Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
58 online brugere
3153 online annoncer
SælgesKøbes

Klub kaldesignal meget nemt nu !

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  12/03-19 16:06
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Hey BG.

Jeg er fra god en medamatør blevet gjort bekendt med, hvor nemt det er at få udstedt et klub kaldesignal. Langt nemmere end jeg havde forestillet mig.
Man går simpelthen bare ind og ansøger om et nyt call, og så sætter man flueben i ”klub”. Der er ikke engang krav om, at man er registreret i CVR registret eller andet. Klubben bliver bare opkaldt ens eget navn, hvis man ikke har et firma. Det koster 452 kr og så er man kørende - bum.
En god måde hvis man fx godt vil give familie medlemmerne mulighed for lovligt at samtale på amatørradioen HF eller højere frekvenser. De er simpelthen bare underlagt kaldesignalets ejers licensbestemmelser og må helt det samme som vedkommende. Vi har jo debatteret emnet før herinde, og nu er det så endeligt bevist, at det åbner mulighed for at børn, familie og venner lovligt kan benytte ens amatørradio efter gældende regler i Bekg.
Området er virkeligt blevet lempet over de sidste mange år. Jeg er selv forundret over hvor nemt det er lovligt at sende uden licens overhovedet. Det må være JOTA, der har fået åbnet for denne mulighed. Mon lovgiverne har tænkt på de muligheder jeg beskriver ?
Jeg overvejer seriøst selv at købe mig et klubcall bare for at have muligheden, hvis jeg fx har nogen på besøg, som gerne vil prøve mit radiogrej på HF eller andre steder.
I andre har selvfølgelig også denne mulighed jeg hermed deler med Jer.

----------
mvh

#2  12/03-19 17:09
FINNI SYNDERGAARD

Indlæg: 1757
Svar til #1:
Det er da godt du har delt din viden her på BG.
Dem der går i luften på denne måde er jo stadig unlis.
(Dvs ikke aflagt prøve)

#3  12/03-19 17:14
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #2:
Det er vi såmænd helt enig om Finni.
Men de må fuldstændigt det samme som licens ejeren (mig selv A licens) selvom de ikke har licens overhovedet. Det åbner da for rigtig mange muligheder i hverdagen og ikke kun til specielle arrangementer som JOTA. Der må og kan sendes lovligt hjemmefra QTH´en uden licens. Det er helt som jeg forestillede mig, da jeg læste Bekg. i sin tid. Men om det er meningen at det skal være sådan tja ??

----------
mvh

#4  12/03-19 19:16
Frank Pedersen
Indlæg: 79
Svar til #3:
Man har jo flere muligheder,

en er at man gør lovgiverne opmærksom på at der en kattelem der kunne sømmes til.

En anden er at man offentliggør kattelemmen så så mange som muligt kan gebærde sig i strid med lovens hensigt. Det sætter rigtig gang i æterbetjentene.
Det holder selvfølgelig også gang i diverse trolle på BG der nu har et nyt emne et boltre sig i.

OZ1FQ
ikke medlem af FDM
Ikke medlem af Brugsen

#5  12/03-19 20:26
søren/oz4zat
Indlæg: 560
Svar til #

At der evt er en fejl/mangel i den digitale tilmeldingsprocedure ændrer ikke på det faktum, at en klublicens kun kan udstedes til "juridiske personer" (f.eks. en forening)
Jeg synes det er træls, at man i stedet for at erhverve sig en licens laver alle mulige rævestreger for at træde uden for lovens rammer :-(

ØV !

" Personer, der ikke er i besiddelse af et gyldigt certifikat, må betjene en radioamatørstation, som tilhører en juridisk person (klubber, foreninger m.v.), hvis betjeningen sker under fysisk overvågning af den person, som efter § 17, stk. 1, sidste pkt., er ansvarlig for anvendelsen af radiofrekvenserne. Den ansvarlige person kan i forbindelse med overvågningen lade sig repræsentere af en person, der har et gyldigt amatørradiocertifikat af mindst samme kategori som den ansvarlige person."
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx? id=205127#id864b99f5-e788-4f6e-a790-d705 ec3b5d6b

