Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
114 online brugere
3172 online annoncer
SælgesKøbes

Nægte nogen at bruge en repeater?


#1  25/09-20 12:13
Hauge
Indlæg: 152
Kan man på nogen måde med lov i hånd nægte nogen specifikke radioamatør at benytte en given repeater?
Vil jeg som evt. repeaterejer bestemme at den og den ikke må bruge min repeater og kunne komme efter dem, der ikke respekterer mit ønske og bestemmelse over egen radioamatørrepeater, som jeg har købt og betalt?
Det er en amatørradio repeater jeg taler om, som jo normalt er for alle.

----------
...
Hauge

#2  25/09-20 12:31
Hans
Indlæg: 254
Svar til #1:

Hvordan vil du kunne komme efter nogle som skulle bruge din repeater ?#3  25/09-20 12:57
lars Højrup

Indlæg: 1739
Svar til #1:

Det kan du ikke !

Man kan heller ikke nægte nogen at bruge en given freq på vhf.

#4  25/09-20 13:48
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1790
Svar til #1:
Du kan faktisk godt nægte nogen at bruge din repeater da den ikke behøver at være offentlig tilgængelig. Men du kan ikke nægte nogen at sende på dens frekvenser hvis de har et gyldigt certifikat som Lars skriver.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#5  25/09-20 17:18
LyTTyren - Benny
Indlæg: 61
Svar til #4:

Hvornår er den regel blevet ændret??
Jeg kan faktisk ikke finde lovgivning vedr. repeater online :-/

Det kan da være meget praktisk at kunne give folk karantæne fra en repeater, hvis de hele tiden køre "værtshus".
Jvf. tidligere tiders regler måtte man ikke nægte en sendeamatør at bruge en repeater, f.eks. pga. han ikke var betalende medlem etc.


----------
Jeg lytter ikke af lyst men af pligt overfor menneskeheden.

#6  25/09-20 18:39
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1790
Svar til #5:
De regler har aldrig eksisteret.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#7  25/09-20 20:20
OZ2LPX Boris
Indlæg: 854
Svar til #1:

- Og hvad skulle det så gøre godt for ?

Mvh Boris - OZ2LPX

#8  25/09-20 20:23
Claus Laursen
Indlæg: 94
Svar til #6:
da der var en del problemer på Svendborg rep forespurgte jeg en i det der dengang hed telestyrelsen og fik at vide at en rep var for ALLE

#9  25/09-20 20:59
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 919
Svar
Det er muligt at udelukke folk fra DMR repeatere, jeg har tidligere hørt at nogen skulle være afskåret fra at benytte visse DMR repeatere (DMR id på blokerings liste) - det kan selvfølgelig omgås. Mon ikke det også er teknisk muligt på D-Star?

----------
mvh. Per

#10  26/09-20 18:11
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 919
Svar til #1:
Det er faktisk et interessant spørgsmål du kommer op med.
Der er ikke noget at komme efter lovmæssigt i relation til Bekendtgørelsen, som regulerer amatørradio.

Men straffeloven kan muligvis komme på tale. Det kræver dog, at du tydeligt har gjort en bestemt person(kreds) bekendt med, at den/de ikke må benytte DIN radioamatør repeater.
Har du endvidere lagt særlig tonekodning ind DCS, CTCSS, eller anden form for selektering, så de skal gøre noget aktivt, udover en indtastning for at komme over, så har du muligvis en god sag. Jeg skriver muligvis, fordi der ikke findes nogen afgørelser på området (endnu)

Det kan måske sammenlignes med at man benytter naboens trådløse internet uden tilladelse hertil. Der står lidt om det her.
https://www.bolius.dk/maa-du-bruge-naboens-traad loese-netvaerk-2214
Personligt tror jeg at brugstyveri bestemmelsen jf: Strfl. § 293 kunne bruges, selvom det normalt skal være en "rørlig ting" altså et objekt, der er tale om ifm. at gerningsindholdet i denne bestemmelse er realiseret, men der sker jo ret meget nyt hele tiden på de her områder.


----------
mvh. Per

Redigeret 26/09-20 18:13
#11  26/09-20 18:18
lars Højrup

Indlæg: 1739
Svar til #10:
Så længe det er indenfor amatørområdet så er det noget sludder.

#12  26/09-20 22:17
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1790
Svar til #11:
Ikke nødvendigvis....hvis man laver en repeater til et bestemt formål, og man ikke ønsker andre bruger den.

Men enhver med et gyldigt certifikat må stadig sende på de anvendte frekvenser så længe resten af bestemmelserne er overholdt, og der står intet i bekendtgørelsen om hvem der må anvende repeatere, eller hvem der har ret til det, så det kan nok blive svært at håndhæve det med mindre der er tale om en krypteret dmr eller lignende.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#13  27/09-20 04:29
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1157
Svar til #10:

Hej Per

Altid spændende at følge dine juridiske betragtninger. :-)

Lige i denne "sag" synes jeg at du i dine vurderinger hænger fast i det yderste af neglende for at finde et dækkende juridisk argument. Tvivler på at § 293 rent faktisk kan bruges.

