Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
99 online brugere
2930 online annoncer
SælgesKøbes

Antenne til jord m.m.

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  22/05-18 12:04
Martin-H
Indlæg: 5
Hej alle

Jeg er totalt nybegynder og ikke ligefrem et teknisk geni, så bær over med mig. :)

Jeg købte for nogen tid siden en billig håndholdt Kina-radio for at finde ud af om jeg kunne nå nogen fra vores hjem. Eftersom jeg ikke har licens (tager prøven i år) har jeg indtil nu kun kunne lytte og fandt der var lidt aktivitet på Ringsted repeateren.

Det ene med det andet, nu sidder jeg pludselig med en Diamond X300 antenne jeg fandt brugt, og den vil jeg gerne sætte op på gavlen på en mast med nogle gavlbeslag.

Der står den skal i jord, så nu kommer mine overvejelser og spørgsmål som jeg håber i kan komme med hjælp til. Jeg har læst lidt hist og pist for at forsøge at sætte mig lidt ind i hvad der kan gøres.

Efter som antennen kommer til at rage meget op (tænker på lyn), så tænker jeg det ville være klogt at banke et par kobber belagte jordspyd i, og føre et tykt kabel ned til dem fra antennemasten.

Derudover skal der vel også jord på senderen (en stationær), anbefales det her man benytter husets jord der er sluttet til min eltavle? Jeg kan se nogen kører 12V... Kunne jo også være en mulighed.

Det Coax (RG213) kabel jeg vil føre ned fra antennen til sender, kan jeg ikke jorde det via skærmen i kablet? I så fald kunne jeg koble skærmen i en rustfri stålplade på væggen som så går i jordspydene, Igen tænker jeg lynnedslag.

Tips til hvordan dette kunne gøres, også andre ideer og forslag hører jeg gerne om.

#2  22/05-18 13:40
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 240
Svar til #1:
Hej,
Det er egentligt meget simpel. Du jorder din masterør til de kobber belagte jordspyd som du omtaler. Samtidigt så jorder du via netstikket den strømforsyning som leverer 12 volt til din Kinaradio. Længre er det ikke. Hvis der er optræk til tordenvejr så er det om at skrue antennestikket ud af radioen og hive netstikket ud af væg kontakten. så er det om at bede til højere magter om at der ikke kommer en direkte nedslag. hvis den rammer direkte ned i din masterør så er din kinaradio din mindste bekymring.

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#3  22/05-18 13:48
Sven Lundbech
Indlæg: 233
Svar til #1:

Hej Martin,

- den korte version:

Det kan ikke betale sig at gøre noget særligt med hensyn til jord i dit antenneanlæg.

Op med gavlbeslagene, op med mast og Diamond, på med kablet.

Det er det hele!

73, OZ7S Sven

#4  22/05-18 18:08
Martin-H
Indlæg: 5
Ok, mange tak for svar.

Måske er det bedre med en særskilt antennemast, dvs. en der er fritstående lidt væk fra huset? Risikoen for brand er der jo, men igen ved jeg ikke hvor udbredt det er med lynnedslag i masterne.

Det er trods alt bedre med skader på antenne og mast end på bygningen hvis det skulle ske og naturligvis med kablerne frakoblet.

#5  22/05-18 23:47
Sven Lundbech
Indlæg: 233
Svar til #4:

Får enten em mast eller et masterør en fuldtræffer, så er det ligemeget, om masten står lidt fra huset - alle el-installationer i huset blæser alligevel af.

Så du skal ikke gøre dig så mange bekymringer om tordenvejr. Du kan ikke sikre dig ret meget alligevel.

73, OZ7S Sven

#6  24/05-18 09:20
Claus Felby OZ1FDH
Indlæg: 291
Svar til #4:
7-9-13 Jeg har efter 40 år med egne antenner endnu ikke oplevet et lynnedslag. 7-9-13

#7  24/05-18 16:56
Martin-H
Indlæg: 5
Svar til alle:

Jeg er lidt mere rolig nu. Jeg tænkte bare at en 5 meter høj antenne ovenpå huset - i dette tilfælde staldbygningen - måtte indebære en øget risiko for lynnedslag.

Men det må være meget sjældent det forekommer herhjemme.

