: 14
Svar til #28:
Hej Gert

Tak for dit svar. Kan du evt. linke til de PMR + stationer du har købt?

Hvordan fungerer din håndholdte VHF - har læst at der i nogle VHF-stationer skal indtastes et maritimt nummer (MMSI) før de virker, men ved ikke om det kun gælder de maritime af slagsen.

Lidt yderligere information vil være værdsat.

Redigeret 18/08-24 09:55
#30  18/08-24 10:29
Hans-Jørgen Petersen
Indlæg: 325
Svar til #29:

MMSI numre tildeles kun til skibe!
https://da.wikipedia.org/wiki/MMSI-nummer

Hvis du har et skib, kan du få din(e) maritime VHF radio(er) (som du naturligvis KUN må bruge ombord på dit skib og KUN hvis du som minimum er indehaver af et SRC-certifikat) indkodet med det til dit skib hørende MMSI nummer. Derved vil et nødkald fra en sådan radio automatisk kobles sammen med dit skib.

Hvis du ikke har et skib, så glem alt om maritime VHF radioer og kanal 16!
Uautoriseret brug er strafbart.
Og ja, det bliver håndhævet, eftersom der er tale om udstyr til nød og sikkerhedskommunikation.

Mvh
Hans-Jørgen


Redigeret 18/08-24 10:34
#31  18/08-24 11:15
Jens
Indlæg: 14
Svar til #30:
Har ikke selv skib/båd, og kommer nok ikke til at have det.

Men udelukker alligevel ikke muligheden for at indkøbe en VHF til brug i en evt. krisesituation.

Jeg er med på at det potentielt kan være strafbart at kalde kanal 16 uden certifikat og båd. Omvendt, hvis der er tale om en nødsituation, vil jeg til hver en tid gøre forsøget, hvis jeg er efterladt uden mulighed for at ringe 1-1-2.

Så må jeg tage evt. konsekvens efterfølgende. Dog forventer jeg at jeg i så fald vil gå fri med henvisning til force majeure - nødret.

#32  18/08-24 13:42
Arthur

Indlæg: 743
Svar til #31:
Hvis mange med samme tanker som dig, anskaffer sig en maritim VHF transceiver, er der stor sandsynlighed for at andre vigtigere maritime opkald, ikke ville kunne komme igennem.

Lad ny Mayday på flyradio, som der har været nævnt i en en anden tråd og Maritim VHF, være forbeholdt, det som det er lavet til.

Køb CB eller PMR radioer og forvent kort rækkevidde eller bliv radioamatør og lær nogen af dem du kan kontakte i en nødsituation at kende.

Når det er sagt så er der en artikel her om fremføringen af trafikken fra de enkelte kystradio stationer til forsvarets centrale enhed. Man benytter blandt andet også WLAN som ekstra sikkerhed.

https://ing.dk/artikel/sejlernes-noedradio-er-bl evet-digital

OZ4ZG - Gert

#33  18/08-24 14:47
Jens
Indlæg: 14
Svar til #32:
CB- og PMR-radio kan jeg ikke bruge til at tilkalde hjælp fra i en nødsituation, hvor 1-1-2 er utilgængelig (se mit oplæg).

Det er i orden med mig at Forsvaret/myndighederne har påtaget sig ansvaret for at drive en skattebetalt, dedikeret tjeneste for nogle få (båd- og skibsejere). I mine øjne skal de så også blot drive en tilsvarende skattebetalt, dedikeret tjeneste for os andre (borgere uden skib og båd) - det gør Forsvaret/myndighederne så vidt det er mig bekendt ikke.

Hvis 1-1-2 bliver utilgængelig (kortere eller længere tid), og jeg eller andre står i en nødsituation, vil jeg naturligvis bruge de eksisterende muligheder for at tilkalde hjælp. Naturligvis også kanal 16.

At Lyngby Radio er blevet delvist digitaliseret, bekymrer mig lidt hvis man ikke samtidig har indtænkt redundans og fortsat drift ved forsyningsnedbrud i scenariet. Men hvis jeg selv eller andre står i en nødsituation, og kanal 16 er eneste mulige livline, så er det den jeg kommer til at forsøge mig med.

Redigeret 18/08-24 14:48
#34  18/08-24 15:42
Arthur

Indlæg: 743
Svar til #33:
Her kan du læse mere om den maritime løsning og hvad der kræves.
Som andre har skrevet, bliver du nok i bedste fald afvist ved et opkald. I værste fald kan du forstyrre andre måske mere alvorlige maritime nødsituationer.

https://www.soefartsstyrelsen.dk/fritidssejlads/ radio-i-fritidsfartoejer/kaldesignalbevi s

Digitaliseringen af Lyngby Radio er fokuspunktet i artiklen. Men med hensyn til forbindelserne til kystradio stationerne, er de som skrevet udført med redundante WLAN forbindelser (radiokæde).

Redigeret 18/08-24 17:01