Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
176 online brugere
3023 online annoncer
SælgesKøbes

Vil amatørradio bestå?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  13/08-17 12:03
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 212
Hej, alle.

Nu har der ofte været meldinger i retning af at amatørradio kun er for gamle mænd med seler og givetvis vil uddø indenfor nærmeste fremtid.

Jeg faldt over dette fine sæt slides, godt nok med afsæt i amerikansk historie, men en lignende udvikling vil givevis kunne ses i Danmark, nu hvor EDR runder 90.

Læg mærke til slide #36 :-)

https://www.slideshare.net/zl2al/ham-radio-histo ry

God weekend til alle
Carsten - OZ7AFH

#2  13/08-17 13:01
Steen Jensen

Indlæg: 378
Svar til #1:

Hvis, man fjerner s'et i https, så er det nemmere at arbejde med.


http://www.slideshare.net/zl2al/ham-radio-histo ry

Redigeret 13/08-17 17:03
#3  13/08-17 17:48
R.M.
Indlæg: 632
Svar til #1:
God weekend,,,

Redigeret 13/08-17 21:40
#4  13/08-17 19:51
OZ2LPX Boris
Indlæg: 754
Svar til #1:
Med alt det der er gang i af udvikling indenfor hobbyen, så tror jeg næppe den forsvinder, tværtimod.

Mvh Boris OZ2LPX

#5  13/08-17 22:20
Erik (OZ6EP) - Medlem af EDR

Indlæg: 198
Svar til #1:
Det eneste der samler radioamatører er, at de har opnået en sendetilladelse. Nogen interesserer sig for, HF, phone andre cw, andre vhf og uhf, andre sattelit, andre MMT, andre digimodes, hjemmebyg, GPS, tracking, APRS, rævejagt, antenner af alle slags. Alle kan ikke være interesseret i alt og muligheden for at være sig selv er mangfoldige. Det er ikke mere kanal 4 på 11 meter der er opkaldskanal. Man spreder sig på VHF, UHF, HF og D-DTAR i hver sit talerum.

Hobbyen har spredt sig på mange niveauer eller interesseområder om man vil. Dette er en svaghed for aktiviteten på båndene, men er også en styrke for interessen for at have en sendetilladelse. Det mærkes bare ikke på de "gamle" frekvenser, og desværre heller ikke på antallet af medlemmer af EDR. Den nye platform i EDR kan dog samle interesserede i de forskellige interessefora, og så mangler vi bare nogle af de dygtige unge, som ambassadører på DTU, Tekniske skoler, folkeskoler og tekniske gynnasier.


----------
73 de OZ6EP - Erik

#6  13/08-17 22:22
Erik (OZ6EP) - Medlem af EDR

Indlæg: 198
Svar til #4:
Helt enig med Boris. :-)

----------
73 de OZ6EP - Erik

#7  14/08-17 10:42
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 212
Svar til #6:

Når jeg ser punkterne på slide #36, synes jeg grundlæggende at han rammer den meget godt.

Historien kan være svær at skabe begejstring om, især hos unge mennesker, men netop det basale behov for kommunikation ser vi jo hver eneste dag, når folk ikke kan rives væk fra f.eks. FaceBook.

Interessen for selv at bygge noget, være kreativ, "at skabe", det handlede i min ungdom (puha, det virker som om det er længe siden nu...) om ungdomsskolehold med Elektronik og EDB. Det kan måske være sværere at fange børn i skolen idag med det udbud af underholdning og fritidsinteresser, men som I også er lidt inde på, så kan en solid ambassadør gøre en verden til forskel!

Hvis vi alle starter i vore egne lokalområder, gør vi så nok for det, eller er det bare lettere at snakke om det?
Er der initiativer i lokalafdelingerne, der peger i retning af de unge, har vi kontakten til skoler, medier, lokalpolitikere - kort sagt, de hjul vi skal dreje på, for at få revitaliseret vores hobby?

#8  14/08-17 11:27
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 357
Svar til #7:
Tak for et spændende link til amatørradio historien.
Slide #36 giver meget håb om en fremtid...

Det kan anbefales, for dem der har tid og lyst og tage ud og snakke om alt det de unge nu bruger, som en selvfølge, men som meget få ved ret meget om.

Radio, internet, GPS, satellit, smartphones og hvad ved jeg....

Har selv gjort det flere gange, i nogle 8. klasser, med afsæt i det de kender og ørerne stod på stilke, hos dem alle.

