Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
131 online brugere
3087 online annoncer
SælgesKøbes

HF-amatørers QSL/QSL-kort i 2020?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  21/01-20 12:56
Folmer Zierau
Indlæg: 12
Hej alle som benytter amatør licens på HF.

Jeg har brug for gode forslag mht. QSL for HF forbindelser. Og jeg tror der er flere begyndere, der kan have glæde af jeres erfaringer.
Jeg er kommet igang igen (CW på HF) efter QRT i mange år. For ca. 40 år siden kørte jeg lidt på HF med noget simpelt home made. Dengang ønskede næsten alle QSL-kort, og jeg modtog nok fra over 90 pct. (via EDRs bureau). Det var til at klare, da jeg ikke var så aktiv/effektiv.

Mit "nye" grej og forholdene er heller ikke optimale nu: IC-728, flerbånds trådantenne oppe under taget - plus masser af støj. Det bliver ikke til mange DX QSOer, og det er ret sjældent at der bedes om QSL.
Jeg har en del ubrugte QSL-kort, som jeg godt vil sende til novicer og DXere, der ønsker det (og har tilmeldt mig EDRs bureau).
Jeg skriver i øvrigt stadig i min gamle logbog indkøbt i 1970, hi.
Selvom jeg har læst at mange benytter et logprogram på pc, er jeg ikke lige faldet over noget velegnet til min gamle Mac PC. Logning via et simpelt Webinterface ville måske være en god ide.

Så fandt jeg på www.qrzcq.com at der nogle gange står hvilken QSL der benyttes. Der vises fire muligheder: eQSL QSL, Bureau QSL, Direct QSL og LoTW QSL
Flere benytter fx. eQSL, men ofte står der "no" ved dem alle. De to midterste giver vist sig selv. Nogle få har anført i deres beskrivelse, at de benytter en QSL manager (eller de er QSL manager for en anden).

1. Hvad benytter I mest til QSL?

2. Men hvad anbefaler I, hvis man gerne vil gøre det lidt nemt og enkelt* (helst uden at skulle benytte særlige PC-programmer)?
* forstået på den måde at behovet ikke er så stort, jeg deltager ikke i contests og samler ikke sammen til diplomer etc.

3. Så har jeg lige fået et aktuelt spørgsmål:
Det lykkedes mig i går eftermiddag at køre K3Y/5, og OP bad om at få QSL (han havde åbenbart drejet monsterantennen den rigtige vej og hørte mine små pip).
Nu er K3Y/5 jo en særlig SKCC station (i MS), og jeg kan ikke gennemskue hvad jeg bør gøre mht. QSL?
Op oplyste sit navn, og jeg kan se på SKCCGROUP.com at det stemmer med deres plan, og hans call var anført.
Skal jeg sende et kort til K3Y/5 eller evt. til op's call?

Jeg glæder mig til at blive klogere og læse jeres gode forslag.
Beklager, hvis mit indlæg blev lidt langt.

Venligst
Folmer

----------
Folmer
OZ1FZ

#2  21/01-20 14:15
Hans
Indlæg: 239
Svar til #1:


bruger kun eQSL nu

Brugte meget pap qsl kort for i tiden men nu er jeg ikke med i steder hvor det kan sendes via mere.

Så det går nok den vej

#3  21/01-20 17:10
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1556
Svar til #2:

Det er værd at bemærke her, at eQSL oftest ikke er gangbare til evt diplomer etc

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#4  21/01-20 17:34
Verner Qvotrup
Indlæg: 134
Svar til #1:

Hej Folmer

Først velkommen tilbage på HF.

QSL/QSL-kort er en svær en at diskuterer, da der er mange meninger. Så jeg vil holde mig til, hvad jeg har gjort siden min certifikaterhvervelse i 1973.

Indtil for få år siden, anså jeg QSL kort som værende en væsentlig del af vores hobby. Jeg skrev QSL kort til enhver QSO, medmindre modparten frabad sig dette i QSO'en.

Efter mine 20 år som en QRT radioamatør, startede jeg igen i 2011 og fortsatte med QSL som jeg plejede før jeg gik QRT.

Jeg undrede mig over, at når jeg fik en pæn stor pakke fra EDR bureuet, så var næsten halvdelen mine egne kort, som blev sendt retur, fordi de var uanbringelige.

