Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
369 online brugere
2428 online annoncer
SælgesKøbes

Fritzel FD-4

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  05/01-09 22:49
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Jeg har læst en review af denne antenne. Den bliver bl.a. rost for at være mekanisk robust bygget. Den bliver også rost for sin effektivitet og lave swr på de bånd den er bygget til.

Jeg har dog umiddelbart svært ved at se, hvad der adskiller sig radikalt fra denne antenne i forhold til hvis jeg køber en rimelig balun, og noget antennetråd svarende til de 41,5 meter FD-4 er opgivet til. Er der nogen der kan oplyse mig her?

Jeg har iøvrigt forsøgt mig med en brugt G5RV som jeg ikke er imponeret over - især ikke swr! Det skal dog siges, at den ser ud til at være nødrepareret af tidligere ejer. Jeg er primært interesseret i at køre 80,40,20 og 10 meter, og jeg overvejer at forsøge ovennævte konstruktion, som også burde kunne udføres billigere end en FD-4 i indkøb. Burde det ikke kunne virke?

#2  06/01-09 10:26
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #1:
Hej.. Jeg har ikke afprøvet andre... Men har en ældre FD4.. købt fra dødsbo først i firserne...
Den klarer de bånd du ønsker... men også 6, 12, 17 og 30 meter.... og har du tuner..... så kan du gøre lidt på andre steder...

#3  06/01-09 11:34
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
En windom kan ikke mere end en hvilken som helst anden 40m tråd, så selvfølgelig kan du bygge en selv. Der står en masse om Windom i Rothammel Antennenbuch, og har du plads til 40 tråd nogenlunde udstrakt kan det ikke gå helt galt. Den skal have en ordentlig jord ved tuneren, måske endda afstemt, for den er ikke symmetrisk.

Der findes en variant der hedder Carolina Windom som nok ku være lidt lettere at gå til..

73 de claus.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#4  06/01-09 17:44
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #3:
Med fare for at afsløre min uvidenhed - er en windom ikke endefødt eller hvordan? Mener ikke det er en traditionel tråddipol? Som sagt havde jeg tænkt at købe en balun, og sætte 2x20 meter tråd på. Jeg har læst lidt om balun, men jeg er alligevel ikke sikker på hvilken type jeg skal bruge her?
Hvad skal der iøvrigt til for at man kan kalde en jord for ordentlig?

Benny - OZ7AE

#5  06/01-09 20:30
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #4:
Ja med 2x20 meter tråd skal du bare bruge en 1:1 balun, hvis antennen skal fødes med coax, en helt alimindelig coax choke viklet på en ft200-2 burde gøre det.

En ordentlig jord skal have en meget lav impedans ved den frekvens man oprerer på, ved tilslutningen til det apperat man vil have jordet,din tuner f.eks. Det er sjældent man kan opnå det ad naturlig vej, bl.a derfor skal lodrette antenner have radialer for at virke effektivt. En endefødet trådantenne skal også have en modvægt, eller jord om man vil for antennestrømmen skal have en returvej til bage til jord, ellers kobler den til alt hvad den kan komme i nærheden, og så har du hf i alle omkrinliggende genstande inkl lysnettet og hvad der ellers kan bruges. Og der kan optræde store hf spændinger på chassiset af din radio også og det er netop dem man eliminerer ved en god afstemt "jord". Dermed har man jo netop lavet en form for dipol som er i nøjagtig balance ved tilslutningen din tuner, og dennes chassis. En dipol som du beskriver er derimod i balance og behøver ingen jord for at fungere, da strømmen jo har sin egen returvej gennem dipolens ene "ben". Men da dipolen jo er i balance vil der optræde lige stor strømme i inderlederen og på skærmen af kablet, og derfor indsætter man en choke ved fødepunktet der så at sige isolerer antennen fra skærmen. En dipol kører på den måde i det man kalder "differensmode". En longwire kører derimod i noget der hedder "commonmode", nogle begreber der kendes fra EMC og den slags. En windom kører også under visse omstændigheder i "commonmode" da den ikke er i balance, den har bare et standbølgeforhold som en "kinesertuner" kan overleve, men alligevel kobler den til alt hvad den kan, selv en ølkapsel der ligge på jorden..:-)

På den måde kan lysnette blive en del af dit samlede antennesystem, og det giver støj så det vil noget. Jeg har i et enkelt tilfælde været ude for at forbedre signal/støjforholdet på en 40m longwire med 36 db ved at tilslutte en afstemt jord,,,,!! Netop fordi lysnettet ellers blev brugt som modvægt og dette tilfælde var det endda luftbårne ledninger...


