Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
198 online brugere
2410 online annoncer
SælgesKøbes

Horisontalt loop

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  26/11-11 01:20
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Hejsa

Jeg sidder og kikker lidt på hvor det vil være bedst at grave master ned til en full size 160m horisontal loop i en femkant, hvor masterne er 15 meter høje.

Spørgsmålet er hvor tæt jeg kan gå på bygninger med den.
Der ligger dels en stål-maskinhal, der er 12 meter høj og dels beboelsen (og radiorum) i nærheden (8 meter høj).
Der skal trækkes ladderline fra beboelsen ud til antennen.
Det er afstanden fra bygninger til selve antennen der er i spil.

Hvad er bedst at trække 15 meter ladder mere eller klemme antennen tættere på bygningerne?

Der kommer til at blive trukket minimum 50 meter ladder og måske op til 65-70 meter hvis antennen skal længere væk.

Når jeg beregner tabet i en Wiremann 554, så giver det mellem 0,18 og 0,83db i fødelinjetab på de 70 meter (HF) og helt op til 1,1dB på 6m.

Umiddelbart ville jeg selv mene at jeg skal holde afstand til stålhallen, men hvad er din erfaring?

Og så lige et tillægsspørgsmål. Niveauet stiger små to meter fra den ene til den anden ende af grunden. Kan det betale sig at gøre noget ud af at få antennen til at sidde helt vandret ved at bruge f.eks. en sokkel der er een meter højere i den lave ende og korte masterne een meter op i den høje ende af grunden?
Antennetråden vil jo alligevel komme til at hænge lidt da sidelængden er ca 32 meter...


Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 26/11-11 01:26
#2  26/11-11 05:08
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #1:
Jeg ville vælge løsningen med den lange feeder, for det er antennens udstråling og interaktion med andre bygningsdele, der vil bekymre mig mest. Men jeg er nu aldrig særligt bekymret, og hvis jeg endelig er det, så er det om at holde et projekt så langt nede i niveau, at det lader sig realisere :-)
Men jeg ville afgjort vælge en hjemmegjort ladderline med et ordentligt spred mellem ledningerne, fremfor den dersens Dobbermann. Derved kan du få tabet nærlig væk.

Du kan jo udform dine masteophæng, således at du selv bestemmer vandretheden af antenneledningen. Så kan du tilmed gøre forsøg med at kantstille antennen.

Men gør dig selv den tjeneste at eksperimenterer med den samlede antennelængde forinden du begynder at grave. For det er s... kedeligt, at skulle flytte nogle af mastene længere ud for at antenne kan være der.

15 metert høje master involvere sansynligvis stål. Det er jeg ikke helt sikker på, at jeg ville vælge til netop en loop.

Jeg mindes en oplevelse fra min barndom i Valbyparken. Drageflyvning var på det tidspunkt i mit liv den store opplevelse. Jeg havde, de vil sige min far, oz5sa havde, en ganske lille stofdrage, en stor spolefuld af ganske tynd men særdelse stærk tråd. Spolen var sat på et håndtag, og med hele indretningen gik dragen op i højder, hvor man ikke længere kunne se den med det blotte øje. Den var ganske let at sætte op, også i nærlig vindstille vejr. Den udemærkede sig ved at den ikke skulle løbes op, hvilket han ville have svært ved grundet en dropfod forårsaget af polio.
En gang i mellem kom der en gammel dragemand i parken. Han har vel været omkring de 70 år. Han havde bygget sig en kassedrage i kingsize størrelse. Pindene, der skulle holde kassen udspilet var lavet af kosteskafter. Han havde også en spole til dragesnoren, men den var monteret på en forvikset savbuk, og selve soplen var af den størrelse som i dag anvendes til opbevaring af havevandingslanger. For at kunne holde dragespillet havde ham tillige 4 jernspyd, af den slags de omrejsene cirkuser anvender, som han hamrede i jorden og fire stålwirer forbandt spydene med selve dragespillet. Om der var vantskruer til at spænde wirerne med, husker jeg ikke tydeligt. På selve spolen var dragesnoren sirligt opvundet. Men snoren var ikke bare en snor. Det var dobbelt murersnor, hver med en diameter på omkring 3mm.
Det tog den gamle mand lidt over en time, at klargøre sin drage til flyvning.
Op kom hans drage aldrig. Men han hyggede sig gevaldigt, og ventede vel blot på, at en orkan kom forbi og kunne løfte dragen op i et par meters højde.
Af denne historie, som ikke er en skrøne, fandt jeg ud af, at nogle går op i udkommet og andre i processen. Jeg har dog valgt en kombination, hvor udkommet udelukkende er styret af nødvendigheden og processen af den tid, jeg vil ofre. Og når det dredjer sig om trådantenner ofrer jeg ikke gerne mere end en times tid. Det rækker så rigeligt til, at jeg kan række worldwide med 5 watt.

