Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
130 online brugere
3103 online annoncer
SælgesKøbes

Er DMR+ ved at lukke ned ?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  13/08-18 15:29
1JEZ
Indlæg: 2
Kan det være rigtigt at DRM+ er ved at lukke og slukke ?
www.proradio.dk som er DMR+ indgangen for alle med kodefiler og opdateringer eksisterer ikke længere. Hjemmesiden er lukket helt ned.
Er der nogen, der ved hvad der sker og hvad gør man nu med hensyn til kodefiler ? Er det vejen til dmr+ enden vi ser nu ?

----------
1JEZ

#2  13/08-18 16:47
M.W.ELECTRONIC

Indlæg: 99
Svar til #1:

hej

Tilmed dig gruppen dmr radio Danmark på Facebook
der er der opdateringer til mange radiotyper

MVH
Peter
MWE

#3  13/08-18 21:23
OZ1KFY Christian Nicolaisen
Indlæg: 124
Svar til #1:

Du finder kodefiler mange andre steder, facebook grupper er et godt sted.

Om DMR+ er ved at lukke ned tror jeg ikke, men udviklingen går langsommere end før hvor det næsten kom en ny repeater hver måned.

Min mening er at der nok er blevet lavet den samme fejl med de digitale net DMR, BM og D-star, som det blev lavet tilbage i 80'erne hvor vi havde 3 forskellige slags video systemer, BetaMax, VHS og Video2000 som kæmpede om markedet. VHS vandt, selvom det ikke var det bedste system.

Det var sku nemmere i gamle dage, hvor der næsten kun var spacing der stod forkert hvis man ikke kom over en repeater.

#4  14/08-18 03:29
OZ2LPX Boris
Indlæg: 771
Svar til #3:
Du er ikke alene om det synspunkt, mht. fejl omkring flere net.

Det er såmen ikke fordi jeg er konservativ på nogen måde, men det der sker på DMR området lige nu, er bestemt ikke nogen videre god ide.
Først kørte der 2 systemmer som ikke kunne tale sammen. Motorola nettet og DMR+.
Så enedes man endelig om at det skulle være DMR+, så regioner, områder og landsdele kunne tale sammen på samme netværk. Man lavede endda nogle fine tiltag oven i med forskellige talegrupper som var hurtige at anvende, f.eks når man var mobil.
Nu går man så 2 skridt baglæns og begynder at lægge repeatere i DMR+ nettet over på BM, - så beder man egentlig bare om at brugerne bliver trætte af DMR som helhed.
På Yding Skovhøj er argumentationen at man ved at gå over til BM, så er man forbundet med det netværk med flest repeatere i udlandet !
Okay... Og hvor tit er det egentlig at vi høre danske amatører tale med udlandet i forhold til indlandet ??
Det er yderst sjældent at jeg har hørt det.
Det folk har brugt DMR til, er netop inderigssamtaler landsdelene imellem. Nu deler man så et i forvejen ret begrænset netværk op i 2 systemmer, så der ikke længere er sammenhæng i dækning.

Sådan noget mister jeg personligt lysten til at anvende, - men vi kan også høre at antallet af samtaler er dalet meget den sidste tid og tro mig, den falder endnu mere i takt med at man fortsætter sådan noget makværk.

Mvh Boris - OZ2LPX

#5  14/08-18 09:08
1JEZ
Indlæg: 2
Svar til #4:
Tak for information til jer allesammen. Jeg havde det på fornemmelsen. Det er meget for nedadgående med samtaler på DMR og jeg troede at proradio.dk var den offiicielle hjemmeside, men kan forstå at facebook er stedet nu.
Det var nu også trættende at høre på det evindelige "det er OZXXXx med en test" og rssi rapporter konstant.
Synd at det startede så godt men at det nu krakelerer og brugerne forsvinder. De ødelægger det for os allesammen. Bare se hvor mange DMR radioer der er til salg rundt omkring. Jeg er personligt rigtig træt af alt det koderi hele tiden - det tror jeg ikke jeg er alene om.

