Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
210 online brugere
2432 online annoncer
SælgesKøbes

Købe frekvens - licensregler ?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  21/11-12 18:32
Søren Tullam

Indlæg: 313
Hej !

Man kan vist "købe" sin egen frekvens så vidt jeg har forstået.

Vil de være tilladt at bruge sin amatørradio (fx. en tx åbnet Yaesu) til dette formål ?

Eks.
Man køber 439.500 Mhz. af Erhvervstryrelsen. Må man bruge sin amatørradio til denne frekvens, hvis radioen ellers overholder krav om effekt, båndbredde osv ?

Jeg tænker endvidere . på om en D-licenseret må bruge en gammel modded radio, der ikke er CE godkendt til at sende på 439.500, når han ikke må bruge en modded (ombygget) radio til amatørfrekvenserne.
Det vil jo være nærliggende at fjerne en modstand i en radio for at få adgang til en evt. købt frekvens - fremfor at købe en speciel fremstillet radio.

Sagt på en anden måde. Kan man komme i den situation, at man som radioamatør (D-licens) ikke må bruge en given radio på amatørbåndet, men godt på en købt frekvens ?


Søren


----------
7-3 og dingeling
Søren...

Redigeret 21/11-12 19:31
#2  21/11-12 19:52
Hans V. Andersen
Administrator


Indlæg: 1086
Svar til #1:

Hejsa

Med alt det skrammel som "visse" i dag sælger og kalder erhvervs radio , så kan jeg ikke se hvem der ville komme efter dig , hvis du feks, mod.. en udemærket yaesu eller andet mærke , så den kan benyttes på din erhvervs frekvens ,

Med en D licens må du jo bla sende på vhf/uhf , som også er de bånd som der normalt benyttes til erhverv , så du må vel sende på amatør frekvenserne samt den "frekvens" du har som erhverv

VH Hans

Redigeret 21/11-12 19:54
#3  22/11-12 00:07
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #1:

Efter at have gravet lidt rundt i Erhversstyrelsens hjemmeside fandt jeg flg.:


Hvilket udstyr må bruges til landmobil radio og personsøgning?

Der må til landmobil radio og personsøgning kun bruges udstyr, der enten er typegodkendt efter de tidligere gældende regler (før den 8. april 2000) eller overholder de væsentlige krav, er overensstemmelsesvurderet og påført relevant mærkning (efter den 8. april 2000).

Reglerne kan findes i lov om radio- og teleterminaludstyr og elektromagnetiske forhold, herunder særligt i §§ 5 og 6.
*********************************************************************************
*Uddrag af lov om radio- og teleterminaludstyr og elektromagnetiske forhold*


Markedsføring af radioudstyr, teleterminaludstyr, elektriske og elektroniske apparater og faste anlæg

Tekniske væsentlige krav

§ 5. Radioudstyr, teleterminaludstyr, elektriske og elektroniske apparater og faste anlæg skal være konstrueret således, at

1) de ikke frembringer kraftigere elektromagnetiske forstyrrelser, end at andet radioudstyr, teleterminaludstyr, elektriske og elektroniske apparater og faste anlæg kan fungere i overensstemmelse med deres formål og herunder overholder nærmere fastsatte regler herom (beskyttelseskrav), og

2) de har den immunitet over for elektromagnetiske forstyrrelser, der kan forventes i forbindelse med deres tilsigtede brug, og som gør, at deres funktion ikke forringes i uacceptabel grad (beskyttelseskrav)

Stk. 2. IT- og Telestyrelsen fastsætter nærmere regler til opfyldelse af EF-direktiver vedrørende forhold som nævnt i stk. 1.

Stk. 3. Radioudstyr og teleterminaludstyr skal desuden være konstrueret således, at det beskytter brugernes og andre personers sundhed og sikkerhed.

Stk. 4. Radioudstyr skal ud over de i stk. 1-3 nævnte krav endvidere være konstrueret således, at det effektivt udnytter det frekvensbånd, der er allokeret til den pågældende form for radiokommunikation, således at uacceptable forstyrrelser undgås.

Stk. 5. IT- og Telestyrelsen kan ud over de i stk. 1-4 nævnte krav fastsætte yderligere krav for særlige grupper af radioudstyr og teleterminaludstyr, når sådanne særskilt er fastsat af Europa-Kommissionen. IT- og Telestyrelsen kan i den forbindelse fastsætte tidsfrister og nærmere regler om adgangen til fortsat markedsføring af radioudstyr og teleterminaludstyr, der ikke opfylder de herved fastsatte krav.

