Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Støt brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
30 online brugere
3351 online annoncer
SælgesKøbes

Digitale modes på HF

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  10/04-17 17:12
Bo Håkonsen
Indlæg: 40
Jeg er lærer på data- og kommunikationsuddannelsen på Falster, hvor vi har et fag (skills og faglig fordybelse) hvor vi skal rode med data-relaterede emner, der ligger uden for normal pensum og her tænker jeg på lidt utraditionel trådløs datakommunikation, f.eks digitale modes på HF.
Og det er så her I kommer ind i billedet, da jeg håber I kan hjælpe. Jeg har en Yaesu FT857D, en strømforsyning, en YT100 fra LDG og nogle pc'er... Jeg tænker om jeg kunne vise eleverne noget datakommunikation via radio og bruge noget wire som antenne... Jeg skal lige sige, at jeg (til trods for at jeg har en A-licens) kun har meget lille erfaring på HF. Jeg har aldrig prøvet at sætte min YT100 op på HF og skal derfor bruge noget input om alt fra frekvenser til udstyr, programmer. Håber I kan hjælpe...

#2  10/04-17 18:31
Bo, OZ2M

Indlæg: 345
Hej Bo

Bestemt et relevant emne. Men det kan gøre alt fra lille til uendeligt. Hvor meget tid har eleverne til rådighed og hvor meget forberedelsestid vil du bruge?

Der er alt mellem "chat"- og " telegram"-stil og protokoller en-masse. Det behøver ikke at være på HF men kan også ske på VUSHF. Med den radio du har kan du jo også få 2 m og 6 m med.

I chat-kategorien kan du finde PSK31 og i den anden ende WSJT-X, program, du kan snuse til først og måske spore dig lidt ind først.

Så det er lidt: "hvor skal vi starte"?

Skal det være nørdet fra start kan du kikke her: http://rudius.net/oz2m/ngnb/pi4.htm PI4 er en protokol jeg har skrevet.

På 2 m og 6 m kan du bl.a. lytte efter OZ7IGY: http://oz7igy.dk der sender PI4 + CW + bærebølge.

----------
73
Bo, OZ2M, http://www.rudius.net/oz2m

Redigeret 10/04-17 18:33
#3  10/04-17 22:21
OZ2LPX Boris
Indlæg: 723
Svar til #1:
Spændende projekt.
For at få noget ud af det, vil jeg nok holde det simpelt i starten.
Det er sjovere at få noget til at virke, fremfor at ende med noget der ikke rigtig virker.
Jeg er ikke nogen ekspert på området, men jeg fandt ud af efter lang tids "spørgen ind til emnet", - at enten fik jeg ingen, eller dårlige forklaringer eller alt for indviklede forklaringer.
Jeg søgte derfor på Youtube og langt om længe fandt jeg den simple løsning.
Min anbefaling er at købe et færdigt interface på E-bay. Jeg har købt en del på dette link:

http://www.ebay.com/itm/M0AQC-PSK31-Digimode-in terface-to-suit-most-radios-/12239423506 5?hash=item1c7f43d0b9:g:a7cAAOSwo4pYXPMN

Skriv hvad det skal bruges til og til hvilken radio, så sender han det komplet med stik, - lige til at sætte til radioen og en PC.

Jeg vil anbefale at køre noget PSK 31 (BPSK 31) - Det er nemt at gå til og nemt at skabe kontakter på. Jeg køre gerne80, 40 og 20 meter og det kan give kontakter over lange afstande.

Derudover bruger jeg et program som hedder FlDigi.

http://sourceforge.net/directory/os:windows/?q= fldigi

Ligger øverst i dette link.
Det er et rimelig simpelt program, men faktisk ret nemt at gå til og få op at køre med både PC´en radioen.

Der findes også andre mere avancerede programmer, som f.eks Hamradio Delux mv og det hele kommer jo an på hvor nørdet man vil gøre det.

Antennemæssigt...Tja, - afhænger af hvad i har plads til, men en simpel trådantenne den når man ret langt ud i verden på.

- Og.... Bliver i hørt ??
Det kan i så tjekke op på her:

http://www.pskreporter.info/pskmap.html

Så snart i har udsendt jeres callsign, så kan i indenfor nogle minutter se hvor i er blevet "opsnappet" rundt omkring i verden.

Hvis det har din interesse, så kommunikere nogle af Nødradio Danmarks (NRDK) medlemmer gerne med jer, - vi bruger også FlDigi og har medlemmer i både Syd og Nordjylland, så der er chance for kontakter.
Frekvensmæssigt ...så sidder jeg ikke lige ved min frekvensliste, men hvis det har interesse, så kan jeg både lægge frekvenslister og nogle screendump op af opsætningen for FlDigi når i kommer dertil.
Adressen er:
http://nrdk.nu/

Vi har lidt på skrift om HF som ligger nederst i vores menu og vi arbejder løbende på at lave mere let forståelig information.

Håber i får strikket et godt projekt sammen.

Mvh Boris OZ2LPX

#4  10/04-17 23:26
Preben Larsen
Indlæg: 235
Svar til #2:
Hej Bo
Som Bo OZ2M skrev er der flere, muligheder, men fx WJST-X og JT65 mode vil giver jer noget på skærmen, og mulighed for kontakt, hurtigt.
Med et minimum af ant.. osv.
vy 73 de oz1fhu Preben

#5  11/04-17 14:33
Bo Håkonsen
Indlæg: 40
Svar til alle:
Jeg siger 1000 tak for jeres input.
Jeg er nu ved at få et billede af hvordan jeg starter op. Jeg tænker at jeg vil få indkøbt et interface mellem radio og computer og så vil jeg bruge enten HamRadio Deluxe eller FL-digi som program.
Som antenne vil jeg forsøge at låne 30 m af skolens tag til en G5RV. Så tænker jeg at jeg vil forsøge at få hul igennem med PSK31.
Jeg skal nok komme med mere info, når projektet kommer i luften.

Endnu engang tak.
Mvh. Bo.

#6  19/04-17 11:47
OZ1CCM Kjeld Holm
Indlæg: 193
Svar til #1:
Hej Bo
Herligt at du vil introducere eleverne for radio og datakommunikation.

Din allersidste bemærkning om antenner får mig til at sige hvad med en parasolfod, to gange fem meter ledning. Så er du i gang på 20 meter. Jo, uden balun og uden anker officielt rigtige ting, men det er nemt.

Vy 73 de OZ1CCM, Kjeld

Denne tråd er lukket for nye indlæg