Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Støt brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
149 online brugere
3064 online annoncer
SælgesKøbes

Velkomst som ny radioamatør...

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  14/02-18 19:50
Sebastian
Indlæg: 9
Hej med jer.

Den 28.1.2018 var jeg til radioamatørprøve i Esbjerg og står nu med en licens i hånden.

I går kom så selve certifikatet, samt lille plastickort.

Det er jo en rar fornemmelse, endelig at have bestået prøven, og kunne kalde sig radioamatør...., meeen, som mange af de garvede af jer nok vil give mig ret i, så er man jo på dette niveau, på ingen måde rustet til at kaste sig ud i hverken DX på HF, contester eller noget som helst andet for den sags skyld. Fuldstændig som en der lige har fået kørekort til bil, men absolut ingen erfaring har.

Jeg er helt med på, at man jo bare kan spørge sig for, samt søge på google og finde svar på mangt og meget. Men hvorfor griber man ikke chancen fra fx EDR's side, og sender en invitation ud til nye grønne amatører?

Det jeg savner lidt, er en form for velkomstfolder for nye amatører, som bare i overskrifter fortæller hvilke mange muligheder man nu står overfor.

Dog kan det være jeg er for tidligt ude, og der rent faktisk er noget på vej...?? :)

Jeg har talt med et par andre nye friske amatører, og nogle af dem er endnu mere på bar bund end jeg er, og ved intet om hvor og hvad de skal lytte på, samt hvem de skal spørge...

Egentlig tænker jeg at jeg nok skal klare mig, ingen problem, men i en hobby hvor man snakker så meget om at der ikke kommer nye til, og at interessen daler, så kan man undre sig over der ikke gøres mere proaktivt arbejde i denne retning.

Nogle der har tanker i denne retning?


Vy 73 de OZ1SPS
Sebastian Parada

----------
OZ1SPS

#2  14/02-18 20:28
Tommy (Oz4kid)

Indlæg: 465
Svar til #1:
Hej Sebastian.

Først vil jeg sige - tillykke med dit radioamatør certifikat. Det kommer du til at blive glad for.

Og så nu når det er sagt, vil jeg fortsætte med at sige - din hobby er hvad du gør den til. Du kan faktisk bruge den til næsten hvad du vil.

Du skal til at undersøge hvor dine interesser ligger hen, er du den der kan lide at DX'e (lytte) til andre? Eller er du typen som kan lide at deltage i "snakken" (QSO).

Og så er der dem som bedre kan lide at bygge sager og ting (lige som mig, men måske ikke så interesseret at tale hele tiden), men det er jo lige det som gør radioamatør hobbyen så interessant. Du kan udvikle dig selv den vej du ønsker at gå. Det er nemlig helt op til dig selv.

Det bedste du kan gøre - er at opsøge nogle lokale radioamatør grupper og se hvad de kan tilbyde dig...men husk nu lige på at de er lige så frivillige som du er...så det er lige så meget op til dig selv hvad du får ud af det, ligesom det er dem.

Jeg elsker min radioamatør hobby, og kan godt lide at selv konstruere og bygge sager og ting, og det behøver absolut ikke være radio hver eneste gang, for mig handler det om at finde nye veje og være kreativ.

For mig er alle radioamatøre kreative og interessante.

Lige i skrivende stund har det aldrig været så mange experimenterende "radioamatøre" som nu, men vi er måske ikke LIIIIGE som den "gamle garde" havde tænkt sig, we're the makers...we're the constructors, we're the designers - vi er dem som former fremtiden, lige som de "gamle" gjorde før os.

Der er plats til os alle.

Velkommen!