Flere blev motiveret til at komme på efterskoler og andre skoler, hvor de kunne lære mere.

Der skulle bare lige åbnes en dør på klem til dem...

#9  14/08-17 11:30
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 239
Svar til #1:
Hej,
Jeg er ikke i tvivl om det vil bestå. Men jeg er også meget sikker på at det vil ændre sig fra det som vi kender til noget andet. Hvad det andet bliver er svær at sige. Jeg synes fundamentalt at vi har med at tage udgangspunkt i det der har været fremfor at tage udgangspunkt i hvad vej udviklingen går. Lidt á la køre bil ved at kikke i bakspejlet. Udfordringer er der ikke mangel på men at få det sat i kontekst som fanger ikke bare de unge men i det hele taget er straks noget andet. Nøgleordet her er after min mening at være RELEVANT. Amatørradio var relevant da der ikke var andet alternativ til at komme rundt om i verden og få kontakt med folk. Det er ligesom røget ud af billedet. Teknik interesse - nja det er ikke ligefrem det folk får på nethinden når man snakker amatørradio. Det kunne måske adresseres men det kan blive en udfordring mht. hvor vi definerer grænsen.

Det var så mit bidrag til debatten

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#10  14/08-17 11:35
Hauge
Indlæg: 96
Svar til #7:
Radio amatørerens achilleshæl er den snæversynede forstokkethed, der hersker. Lyt blot på 3770 hvor der intet nyt sker eller ønskes, at der gør. Alt er og skal være som for 40-50 år siden- der findes også masser af andre eksempler fx. at der skal tages hensyn til dem uden CTCSS toner !! Dette samtidig med, at der så mange muligheder og frekvenser til rådighed efterhånden. Der er simpelthen for meget spredning som Erik også skriver. Det er både godt og skidt. Der kommer ikke særlig mange nye amatører til i forhold til før i tiden, hvorfor hobbyen som sådan vil være for nedadgående eller dø ud over tid. Det er de allerfærreste unge mennesker i dag, der tiltrækkes af at sidde og snakke i en mikrofon og med antenne på taget. Nu er det Facebook, Skype, Tinder, Youtube osv der tiltrækker. Aldersforskellen er også alt for stor. En 15 årig knægt finder ikke den store tiltrækning i at mødes med 70 årige med høreapparat i en lokal afdeling. Der skulle have været taget hånd om dette problem for lang tid siden, men det er desværre for sent nu. Måske DMR og Dstar mv lugter lidt af fisk for den unge - jeg ved det ikke. Men jeg håber at jeg tager fejl.

----------
...
Hauge

#11  14/08-17 14:02
Torben Larsen
Indlæg: 7
Svar til #10:

okay så er en del af et af de jota teams der er rundt om i landet der hvor vi huserer er der kommet et krav om radioaktivitet til spejderne for at kan få deres mærker fair nok der er ca 100 spejdere og vi har ikke lige haft det store held til at få dem til bare at ville prøve med radio licens de har endda fået nogle mærker indført ifm de havde lejr i holstebro 2012 hvor det ene mærke kun kan opnåes ved at kunne fremvise en licens og alligevel ser vi dem ikke hører dem ikke så der er altså et grundlag vil dog formode vi skal se i retning af d-licensen for største parten af de spejdere får en d-licens og er ikke klar over hvor mange fede timer de kan bruge en d-licens til men vores største problem ligger i at få overbevist folk om at en radio altså kan langt mere end end en walkie og derfor også koster lidt flere gryn så vi bør i stedet hjælpe dem i gang med ok begyndergrej helst i samme prisleje som en walkie

----------
Vy 73 de OZ3TL / OZ900TL / OZ900HA

et sted midt på heden

--P.S. er nemmest at træffe via mail

#12  14/08-17 14:34
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 357
Svar til #10:
I en snak om amatørradioens fremtid ville de 3 kHz båndbredde på 3.770, nok ikke være mit førstevalg...

Der sker så meget andet spændende, på resten af den båndbredde vi har fået til rådighed, som det jo allerede så fint er nævnt før, i tråden.

Men på samme måde som at der er nogen der har meget fornøjelse af at fyre kul ind i de gamle damplokomotiver og få dem til at køre, er der også nogen radioamatører, der gerne vil køre SSB på 80 m og hyggesnakke med andre i Danmark.

