Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
221 online brugere
2429 online annoncer
SælgesKøbes

Støj

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  09/03-14 21:17
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Hej i forumet.

Som ny og uerfaren, er jeg nu kommet på HF båndene. Selvfølgelig for at kunne opnå nogle kontakter rundt omkring i udlandet. Men syntes at være ret begrænset af konstant støj på S8-9 (eller mere), så kun få stationer kan høres. Støjen aftager en del jo højere frekvensen er. På 15m er der ikke udslag, men dog ret dødt :-(

Nogen der har viden og erfaring de gerne vil viderebringe?

73
Kaspar

#2  09/03-14 21:35
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #1:
Velkommen på HF båndene.
At du har et højt støjgulv på de lave HF-bånd skyldes primært manglende antennehøjde i forhold til bølgelængden. Jeg har imidlertid et nærligt lignende støjgulv på 80 meter fra min vandrette 80 meter loop, og sammenligner jeg med mine danske HF-kollegaer synes jeg imidlertid at være en af de sidste, der må opgive at lytte de absolut svageste stationer.
Det, du samtidig skal vende dig til er, hvornår båndene overhovedet er åbne. Altså bemærker dig både års- og døgnrytmer.
Og ja, selv om 10 og 15 meter båndene DX mæssigt er løftede lidt gennem det sidste år, er åbningerne dog stadig meget sporadiske. Selv om 10 meter båndet kan anvendes lokalt, er det ikke til det båndet bruges mest til.

Hvis du f.eks lytter på 80 meter båndet vil du sædvanligvis kunne lytte danske stationer efter solopgang og inden solnedgang, dog afbrudt midt på dagen i en nærmest død periode. Er du derimod til udenlandske stationer er det perioden fra efter solnedgang til før solopgang, det er interessant.

Redigeret 09/03-14 21:58
#3  09/03-14 22:37
-.: ROD :.-

Indlæg: 1169
Var selv hårdt ramt af støj, på min begynder hf dage, ikke så meget i 6m 10m 11m 17m men 20m begyndte det medium med støj, men 40m + 60m ( 80m ) næsten 9s'er med peak + (knasstøj og hvidstøj og helikopter støj)

3-4s'er ned fik jeg ved at gå på støj kilde jagt i huset, jeg fandt flere kilder. Alt fra små mobil lader til større strømforsyning til printer, Laptops, pc'er osv. Alt skifte ud med andet model strømforsyning = det faktum at for hver dims udskiftet fald støjen...

Men sidste par s'er ned kom med 1:1 balun oppe ved antenne fødepunkt. Nu er eks 20m på under 3s og laver på gode dage, før måske 8-9s konstant

Har idag det man kalder utrolige lav støj på alle bånd...

Og lytter rapport ligger bestem ikke laver end modtage, tværtimod med min nye FT DX 3000 rykker det for vildt,,, Min 857 er nok lidt døv i forhold til den nye radio

køre helt uden div. Filter tænd, ikke nødvendigt... Skal siges at jeg køre med skåret ant til frq.

----------
QTH 2m 6m 10m 17m 20m 60m
Mobil 70cm 2m 10m 11m 20m 40m

Redigeret 09/03-14 22:46
#4  10/03-14 00:45
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Tak for jeres kommentarer til nu.

Skal siges at jeg har forsøgt at koble strømf. fra og køre kun på batteri, da jeg troede det kunne være støj fra andre kilder i huset. Men lige lidt hjalp det.

Jeg har også lavet en 1:1 balun, som sidder 10 cm. fra min end fed antenne. Lige nu ligger antennen på mit garagetag i ca. 3 meters højde med snoren vandret. Antennen er hjemmelavet efter retningslinjer fra nettet. Har også prøvet skåret dipol til 20m med samme resultat.

Det kører på en FT-897D med en LDG tuner til. Så har ikke noget problem med at tilpasse til forskellige bånd.

73Kaspar

#5  10/03-14 07:11
L højrup

Indlæg: 1996
Svar til #

Mit støj forsvinder gerne omkring kl 18,00 hver dag ?

Det passer gerne med at det er det tidspunkt konen smutter til banko.

lars.