Mange var ikke medlem af et bureau og ville kun have QSL-kort direkte (inkl. 2-5 USD). Nuvel, det blev/er en dyr omgang, især da det danske postvæsen opkrævede en ganske høj porto.

Så for et par år siden tog jeg den beslutning, at kun sende kort til dem, der direkte bad om det, samt naturligvis svare på de QSL-kort jeg fik, enten direkte eller via bureauet.

Da det nu er ganske få (ca. 100 stk. hver 3. måned), printede jeg selv mine kort på blanke A6 kartotekskort. Nutidens printere kan lave ganske flotte kort, men hvis du vil lave mange, så er det billigere, at få dem trykt på et trykkeri.

Mange, men desværre ikke alle, udveksler i dag QSL elektronisk, enten på LoTW eller eQSL. Begge har fordele og ulemper.

eQSL: Det er forholdsvis nemt at tilmelde sig og du får et "QSL-kort", som du kan gemme på din computer eller printe dem ud. QSL via eQSL kan desværre ikke bruges til andet end eQSL's egne diplomer.
Så hvis du er ligeglad med diplomer, så er eQSL en oplagt mulighed.

LoTW: Lidt mere besværligt, at tilmelde sig, men er nok den mest benyttede elektroniske QSL metode. LoTW QSL kan p.t. bruges til diplomet over alle, DXCC, samt til WAZ, WPX og WAS. Du får IKKE noget kort, men blot en liste med matchede QSO'er.

Så hvis du kun vil sende papir QSL til nogle ganske få, så lav dem selv. Blanke A6 kartotekskort kan købes i enhver boghandel eller på nettet.

Et godt tegneprogram til din computer er også en fordel. Der er masse af muligheder, tegninger mm.

PS (tilføjet):

Send altid QSL til det call du har kørt, medmindre han/hun har oplyst en QSL-manager. Så sender du naturligvis til manageren.

Det skal naturligvis fremgå, at kortet er til det call du har kørt, men sendes til managerens call, anført i feltet "QSL via"


----------
OZ9XU - Verner

Redigeret 21/01-20 17:52
#5  21/01-20 17:46
Sven Lundbech
Indlæg: 315
Svar til #1:

Ad 1 og 2: Jeg bruger lige som dig papirlog, og det vil jeg med dit behov anbefale dig at fortsætte med.

Det er absolut det enkleste i forhold til at skulle sætte sig ind i de komplicerede elektroniske logprogrammer, når dit behov ikke er særlig stort. Jeg har f.eks. selv stort set opgivet Logbook Of the World, da opsætning, opdatering og inddatering er yderst kompliceret, og jeg glemmer det fra gang til gang...

Hvis du senere skulle få lyst til at ansøge om diplomer, f.eks. DXCC, så er det til at overse at indtaste de normalt forholdsvis få forbindelse på en tabel på ARRLs hjemmeside.

Ad 3: Du skal slå K3Y/5 op på qrz.com. Så bliver du bedt om at slå K3Y op i stedet for, og der er alle QSL oplysninger, også hvis enkelte operatører har bedt om QSL.

73, OZ7S Sven

#6  21/01-20 18:49
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 192
Spørgsmål til alle:

Hvilken QSL kort program kan anbefales ?
Altså et program hvor man selv kan designe sit QSL kort med billede(er) osv.. ?


#7  21/01-20 19:52
Jørgen OZ0J
Indlæg: 393
Svar til #1

Hej Folmer

Velkommen tilbage på HF. Jeg er en af dem, der har været aktiv mere eller mindre siden 1991.

Jeg er i den modsatte grøft af #4 og #5, men det er mest fordi, jeg jagter nyt på DX-fronten. Og så er jeg lidt miljøskadet af mit erhverv, hvor jeg som revisor og bogholder skal indtaste/indberette de samme tal flere steder. DET bliver man hurtigt træt af, og så kommer PC’en på arbejde.

