Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
158 online brugere
2427 online annoncer
SælgesKøbes

Teknisk antenne spm. ?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  10/01-14 15:06
Søren Tullam

Indlæg: 313
Hej jeg har et spørgsmål.
Er der forskel på en lodret polariseret Yagi antenne og en lodret rundstråler, hvis de har helt samme gain og sidder i helt samme højde ?
Rundstråleren er jo fysisk langt højere og kan derved "se" længere. Vil rundstråleren således kunne sende længere eller er der ingen forskel ?

Hilsen Søren


----------
7-3 og dingeling
Søren...

#2  10/01-14 15:32
Lars Juel Hansen

Indlæg: 317
Svar til #1:
Der er en forskel, og den ligger i antennernes udstrålings vinkel. Altså, om antennen skyder signalet afsted nogenlunde parralelt med jordoverfladen, eller ud i himmelrummet. Umiddelbart vil jeg tro, at yagi antennen er bedst, men det er som sagt kun min fornemmelse.

----------
mvh - `73
Lars - OZ1FUS

#3  10/01-14 16:32
Lars Peter Larsen
Indlæg: 867
Svar til #1:

Ja - der er forskel alene i kraft af at Yagi-antennen er en retningsantenne.

En Yagi-antenne består af minimum to elementer - En driver og en reflektor. Driveren er sædvanligvis en midtpunktsfødet halvbølge-dipol men en kan reoretisk godt være endepunktsfødet. Det er bare ikke så praktisk i det virkelige liv. Sætter man direktor-elementer på en yagi-antenne kan man opnå et bedre gain end fra den bedste lodrette antenne men kun i en enkelt retning.

Hvor yagiantennen sædvanligvis er en halvbølge kan den "langt højere" lodrette antenne være en 5/8 bølgelængde antenne eller måske en Collinear antenne men den vil stadig være rundstrålende som dog vil stråle væsentligt mere fladt end havde den været en ordinær halvbølge antenne.

Ud over yagi-antennens evne til at se langt i en bestemt retning er den fremragende til at dæmpe signaler der kommer fra andre retninger, noget den rundstrålende antenne ikke gør.

Vy 73 de oz1etp/Lars


#4  10/01-14 20:10
Jan
Indlæg: 52
Svar til #1:

Hvis de har nøjagtig samme gain, og samme højde, vil de teoretisk virke ens i forhold til en forbindelse til en station i yagiens retning.

Højden/længden på rundstråleren er jo netop med til at give det opgivede gain. Yagien får sin gain fra sin retningsbestemthed.

----------
OZ8TE, Jan.

#5  10/01-14 20:52
Søren Tullam

Indlæg: 313
Svar til #4:
Tak for jeres svar omend de er lidt modstridende :-)

Jeg tænker specifikt på om rundstråleren har en fordel fordi den fysisk kan se over en forhindring. FX hvis der står en mur foran antennen - yagien kan ikke se fysisk over muren, men rundstråleren kan, måske med flere meter. Og igen i eksemplet forudsætter jeg, at har de nøjagtig samme gain.


----------
7-3 og dingeling
Søren...

#6  11/01-14 08:25
Jan
Indlæg: 52
Svar til #5:

Det er en meget teoretisk situation du beskriver.
Jeg tror ikke at rundstråleren kan "kigge" over muren. En rundstråler har som regel den største udstråling skråt opad. Jo højere gain, jo mindre er vinklen, men vandret bliver den vist aldrig.
Du må lave en tegning, set fra siden, hvor du plotter begge antenners udstrålingsdiagram ind, så får du måske et brugbart svar.

----------
OZ8TE, Jan.

#7  11/01-14 08:36
Erling Backmann, OZ9YB

Indlæg: 495
Svar til #1:


Hej Søren.

Du har fået flere gode svar på dit lidt teoritiske spørgsmål. Måske kan Procom komme med lidt oplysninger om emnet.

http://www.procom.dk/dan/procomlab/antennebegre ber/hvordan-beskriver-man-hvor-god-en-an tenne-er

----------
OZ9YB Erling

#8  11/01-14 10:41
poul nielsen
Indlæg: 252
Svar til #1:
jeg tror at du mener at hvis man har en mast på 6 meter så er yagi
antenner 6 meter oppe men hvis du bruger en rundstråler som måske er 5 meter høj så kan den se over muren 6 meter og antennen

#9  11/01-14 11:01
OZ5ES, Ebbe
Indlæg: 1044
Svar til #5:
Hvis vi forudsætter, at din rundstråler har en MEGET flad udstrålingsvinkel, så ville jeg mene at den vinder "med et hår".

Mvh Ebbe

----------
Mvh Ebbe.