----------
Mvh
Tommy (Oz4kid)

#3  14/02-18 20:47
Niels Rasmussen, OZ4AAL
Indlæg: 21
Svar til #1:
Hej Sebastian.
Tillykke med licensen. Jeg vil foreslå dig at tage kontakt til en lokalafdeling af EDR. Der vil du sikkert møde folk, som har vidt forskellige interesser, og så kan du jo se, hvor dine interesser ligger. Personligt foretrækker jeg DX-jagter, men i lokalafdelingen møder jeg en hel del meget inspirerende medamatører, som kan vise mig nye facetter af vores dejlige hobby.
God DX-jagt.

73 de OZ4AAL, Niels

----------
OZ4AAL

#4  14/02-18 21:00
Allan 1

Indlæg: 2109
Svar til #1:

Hej Sebastian og tillykke med certifikatet.

Du kan finde lokalafdelingerne her:
http://www.edr.dk/da/afdelinger
klik på dråben, og derefter på navnet.

vy 73 de oz7xf


Redigeret 14/02-18 21:02
#5  14/02-18 21:59
Sebastian
Indlæg: 9
Tak for jeres input.... :) Gode forslag...

Men..., hmmm, jeg har vist ikke fået formuleret mit indledende indlæg godt nok.

Selv ved jeg godt hvad jeg vil med licencen, i hvert fald på den korte bane.
Jeg har været aktiv på 11m for mere end 20 år siden, og det er helt klart den "old school" del af hobbyen med DX-jagter jeg vil forfølge...

Nej det jeg mente var..., at man kan læse op til prøven ved selvstudium som jeg gjorde, tage til prøve og få sit certifikat.

Men derfra sker der intet, hvis man ikke selv er opsøgende.

Nye amatører har måske aldrig mødt andre radioamatører. Kender intet til EDR eller brugtgrej.dk eller andre fora. Så står de med en licens i hånden, og ingen begreb om mulighederne.

Derfor efterlyser jeg en slags informationsfolder til nye amatører. En velkomst ind i hobbyen, hvor organisationer som fx EDR præsenterer sig og beskriver hvad de står for, og hvad de har at byde på.


/Sebastian.

----------
OZ1SPS

#6  14/02-18 22:27
Hans Jensen

Indlæg: 205
Svar til #5:
Jeg har svært ved at forestille mig, at en nyslået licensindehaver ikke
har hørt om EDR eller har mødt andre radioamatører, der ved noget
om forholdene - det du efterlyser, vil du se på EDRs hjemmeside, og
svigter alt andet, er der jo vor ven Google............men til lykke med
licencen og god dx-jagt, når du kommer så vidt................

----------
OZ4ZO Hans

#7  14/02-18 23:17
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 112
Svar til #1:

Hej Sebastian

Stort tillykke med licensen! :-)
Det er jo vældig glædeligt når der kommer nye til :-)
Og velkommen til din nye spændende hobby som byder på ufattelig mange muligheder set i forhold til mange andre hobbyer.

Jeg vil foreslå, at du og evt. de andre nye opsøger en EDR lokalafdeling og så er der sikkert nogen venlige sjæle der, som gerne fortæller vidt og bredt....det var da en mulighed.

Vy 73 de OZ6YD, Henrik



#8  15/02-18 01:16
Allan 1

Indlæg: 2109
Svar til #5:

Hej igen, Sebastian.

Det undrer mig lidt, at du ikke i forbindelse med prøveaflæggelse fik lidt informationsmateriale om EDR.
Materialet eksisterer, mig bekendt.

Jeg forsøger, at få EDRs lokalafdelingskoordinator til at se på sagen.

Specielt med hensyn til DX eksisterer der en forening:
http://www.ddxg.dk
hvis formand OZ1IKY er værd at kontakte med hensyn til kriterierne for optagelse.

#9  15/02-18 07:00
Sebastian
Indlæg: 9
Som teenager kan jeg huske vi var en hel flok jævnaldrende som kom jævnligt i den lokale EDR afdeling i Odense. Det var helt vildt spændende at komme op og se de mange ting folk havde gang i af projekter, samt lytte på deres HF radio.