Administrative væsentlige krav

§ 6. Ved markedsføring af radioudstyr, teleterminaludstyr og elektriske og elektroniske apparater skal fabrikanten eller den ansvarlige for markedsføringen sikre,

1) at der for elektriske og elektroniske apparater foreligger en overensstemmelseserklæring, og at der for radioudstyr og teleterminaludstyr medfølger en overensstemmelseserklæring,

2) at der medfølger oplysninger om, til hvilken brug det pågældende radioudstyr, teleterminaludstyr og elektriske og elektroniske apparat er bestemt, herunder hvor det må tages i brug, og

3) at radioudstyr, teleterminaludstyr og elektriske og elektroniske apparater er forsynet med overensstemmelsesmærkning og anden mærkning, jf. regler fastsat i henhold til stk. 2.

Stk. 2. IT- og Telestyrelsen fastsætter nærmere regler om kravene til anbringelse, omfang, indhold, udformning og lign. af oplysninger og mærkning som nævnt i stk. 1.

§ 6 a. Ved markedsføring og installation af faste anlæg skal fabrikanten eller den ansvarlige for markedsføringen eller for installationen sikre, at der foreligger teknisk dokumentation med henblik på at kunne godtgøre, at det faste anlæg overholder de i § 5, stk. 1, nævnte krav.

Stk. 2. Fabrikanten eller den ansvarlige for markedsføringen eller for installationen af elektriske eller elektroniske apparater, der er bestemt til indbygning i et bestemt fast anlæg, og som ikke handles separat, skal sikre, at der medfølger informationsmateriale, der identificerer det faste anlæg og dets karakteristika med hensyn til elektromagnetisk kompatibilitet samt oplyser om, hvilke forholdsregler der skal træffes med henblik på indbygning af det elektriske eller elektroniske apparat i det faste anlæg.

Stk. 3. IT- og Telestyrelsen fastsætter nærmere regler om kravene til teknisk dokumentation som nævnt i stk. 1 og om informationsmateriale, jf. stk. 2 og indholdet heraf.
*********************************************************************************

Det korte af det lange er at sådan som jeg læser det så må man godt bruge sine radioamatørstationer på en LMR frekvens forudsat at man har licens til at bruge radioen i det hele taget.

Jeg er så ikke helt sikker på at man må anvende en modificeret radio med alle radioamatørlicenserne hvis det skal være helt firkantet. Men der er der nok andre der er bedre inde i lovstoffet som kan vejlede.

----------
Hilsen
Jens

Redigeret 22/11-12 00:13
#4  22/11-12 03:11
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #1:
dr Søren

Du tænker generelt for meget :-)
Verden er simplere end du tror!

Bekendtgørelsen om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse, den licencerede radioamatører arbejder under, åbner ikke mulighed for transmission på 439.500 MHz.
Den del af dine spørgsmål, der omhandler hvad licenserede må i forhold til 439.50 MHz er derfor ikke relavante.

Hold bekendtgørelserne adskildt!!!!

Redigeret 22/11-12 03:12
#5  22/11-12 09:40
Søren Tullam

Indlæg: 313
Svar til #3 & 4:
Du har ret jeg tænker nok for meget - og måske det hele er meget simpelt :-)

Citat:
"Bekendtgørelsen om anvendelse af radiofrekvenser uden tilladelse, den licencerede radioamatører arbejder under, åbner ikke mulighed for transmission på 439.500 MHz"

Det er vi helt enige om.

Men som jeg så kan forstå, skal jeg adskille de 2 bekendtgørelser. Det er dog svært i mit eksempel, da de går ind i hinanden tror jeg.


Mit konkrete problem:
Jeg vil gerne købe en frekvens - det kan ligeså godt være 448.000 Mhz, 157.230 Mhz eller whatever.
Den jeg vil tale med på denne frekvens har både en D-licens og er "medejer" af købefrekvensen.

Han har en Yaesu FT8900. Hvis han selv modder den - kan har bruge den til både amatørradio og til købekanalen. Men han må ikke bruge en modded radio som D-licenseret til radioamatørbrug så vidt jeg har forstået. Dette gælder også selvom han ikke taster på "de ulovlige" frekvenser !?

Skal han så have 2 radioer stående - for at kunne sende under de angivne forhold ? En der er modded kun til brug til købekanalen og en radio magen til, der ikke er modded til amatørbrug ?

Vil det være anderledes med en A-licenseret ? For han, så vidt jeg forstår, må godt sende på en modded radio(bare han ikke sender på "ulovlige" frekvenser) ?

Jeg ved godt at der ikke sker noget ved at man overtræder ovennævnte - men jeg vil bare gerne kunne forstå reglerne helt. Jeg synes, at det virker tåbeligt hvis man SKAL have 2 radioer til nærmest det samme brug - bare fordi man sender et par Mhz. væk fra amatørbåndet på sin "egen købefrekvens"

HÃ¥ber det giver mening hvad jeg mener.