#6  10/03-14 08:07
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #4:
Den vandrette del af antennen skal op i mindst 12 meters højde, og derfra og op falder støjniveauet. I en højde på omkring 30 meter opnås stort set intet ved yderligere at hæve antennen, for så vidt gælder 80 meter båndet.
Om der tillige optræder støj fra kilder i nærområdet kan et erfarent øre skelne fra den naturlige støj.
Min generelle mening om endefødede antenner i beboelsesområder kan ligge på et meget lille sted, medmindre man har gjort sig den ulejlighed at sørge for et særdeles veldimentioneret HF-jordnet. Både af hensyn til sig selv og ikke mindst sine naboer.

For øvrigt kan man nogle gange med fordel anvende en kapacitets tilpasset rammeantenne til modtagning, og sidder den udvendigt er den fremragende. Man kan så bruge familien som fjernbetjening af drejekondensatoren og til drejning af antennen.
Drejning af min salig faders ringdipol til 2 meter var jeg pålagt fra jeg var 4 år til jeg kunne forsvare mig fysisk. Ringdipolen stak ud af et tagvindue i vores koksrum, så der sad jeg i koksbunken og drejede dipol, styret af kommandoer to etager længere nede via et samtaleanlæg bestående at 2 telefonknogler og et 6 Volts batteri i en cigarkasse.

Redigeret 10/03-14 08:34
#7  10/03-14 08:58
Erik
Indlæg: 1929
Svar til #1:
Hej
Først! Skru ned for din HF gain. Det fjermer ikke støjen, men giver dig bedre chance med det støjnivo du pt. har. Den kraftige støj får AGC'en i din radio til at skrue ned for signalet, også det ønskede signal der er lidt kraftiger end støjen.
Det meste støj hos mig, i Odense C, kommer ud af huset gennem antennekablet og derfra ind i antennen og modtageren. Jeg har dæmpet det kraftig med flere støj Ferrit på antennekablet. Specifikt med tanke på at kvæle støjen inde fra huset er der placeret Ferrit der hvor kablet kommer ud af huset, samt hvor kablet kobler på antenne (balun) og modtager.. Kablet skal også være med en god HF tæt skærm kvalitet og alle samlinger skal være HF tætte. Jeg har også støjfiltre på alle indgange til min modtager, ALLE! Ditto min strømforsyning, også batteriet, når jeg bruger det. Selvfølgelig er alle mine egne støjkilder fjernet, men naboernes må jeg leve med. Naboernes dæmper jeg ved at få modtager antennen så langt væk fra dem som mulig. Jeg bruger en lille aktiv modtager antenne og det har været en god løsning for mig. Den sidder pt. 2 meter fra huset, i anden sals højde, og den afstand gør en kæmpe forskel. Jeg planlægger at den skal et par meter længere væk. Det har jeg prøvet med et lille forsøg, og derved kan jeg stadig opnå en pæn forbedring. Det er mit indtryk at den lille modtage antenne, 30 cm aktiv pisk, gør en positiv forskel i forhold til den lokal genereret støj, især på de lave bånd 40 og 80 m.
Separat modtage antenne, fordi jeg så kan løse støjproblemet effektiv, og kan lytte når jeg vil. Den lille antenne kan jeg diskret have ude i næsten alt slags vejr. Sender antenne? Der arbejder jeg på en medestangs løsning, jeg må ikke sætte en permanent antenne op. Men det er en hel anden historie.
vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 10/03-14 12:51
#8  10/03-14 13:10
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #4:
En endfeed antenne er absolut i den dårlige ende mht til støj. Har du mulighed for at lave en helbøge loop til 20 meter f.eks...?

I så fald er det en mulighed at måle tilnærmelsesvis hvor langt ned dit støjgulv kan komme når du kører på batteri og der er slukket for strømmen i hovedtavlen, og det vil give dig en ide om hvor meget støjen kan dæmpes ved de tiltag man selv kan lave, og som Rod beskriver.

Loopen skal fødes med en 75 ohm coax og en ægte 1:1 balun i fødepunktet., og den skal stå lodret og polariseres vandret.

Coax viklet om en amidon eller anden kerne har en meget begrænset virkning mht at bruge den som "balun".