Jeg husker ikke præcist hvordan vi dengang blev fanget ind, men der var i hvert fald rigtig mange unge der kom i afdelingen. At det så for mit eget vedkommende endte med præcis een fejl for meget til prøven dengang som 18-19 årig er en anden sag.

Om der stadig er det aktive klubliv som jeg husker fra dengang ved jeg ikke, men jeg var meget forundret over, at når man 21 år efter, melder sig til en prøve gennem Virk på nettet, så tager man prøven, får sit kort og så var det så i øvrigt det.

Jeg tænkte at EDR lå i kulissen og var ivrige efter at kapre nye medlemmer, og give dem blod på tanden med alle deres tilbud.

Siden dengang jeg selv kom i EDR, og i al den tid der er gået hvor jeg intet har foretaget mig i den retning, ser det ud til hobbyen har blomstret i alle mulige retninger med digitale varianter... Og det er jo skønt! Men det er ikke noget jeg kender et klap til... Jeg er eet stort spørgsmålstegn når folk fx skriver de kører FT8... Og det vil da andre mig hvis andre nye amatører som mig selv, har den viden.... :)

Som sagt ved jeg godt hvad jeg selv vil, og jeg skal nok få sat mig ind i de områder af hobbyen som jeg fatter interesse for..., ingen problem.

Dog tror jeg ikke den passive strategi vil fungere overfor de unge i dag. Der er alt for mange andre tilbud, så hvis man vil have dem aktiveret hurtigt, så tror jeg en god strategi ville være at sende en invitation. Enten til klubaften, foredrag, eller måske til et fieldday event... Og det skal ske lige med det samme de har fået deres licens..., eller bedre endnu, inden, så endnu flere unge fatter interesse for at gå ind i hobbyen...

----------
OZ1SPS

Redigeret 15/02-18 07:40
#10  15/02-18 08:23
Michael jensen
Indlæg: 373
Svar til #9:
Jeg kan ikke helt finde ud af at du mener det du skriver, elller du bare er ude på at provokere.
Er man interesseret i en hobby så gør man det fordi det er det man kan li, og ikke fordi man kan få en eller anden folder.
EDR har ingen som helst mulighed for at vide du har fået licens.

----------
I love Finni

#11  15/02-18 08:33
hans e. jensen
Indlæg: 67
Svar til #10:
tillykke med licens , og stop med at læse forum i brugtgrej . Det er ikke tit der er den rigtige "hamspirit".
som foreslået må du afsted til en lokalafdeling , der vil du nok møde de rigtige.
god fornøjelse med radioen , med den rigtige instilling er det en super hobby.

#12  15/02-18 09:32
R.M.
Indlæg: 625
Svar til #10:
Det har da intet med provakation at gøre,,,og edr ved da også godt at der afholdes prøver,,,jeg forstår godt Sebastian,,og jeg tror heller ikke at han evt blir et nyt edr medlem hvis man skal modtages på den måde,,,

#13  15/02-18 11:19
OZ5DM

Indlæg: 254
Svar til #1.

Hej Sebastian.

Tillykke med dit certifikat og velkommen på båndene.

Jeg kan anbefale dig at kontakte Lone, EDRs forretningsfører, hun vil kunne tilsende dig lidt materiale om foreningen.
Kontaktinfo kan du finde på edr.dk.

Derudover må det siges at der oftest fremsendes en velkomstpakke med lidt af hvert i forbindelse med prøveafholdelser.

Som supplement til skriverierne om automatisk tilsendelse af materiale til de enkelte prøvedeltagere, efterfølgende, er dette desværre ikke en mulighed da edr ikke fører database over nycertificerede - ellers er ideen fin.

Som andre i tråden skriver er det anbefalelsesværdigt at søge mod en lokalafdeling nær dig.

God fornøjelse med certifikatet og alle de muligheder som følger med dine nyvundne privillegier.