/søren/4zat

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

#6  12/03-19 20:57
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #5:
Jeg kan ikke se at der er fejl i tilmeldings proceduren. Det er lige efter bogen, og der er ikke noget at komme efter. En juridisk person er fx. en klub eller forening og man sætter hak ved klub. De har lukket op for at alle nu har muligheden for at prøve hvad det vil sige at køre radio under en person, fer har ansvaret.
Måske vi istedet skal betragte det som en smagsprøve for folk som gerne vil prøve at sende, inden de selv tager licens. Det er fx. ikke ligetil for mindre børn at tage en licens tænker jeg. Det er nok i virkeligheden mere et teoretisk “problem” end et virkeligt. Jeg forestiller mig ikke at der bliver trængsel fordi der sidder en masse overvågede ulicenscerede og ævler løs på frekvenserne.

----------
mvh

#7  12/03-19 22:09
Michael Wehnert

Indlæg: 64
Svar til alle :)

Nu inden I hopper i vasken og tror at gud og alle syndige kan hapse sig et kaldesignal f.eks af typen "Klub" eller "Repeater" uden at være i besiddelse af et gyldigt certifikat..
Så er sikringen at man ikke kan søge et Radioamatør call uden et gyldigt brugernummer hos styrelsen, vel og mærke et brugernummer der er registreret til radioamatør virksomhed. Brugernummer er bagved linket til jeres "hundetegn" a.k.a personnummer...
Altså man kan IKKE søge et call UDEN et certifikat!
Jeg har flere brugernumre hos styrelsen og en test af et af mine radiokæde numre, giver mig ikke adgang til kaldesignals Mekka :)

----------
Vy 73 de OZ5WU/Michael
Libertatem Defendimus

ex. EDR member 12353 - ARRL member 3100340794 - RSGB member 322950

#8  12/03-19 22:37
karsten christensen
Indlæg: 144
Svar til #1: vil du dermed sige at hvis feks jeg der har d licens ved at betale 425 frit kan køre på hf
det kunne jeg aldrig finde på ,hvis jeg skal på hf, skal det være på lovlig vis og ik via kattelemme, det er ik god radio ånd
jeg må sige jeg er noget forundret dette kommer fra en a licens, a licenserne plejer da ellers nok at være efter d erne specielt her på bg
min optik er at nogen der ik har licens har intet at gøre på båndet
det er muligt jeg har misforstået dit indlæg, men så ret mig

----------
oz8kc

#9  12/03-19 22:45
Michael jensen
Indlæg: 528
Svar til #8:
Nu er det jo ikke alle "A" der er efter "D"

----------
Medlem af RDE

#10  13/03-19 06:23
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #7:
Ja det er klart, at man allerede skal have erhvervet sig et amatør certifikat før man kan tilkøbe sig et nyt call i klub regi. Ellers ville der være tale om en eklatant fejl.

----------
mvh

#11  13/03-19 06:28
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #8:
Nej det vil det ikke sige. Men du kan med din D licens nemt købe dig et klub call og så må din kone, børn, venner osv. forlyste sig med din radio under din kyndige overvågning under de regler du er underlagt som D licenseret dvs. ingen HF, men 2/70 6meter osv. De må således tale med andre radioamatører eller andre personer uden licens, som også benytter et klub call andet steds.

----------
mvh

#12  13/03-19 06:37
lars

Indlæg: 1587
Svar til #
Det er godt nok ikke nemt at gemmenskue alle de regler :-/
Er de forvirret følg med i næste afsnit :-)

#13  13/03-19 19:44
karsten christensen
Indlæg: 144
Svar til #11: hey per
det ligger mig så fjernt at gøre det, jeg vil kalde det en overtrædelse af vores lov om radio
og gi 425 kr for at undgå loven, gad vide om det er energistyrelsen , læs staten der vil tjene hurtige penge
så blankt nej

