Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
119 online brugere
3092 online annoncer
SælgesKøbes

Selvtægt?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  01/09-20 12:15
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 943
Der har lige været skrevet en masse om repeater problemer og useriøsitet med videre. Det er ikke det, jeg vil debattere. Men begrebet selvtægt, altså at tage sig selv ulovligt til rette. Jeg vil godt understrege, at jeg ikke opfordrer nogen til selvtægt, og at jeg personligt ikke bryder mig om det, men jeg har et nysgerrigt spørgsmål om emnet.

*I gamle dage* blev der udøvet selvtægt i meget højere grad end i dag. Jeg taler kun om radiohobby nu. Folk sørgede selv for at der blev holdt ro og orden og man tog ud og ”besøgte” folk og der blev klippet kabler og antenner, hvis man ikke opførte sig som nogen mente man burde gøre. Vi kender allesammen til historierne fra dengang. Jeg har selv kendskab til en der fik klippet sit antennekabel på 27 MHz engang i 80´erne. Hvad er forskellen på dengang og nu siden det ikke foregår mere i samme stil? Det har altid været ulovligt at udøve selvtægt, så der er ikke det, der er grunden. Er det en generel mentalitets ændring, socialt uacceptabelt eller hvad er grunden, tror I, til at det (heldigvis) ikke forekommer mere?

----------
mvh. Per

Redigeret 01/09-20 21:11
#2  01/09-20 16:55
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1190
Svar til #1:

Hej Per.

Der er vel især tre grundliggende årsager:

1) Det var på 27 MHz som ballade og selvtægt foregik på dengang i 80'erne. På amatørradiobånd havde vi telemyndighederne til at ordne problemerne.

2) Der er langt færre walkie-talkie brugere nu end dengang i 80'erne.

3) Gennemsnitsalderen er steget blandt både walkie talkie brugere og radioamatører. Selvtægts-paratheden falder uden tvivl med alderen.

Nu hvor telemyndighederne ikke længere vil påtage sig den myndigheds-opgave at få folk til at undlade at chikanere hinanden, så er problemerne i et mindre omfang rykket til amatørradiobånd. Vi burde efter min mening aldrig have stoppet med at betale det årlige gebyr under forudsætning af at myndigheds-opgaverne havde fortsat med at blive håndhævet.

Men som sagt med en aldrende skare af radioamatører skal man ikke regne med at selvtægt på noget tidspunkt tager til igen.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 01/09-20 22:26
#3  01/09-20 17:47
Mikkel Nielsen OZ7AKT

Indlæg: 310
Svar til #2:
Hey.

Der er ingen tvivl om, at det blev udført dengang, men jeg tror nu også at der er mange gode historier om emnet der kun bliver bedre af at blive fortalt. Jeg kender kun til et par konkrete sager. Hvem husker ikke Charlie 4 i Humlebækgade? Folk stod udenfor at smed maling på facaden, og smadrede hans vinduer. Sygt i mine øjne, men sådant var det. Så er der jo også det at retssystemet vil slå en del hårdere i dag end hvad tilfældet er i dag. Jeg ville føle det direkte pinligt at opsøge en radiobruger fordi vedkomment har lavet ballade på frekvenserne. Vi skal bare lade dem være. De er en del af vores kultur, ligesom fartbøllerne er i trafikken :o) De vil altid være der af en grund. Grunden kan være at de føler sig uden for selskabet, og ikke tør blande sig. Så er det nemmere at lave lidt rav i den.

Lad os få nogle gode historier. Måske nogle kendte nu afdøde Charlie 4. Han had Palle og kaldte Kastrup lufthavn og Flakfortet på kanal 4 hver dag. Har en fin optagelse af ham i mp3 format.

----------
Jeg lytter ikke fordi jeg har lyst. Jeg lytter fordi jeg trænger. Det kan Dr. Hansen bevidne.

#4  01/09-20 18:37
Michael jensen
Indlæg: 629
Svar til #1:
En af mine venner fik klippet antenne og kabel.
Jeg var hjemme og besøge ham dagen efter jeg hørte om det, og der var intet klippet.
Der var masser af historier, men det var sjældent det skete.

----------
BYD er Gud.
Rigtige radioamatører forstyrrer naboen

#5  01/09-20 21:20
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 943
Svar til #2:
Hej Kim.
Ja gode pointer du kommer med. Tror et godt bud er gennemsnitsalderen. Det var en betydelig yngre generation, der kørte 27 MHz dengang og ungdommen har vist altid udfordret lovgivningen :-)
Jeg erindrer heller ikke, at selvtægt foregik på amatørbåndene, det var vist kun på walkien den slags skete på. Der blev også truet med tæv og i den dur, ret sygt egentligt.