----------
1JEZ

#6  14/08-18 11:23
Morten Christensen
Indlæg: 323
Svar til:
Hej
Ja man skal passe meget på med lave alle de her forskellige net som ikke køre sammen, Det eneste der sker er folk smutter fra systemet da det får alt for mange huller og kan alligevel ikke bruges til noget fornuftig… jeg har personlig 4 DMR radioer, og det er 1 eller måske 1,5 år siden de har været tændt, og en af de ting man blev lidt træt af var at de skulle programmeres konstant, og i kraft af at kodepluggen altid var lavet til nyeste firmware, så tog jobbet ½ dag eller mere hver gang fordi man først skulle til og skifte firmware i radioen , så skulle man til og ha skiftet software på PC´en, før man var klar til og arbejde med kodepluggen, og hvis man selv ( som de fleste nok har ) havde lavet forskellige personlige kanaler og andre faciliteter, så kunne man bare bruge så megen tid på og få det rettet til inden radioen var klar igen…. F.eks nogle af Hytera radioerne de var så højt moduleret i kodepluggen at hvis man ikke huskede og få det justeret ned inden kodepluggen blev indlagt i radioen , så var det helt tosset og lytte på fra andre i den anden ende, og 75% fik ikke ændret det her, kodepluggen blev bare lagt ind taget lige fra Proradio eller andre steder, og på trods af andre brugere påtalte det med at de var alt for overmodulerede , så fattede mange ikke at det var noget de skulle gøre noget ved for det var træls og høre på, og det samme hvor mange gange har man ikke også hørt dem der køre med et håndapp. I bilen, de for gentagende gange og vide de ikke kan læses og at samtalen må slutte, men på trods af det bliver de ved og ved og forsøge dag efter dag på samme strækning til og fra arbejde, i stedet for acceptere det ikke dur med et håndapp. Og de skal ha fat i en mobilstation hvis de vil tale på den strækning de køre, for man lukker og slukker bare hvis det kun er hak og huller, det er ikke værd og høre på, og det bliver absolut ikke bedre hvis systemerne skal deles op i forskellige systemer der ikke køre sammen, så man skal da overveje de her opdelinger af systemer kraftigt hvis DMR det ikke skal lukke og slukke helt...

#7  14/08-18 12:37
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 378
Svar til #1:
Nu handler dit spørgsmål jo om DMR+...:-)

Men ethvert system, man ikke kan få adgang til som radioamatør, ved et besøg i en forretning, der handler med komponenter og en loddekolbe, hører ikke hjemme på amatørbåndene, efter min mening....

Derfor tommelfingeren op for ASR repeaterne og FT8 på HF...

Oversigt over repeaterne:

http://www.oz1ln.dk/kort_og_lister/

#8  14/08-18 15:24
Hans
Indlæg: 122
Svar til #7:

Ak ak gamle mand

Fik du nogensinde et farvetv ????

#9  14/08-18 22:59
Michael Jensen
Indlæg: 129
Svar til #1:
Vej til enden.. tjoo prøv du at scanne hen over diverse bånd digital så vel som analog så ser du at aktiviteten er faldende. Det er måske nok vejen til ende. Det betyder måske at en som jeg der stadig har 20+ år tilbage på arbejdsmarked, skal snakke med udlandet hvis jeg vil øge min aktivitet som radioamatør når tiden som pensionist nærmer sig.

Man kan her og i andre tråde andre steder læse mange fantasifulde indlæg og hvad DMR er og ikke er.