Jeg kender ikke så meget til æbleprodukter og dermed Mac PC, da jeg altid har brugt Windows. Jeg kan dog anbefale, at du læser OZ3EDRs Nyhedsbrev december 2019 fra side 16. Du finder det på http://oz3edr.dk/?Nyhedsbrev side 16 og frem (Andre må gerne læse med)

Hvis du mangler en dansk vejledning til at komme i gang med LoTW, så kan du bestille min manual via https://oz0j.dk/download/ (det gælder også andre)

Som #4 er inde på, så er det rasende dyrt at sende QSL kort direkte ud af Danmark. Også her er jeg en af dem, der blev trætte af PostNord og deres ”service”, så jeg har startet min egen lille ”gesjæft” med at sende kuverter med QSL kort via Tyskland til en noget anden pris. Se mere på https://oz0j.dk/direkte-qsl-kort-via-tyskland/

Jeg vil anbefale, at du starter med at klarlægge dit behov for, hvad du ønsker med dine QSO’er. Og her mener jeg fx, om du ønsker at jagte DX (med dine dårlige forhold), diverse awards, contester eller noget helt andet. Uanset hvad, så er det absolut nemmest at have dine QSO’er i et logprogram, så du kan holde styr på det hele. I LoTW kan du indtaste QSO’er manuelt og uploade dem bagefter, men det er noget nemmere at sende en fil – og hente en bekræftelsesfil bagefter.


Svar til #5 (og andre interesserede):

Jeg holder foredrag om LoTW og Clublog i EDR Frederikssund d. 12. februar, og om Clublog i EDR Struer d. 2. februar. Jeg ved, at gæster er velkommen begge steder.


Svar til #6:

Jeg har valgt at få trykt QSL kort. Jeg bruger http://coolqsl.com/qsl_inside.php?ID=4&wersja_l anguageowa=2 og det kan dårligt gøres billigere. Jeg bruger DX4WIN som logprogram, og her er logprogrammet sat op til, at jeg kan printe QSO data direkte på QSL kortet. Igen dovenskaben længe leve.

Jeg mener, at på https://www.dxmaps.com/vqlog.html kunne man uploade billeder til QSL kort. Jeg har ikke brugt programmet i rigtig mange år, så det kan være ændret.


----------
Jeg er stoppet med indlæg på BGs forum på grund af BGs censur.

Jørgen, OZ0J

Redigeret 21/01-20 19:53
#8  21/01-20 20:31
Verner Qvotrup
Indlæg: 134
Svar til #6:

Jeg bruger Microsoft Publisher til at lave forsiden. Forholdsvis simple tegninger, samt mine kaldesignaler (manuel afkrydsning). Udprintes i et antal mellem 30-50 ad gangen.

Til QSO data har jeg kreeret et lille simpelt program, som læser databasefilerne (MS Access) og udskrives på bagsiden af kortet.

Denne funktion kommer i en af de næste versioner af Ham Radio de Luxe, som er mit logprogram.

Til #7:
Jeg jagter da også DX og helst nye lande :-). Jeg er blot ophørt med at sende QSL-kort til enhver QSO. Nye DX'er og båndlande får stadig et QSL-kort, direkte eller bureau, med mindre de benytter LoTW.

I øvrigt benytter jeg både eQSL, LoTW, Clublog og QRZ.COM log. Oplader dem dagligt, det tager ca. 30 sekunder til alle 4.


----------
OZ9XU - Verner

#9  21/01-20 22:52
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1402
Svar til #6:
F.eks et hvilket som helst tegne program du i forvejen kender!

vh erik

----------
Mest SWL :-)

#10  21/01-20 23:27
Niels Rasmussen, OZ4AAL
Indlæg: 22
Svar til #1:
Jeg bruger VQlog, og når QSOen bliver lagt ind, får jeg at vide, om den pågældende station er på LOTW.
Jeg har selv lavet mit qsl-kort med foto fra nettet og en solid gang Photoshop. På bagsiden af kortet findes de tekniske oplysninger, der ligger som en WORD-fil.Forsiden er en PSD-fil, der let kan redigeres i Photoshop. Jeg har lavet en mappe med de lande, jeg har kørt, og da jeg kun mangler 8 entities, er jeg fint tilfreds med bekræftelse på LOTW, med mindre stationen anmoder om et QSL-kort. Rigtig mange stationer anvender OQRS, hvor man oplyser data på de forskellige QSOer, og returportoen betales typisk med Paypal. Som allerede nævnt er der mange muligheder, så du skal finde den metode, der passer dig bedst. Endelig er der SWL-kort. Dem besvarer jeg altid.

