Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
112 online brugere
3147 online annoncer
SælgesKøbes

Smæld i højttaler

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  27/05-18 12:28
Jørgen Petersen OZ2JDP
Indlæg: 93
Hej :) Jeg har en gammel basforstærker som giver et højt smæld i højttaleren når jeg tænder for den. Jeg ved at man kan sætte en elektrolyt på højttalerudgangen men hvordan skal den tilsluttes og hvilken kapacitet skal den have ? På forhånd tak......

----------
Jørgen OZ2JDP

#2  27/05-18 14:05
Dan Andersen
Indlæg: 375
Svar til #1:
Sæt et filter på netafbryderen, ikke noget over højteler !
Sikker en slidt kontakt som leverer en gnist

Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#3  27/05-18 14:38
Dan Harboe Burer

Indlæg: 329
Svar til #1:

Et netfilter stopper IKKE tænd/sluk brag!

Du skal have fat i noget i den her stil:

http://www.elextra.dk/details/H10840/k4700-2-ka nal-hoejttalerbeskyttelse

Evt. bygge det selv: F.eks. en 555 timer der trækker et relæ på højttaler udgangen efter "et passende antal" sekunder ;)

Mvh Dan

Redigeret 27/05-18 14:39
#4  27/05-18 15:18
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 713
Svar til #1:
Hej Jørgen
Hvergang du tænder forstærkeren, lades en/flere Ellytter op. Jeg vil tro, at forstærkeren er DC koblet så du kan prøve , at sætte en lyt i serie med + HT udgangen. Det er nok lettetst i HT.. Bare prøv på den ene til start.

VY 73 de OZ5IQ, kim

#5  27/05-18 15:49
Dan Andersen
Indlæg: 375
Svar til #3:
Det var ikke et netfilter jeg snakkede om, men et filter der kan sluge gniststøj fra en slidt netafbryder ,!!

Dan

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

Redigeret 27/05-18 15:52
#6  27/05-18 19:12
Steen Jensen

Indlæg: 380
Svar til #1:

Sæt bleeder-modstande hen over lytten / lytterne i strømforsyningen (virker fint på visse forstærkere).
Det er et hurtigt og nemt indgreb i systemet.


I think that if some kind of a "Bleeder" resistors was placed across the 2 filter caps, this "pop" may be minimized. The exact value of these resistors should be calculated to have a 50-100 milliamp current drain across them. This will keep the caps from chargeing up so suddenly, (like in the first 2 or 3 cycles. We won't go into a lot of details here) Therefore, while a small noise will still be heard, it shouldn't knock you off your feet or shatter wine glasses.....

Brug modstande fra 470 til 1000 Ohm og 5 Watt alt efter hvor meget spænding der ligger over lytterne ( f.eks. fra ca. 40 til 75 Volt).
Brug helst en trådviklet modstand.

Redigeret 27/05-18 22:08
#7  27/05-18 21:05
OZ1BV, Brian
Indlæg: 504
Svar til #4:
Det vil ikke ændre noget. Dans forslag er den korrekte vej at gå. Har selv bygget flere hi-fi forstærkere og altid anvendt et relæ som kobler ind med forsinkelse. Det skåner både højttalerne og ørerne.

----------
Vy 73 de OZ1BV, Brian

#8  27/05-18 21:56
Peter Olsen, OZ9FT
Indlæg: 5
Svar til #1:

Hej

Der er sandsynligvis ikke 0 V DC over højttaleren når forstærkeren er tændt.
I stedet for alt andet så prøv at måle DC over højttalerterminalerne.Er der ikke meget tæt på 0 V, bortset fra nogle få mV så kan du sikkert firnde
et potmeter hvor du kan justere DC niveau til nær 0.

----------
OZ9FT

#9  27/05-18 22:05
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 277
Svar til #6:
At sætte bleedere over ladekondensatorerne som løsning giver slet ingen mening i dette tilfælde.

Ved start af forstærkeren er kondensatorerne opladet indenfor få netspændingsperioder. Bleedermodstande bruges til at aflade kondensatorerne når udstyret slukkes.

Jeg har aldrig set bleedere anvendt i moderne halvlederbaserede forstærkere kun i rørgrej.

Rådet med forsinket tilkobling af højttalerne er det eneste der dur.

Torben, OZ6TW.