----------
7-3 og dingeling
Søren...

#6  22/11-12 13:43
Søren Rosenberg

Indlæg: 254
Svar til #5:

Det er korrekt at han teknisk set ikke må benytte en modificeret radio når han kun er indehaver af D licens. Men som du nævner er det ikke noget der i praksis er et problem.

Og hvis man skal være helt præcis så må han vel teknisk set ej heller benytte en modificeret radio på den lejede frekvens.

Redigeret 22/11-12 13:45
#7  22/11-12 13:58
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #5:
Da det drejer sig om transmission på specielle købte frekvenser, der ligger udenfor radioamatørbåndene, er en hvilken som helst radioamatørlicens ligegyldig.

Radioamatører må udelukkende operere indenfor det i bilag 4 anførte frekvensspekter.
A-licenedrede med hjemmegjort grej. D-licenserede kun med grej, der overholder overensstemmelseserklæringen (det, det før hed typegodkendelst grej). Derudover er der forskellige effektgrænser og båndgrænser for de 2 licenskategorier.

Min radioamatørtlicens giver mig ikke tilladelse til at operere andre steder end på radioamatørbåndene.
En gang i mellem sejler jeg rundt i verdenshavene. Derfor har jeg helt andre tilladelser til operation på VHF og HF skibsbåndene.
Da jeg har radioamatør A-licens, kan jeg frit benytte fx skibets HF-station også til radioamatørtransmissioner, hvis skibsredder og skibsfører tillader dette.

Redigeret 22/11-12 14:19
#8  22/11-12 15:20
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #7:

Allan, det var lige nøjagtigt omring det med ombygget/hjemmebrygget grej som D-licensindehaver jeg kom i tvivl om.

Efter den sidste runde her på forum, syntes jeg nemlig at erindre at der var enighed om at en D-licenseret gerne måttet bruge udstyr bygget og konstrueret af en med A-licens. Feks. CAT-kabler, hele radioer osv.

Eller blev resultatet at det kun var andre med A.licens der måtte benytte den slags udstyr???

Vi er enige om at man som D-licensindehaver ikke selv må modificere, men må man benytte udstyr modificeret af en der gerne må gøre det steder hvor udstyret i sig selv er lovligt?

I så fald åbner det for et tillægsspørgsmål, som også vedkommer folk med A-licens (tror jeg) for hvad med senderens effekt? Må man benytte udstyr der er i stand til at sende kraftigere end ens tilladelse giver mulighed for hvis man holder sendestyrken under det maksimale tilladte imens man benytter det? Det kunne f.eks. være en kraftig multi-kilowatt skibssender man benytter på amatørbåndene...

----------
Hilsen
Jens

#9  22/11-12 17:43
per steffensen
Indlæg: 95
Svar til #1:
hvis du tænker på LMR frekvenserne, så må de jo kun bruges af firmaer og lign, og kun til relevant kommunikation, ikke hyggesnak, og man må heller ikke oprette fast forbindelse mellem 2 baser

#10  22/11-12 21:16
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #9:
Det tror jeg så at du har fået galt fat i. Hvis du vil læse mere om hvad man kan og må kan du kikke her: http://www.erhvervsstyrelsen.dk/landmobilradio- personsogning

Der er vist ingen der går op i hvad man siger på LMR-radio andre end de radioamatører der er pålyttende ;-)

----------
Hilsen
Jens

#11  22/11-12 22:14
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #8:
D-licenser og modifikationer kan være ok, fordi
Modifikationer kan indgå i fabrikantoplysninger, der lovpligtigt skal følge med enhver udrustning.
Fremstilling af perifert udstyr kan også vbære ok, hvis fabrikanten ikke i sin lovpligtige beskrivelse foreskriver noget andet.
Gør nu ikke verden for 4-kantet. Reglen om D-licensens begrænsede mulighed for at anvende hjemmestrikket grej, skal ses ud fra et forstyrrelsesmæssigt spørgsmål, hvor man gerne vil tilsikre at bla. udsendte harmoniske er holdt under en grænseværdi, frekvensmodulation også holdt indefor passende grænser og så videre.
Intet i reglerne forbyder jo D-licenserede i at bygge og anvende egne modtagere, fx SDR.
At A-licenserede ikked er underlagt samme begrænsninger til anvendt mudstyr skyldes udelukkende, at man vedd deres tekniske prøve får godtgjort, at de ved noget omkring forstyrelser, harmoniske og frekvenssving, og som en selvfølge indretter deres stationer derefter.

D-licenserede må under overvågning af en A-licenseret gerne anvende udrustning, der ikke er omfattet af D-licensens grænsninger.