God fornøjelse ;o)
73 de OZ4AAL, Niels

----------
OZ4AAL

#11  22/01-20 03:38
Deleted user
Indlæg: 446
Svar til #1:

Hej Folmer, og velkommen tilbage på HF.

Til at holde styr på mine QSOer har jeg forsøgt mig med forskellige logprogrammer, men jeg er altid vendt tilbage til Ham Radio de Luxe, da det med det program har været let at have selve programmets database liggende på et web-hotel ude i byen, og således, at det er denne MySQL-database, der skrives i ved enhver indtastning. Jeg kan derfor tilgå samme database simultant fra alle mine PCere og fra de fleste steder i verden, hvis jeg skulle have lyst til det.

Og ja, Jeg er lige så doven som OZoJ og føler derfor ingen trang til at indtaste det samme flere gange eller mase rundt med ADIF filer mv.. I en årrække har jeg derfor haft DXKeeper fra dxlabsuite.com kørende i baggrunden af Ham Radio de Luxe til at tage sig af synkroniseringen til og fra LOTW og eQSL. Jeg har endnu ikke taget stilling til om Ham Radio de Luxe´ses nyere service med hensyn til LOTW og eQSL opfylder mine krav til minimale indtastninger, hvorfor jeg stadig anvender DXKeeper i baggrunden.

Jeg nyder på ingen måde papkort. De fylder ret hurtigt godt op i landskabet, er besværlige at flytte og koster efterhånden kassen at sende. Så det er yderst sjældent, at jeg deltager i det show.

Jeg ser, at du bruger www.qrzcq.com. Jeg kan i stedet anbefale www.qrz.com, da de ikke, som f.eks www.qrzcq.com, stjæler deres oplysninger fra andre sites lukkede del.

Jeg kender intet til SKCCGROUP. For mig at se virker det ikke som om egentlige udvekslinger af papkort er en del af processen.
Kender du forøvrigt: http://www.socwa.se/
Der har været flere danske deltagere, og du burde kunne række de fleste i Skandinavien på de rette tidspunkter.

Redigeret 22/01-20 03:59
#12  22/01-20 07:48
John Jensen / OZ3PAX
Indlæg: 57
Svar til #1:
Jeg bruger LOG4OM som logpram. Det er gratis - det kan meget - men det er op til den enkelte, hvor mange funktioner, man vil gøre brug af.

Og til papir-qsl har jeg i mange år brugt GLOBALQSL til QSL-kort. Kan varmt anbefale deres service.

Fra deres website: "Forget about spending expensive time and big money for QSL cards printing, filling out, sorting and sending!

No need no more to write yourself QSL cards or print labels! Don't sort your out-going cards, no more trips to the out-going and in-coming QSL bureau.

You only pay for the amount of cards you use, no loss of cards.
Don't waste time, enjoy ham radio and the fun of getting QSL cards without the burden of writing them."

Jeg besvarer konsekvent altid alle SWL-rapporter.

LOG4OM.COM

GLOBALQSL.COM

Ønsker dig held og lykke.

Vy 73 de OZ3PAX


----------
John OZ3PAX

#13  22/01-20 08:20
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 488
Svar til #1:
Hej Folmer
Først tak for udmærket qso på 30 meter, fine signalforhold.
Som du selv var jeg i mange år ikke qrv, nemlig perioden mellem august 1976 og medio november 2009.
Som du selv benytter også jeg CW.
Ligeså flot du til CW benytter en gårdpumpe, en sådan er den bedste måde at få rytmen i CW ind på ryggraden.
At du ifølge dig selv ikke er hurtig til CW, det er uden betydning, det er en hobby vi har, jo flere qso ´er (CW) du afvikler, jo hurtigere går det.
Mht. dine antenneforhold, da vil du blive forbløffet, selv "primitive" opsætninger af sådanne giver gode resultater.
Mht. QSL kort, eQSL eller LOTW følgende:
eQSL kan ikke benyttes til diverse diplomer.
Læs gerne indlægget af Verner//OZ9XU, Verner´s indlæg rammer plet.
LOTW kan være noget besværlig at benytte, du kan jo bede Jørgen//OZ0J om at få tilsendt den manual som Jørgen har oversat til dansk, samme gælder manualen om Club Log. Jørgen//OZ0J opfordrer dig i et indlæg at få tilsendt den danske udgave af LOTW manualen, denne sendes også til andre oplyser Jørgen, fint nok, jeg selv har også behov for en sådan, derfor vil også jeg bede om at få tilsendt denne.
Held og lykke, ikke mindst: Velkommen tilbage på HF CW.
Vagn//OZ1OXQ