#10  27/05-18 22:30
Steen Jensen

Indlæg: 380
Svar til #9:

Ja, det er rigtigt og det er pga. faren ved højspændingen under reparation (med afbrudt netspænding).

#11  28/05-18 09:48
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 277
Svar til #10:
Og hvordan skulle montering af bleedere så kunne løse spørgerens problem?

#12  28/05-18 10:42
Steen Jensen

Indlæg: 380
Svar til #11:

Læs indlæg nr. 6

#13  28/05-18 10:53
Steen Jensen

Indlæg: 380


Her er lidt om forstærkere og hvordan man har løst pop-problemet.

Vedhæftede filer: Pop reduction in amplifiers.pdf  
#14  28/05-18 15:07
Søren N., 5Q5A

Indlæg: 318
Svar til #1:
Jeg har en gammel B&O forstærker fra sidst i tredserne, og uden at komme med lang forklaring, så har den asymmetrisk forsyning hviket gør at der sidder en stor lyt i højttalerudgangene og der sker noget op- og afladning som naturligt følger konstruktionen og der er intet at gøre ud over forsinket tilslutning af højttalerne. Min har afbryder for højttalerne og jeg venter 30-60 sek. før jeg kobler dem til.
Hvis din er lavet på samme måde, så skal den virke sådan. Sådan var det den gang.
Grunden til at man kan få noget ud af at vente er man godt kan sige at der sidder noget bleeder på HT-udgangene.2k2 tror jeg nok, som aflader serielytterne langsomt.
Evt. kunne man måske prøve med noget alternativ afladning inden man koblede højttalere på. Eller det Dan skriver. Jeg har ikke selv gidet da det er fint med mig at vente med indkoblingen.
Jeg har en Beolab 5000.

----------
5Q5A

Redigeret 28/05-18 15:18
#15  28/05-18 20:45
Jørgen Petersen OZ2JDP
Indlæg: 93
Svar til #1:

Tak for jeres indlæg alle sammen. Ja der er delte meninger så jeg må bare prøve mig frem....... 73 oz2jdp

----------
Jørgen OZ2JDP

#16  28/05-18 23:37
søren/oz4zat
Indlæg: 533
Svar til #1:

Du skriver ikke om det er rør- eller transistorforstærker ?

Men uanset type så er den bedste (og nær eneste) løsning et relæ og et forsinkelseskredsløb.

Jeg har rodet noget med reparation af pro-effektforstærkere og mindes ikke at have set en eneste uden et relæ og et - mere eller mindre kompliceret - beskyttelseskredsløb.
(Det er ikke så fedt hvis forstærkeren tager et par megadyre basenheder med, hvis (når !) den himler.
Rørforstærkere har for det meste en trafo i udgangen, så DC på højttalerudgangen er ikke muligt.
Større transistorforstærkere har som regel plus/minus - forsyning. Når transistorene brænder af i en sådan, har man op til plus eller minus 75 V på højttalerudgangen. Hvis relæet er udstyret med et passende sikkerhedskredsløb kobler det højttaleren fra, når der er DC på udgangen - på den måde begrænses skaden.

/søren/4zat

ps. Jeg HADER at rode med gamle forstærkere, og jeg gør det kun efter megen overtagelse eller fordi en af mine egne gamle er gået i udu ;-)

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

Redigeret 28/05-18 23:41
#17  28/05-18 23:45
karsten christensen
Indlæg: 66
Svar til #7:
På mine mono blokke og jbl højtaler er der også tids forsinkelse på,det virker,gir kun lige et svagt klik

----------
OZ8KC- 5Q1RITA

#18  29/05-18 17:25
Jørgen Petersen OZ2JDP
Indlæg: 93
Svar til #16:

Hej Søren.

Det er en bass combo fra 1979 bestykket med 2 stk 2n3055 og 2 12" basenheder :) Net afbryderen er en gammel sag så jeg vil lige prøve at skifte kontakten ud med en nyere.

Men der er plads til fri leg og eksperimenter da det er en combo jeg har fået gratis.

Tak for din tilbagemelding.......

Jørgen

----------
Jørgen OZ2JDP

#19  30/05-18 11:09
Søren N., 5Q5A

Indlæg: 318
Svar til #18:
Hvis der kun bruges 3055 og ingen 2955 tyder det på en gammel konstruktion måske, og så kan det være at den bruger asymmetrisk forsyning og dermed at der sidder en lyt i serie med udgangen. Det kan være den der bliver afladet igennem højttaleren under opstart.
Kan du se om der er sådan en stor lyt, muligvis 3300-6800 uF? De(n) kan godt ligge op- og ned af forsyningen.
Ved du om den altid har været sådan eller om det er noget nyt?