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#9  10/03-14 13:46
-.: ROD :.-

Indlæg: 1169
En eller andet dum lampe m.m. hos din nabo kunne også være årsag

ved ikke hvor tæt du ligger på nabo, gadelampe osv

jeg ved at moderne lys kryds støjer rigtig meget, 50-100meter før og efter når jeg køre mobil 10m kan det høres meget fra ca s4 til 9s+ sådan et sted

Bare en lille original lade dims til min mobil kunne støje meget på omkring 60m båndet.

ferrit har også været brugt her og der , men har ikke haft held med det kunne give noget

PSUen til mine kones stregkodeprinter (stor tung jern klump) kunne smides ned i metalskuffe som stod ved siden af tilfældigvis og så var støjen, væk fra den, og den er ellers 12 meter væk med med 3 murstenvæg i mellem

----------
QTH 2m 6m 10m 17m 20m 60m
Mobil 70cm 2m 10m 11m 20m 40m

Redigeret 10/03-14 13:50
#10  10/03-14 14:16
Erik
Indlæg: 1929
Støj dæmpnings metoder og løsninger er meget forskellige fra sted til sted. En af problemerne her hvor jeg bor er gamle el installationer med dårlige forbindelser. En dårlig spændt eller irret samlemuffe efterfulgt af noget switchmode elektronik kan støje langt mere end selve switchmoden. Forlænger ledninger, stik lampefatninger samlet med knivsamlinger/klemsamlinger kan også støje hvis der sidder switchmode på dem - osv!
vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 10/03-14 15:18
#11  10/03-14 16:49
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Endnu engang tak for kommentarer.

Kan godt se, at det ikke er som så med at finde en enkel løsning. Eller jo det er det, men at opgive hobbyen er ikke en mulighed !

Jeg bor i et nyere træhus fra '07. Alle installationer er med jordstik. Jeg har ikke et overblik over, hvor mange omformere/ladere/isenkram og andet elektronik der er i huset, så langt kan jeg ikke tælle. Nærmeste nabo er ca. 20 meter væk og jeg har ingen lyskryds indenfor ca. 3-400 meter. Grunden er en kotelet grund (dog med en T-form), hvoraf ca. halvdelen af arealet er udlagt til indkørsel og parkering (ja grunden er lille). Derfor har jeg ikke de nemmeste muligheder for at sætte større antenne løsninger op eller også kan jeg ikke overskue de aller smartestes muligheder.

Valget af en end fed antenne var bare tiltalende, da man jo kun skal bruge en monopol og derved kan "halvere" længden. Dog var jeg ikke klar over de dårlige sider mht støj. Har læst meget rosende ord om magnetic loop antenner, men har ikke kunne finde udførlig beskrivelser af konstruktion eller om man kan købe dem færdige. Det sjoveste er jo at lave det selv.

Der findes sikkert flere muligheder for noget ordentlig antenne setup, men jeg har bare ikke lige set lyset eller mulighederne, med mit spæde kendskab som nybegynder.

Kaspar

#12  10/03-14 17:03
Erik
Indlæg: 1929
Svar til #11:
Inspiration http://www.dxzone.com/catalog/Antennas/
vh erik

----------
Mest SWL :-)

#13  10/03-14 21:32
Flemming Hessel
Indlæg: 115
Svar til #11:
DR OM Kaspar

Velkommen på HF. Jeg vil ikke afvise, at du har et støjproblem; men jeg vil nu foreslå et par eksperimenter først. Hvis jeg forstår dit antennesetup, så ligger din endepunktsfødede antenne på et garagetag der er 3 meter højt, og den 20 meter dipol har været anbragt tilsvarende.
Det dur ikke hvis du skal modtage (og sende) rimelig godt. Antennen skal højere op og anbringes frit ikke liggende på et tag.
Jeg vil foreslå et par forsøg. Kan du ikke – midlertidigt (så kan ingen protestere) få anbragt 2-3 sammenbundne 3 meter bambusstokke (Set hos Plantorama) på garagen. Så burde fødepunktet på f.eks. en dipol kunne komme op i 6 – 8 meters højde, og prøv så at lade dipolen være så vandret som muligt (invertere ikke for stejlt). Fød blot direkte med koaksialkabel uden balun i første omgang. Klip den til, så den er i resonans – laveste SWR uden antennetuner – midt i båndet.
Prøv så at vurdere støj og signaler.
Når dipolen virker kan flere dipoler forbindes til samme fødepunkt
Har du mulighed for at sende i dagtimerne vil 10, 12 eller 15 meter være bånd, hvor forholdene for tiden er ganske gode. Når lyset forsvinder, er der ikke så meget at høre på de høje bånd. 20 m er også et godt udgangspunkt.
80 m er selvfølgelig en større udfordring, men med midtpunktet i 7 – 8 meters højde burde Nordeuropa være muligt.

Kan det ikke lade sig gøre med dipoler, så kan en GP (til et bånd i første omgang) anbragt på garagetaget og forsynet med 3 – 4 afstemte radialer også være værd at forsøge, selv om lodrette antenner kan være mere støjfølsomme.