----------
oz8kc

#14  14/03-19 02:29
OZ2LPX Boris
Indlæg: 784
Svar til #1:
Per,
Jeg kan næsten læse ud af dit skriv, at det kommer fra vores lille debat på Facebook om emnet.
Nu vil jeg da gerne sige, som det også er anført af andre, at det er dig som opretter af klubkaldesignalet som er ansvarlig for anvendelsen og man kan ikke "bare" komme ind fra gaden og få et kaldesignal, med mindre man allerede selv har erhvervet en licens.
Jeg lagde faktisk også en kopi af Nødradio Danmarks (NRDK) tilladelse op til beskuelse.
Der vil ALTID være brådne kar og det er jo så i sidste ende op til din samvittighed om du vil agere "Klub" selvom du i virkeligheden ikke er det.
Som jeg også skrev i mit indlæg på FB, så har NRDK nogle retningslinier som vi følger sammen med lovgivningen på området, så vores callsign bliver ikke brugt uden at det foregår reglementeret og efter de retningslinier som ENS har udstukket for anvendelsen. Jeg tror altså heller ikke at andre med klub kaldesignal bare skalter og valter med deres anvendelse af deres callsign.

Men du kunne jo evt. henlede ENS opmærksomhed på problemet således at det f.eks blev rettet således at man ikke kan ansøge om klub call uden at være registreret i CVR registret....om end jeg så personligt ikke tror at det vil blive noget som nogen udnytter i en grad så det bliver et problem fremadrettet.

Iøvrigt synes jeg det er en glimrende løsning at man som forening kan få et klub call, for det åbner altså nogle døre for at lave en effektiv promotion og reklame for vores hobby, som jo er i tilbagegang hvad angår antal, - så er det op til os at forvalte den gode løsning, således at den ikke bliver os frataget.

Mvh Boris - OZ2LPX

#15  14/03-19 02:31
Henning Andresen OZ2I

Indlæg: 261
Klub kaldesignaler giver dig ikke et certifikat men bare et kaldesignal. Du får ikke tilsendt et fint lille kort, men derimod et brev som giver tilladelsen til at bruge kaldesignalet i henhold til de gældende regler herfor.
Du kan ikke få et klub-kaldesignal uden du i forvejen har et gyldigt certifikat. så det...

----------
Vy 73 de OZ2I Henning
CW er sjovt - prøv det!

#16  14/03-19 10:08
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #14:
Hej Boris.

Vi er faktisk helt enige. Jeg er bare overrasket over, at der ikke kræves "mere" af en klub i ansøgnings henseendet - det er som skrevet bare et flueben.
Jeg har tidligere skrevet med jurister fra Energistyrelsen og kan se at de også dengang svarede mig,
:CITAT"der er ingen begrænsninger i forhold til hvilken form for klub, der kan få tildelt et klubkaldesignal"
Så det er hverken en fejl eller et hul i Bekg, det er simpelthen meningen med lovgivningen og det må vi så tage til efterretning. Nogen vælger måske at benytte sig af det - andre gør ikke. Jeg tror og håber på, at muligheden kan give os nogle flere radioamatører fordi vi kan give interesserede muligheden for at prøve det af først.

----------
mvh

#17  14/03-19 10:27
lars

Indlæg: 1587
Svar til #16:
Har du et link til ansøgning :-)

lars

#18  14/03-19 10:42
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #17:
Det gør du her: https://indberet.virk.dk/myndigheder/stat/ENS/An soegning_om_aendring_af_frekvenstilladel se

Klik på kaldesignal og vælg klub i rullevinduet.

----------
mvh

#19  14/03-19 10:54
lars

Indlæg: 1587
Svar til #18:
Så blev jeg klubindehaver :-)

call-oz6mc.

#20  14/03-19 12:16
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 794
Svar til #19:
Ja se hvor nemt det var. Tillykke :-)

----------
mvh

#21  14/03-19 13:00
lars

Indlæg: 1587
Svar til #20:
takker :-)

#22  14/03-19 14:57
Hauge
Indlæg: 127
Svar til #21:
Jeg kan simpelthen ikke lade være at spørge.
Hvad så i den situation, hvor en D licenseret med et klub call har besøg af en A licenseret (uden klubcall)
Må de ulicenserede så sende på HF ? A overvåger jo D som igen overvåger de ulicenserede. Det er godt nok kompliceret.