mvh
Allan

Redigeret 26/11-11 06:04
#3  26/11-11 10:20
OZ1CCM Kjeld Holm
Indlæg: 201
Svar til #1:
Ifølge min paratviden er tabet i ladderline meget lille, så jeg ville helt klart vælge den bedst mulige antenneplacering næsten uanset længden på fødekablet.

mvh
Kjeld

#4  26/11-11 12:40
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #2&3:

Takker for svarene.
Du har så evigt ret Allan. Det er et projekt der har været under vejs i et års tid snart. Jeg startede min hobby for ca 2½ år siden og det varede ikke længe før jeg havde fået fat i en Kenwood 440 SAT med slaskede knapper og det hele. Men en god radio. Jeg viste intet om HF og antenner, men gik alligevel i gang med krum hals og en rigelig forsyning af installationskabel
:-)
Der blev eksperimenteret med longwire og dipoler en mas, men ingen af dem var helt gode. Først da jeg prøvede en loop af kom der gang i tingene. Jeg kørte hele forrige efterår og vinter på en loop spændt op fra træ til træ langs vores hus og rundt i træer, flagstang og hvad der ellers rager op på grunden. Man kommer rigtigt langt med et par pakker installationsledning og en rulle muresnor. Faktisk så langt at jeg blev medlem af 160m højbåndsringen i England, der kan sammenlignes lidt med vores lokale 3770 på 80m. Men min interimistiske antenne rakte fint til dagligt at snakke med folk hele øen rundt på 100W og det øvrige Europa også. Det syntes jeg er ret godt for hvad der normalt betragtes som en NVIS antenne, der hang i 3-4 meters højde af 100% hjemmelavede stumper.
Jeg har fødet antennen med hjemmelavet ladder (Wiremann-eksemplet var bare fordi at det var i den online-beregner jeg lige Googlede), en hjemmelavet luftviklet balun ved radioen og en lille stump coax. Det har fungeret fint med radioens indbyggede tuner på alle HF bånd.

Det er så heldigt at jeg har fået tilbudt 5 grantræer fra et stykke skov der skal lægges ned. Det er i et stykke, der aldrig rigtigt har været udtyndet korrekt og derfor er alle træerne meget høje og slanke i forhold til rigtig tømmerskov. Perfekt til flagstænger og radiomaster.
Fra mit første eksperiment har jeg observeret at vores halvrådne flagstang på 8 meter fint kunne holde antennetråden i et hjørne uden at give efter. Og når den kan holde et flag og antennetråden oppe i kraftigt blæsevejr, må den snildt kunne holde en tråd alene.
Træerne skal selvfølgeligt afbarkes og "grovglattes" med en elhøvl. Men med lidt maling tror jeg de bliver ganske præsentable.

Jeg har en gammel løsdriftsstald fuld af lange spalter fra spaltegulvet. De har kunnet tage vægten af en stor ko hver i sær, er et par meter lange og lavet a jernbeton. Planen er at lave et beslag der kan spænde masterne fast igennem to parallelle spalter støbt ned i en betonklump i jorden, så der stikker en god meter af dem op. Det må kunne holde...

Som jeg forklarede så bliver antennen en regulær femkant, hvor tråden danner ca. 32 meter lange sider. Jeg har tænkt mig at grave masterne ned så de står ca. en meter længere ude end femkanten radialt.
Ved at sætte en trisse i toppen af hver mast kan jeg hejse tråden op og ned uden at skulle lægge en mast ned og jeg vil lave fire af masterne med vægtbelastede trisser, sådan at tråden stadig kan bevæge sig for vind og temperatur, men er tøjret i "toppen" af femkanten så den ikke vandre rundt på masterne. Ved at masterne står udenfor femkanten kan trådlængden reguleres betydeligt i længden uden at flytte på masterne.