Bliv endelig ved med at lave antennerne selv. Færdige mirakelantenner er alt for dyre. Først hvis en beam eller flerbånds GP bliver en mulighed kan det overvejes at købe.

Lad os høre hvordan det går med eksperimenterne.
Vy 73


Flemming, OZ8XW

Redigeret 10/03-14 21:34
#14  10/03-14 22:37
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #11:
Hej Kasper
"Alle installationer er med jordstik", skriver du. Den type jord du har brug for til antennebrug er en driftmæssig jord, tilmed HF-egnet. Jorden i dine stik er ikke driftmæssig jord, det er en sikkerhedsjord, og slet ikke HF-egnet.
Kniber det med en fuldsize enkeltbåndsdipol, er det intet til hinder for at forkorte dipolen ved i hver halvdels yderste trediedel at lave en spole.
Magnetiske loop tilhører i min optik nødantenner, og den største fornøjelse ved den er nok fabrikationen.
Kik gamle Karl igennem: Den kan måske give inspiration:
http://www.scribd.com/doc/57361706/Antennenbuch -Karl-Rothammel

Redigeret 10/03-14 22:38
#15  10/03-14 23:22
OZ5ES, Ebbe
Indlæg: 1044
Svar til #11:
Hej Kaspar.

Ang. magn. loop, så har jeg fundet en spændende en her: http://webzoom.freewebs.com/g8jnj/Remotely%20tu ned%201m%20Dia%20HF%20loop%20antenna%20f or%207%20to%2029MHz.pdf
Men har ikke selv lavet den endnu.

Mvh Ebbe
Edit: Ham g8jnj, har en del spændende på tapetet: http://g8jnj.webs.com/

----------
Mvh Ebbe.

Redigeret 10/03-14 23:24
#16  11/03-14 07:51
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #11:
Der findes en udemærket magloop gruppe på Yahoo og der er zillioner af konstruktioner og billeder på Google.


En dipol uden balun er en åben ladeport for commonmode støj hvis du skulle finde på at lave sådan en.

Prøv i øvrigt at kigge på W8JI.COM, der står alt hvad der er værd at vide om antenner, også det folk helst ikke vil tro på.

Og hvis du ikke gør noget sker der ikke noget :-)

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#17  11/03-14 10:03
OZ1LRG
Indlæg: 66
Svar til #16:

Hos W8JI kan du finde både god information OG misinformation, så en skovlfuld salt er yderst påkrævet!!
Tom ved hvad han kan lide, og hvad han kan lide er hvad han ved..

Hans mening om EH antenner er et godt eksempel på at han ikke kender sine egne begrænsninger.

Hans Socialegenskaber hjælper ikke. Enhver diskussion stopper når Tom dukker op (eHam)..

----------
mvh Jens

Livet er for kort til 6dB SNR...

Redigeret 11/03-14 10:12
#18  11/03-14 13:53
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Det ER jo sjovere at bygge noget selv. Specielt hvis det fungerer og/eller er en forbedring af eksisterende forhold. Her har jeg så gode odds, da det nuværende er noget hø :-)

På grund af den meget støj, er jeg lidt fanget af den magnetiske loop. En ring af kobberrør og en capacitor til fin-justering. Men så kommer næste spørgsmål; hvor finder man sådan en kondensator henne? Den som er afbilledet oftest, ser lidt speciel ud og ikke noget jeg har set før.

En opspolet dipol kunne måske også komme på tale. Er det "bare" at vikle snøren rundt om et egnet emne, så mange gange at den bliver i den længde man ønsker?