----------
...
Hauge

#23  14/03-19 17:20
lars

Indlæg: 1587
Svar til #22:
Jeg tror det er startskuddet til at det hele bliver frit således at der kun findes en licens type. Der bliver jo lempet mere og mere på reglerne, bare se med det nye klubcall der kan alle komme direkte ind fra gaden og køre radio helt på lovvlig vis.

#24  14/03-19 18:28
OZ7XF
Indlæg: 140
Svar til #22:
Hauge. Det er netop ikke kompliceret idet bekendtgørelsen giver mulighed for, at ejeren, den juridiske person, kan lade sig repræsentere af en anden med gyldigt certifikat.

Der er derfor IKKE, som du skriver, tale om, at A overvåger D som igen overvåger de ulicenserede, men om, at A overvåger de ulicenserede, samt eventuelt B og Dere under anvendelse af den juridiske persons kaldesignal og station for så vidt gælder udsendelser som B og D ikke i forvejen har tilladelse til med hensyn til bånd og effekter.

Redigeret 14/03-19 18:41
#25  14/03-19 20:51
OZ2LPX Boris
Indlæg: 784
Svar til #16:
Jeg tror at vi skal se det som en håndsrækning til vores hobby, som er givet i tillid til at vi så også forvalter det med omhu at vi har fået den mulighed.
Jeg tror næppe at nogen radioamatør med respekt for sig selv og sine medamatører, vil gøre sig skyldig i med fortsæt at lave noget ulovligt.

Så lad os i stedet glæde os over alle de muligheder vi tildeles som kan gavne vores hobby og medvirke til at vi får lidt nemmere ved at promoverer hobbyen.

Mvh Boris - OZ2LPX

#26  15/03-19 12:05
Max N. Sørensen
Indlæg: 95
Svar til #25:
Det her gir jo uanede muligheder for rigtig mange medamatører og ikke amatører iøvrigt.

Jeg har lige været inde og tælle og der er så vidt jeg kan se 307 klubcall pt. mon ikke det tal stiger over den næste tid. Det kunne jeg godt have på fornemmelsen.

----------
73 / Max
Jeg lytter på alle amatørbånd.

#27  15/03-19 21:12
john brandstrup
Indlæg: 36
Svar til #26:
Jeg håber at det bliver forbudt. Det er absolut ikke amatør ånd.

#28  15/03-19 22:34
OZ5DM

Indlæg: 268
Super fedt at vi som radioamatører, aktivt kan være medvirkende til at kommende radioamatører kan få smag for vores fantastiske hobby.

Jeg forstår ikke det negative fokus som nogle i denne tråd, fører til torvs i forbindelse med denne ordning som på sigt kun kan være til gavn for alle.

Ordningen kan vel rettelig sammenlignes med uddeling af smagsprøver - smagsprøver som givetvis vil være vanedannende for en del og i sidste ende vil bidrage til den ellers noget spinkle fødekæde af radioamatører.

Hvad angår profetierne om muligt misbrug, mener jeg at disse vil blive gjort til skamme, da langt størstedelen af os certificerede radioamatører, er samvittighedsfulde og fornuftige mennesker som ingen interesse har i at underminere vores eget fundament, gennem brud på gældende regler.

Go fornøjelse med hvervningen af kommende radioamatører gennem åbne events og lignende, et klub call er et rigtigt godt værktøj til dette.----------
73 de OZ5DM/David

#29  16/03-19 01:55
OZ2LPX Boris
Indlæg: 784
Svar til flere....
OZ5DM , - vi kunne aldrig blive mere enige.

- Og jeg forstår heller ikke det negative fokus, på noget som faktisk er positivt.

- Skulle vi prøve at se lidt faktuelt på det ?

Gns. alderen for radioamatører er HØJ i DK, - for høj!
Vi har ALDRIG haft så meget at byde på i vores hobby som vi faktisk har nu. Alt indenfor ny teknologi ligger for vores fødder som det rene ta´selv bord, men det skal videregives til den næste generation og det ser jeg som en fælles opgave uanset hvilken interessegren man dyrker og hvilke foreningstilhørsforhold man har.

Hvis VI i fællesskab skal videregive hele den her vidunderlige "legeplads" til vores efterkommere, så tror jeg det er vigtigt at rette fokus derhen og få JA-hatten spændt ekstra godt fast.