Det behøver vi andre jo ikke være forargede over, eller have en holdning til.

Der er masser af muligheder for at møde de unge der hvor de er og så tage den derfra.

#13  14/08-17 20:12
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 212
Svar til #12:

Præcist min pointe - vi skal blive bedre til at møde "de unge" hvor de er. Få skabt positiv opmærksomhed om de muligheder, de forskellige licenskategorier åbner for, og kunne relatere det til noget de kender.

Historien kan vi altid bygge på ad åre, det er interessen vi skal have skabt!

#14  15/08-17 05:16
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 357
Svar til #13:
Jeg er meget enig med dig.

Det man bare ikke skal gøre er at have som mål, at de skal blive radioamatører, på den måde vi selv er det på!...Det kommer helt af sig selv, hen af vejen, hvis interessen for elektronik, data og det fascinerende ved at kunne snakke med andre, på en anden måde end via Facebook og messenger, er der....

Vores skønne børnebørn Amalie og Philip på snart 9 år, synes at alt det der med radio er spændende, men der er så meget andet, de går op i.
De færdes hjemmevant på YouTube og jeg er ret sikker på, at det er et af de steder hvor man kan møde "de unge", hvor de er.

Det jeg har oplevet ude i 8. klasserne, er at det kun er nødvendigt at så et lille frø til den verden, få kender, så spirer interessen for det "tekniske", helt af sig selv.

"I er jo storforbrugere af smartphones har jeg set...Har I nogensinde tænkt på, hvordan det hele kommer fra jeres mobiler og til de store serverparker hos Facebook eller Google og tilbage igen. Og hvilken teknisk landvinding det er, i forhold til dengang man startede med radio. Er der nogen af jer der ved, hvornår internettet første gang blev brugt af "almindelige" brugere og hvordan de første hjemmesider så ud".

Og så videre....

En dreng kommer hen til mig efter timen og siger glad...Nej hvor er det spændende Gert...Nu vil jeg prøve at komme på en efterskole, hvor jeg kan lære mere...

#15  15/08-17 06:04
Allan 1

Indlæg: 2141
Det fascinerende ved amatørradio er forbindelsen i sig selv!
Derved adskiller den sig fra Graham Bells telefon, fra mobiltelefon og fra internetbaserede kommunikationssystemer.
Som radioamatør behøver man overhovedet ikke snakke om noget som helst, udover at skabe forbindelsen.

Jeg er på internetstedet, hvor danske radioamatører mødes, faldet over denne artikel:
http://www.edr.dk/da/article/igang-med-sota
og for dem, som ikke gider læse hele artiklen, kan man i de næste to links se, hvad det drejer sig om:
http://www.youtube.com/watch?v=Ys2Lo7uYDJ4
http://www.youtube.com/watch?v=h63XLfDwYYM
Radioamatøren bruger her fabriksfremstillet / byggesæt til at opnå forbindelse.
Lignende kan tillige laves fuldstændig lavpraktisk på et køkkenbord med relativt få komponenter, og driver oscillatoren en anelse, gør det ikke så meget. Man behøver heller ikke digital udlæsning af frekvens. Et par streger på en forplade, kan gøre det. Og er man ikke til CW kan laves andre simple modulationsformer. Det behøver ikke være SSB, som man sender ud.
Hvad man bruger er udelukkende op til radioamatøren, når det drejer sig om certifikaterne A, B og (C), hvis man vil arbejde helt selvstændigt uden opsyn. Certifikat D giver ikke mulighed for uden opsyn at anvende hjemmelavet materiel, ligesom opsynet giver langt større frekvensadgang.

Med ovenstående advokerer jeg på ingen måde for, at den rigtige radioamatør anvender hjemmelavet udstyr.
Det er absolut også fascinerende at købe en station færdig og udelukkende beskæftige sig med at skabe forbindelse.
Det er helt op til den enkelte, og alle kan være med!
Har du spørgsmål til amatørradio i Danmark, teknik og lignende, kan du helt uden medlemskab få dit personlige login og stille en masse spørgsmål:
http://edr.dk/user/register

Redigeret 15/08-17 06:31
#16  15/08-17 07:01
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 357
Svar til #15:
Du har ret...Det var da en pointe, jeg ikke selv havde tænkt på.

"Det fascinerende ved amatørradio er forbindelsen i sig selv!"

Er så vant til at tænke teknik...

