Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Støt brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
66 online brugere
3351 online annoncer
SælgesKøbes

Hjælp til rep af mag loop antenne

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  06/11-17 14:46
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Jeg er den ulykkelige ejer af en INAC AX-330 magnetisk loop antenne. Mit uheld består i, at den ikke vil tune og har sat sig fast på 3.464 MHz.

Er der nogen med kompetencer, som kan tilbyde hjælp til fejlsøgning og rep af sådan en antenne? (indenfor nordsjælland/storkbh området vil passe bedst)

Mvh.
Kaspar / OZ7KBR

#2  06/11-17 19:26
Jørgen Kragh
Indlæg: 191
Svar til #1:

Du må fortælle lidt mere. Er det på din styreboks du ikke kan skifte frekvens, eller sidder den en motor fast?

Og du har checket at der ikke er afbrændte sikringer eller løse forbindelser i styreboks og mellem styreboks og antenne?

mvh

Ye Olde Radio Engineer, som stadig mener livet er for kort til QRP


#3  06/11-17 20:22
Erik Villumsen
Indlæg: 14
Svar til #1:
Ja som Jørgen skriver er din fejl beskrivelse ikke helt klar
så vidt jeg husker er den med 2 tunings kredsløb og hvis du ikke kan tune
nogen af dem tyder det på strømsvigt til motorene- den er jo ikke i stand til at tune via SWR så vidt jeg husker- men kun på grund af begrundet mistanke om resonans :-)
Erik

#4  06/11-17 21:20
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Når jeg drejer på kontrolboksen, så drejer skalaen med. Der er en lille servo motor, som sidder inde bag ved. Enheden bliver fødet med 12V og leverer 5V ud til motorene.
Har kontrolleret sikring, den skulle være fin.
Har målt forbindelsen fra kontrolboks og ud til samledåsen på foden af antennen. Den skulle også være ok.

Har målt med min RigExpert at den er resonant på ca 3.464 MHz. Hvis jeg tuner fuld skala, kommer der kun en minimal ændring, måske kun på et par KHz.

Ja der sidder 2 variable kondensatorer på antennen og de burde tune parallelt iflg. den meget ringe og sparsomme vejledning. Der er desværre ingen tydelig indikation af, hvad der er + og hvad der er -, så kan ikke vide om polariteten er vendt forkert ud i samledåsen på antennen (kan den vendes forkert?)

Kunne måske også være signalet, som styrer pulser til motorene. Men har desværre ikke den helt rigtige erfaring med fejlsøgning på sådanne kredsløb.

Håber det giver lidt mere brugbar viden :-)

/Kaspar

#5  06/11-17 22:24
søren/oz4zat
Indlæg: 515
Svar til #4:
Hej Kaspar

Er det denne kontrolboks ?
http://qrznow.com/inac-ax-330-hf-antenna/
Hvis ja - hører du så en lidt snerrende lyd når du drejer på knappen ?
Ligesom på videoen her:
http://www.inac-radio.com/Condensadores-variabl es9/Condensador-variable-de-20400pF-con- motor

Servoerne i antennen forsynes af de 5 V, i kablets tredje leder har man det puls/pausemodulerede signal som bestemmer servoens position.
( http://en.wikipedia.org/wiki/Servo_control )
Hvis servoen i kontrolboksen fungerer, må fejlen ligge i kabel eller i antennen.
Er der forskel i strømforbrug når antennekablet afbrydes og du drejer på kontrolboksen ?
Kan du høre "snerrende lyde" fra antennen, når du drejer på kontrolboksen ?
Hvis ja, kunne det være en mekanisk afbrydelse imellem servo og kondensatoraksel - det kunne være de hvide nylonskiver man kan se på dette foto:
http://www.inac-radio.com/Condensadores-variabl es9/Condensador-variable-de-10200200M

Hvis det er noget elektrisk, vil det måske være smartest, at tage fat i et oscilloskop for at kontrollere om servoerne i antennen får de korrekte pulser.

/søren/4zat

----------
Hvis du fjerner s i link, synes vi, du er ret så flink.

#6  06/11-17 23:04
Søren Edvardsen

Indlæg: 187
Svar til #1:
Hej Kasper..
jeg har også en 330 og har haft den samme fejl..
min står under loftet så jeg skilte den ad, altså med hård hånd, savede det øverste rør af..
og der var en løs forbindelse ved den øverste drejekondensator.
jeg ved ikke om din har samme fejl.
Men du må gerne låne min kontrolbox og se om det skulle være den i første omgang.