De senere år er der blevet brugt alt for meget tid på spetakel radioamatører imellem og det er en ren KAMP at lave noget nyt, en alt for stor og trættende kamp!

Jeg har selv mærket den kamp på egen krop, fra vi tilbage i ca. 2013 så småt begyndte at starte Nødradio beredskab op, - jamen vi startede jo nærmest en krig uden at vi vidste det og vi startede bare op af bakke og brugte en H...... masse unødig tid på at kæmpe og forklare os. Jeg husker godt balladen hvor mine medamatører blev direkte vrede og med forbandelser fortalte os at vi S.....ikke skulle til at drive nødradio på amatørfrekvenser!!
Heldigvis er den tendens vendt siden vi startede en egentlig forening i 2016 og heldigvis vinder vi anerkendelse for vores arbejde, ikke bare omkring vores kamp for at skabe et arbejdsdygtigt beredskab, men også i vores bestræbelser på at tiltrække nye amatører og informerer om hobbyen så godt det er muligt.

Vi er ikke de eneste som kæmper for at udbrede kendskabet og fremme vores fælles hobby, det er der mange lokalafdelinger som også gør, ligesom der rent faktisk også er arvarter af elektronikinteresserede der gør, men dem bliver man så også lidt halvsure på for "de skal ikke tro at de er noget"...og tænk sig engang...de søger et klubkaldesignal så alle...revl og krat nu "bare" kan køre radio !!! (Ironi forekommer).

Vi er egentlig nogen som er trætte af det tyranni, specielt fra radioamatører som overhovedet ikke er aktive med NETOP at fremme hobbyen!

Jeg gik sideløbende med mit formandskab for Nødradio Danmark (NRDK) ind i JOTA sidste år og det er så et rent personligt ønske om at gøre noget i en anden retning sideløbende med NRDK og jeg har sådan set tænkt mig at fortsætte arbejdet med JOTA, selvom man også der stadig oplever kritik af at de unge mennesker nogle få dage får lov at invaderer vores fælles frekvensbånd.
Det er så nemt at udøve kritik af f.eks JOTA, hvis man bare sidder hjemme i lænestolen og aldrig har medvirket og set den ildhu hvor med det planlægges og føres ud i livet.
De unge mennesker som jeg var sammen med i Kjellerup og som er dem der styre og organiserer JOTA der...dem kunne mange gamle radioamatører F....lærer noget af, - personligt er jeg imponeret af deres ledelsestalenter...det er SÅ imponerende. Vi skal stå tidligt op for at nå dem til sokkeholderne !!

Men ved I hvad ???
Fælles for ALLE os som lægger en H....... masse arbejde i alle de her tiltag for at fremme hobbyen, vi skal mødes af 2 ting som vi er trætte af.
1. Evig kritik
2. Manglende opbakning

Vi som gerne vil fremme hobbyen på forskellige måder, vi har noget andet til fælles, nemlig at det er rigtig rigtig svært at få alle i andre ud og hjælpe til !
Brug dog tiden på at hjælpe os istedet for at kritiserer os, - vi har brug for jer og jeres erfaring. - Ja, det kan da godt være at nogen af jer er kommet op i alderen, men vi har stadig brug for jeres viden og ekspertise i mange henseender, men vi har ikke brug for jeres evige kritik. Vi ved godt hvor vi skal henad og vi skal nok lede i den retning, - prøv at være positive overfor den moderne måde at lede slaget på, - de unge er faktisk gode til det, hvis vi ældre bare læner os lidt tilbage og slipper tøjlerne og gør det på deres måde imens vi hjælper til der hvor vi er gode, nemlig på teknikken.

Vi er så stinkende heldige at der er sket en liberalisering af lovgivningen, bla. med callsigns til klubber og andre aktiviteter som f.eks JOTA etc og det tager den unge generation stille og roligt til sig, men lad da vær med at skyde dem i skoene at de vil misbruge det, - vi har ikke eet eneste eksempel på misbrug af klubcallsign endnu og det vil undre mig om det sker, for de unge er faktisk ret ansvarsfulde, hvis nogen ikke har opdaget det endnu, - specielt dem der har med JOTA at gøre, - de spørger hellere engang for meget end een gang for lidt.