En jord på masten anbefales af producenten, men det kan jo sagtens være for at gardere sig (juridisk/forsikringsmæssigt).
#8  24/05-18 17:09
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 767
Svar til #4:
Jording eller ej, så er der næppe noget der holder til en fuldtræffer, Måske en jordet kraftig mast, HI. Jeg tænker altid på, at et lyn kikker efter den letteste vej ti, at komme i jorden. Og hvis gnisten kan springe flere hundrede m. / kilomer i himlen, ER det bedøvende ligegyldigt med nogle km fra eller til. Lynet kikker efter den mest direkte vej, for at komme i jorden. Så Proff ved jeg fra QRL, at en 2 ohm var gældende i et proff. firma
Men det er jo bare at flytte jordpotentialet OP. Så glem du det, det skal så kun være for statisk elektricitet, fra Cap. i selve kablet.

VY 73 de OZ5IQ, kim

#9  24/05-18 17:20
Sven Lundbech
Indlæg: 233
Svar til #8:

Glem alt om 'statisk elektricitet i kablet', som #8 nævner.

Diamond'en er ifg. databladet på http://www.diamondantenna.net/x300a.html 'DC Grounded', dvs. der er jævnstrømsforbindelse mellem antennekonnektorens inderleder og yderleder. Så kan der ikke opstå statisk elektricitet indeni kablet.

73, OZ7S Sven

#10  24/05-18 22:56
Karsten Hoeyer
Indlæg: 3
Svar til #1:
Hej Martin

Dine spørgsmål er relevante.
Inden for radiokommunikation er "jord" flere ting og der er mange meninger om hvad der er rigtigt og forkert.

Overordnet tænker jeg at jording har 2 formål i forhold til radiohobbyen:

Sikkerhedsjording (lyn- og transientbeskyttelse person- og materielbeskyttelse)

Sikkerhedsjording skal bekytte personer og materiel imod fejlstrømme og stød. Sikkerhedsjording udføres normalt ved at neddrive et eller flere jordspyd hvor det er påkrævet således at overgangsmodstanden fra dit udstyr til jord er så lav som mulig når en elektrisk fejl opstår (et alm. jordspyd i alm. dansk havejord har typisk en værdi på 50 op til nogle hundrede ohm). Tanken er at det er bedre at fejlstrømmen løber i dit jordspyd end igennem dig. Sikkerhedsjording skal udføres af fagmand når den er en del af din faste el-installation, men du må gerne og med fordel supplere din jording i dit radioanlæg med ekstra jording evt. som du selv beskriver. Husk at forbindelser til jord også skal udføres forsvarligt i forhold til fastgørelse og dimensionering.
Lyn- og tansientbeskyttelse udføres af fagfolk efter skrevne retningslinjer, men du må gerne selv "jorde" din antennemast og andet udstyr til dit radioanlæg.
Jeg mener selv at en god supplerende jording kan mindske støj og uforklarlige fænomener i radioanlægget.

Funktionsmæssig Jording i radiohobbyen (HF-jording):

Funktionsjording er "jording" som skal sikre optimal funktion af dit sendeudstyr og din antenne eks. HF-jording / jordplan / grundplan.
HF-jording er videnskab på højt plan og der er skrevet tykke bøger om emnet.
At opnå korrekt og god HF-jording er særligt udfordrene i de lave frekvensområder (HF < 30mHz). I de lave frekvensområder kan der især opstå tilbagestråling i din sender som følge af forkert eller dårligt afstemt jordplan.
Alm. jording af dit radioanlæg med supplerende jordspyd og lign. har også funktionsmæssige formål udover den sikkerhedsmæssige funktion.

Bedste radiohilsner
OZ0ABC
Karsten Hoeyer#11  25/05-18 17:11
Dan Andersen
Indlæg: 379
Svar til #1:
Hej, det emeste jord jeg har er hf jord ved antennen, udstyret er forbundet sammen med et kraftigt kabel så der ikke er spændings forskel på psu, trx, pc, og andet udstyr ! Dvs. At mit udsyr svømmer for sig selv , ingen jord ved netstik. .
Skal selvfølgelig være sikker på at alt udstyr ved radioerne er forbundet sammen.