/Kaspar

#19  11/03-14 17:09
Erik
Indlæg: 1929
Svar til #18:
:-) Fantastisk. Hold fast i den "gå på sagen" tilgang :-) Sidder og læser om en meget kort vertikal: "min longwire er 2-4 S-streger bedre, men denne lille antenne er mindst 9 streger bedre end ingen antenne", og videre: "forholdet mellem konstruktions indsats og brugs fornøjelse er meget høj for denne antenne" - .
Jeg ville gå efter den vertikale først. En flagstang er ideel og generer ingen. En lang 6-12 m. medestang er nem hurtig og billig. Begge kan bruges til støtte for et utal af nemme antenne eksperimenter.
vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 11/03-14 18:38
#20  11/03-14 17:44
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #18:
Svar til #18:
Ja, de to spoler til en forkortet 80 meter dipol vikles på fx blyfrit plastrør med en diameter på omkring 12 - 15 cm, ca 20 cm langt. Bor 2 huller i begge ender af røret.
MÃ¥l 2 gange 19 meter 1,5 q PVL af (en til hver dipoleside).
Hvis længden af den forkortede dipol kan blive fx 2 gange 9 meter, kan spolerne meget passende placeres 6 meter ude af hver side.
Derfor træk 6 m PVL gennem de to huller i den ene ende af spoleformen. Spol derefter, af den lange ende af tråden, op på spoleformen, således, at der restere 3 meter tilbage. Træk tråden gennem den ende af spoleformen, du er kommet til.
Gør tilsvarende med den anden side af dipolen.
Lav et trekantet stykke med 2 huller i hvert hjørne. Gernnem hullerne fastgøres hhv coaxen i de nederste 2 huller og dipolsiderne i hver af de 2 andre huller. Lod dipol enderne og coax sammen, og hængt dipolen så højt som muligt.
Benyt Flemming Hessels metode til at klippe dipolen til. Altså sæt din 857 på laveste effekt ( stilling 5) og i cw stilling, frekvens 3,6 MHz, og SWR bjælken aktiv, og tryk en morsenøglen kortvarigt ned. Iagttag SRW-bjælken, og du vil bemærke, at SWR er højt. Sænk derefter frekvensen i passende step, tryk morsenøglen ned og fortsæt indtil du har fundet ud af, hvor SWR en mindst. Og ja, det er sandsynligvis en del under 80 meter båndet. Noter frekvensen ned og pil dipolen ned. Af de to spoler vikles 4 omdrejninger, og overskuddet klippes af.
Op med dipole igen og find igen lavest SWR og noter frekvensen. Træk de to frekvenser, hvor SWR var lavest fra hinanden og du ved nu, hvor meget frekvensen flyttes op, hvergang du triller 4 vindinger symetrisk af spolerne.
Brug derefter almen forholdsregning og beregn hvor mange vindinger der skal trilles og klippes af indtil en sjat under den projekterede frekvens er nået. Derefter trilles og klippes mindre af gangen indtil den projekterede frekvens er nået.
Med megen rutine kan det lade sig gøre at "klippe" en antenne til af to omgange, men bliv hellere fortvivlet ved at gå med livrem og seler for at tage lidt af gangen.
Du vil sikker også finde ud af, at røret er for langt, hvorfor det under klipningen kan være nødvendigt, dels af bore fornyede huller, samt evt skære af røret.

Redigeret 11/03-14 17:52
#21  12/03-14 07:01
OZ5ES, Ebbe
Indlæg: 1044
Svar til #18:
Prøv at kigge på den Pdf-fil i indlæg #15.

----------
Mvh Ebbe.

#22  12/03-14 07:41
OZ1KNT
Indlæg: 241
Svar til #19:
Hej Erik
Der skrev du noget som mange kunne lære noget af !!!
Kom igang og prøv noget, det er meget sjovere end at prøve intet.

Kaspar du kan sagtens lave din egen Magloop, der er ganske få regler der skal overholdes, og så virker den fint.
Har selv experimenteret meget med dem, og har kørt kontakter ud over Europa på 5w, så husk at det iike altid er effekten der er afgørende.
Selvfølgelig får man nok ikke lige så mange DXCC diplomer på det setup, men du får kørt nogte radio.

Du er altid velkommen til at sende mig en PM så skal jeg give dig et par råd omkring Magloop, de er gratis og du bestemmer jo selv om du vil bruge dem :-)

God dag.
Jesper

----------
Mvh.
Jesper
OZ1KNT

#23  12/03-14 11:59
OZ1LRG
Indlæg: 66
Svar til #1:

Løsningen for mig var en separat modtage antenne, den har gjort en meget stor forskel!

D.V.S. At betragte Sending og Modtagning som separate problemer der løses separat med forskellige antenner..

http://www.wellbrook.uk.com/antennashop/index.p hp?route=product/product&path=35&product _id=30

Det vigtige er at den er lille nok til at kunne anbringes mange forskellige steder, og samtidig besidder den en moderat retningsvirkning.

Du vælger lokation og orientering efter minimal støj, snarere end efter max ønsket signal. Virkningen er naturligvis afhængig af frekvens og lokale forhold, men hos mig er der på nogle bånd slet ingen sammenligning!