#17  15/08-17 14:02
Claus Laursen
Indlæg: 81
Svar til #15:
Allan 1
Jeg mener ligesom dig.
desuden ser jeg mere og mere at amatørene tager div microcontrollere ind i hobbyen,så hobbyen vil bestå længe efter jeg ikke gør,men det med at bygge selv bliver en niche af hobbyen.
men gør det egentlig noget for hovedsagen er vel egentlig vi alle har for os selv en meningsfyldt hobby.

Redigeret 15/08-17 14:04
#18  15/08-17 21:16
R.M.
Indlæg: 632
Svar til alle
Prøv at se hvad det foregår på diverse 11m grupper,,, det er da blevet rigtig populært igen,,,

Redigeret 15/08-17 21:27
#19  16/08-17 06:13
OZ9FB

Indlæg: 85
Svar til #18:

Ja, og det er glædeligt at se så mange med licens vende tilbage til 11m.

Efter frigivelsen af SSB har 11m fået et ordentligt boost.

----------
Vy 73 De OZ9FB
Frank

Redigeret 16/08-17 06:14
#20  16/08-17 07:25
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 357
Svar til #19:
Det kan være vi høres ved...Har nemlig arvet en HAM International Multimode II og har nogle planer om at lave lidt "mini field day" fra et højt sted i nærheden....

Vy 73 de OZ4ZG
Gert

Redigeret 16/08-17 07:26
#21  16/08-17 08:48
R.M.
Indlæg: 632
Svar til #19:
Jeg er fuldstændig enig,,,jeg vil tro at halvdelen er amatører som nu kører med på 11m,,,

#22  16/08-17 12:22
Benny Engstrøm
Indlæg: 634
Svar til #20:
Sjovt .. HAM International Multimode II var min første "rigtige" ulovlige walkie som jeg fik i starten af firserne. Jeg har lige købt en brugt for nogle måneder siden alene for nostalgien skyld :-)

Vy 73 de OZ7AE
Benny

#23  16/08-17 17:12
OZ1KS Kenneth.S
Indlæg: 654
Svar til #10:

Kan du ikke lige forklare Hvordan CTCSS som er at
LUKKE
for nogen er et
Fremskridt ...
Mod Flere Brugere ..
For du Mener at Brugen af CTCSS er et FREMSKRIDT
når man kan Holde nogen UDE..
Ja du må godt nok Undskyled ..
(( at jeg Tænker IDIOT ))
.
PS nu har vi Ikke mange med Høreapparater I EDR Aalborg
Der er Flest Uden
det ku være du sku være noget mere AKTIV i din AFDELING
så du havde fod på hvor mange der faktisk havde Høreapparat

PPS
Hvem tror du Køber Hovedparten af alle de PMR der bliver Solgt ..----------
Det gør ikke noget det
Koster Lidt når det DUR
Vy De OZ1KS 7 3

MAN!
Kan ikke Diskutere med
Folk der her Ret !

Jeg skriver med stort for at Understrege Ikke Råbe
Og efter som det er MIG der
har skrevet det
bestemmer jeg OSSE!
hvad det betyder

#24  16/08-17 17:22
OZ1KS Kenneth.S
Indlæg: 654
Svar til #18:

Ja de er
men der er stadig Flere på Packet
SSTV osv osv
For de Finder Nye ting at Bruge Walki til..
Og der er ihvertilfælde Mindst
20 Nye amatøre her oppe i Aalborg der
har Udvidet deres Walki Talki Entusiasme
til Amatør radio ..
Og så køre de nu det LOVLIG 12Watt SSB på 11M i stor stil vedsiden af
Så der sker Fremskridt -- over alt..
Selv om der er mange der mener noget andet
så kommer der stadig flere Nye amatøre på en der Dør
Eller får Høreapparater----------
Det gør ikke noget det
Koster Lidt når det DUR
Vy De OZ1KS 7 3

MAN!
Kan ikke Diskutere med
Folk der her Ret !

Jeg skriver med stort for at Understrege Ikke Råbe
Og efter som det er MIG der
har skrevet det
bestemmer jeg OSSE!
hvad det betyder

Redigeret 16/08-17 17:23
#25  16/08-17 17:47
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 357
Svar til #22:
Nu er det nok lidt uden for tråden :-)

Den jeg har fået, kører helt perfekt på SSB og AM...Lidt imponerende, når man tænker over, hvor gammel den er...
FM er noget interessant på sendersiden, men det er vistnok den måde modulationen er lavet på...Ved at hive i et krystal...(siger Google).