Så ja, projektet minder lidt om kassedragen, det har været længe under vejs. Mest fordi købte master i glasfiber eller træmaster er så bekostelige. Og dels fordi jeg har været så glad for min forsøgsantenne at jeg har besluttet at jeg vil bygge en der er så perfekt jeg kan, indenfor mit budget. Men alt godt kommer til dem der venter - f.eks. fem gratis træmaste, der bare skal høvles fri, indefra de grantræer de sidder i lige nu.

Jeg har også selv en fornemmelse af at der er mest vundet ved at have lidt længere feeder for at komme helt fri af bygningerne. Men min forsøgs antenne løb parallelt med flere bygninger i lav højde og fungerede over al forventning. Så jeg lurede på hvor stor indflydelse det i virkeligheden har.
Min nye antenne kommer til at bo på en mark syd for husene, så der bliver mere eller mindre frit skud til horisonten hele vejen rundt, undtaget mod nord, hvor husene er. Og ved at flytte den de 15 meter længere sydligt, er jeg helt og aldeles fri af alle træer og ca 20 meter fra stålhallen, som jeg forestiller mig som et kæmpe jordplan, der rager op.

Hilsen
Jens

PS: Worldwide på 5W må være CW? Og som man siger; hvis du ikke kan lytte dem, kan du ikke snakke med dem :-)



----------
Hilsen
Jens

Redigeret 27/11-11 18:38
#5  26/11-11 17:16
Erling Backmann, OZ9YB

Indlæg: 495
Svar til #4:


Hej Jens.. dejligt sted du bor, kikkede lige på Google Earth, jeg er helt misundelig :).

Hvis det var mig der havde den plads så skulle loopen placeres der syd for stuehuset som du selv mener, det må være ideelt. Feederen ville jeg lade være coax, Sucofeed 1/2" fra Huber-Suhner, Så kan det lægges i jorden, gennem din have, og til en af masterne. Kablet har kun et tab på 1 dB pr. 100m ved 10 MHz. og 2 dB ved 50 MHz. Det kan klare flere Kw.
Det ville jeg benytte og slippe for en feederline i luften.
Jeg har selv en loop på 85m rundt om huset på en 700 m2 grund :(

----------
OZ9YB Erling

#6  26/11-11 17:34
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #5:
Hej Erling...
Din loop er rundt om huset??
Hvor meget sender du med?
Hvordan reagerer de forskellige apparater inde i huset?
For jeg vil da nok bekymre mig om der kunne ske at være rigeligt med HF derinde..

vy 73 de oz1ian. Leif

#7  26/11-11 17:36
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #4:
Jens... Hvis du er træt af lokalsnak på 160 meter... altså NVIS, så tænk lidt større, der lader til at du har pladsen......
Lav en 480 meter loop eller større... Så kan du bedre DX'er på 160 meter..

Vy 73 de oz1ian. Leif

#8  26/11-11 18:46
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #5:
Hmm, jeg kan godt se den store fidus i bare at grave kablet ned. Det vil også suge lidt støj på vejen hvis det gøres rigtigt.
Men hvordan vil du foreslå at det hele kobles sammen mht. baluner osv?

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

#9  26/11-11 18:54
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #7:
Jeg har overvejet det lidt. Men det er til dags dato ikke lykkedes mig at finde en eneste henvisning til det på nettet (?). Så selv om jeg gætter på en udstrålingsvinkel på ca. 30 grader for en 480 meter loop på 160m båndet, plus et bedre gain. Så ville jeg forfærdeligt gerne se lidt fra andre der har prøvet det inden jeg kaster mig ud i det.

Der er også den lille ting der hedder antennetråd og ophængspunkter. Jeg kunne selvfølgeligt bare grave flere master ned i en ti eller tolv-kant. Men der er grænser for hvor mange huller jeg gider grave, træer der skal afbarkes og males osv. jeg har lyst til at gå i krig med.