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

Redigeret 22/01-20 08:26
#14  22/01-20 19:00
Preben Larsen
Indlæg: 285
Svar til #1:

Jeg anvender selv LOTW Eqsl Clublog og QRZ.com
Papir qsl kun fra DXexpiditioner...og på opfordring=svar.

Hvis du vil overvinde dig til at bruge en computer.

Så prøv at se på DXLAB, en samling gratis programmer til radioamatører,
log delen DXKeeper indeholder det man behøver til LOTW Eqsl Clublog

Samt mulighed for at printe Qslkort, konvolutter direkte fra programmet.
OG ikke mindst kan man holde styr på DXCC lande og lave en masse statistik..
Men det er dit valg
vy 73 de oz1fhu Preben

#15  22/01-20 20:27
Folmer Zierau
Indlæg: 12
Hej alle.

Tusind tak for jeres meget venlige og positive svar. Og de mange inputs, 14 gode bidrag på godt et døgn, det er helt overvældende. Jeg er sikker på, at mange andre også får glæde af det.
Jeg gemmer kopi af alle de indkommne ideer.

Personligt må jeg nok være pragmatisk og starte med en enkel løsning (som supplement til "QSL via buro", jeg har jo stadig en del kort på lager).
Jeg har godt nok set nogle få logprogrammer til Mac (men ikke free ware). De kan faktisk alt for meget til mit behov, og jeg skulle nødig bruge al min ledige tid ved Mac'en, endsige ud at købe ny PC lige nu.

* QRZ.com
Jeg har netop bedt om at blive registreret i QRZ.com databasen, som nogle har anbefalet af flere grunde.

* Logbog
Jeg tygger stadig lidt på næste punkt. Men på QRZ.com er der mulighed for at benytte en online logbog (uafhængig af PC platform type). Der skulle være de mest basale muligheder, inklusive eksport i det rigtige format. Så nu er det elektroniske logprogram nok på trapperne.
Den dag dette evt. ikke længere rækker, må jeg se på de andre løsninger igen.

* eQSL
Desuden ser det ud til at eQSL for nuværende dækker en god del af mit behov for at sende/udveksle QSL. Så det bliver nok næste punkt.

Atter tak og 73
Folmer

NB: Fortsæt endelig denne tråd, hvis I har flere gode ideer og forslag.

----------
Folmer
OZ1FZ

#16  22/01-20 22:49
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1402
Svar til #15:

Mac programmer: https://www.machamradio.com/links/

vh erik

----------
Mest SWL :-)

#17  22/01-20 22:59
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1115
Svar til #1:

Jeg deltager heller ikke selv i contester og interesserer mig heller ikke for diplomer, jeg dyrker kun DX på hygge-niveau når det lige passer mig.

Jeg bruger QRZ.com som logbog. Jeg udbeder mig så om bekræftelse fra dem som også bruger QRZ logbogen. Det er jeg ganske udmærket tilfreds med og det har jeg ikke tænkt mig at lave om på.

QSL-kort er slet ikke noget jeg bruger mere.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 23/01-20 08:37
#18  23/01-20 00:26
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 95
Svar til #1:

Tak for at starte denne tråd.

Jeg er ret ny radioamatør, og har syntes, og synes stadig at det med QSL og log-program er svært. Afhængig af hvem man taler med, så er der bare så mange forskellige meninger om det rigtige at gøre. Og i forhold til log-programmer, synes jeg der er overvældende mange, og det er meget forskelligt hvad folk bruger. Derfor har jeg indtil nu udelukkende benyttet QRZ.COM's log-funktion, da den for mig er ligetil og meget enkel at overskue. Jeg får så ikke alle bekræftet, men det gør man vel i mindre grad hvis man kun kører papir-log. Også muligheden for senere at eksportere data, giver mig en vis ro, hvis jeg senere skulle finde en bedre løsning.