Placeringen her er på badeværelset, oven på rammen der holder mit bruse forhæng (mindst støj).. :-))

Derefter kan du placere din sende antenne hvor den har bedst udstråling, da du nu ikke længere er tvunget til at tage hensyn til hvor meget støj DEN modtager(da du kun skal sende på den, ikke modtage).

Husk at holde en vis afstand mellem de to antenner, af hensyn til preampen i modtage antennen..!

Det er den bedste radiomæssige investering jeg har gjort mht HF.

Den gør forskellen mellem at kunne høre i al fald En Del på HF, og helt at måtte opgive ideen om HF aktivitet.

Sende problemet arbejdes der stadig på, men begrænset success ER opnået, indendørs Wire + UNUN… :-/

----------
mvh Jens

Livet er for kort til 6dB SNR...

Redigeret 21/03-14 02:39
#24  12/03-14 14:59
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #23:
Hej Jens.. har du prøvet med en loop så stor som den nu kan blive op af en ydermur f.eks og så en balanceret tuner ???


Jeg var ret heldig med den osptilling sidst jeg boede i lejlighed. :-)

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#25  15/03-14 20:45
OZ1LRG
Indlæg: 66
Svar til #24:

Ikke endnu. Claus, men måske senere hvis jeg finder en parallel tuner og får frigjort nok plads på væggen..

Magloop er en anden mulighed, men der er det med afstanden og effekten, for at undgå daglig strålebehandling(også a.h.t preamp'en i Wellbrook'en)..

Kender du en måde man NØJAGTIGT kan udregne feltet fra en magloop?

Alt det jeg har fundet på nettet er til at beregne feltet / sikkerhedsafstanden til en dipol, og det er jo en helt anden historie..

----------
mvh Jens

Livet er for kort til 6dB SNR...

#26  15/03-14 23:14
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1607
Svar til #1:

Hej Kaspar

Det kan lige nævnes, at enhver tændt plasma skærm indenfor alt for stor afstand :-( giver voldsom megen støj på HF.

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#27  16/03-14 15:51
OZ1LRG
Indlæg: 66
Svar til #26:

Ja, Plasma TV er en vederstyggelighed.
Det samme er HomePlug.

Så er der selvfølgelig SMPS.
Selv firmaer der burde vide bedre!
Yaesu NC-88C/U til FT-60 skulle have flere klapkerner før jeg kunne lytte på radioen mens den lader...

----------
mvh Jens

Livet er for kort til 6dB SNR...

#28  16/03-14 17:07
Kim Moltved
Indlæg: 2
Svar til #1:
Hej Kasper

Lige lidt af mine erfaringer, jeg bor midt i byen, har en G5RV antenne i 10m højde, og der er en del støj på den, vidste ikke helt hvad jeg skulle for at få minder støj, men fik et råd af en med amatør om at lave en lytte antenne ca. 1m over jorden. Jeg har en stor have, så jeg har lavet en 160m dipol i 1m højde rundt i kanten af haven. Det er utroligt hvilken forskel der er på det to antenner, et signal som jeg lige kan ane i støjen på min G5RV antenne, træder klart frem og uden støj når jeg skifter til 160m dipolen.
160m diploen kan laves af noget tynde ledning eks. installations ledning eller havd du nu har, et coax kabel til midden og ind til stationen. For at holde den oppe bruger jeg nogle el-hegns stolper.
Det er vær at prøve, og kan laves uden de store udgifter. For test kan du jo hænge den i hækken, hegn, buske, havestol og hvad du nu kan finde.Hvis du har en lang indkørsel kunne den jo bruges til at hænge antenne. Det behøves ikke at være en 160m dipol men så stor som du nu kan få plads til.

73
Kim
OZ4ACH

Redigeret 16/03-14 17:08
#29  17/03-14 08:38
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #25:
Ja jeg mener at have set det et sted... men kan ikke huske hvor....

Men f.eks på 20 meter kan der nok ikke være den store forskel på intensiteten hvis man ikke har dn helt på klods hold. Men jeg har da set et billede af en træ-væg hvor malingen var blevet brun af strålingen fra en loop der absolut skulle have mindst 1 kw...:-)

En parallel tuner er en smal sag at klampe sammen bare for at prøve :-)

Og 10 watt og derover er overkill :-)


----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#30  17/03-14 08:39
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #28:
Det lyder interessant, er det på alle bånd ?