...Jeg mistænker også at der er en form for omvendt proportionalitet mellem antallet af master og konefaktoren?
Til jer der har luret på Google Earth, så har jeg prøvet at lave et overlay i Sketchup. På den måde er der ikke så meget der kommer til at stå sådan helt umotiveret ude midt i det hele.
http://i1187.photobucket.com/albums/z390/Jens_S igurdson/160mLoopAntenne-1.jpg

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 26/11-11 19:18
#10  26/11-11 20:34
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #9:
Det er sgu dejligt, at nogen, det vil sige os begge to har QTHer, der ikke er en trussel mod radioamatørdemokratiet. Det kunne jeg godt unde andre.

Med hensyn til coax i jorden, har jeg ikke indtryk af, at mine 53 meter opfanger støj, men jeg ville klart alligevel vælge en ladderline, hvis én ikke havde lavet en bred flisegang hele vejen rundt om bygningen her. Det har en del med æstetik at gøre.

PS
5 watt CW, men PSK når også særdeles langt. Det allerstørste problem man erkender, når man bor som os, er moderne stationers elendighed. Men når man kører med grej fra før Verden gik af lave, går det bedre. Mine Drake B line og min TR7 samt en oldsag af Yeasu FT-401B er særdeles velfungerende.

#11  26/11-11 20:45
Erling Backmann, OZ9YB

Indlæg: 495
Svar til # 6 + 8

Jeg har ingen problemer med hverken støj fra husets elnet eller LAN kabler, loopen er tyst og rolig at lytte på.
Heller ingen indstrålingsproblemer, heldigvis. Jeg kører med max. 100 W.

Jeg har 50 Ohms coax fra en Z 100 autotuner ud til en 1:2 balun ved loopen. Det setup kører alle HF bånd incl. 60 M. Det er nok bedre med en tuner ude ved antennen, fx. en CG 3000, men så er det også max. 200 W.

Jeg er ved at spare sammen til en CG 3000, og så skal det prøves.

----------
OZ9YB Erling

#12  26/11-11 21:35
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #11:
Hej

Dejligt at få respons på dette spørgsmål...
Så behøver jeg ikke være helt utryg, ved at sætte en loop op i nærheden af huset.... måske delvis over...

#13  26/11-11 21:37
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #9:
Hej Jens

Da jeg for flere måneder siden spurgte omkring en loop, fik jeg forklaret noget af det med udstrålingen... Så ikke noget jeg finder på...
Du kan prøve at tygge forum igennem og se om du kan finde mere om loop....
Du er også velkommen til at følge mine indlæg..... Men det første er nok det simpleste.. hehe


vy 73 de oz1ian. Leif

#14  26/11-11 22:20
Erling Backmann, OZ9YB

Indlæg: 495
Svar til #13:

Min loop hænger 6 m oppe i 4 punkter, næsten et kvardrat og fødet på den ene side i midten. Det har jeg skrevet om i en tidligere loop tråd.

Dette link, som i måske kender, giver råd.

http://www.hamuniverse.com/kl7jr80loop.html

----------
OZ9YB Erling

#15  27/11-11 04:40
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #13:
Jeg har langt om længe fundet en lille bitte smule om "overstørrelse" loops.

Den store fidus skulle jo være at man får en lavere udstrålingsvinkel fra antennen. Men det kommer sammen med en række ulemper.

For det første så får man et mere laset udstrålingsbillede, med en række "lobes", jeg ved ikke hvad det hedder på dansk, men udstrålingsspidser dækker vel begrebet. Imellem disse lobes ligger der tilsvarende nulpunkter.

En 80m antenne resonere på alle de ulige harmoniske frekvenser, mens en 160m antenne resonere på ALLE harmoniske frekvenser. Det er med til at gøre at en 160m loop er fremragende (?) til DX på de højere bånd. Specielt 40m og 20m.

Laver man en "320m" loop, får den endnu flere resonanspunkter ind imellem amatørbåndene, men man risikere at den faktisk slet ikke kan tune på 160m pga. meget lav impedans! Dette skulle dog kunne afhjælpes ved eksperimenter ud i anderledes fødelinjelængde - hvilket for mig stinker af tab i fødelinjen.

Mht. gain. så bliver forholdet mellem antennehøjde og jord dårligere med en "dobbeltloop" hvis man ikke gør masterne højere også. Så den fordel der ville være af et større omsluttet areal med antenne, bliver ædt op af jordtab og dermed dårligere udstråling.