----------
5Q5A

Redigeret 30/05-18 11:11
#20  30/05-18 11:14
Lars Peter Larsen
Indlæg: 580
Svar til #1:

Har det altid været sådan eller er det kommet over tid? - min første tanke er en ældet/defekt elektrolytkondensator, der enten har mistet en del af sin kapacitet eller også er begyndt at lække strøm igennem sig. Forstærkeren har jo en hel del år på bagen.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#21  30/05-18 21:11
Steen Jensen

Indlæg: 380

#22  03/06-18 15:55
Peter Øberg Jensen

Indlæg: 11
Svar til #1:
Der vil altid gå et øjeblik inden spændingerne falder på plads i udgangstrinene og er forstærkeren bygget traditionelt op så skal der være 0 volt på midtpunktet mellem de to udgangstransistorer og højttalerne er tilkoblet i midtpunktet. Den eneste rigtige løsning er relæløsningen som sikrer forsinket tilkobling af højttalerne. Jeg vil ikke anbefale at der skrues på noget i udgangen da man ændrer tomgangsstrømmen i trinene og det kan ha' katastrofale følger i form af røg.

Peter

----------
Vh.
Peter, oz1bwd

#23  03/06-18 17:43
Niels Krogsgaard, OZ7ADZ

Indlæg: 141
Svar til #18:

Som #19 så kunne det godt lyde som en asymmetrisk opstilling. Derfor skal der sidde nogle lytter i serie med udgangen til højtalerne. Når den er så gammel så kan det være at disse lytter er udtørret og derfor ikke længere opfylder deres formål, nemlig at DC adskille. Prøv at skifte disse lytter

----------
Vy 73 de Niels, OZ7ADZ

#24  04/06-18 11:25
Søren N., 5Q5A

Indlæg: 318
Svar til #23:
Ja, og selv om den "kun" er fra 1979 bør man skifte alle lytter.
Men udskiftning af en evt. serielyt vil ikke fjerne problemet, for, hvis jeg har ret, så skal den jo virke sådan, så er det ikke en komponentfejl, nærmest tværtimod.

----------
5Q5A

Redigeret 04/06-18 11:26
#25  12/06-18 21:02
Steen Jensen

Indlæg: 380
Her har vi et par diagrammer over en Beolab 5000 forstærker fra slutningen af 60'erne.
Forstærkeren benytter 2 stk. 2N3055 i hver udgang (quasikomplementær-kobling) og den har nogenlunde blød opstart + nedlukning (nul "poppedreng" / knald i HT'erne).

Der sidder 2200 Ohm aflademodstand på udgangen og desuden har strømforsyningen afladning via en skalalampe + modstand på 100 Ohm.
Og, der er også et netværk på 330 + 50 + 150 Ohm, som fører til en zenerdiode på 33 Volt.

Vedhæftede filer: Billede 2921.bmp   Billede 2922.bmp  
Redigeret 13/06-18 01:16
#26  12/06-18 21:42
Hans-Jørgen Petersen
Indlæg: 54
Svar til #25:
Måske lidt off-topic, og så alligevel...

Beolab 5000 har, som noget ret unikt, stabiliseret spændingsforsyning til udgangstrinene.
Denne bruger en 18V zenerdiode som reference. Parallelt med denne zenerdiode sidder en 80uF elektrolyt, der udover at afkoble dioden (der godt kan støje en del) også fungerer som softstart for strømforsyningen.
Da forsyningsspændingen til udgangstrinet således ramper op med "moderat" hastighed, reduceres "bloppet" fra opladningen igennem højttalerne af forstærkerens udgangskondensatorer (3000 uF) dermed ganske betragteligt.

De fleste andre forstærkere af denne type (asymmetrisk strømforsyning og med elektrolytkondensator i serie med højttaleren) fra den tid, giver et pænt knald i højttalerne når de tændes. Sådan er de bare konstrueret, og enten konstruerer man dem om (næppe besværet værd) eller også lever man med det.

Mvh
Hans-Jørgen
-der selv er fra den tid, og i min læretid har repareret rå mængder af den slags skrammel.