At der er flere forskellige DMR systemer er vel bare et signal på at der er udvikling og konkurrence. Havde der ikke været det, have vi alle brugt AM i dag. Da FM kom og folk flyttede den vej var der også stivstikker der ikke kunne se hvad de skulle med det.
DMR i Danmark startede med et net forbundet med Motorolas protokol. Der kom så folk til der heller ville lege med Hytera infrastruktur. Nogen ville havde Mor og nogen Datteren.. Fælles for begge net var at man gerne ville have en fornuftig dækning i Danmark. Da så tiden var moden til arbejde sammen mellem de 2 net, så fik man pludselig et net med fantastik dækning. Med mindre de har en reapater i Vatikan-staten, så har vi nok det bedst dækkende DMR net i Europa her i lille OZ. Havde der nu ikke været 2 net der konkurrerede lidt i starten, havde det ikke været tilfældet. Nu er der så endnu et system der byder sig til, som nogen vil lege med. Det kan meget det samme og så sikkert noget andet. En ny "FM". Fordi der er kommet FM, betyder det ikke at man ikke stadig kan benytte AM. Ja det var måske den store drøm kun at havde et DMR net i DK for at få samlet aktiviteten. Det samme kunne jeg tænker om CW. Nedlæg det hø så folk kommer på Phone, så jeg har flere at snakke med der, det meste udstyr kan jo begge dele alligevel. Det gør jeg nu ikke. Jeg har stor respekt for folk der har lyst til det. Mange af os gør jo det her DMR for at rode med teknik. Ikke nødvendigvis for gå Telenord eller Yousee i bedende. To netværk giver vel flere ting og mere teknik at rode med og kan derfor være en god ting.

Hvis jeg kigger på load på systemet, så er det rigtig at der har været en nedgang i load. Personligt tror jeg det skyldes at nyhedens interesse ikke længer er der. Nu er det dem der blev fanget af mulighederne der er blevet hængende og dem der bare flygtigt kiggede forbi er smuttede igen. En anden ting der nok holder trafikken lidt nede er de selv bestaltet betjente der nok skal fortælle alle andre om hvordan de mener systemet skal bruges.. LK kun til opkald OSV. Det bliver så yderligere fortalt på en måde hvor man ikke har lyst til at stikke snuden frem igen. Så der er mange der stadig lytter, men ikke så mange der siger noget. De samme der så slår folk over næsen hvis de fører en QSO på LK siger så senere at der jo ingen aktivitet er på systemet. ???

DMR blev for nemt at komme på, Der er et næsten lands dækkende net. Der var kode filer man bare kunne hente. Der var aktivitet. Man skulle ikke gøre noget selv. Nu skal man så selv gribe mikrofonen for at lave lidt trafik. Man skal selv lede lidt efter kodefiler. De er ikke serveret som Einar gjorde på Proradio.dk for Hytere. Straks det kommer der til, så må det hele være ved at lukke ned.
Der er lagt rigtig meget firvilligt arbejde i DMR… I amatør radio generelt. Men det er den hårde kerne der må drive det og der er kun brok til gengæld. At nogen ikke gider at bruge alt deres tid på det efter en tid kan jeg nemt sætte mig ind i.

Sidst til Ham der kun roder med radio han kan bygge af komponenter fra den lokale komponent købmand (hvor end man finder sådan en i dag). Skriver du også din egen kode til den FT8 mode som du nævner ? Eller låner du den faktisk fra en nobel pristager ?. Fordi du ikke magter at bygge en DMR radio så betyder det vel ikke at vi andre ikke skal hygge os med DMR på Amatør båndende. Der er plads til alle.

73 de OZ1BZJ
Michael

#10  14/08-18 23:37
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 378
Svar til #9:
Hej Michael

Tak for din gode og spændende kommentar om udviklingen inden for amatørradio.

Jeg bøjer mig i støvet og er enig i dine betragtninger om, at der skal være plads til alle...Også til kommercielle proprietære systemer.

73 de OZ4ZG
Gert

#11  15/08-18 22:42
OZ2LPX Boris
Indlæg: 771
Svar til #6:
Morten, - Jeg har ikke så meget at sige, andet end at jeg tilslutter mig dit indlæg.

Mvh Boris - OZ2LPX

Denne tråd er lukket for nye indlæg