Det kan give en masse støj hvis man har jord ved antennen og igen jord inde ved udstyret !


Dan

Ps. Husk at stjerne koble udstyret !!!!

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

Redigeret 25/05-18 17:12
#12  30/05-18 11:46
Lars Peter Larsen
Indlæg: 595
Svar til #1:

Hvis du kører på VHF og UHF på en håndradio behøver du ikke at tænke på jord som sådan. Bare op med antennen uanset om den sidder på et rør i gavlbeslag eller på en teleskop-flagstang af alminium, eller en rafte til en start. På facebook ver der for nylig en der har lavet en krog eller beslag med antennen monteret på, der hænger i tagrenden.

Du vil benytte RG213 kabel - stadig brugbart og hvis du har det for hånden. Men forlængst overhalet indenom af nyere kabler - prøv f.eks at kigge på H155 til en start.

Velkommen og god fornøjelse på båndene.

Vy 73 de oz1etp/Lars

Redigeret 30/05-18 11:49
#13  31/05-18 19:10
Martin-H
Indlæg: 5
Svar til alle:

Endnu engang tak for de mange input og fine velkomst. Jeg havde faktisk planer om at se forbi Ringsted repeateren i søndags men havde desværre andre planer.

Der er ingen tvivl om at jeg inden længe også investerer i en HF/VHF/UHF station.

RG213 kablet er lavet, så det er lige til at bruge. Eftersom jeg køber en radio der kan køre HF, er det nok også nærliggende at montere en HF antenne på masten, hvis den altså kan bære det.

Jeg har set på en galvaniseret mast på 3 meter, sat på med gavlbeslag.


#14  01/06-18 07:02
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 216
Svar til #1:
Jorder man antennemasten gør man det lettere for lyn at slå ned i masten.
Lyn fra en tordensky har en modpol, nemlig jorden, eller en anden sky med modsat polarisering.
Lyn vil altid trække efter de letteste overgange.
Jeg har ingen jordforbindelse på mine antenner og tager antennestikkene ud af radioerne når de ikke bruges.
Jeg kan nævne et eksempel. For et par år siden havde vi et kraftigt tordenvejr her over byen. Lynet slog ned i gadelampen ude på vejen og smadrede lampen totalt. Kun ledningerne til lampen hang tilbage. Højden på mine antenner er mere end dobbelt så høje som gadelamperne og kun få meter fra dem.
Hvorfor så gadelampen? Fordi alle jernmasterne var jordforbundet.
Et års tid senere måtte man grave elkablet mellem masterne op fordi der var overgang til jord fra kablet. Ved nærmere eftersyn kunne man konstatere en masse små huller i kablet.

vy 73 de oz5pzPoul


#15  01/06-18 10:32
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1288
Svar
I taler om, at lynet slår NED, men fakta er jo, at mere end 70% slår OP grundet potentiale forskellen. Dette kan også være medvirkende til at forklare #14 .

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 01/06-18 11:02
#16  01/06-18 13:16
Dan Andersen
Indlæg: 379
Svar til #14:
Ville nok jorde den ved masten, for hvis lynet slår ned og det ikke er jordet, resikerer man at lynet løber ind i huset !!, med brand som resultat.
Det kan jo være lidt svært at vide hvilken vej lynet vil løbe !

Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#17  02/06-18 21:29
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 767
Svar til #9:
Hej Svend , 1AWJ

Har du aldrig oplevet at få din kabelcapasitet opladet ? Nå men det har jeg set, at gnisten sprang fra midterleder til skærm, hvergang spændingen blev høj nok ?
Men det har jeg, så derfor jordet jeg altid skærmen
Vy 73 de OZ5IQ, Kim

#18  02/06-18 23:45
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 148
Svar til #15:

Det er vel ligegyldigt om det slår den ene eller den anden vej gennem en antenne ?
Antennen vil jo være feset af i begge tilfælde ved en fuldtræffer :-)
Det er sjovt som mange siger at lynet også slår OP, det glæder jeg mig til at se en dag. Har indtil nu kun oplevet at se hvordan gnisten bevæger sig oppe fra og ned....og det har kun oplevet på 48. år nu. Måske jeg kan være heldig at se det slår den anden vej inden jeg kradser af :-D Haha...