----------
73; OZ5DM/David
www.DSTR.dk,
For fremtidens radioamatører og tekniknørder.

Redigeret 15/02-18 11:23
#14  15/02-18 11:19
OZ5DM

Indlæg: 254
Tastaturprel. Beklager...


----------
73; OZ5DM/David
www.DSTR.dk,
For fremtidens radioamatører og tekniknørder.

Redigeret 15/02-18 11:22
#15  15/02-18 11:39
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1497
Svar til #9:
Ved de prøver hvor jeg har været tilsynsførende i Ringsted ved VHF dagen blev der uddelt diverse EDR materiale til deltagerne, og udover det står der en del om det på EDR´s hjemmeside samt i diverse nye og gamle VTS.

Men om der findes en komplet "begynder med licens " pakke ved jeg da ikke med sikkerhed.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#16  15/02-18 17:15
Lars Jacobsen
Indlæg: 27
Svar til #1:

Hej Sebastian

Den her lokal afdelingen er vidst i nærheden af dig :)

http://oz1sdb.dk/

Mvh
Lars

#17  15/02-18 18:20
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 272
Svar til #16:
Jeg vil gerne supplere med at oplyse, at vi i OZ1SDB mødes på Bakkensbro Skole i Ullerup. Det fremgår vist ikke af hjemmesiden ...

73s!
Torben, OZ6TW
Broager.

Redig,:
P.S. Jo, det står faktisk at læse ..., jeg kiggede ikke ordentligt efter.

Redigeret 15/02-18 18:23
#18  15/02-18 19:10
Andreas Bang
Indlæg: 23
Svar til #13:
Nu hvor EDR snart overtager administrationen af certifikater, må det da blive en smal sag at sende informationsmateriale ud sammen med certifikatet. Det skal naturligvis være formuleret, så det klokkeklart fremgår, at medlemskab af EDR på ingen måde overhovedet er en betingelse for udøvelsen af certifikatindehaverens nye hobby.

#19  15/02-18 21:02
Jens Jacobsen
Indlæg: 6
Svar til #16:

Det er godt nok mange år siden jeg var til JOTA der, men husker OZ1ALS som et fantastisk sted. De bor i dag i Svenstrup.

#20  16/02-18 00:12
Hans Andersen
Indlæg: 24
Svar til #13:
Hej David.
Flot svar til ny certifikat indehaver. Håber, at Sebastian føler sig velkommen. Og tillykke med certifikatet.
Hans, OZ5PT

#21  16/02-18 00:24
OZ2LPX Boris
Indlæg: 735
Svar til #1:
Tillykke med licensen.
Du har vidst været meget uheldig, når du netop var til prøve i Esbjerg, som faktisk er en af de foreninger som er længst fremme i skoene indenfor vores hobby, bla. med Tech4fun.
EDR har faktisk lavet ikke mindre end 4 pjecer som jeg bla. har liggende på mit bord.
"Amatøradio - kommunikation og teknik!
"Aktiv igen - som radioamatør"
"En verden af muligheder - med amatørradio"
og
"Tech4fun - the next generation"

De pjecer mener jeg bestemt at Esbjerg plejer at udleverer eller ihvertfald har liggende til udlevering ved kaffen efter prøven.

- Jeg tror du har været uheldig, for der er faktisk lavet et større stykke arbejde de senere år, som netop går ud på at lave oplysningsarbejde som kan tiltrække nye og tidligere amatører til hobbyen.

Mvh Boris OZ2LPX

#22  16/02-18 06:51
Sebastian
Indlæg: 9
Tak til jer alle for gode svar.

Mit indlæg var affødt af en undren over der ikke gøres en aktiv indsats for at vække nye amatørers interesse, og oplyse om hobbyens mange grene.