Skibsudrustningers effekter er i mange tilfælde under hvad en A-licenseret må benytte.
Derudover er der intet til hinder for, at en A-licenseret har og anvender fx en 10 kW station, sålænge den ikke udsender mere end, hvad der er anført i bilag 4.
Det var i meget gamle dage, at stationer ikke måtte være indrettet til andet end anvendelse indefor radioamatørbåndene og ikke indrettet til effekter udover de i daværende båndplaner anførte.

Redigeret 22/11-12 22:29
#12  23/11-12 00:15
Jens Sigurdson

Indlæg: 965
Svar til #11:

Bare rolig jeg er slet ikke så firkantet :-)

Men når diskussionen nu går på love og regler, så er det jo det der skal fremhæves - ikke hvad man gør eller ikke gør rundt om i de små radiohytter når mørket sænker sig over nationen.

Men tak for et godt og uddybende svar.

----------
Hilsen
Jens

#13  23/11-12 02:34
Mads (OZ5MB)
Indlæg: 87
Svar til #1:

I forbindelse med at du køber en licens til en LMR-frekvens (Landmobil radio) hos erhvervsstyrelsen skal du være opmærksom på hvad du får:
- Hvis du ansøger om dækning i et mindre geografisk område vil du (oftest?) få en frekvens som det kun er dig der bruger i dette område. Man kan altså reelt tale om du har "købt en frekvens".
- Hvis du søger en landsdækkende frekvens (nok også hvis du beder om "Jylland" eller lign.) får du en delt frekvens hvor frekvenskontoret ikke tager ansvar for at du ikke bliver forstyrret af eller forstyrrer nogle af de andre brugere der vil være af samme frekvens. Jeg vil tro de prøver at fordele brugerne så der ikke er alt for mange brugere der har adgang til samme frekvens. På de 3 af de frekvenser jeg har lov til at sende på landsdækkende er der hhv. 17, 20 og 22 brugere. Jeg har aldrig oplevet at ramme sammen med en af de andre brugere, men muligheden er der selvfølgelig.

Jeg har for et par år siden skrevet en guide til at få en LMR frekvens. Den nyeste udgave kan læses på http://airsoftrallypoint.dk/viewtopic.php?f=44& t=109 . Den er skrevet imod en noget anden målgruppe end dette forum, men er måske nyttig for nogen. Skriv endelig til mig hvis nogen ser noget jeg kan forbedre. Den mangler stadig at blive opdateret med nye URL'er efter ITST's nedlæggelse, men burde stadig være rimeligt brugbar.

Redigeret 23/11-12 05:10
#14  23/11-12 08:56
Søren Tullam

Indlæg: 313
Svar til #

Tak for svar til alle.

Det lader så til, at man ikke må bruge modded grej på hverken amatør (hvis D) eller til LMR.

Det ville dog være nemmest, hvis man kunne bruge sin amatørradio til begge dele - således at man ikke skal investere i unødige radioer og have dem til at fylde.
Det er sikkert også meget billiger at bruge en modded amatørradio - fremfor at købe en særskilt til LMR.

Og som nævnt ved jeg godt at det praktisk ikke betyder noget om man overtræder reglerne, men jeg synes det er rart at kende og forstå reglerne.




----------
7-3 og dingeling
Søren...

#15  23/11-12 13:12
Mads (OZ5MB)
Indlæg: 87
Svar til #14:
Jeg er ikke 100% sikker på det er efter reglerne men jeg bruger bl.a. Wouxun kg-uvd1p til mine LMR frekvenser. De kan både gå på amatørfrekvenser og mine LMR-frekvenser uden modificering. De skulle angiveligt være CE-certificerede.

#16  23/11-12 13:35
Karsten Gynthersen
Indlæg: 44
Svar til #1:
Hej.
Du kan godt købe en frekvens. Det er ved Erhvervsstyrelsen det sker.
Gå ind på deres side og find den side hvor man søger om frekvenser.
MEN du må IKKE bruge en amatørradio på denne frekvens.
Jeg har lige købt en frekvens, fordi jeg har en el-scooter, fordi jeg har KOL ( Store lunger ) og ikke kan bevæge mig ret meget, og de skal have en del ad vide, om hvad du skal bruge den frekvens til og hvilken frekvens du ønsker.
Jeg blev ringet op af Erhvervsstyrelsen af en som havde fundet ud af at jeg var licenceret, og han sagde lige nøjagtigt , at jeg IKKE måtte bruge en Amatørradio som var åbnet, for den er ikke godkendt efter nogle af deres åndsvage regler. Men jeg har radioer, som er købt som erhvervsradioer, og de var gode nok.
Men en ting er, hvad man må, en anden ting er hvad man gør....
Frekvensen er ligeglad hvor den kommer fra he he
hejsa fra oz1kg

----------
OZ1KG/5Q5KG

Denne tråd er lukket for nye indlæg