Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
220 online brugere
2410 online annoncer
SælgesKøbes

Kobling af forforstærker?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  03/02-12 20:24
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Hej

Jeg har kikket lidt på forforstærkere til VHF/UHF amatør, og der er jo et væld af artikler om konstruktioner osv.
Men hvordan kobler man sådan en fætter på oppe ved antennen?
Det syntes jeg ikke lige jeg kan finde noget om... Man kan vel ikke bare TX'e igennem den...

Hilsen
Jens

Bagtanken var at lege lidt med satelit og hvad der ellers flyver rundt evt...

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 03/02-12 23:07
#2  03/02-12 23:38
Max
Indlæg: 894
Svar til #1:
Som regel sidder der et relæ i dem der kobler forstærkeren ud ved sending, det relæ styre man så ved hjælp at et signal fra PTT relæet i transsieveren. Dette system kræver jo noget kabling op til forstærkeren, så der findes også systemer hvor der sidder en sensor oppe i forstærkeren der føler at der kommer HF op gennem kablet og så sørger for at koble forstærkeren ud.

#3  03/02-12 23:45
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #1:
Hej Jens

Man gør eksagt som i et PA-trin der kobles efter din radio, blot i omvendt orden. Der skal sidde 2 relæer på hhv. ind- og udgang af antenneforstærkeren. Når du modtager skal signalet igennem forstærkeren og når du sender skal relæerne sørge for at effekten passerer udenom forstærkeren. Ordene du skal bruge til søgning er "preamp sequencer".
Det væsentligte er, at der er en lille forsinkelse på senderen så relæerne når at skifte stilling. Gør de ikke det vil antenneforstærkeren få et "chok" og sansynligvis stå af.
I mange tilfælde får antenneforstærkeren sin forsyningsspænding gennem antennekablet og det kræver yderligere at man adskiller HF og DC (gøres meget simpelt med spoler og kondensatorer). Alternativet er en ekstra ledning.

Nogle radioer er udstyret med en sequencer og er i stand til at sende DC spænding op til forstærkeren i masten og sørge for at der er den omtalte lille forsinkelse på TX-siden.

Se mere her : http://www.ifwtech.co.uk/g3sek/dx-book/sequence r/

Du kan i øvrigt fint køre satellitter uden nogen form for antenneforstærker. Jeg har selv kørt nogle få satellit-QSO'e med hhv. en GP og en deltaloop (vandret) på loftet. Mit problem var ikke at høre satellitterne - det var TX siden som var den største udfordring.

Jeg overvejer at bygge mig en "turnstile antenna" til satellit, den er der mange som skrive pæne ord om. Bliver du "bidt" af det skal du nok ud i eleverbare beam antenner og en mast, men det kan jo så blive næste udfordring :-)

Slutteligt kan jeg fortælle, at man i OZ3RIN (EDR Ringsted) har kørt satellit på en håndstation ude på P-pladsen ved foreningen :-)

Hvilken radio agter du at anvende til formålet?


Vy 73 de OX3IO, Brian

Redigeret 04/02-12 14:01
#4  03/02-12 23:58
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #2:
Hej Max

Den model er ikke uden risiko for sender/antenneforstærker. I skiftesekvensen ser senderen ind i noget som hverken er 50 eller ohm, hvilket den ikke har godt af. Samtidig kræver antenneforstærkeren en væsentlig beskyttelse da den jo kortvarig skal kunne tåle senderens effekt. Jeg vil kraftigt anbefale den "kontrollerede" model med en sequencer der sørger for korrekt forsinkelse af TX.

Vy 73 de OX3IO, Brian

Redigeret 04/02-12 00:00
#5  04/02-12 01:40
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #3:
Tak for det udførlige svar.
Jeg har en TS2000 til formålet.

Hilsen
Jens

----------
Hilsen
Jens

#6  04/02-12 08:57
Max
Indlæg: 894
Svar til #4:
Jeg kunne heller ikke tænke mig at bruge andre modeller end de PTT styrede modeller, men det udelukker jo ikke at de findes.

#7  04/02-12 09:06
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 624
Svar til #1:

Hej Jens!

SSB Electronic http://www.ssb.de/index.php?cat=c4_Verstaerker. html laver gode forstærkere med HF-vox. De kobles ind i kablet direkte ved antennen og kan tåle op til 100 W. Med styret RX/TX-omskiftning via en sequencer kan de tåle meget mere.

En anden mulighed er de ungarske forforstærkere, som udbydes her på BG. Her skal du dog selv putte forstærkeren og de nødvendige relæer i en kasse. Med et simpelt skifterelæ skal der anvendes separate kabler ti RX/TX. Det bedste er at finde et 4-ports transferrelæ, så kan der sendes og modtages på det samme kabel. Relæerne skal have god overhøringsdæmpning (>60 db), da forforstærkere typisk afgår ved døden ved mere end 10 mW input. Og så skal relæerne skifte uden HF på kontakterne for ikke at brænde kontakterne af eller ødelægge indgangstransistoren. Dette styres med en sequencer. Opskrifter hertil kan findes på nettet eller en færdig kan købes hos DB6NT/SSB Electronic.

Vy 73 de OZ1FF/Kjeld


----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

Denne tråd er lukket for nye indlæg