Redigeret 02/06-18 23:46
#19  03/06-18 08:40
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1288
Svar
Jeg tror, at masten bør placeres et stykke fra huset.
Kablerne bør være delt ved masten fod, så de kan demonteres - og føres tilstrækkelig væk fra masten i tilfælde af tordenvejr.
Det er de bedste elektriske omstændigheder for at begrænse en fuldtræffer til masten. Shit happens :-)

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 03/06-18 08:44
#20  03/06-18 08:48
Benny Pedersen

Indlæg: 247
Svar til #18:

Lille video om lynet slår op

https://youtu.be/RDDfkKEa2ls

#21  03/06-18 09:03
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1288
Svar til #20:
Super video.

En godt jordet mast er den perfekte overgang for det i jorden skabte elektriske potentiale til udladning - lyn - i himmelrummet.

Isolér huset effektivt fra (fysisk afstand og de afbrudte kabler op fra jordoverfladen og væk fra masten) og lad masten "sejle i sin egen sø" i tordenvejr.

Vi taler her om ganske uovervindelige naturkræfter.

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 03/06-18 09:47
#22  03/06-18 11:20
Carsten, OZ5CB
Indlæg: 21
Svar til #1:

Hej Martin

Sæt bare antennen op og lad være med at tænke for meget over hvad der teoretisk kan ske. Hvis det endeligt tordner så afmonter radioen fra antennen.

#23  03/06-18 12:16
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 337
Svar til #1:
Du har heldigvis fået mange gode svar.

Men jeg må sige at det ikke er nemt at forudse hvor lynet rammer.

jeg har heldigvis undgået det i 45 år.

I vores fællesantenne som er 48 m, er der øverst, monteret et rør som har direkte forbindelse til masten, og på hver masteben er der flere jordleder på, jeg syntes at huske der også var plader nede i jorden.

Det har faktisk ikke været skader på udstyret i Hoved-station.

Til gengæld har jeg fået svitset en Diamond 510 som sad i toppen på røret, til brug for en repeater, der var brændt hul i glasfiber.

I denne mast, hvor også der er antenner til mobil telefon, her bliver antennekabel jordet til masten for hver 25-30 m.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#24  03/06-18 18:11
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 148
Svar til #20:

Her er så et billede af hvor de slår ned hvis man kigger på retningen af afgreningerne i forhold til den video du sendte og det er altid sådan jeg har set dem :-)


Vedhæftede filer: r0_7_749_461_w1200_h678_fmax.jpg  
#25  04/06-18 14:06
OZ5PZ Poul Rosenbeck
Indlæg: 216
Svar til #17:
Hej Kim & andre.
Det der sker i dette tilfælde er det nogle kalder statisk regnvejr.
Den gang jeg lavede radiotelefoner blev jeg nogle gange ringet op af bekymrede kunder der observerede at der stod gnister mellem skærm og inder leder i PL stikket.
Det er simpelthen store spændingsforskelle der opstår mellem antennens toppind og de nedre radialer, (GP antenner), og her hjælper det ikke at jordforbinde.
Dette sker ikke i moderne antenner, da de er sikret med en DC forbindelse mellem skærm og inder leder.

Havde engang en radio der var stået af fordi man fra fabrikkens side havde glemt at montere en spole over antenneindgangen i spillen. Her var det også statisk elektricitet der havde været på spil.


oz5pz Poul

#26  06/06-18 16:38
Sven Lundbech
Indlæg: 233
Svar til #17:

Læs mit svar i #9: En X-300 antenne, som der spørges om, er statisk jordet, og der kan derfor ikke opstå statisk spænding mellem kablets inder- og yderleder.

Og så kan der vist ikke barberes mere på den ged!