Jeg nænner ikke rigtigt at tage den store transceiver, med ud på "field day"...

Vy 73 de OZ4ZG
Gert

#26  16/08-17 20:35
OZ9FB

Indlæg: 85
Svar til #24:

Fint at de både er amatører og kører privatradio (12W) men det med at sende for meget ud, er ikke kun en privatradio overtrædelse, så er den ged vist barberet...

----------
Vy 73 De OZ9FB
Frank

#27  17/08-17 09:13
Jens Sigurdson

Indlæg: 947
Svar til #1:
Jeg tror bestemt ikke amatørradio er ved at dø - tværtigmod!
I øjeblikket er der en enorm opblomstring i hobbyelektronik som jeg ikke har oplevet på noget tidspunkt i mit liv, selvom jeg har nørklet med hjemmebygget elektronik siden folkeskolen i 80'erne.
Med introduktionen af Arduino og alle de andre IoT enheder, Raspberry Pi mm. popper der 'maker-spaces' op hele tiden og folk eksperimentere i vildskab med elektronik som aldrig før.
Det trækker helt automatisk radiokommunikation med sig fordi man kan få adskillige byggeklodser til trådløs kommunikation også.
Hobbyelektronik har altid smittet af på radioamatørhobbyen så jeg kan ikke forestille mig andet end at der igen vil ske en endnu større tilgang til hobbyen end tidligere.

----------
Hilsen
Jens

#28  19/08-17 13:39
OZ1KS Kenneth.S
Indlæg: 654
Svar til #26:

""" men det med at sende for meget ud, . """
""" ikke kun en privatradio overtrædelse """
Hvem i Tråden taler om at sende for meget ud ..

Dælme et underligt Indlæg

----------
Det gør ikke noget det
Koster Lidt når det DUR
Vy De OZ1KS 7 3

MAN!
Kan ikke Diskutere med
Folk der her Ret !

Jeg skriver med stort for at Understrege Ikke Råbe
Og efter som det er MIG der
har skrevet det
bestemmer jeg OSSE!
hvad det betyder

#29  26/08-17 21:11
Søren Edvardsen

Indlæg: 188
Svar til #1:
Så længe at radioamatøre tror at de kan sælge gammel grej for guld og at de skal tjene på alt ting.- ja så kommer der ikke flere ind i flokken..
Jeg krummer træer når jeg ser priser på ældre grej der er dyrere end nyt grej...

Vy 73 de Oz3sed/5P5SE
Søren

#30  27/08-17 07:59
ozomc (medlem af dstr)

Indlæg: 1465
Svar til #29:
Det er da bare at gå uden om de forskellige opkøbere, så er priserne som meget rimelige, og hvis man endelig vil handle med opkøberne så kan man lige så godt handle oppe ved Peter og få 3 mrd garanti.

#31  27/08-17 12:53
Dan Andersen
Indlæg: 374
Svar til #29:
Nu siger du at priserne på brugt udstyr er høje, det syntes jeg ikke du har helt ret i !!, en hel del af de gamle transcivere der er til salg er renoveret for mange penge, !! Og så er det noget helt specielt at sidde at have qso,er med udstyr der er 40 + år gammelt ,!! ,
Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#32  27/08-17 13:51
OZ1GT
Indlæg: 126
Svar til #29:
Hej Søren, jeg syntes at du blander begreberne sammen, da tilgangen til amatør interessen ikke har ret meget med brugt priser her på BG at gøre. Nystartet køber som regel noget billigt grej at starte op på, og for ikke at glemme og nævne de billige made in china, kommer man hurtigt i luften for ingen penge, og får de så smag for det senere, opgraderer de fleste som regel til noget bedre.
Så i stedet for at være den gamle sure mand på balkonen, der skælder ud, burde du bare inorerer de annoncører der ikke kan finde ud af at prissætte ud fra gældende dagspriser på nyt udstyr. Og det værste der kan ske er et de ikke får solgt deres grej.
Det er riktigt at der er enkelte annoncer der er helt overskruget, men ellers er priserne i de fleste tilfælde meget rimelige.
Der kan være mange forskellige måder at vuderer et apparat på, dels stand, nypris, alder og tilbehør, og mange mener at de skal have det halve af det de selv har ofret fra ny, men man er bare nød til at holde det op i mod hvad man kan få af grej til samme pris i dag, og det er meget man får for pengene i dag.
Er man så tilfældigvis en gammel uhelbredelig nostalgiker, ja så er der vel ikke så meget at diskuterer om hvad man skal..
En anden ting er også at nogle medamatører mener at det gamle udstyr er behageligere at lytte på, end det nye med digital mode, og den konklution er jeg efterhånden også selv kommet frem til, efter jeg har prøvet begge systemer nu, så hvem ved, det kan være at de gamle trancivere igen bliver det eftertragtet frem for nyt grej. hej hej.