Så en jord er god når den kan eliminere alt hvad ikke skal forekomme af hf på uønskede steder på de frekvenser man vil anvende. Og ved en longwire f.eks skal den hjælpe systemet med at trække så stor en antennestrøm som muligt..Jeg har en 50 meter lang drageantenne som beviser lige netop dette,,;-) En sikkerhedsjord som skal redde os fra at få en over nallerne er noget helt andet..

Det var måske en lidt langhåret forklaring, meen der er mange mærkelige ting ved 40m kobbertråd i en have..:-)

73 de Claus.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


Redigeret 06/01-09 20:35
#6  06/01-09 22:24
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #5:
Jeg fik svar på mit hovedspørgsmål. Nemlig om den konstruktion jeg har tænkt mig kan virke, og hvilken balun jeg skal bruge. Da jeg stort set er uerfaren med HF vil jeg i første omgang bare have en antenne som med sikkerhed virker på de nævnte bånd, så jeg tror jeg køber en fabriksfremstillet balun. Så kan jeg altid begynde at eksperimentere når jeg har noget grundlægende som jeg ved virker.
Jeg kan forstå at nogle mærker er af mere seriøs kvalitet end andre. Jeg har kigget på en Diamond BU-50 som netop er 1:1, skulle den være ok eller kan man foreslå noget bedre?

Benny - OZ7AE

#7  07/01-09 16:22
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #6:
Jo en bu-50 er sikkert udemærket, den har bm nemlig på tilbud, men ellers skal det nok være er en fra "DX-Engineering", de kan deres kram. Nogle af dem er designet af W8JI og hans side sku du besøge, den hedder www.w8ji.com. Der kan man få ørerne i maskinen hvis man tror for meget om det skrammel man har hængende. Nu skal jeg da indrømme at jeg havde overset at du ville køre mere end 80 meter på en og samme antenne og så er sagen jo noget anderledes, for en dipol kan ikke køre på andre bånd end grundfrekvensen og de ulige harmoniske hvis den skal fødes med coax. Til gengæld kan man forbinde mere end en dipol til balunen ad gangen, f.eks til både 40 og 20 meter, den til 40 meter kan så også køre 15 meter også. Såden en krabat hedder en fan dipol..

Jeg vil også anbefale at du køber dig noget billigt 1,5 kvadrat ledning at eksperimentere med, og når du ha fundet de rigtige længder kan du investere i den rigtige litzetråd fra DMT-ONLINE og udskifte hele baduljen med det.

Lav 80 meter delen først så den er i resonans ca 50khz under båndgrænsen, og sæt dernæst 40 meter delen på og så fremdeles, de indvirker nemlig på hinanden og det er meget nemmerer at klippe af end at lodde på..

Jeg mener ikke der er noget tåbeligt eller noget hovedrystende i det du spørger om, jeg vidste heller ikke noget om en dipol før jeg havde lavet den første i sin tid...:-)

Lad nu endelig være med at købe en færdig trådantenne et eller andet sted, de kan intet som en hjemmebygget ikke kan, og uanset hvor du har købt den og hvad du har givet for den, så er både solpletterne og larmen fra din nabos fladskærm ligeglade, de følger naturlovene uanset hvad..:-)


73 de Claus..

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


Redigeret 07/01-09 16:28
#8  13/01-09 22:31
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #7:
"Til gengæld kan man forbinde mere end en dipol til balunen ad gangen, f.eks til både 40 og 20 meter, den til 40 meter kan så også køre 15 meter også. Såden en krabat hedder en fan dipol.."

Se det kommer jo som lidt af en overraskelse for mig! Jeg kunne så forestille mig, at jeg ville en til 80 meter og en til 20 meter. Muligvis også en til 10 meter, men jeg er primært interesseret i at køre FM på 10 meter - vil en lodret polariseret ikke være bedst til dette eller?

