Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
173 online brugere
3106 online annoncer
SælgesKøbes

Og så vil jeg ikke høre mere...

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  06/02-20 18:47
OZ1KNT
Indlæg: 233
Nu vil jeg ikke høre mere om dårlig opførsel på båndene.....
Her er beviset !! Hvis i ikke opføre jer ordentligt, så bliver i pejlet og fundet..
Og husk at pejleudstyret er jo blevet noget mere avanceret med årene...

----------
Mvh.
Jesper
OZ1KNT

Vedhæftede filer: Populær_Elektronik_1978.pdf  
#2  06/02-20 20:31
LyTTyren - Benny
Indlæg: 56
Svar til #1:

Den er ok den gamle artikel, men jeg synes ikke det har relevans i forhold til nutiden, hvor man ikke har samme ressourcer afsat til overvågning af radiotosser.

Ved anmeldelse af trusler mv. kender anmelderen som regel adresse på den anden impliceret part - sjovt ik ? De kender hinanden fra tidligere...

Det et vist meget nemmere, hurtigere og billigere at finde frem til en sådan radiotosse ved hjælp af politiets kendskab til befolkning - Deres netværker rækker også lidt rundt i radiomiljøet. :-)

I øvrigt var det meget sjovt at holde P&T for nar inde på Nørrebro i 80'erne, måske indtil der holdt 4 hvide volvo's nede foran gadedøren.
Da tossen blev nød til at søge tilflugt i Jylland - kørte de samme volvo's og et par andre biler med til færgen, for at se hvor han flyttede hen.

Hvornår er der ballade og hvornår ikke?
Vil du forvente at folk ævler teknik med en operatør-licens??
Med de lempelser man lavede for mange år siden mht til prøverne og certifikat-kategorier kan man sgu ikke tillade sig at stille krav til at brugerne kun holder sig til korte samtaler af teknisk karakter.
Hvad havde man forventet?

I øjeblikket drejer det sig om at få pejlet en ko-stald ind...

Måske skulle brugerne af dette debat forum skrubbe on-air og vise sig som gode eksempler - men det er måske for meget at forvente??----------
Ham der blev kasseret fordi han kunne digte....

#3  07/02-20 00:04
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 461
Svar til #2:
Flot skrevet, det skrevne gælder hele vejen rundt.
Diverse lempelser var/er på mange områder en katastrofe.
Yderligere kommentarer er overflødige.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#4  07/02-20 01:41
Deleted user
Indlæg: 446
Svar til #3:

Det ved jeg nu ikke. Det drejer sig nok nærmere om historieforvanskning med det ganske bestemt formål at nedgøre en bestemt certifikatkategori og frihedsperioden generelt i dansk politik i et hug.
For mig at se skyldes selve lempelserne i bekendtgørelsen to faktorer. Den ene var at tilpasse sig det virkelige liv på radioamatørbåndene ud fra parolen, at man ikke skal kriminalisere for handlinger, der rent faktisk går ret godt og fredeligt. Og den anden, at det næppe ud fra et politisk perspektiv var forsvarligt forsat at forsvare telefonselskabernes monopol, måske mest grundet ejerskabet bag de helt store telefonselskaber. Dette brud ses mest markant ved indførelsen af CB, og måtte derfor smitte af på bekendelsen, der omhandlede de licenserede radioamatører.
Jeg ser nu slet ikke lempelserne som en katastrofe for amatørradioen, og jeg er da også vidende om, at mange af modstanderne af lempelserne ret livligt debatteret alt andet end teknik på båndene, og er glade ved det.
Hvori katastrofen ligger har jeg svært ved at se. Måske mest af alt fordi, at katastrofetalerne ikke kommer ind på, hvorfor!
Så jo, yderligere kommentarer er ikke overflødige.

Redigeret 07/02-20 02:10
#5  07/02-20 08:45
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1726
Svar til #1:
P&T havde et langt mere avanceret system end det ævl der står i artiklen , og selvfølgelig var det dengang hemmeligt.

Der går rigtig mange røverhistorier om hvordan man undgik at blive knaldet når man kørte ulovligt, men der er mange flere historier om folk der rent faktisk blev det.