Redigeret 27/08-17 13:57
#33  27/08-17 22:04
Allan 1

Indlæg: 2141
Svar til #31:
Hej Dan

Da jeg selv er indehaver af 30 - 50 år gammelt skrammel vil jeg meget gerne give dig ret i, at det en helt speciel oplevelse at benytte dem.
Problemet er, at de ikke er førstevalget, når jeg pludrer på HF-båndene.
I stedet bruger jeg primært en Elecraft K3s og sekundært en Yaesu FT-857D.
Specielt omkring den sidstnævnte, tog det mig 6 år inden jeg gloede manualen så grundigt igennem, at den blev nærlig lige så behagelig at lytte på som det gamle skrammel.

Skal jeg råde nybegyndere med hensyn til fabriksfremstillede stationer, så må det være. Hold jer langt fra gamle analoge spilledåser. De er ikke værd at spilde tid og kroner på. Disse gamle sure stationer må og skal være forbeholdt os gamle sure mænd med hang til konstant at rense kontakter, skifte potentiometre og elektrolytkondensatorer, alt medens vi i vore high tech splinter nye stationer til 5-6 cifrede beløb, brokker os over nybegyndernes manglende kommunikationsfærdigheder.

Redigeret 27/08-17 22:31
#34  28/08-17 09:56
Dan Andersen
Indlæg: 374
Svar til #33:
Nu, er det jo en smags sag,! Gamle sure spillere, !! Hvis man har gidet at bruge lidt tid på den , er den lige så god som de fleste nye !!! Og til en meget billigere penge !!, og samtidig lærer man lidt basic radioteknik, og det kunne mange amatører have brug for,!, . for de tekniske prøver man har idag er til grin.!
Det er ikke så svært idag for man kan finde den viden ved at bruge google.

Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#35  28/08-17 11:52
OZ1GT
Indlæg: 126
Svar til #34:
Hej Dan. Hvis vi taler om tilgangen til nuværende D-licens, er der ikke meget Teknik i prøverne i dag, men mere information af almen radio betjening, og ikke som før i tiden hvor man var nød til at vide noget om ohms-lov, selvbyg konstruktioner som høj-pas, lav-pas og bånd-pas filtre o.s.v. For mit eget vedkommende var mit største problem matematikken, som vi ikke havde ret meget af den gang jeg gik i skole i 1960, jeg anede ikke hvad et Pi-tegn var, så det måtte min gode ven prøve og banke ind i hovedet på mig, og efter ca. 6 md. lykkedes det mig til sidst, og kunne så gå op til prøve igen. Men i dag er det næsten umuligt at dumpe en kategori-D og det kan jo være både godt og ondt.. Og med de sidste ord har jeg nok lavet rav i ande-dammen.
Francis

Redigeret 28/08-17 13:45
#36  28/08-17 12:00
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 693
Svar til #34:
En ret pudsig situation, som jeg hørte om. Det var en, der gik til prøve og bestod A og B delen af licens prøven , men dumpede i D delen. Han dumpede og fik ikke licens !!! Så radiobetjening, som D står for har åbenbart ret stor betydning også. Tænk at dumpe fordi man ikke kan Q koderne, groft sagt ?!

----------
mvh

#37  28/08-17 12:18
Martin (OZ1NLD)
Indlæg: 7
Svar til #1:

Jeg tror at hobbyen som sådan aldrig helt vil forsvinde, jeg kan huske at jeg som 12 årig fik nogle forstyrelser på mit sort hvid fjernsyn (kanal 2-4) og fandt ud at det var nogle udenlandske udsendelser fra frankrig, østrig og italien. Dette var for mig begyndelsen til at læse om hvordan dette kunne ske, og så var interessen født.
Jeg tror der altid vil være nogle unge der på et eller anden måde vil komme i kontakt med radiobølger, og begynder at interessere sig for det.
Jeg var for nyligt hos spejderlejren 2017 og kunne se at det var godt besøgt med spejdere der gerne ville lave nogle kontakter, så mon ikke der er nogle stykker der senere bliver licenseret.