Mht. 80 og 20 meter, kan jeg lave 80 meter dipolen som kvartbølge, og 20 meteren som halvbølge?

Og så skal jeg lige prøve at forstå hvordan den til 40 meter også kan anvendes til 15 meter?

#9  14/01-09 01:11
OZ5ES, Ebbe
Indlæg: 1044
Svar til #8:
"Og så skal jeg lige prøve at forstå hvordan den til 40 meter også kan anvendes til 15 meter?"

40M = 7Mhz og 15M = 21Mhz. (sådan ca.) Og da Claus nævner at de ulige harmoniske osse vil kunne køre, så er den bare fjong :-)

Mvh Ebbe

----------
Mvh Ebbe.

#10  15/01-09 19:54
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #8:
Som 1esc skriver så kan 40 meter delen også køre 15 meter da den er 3 kvarte bølger lang på 15 m og altså også har en lav impedans der, da 21 mhz er den 3. harmoniske og som også er en ulige harmonisk. På 20 meter rammer du den anden harmoniske og der vil impedansen være høj og swr 1:50 eller måske mere,, derfor kan en fan dipol kun laves som kvartbølgeantenner hvis den skal fødes med coax. Hvis man vil bruge en balanceret feeder og tuner er det en helt anden sag, så kan en 80m dipol køre på alle bånd hvis tuneren kan klare mosten, dvs høje spændinger og store strømme og alt der i mellem. .. :-) Hvis man ku tegne på brugtgrej ville det være nemmerer at forklare hvor simpelt det i virkeligheden er..:-)

73 de Claus

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#11  15/01-09 23:20
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #10:
Ja, det har du ret i mht. tegningen. Men det vil altså sige, at hvis jeg vil køre 80,40 og 20 meter, så bliver der 3 tråde (x2) på henholdsvis 20,10 og 5 meter? hvor effektiv vil 20 meter delen være? Den er jo ret kort...

Det jeg nok ikke rigtigt forstår er, hvordan radioen skelner mellem de 3 antenner, jeg ville umiddelbart have troet at radioen "ser" den længste tråd?

Jeg har i øvrigt tuner både i radioen, men også en ekstern (SGC MAC-200)

#12  16/01-09 01:56
OZ9els - Niels

Indlæg: 72
Svar til #1:
Fritzel antennen er en god all-round antenne til de fleste HF bånd, den har et rimeligt SWR på de bånd den dækker.
Men med antenner som alting andet, så vokser træerne ikke ind i himlen... DER FINDES INGEN antenne der kan alt og virker godt på alle bånd.. Hvis man skal have en god antenne, så er det en single-band antenne - Slut finale... Men som et kompromis er den udemærket...
Det kan ikke betale sig at lave en selv, du kan få en brugt til ca 3-400,-
Det var ihvertfald hvad jeg gav for min, og den er jeg glad for.
En 3 elementet beam er selvfølgelig meget bedre, men den fylder væsentlig mere og prisen er også derefter :-)

----------
oz9els / oz1c

#13  16/01-09 13:07
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #11:
Din radio eller tuner kan kun se "Impedans", og det trådpar der har den laveste impedans på det bånd du bruger er det trådpar strømmen har tænkt sig at løbe i og de korteste tråde der kan have en lav impedans på et givent bånd er 1/4 bølgelængde lange. En 20 meter dipole er ikke det vildeste jeg har hørt om, det er en 80 m for dens sags skyld heller ikke. Effektivitet i forbindelse med antenner er et noget svævende begreb, men at en 20 m dipol ikke er større end den er siger ikke ret meget om hvor effektiv den er. Hvis man derimod ville lave en 80 meter antenne der ikke er større end en 20m dipol bliver den ikke ret effektiv, da den er temmelig kort i forhold til bølgelængden. Om det er en købt, stjålet, bygget eller brugt antenne, så er det sådan..:-)

Så er der det med tuner syndromet... En tuner der er indbygget i radioen gør ikke andet end at tilpasse impedansen på feederen til noget dit pa-trin kan overleve.... hverken mere eller mindre...Finito.