Dejligt at høre der faktisk er udarbejdet pjecer, og selvom jeg her siger jeg ikke selv har behov for “hjælp”, så havde jeg uden tvivl taget imod en pjece hvis den var blevet uddelt på stedet for prøveafholdelse. Og med min altid store nysgerrighed er jeg også sikker på det havde sat nogle ideer i mit hoved.

Nogle gange er det fint at få beskrevet hvordan nye oplever en situation. Det kan som med så mange andre ting, være svært at sætte sig ind i, når man selv har været engageret i mange år, og ser på tingene med en vis selvfølgelighed.

/Sebastian

----------
OZ1SPS

Redigeret 16/02-18 06:53
#23  16/02-18 08:45
Claus Schnor Hermann

Indlæg: 31
Svar til #1:
Tillykke med certifikatet og velkommen ;-)

Jeg er selv nyopstartet radioamatør og tog prøven i november 2017 i Aalborgafdelingen. Jeg kan så hilse og sige, at det var det samme. Du blev budt velkommen og fik læst op hvordan reglerne for prøven var, og så gik prøven i gang. Derefter gennemgik vi prøven og vi kunne køre hjem igen. Så jeg stod med samme følelse som dig. Hvad nu?

Jeg er dog så heldig, at være uddannet elektronikfagtekniker i Flyvevåbnet og min far er også radioamatør, så jeg har lært en del den vej i gennem, men jeg har dog stadig mit første opkald til gode, netop fordi jeg lige mangler det sidste skub, for at kunne foretage det. Men jeg vil tilknytte mig enten EDR Skive eller Viborg, alt efter hvordan det private lige hænger sammen og så må de hjælpe mig rigtigt i gang;-)

Som du også skriver, så undrer det også mig, at man ikke gør noget proaktivt. Man er selv nødt til at "opdage" hobbyen og så ellers være opsøgende. En af de kursister jeg på et tidspunkt underviste, var meget interesseret i at høre om radioamatører, da jeg fortalte at jeg skulle til licensprøve, men jeg kunne ikke sige andet, end han skulle købe "VTS" og så ellers bruge google. (Han var faktisk med til samme prøve som dig).

Ellers så har jeg brugt dette forum en del, til at stille spørgsmål i og er altid blevet mødt af hjælpsomme mennesker. Det er da også endt ud i nogle private besøg hos andre radioamatører, som med glæde deler ud af deres enorme viden. Så spørg endelig løs...

Vy 73 de OZ1TUT // Claus

#24  16/02-18 09:26
Sebastian
Indlæg: 9
Svar til #23:

Tak Claus, og tillykke til dig også!

Fint du lige melder dig med samme fornemmelse her, for så er der måske noget om snakken...

Og ja, man sidder ofte med mike'n i hånden og skal til at kalde CQ, men mangler lige lidt øvelse..., og hvordan søren får man lige det..., nå ja, ved at kalde CQ selvfølgelig... Meen er radioen nu også på den korrekte frekvens og mode? Osv... Men jeg har nu allerede haft QSO på 10m, 2m og 70cm, og har endda modtaget mit første QSL kort også. Så jeg er i gang.

Men derfor kan man jo godt tænke om der kunne gøres noget for alle de nye, så de kommer hurtigere igang.

/Sebastian.