Angående den diskussion om priser på brugte grej, er det noget der kan ses overalt. Der er mange der sælger deres brugte grej til amatørvenlige priser, men der er altid nogen der har en urealistisk pris på varene.

Som mi XYL sagde forleden dag kan det jo også skyldes at deres XYL har sagt at de skal komme af med noget af det gamle lort, men at de faktisk ikke rigtigt gider at sælge tingene :-)

#38  28/08-17 13:17
Dan Andersen
Indlæg: 374
Svar til #36:
Ja, det må du have ret, jeg kan ikke huske at man skulle q coder i 1967, , men teknikken skulle være på plads !!

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#39  28/08-17 13:18
Dan Andersen
Indlæg: 374
Svar til #37:
Det tror jeg du har ret !! Lol,
Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#40  28/08-17 13:55
OZ1GT
Indlæg: 126
Svar til #38:
Det skulle man heller ikke Dan, det var ikke et krav, men dem fik man hurtigt lært, for ligesom i dag, bruger mange fonetisk alfabet når de afsiger deres call, så det var afgjort en stor fordel at få det lært hurtigt, og specielt i HF regi.
Francis

#41  30/08-17 21:20
Evald Lindholm Seemann

Indlæg: 33
Svar til #38:
da jeg gik på radioskolen på fanø var q-koden et must og ganske som du skriver røg det langsomt ind på huskeren , så man vidste at når Lyngby svarede med et qsy5, så var man nummer 5 på listen og så var det bare med at vente til man var qrv og blev kaldt sjovt nok skulle man rent faktisk kunne mere om radioteknik for at blive radioamatør end for at blive telegrafist, da jeg gik på radioskolen var transistorer noget ganske nyt og SSB var lige blevet introduceret;men vi fandt ud af at lytte til ssb fone ved at bruge beatfunktionen på modtageren hilsen fra oz7tx licens 1963 og certifikat 1965 - Evald

----------
OZ7TX

#42  31/08-17 01:06
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 120
Svar til #37:

For mit vedkommende startede interessen for radio allerede da jeg var 8-9 år.
Min matematiklærer er radioamatør og jeg gik i klasse med hans søn.
Til børnefødselsdagen rundt omkring legede vi altid røvere og soldater, men til matematiklærerens, søns fødselsdag, da sad jeg mere i radiorummet end jeg deltog i røver og soldater :-)
Det havde vi jo leget så mange gange....men, de der kasser med lamper, analog meter og de vildt underlige "Anders And stemmer" (SSB) - det var jo noget HELT andet end legen udenfor :-)
Som 14-15 årig fik jeg en af Clausen Bøgerne som hedder >Radioamatør< og da læste jeg en del om emnet. I denne bog var der billeder af Bensø 2m modtager og den komplette allmode 2m base transceiver og den faldt jeg pladask for! Der gik bare rigtig mange år inden jeg gjorde noget ved det. Det var først i 2001 jeg kunne gå i luften.

Så som jeg siger i dag, så er det faktisk matematiklærerens skyld at jeg er vild med radio i dag ;-) Og hvor er det dog bare en vidunderlig hobby med så mange muligheder. Findes der mon nogen anden hobby med SÅ mange retninger man kan gå i ?

Børnefødselsdage kan åbenbart føre til andet end røver og soldater... hehe!
Så hvis det ikke havde været for Ole - OZ2QL, så havde jeg i dag nok vidst lige så lidt om amatørradio som en regnorm ved noget om en havetraktor :-D

Mvh Henrik, OZ6YD

#43  31/08-17 01:21
OZ2LPX Boris
Indlæg: 754
Svar til #42:
Godt indlæg Henrik :-)

Mvh Boris OZ2LPX

#44  04/09-17 09:49
Ernst Rosenlund OZ4S
Indlæg: 12
Svar til #43:
Hvorfor ikke erkende, at vores hobby er døende ?
Jeg kan ikke se, at ungdommen kan se noget vildt godt i vores måde at kommunikere på.
I dag er ungdommen (fra fødsel til de når omkring 50 år) vant til kommunikation på tværs af kloden, et tryk på et nummer og du er i kontakt med folk i et hvert land du ønsker.