En udvendig tuner for enden af feederen gør ikke andet end at tilpasse impedansen til noget dit pa-trin kan overleve på det sted på feederen den er indkoblet... den ændrer intet på tab og gain osv, og at den kan tune en given impedans på en given feeder fortæller intet om den antenne der hænger i den anden ende..,,,


However... hvis din eksterne tuner kan placeres i antennens fødepunkt, og tilpasse antennens impedans til feederen så er du på den grønne gren, og det kan din tuner sikkert nok hvis den kan tåle at komme udenfor i regnvejr. ..?

73 de Claus

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#14  16/01-09 23:15
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #13:
Jeg vil gøre forsøget som du har beskrevet. Altså 3 kvartbølge dipoler til hhv. 80,40 og 20 meter på samme 1:1 balun. Så ser jeg hvordan det virker.

#15  17/01-09 11:07
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #14:
Ja.. at prøve det giver en meget bedre forståelse af hvordan tingene virker..:-)

73 de Claus

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#16  17/01-09 12:02
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #15:
Jeg antager at det som med alle andre antenner og frekvenser er vigtigt at klippe tråden præcist til den centerfrekvens man ønsker?

#17  18/01-09 19:01
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #16:
ja det hele skal jo klippes til min swr på alle bånd, og som jeg skrev i det ovenstående indevirke det ene bånd på det andet..

73 de claus

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#18  18/01-09 20:40
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #17:
Claus: Er du fast qrv noget sted på HF? Jeg kunne godt tænke mig et sammenligningsgrundlag i forhold til gammel og ny antenne.

#19  20/01-09 13:06
OZ8AE Jørgen Christensen
Indlæg: 38
Hej OZ7AE.
Tænker du på en Fritzel FD-4 antenne så finder du at der er 3 forskellige modeller at vælge imellem. Den mindste med den lille balun bør du ikke investere i. Du skal vælge den med den store balun. Færdig koster det vel 1100 kr., men som andre skriver kan du købe balunen og eksperimentere selv. Den model kører flere bånd end den billigste med den mindste balun. - Jeg har i mange år kørt med en Carolina Windom 80 antenne. Den virker også godt, men modellen jeg købte havde den gamle antennewire - uden plastisolering - og den kan være svær at undgå at få disse skader når den skal op og ned. Det går betydelig lettere om der er plastisolering på. Selve antennen virker som Fritzels FD-4 men er noget tungere idet balunerne og nedføringen er meget større og virker som de er fremstillet på et køkkenbord. Men den virker. Jeg vil anbefale dig at kigge på www.radioworks.com hvor du kan se hvordan man også kan sætte en FD-4 antenne om. - Man kan bukke enderne ned, henholdsvis 5 og 10 meter og få noget lodret udstråling. Det virker. - I CQ WW har jeg hørt signaler på min CW80 antenne på 10 meter halvanden time før jeg havde signaler på min TH3MK4 i samme højde. - På 15 meter kører jeg Afrika med samme signalstyrke som min TH3MK4. Men det er så den eneste retning hvor den slår beamen. - Jeg vil foretrække en FD-4 frem for en balun med mere end 2 dipoler på. Det er besværligt at få op, afstemningen skrider når man sætter flere dipoler på og det kræver nogle flere snore og steder hvor du kan hænge det op. Bor du på landet er det måske ikke et problem, men i en lille villahave virker 3 dipoler på samme balun noget dominerende. - 10 meter FM ville jeg lave en GP - en J-antenne eller en enkelt dipol. 73 de OZ8AE Jørgen

#20  20/01-09 16:35
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #18:
Jeg er ikke qrv noget fast sted, men oftest på 80m cw.. og jeg vil give OZ8AE ret i at til 10m er det fint med en j-pole eller lignende..

73 de Claus

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#21  28/01-09 13:02
Benny Engstrøm
Indlæg: 636
Svar til #20:
Hvad er det egentlig der gør, at en G5RV skulle kunne dække 80 - 10 meter?

Benny - OZ7AE

#22  28/01-09 16:12
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #21:
Det er at den i fødepunktet har en impedans der nogenlunde kan tilpasses 50 ohm ved hjlæp af en balun og en tuner på de bånd den påståes at dække.


----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


Denne tråd er lukket for nye indlæg