----------
OZ1SPS

#25  16/02-18 14:43
OZ2LPX Boris
Indlæg: 735
Svar til #23:
Claus,
Du var så ikke ene om den oplevelse i Ålborg desværre.
Jeg fik et referat af den hændelse fra en anden som også deltog i den prøve i November 2017 og han var også særdeles skuffet.
- Men når det er sagt, så er der sket en positiv udvikling over de sidste 3 til 5 år.
Det afhænger også meget af hvilke mennesker man lige render ind i, i de forskellige foreninger. Nogen er bedre til at håndterer nye medlemmer end andre.
Det er faktisk først inden for de seneste år at det er gået op for radioamatørerne at der skal nytænkning og udvikling til, for at vi til stadighed kan tiltrække nye til hobbyen.
Der laves rigtig mange tiltag rundt omkring og nogen foreninger er længere fremme end andre og det afhænger rigtig meget af hvem der styre foreningerne, hvor innovative de er.
Min kæreste tog licens for år tilbage og uden at nævne klubbens navn, så kunne hun efter endt prøve konstaterer at det var som at træde ind i 70´erne at aflægge prøve i den pågældende klubs lokaler, - ikke at de ikke var flinke og rare, for det var de bestemt, - men tiden stod stille sammen med udviklingen.
Så kan man komme ind i klubber hvor udviklingen er helt fremme og lokalerne er opdaterede sammen med udstyret. Her er det så bare op til medlemmerne at udnytte sagerne og nogen er bedre til det end andre.
Det man nok skulle frem til, for at få unge til at interesserer sig for hobbyen for alvor, er nok noget i stil med Open Space i Århus, som består af hovedsageligt unge nørder i et ungt miljø, hvor innovationen skinner meget mere igennem end den gør i de radioamatørforeninger som vi kender i dag, hvor kaffen faktisk nok er aftenens hovedpunkt.
- Men det kan være at det kommer en dag, når nogle unge mennesker tager initiativ til det.

Mvh Boris OZ2LPX

#26  19/02-18 12:04
Poul OZ2PJ
Indlæg: 195
Svar til #23:
Tillykke med Licensen til jer
Jeg kan kun opfordre jer til evt. At få en 'mentor'
Da jeg fik min licens til HF have jeg en af de mere Aktive Amatør som jeg lå på baghjul hos så lytte jeg og spurgte om hvad,og hvordan man skulle det ene eller andet ,
Det var betryggende og ellers ja så må man gå i en klub og få hjælpe
Jeg møde i min lokale klub hver Torsdag kl.18 og så kan man komme og lege,med , stille spørgsmål
73 oz2pj

----------
Kun Amatørradio bruger

#27  19/02-18 18:01
Michael jensen
Indlæg: 373
Svar til #1:
Der er en lavine der ruller så man skal nok ikke regne med
noget som helst fra E*R

----------
I love Finni

#28  19/02-18 21:18
Evald Lindholm Seemann

Indlæg: 30
Svar til #1:
tillykke med sendetilladelsen, der er en udmærket lokalaqfdeling i Esbjerg oz 5esb så vidt jeg husker,der kom jeg og en kammerat en del mens vi gik på radioskole på fanø, ellers er det nok EDR som skal have dit forslag selvom jeg så absolut ikke oplever dem som særlig aktive eller udfarende;men de hviler nok mest på selvtilfredshedens laurbær

----------
OZ7TX

#29  19/02-18 21:34
Finni (OZ5ZI)

Indlæg: 1751
Svar til #28:

Nej, de hviler ikke på selvtilfredsheden.
De er for få til at løse de opgaver der er.
Det er jo frivilligt arbejde.

mvh

#30  20/02-18 21:18
Evald Lindholm Seemann

Indlæg: 30
Svar til #29:
ok finni, så langt var jeg ikke lige nået i tankerækken ;men det er jo kedeligthvis en dårlig oplevelse starter med at give et negativt indtryk det er jo rigtigt at landsorganisationen godt kunne være lidt mere fremme i skoene også at lokalafdelingerne ligeså men ellers med særdeles venlig hilsen oz7tx

----------
OZ7TX

#31  21/02-18 10:23
Finni (OZ5ZI)

Indlæg: 1751
Svar til #30:

Når man vil være radioamatør kunne man jo også selv lave lidt
research for at se hvilke muligheder der er.
I vores lokalafdeling i Horsens kan man kigge ind til en snak og en kop kaffe. Og sådan er det med de fleste lokal afd. Radioamatører er meget udadvendte.

mvh


Redigeret 21/02-18 10:27
Denne tråd er lukket for nye indlæg