----------
mvh. Per

#6  01/09-20 21:39
Christian Nicolaisen
Indlæg: 137
Klippe kablet var alt for tydeligt!
En knappenår gennem kablet var lettere at skjule :-)

M.v.h.
AlfaFox 62, 1969-1979
TangoOscar 15 1979-1983

#7  02/09-20 21:12
Deleted user
Indlæg: 9
Svar til #4: de der såkaldte historier er rigtig sande langt de fleste af dem .
Spørg hvalpen i hjallelse der fik en riffelkugle i rotoren i gittermasten. De to brødre fra Munkebo som var en evig plage, den ene fik klippet 2 gange og to gange knappenåle, den anden fik klippet et par gange, flere fik støjsendere i buske og tagrende. Munkebo var rigtig slem. Og mærkelig nok den såkaldte selvtægt hjalp .
vedkommende der leverede riffelkuglen er iøvrigt radioamatør.


#8  02/09-20 23:18
LyTTyren - Benny
Indlæg: 66
Svar til #1:

I de gamle dage(Før 2000) var alting bedre, der kunne jeg også sparke folk i hovedet, det er nok derfor at man ikke længere truer elektroniknørden med tæsk. Walkie-tåberne har erfaret man kan få en fod i hovedet. Helt sikkert er mange brugere blevet ældre og faldet lidt til ro, og tænker før de agere.

Hvilke moralske/etiske grunde kan du finde for at forsvare en medamatør? Der hævner sig mod en anden amatør som har "hentet" noget grej på aflåst QTH, mens han er på weekendbesøg hos sine kvindelige bekendtskaber?

F.eks. brækker han en dør op og sjæler sit udstyr tilbage. Han kommer i klammeri med tyven og benytter sin hjemmebyggede strømpistol...:-)
(Den er nem at lave)

En amatør der ofte bliver chikaneret af en anden bruger, genkender konens stemme i baggrunden og finder hurtigt ud af hvor stalkeren bor. Herefter opsøger han kone og børn, hvor han blotter sig foran deres vindue, når manden er ude på flexjob.

kan i forhelvede ikke forsvare en magtesløs mand, der sætter sig i nødværge..?

----------
Jeg er ham dine forældre advarede dig mod - En rå arbejder-røv på dæk og et stærkt intellekt ved roret.

#11  03/09-20 11:33
Richo Andersen - OZ1RA

Indlæg: 116
Svar til #1:
"Selvtægt er veltægt" :o)

Nå, ik' ? - men det rimer :o)

#12  03/09-20 12:28
OZ2BQ, Frost-Hansen

Indlæg: 129
Svar til #1:

Der er 2 udtryk: selv-tægt og selv-justits.
Selvtægt er når man er sur over at naboens træ tager udsigten.
Hvorefter man så går ind om natten og fælder træet.
Det er selvtægt - og forbudt.

Når nogen går ud om natten og klipper CB-ejerens coax-kabel over eller sætter en synål gennem kablet fordi han ikke opfører sig ordentlig på båndet, er det selvjustits.

Altså: man holder orden "i egne rækker", som man siger.
Skrevet med småt: "det var der mange der burde gøre" !

Sådan er det som jeg ser det.

OZ2BQ

#13  03/09-20 12:55
Max Jakobsen
Indlæg: 202
..

Redigeret 03/09-20 12:57
#14  03/09-20 13:27
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 639
Svar til #12:
Begge de 2 eksempler du nævner er selvtægt og burde ikke forekomme - overhovedet. Selvjustits er et ganske andet begreb, et begreb bl. a. radioamatører i langt højere grad burde efterleve. Som en slags PS kan jeg oplyse at selvtægt stadig benyttes blandt radioamatører, dog i forskellige grader. I 2012 blev der således opsat en støjsender udenfor en aktiv kortbølgeamatør´s qth, formålet var at vedkommende ikke skulle have mulighed for at være qrv på en bestemt frekvens på 80 meter SSB. Senderen blev hurtigt fundet i en hæk overfor vedkommendes bolig, den blev også, med foto(s), beskrevet i OZ. Få år senere blev en aktiv kortbølgeamatør´s opsatte antenne udsat for hærværk. Således blev det vinkeljern der var banket med i jorden til fastgørelse af den ene halvdel af vedkommendes dipolantenne stærkt beskadiget, ligeså blev der udført hærværk på den del af dipolen hvis fundament blev beskadiget. I begge tilfælde er skadevolder kendt. I sidste eksempel tog politiet fat i sagen således var skadevolder inde på fremmed grund for således at foretage omtalte hærværk. Selvjustits er at radioamatører indbyrdes forsøger at bekæmpe den slags, dette synes at være umuligt for så vidt begge skadevoldere er sociale tilfælde hhv. voldsparate.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#15  03/09-20 14:43
Claude Enoch
Indlæg: 151
Svar til #14:

Nå er skadevolderen Kendt ???

Der er jo ikke nogle som i med 100% sikkerhed ved hvem det er,
Der er fra jeres side kommet med flere postulater, men INGEN beviser.

""I begge tilfælde er skadevolder kendt. I sidste eksempel tog politiet fat i sagen således var skadevolder inde på fremmed grund for således at foretage omtalte hærværk.""

Desværre findes det ikke i Rønnes politis arkiv, dette er undersøgt !

Så et sandhedsbevis ønskes !

Det med, at holde sig til sandheden ville være ønskeligt !!!

Vy 73 til næsten alle !

Men glemmer du, så husker nettet alt..


Redigeret 03/09-20 15:09
#16  04/09-20 17:56
Gerner
Indlæg: 90
Svar til #14:
Det er i dette OZ det står, det vidste du nok ikke så her er det link til dig så du kan hygge dig med det og læse. Der er nok mange der ikke har hørt om den støjsender før og det er sgu 100% selvtægt som denne tråd handler om.
Det står på side 7.
https://bibliotek.edr.dk/wp-content/uploads/OZ/2 012/OZ.2012.01.pdf?_t=1484061348

----------
Gerner

Redigeret 04/09-20 18:15
#17  04/09-20 19:00
call ov2ll

Indlæg: 1766
Svar til #

Så er det vist snart lukketid !

#18  04/09-20 20:04
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 639
Svar til #16:
Som jeg oplyste i mit tidligere indlæg kendte jeg udmærket til det link du her viser. Ja, det var/er selvtægt. Som jeg også tidligere, i samme indlæg, gjorde opmærksom på, er begge skadevoldere ikke alene sociale tilfælde, begge også udenfor terapeutisk rækkevidde. I øvrigt er vedkommende der opsatte støjsenderen nu afgået ved døden. Støjsenderen bar tydelige tegn på at være fremstillet af en tekniker hvis identitet ligeledes er mig bekendt. Den trækasse elektronikken var indbygget i, stammede i øvrigt fra en lokalafdeling her på øen. Støjsenderen og dens anbringelse har tidligere været debatteret her på brugtgrej.dk.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

Redigeret 04/09-20 20:14
#19  04/09-20 20:07
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 639
Svar til #17:
Hvorfor mener du det? Tråden handler om selvtægt, diverse indlæg er da relevante, om end dette i mere eller mindre grad. Diverse indlæg er i øvrigt sobre.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#20  05/09-20 09:25
Claude Enoch
Indlæg: 151
Svar til #18:
Mener, at du vil tilsvine en person, som er afgået ved døden, viser jo hvordan du er.

Der er ingen beviser på det du skriver, Du gætter løs.
Den bil du påstår, at have set, blev solgt flere dage før i opdagede en " såkaldte støjsender ". Mærkeligt, at din ven, kunne komme med en total redegørelse af den støjsender, og dens opbygning.

Nu kendte jeg personligt den afdøde person, har spurgt ham om det, han benægtede,

Så et godt råd, man skal holde sig til sandheden, selv om det kan være meget svært for nogle personer.

Vy 73 til de fleste

Glemmer DU--så husker nettet alt

#21  05/09-20 11:13
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1596
Svar til #19:
Du har "lidt" for høje tanker om dig selv.

Jeg tror der er mange, der betragter din bedømmelse af deres indlæg som det rene pladder, så lad du venligst være med det.

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 05/09-20 11:56
#22  05/09-20 11:45
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 639
Svar til #21:
Tjae!
Tragikeren vil være komiker,
komikeren vil være tragiker,
OZ1BYD FORSØGER igen at være seriøs.
SIC TRANSIT GLORIA MUNDII..
God weekend.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

Denne tråd er lukket for nye indlæg