Det var hvad jeg sådan lige er kommet frem til med Google's hjælp fra et dusin hjemmesider.
Antennen er så usædvanlig at det overhovedet er svært bare at finde en der vil indrømme at de har prøvet den. Det er endnu vanskeligere at finde pålidelige data om den...

Jeg tror bare at jeg holder mig til en lille 160m :-)

Hillsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 27/11-11 04:42
#16  27/11-11 18:14
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #13:
Jens...
I aftes brugte jeg tid på at finde de debatter om loop jeg har deltaget i..
Du har selv været fast gæst i de tråde... Og måske dig der har bragt mest omkring det med rigeligt store loops...
Så godt du selv søger videre.


vy 73 de oz1ian. Leif

#17  27/11-11 18:25
FINNI SYNDERGAARD

Indlæg: 1761
Svar til #1:
Hej Jens.

I din situation vil det kunne betale sig at prøve dette gratis program:
MMANA-GAL (søg med Google)
Det kan godt betale sig at sætte sig ind i det.
Ellers er der forums og hjælp på nettet.
Man tegner en vilkårig antenne og så kan man få alle data incl. udstrålingsdiagrammer. Eller henter antennen hvis den er i library.

MVH OZ5ZI

#18  27/11-11 18:34
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #16:
Leif - det skinner jo nok lidt igennem at jeg er ret glad for loopantennerne. jeg har ikke prøvet alt hvad der er derude og har også begrænset med grej.
Men ud af de antenner jeg har afprøvet, så skinner loopen klart over alle de andre. Det er bare rigtigt svært at diskutere antenner på HF da der ikke er to steder de fungere ens. Så det bedste jeg ved man kan gøre, er at samle så mange input fra forskellige brugere og så vurdere om antennen har en chance for at give resultater på ens QTH.

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 27/11-11 18:37
#19  27/11-11 18:36
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #17:
Takker for linket - det ser spændende ud. Så er der lidt at få tiden til at svinde med i de stille aftener igen :-)

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

#20  27/11-11 19:42
FINNI SYNDERGAARD

Indlæg: 1761
Svar til #19:
Ellers kan du måske lave en bette film ;)

#21  27/11-11 21:01
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #20:
Øh hvad skulle den film handle om?

Og lige et tillægsspørgsmål. Det program du linkede til, har jeg installeret nu. Og skal til at sætte mig ind i.
Men jeg ville lige spørge om jeg på en eller anden måde kan lægge mine bygninger (navnlig stålhallen) ind i simulationen?

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 27/11-11 21:08
#22  27/11-11 21:02
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #18:
Jamen.... Det er jo dejligt at du er glad for dem.. Og at du deler din viden...
Og ja, det er svært at diskuttere antenner... Som du skriver så fungere de forskelligt fra sted til sted... Og da forholdene også skifter er det svært med nøjagtige målinger..
Derfor vælger jo ofte efter hvad man syntes eller tror bedst om..
Men opnår man tilfredsstillende resultater på rækkevidde.. Ingen uønsket indstrålig. Fysiske mål, der er plads til.... Og prisen så er god....
SÃ¥ er det aldrig helt galt...
og som jeg har erfaret i flere tråde, så en loop kan klare det meste.. dog kan det drille med de fysiske mål...
vy 73 de oz1ian. Leif

#23  27/11-11 21:33
FINNI SYNDERGAARD

Indlæg: 1761
Svar til #21:


Du finder nok et emne til en film.
Ledte du ikke efter en mikrofon?

Jeg er ikke klar over om programmet tager højde for metaltage.
Men jeg fandt noget her: http://manual-mmana-gal.fyxm.net/
Programmet er meget udbredt og du kan finde mange links på nettet.

MVH OZ5ZI
PS. Jeg åbnede lige programmet og tastede "Hjælp" i øverste linie.
Den fik jeg på Dansk.
Lav dine beregninger uden metaltage og lign. og bliv fortrolig med programmet. Og så blive lidt mere avanceret senere.
Prøv at vælge en antenne i libery og vælg beregn, start og plot. 3 DFF

Redigeret 27/11-11 22:34
#24  27/11-11 22:38
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #23:
Jo jeg har da rodet lidt rundt efter en god mikrofonløsning. Og jeg har fundet en ok løsning på det nu.