Vi mangler faktisk rigtig rigtig mange aktive radioamatører i alle de aktivitetsfremmende foreninger og engagementer, så prøv at skifte skjorten ud med en lidt mere tidsvarende skjorte og kom ind i kampen...vi har det faktisk rigtig sjovt og hyggeligt rundt omkring :-)

Mvh Boris - OZ2LPX

#30  16/03-19 05:29
OZ7XF
Indlæg: 140
Svar til #29:
Nej Boris. Gennemsnitsalderen er ikke for høj. Den er Høj. Og det er der flere årsager til.
Den vigtigste årsag er nok, at de få, der tror, at de kan bidrage positivt til amatørradioens udbredelse, beskæftiger sig med alt andet undervejs.
Det drejer sig primært om at forholde sig til, hvad amatørradio er, og navnlig ikke er. Erkende amatørradioens begrænsning, og gøre denne begrænsning til amatørradioens styrke. For amatørradio er i sig selv udfordrende til et helt livs hobby-beskæftigelse. Det er det, der gør den unik. Alle, nærlig fra spæd til grav kan være med. Være med på alt lige fra løbehjul over motorcykel, læskur og handicapscooter til sygeseng.
Radiosport er en sport for hele livet. Men det er også en sport, man kan hoppe ind og ud af igen, og igen.

7xf

Redigeret 16/03-19 05:47
#31  16/03-19 08:20
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 264
Svar til #27:

Hej John

Skulle vi ikke åbne en "undergrundsradioamatørcafe" - alle der kommer ind kan få radioamatør smagsprøver :-)

PS: Indlægget er ment i positiv radioamatørånd og jeg har udvekslet mange radiobølger med John :-)

----------
Glenn, OZ1HFT

#32  16/03-19 08:26
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 264
Svar til #29:

Hej Boris

Du skal blot sætte ordet "klima" foran nødradio: Klima-nødradio - så vil det ride med på klimamoden. (QRP rimer på klima-nødradio (klima-radio) ? )

Spinner du klima-nødradio sammen med unge mennesker ("ungeråd"), så er du på linje med regeringen :-)

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 16/03-19 08:30
#33  16/03-19 13:15
OZ7XF
Indlæg: 140
Svar til #32:
Rolig nu, Glenn :-)

Først må vi ha´en hævelse af hastighederne:
http://www.trm.dk/da/nyheder/2017/hoejere-hasti gheder-paa-udvalgte-landeveje-og-motorve je

Derefter må vi ha´en Klimaminister, der med hjælp fra veluddannede skoleelever, bliver overbevist om, at hastigheden nødvendigvis skal ned for de 2,53 millioner personbiler, som Danmarks vognpark består af for tiden. For det er jo soleklart, at det er i denne helt store mængde, der virkelig kan rykkes klimamæssigt, når vi pludre transport.
http://www.vejdirektoratet.dk/da/viden_og_data/ statistik/trafikken%20i%20tal/hvor_stor_ er_bilparken/sider/default.aspx

Det rokker ikke meget i det helt store regnskab, at en ivrig overborgmester lover udskiftning fra diesel til el på kommunens buspark på 350 stk.
Om de første 43 bestilte stk er af italiensk oprindelse i lighed med IC4, har jeg ingen anelse om. Andre kan sikkert levere ligeså uprøvet materiel.

Intet under, at en undervisningsminister er i færd med at beskære undervisningen, og at en politiker på den yderste højrefløj vil forbyde demonstrationer på skolerne.

Skulle nogen være i tvivl, er ovenstående skrevet med en høj grad af sarkasme over vor politiske dygtighed.


Redigeret 16/03-19 13:32
#34  18/03-19 08:39
Max N. Sørensen
Indlæg: 95
Jeg har omtalt det her emne i verdensomspændende facebook gruppe og der har været meget store response fra mange forskellige lande. De fleste synes det er en rigtig god ide.

Det viser sig at det i rigtig mange lande er på helt samme måde som i DK. Der er ikke noget specielt ved de såkaldte klub call. Nogle lande har mere strikse regler andre mindre.