Dem hører man bare ikke så meget om fordi myndighederne naturligvis har/havde tavshedspligt om det, og så var det heller ikke rigtigt noget at prale af..:-)

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#6  07/02-20 10:27
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 882
Svar til #1:
Hej Jesper.
Sjov læsning må jeg sige og ja det var en anden tid.
Og det med tiden. Jeg har ualmindeligt svært ved at forstå at alm mennesker lod sig køre sådan rundt i manegen af en tilfældig telemyndighed som P&T var. Alle de historier vi hører er hovedrystende. Med en smule omløb i hovedet og lidt kreativitet, så ville de aldrig kunne finde noget som helst.
Det skyldtes, at folk dengang var langt mere autoitetstro og ukritisk lukkede telemyndihederne ind på qth´erne. Jeg tvivler på at P&T indrammede huse og lejligheder og afskar flugtveje, så man ikke kunne komme væk med sit cb pa trin. Og jeg tvivler på at de havde politiet med hver gang, det må nærmest være en undtagelse, at politet tog sig tid til noget så banalt.
Jeg tvivler også på at de gennemrodede et hus for at finde ulovligt udstyr. Hvad med alle erstatningssagerne, når der ikke fandtes noget, hvad med alt det de ødelagde fx. opbrydning af skuffer og låse? Det hører vi aldrig om.

Den magt som P&T havde dengang er imo temmelig overdevet og må været noget hear say og vandrerhistorier. Selvfølgelig var der nogen der har fik et rap over fingrene, men der må have været langt langt flere, hvor der ikke skete noget pga tyndt bevisgrundlag.
Hvorfor lukkede man ukritisk døren op for P&T og lod dem gennemsøge ens bopæl, det fatter jeg ikke. Det må være pga. det var en anden tid.

Den historie som #2 skriver. At P&T ligefrem tog til Jylland for at finde ud af hvor vedkommende flyttede hen lyder meget usandsynligt. At bruge så mange ressourcer på noget så banalt som en CB overtrældelse - ja hvad skal jeg sige. Jeg har meget svært ved at tro på det
Uanset hvad så var vi allesammen bange for P&T dengang og jeg var bare en ung dreng, så det er nok der at hele humlen ligger begravet.

Men hvorfor var P&T så interesserede i alle de banale overtrædelser dengang det var jo i bund og grund ligegyldigt om man sendte med 0,5 eller 5 watt?

----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

#7  07/02-20 11:44
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1099
Svar til #6:

Hej Per.

Det var nu ikke helt lige gyldigt med den effekt-forøgelse. Tilbage i midten af 1970'erne, da kørte jeg Walkie Talkie nede fra mine forældre sommerhus på Lolland på en GP-antenne på en mast.
Ved siden af huset lå en bondegård som jeg kom meget på, på grund af jævnaldrende børn. De havde på gården ingen problemer med forstyrrelser fra min 23 kanals 500 mW mobilstation.
Men så lige pludselig en dag, sådan næsten helt af sig selv, så hoppede denne her mobilstation op på 5 Watt og så havde de en fin kopi af mig derovre i deres radio. Det var de ikke helt tilfredse med.
Så næsten helt af sig selv, så hoppede min Walkie Talkie ned på 500 mW igen og alt var godt.
Det var selvfølgelig heldigt at der ikke skete mere men det var også en god advarsel og en lille historie om hvad der kunne ske med for høj effekt dengang farmor var en lille dreng. :-)

P.S.: Jeg vil stadig taqe mig en længere pause fra det her forum men jeg kunne ikke stå for fristelsen lige at kommentere dette her. Dengang var stereo-anlæg og TV-apparater af en noget mere tvivlsom karakter end de er i dag hvad angår forstyrrelser.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 07/02-20 11:50
#8  07/02-20 13:03
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1726
Svar til #6:
P&T havde lovhjemmel til at inspicere anlægget uanset hvad, men ikke hjemmel til at ransage .Det man nok lige skal forstå er at diverse apparaters immunitet mod forstyrrelser var langt ringere end den er i dag og samtlige frekvenser fra dc til dagslys var belagt med mere eller mindre vigtig kommerciel trafik plus 27 MHz og amatørradio.

Derfor blev der ikke set med milde øjne på ulovligheder der forstyrrede den retmæssige brug af frekvenserne, og ganske rigtigt er der da visse ting man kan ryste på hovedet af i dag.

Og nu da kontrolmyndigheden næsten er sparet væk har vi så fornøjelsen af larmen fra alt det elendige kineserelektronik der sælges i læssevis helt uden nogen form for støjdæmpning..