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#31  17/03-14 16:43
Kim Moltved
Indlæg: 2
Svar til #30:
Hej

Ja det virker på de fleste bånd men mest på de lave.
Kørte 20m til USA i går og der var der en markant forskel på min G5RV og min 160m dipol lytte antenne, lytte antenne er lidt laver i signal (S gard), men da der er lang minder støj får man mere brugbar signal i gemmen.

Prøv, det er nemt at lave en test, der skal bare noget ledning til.

73
Kim Moltved
OZ4ACH

#32  18/03-14 02:31
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #31:
Du kan ikke bruge en G5RV som reference for noget som helst, og slet ikke, hvis fødepunktet ikke er antennens højeste punkt.
G5RV er en antenne i ikke resonans på de lave bånd, og derfor vil dens egen signal/støjforhold være højere end en antenne i resonans.
Hvis G5RV er klippet til resonans på sit laveste bånd, er det ikke længere en G5RV.

Det du oplever med en lavt placeret lytte antenne, er at jordmodstanden kortslutter antennen. Derved falder såvel støj som signal.

Prøv at hænge din lytteantenne op i 20 meter højde så vil du opleve noget helt andet positivt.

#33  18/03-14 07:57
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #31:
Ja jeg har været på sporet af noget lignende engang, med noget langbølge fax. En 50 meter lang tråd liggende på jorden og pegende væk fra senderen producerede et enormt signal, selvfølgelig fordi langbølgeudbredelsen var jordbølge...

Nu er hverken en G5RV eller en 160 meter dipol resonant så gevaldig mange steder så en delvis sammenligning kan man godt lave... Jorden "kortslutter" i et vist omfang også støjsignaler der breder sig fra naboerne langs jorden, især de vandret polariserede dele af støjen. En 160 meter dipol som bruges på de højere bånd kan godt have en vis retningsvirkning i trådenes længderetning og det kan da også bidrage til lidt bedre signaler på de højere bånd, så man kan nok ikke sige at en lavthængende tråd konsekvent producerer et bedre signal/støjforhold en en G5RV f.eks... men helt klart værd at prøve :-)

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#34  18/03-14 09:46
Paw Jensen, OZ4UX
Indlæg: 12
Svar til #1:

Rigtig mange gode tanker og forslag.

Hvad jeg har haft god erfaring med (udover de nævnte forslag længere oppe), er at udfase støjen såvidt muligt vha en noise canceller (MFJ, Timewave og dx-engineering laver een).

Det kræver en extra antenne (støjantenne), men resultatet for mit vedkommende er ganske overbevisende. (Jeg bruger en dipol skåret til 40 m langs husvæggen = stealth og en happy XYL)
Det er dog ikke al støj jeg kan dæmpe på den måde, speciet hvis der er flere betydende støjkilder fra forskellige retninger og polariseringer, men ofte kan jeg gå fra S9+ til S1-3, uden det store tab af det "ønskede signal" (typisk ½ - 2S). Og selve signalets kvalitet lider ikke under noise cancelleren, tværtimod blir signalet meget klart at høre på uden al den hvide støj.

Det er ikke altid en mirakel-foranstaltning, og dog, nogle gange er det vildt at støjen på fex 80+60 m går fra S9+ til 1-2S, det har gjort det muligt for mig at DX`e på 80 og 40 m.

Bare en tanke,

73 de OZ4UX, Paw

#35  19/03-14 08:08
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #34:
Jeg har bygget flere forskellige fasere og de har ganske rigtigt både muligheder og begrænsninger.

VK5BR har lavet en meget overbevisende udgave som skal indbygges i min næste antenne tuner :-)

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#36  19/03-14 16:47
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #35:
jeg sidder her og gnækker over en urgammel konstruktion, som er kendt og stadig anvendes indenfor pejling. Det består i principper af en rammeantenne kombineret med en lodret antenne, og den nødvendige fasedrejning på 90 grader bliver udført af en simpel kondensator. Derved fås et hjerteformet retningsdiagram, hvorved en entydig retning til sender kan afgøres.

For øvrigt er der et godt afsnit i denne P&T lærebog fra 1957 om modtagerantenner og de forskellige slags forstyrrelser man generelt bliver udsat for.

Nu generer hvid støj mig på ingen måde, og jeg synes heller ikke, at den er tiltaget i de 55 år jeg har lyttet kortbølgeradio. Hvad der derimod er ændret er modtagernes lyst til at gengive hvid støj. Mine gamle rørmodtageres gengivelse af hvid støj er ikke nær så iørefaldende som mine nutidige transisstormodtagere.

