Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
189 online brugere
2410 online annoncer
SælgesKøbes

Ophæng af trådantenner

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  13/07-11 00:01
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Hej..
Der findes mange typer trådantenner... og de er beskrevet mange steder... i mange udgaver...
Men nok om selve antenne...
Den skal også op og hænge.....
Hvordan foreslås aflastning? fjeder? vægt?
Hvis et eller flere ophængspunkter er levende træer, så skal der jo være en flexibilitet.. Er det en dipol mellem 2 huse, så er problemet nok ikke så stort..
Noget relateret... FX en loop, den har flere ophængspunkter... Hvordan behandles antennetråden der? Fæstnes den? eller går den gennem et glideøje?

#2  13/07-11 06:30
Willy Hansen

Indlæg: 140
Svar til #1:
jeg ville sætte loop i glide-øje, og snoren til glideøjet via en trisse og en vægt/lod (hvert ophængssted) . så kan det hele gi sig.. (feks dunk med sand.../sten med hul i... flise med øje osv...
Osse ved en dipol mellem 2 huse.. ( ville der nok bruge trisse og vægt/lod.. så kan det osse gi sig ved feks overisning, fugle osv.. ( og XYL ikke bruger den som tørresnor..)
Har selv en OCF antenne der er trisse/vægt/lod ophængt. Virker fint..
Hvis til portabelbrug er det nok ikke så nødvendigt med lodder og trisser.. (selv følgelig afh af "bevægeligheden" af ophængepunkter.. men der ku man måske bruge elastisk tov eller hvad de slags nu hedder ( post-elastikker?)

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

Redigeret 13/07-11 06:32
#3  13/07-11 06:59
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #1:
Til loopen:
Jeg har brugt 5mm flagliner. De ender i pælestik, hvor i gennem antennentråden kan vandre (navnlig under opsætningen) - altså et glideøje.

Udhænget mellem trådhjørnet og ophængningspunktet i hvert enkelt træ er ca 2 meter.
At anvende et langt udhæng er forøvrigt befordrende for hele "frikantens" mulighed for vandring under træernes bevægelser som følge af orkaner.
Jeg har tit overvejet muligheden for helt at undlade min vægtkoldsaflastning, men bibeholdt den da antennetråden som følge af temperaturforandring ændre længde, og jeg meget gerne vil have tråden til at se ens ud, pænt strakt hele året.

I det ene hjørne, ikke feederhjørnet, har jeg 2 flagliner. En til at elevere en trissen med en ø 50mm nylonrulle, og en til antennetrådens elevering. Denne sidste ender lidt (ca 1/2 meter) over jorden (under normale forhold) i en, fra brændestablen, ca 45 cm lang 15 cm tyk træstamme som lod. Denne vægt synes jeg er passende, til en 80 meter loop.
Jeg har således kun denne ene aflastning, og den er i et hjørne, der er noget spidsviklet :-)

At anvende fjedre er mindre heldigt, når det drejer sig om træers vindafbøgning, idet fjederkraften er propertional med fjederlængden, og de har en maksimallængde.
Så er vægtlodder bedre, idet deres trækkraft er uafhængig af vægtloddets øjeblikkelige højde over jorden. Antennesystemet bliver således udsat for en konstant trækkraft.

De løvtræer jeg har brugt som antennemaster bøjer sig forøvrigt ikke synderligt kraftigt for vinden. Nåletræer nok noget mere!

For at få flaglinerne op i træerne har jeg anvendt en teleskobantennemast med en trisse i toppen, et 200g fiskelod uden kroge samt grøn syntetisk flettet murersnor som trækline.
Teleskobstangen kan jeg også forsyne med en Y-gaffel på spidsen, så jeg kan lempe antennetråden udenom grene. Specielt i fødningshjørnet, hvor værgten som følge af feeder og andet klydværk er høj, kan det være til temmelig god hjælp til at få hejs dette hjørne helt op og ind til den ønskede position.

Det er lettest at være 2 eller flere til opsætningen, men jeg har lavet alle mine antenner alene.

Jeg har ikke anvendt nogen form for antenneisolatorer i de seneste 6-7 år, og det har IKKE givet mig problemer.

Da jeg havde dipoler oppe, brugte jeg også lodder, et i hver ende, således at fødepunktet tillige var fixpunkt.

Redigeret 13/07-11 07:17
#4  13/07-11 11:35
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #1:
I planlægningen af v2.0 til min egen permanente antenne er jeg nået frem til følgende...
Jeg har tænkt mig at købe nogen små antenne-æg, noget UV-bestandigt line med en brudstyrke på 2-300Kg, karabinhager og små rustfri trisser med kuglelejer i enten rustfi eller keramik til sejljoller.

Jeg vil så hænge hver trisse i et kort stykke line fra hver mast med en line ned til en modvægt et par meter over jorden til en karabinhage. Men lade linen fortsætte mastehøjden forbi karabinhagen. På den måde får man konstant træk i linen. Hvis man har brug for at fire antennen ned, kan man tage vægten af og fire ud på linen.

