Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
216 online brugere
2410 online annoncer
SælgesKøbes

Radialer ???

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  15/11-10 21:09
Peter
Indlæg: 166
Hej

Radialer til en vertikal HF antenne...

Hvilket materiale skal man lave radialerne af ? Noget bedre end andet ? Uisoleret kobbertråd ? Montageledning ? eller ??

I forhold til antennens effektivitet, er det da en fordel, ulempe eller uden betydning om radialerne graves nogle cm ned i jorden/græsplænen.

Er det en almen gældende regel, at jo flere radialer jo bedre effektivitet af antennen ? Eller skal man holde sig til maks. de anbefale antal radialer jf. antennens manual ?

Hvor lange skal radialerne være ? Har længden stor praktisk betydning, eller bare de er "lange nok" :-). Kan man sige hellere for langt eller for kort ?

Det var et par spørgsmål til forumets "vertikal eksperter" :-).

Peter

#2  15/11-10 22:00
FINNI SYNDERGAARD

Indlæg: 1761

Redigeret 15/11-10 22:04
#3  15/11-10 23:07
Erik H. Jakobsen
Indlæg: 29
Svar til #1:
Hej Peter
Det bedste materiale må være det der leder HF bedst muligt, altså sølv, kobber eller aluminium i nævnte rækkefølge. Det må gerne være isoleret med et materiale der er let gennemtrængelig for HF f. eks. plastik eller lignende.

Da jord er mindre god til at lede HF end de ovennævnte metaller, vil det bedste være, at lægge radialerne oven på jorden for at undgå jordtab.
Når en vertikal antenne er anbragt højt oppe kan man godt nøjes med 3 eller 4 radialer og få en god udstråling, da der ingen jord er i nærheden til at absorbere HF.

Da der går kraftig HF strøm ved fødepunktet af en 1/4 bølge vertikal antenne er det vigtigt, at have mange korte radialer ved fødepunktet for at undgå jordtab, gerne en metalplade der når ud til ca. en tiendedel bølgelængde, men da dette sjældent er muligt, så i stedet så mange radialer som muligt.

Når radialerne ligger på jorden opfattes de som værende uendelig lange forstået sådan, at de ikke har nogen særlig indflydelse på antennes afstemningsfrekvens, men derimod betydelig indflydelse på antennes udstråling i grader over horisonten. Derfor skal der også være radialer der når ud til omkring en 1/4 bølgelængde eller mere, men da strømmen ikke er så kraftig der, kan man nøjes med et mindre antal, men jo flere jo bedre.

Ovenstående er den erfaring jeg har gjort mig ved mange antenne eksperimenter gennem årene.

Se også http://www.edr.dk/Default.aspx?ID=780 5 bånds GP antenne

73 de OZ4EI Erik

----------
OZ4EI Erik

Redigeret 15/11-10 23:20
#4  15/11-10 23:36
Peter
Indlæg: 166
Svar til #3:

Hej Erik..Tak for god tilbagemelding :-). Selvom jeg havde håbet at høre det var ok at grave radialerne ned.

Et radialnet ovenpå jorden, vil tilgengæld ikke fungere rent "familiemæssigt" da den samme have udover at huse antenner - også skal huse og fungere som alm. parcelhus have. Så dur der ikke med de mange radialer man kan snuble over - og plæneklipperen er nok heller ikke glad for dem osv. :-(. Øv.

Er løsningen så at sætte en af de såkaldte "radialfri" vertikal antenner op, som har 4-5 rør-radialer "strittende" ud fra fødepunktet på 1½-2m. længde ?. Eks. Cushcraft R8 ?

Peter


#5  15/11-10 23:38
Peter
Indlæg: 166
Svar til #4:

Eller skulle jeg gå helt væk fra ideen med en vertikal og sætte en Fritzel FD4 dipol op ?

#6  15/11-10 23:50
Erik H. Jakobsen
Indlæg: 29
Svar til #4:
Hej igen
Du kan godt grave radialerne ned, men så lidt som muligt.
Du har nok ikke læst artiklen på EDRs hjemmeside, som jeg henviste til, der skriver jeg noget om radialer oven på plænen. De vil ikke genere eller være synligt efter fire gange græsslåning.

Erik

----------
OZ4EI Erik

#7  16/11-10 10:50
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 369
Svar til #1:
Lidt kommentar til valg af antenne type. Hvis du har mulighed for at sætte en R7/8 op fra Cushcraft så er det langt at foretrække. Den er ligeglad om fødepunktet er 10 cm over jorden eller 10 meter. I den sidste tilfælde undgår man at komme i forbindelse med naboen... :-)
Mht. dipol så er det under alle omstendigheder en god ide. En lodret antenne med bare an nogenlunde anstendig udstrålingsvinkel vil være uegnet til QSO'er tæt på. Dvs. kontakter med folk her til lands. der har man brug for en "sky warmer" med en nogenlunde fin HF udstråling opad. :-) Det kan en lavthængende dipol klare fint. Lavthængende i det her sammenhæng er under 10m.

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#8  16/11-10 17:43
Peter
Indlæg: 166
Svar til #7:

Tak for de gode erfaringer og links til artikler. Jeg kan så forstå en vertikal vil være bedre egnet til DX fremfor en trådantenne - tilgengæld kan jeg få større problemer med nabo forstyrrelser, da de kobler til alt hvad de kan komme i nærheden af.

Det med radialerne på græsplænen må jeg eksperimentere med. Må starte med at lægge dem ovenpå, og se om det holder en plæneklipper kan køre overdem med tiden. Ellers må den graves lidt ned.

Jeg har også læst nogen anvender hønsenet, til forbedring af jordplanet på vertikal antenner ? Kunne jeg lægge sådan et ud med fordel ? eller skal jeg holde mig til traditionelle radial net med tråd.

Peter.

#9  16/11-10 18:01
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1607
Svar til #8:

Måske er det ikke lige det helt optimale, men det ideelle er nu en gang det muliges kunst, og et radialnet UNDER rullegræsset er slet ikke så tosset endda, så det vil jeg da anbefale i den givne situation.
Jeg tror på, at det kan blive ganske ok.

Udstrålingsretning handler meget om antal af radialer og deres geografiske retning. 3 - 4 (ca 1/4 bølgelængde) pr bånd symetrisk er meget fint.

Ved acceptabelt S.W.R. ser jeg kun en vej: I gang.!

Ref,; Rothammels Antennenhandbuch og egne erfaringer.

Vy 73 de Jesper

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Denne tråd er lukket for nye indlæg