Endnu en gang tak for link. Jeg tror også at det er bedst liiige at lave lidt grundtræning med en dipol eller noget før jeg begynder at tage alle parametre med i simulationerne.

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

#25  28/11-11 10:57
oz1ian, Leif Pindstrup

Indlæg: 1997
Svar til #24:
Hej Jens...


Jeg har rodet videre.. og fundet nogle link....
http://n1su.com/loop.html
http://www.naturgrise.dk/oz1cys/loopantenna/80m -h-loop-minivna.pdf

og lidt om ladderline:
http://athensarc.org/ladder.asp


Jeg havde flere loop link..... men der var nogle havde forladt verden...

vy 73 de oz1ian. Leif

#26  28/11-11 18:05
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #25:
Her er så lige et den anden vej:
http://www.smeter.net/antennas/large-transmitti ng-loop.php

Og et nyttigt et om at hænge tråd op:
http://www.vk1od.net/calc/awcc/awcc.htm

/jens

----------
Hilsen
Jens

#27  02/12-11 01:50
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #26:
Jeg hiver lige tråden frem igen her for at stille et spørgsmål mere..

Forleden da jeg sad og kikkede efter antennetråd, og Litzetråd i særdeleshed. Fandt jeg en tabel i stil med denne her: http://www.litz-wire.com/applications.html (scroll ned og kik i venstre side), der beskriver hvilken frekvens tråden egner sig til i relation til frekvensen.

Som det ses skal man iflg, den bruge den allerfineste 48 AWG tråd i Litzewiren, før det er godt på 160m frekvenserne..
OK så, hvad sker der så når man kommer op på de højere bånd, er der nogen effekt af kablets "uegnethed" og hvad sker der lige. Er det i virkeligheden så lille en forskel at det er ligemeget eller hvad?
Og er det kun noget der gælder i spoler og ikke antenner?

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

#28  02/12-11 12:59
OZ3FD Henry O`Connor

Indlæg: 27
Svar til #27:
Hi Jens.
Dejligt med en radioamatør med stor interesse for antenner.
Jeg bliver underlig til mode når jeg hører een sig "home made"
antenna - ja hva` ellers! Vi køber trancievere som ikke kan repareres af hvem som helst, da de fleste af os ikke kan få øje på de små komponenter og der udover ikke har det målegrej som skal benyttes.
Noget af det vi stadig har tilbage, som vi selv kan klare, er netop antenner. Nå, men mit spørgsmål til dig er, " Hvad har du tænkt dig din antenne (loop) skal bruges til"? Hvis det er for at tale med naboamatører (eu) er den uovertruffen. Men hvis du har tænkt dig at
den skal benyttes til DX, er den kun brugbar fra 20 meter op op,
på grund af den alt for høje udstråling, (højde kontra freq).
Vertikal antenner vil, hvis det altså er dx du er ud efter, være langt bedre og ret nemme at sætte op, eneste problem de mange radialer
som skal graves ned, med dårlig ryg til følge.
OZ3FD - Henry

Redigeret 03/12-11 12:20
#29  02/12-11 16:34
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #28:
Det er helt klart til lokal snak i eu på 160m og 80m. Jeg har haft rigtigt gode resultater med en prøveopsat sidste år og nu skal den så laves permanent og solidt, så jeg har lokalantenne i mange år frem.
Jeg har ikke fået taget mig sammen til at lære DX endnu, men jeg er jo også stadig ung i faget. Så det kommer nok.
Jeg har efterhånden hørt mange fortælle at de køre DX verden rundt på en beskeden vertikal med lav effekt, så jeg satser på at bygge en mindre antenne til det, når tiden kommer... Eller en stor en :-)

Derudover har jeg overvejet et eksperiment når den er kommet op at hænge. I og med at det bliver en regulær femkant med lige høje master, så har jeg tænkt mig at eksperimenter med at tilte hele antennen så den ene side hænger i 15 meters højde og den anden sænkes til f.eks. 3 meter. Det bliver interessant at se om det kan gøre skipzonen længere og den dermed kan nå længere ud i den retning den tiltes i.

Men ang. Litzetråden, så er den jo ikke helt gratis og det meste jeg har set er 36 AWG eller tykkere. Derudover er det en ren kobberleder.