Vy 73 de oz3sed
Søren

#7  07/11-17 07:56
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1054
Svar til #1:
Har du strøm og spænding nok? Servor'erne bruger op til 1 A ved kun 5 V. Hvis der samlet set er 1 Ohm eller mere tab i kabel og dårlig forbindelse, så er der mindre end 4 V til servor og så kører/starter de sansynligvis ikke!
vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 07/11-17 07:57
#8  07/11-17 17:00
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Et stort problem er, at jeg ikke kan måle strøm/spænding eller se tilstanden på de variable kondensatorer. Grunden er at antennen er "weather proofed" og svejset sammen omkring disse. Ellers have jeg jo lidt mere at gå efter :-)

Men forsyningen leverer omkring 4,98V ud og der skulle være 10A at gøre godt med. Så mit bud er, at servoerne får nok at leve af umiddelbart. Har dog ikke målt modstanden i kablet, så ved ikke om der er tab.

@Søren Edvardsen: Jeg ville gerne afprøve en anden controllerbox, så det evt. kunne afgøres, om det er min der er fejl på.

Jeg vil gen-teste alle forbindelserne jeg kan i aften, for at se om jeg skulle have overset noget.

Mangler også at teste, om jeg kan høre servoerne give lyd fra sig, når jeg drejer på controlleren. Har kun testet den remote fra.

/Kaspar


UPDATE: Har lige afprøvet indendørs med tuning. Kan umiddelbart kun høre den nederste servo arbejde når jeg tuner fuld skala. (kun controller er tilsluttet og ikke antenne kabel).

Redigeret 07/11-17 17:20
#9  07/11-17 18:09
Jørgen Kragh
Indlæg: 191
Svar til #8:
Har du prøvet at kigge med et oscilloskop på pulssignalet til servoerne?

Sådan en servo skal have en puls mellem 1 og 2 msek med en PRT på ca. 20 msek.

Hvis du drejer på din kontrolboks, så skal pulsbredden ændrer sig.

mvh

Ye Olde Radio Engineer
Livet er stadig for kort til QRP

#10  07/11-17 18:34
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
@Jørgen

Har desværre ikke adgang til så fancy udstyr. Men som beskrevet ovenfor, så har jeg lige testet ved at tune imens jeg lægger øret til kondensatorenes "indpakning". Her kan jeg tydeligt høre at den ene (nederste) får signal og drejer lystigt rundt. Men den øverste er lige lovlig stille i det. Så jeg tror ikke at den får signal eller strøm, måske samme sygdom som Søren/OZ3SED har beskrevet ovenfor.

Det er jo nemt at flå vejrbeskyttelsen af med hård hånd, for evt. at kunne rette en løs forbindelse (hvis det bare er dét der er galt). Men bekymringen er at det skal samles igen, så vejrbeskyttelsen opretholdes. Det hele er ligesom limet/svejset sammen :-(

/Kaspar

#11  07/11-17 22:00
Jørgen Kragh
Indlæg: 191
Svar til #10:

Fancy og fancy. Jeg vil hellere have et oscilloskop end en Rigexpert. Sådan er vi så forskellige.

Vi skal jo have fundet ud af om det er din styreboks der ikke sender pulser til servoen, eller om det er servoen der er brændt af, har smidt en tand i gearkassen eller har mistet en forbindelse. Der er jo ingen grund til at lukke kondensatorhuset op, hvis fejlen ligger et andet sted.

Til det her formål kan du downloade et oscilloskop, f.eks. Visual Analyzer, der kører sammen med dit lydkort. Så kan du hurtigt se, om der er pulser eller ej.

mvh

Jørgen
Ternet skjorte og brede seler giver 2 dB hver

#12  08/11-17 09:14
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1054
Svar til #11:
Styre signalet fra styreboxen kan høres med f.eks et par computerhøjtaler; eler et par hovedtelefoner, helst højohms og ellers med en 100 Ohms modstand i serie. Det høres som en meget skarp 50 Hz snerren med en næsten uhørlig ændring når der drejes på styrboxen. Hvis der sættes et almindelig gammeldags analog multimeter mellem styresignalet og stel, DC spændings måling, skal der ses et udslag omkring 0,1 til 0,4 Volt når der drejes på styrboxens knap. Om dettte trick fungerer med et digitalt måleinstrument ved jeg ikke! Lyt og mål i samleboksen ved antennen. Samme sted måles forsynings spændingen, der skal være min. 4,8 Volt med en 5 ohms belastnings modstand over plus og ninus terminalerne. En servor til modeller er typisk defineret til at skulle fungere med spændinger mellem 4,8 Volt og 6 Volt
vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 08/11-17 11:03
#13  08/11-17 14:11
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Svar til #12:

Har målet spændingen efter styreboksen. Den giver en difference på ca. 0,3V fra start til fuld tuning. Dvs. at servoen arbejder fra 0 til 180 grader.