I forhold til QSL-kort delen, der er jeg endnu mere i vildrede. Nogle mener fortsat det helt rigtige er fysiske QSL-kort, mens mange alligevel direkte frabeder sig disse. Jeg har faktisk fået gradvist mere og mere dårlig samvittighed, da jeg ikke ved om nogen et sted i verden sidder og venter på netop mit QSL-kort, som bare ikke kommer, da jeg stadig ikke har helt styr på denne del af hobbyen. Jeg har på det seneste fået tilmeldt mig eQSL, og kunne så se derinde, at en del havde sendt til mig, allerede før min registrering, hvilket jo er en rigtig fin detalje, da jeg så har mulighed for at svare dem tilbage. Dog er jeg endnu ikke helt i mål, og er i tvivl om de nøjagtige forventninger i den anden ende... SKAL man sende til alle der har sendt, BØR man, eller er de alligevel ligeglade i den anden ende med svar fra en nystartet amatør i lille DK?

Så fin tråd med gode input der hjælper mig også... :)


----------
OZ1SPS

#19  24/01-20 06:06
Jørgen OZ0J
Indlæg: 393
Svar til #18:

"SKAL man sende til alle der har sendt, BØR man, eller er de alligevel ligeglade i den anden ende med svar fra en nystartet amatør i lille DK?"

Personligt ville jeg sende til dem, der sender til mig. Og jeg sender til dem, jeg mangler bekræftet, og som ikke lige bekræfter via LoTW. Det sidste for at få dem hjem til diverse diplomer.

----------
Jeg er stoppet med indlæg på BGs forum på grund af BGs censur.

Jørgen, OZ0J

#20  25/01-20 09:33
Willy Hansen

Indlæg: 109
Svar til #18:

Kender det som nystartet amatør... med hensyn til QSL så vil man gerne ha mange hurtigt.. både for at vise hvor dygtig man er.. og for at måske samle til det første diplom. Der er der mange af i Tyskland, og rimeligt nemt at få QSL derfra.. Dem der vil ha skal nok enten spørge efter QSL eller sende dig et via bureau feks.. selvom det tager laaaang tid... så er det hurtigere på E-QSL.. og LotW..
Ikke alle samler på QSL.. Nogen gør.. og de skal nok sige det, eller informere på QRZ eller hvor de nu har en side.
..jeg har været certificeret siden 1981... samler stadigt QSL til forskellige diplomer, er med i DIG ( Diplom interesse gruppe - DIG#6225), og kører gratis logprogrammet CQR log da det findes til Linux - og til Windows ( findes vist ikke til MAC) samt fører en papir-log hvis harddisken skulle crashe.. ( det har jeg prøvet... det er et større arbejde at lægge 1000vis af kontakter ind igen... ku være man skulle lægge loggen ud i skyen...
rigtige mænd tager ikke backup...de græder i stedet..jeg lærte det på den hårde måde)
I CQR kan jeg uploade til LoTW, hvilket flertallet gør/bruger. En del bruger osse E-QSL ( men det tæller kun til deres egne diplomer, som ikke tæller i DIG.)
Nogen få bruger clublog, og QRZ-log.. eller en kombination alt efter temperament...fint nok.
Jeg sender QSL til dem der spørger, og hvis det er en 1. gangs forbindelse.. ( der er CQR hurtig til at liste om det er en ny eller en "gammel kending" ved at søge på call)... der bruger jeg så QRZ til at hitte ud af hvordan de vil ha QSL.. ikke alle fortæller det der.. de må så "undvære"..medmindre andet er aftalt.
Det er hammerdyrt at sende direkte med post nord..( og billigere via Tyskland, men det har jeg ikke prøvet) - og svarer iøvrigt på alle SWL kort, uanset hvordan jeg får dem.. direkte eller via bureau. Svarer selvfølgelig osse på alle indkomne kort.
Det har aftaget en del siden jeg startede i 81.. Det bliver sværere og sværere at få papir-QSL.
DXCC har jeg fået på SSB og manler at få 3 bekræftet på digital til DXCC osse der... ( har kørt 116, så der er håb...)

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

Denne tråd er lukket for nye indlæg