Det havde ikke gået i S.E Jensens tid ..:-)

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#9  07/02-20 15:08
OZ1GT
Indlæg: 245
Svar til #6:

Hej Permand, long time.
Beklager at du ikke er bedre informeret vedrørende gamle dage.
Jeg har i bund og grund været med næsten fra starten, 4 år efter at 27 MHz startede op i 1965, og P&T havde til hus i Kbh. på Nørrebrogade 10 inde i baggården.
Effekten var 100Mw og 10 kanaler, og de var sandelig MEGET strikse med at effekten blev overholdt, og at plumben ikke var brudt.
P&T havde mere magt end du tror, de havde et fint samarbejde med Politiet, en enkelt opringning hvis de blev nægtet adgang, så troppede de op med en dommerkendelse, og så fik Telestyrelsen derved adgang. De var grundige, der blev fulgt kabler hele vejen til luftskakten som blev gennemlyst, og alt ekstra udstyr blev indersøgt for kosmetriske ændringer, der kunne jo gemmes et PA-trin i en standbølgemåler, så de kendte udemærket de fleste triks, de havde også deres egen PSU med som gav nøjaktigt 13.5 V til måling af effekt.De havde i øvrigt hjemmel til at konfiskere alt som vat tilknyttet senderen, men det var ikke i alle tilfælde det blev brugt.
Hvis apparatet gav 50mw for meget, blev apparatet forsejlet i en plomberet plastik pose, og en såkaldt Mangelseddel blev vedhæftet, og man blev bedt om at få bragt det i orden inden for 14 dage Apparatet blev herefter indleveret til om-godkendelse. Kvitteringen fra værkstedet, afleverede du så efterfølgende til P&T og sagen var ude af verden, efter en betalt bøde på 600.- husk det var mange penge dengang i 70erne.
P.S. det var Frank og Flemming kendt fra IC, som blant andet stod for retablering af ændrede apparater den gang, de lå på Amager Strandvej, det var inden de startede bixen op ude i Folehaven.
Politiet stoppede i øvrigt også alle biler den gang hvis man havde en antenne på bilen der lignede en 11m antenne, det var politisk bestemt på det tidspunkt, Politiet tjekkede godkendelses-skiltet, og HVIS de havde mistanke om konstruktive ændringer, ringede de til Telestyrelsen, som så kom ud og målte apparatet på stedet
Det der var problemet dengang, var at til dels kørte vi AM, og det havde desværre for vane at forstyrre på den Svenske TV kanal, specielt hvis man hævede effekten til bare 3W så bankede det med garanti lige ind i, det hjalp gevaldigt da vi noget senere overgik til FM modulation.
Så JO, der var meget kontrol, og samarbejde med diverse myndigheder imellem. Jeg har mange sjove historier fra dengang, men ville bare hermed ændre din opfattelse af hvorledes systemet fungerede dengang her i København.
Ha en god dag Per.
Venligst Francis

Redigeret 07/02-20 16:26
#10  07/02-20 15:53
søren/oz4zat
Indlæg: 599
Svar til #

I slutningen af 1970erne havde nogle af mine venner, som boede i et etagebyggeri, en masse problemer med deres telefon, radio, båndoptager og TV.
Problemerne var så store, at de ikke kunne tale i telefon når Walkie-tossen var i gang.
Jeg boede nogle hundrede meter fra hans QTH og kunne tydeligt høre ham på alle mulige frekvenser og sommetider også i min grammfon og båndoptager,
Han pralede med sit +100 Watt PA-trin og sit fine SWR-forhold, så når han forstyrrede andre måtte det være deres egen sag.
At han - desværre som mange nulevende radioamatører (med/uden certifikat) - var overbevist om, at bare SWR var i orden, så var/er alt i orden.
At et PA-trin, som presses til eller over grænsen, genererer en masse forvrængning (splatter) var/er ikke et faktum som bekymrede/bekymrer.
"Wattmeteret slår ud til maks og SWR er pænt - ergo er alt godt !" er omkvædet.
Jeg rådede mine venner til at kontakte P & T, og en dag da jeg kom hjem fra arbejde, holdt der et par officielt udseende biler foran hans opgang og man så mænd med kasketter bære diverse udstyr inkl. den tagmonterede antenne ud.
Derefter kunne naboerne atter høre deres radio og tale i telefon.

/søren/4zat

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

Redigeret 07/02-20 15:55
#11  07/02-20 17:39
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 882
Tak for jeres spændende læsning.
Jeg er godt klar over at lovene var meget restriktive dengang og at forstyrrelser var et stort problem.
Det jeg opponerer imod var de tilsyneladende enorme beføjelser som daværende P&T havde. At de uden videre kunne få en retskendelse uden visse formalia skulle være opfyldt og at de sammen med politiet kunne vade ind og ransage, for det er præcis hvad det var, de gjorde, hvis de skulle finde frem til evt sendeudstyr. Der manglede i den grad proportionalitet ift. overtrædelsen imo. Men hvad, det er historie og det er sjovt at læse om .-)

----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

#12  07/02-20 17:54
Deleted user
Indlæg: 446
Svar til #11:

Fra den gældende frekvenslov:

"§ 44. Energistyrelsen har mod behørig legitimation uden retskendelse adgang til offentlige og private ejendomme med henblik på at standse forstyrrelser af tjenester, radioudstyr, teleterminaludstyr samt elektriske og elektroniske apparater, hvis funktion er afgørende for menneskers liv eller helbred.