Selve vægten har jeg tænkt mig at lave ved at tage et plastnedløbsrør, proppe det af i den ene ende og støbe fuldt af beton.

Jeg har tænkt mig at lade antenneæggene løbe frit på antennetråden undtaget i en af de master der er tættest på min feeder. På den måde undgår man at bevægelser i tråden pga. vind og varme-bevægelser, får antennetråden til at "kravle" rundt på masterne.

Det var planen indtil, der dukker bedre forslag op :-)

Mvh
Jens

----------
Hilsen
Jens

#5  13/07-11 11:55
Lars Peter Larsen
Indlæg: 867
Svar til #1:

En trisse hvor snoren for enden af antennetråden kan køre igennem er nummer et, men i mangel af bedre ville jeg selv bruge en tilstrækkelig længde bagagestrop af gummi f.eks. fra en "Blæksprutte" da de er elastiske..
- Og ja, gummistropperne bør skiftes med et par års mellemrum da solen nok vil brænde materialet istykker.
Jeg har iøvrigt selv balunet til FD4 antennen hejst op i et birketræ i haven med en trisse så det kan tages ned og repareres.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#6  13/07-11 20:54
Robin OZ6ABM
Indlæg: 350
Svar til #1:

Jeg har gjort det meget enkelt. Gik ind til byggemarkedet og købte et par stk. af de her dimser der anvendes til elhegn...

http://www.harald-nyborg.dk/merinfo.asp?varenr= 4110&n=10100

så er den spændt og nemt. og de har holdt i 3 år endnu.

#7  13/07-11 22:49
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #6:
Hegnsklokker?

/jens

----------
Hilsen
Jens

#8  14/07-11 00:48
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #4:
dr Jens

Den trisse jeg nævner i #3 er netop en rustfri skødeblok til en sejljolle.
Rullediametren synes høj, men jeg har den erfaring at udover, at rullen skal passe til linen, så må den ikke være for lille, hvis den, trods et meget fint leje, skal kunne dreje rundt.

Lad du bare linen til lodene være så lang, at loddene kan hænge i knæhøjde, fordi når du får brug for at nedfire antennen er det en fordel, at linen er lang nok til at antennen kan nå ned, inden et tilkoblet forlængerreb går i bekneb i trissen :-)
Derudover vil lodder i knæhøjde tillige have den fordel, at når et eller 2 af lodderne vil hvile på jorden, og det vil de til tider, så vil forskydningen af firkanten ikke kunne blive særlig stor.
Og igen: Jo længere lodsnoren er, des større afvigelser som følge af vindbelastning kan den optage.

Med hensyn til loddernes vægt, må de ikke værre større end lige præcist nødvendigt. Hvilket er væsentligt mindre end man tror. Og årsagen til at have minimum vægt er, at det giver mindst belastning asf antennetråden, som jo må antages at være det svageste led i kæden.

Forøvrigt synes jeg nedløbsrørsmetoden er god. Dog ville jeg ikke lave lodderne af nedløbsrør, men have lodderne løbe frit inde i nedløbsrørerne. Det ville give en lille, men god luftbremsning.

PS tilføjet:
Når jeg sidder og ser på mit mesterværk men kun et aflastningslod, får jeg den tanke, at mere end 2 lodder er ligegyldige, idet fødepunkthjørnet og det diagonalt modsatte hjørne sagtens kan være fix-punkter.

Omkring træers bevægelighed som følge af vindbelastning gjorde jeg i forbindelse med opsætning af min 1. træloop mig overvejelser om det eventuelt kunne betale sig at indføre et par knækled, der kunne briste inden antennetråden, men jeg forlod idéen.
På et tidspunkt i forbindelse med et opkommende stormvejr S9+30 db med mulighed for lyn og jeg var i parken for at afmontere feederens forbindelse til det nedgravede kabel, gik jeg lige over i det hjørne, hvor aflastningsloddet er, og afbandt loddet fra linen og jeg gav et par meter lods af linen så antennetråden fik nogle flotte nedhæng, alene for at se, hvorledes antennetråden overledede blæsevejret. Det gjorde den uden problemer, men drivhustaget og lidt af værkstedsbygningens tag og et pragtfuldt solitært fyrretræ i parken foran hovedhuset gjorde ikke.
Jeg var så heldig at se træet lægge sig, og jeg blev lidt overrasket fordi dels bevægede trætoppen sig ikke synderligt, når man lige fraregner de sidste par års tilvækst, men da træet gik omkuld ved at slippe rodforbindelsen, foregik det i et meget langsomt tempo, nærmest med majestætisk andægtighed.

Redigeret 14/07-11 05:38
#9  14/07-11 05:50
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #7:
jeg har faktisk brugt hegnsklokker til ophængning af antennetråd på en mur på en tidligere qth.
jeg har sågår også prøvet at bruge hegnstråd som antennetråd, men det vil jeg ikke kommentere mere på :-)

#10  14/07-11 06:00
Robin OZ6ABM
Indlæg: 350
Svar til #7:

Linket er ikke hegnsklokker.

Denne tråd er lukket for nye indlæg