#37  19/03-14 17:46
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Der er vist stor spredning i folks meninger ang. antenne typer, placeringer og støjforhold :-)

Nuvel, i min søgen efter noget simpelt, som ikke fylder alverden, har jeg besluttet mig til at afprøve en mag. loop. Har kigget mange forskellige designs efter og læst om erfaringer og opnået resultater. Ganske interessant.

Nu er udfordringen så, hvordan man skaffer diverse materialer til sådanne antenner. Til loop kan man benytte kobberrør eller speciel kabel med kobber skærm. Men det svære opstår når man skal have fat i en variabel kondensator af butterfly typen. Den køber man sgu ikke lige nede i Silvan.

Nogen der ved, hvor man kan få fat i sådan en sjover henne?

/Kaspar

#38  20/03-14 06:31
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #37:

Jeg ville lave en butterfly selv. Det er nok det billigste, og ikke særligt uoverkommeligt.

I stedet for butterfly kan man med meget stor fordel anvende vacuumkondensator.

Men her er lidt guf til de store drenge:
http://www.wvs-tech.de/wvs-tech/

#39  20/03-14 09:43
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #37:
Der er en del fine vacuum kondensatorer på ebay. Hvis det kun er til modtagning er det lidt et overkill med såsdan en.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#40  20/03-14 10:43
Deleted user
Indlæg: 2148
til #39:
Mag Loop til modtagning, Hm!
Til modtagning ville jeg, som tidligere dragebygger, binde to lister sammen, skære nogle hak i enderne og vikle mig en god gammeldags rammeantenne, og forsyne den med en gammel BLC drejekondensator. Det kan vel gøres på en times tid.

#41  20/03-14 10:52
Erik
Indlæg: 1929

#42  20/03-14 13:49
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #40:
Det kan det godt, og det bliver derefter..

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#43  20/03-14 15:05
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Svar til #39:

Jeg ville nu bruge loop antennen både til RX/TX. Gerne op til 100W. Så det skal vel være en lidt større butterfly eller også en vaccum.

Selvom jeg ikke har 10 tommelfingere, så ville jeg nu foretrække at købe den/de rigtige kondensatorer. Tilfredsstillelsen ville nu mest være i konstruktion af selve antennen.

/Kaspar

#44  20/03-14 15:49
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #43:
Jeg tror, at det bliver svært at rende en butterfly op. Men jeg erindrer et amatøregnet firma, mener det er Tjekisk, der laver pladeprofiler, endebunde mv, så man selv kan samle, det man måtte ønske.

men til endnu mere MAG LOOP inspiration:
http://www.funktechnik-beese.de/

#45  20/03-14 16:01
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #42:
Den kan endda laves i en 6-kantet mahogniudgave ;-)

#46  21/03-14 02:33
OZ1LRG
Indlæg: 66
Svar til #39:

Der er nogen her, men til Singer-priser:

http://www.helmut-singer.de/stock/x180.html

----------
mvh Jens

Livet er for kort til 6dB SNR...

#47  21/03-14 07:50
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #46:
Til den pris skal antennen forsvinde i ned i en betonbunker under jorden når man ikke bruger den :-)

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#48  21/03-14 19:33
poul nielsen
Indlæg: 252

#49  22/03-14 06:50
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #48:
Det nye i forhold til industriel støj er, at den er steget og fortsat vil stige
Det behagelige ved den er, at den aftager med afstanden til antennen.

I P&T lærebog fra 1957 om modtagerantenner står:
"Signal/støjforholdet hidrørende fra industriel støj kan ofte forbedres ved at forøge modtagerantennens effektive højde, idet en del af antennen da fjernes fra den lokale støj, samtidig med at modtagespændingen fra det ønskede signal bliver forøget."

Derfor op med antennerne, og langt væk fra højspændingsinstallationer.
Det er løsningen, og har altid været det.
Bor man i et område, hvor der stadig er luftledninger, flyt!

Men også stationsbetjeningen er af betydning. Lyt f.eks ikke med større båndbredde end absolut nødvendigt. Og vær opmærksom på, at HF kommunikation på ingen måde skal lyde som et symfoniorkester.
Og sluttelig, fjern alle dæmpende jernklodser i antennekredsløbet. De dæmper nemlig både det ønskede signal som støj.

Redigeret 22/03-14 07:04
Denne tråd er lukket for nye indlæg