Redigeret 12/06-18 22:01
#27  12/06-18 22:20
Steen Jensen

Indlæg: 380
Svar til #26:

Ja, der er gjort en hel del mere i denne strømforsyning set i forhold til alle de andre billige fabrikater, man har stødt på over mange år.

De dyre mærker har vel også mere præcist udmålte udgangstransistorer (kendlinje / parameter-instrument) og derved bedre bias balance + lavere forvrængning.

#28  13/06-18 11:40
Søren N., 5Q5A

Indlæg: 318
Svar til #25:
Det er jo sådan én jeg bruger og har nævnt her, men den er ikke blød i opstart, den giver et voldsomt plop hvis ikke man, som jeg, venter min. 20-30 sek. med at indkoble højttalerne. For netop at de 2k2 kan lave den afladning som højttaleren ellers tvinges til. Jeg har nogle trykkammerhøjttalere og de går alligevel i yderstilling, hvis man bare tænder ukritisk.
Seriemodstandene til lamperne er iøvrigt i praksis højere, da de ellers blev alt for varme.
Og så er der altså også et plop når man slukker, så hvis "problemet" er det samme som ved Beolab´en, så afbryd højttalerne igen før man slukker.
Man kan sige at det unikke ved Beolab´ens forsyning er den er reguleret helt til og med udgangstrinnet, det har jeg ikke set nogle andre steder.
Men den er altså ikke nævneværdigt blødere i opstart.
Hvis den gamle basforstærker er lavet over samme opskrift, ja så er den faktisk iorden. Det nemmeste er hvis man kan frakoble højttaleren, og så gøre det til en vane.

----------
5Q5A

#29  13/06-18 13:28
Steen Jensen

Indlæg: 380
Svar til #28:

Din forstærker skal eftergås - der er helt bestemt noget galt, fordi den jeg har stående giver intet knald / pop i højttalerne ved opstart eller nedlukning.
Den giver kun et langsomt "skvulp" frem og tilbage på membranerne, både ved opstart og nedlukning.
Min forstærker har aldrig fået skiftet udgangstransistorer - den er helt original fra fabrikken.

#30  13/06-18 18:29
Steen Jensen

Indlæg: 380

Her er en forstærker med div. hjælpekredsløb såsom: Inrush Current Control



Vedhæftede filer: Amp. power supply design.pdf  
#31  14/06-18 12:40
Søren N., 5Q5A

Indlæg: 318
Svar til #29:
Nope, den fejler intet, er efterset i alle ender og kanter, har lav støj og forvrængning og samtlige lytter er udskiftede (og vender rigtigt) og ligesom din er transistorerne aldrig blevet udskiftede.
Den kører i timevis hver dag helt uden mislyde eller høj varme.
Der er en eller anden tidskonstant der er anderledes (bedre?) i din.
Kan desværre ikke huske hvor jeg læste det, så det bliver en påstand, men det skulle være normalt at den gør som min.

----------
5Q5A

#32  14/06-18 12:55
Steen Jensen

Indlæg: 380
Svar til #31:

Har du kontrolleret følgende elek.-lytter.

80uF/25 V. ved Zenerdiode ZF18 og 100uF/6,4 V., som sidder ud for ZL33 (den har forbindelse til base på en transistor) ?

Strømforsyningen er jo udført med blød opstart........

Redigeret 15/06-18 10:55
#33  14/06-18 13:52
Søren N., 5Q5A

Indlæg: 318
Svar til #32:
Ja, det er nemlig det. De er også udskiftede, og dobbeltcheckede (gør jeg når det er så gammelt). Og zenerdioderne fejler heller ikke noget.
Den har haft én ejer og har spillet hver dag og jeg spurgte ejeren da jeg købte den, og han kunne ikke huske at det har været anderledes. Der var heller ingen forskel på før- og efter udskiftning af samtlige lytter.
Men jeg vil da kigge lidt mere på det, det kan nogle gange være spøjst sådan noget gammelt noget. Hvis bare jeg kunne huske hvor jeg læste at det er normalt, også for Beolab 5000 uanset blød opstart. Jeg kan ikke finde det igen selvom jeg googler. Du har givet mig noget at tænke over.

Nå, det nærmer sig off-topic, selv om jeg tror at det kan være en tilsvarende kredsløbsløsning, som giver det tilsvarende plop-problem.

----------
5Q5A

Denne tråd er lukket for nye indlæg