Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
163 online brugere
2429 online annoncer
SælgesKøbes

Anders And i højttaleren

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  22/09-20 12:47
OZ8ZYJørgen Jensen
Indlæg: 872
Når der er SSB indstråling i en audioforstærker, opfanges signalet typisk af højttalerledningerne.

Men hvad sker der egentlig i forstærkeren? Er det korrekt, hvad jeg engang har lært? Det uønskede signal ensrettes i udgangstransistorerne, sendes ud til højttalerne og omdannes der til "Anders And snak".

Eller er der en anden teoretisk forklaring?

Lad mig også få nogle bud på, hvordan Anders And jages væk, dvs. jeg er lydhør over for forskellige former for støjdæmpning? Jeg kender selv nogle.

Vy 73 de OZ8ZY Jørgen.

#2  22/09-20 13:04
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2179
Svar til #1:
signalerne kan komme af flere veje, både gennem indgangen,.netledningen og som du skriver højttalerudgangen..

Der er mange måder at fjerne det på, med som regel er det små kondensatorer over signalind og udgange samt ferrit på tilledningerne.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#3  22/09-20 15:14
Hans-Jørgen Petersen
Indlæg: 332
Svar til #1:
Hej Jørgen

Afhængig af forstærkerens konstruktion, kan din beskrivelse med ensretning i udgangstrinet godt forekomme.
Fænomenet var mest udpræget i quasikomplementære udgangstrin med bipolare transistorer, hvor ensretningen og dermed detekteringen primært foregik i basis-emitter strækningen på den udgangstransistor der var koblet som emitterfølger.

I komplementære trin forekom der en delvis udbalancering, så her var fænomenet mindre udpræget.
Når jeg skriver "var", er det fordi stort set alle nyere forstærkere er baseret på MOS-FETs. Disse er væsentligt mere immune overfor HF-instråling.

I klasse D forstærkere, som er den fremherskende teknologi i dag, vil lavpasfilteret i udgangen stort set eliminere fænomenet.

Man kan godt jage Hr. And væk, men man skal samtidig sørge for, at forstærkeren ikke kommer til at se ud i en reaktiv belastning (altså ikke noget med kondensatorer på udgangen), da dette - afhængig af forstærkerens konstruktion - kan medføre ustabilitet og i værste fald afbrænding.

Du kan dog for eksempel skabe en stor commonmode impedans i højttalerkablet, ved at vikle kablet (altså begge ledere parallelt) på en passende ringkerne eller ferritstang tæt på forstærkeren.
Dette vil ikke påvirke forstærkeren. Du kan også forsøge dig med en yderligere "isolation" af forstærkeren med tilsvarende behandling af lysnetskablet, da netop netkablet i mange situationer opfører sig som modvægt, til den "antenne" der udgøres af højttalerkablet.

Vil du "afkoble" indgange, dur det ikke bare at anvende en kondensator. Man bør i stedet tænke i lavpasfilter, med skyldig hensyntagen til kildeimpedansen, og altså skabe en kontrolleret afskæring af højere frekvenser, uden samtidig at ødelægge den samlede frekvensresponse. Der er jo ikke meget sjov ved en HiFi opstilling uden diskant!

Mvh
Hans-Jørgen

#4  22/09-20 16:22
OZ6AI -Asbjørn
Indlæg: 785
Svar til #1:
Hej Jørgen.

Har du opgivet at lave forstærker med RØR ?

I rørforstærkere er der ingen basis-emitter ensretning -- Anders And snak kan du godt glemme.

Vy 73 // Asbjørn

Redigeret 22/09-20 16:25
#5  22/09-20 18:47
OZ8ZYJørgen Jensen
Indlæg: 872
Svar til #4:
Nej bestemt ikke; Asbjørn. Den første forstærker kører ok, den anden kører i en forsøgsopstilling, den tredje er undervejs.

Vy 73 de oz8zy Jørgen.

Denne tråd er lukket for nye indlæg