I nogle lande behøver man ikke engang at oprette et klub call, men ens egen licens giver dirkete adgang for at alle må sende under licensindehaverens kontrol og overvågning. Så mon ikke vi snart får en enhedslicens uden graduering som det har været omtalt i mange år ?

----------
73 / Max
Jeg lytter på alle amatørbånd.

#35  18/03-19 08:46
lars

Indlæg: 1587
Svar til #34:
tror det er tæt på,

#36  18/03-19 09:24
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1318
Svar til #34:
Det kan da være, men så tror jeg på, at den nuværende " B" licens vil blive vejledenne. Det bliver næppe "D" certifikatet.----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#37  18/03-19 10:20
Michael jensen
Indlæg: 528
Svar til #36:
Enig, D certificerede er ikke rigtige radioamatører.

----------
Medlem af RDE

#38  18/03-19 10:46
lars

Indlæg: 1587
Svar til #37:
Så er det godt man ikke er sådan en :-)

#39  18/03-19 20:21
OZ5DM

Indlæg: 268
For den som måtte have interesse, brillierer vores alles Max, på HAM RADIO 2.0- et ellers seriøst forum på FB, med følgende indlæg:

Max Sørensen
13 hrs

*BREAKING* Now NON licensced people can legally transmit on all hamradio frq in Denmark.
The rule is if somebody has a ham license they can buy a xtra club call. Nothing else needed only money. Then they can invite people from the street to use their ham gear and let them transmit with other hams on all frequencies. They must do the exact same at the hamoperator in Denmark its 1KW on HF and VHF / UHF. The radioamateur has to be next to guy and make sure everything is done ok thats all. It is legal by the law now ????

Sensationslysten kender tilsyneladende ingen grænser, omend virkeligheden skal "modificeres" en del for at opnå den ønskede effekt.

At der ikke er tale om BREAKING news, er de fleste nok bevidste om, da der er tale om et efterhånden åregammelt tiltag som dog ikke har hold i den af Max, fremførte virkelighed.

----------
73 de OZ5DM/David

#40  18/03-19 23:22
kai Kanstrup

Indlæg: 24
Svar til #27:
Ja her åbner de jo op for at en hustand på 8 eller flere Frit kan snakke i radioen, både børn koner kærester og andet som ikke har noget at gøre på radioen ud over at lytte, ABSOLUT, ikke prisværdigt,

----------
oz1kai
http://www.bamse.com

#41  19/03-19 00:03
OZ5DM

Indlæg: 268
Tænker det er på sin plads at læsere og deltagere i denne tråd kan få et lille indblik i det juridiske omkring det her debatterede emne.

De relevante dele er her sakset, for lettere tilgængelighed:

§ 14. Energistyrelsen udsteder certifikat i kategorierne A, B eller D til anvendelse af radiofrekvenser i amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten til personer, der har bestået en prøve, jf. §13.

§ 17. Energistyrelsen udsteder til personer, der har et gyldigt certifikat, efter ansøgning et personligt kaldesignal, herunder kaldesignal til ubemandede radioanlæg, til brug for anvendelse af radiofrekvenser i amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten. Kaldesignal kan ligeledes udstedes til juridiske personer, hvis en person, der har et gyldigt certifikat, jf. § 14, er ansvarlig for anvendelsen af radiofrekvenserne.

Bilag 4, stk 3. Krav og begrænsninger
pkt 6) Personer, der ikke er i besiddelse af et gyldigt certifikat, må betjene en radioamatørstation, som tilhører en juridisk person (klubber, foreninger m.v.), hvis betjeningen sker under fysisk overvågning af den person, som efter § 17, stk. 1, sidste pkt., er ansvarlig for anvendelsen af radiofrekvenserne. Den ansvarlige person kan i forbindelse med overvågningen lade sig repræsentere af en person, der har et gyldigt amatørradiocertifikat af mindst samme kategori som den ansvarlige person.

Bekendtgørelsens fulde tekst kan læses her:

http://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx? id=205127#id864b99f5-e788-4f6e-a790-d705 ec3b5d6b

Dette er de hårde facts, om man kan lide det eller ej.