Da jeg kan høre den nederste servo arbejde, må jeg gå ud fra at signalet kommer frem med tilfredsstillende spænding. Så det kunne være den øverste servo, som er brændt af eller måske "bare" en løs forbindelse omkring denne.

Som jeg skrev; udfordringen ligger i at skille den ad på en måde, så den kan samles igen og stadig beholde sin vejrbeskyttelse. Det skal i hvert fald undersøges og er nok det bedste bud på en årsag.

/Kaspar

#14  08/11-17 22:04
søren/oz4zat
Indlæg: 515
Hej Kaspar

Er billedet her af din antenne ?
http://www.wimo.com/bilder/11261_AH-1430_zb_l.j pg

Hvis ja, så sidder der inde i den firkantede boks formodentlig bare tre kronemuffer.
Kig på side 9 i denne fil:
http://inac-radio.com/image/catalog/manuales/Ma nual%20AH-376.pdf
Mon ikke din antenne er lavet efter samme opskrift (?)

Prøv at åbne boksen og kontroller om der er løs forbindelse i den - hvilket jo er noget nemmere end at skulle skille kondensatorhuset ad.

Hvis jeg skulle skille plasthuset ad, ville jeg først forsøge med en varmepistol og en smal skarp kniv + en masse tålmod, sved, tårer og måske blod - sidste løsning ville være saven ;-)

/søren/4zat

----------
Hvis du fjerner s i link, synes vi, du er ret så flink.

Redigeret 08/11-17 22:07
#15  10/11-17 13:44
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Svar til #14:

Ja, det bliver så eneste udvej!

Min antenne model AX-330 har så 2 af de bokse, da det er en dobbelt loop med 2 variable caps. Den nederste drejer når jeg tuner (som skrevet ovenfor), så det er kun den øverste jeg er bekymret for.

Skille skidtet ad og se, om jeg kan lokalisere en løs forbindelse eller måske en defekt servo. Antennen og de bokse er alt sammen pulver lakeret, så må igang med den skarpe kniv og se, om jeg kan åbne op uden at ødelægge plast rørene. Man må vel kunne samle det igen, dog nok ikke få samme finish som ved original.

Jeg takker for alle de ideer og forslag, krydser fingre for at den kan komme til at tune til resonans igen.

(vil poste en opdatering når jeg har gjort det sidste forsøg)

/Kaspar

#16  10/11-17 14:09
Jørgen Kragh
Indlæg: 191
Svar til #15:
Hvis det nu viser sig at det er servoen der er stået af, så køb en ny servo med metaltandhjul, så det holder. De kan fås for ikke ret meget i diverse RC bikse.

Og så ser jeg frem til at høre resultatet af reparationen.

mvh

Jørgen
Thermionic valves for ever

#17  10/11-17 17:13
Dan Andersen
Indlæg: 357
Svar til #15:
Byt forbindelserne til de 2 servoer, hvis du ikke har et scop, og se om den anden servo virker
Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#18  11/11-17 00:16
søren/oz4zat
Indlæg: 515
Svar til #15:
Æh ...øh..

Jeg ser kun én (firkantet boks) på dette foto:
http://2.bp.blogspot.com/-uad9jNgNV50/VIWqLkNj- -I/AAAAAAAAOM4/n7goSaeX81g/s1600/INAC.pn g
I den sidder de ledningssamlinger, som omtales i det skrift jeg linker til i #14

Prøv at løsne de fire skruer og lirk låget af den (der er muligvis et eller andet pakmateriale mellem låg og kasse ) men den ligner altså ret meget sådan en - synes jeg.
http://hammondmfg.com/dwg.htm

/søren/4zat

----------
Hvis du fjerner s i link, synes vi, du er ret så flink.

Redigeret 11/11-17 00:18
#19  12/11-17 09:19
Kaspar Brygger
Indlæg: 53
Svar til #18:

Hej Søren.

Jo tak, den lille æske har jeg haft åbnet og har også målt spænding og testet forbindelserne. Det virker som det skal heri efter mine opdagelser.

Det jeg beskrev ovenfor var selve de plast rør, hvor de variable caps. sidder. Den øverste er tilsyneladende defekt, da jeg ikke kan høre servo dreje når jeg tuner. Der kommer fint lyd fra den nedenunder.

De plast rør er limet samme med rude-lim eller noget der ligner. Jeg får nok ikke skilt dem ad, uden at ødelægge det hele (aka. save dem over). Ville helst undgå det, for at beholde beskyttelsen, men må nok finde på en anden løsning på det, når selve antennen virker... desværre.

/Kaspar


Denne tråd er lukket for nye indlæg