73, OZ7S Sven

#27  06/06-18 19:02
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1288
Svar til #26:
Den får da bare en tur til:-))

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#28  06/06-18 21:14
ozomc

Indlæg: 1544
Svar til #

Jeg har lige bestilt extra jord til min yaesu, Jeg vil være på den sikre side :-)

Vedhæftede filer: 20180524_200811[1].jpg  
#29  07/06-18 07:53
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1288
Svar til #28:
Det ser ud til at være en fin HF jord, Lars :-)

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#30  07/06-18 11:47
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 934
Svar til #29:

Jeg tror også at jeg bestiller lidt jord til min Icom, måske det giver 1½ db, ud over de 3 db den ternede skjorte har givet. Med indendørs antenner har man brug for al den medvind man kan få. :-)

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

QRV på stort set alle typer af digi-modes, dog ikke DV.
Oscar Zulu 2 Digital :-)

#31  07/06-18 12:24
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 767
Svar til #9:
Hej Sven

Det der med statisk elektricitet i et kabel, skal man ikke neglichere, som nævnt havde jeg engang en dipol til 27 MHz, og DER stod en GNIST imellem skærm og midterleder på en PL259, så JO, der kan i allerhøjeste grad være tale om statisk elekcitet.
Der ER dog mange dipoler, der er galvanisk kortsluttet, så her ser man det sæ´fø´li ikke.
PS: 30 m, RG58 = et par NF.
VY 73 de OZ5IQ, Kim


#32  07/06-18 13:36
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 934
Svar til #31:

Det er ikke normalt at bruge den slags antenner mere på 27 MHz (hverken ¼ bølge GP eller midtpunktsfødet ½ bølge dipol), stort set alle antenner er DC-kortsluttet mellem inderleder og skærm. Men det kan være ret så ubehageligt at få et rap over nallerne mellem antennestik og station, så derfor er det en god ide at jorde både antenne(kabel) og station.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

QRV på stort set alle typer af digi-modes, dog ikke DV.
Oscar Zulu 2 Digital :-)

Redigeret 07/06-18 18:09
#33  09/06-18 17:03
OZ1GT
Indlæg: 193
Svar til #32:
Gør du bare det Kim..
Selv om antenner i dag er DC-kortsluttet, kan det stadig være tilfældet, at der står en statisk ophobning i antennen eller kablet, som først bliver afladet når du tager på stikket eller monterer det i radioen. Den statiske opladning, kan som regel ikke ødelægge en radio, da det bare er en høj spænding, men få mA, som kriller lidt i fingrene.
Kim, havde jeg sidste år, haft ordentlig jord på min gamle antenne X-510 havde jeg moske undgået de lyn som afbrændte al elektronik, med en skades værdi af 150.000.- så nu er jeg også blevet jordet...
Af skade bliver man klog, men sjældent rig.
Francis

#34  12/06-18 13:20
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 767
Svar til #32:
Det ER mere en45 år siden !

73, Kim 5IQ

#35  12/06-18 14:57
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 934
Svar til #33:

Nu har jeg jo ikke længere antenne på taget hvor jeg bor nu, Francis. ;-)

Men dengang jeg havde antenne på taget kan jeg love dig for at den kunne samle en hel masse spænding ved elektrisk regnvejr og jeg kan godt fortælle dig at jeg har fået de rap over nallerne som jeg skal have i mit liv fra en antenne. Derfor var jordingen en god ide. Og lige for en god ordens skyld, så var min antenne dengang en 5/8 GP til 11 meter og senere kortet ned til 10 meter. Det var overlegen fed rundstråler-antenne men øj hvor kunne den samle støj og spænding ved elektrisk regnvejr, antennen var DC-kortsluttet mellem inderleder og skærm (pga. tilpasningsspolen), så er var ingen problemer i forhold til hvad der var koblet til tranceiver.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

QRV på stort set alle typer af digi-modes, dog ikke DV.
Oscar Zulu 2 Digital :-)

#36  12/06-18 17:43
Deleted user
Indlæg: 2148
Svar til #35:
Hej Kim

Med hensyn til den statiske elektricitet, der giver dig rap over nallerne, når du pærer ved antennekablet, kunne du bare lade være med at gå i nylonstrømpebukser :-)

#37  12/06-18 18:10
ozomc

Indlæg: 1544
Svar til #36:
Lol, troede det var en hemmelighed :-)

#38  13/06-18 22:47
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 767
Svar til #14:
Lettere for lynet …

Hvis lynet kan sende en gnist flere kilometer i luften, ER det nok ligeglad med en sølle metalmast .

OZ5IQ, Kim

Denne tråd er lukket for nye indlæg