Stk. 2. Politiet yder om nødvendigt bistand til at gennemføre adgang til offentlige og private ejendomme som nævnt i stk. 1. Energi-, forsynings- og klimaministeren kan efter forhandling med justitsministeren fastsætte nærmere regler herom.

Stk. 3. Energistyrelsen forelægger snarest muligt og senest inden 24 timer efter, at Energistyrelsen tvangsmæssigt har skaffet sig adgang som nævnt i stk. 1, sagen for retten. Retten afgør ved kendelse, om indgrebet kan godkendes. Burde indgrebet efter rettens opfattelse ikke være foretaget, giver retten meddelelse herom til energi-, forsynings- og klimaministeren.",


#13  07/02-20 18:12
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 882
Svar til #12:
Den har vi haft før Allan.
Den giver kun hjemmel til kontrol i meget alvorlige tilfælde og kun "hvis funktion er afgørende for menneskers liv eller helbred"
Altså nærmest nødret - dog blot hjemlet i Bekg - i sådanne tilflælde skal de naturligvis have adgang til at stoppe forstyrrelsen..
Ens eller politi har derimod ikke hjemmel til at tiltvinge sig adgang fordi man går i naboens tv eller radio eller fordi der er mistanke om for høj effekt eller lign. De kan sende et brev osv. men tvangsindgreb har de ikke beføjelser til, sådan som loven er nu.

----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

#14  07/02-20 19:33
john brandstrup
Indlæg: 56
Svar til #13:
Godt og rigtigt svar. Kan der snart koges mere suppe på den historie? Vi skal bare nyde vores dejlige hobby sammen uden ævl og kævl oz1atb john. God weekend til alle

#15  08/02-20 01:18
Deleted user
Indlæg: 446
Svar til #13:

Hej Per

Når det er hjelmet i Frekvensloven, skyldes det, at det er et krav i Grundlovens § 72. Der er således tale om uegentlig nødret.
Med hensyn til at tiltvinge sig adgang i andre tilfælde end i de tilfælde, hvor menneskers liv eller helbred er påvirket, tror jeg nu nok, at man med Politiloven i hånd kan anvende nødvendige magtmidler for at stoppe alle lovovertrædelser. I så fald, vil det næppe, grundet Frekvenslovens § 44, kunne forsvares som en her og nu politimæssig reaktion, men en reaktion bygget på forberedelse, herunder indhentet dommertilladelse.
Om man eventuelt vil anvende et midlertidigt retsmiddel som et fogedforbud mod at anvende en sendestation, kunne jeg godt se som en mulighed.
Hvor lang tid, at man kan være i flyverskjul bag nedrullede gardiner, er nok svært at svare på i disse tider.

Og ja, vi har været her før, desværre!

#16  08/02-20 10:15
Steen Jensen

Indlæg: 500

#17  11/02-20 09:30
OZ1KFY Christian Nicolaisen
Indlæg: 127
Ja, alt var meget sjovere i gamle dage :-)

vy 73 de
Pirat 5Watt
AF-62 5-80Watt
2A-62 5-100Watr
TO-15 5-100Watt
OZ1KFY 30-1000Watt#18  11/02-20 10:26
john dahl
Indlæg: 76
Svar til #16:
hej steen ,,det der med at p og t kaldte skibe der snakkede hvor de ikke måtte ,,,det var min far og onkel john ude for,,,de lå nemlig ost for nexø og snakkede på kanal 17 der sendte de med 1 watt men den gik ikke ...de fik en advarsel denne gang....men nørregård var en hård banan...en gang han var på min fars båd...gamle eknaren stod han og gloede rundt fordi der manglede en sender ( 27 mhz tokai fra sverige) han havde lyttet min far men kunne ikke finde senderen....mikrofonen lå på bordet men der var ingen sender...han fandt den aldrig den var godt gemt bag en dåse for sikringer...men det ved du måske ..du lavde antennen en dipol på bakken og ned på shelterdækken ,,,det var tider.....ses steen.....

Denne tråd er lukket for nye indlæg