Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
172 online brugere
3092 online annoncer
SælgesKøbes

Harald Nyborg højtaler ledning til antenne. Dipol mm

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  07/11-18 20:39
Erik Simonsen
Indlæg: 70
Hej Harald Nyborgs højtaler ledning viser sig at være forkobbert
aluminiums tråd. Der kom en i klubben med et stykke tråd fra sin dipol hvor der ar kommet hvidt pulver ind i ledningen. Som var uforståelig men ved nærmere eftersyn og lidt skrabe på det var mysteriet løst.
Se foto.
Vy 73 de OZ1KVB Erik

Vedhæftede filer: 1541619430156492198041.jpg  
#2  07/11-18 21:07
Peter Andersen (Peel.dk)
Indlæg: 364
Svar til #1:

Det er der intet mystisk i. Det meste kabel du køber i dag er CCA kabel. Copper Clad Aluminum = forkobbret aluminium.

Naturligvis er der stadig krav om kobber mange steder, fx. til el-installationer oma. men audiokabler, netværkskabler, videokabler (HDMI osv), højttalerkabel osv. er i dag alukabler. Det er noget bras og det holder ikke længe. Gå altid efter ren kobber kabel hvis det skal holde.

Er det kobberkabel vil det fremgå af pakken - og prisen vil være derefter.

Måden du tester det på er at afisolere kablet, tænde en lighter og holder under - og hvis trådene smelter, ja så er det alu.

Kobber er dyrt, og vi lever i en tid hvor "gammelt kabel" man før vil smide ud, ofte er bedre end det nye fordi det er ren kobber.
Også derfor kan det være en rigtig god ide at stripe gammelt multikabel og bruge det til monteringskabel til det hjemmebyggede grej, fordi det som regel er særdeles god kvalitet.

Peter

Redigeret 07/11-18 21:55
#3  08/11-18 12:07
OZ1GT
Indlæg: 217
Svar til #2: (Ecoflex 10 plus)
Hej. Prøv at kigge på dette link, der beskriver et nyt kabel fra EcoFlex det skulle være et dyre kabel og med bedre data end det gamle, det hedder, (Ecoflex 10 plus) hvor inderleder er Aluminium, og hvis man sammenligner det gamle (Ecoflex 10) hvor inderleder er ren Kobber med det nye (plus) kabel, så er det lettere, har bedre ledeevne, er mere fleksibelt, og har højre effekt og frq. rate.
Man kan så diskutere hvor vidt aluminium har en bedre ledeevne, end kobber, det ved jeg ikke nok om, men holder nok mest på kobber, p.g.a. renheden i materiale. Og hvis det så er tilfældet, hvorfor så betale mere for et dårligere kabel ! og kan man overhovedet regne med deres målinger..
Venligst Francis
Link:
http://dmtonline.dk/shop/coax-cables-cables-low -loss-cables-50ohm/ecoflex-10-plus--1-10 0m.aspx
PDF:
http://dmtonline.dk/Storage/plugin_files/hmshop /images/www/c5/c5_datablade/6081.pdfRedigeret 08/11-18 12:17
#4  08/11-18 16:00
Peter Andersen (Peel.dk)
Indlæg: 364
Svar til #3:

Nu er det noget andet her, da det kabel er til HF og signalet derfor løber i den yderste del af lederne - og netop derfor har man en alukerne for atgøre kablet lettere, og denne kerne har en kobberoverflade som signalet løber i.
Det er alm. ved store coaxkabler at man benytter aluminium for at gøre det lettere.

Peter

#5  08/11-18 16:27
Willy Hansen

Indlæg: 99
Svar til #
..hvis midterleder er af alu,.... hvordan lodder man det så i stikket ? ( så vidt jeg ved kan man godt svejse aluminium, men... alu + inderleder af messing eller hvad den nu er lavet af / andet lodbart metal)..eller man skal måske bruge skrueterminaler ? ( har jeg ikke set til PL eller N stik, og ejheller til BNC... ( ikke at det måske ikke findes...)
mvh
OZ1HYI / 5P1W Willy

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

#6  08/11-18 16:51
Peter Andersen (Peel.dk)
Indlæg: 364
Svar til #5:

Midterlereden har et lag af kobber på overfladen, så derfor kan du lodde på den.

De kabler der er helt af alu kræver specielle stik.

Peter

#7  08/11-18 17:21
Jørgen Kragh
Indlæg: 240
Svar til #4:
Hejsa

Pas nu lige lidt på.

Det er rigtigt at qua skineffekten løber HF strømmen i overfladen, men ved f.eks. 30 MHz er skindybden for kobber 11 um, dvs. for at kunne lede en HF strøm ved 30 MHz bare nogenlunde uden tab skal kobberlaget være mindst 22 um tykt og tilsvarende ved 3 MHz være 220 um tykt. Til sammenligning er kobber på et print ca. 30 um tykt, og jeg skønner de enkelte tråde i HN ledningen til at være ca 100 um i diameter.

Jeg kender ikke den pågældende ledningstype fra HN, men jeg tvivler stærkt på, at kobberlaget er mere end nogle få um tykt. Det er der formentligt kun af kosmetiske grunde. Det meste af strømmen løber efter min bedste vurdering i aluminiumslaget.

Det er muligvis anderledes ved Ecoflexkablerne. De er jo fremstillet til at lede HF i modsætning til ledningen fra HN, så kobberlaget bør være tykkere end på HN ledningen.

Summa summarum: HN ledningen er og bliver en aluminumsledning. Ikke at der noget galt i det, aluminium er en fortrinlig leder, og det kunne være værre, f.eks. hvis det var forkobret jerntråd.

Så følg rådet og få fat i noget kabel med massiv kobber og hold fast i de gamle kabler/ledninger så længe de duer.

mvh

Jørgen

Denne tråd er lukket for nye indlæg