Det viser jo en del om interessen for amatørradio, at gennemsnitsalderen blandt aktive radioamatører nærmer sig de 80 + år.

I alle de år jeg har været radioamatør, (siden 1975) har EDR og andre hvisket, snakket og råbt og skrevet om hvor vigtig det er at fange de unge mennesker til vores hobby.
Jo jo, det er fint nok, men siden jeg fik licens, er det kun gået en vej med at få unge til at interessere sig for amatørradio: NEDAD, alt den snak som "de gamle" har omkring det at hente nye ind i hobby'en er spild af tid og kræfter.
Jeg har en knægt, som har været licenseret radioamatør siden han var 14 år, det holdt i ca 2 år, siden har han ikke været aktiv, heller ikke med at bygge selv og jeg kender flere der har det på samme måde.

Kort og godt, når "gamlingene" indenfor vores hobby er væk, er radioamatørhobby'en død.

#45  04/09-17 12:01
Dan Andersen
Indlæg: 374
Svar til #44:
Det er noget pjat, der er masser af udenlandske stationer !! I luften !!


Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#46  04/09-17 18:28
Allan 1

Indlæg: 2141
Svar til #44:
Der er, som du sikkert gennem dine mange år som radioamatør og telefonbruger har oplevet, nogle væsentlige forskelle på disse to kommunikationsformer og anvendelse.
Amatørradio drejer sig om teknikken, udbredelsesforholdene, der ofte opfattes som en charme, og i mindre grad, hvilken specifik person som man får fat, dog underforstået, at kommunikationen foregår mellem personer med amatørradioen som fælles hobby.
Omvendt med telefon, hvor det primært drejer sig om kontakt til en bestemt person som man søger at udveksle mere privat korrespondance med. Oftest er denne person kendt i forvejen fra anden forbindelse. Teknikken bag telefonen er i den forbindelse uinteressant, og udbredelsesforholdene, der forsinker signalet til fjerne lande med omkring et par sekunder opfattes som en gene.
Internettets muligheder for adgang til sociale medier mv. med mange forskellige emner kan givetvis over år blive en konkurrent til hvor hobby, men jeg mener, at der er meget langt igen, før det kan blive en konkurrent til radioamatørhobbyen, da det helt mangler, hvad amatørradio drejer sig om.

Der er i disse år en del, der tager certifikat. Kun få hænger ved resten af livet i en sammenhængende årrække. Ofte opleves, at radioamatøren får andre interesser undervejs, arbejdet og kærester kalder mv. Nogle af disse radioamatører vender tilbage til hobbyen, når de nærmer sig pensionsalderen.

Kikkes der på foreningstilslutningen indenfor amatørradio oplevedes i Danmark et bum for omkring 20-30 år siden, og frafaldet er for tiden større end tilgangen. Men jeg ser ikke den kurve for et sandhedsbevis for, at interessen for amatørradio er dalet i samme takt. Litteratur om amatørradioer hentes nu til dags primært på internettet, hvorfor den del af foreningslivet har mistet en del af interessen.

Redigeret 04/09-17 18:41
#47  04/09-17 18:49
Allan 1

Indlæg: 2141
Svar til #45:
Ja Dan.
Jeg synes heller ikke, at aktiviteten på båndene er faldet i de omkring 50 år jeg har lyttet med. Snarere tværtimod.

#48  05/09-17 06:20
Allan 1

Indlæg: 2141
Den virkelige trussel mod amatørradio er ikke internettet, men vores trang til uniformerthed.
En tur gennem nutidens arkitekttegnede "landsbyer", ejerlaugs og boligselskabers ordensbestemmelser, lokal- og landsplaner, bærer deres alt for tydelige præg af ensartethed. Rationalerne tillader ikke forskellige farver på vinduesrammerne eller forskellige græsarter på de større flader mellem husene. Vi må ikke afvige fra mainstream. Poppedreng skal pænt dækkes til for ikke at virke forstyrrende som de høns vi slet ikke må holde. Vi må ikke være de individualister, som vores politikere i deres taler ellers lægger så flot op til. For så mister også de deres greb om ensretningen.
Vi radioamatører er de mere velbjærgede af tidens skæve eksistenser. Vi mangler jo ikke noget, udover antenner.

Redigeret 05/09-17 06:58
Denne tråd er lukket for nye indlæg