Man kan jo også få det der hedder copperclad, eller kobberbelagt tråd som er en stålwire med et lag kobber udenpå. Det er selvfølgeligt betydeligt stærkere og så var det jeg gerne ville vide hvor stor betydningen af tråden er?

Min forsøgsantenne var lavet af 1,5 kvd. installationsleder og den virkede rigtigt godt. Jeg har set at der sælges Galleger aluminiumsbelagt hegnstråd til kreaturer, som antennetråd...
Så spørgsmålet er hvad man skal gå efter. Prisen er sådan set ikke det afgørende, da jeg regner med at den ikke skal ned når først den er kommet op at hænge.



Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 02/12-11 16:38
#30  02/12-11 19:21
Erik
Indlæg: 1929
Svar til #29:
Hvis det skal være holdbar - så vil jeg anbefale den gode gamle flerslået bløde kobber antennetråd. Den vi brugte ombord på skibe til MF skibsradio, 160 m. Det er ikke en litzetråd, da de enkelte leder ikke er isoleret. Men pga. de mange tråde og det helt rene kobber har den en meget lang levetid. På du tidspunkt så jeg at EDR's butik havde den.
Vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 02/12-11 19:29
#31  03/12-11 01:46
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #29:
Vedr litzetråd.
Litzetråd er god til frekvenser fra omkring 1,8 MHz og ned. Men brug det endelig ikke på frekvenser over. Det er der flere årsager til. Den ene er at hver lederlængde skal være mere ens, jo højere frekvens man arbejder på, og det er vanskeligt at bearbejde og endeafslutte litzetråd, så dette parameter opfyldes. Derudover stiger hvirvelstrømtabet betragteligt som funktion af frekvensen, grunde mange parallelle ledere.
Så brug evt wire af få snoede enkeltcordeller eller enkelttrådsledning.
Skibsværfterne i de mindre havnebyer har givetvis selv eller kan anvise, hvem af deres underleverandører, der har stiv antenneledning til skibsbrug. Man kan også vær heldig, at det lokale elværk har en trumle med 6 mm2 stiv luftledning usioleret liggende. Almindelig installationsledning, som jeg bruger, er mindre godt, idet det har en tildens til at blive længere og længere, idet dets flydespænding er ganske lav. Det har dog ikke fraholdt mig at bruge det, og jeg har ikke haft problemer dermed.
Aluminium er ikke bare aluminium. Det er et utal af forskellige legeringer, hver med deres fordele og ulemper. Ingen af legeringernes specifikke modstand kommer ned i nærheden af kobbers, og når man tager strømfortrængningen i betragtning er aluminium ikke et særligt godt antennemateriale. Når det alligevel ses anvendt til rivejer og lign, skyldes det udelukkende at vægt, vejrbestandig og statik er bedre end cobber, og at lederlængderne i et rive jern er ganske korte i forhold til en 160 meters trådantenne, hvorfor de elektriske tab er af mindre betydning.
Cobberclad er overkill i de dimentioner, og ikke synderlig amatørvenlig at have med at gøre med hensyn til elektrisk forbindelse.

mvh
Allan

Redigeret 03/12-11 02:03
#32  03/12-11 14:47
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #31:

Aaarh - de få millimeter det kan blive til i forskel kan vist ikke have nogen praktisk betydning på HF, eller?

Jeg går ud fra at du taler om eddystrømme, og så er et lille tværsnit vel bedre end et stort? Er det ikke derfor man bruger transformatorblik i transformatorer og motorer bla.?

Ellers bekræfter du jo meget godt min mistanke om at der er begrænset effekt af at bruge Litzetråd, som jeg heller ikke går ud fra har større brudstyrke end en massiv kobber i samme tværsnit.
Jeg ved at den lokale epelektrikker har "telefonledning" de bruger til jordforbindelser, jeg vil lige høre ham efter hvad de tager for det.

Ang. dimensioner, så kan man vel sende med 1kW helt ned på 3 kvadrat kobber, spørgsmålet er mere hvad der vil være optimalt.
Spændet i selve antennen bliver noget á la 32 meter mellem ophængene og hønsestigen får spændvidder på op til 50 meter, hvis jeg ikke sætter nogen støttepædagoger op.

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 03/12-11 14:49
Denne tråd er lukket for nye indlæg