#10  11/01-14 22:31
Henrik Schneider - OZ1GPV

Indlæg: 19
Som flere allerede har skrevet er der forskel på de 2 antennetyper.
og ja en Yagi antenne koncentrerer sin sende effekt i en retning (gain) men også, og nok mere vigtigt, i modtager mode giver Yagi'en store fordele. Som der beskrives "skærmer" Yagi'en signalet fra uønskede retninger og det vil faktisk resulterer i bedre et signal/støj forhold, da støj (termisk støj, andre sendere, vejr-støj, maskin-støj) nu bliver minimeret da Yagi'en forhindre støjen i at komme ind til modtagere, dette i direkte modsætning til en rundstråle.

Helt teoretisk vil en sender med en antenne med en forstærkning på 10dBi modtages lige så kraftig ligegyldigt om antennen er en rundstråle eller en yagi, men en modtager vil "se" et signal som et signal med bedre signal/støj når den bruger en Yagi-antenne.
Hvis der er en genstand mellem sender og modtager kan en forøgelse af antennehøjden havde en positiv effekt. MEN og andre også har sagt er denne effekt noget teoretisk. Hvis antenne højden øges gradvis vil man opleve først et svagt stigende signal, det er her diffraktion signalet begynder at blive så kraftigt at det kan modtages, fortsætter man med at løfte antennen stiger signalet indtil man har line-of-site og dermed det teoritiske kraftigste signal som kan opnås.

----------
OZ1GPV - Henrik Schneider

Redigeret 11/01-14 23:11
#11  14/01-14 15:05
OZ1CCM Kjeld Holm
Indlæg: 201
Svar til #1:
Hej Søren

Jeg går ud fra, at vi taler om en antenne til VHF (144 MHz) eller højere frekvens, for ellers har jeg svært ved at forestille mig en lodret antenne med forstærkning (gain). Forstærkning kan kun opnås på een måde, nemlig ved at ændre udstrålingen fra at være fuldstændig ens i alle retninger og til at være større i nogle retninger end i andre.

Ved lodrette antenner opnås ændring af udstrålingsdiagrammet (i forhold til en GP eller en dipol) ved at stakke flere antenner oven på hinanden, således at der bliver mindre udstråling i opadgående retning og nedadgående retning, så den til rådighed værende effekt koncentreres i et område mellem x grader og y grader i forhold til vandret. Her må du se på udstrålingsdiagrammet for den enkelte antenne.

Ved Yagi-antenner opnås ændringen af udstrålingsadiagrammet ved at tilføje en reflektor bagved det fødte element og en eller flere direktorer foran det fødte element. Her skal du så igen se udstrålingsdiagrammet i det lodrette plan for den konkrete antenne. Og husk at aflæse det rigtigt i forhold til, at du monterer Yagi-antennen lodret (ofte angives udstrålingen fra Yagi-antenner med udgangspunkt i, at de er monteret vandret).

Vy 73 de
OZ1CCM Kjeld

#12  14/01-14 17:10
Søren Tullam

Indlæg: 313
Svar til #11:
Ja det er VHF vi taler som. Rundstråleren er en stakket antenne med 5 db yagien har også 5 db.

Jeg har forsøgt at tegne hvad det er jeg mener. - bær venligst over børnetegningen :-)
http://i39.tinypic.com/1z5rf69.jpg

Antennerne er nøjagtigt lige højt placeret.

Yagi kigger lige ind i muren - jeg har tegnet et tillempet udstrålingsdiagram.

Rundstråler kigger langt over muren.

Rækker rundstråleren længere fordi den er højere i toppen, når nu gain er identisk ?
Jeg er faktisk ikke klar over hvor på rundstråleren signalet kommer ud. Er det i bunden - er det i midten - er det i toppen ?

2 Antenner med samme gain kan de have vidt forskellige udbredelsesforhold - eller er db = db ?

Hilsen og god dag

----------
7-3 og dingeling
Søren...

#13  15/01-14 08:43
Erik Bruus
Indlæg: 78
Ja og så er der også lige det med virkeflade. Har bikset med mange forskellige antenner, og tilsyneladende har det med virkeflade "størrelsen på antennen" også en del at sige.

Der er også en anden ting. Hvordan påvirkes antennen når der er andre ledende genstande i nærheden. Her kan der være en kæmpe forskel på antenner. Jeg har stået med to stort set ens rundstråleantenner. Den ene blev ikke påvirket af at sidde på en udlæggerarm, men den anden puhaaa, siger jeg bare. Meget underligt. Her til sidst er der så placeringen af hele antennekontruktionen. Der kan den plads man havde udset sig som værende den aller bedste, sagtens vise sig at være meget dårlig. mvh, Erik.

#14  15/01-14 12:27
OZ1CCM Kjeld Holm
Indlæg: 201
Svar til #12:
Hej Søren

Ja det er jo netop problemet: hvor er udstrålingen fra rundstråleren?

Men jeg er tilbøjelig til at satse på, at en væsentlig del af effekten fra rundstråleren vil blive udsendt over muren, og at rundstråleren derfor vil være den bedste løsning.

Med venlig hilsen
Kjeld

Denne tråd er lukket for nye indlæg