Bemærk at bekendtgørelsen er dateret til d.10. august 2016, nyhedsværdien må derfor siges at være noget begrænset.

God fornøjelse.

----------
73 de OZ5DM/David

Redigeret 19/03-19 00:10
#42  19/03-19 01:14
OZ2LPX Boris
Indlæg: 784
Svar til Max N.Sørensen

Hvis det forholder sig sådan at omtalte Max Sørensen som OZ5DM henviser til i sin kopi, er dig, - så må jeg sige at jeg er overordentligt skuffet over din udlægning. Det kan du ikke være bekendt !

Vi er en del radioamatører, som faktisk arbejder på at folk får en positiv opfattelse af vores hobby og noget af værdien i vores hobby ligger faktisk i det faktum at man ikke "bare" kan køre løs på vores tildelte frekvenser.
Du får det i dit indlæg som OZ5DM citerer, det til at lyde som om der ingen restriktioner af betydning er og det ved du godt er usandt, hvilket faktisk også fremgår af de paragraffer som OZ5DM har lagt op til gennemlæsning i sit indlæg nr. 41.

Mvh Boris - OZ2LPX

#43  19/03-19 05:17
lars

Indlæg: 1587
Svar til #40:
bare vent, tør dine øjne og kom ind i 2019, Det bliver meget værre. Det er kun et spørgsmål om tid så bliver der også lukket op på hf for alle dem der kun har en D licens. :-)

#44  19/03-19 06:44
OZ7XF
Indlæg: 140
Svar til #34:
Kære Max

Det specielle ved et "klub call" er, at det ikke relaterer sig til en fysisk person.
Det er jo rigtigt godt, når en klub, som klub f.eks deltager i contest. Det er det, der er hele idéen med at kunne tildele kaldesignaler til juridiske personer. Det er IKKE certifikater, der tildeles juridiske personer.
Selvfølgelig skal man i den forbindelse vide, hvad en juridisk person er for en størrelse:
http://www.foxylex.dk/juridisk-ordbog/juridisk- person/


Derudover har der været en lang tradition Verden over, at spejderbevægelser kan deltage uden, at den enkelte spejder har certifikat, men er overvåget af en fysisk person med certifikat. Tidligere var det sådan i Danmark, at der skulle søges om tilladelse fra gang til gang. Dette er for få år siden ændret til, at spejderne, som klub kan have et eller flere faste klubkaldesignaler. Der er imidlertid ikke ændret på, at anvendelsen skal være overvåget af en fysisk person med certifikat, der dækker den radioamatørtjeneste, som spejderne / klubben anvender i den aktuelle situation.

Jeg håber ikke, at den nuværende ordning med graduerede certifikater ændres. Det ville være ærgerligt for dem, hvis tekniske kunnen ikke rækker til et generelt certifikat. For tro endelig ikke, at der slækkes på kravene, internationalt.

Hvis du sætter dig i, hvad der foregår i ITU, bliver du oplyst på et højere niveau. For tro endelig ikke, at det er Styrelsen i Danmark, der har opfundet den dybe tallerken. Det er i det internationalt samarbejde mellem landenes frekvensadministrative myndigheder, det foregår.
Og når der sidder mange til bords, er ændringer nærmest umulige at få gennemført. Det er det, der er styrken, men også svagheden ved mængden i et demokrati.

Redigeret 19/03-19 07:25
#45  19/03-19 08:16
Michael jensen
Indlæg: 528
Svar til #42:
Max er kold i r*ven, han er kun ude på at Trolle.

----------
Medlem af RDE

#46  19/03-19 08:34
lars

Indlæg: 1587
Svar til #45:
Så har i jo meget til fælles :-/

#47  19/03-19 09:09
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1001
Svar til #46:

Michael Jensen har ofte divergerende meninger med mig, er også af til lidt drillesyg, men han er ikke nogen Internet-troll. Den slags beskyldninger er noget pjat.

Svar til #44:

Tak til OZ7XF for trådens absolut bedste indlæg. Dejligt at tingene af og til bliver sat på plads på en koncis måde.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

QRV på RTTY, PSK 31 & 63, diverse JT-designs, JS8Call samt FT8 og FT4.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Denne tråd er lukket for nye indlæg