Brugstyveri tror jeg skal være noget mere håndfast som for eksempel dengang i 80'erne (mener jeg det var) da nogen stjal Vejrhøj repeateren sådan helt fysisk. Kan ikke huske om den nogensinde dukkede op igen men det skabte naturligvis en del ballade efterfølgende, da den kom i drift igen. Hvem havde gjort sådan noget..

Der skal noget af en bevisbyrde at løfte for at bringe sådan en sag til domfældelse som at bruge en repeater uden en tilladelse ud over et gyldigt amatørradio-certifikat. Myndighederne blander sig generelt ikke i private stridigheder med mindre at der indgår egentlige overtrædelser af særlove eller straffeloven.

I dette tilfælde skal den offentlige anklager overtales til at indse at det er en god sag at bringe for retten. I don't think so. Politiet går i reglen ikke videre med den slags anmeldelser med mindre at de selv tror på at der kød nok på sagen til at vinde sagen i retten. Min bedste overbevisning er at så langt kommer det slet ikke. Er der så basis for at privat søgsmål? Her har jeg igen et problem i at se hvordan at retten skulle komme frem til den konklusion at sagsøger egentlig har noget at være forurettet over.

Ingen tvivl skal være om at der er forskellige holdninger til hvad man tolererer af opførsel på en repeater. Er et sprogbrug med lidt mange sprogblomster ud i eder og forbandelser (og eventuelt andet vulgært indhold) nok til at få den repeater-ansvarlige til at sætte foden ned. Eller er politiske diskussioner noget som ikke accepteres. Eller er injurierende tiltaler eller omtaler (som kan være straffelovs-overtrædelser) være udslaget. For de mest snerpede repeater-ansvarlige (uden at gå i detaljer om hvem det er), så kan en fjernbetjent nedlukning af repeateren være svaret på når noget går for langt. Fjernbetjening er både nemmere og hurtigere end at skulle køre hen til repeateren (med mindre at den befinder sig i baghaven).

Nu handler dette nok til en vis grad om en hel del smagsdommeri i hvad indholdet i QSO'er kan være på en repeater. Havde jeg selv ansvaret for en sådan ville jeg kun gribe ind så vidt jeg vurderede at indholdet i QSO'en overtrådte straffeloven eller kunne føre til civil retssag, altså strafbare person-angreb.

Jeg ser sådan på det, at en del radioamatør har mægtig travlt med at bringe amatørradio op på en piedestal af 'code og conduct' som i min verden overhovedet ingen steder hører hjemme og som burde høre en fjern fortid til. Samfundet udvikler sig og det bør amatørradio-hobbyen også gøre, dog ikke på bekostning af direkte ulovligheder. I de fleste tilfælde hvor indholdet af en QSO opfattes helt utroligt kedeligt eller omvendt uacceptabelt provokerende, findes der to løsninger. Det ene er at dreje rundt på VFO til et mere passende sted hvor intet forgår. Det andet er den der lille smarte on/off knap som alle radioer er udstyret med. Der findes næsten altid noget andet at underholde sig med som kan få en i godt humør igen. :-)
For mig er det en football-kamp med New England Patriots på husalteret krydret med en god amerikansk øl og en passende mængde popkorn. Er TV3 ikke i gang med en transmission, så der altid kampe at se på Youtube som har været spillet. Kan varmt anbefales. :-)
(Undskyld til admin hvis det overtræder Brugtgrejs regler for reklame)

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 06/10-20 07:14
#14  28/09-20 07:21
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 919
Svar til #13:
Godmorgen Kim og tak for de pæne ord :-)

Der er ingen tvivl om, at det vil være en temmelig speciel sag, da en radioamatør repeater altid er og har været til brug for alle radioamatører uanset. Jeg kender ikke grunden til spørgerens ønske om en eksklusivliste, men det kunne evt. være fordi der er personlige forhold der gør, at den og den ikke må benytte en given repeater. Vi skal huske på, at en repeater er personlig ejet, der er nogen der af egne midler har købt og betalt for den og derfor de facto bestemmer over den og derfor også hvem der må bruge den. Det kan så være at repeaterudvalget eller styrelsen ikke vil være med til denne leg og derfor fratager frekvensen fra repeaterejer, man har jo ikke krav på en repaterfrekvens på amatørbåndet, det er noget man ansøger om og der noget der kan fratages en igen.

Grunden til at jeg nævner brugstyveri, er, at der har været lignende sager hvor nogen benytter sig af udvidede antennepakker, men kun har betalt for den lille pakke. Dette ved at gå på et andet antennekabel i fx en boligforening, i nogle af disse sager blev der dømt for brugstyveri. Der er som sagt også problematikken med misbrug af åbne trådløse netværk, dette er heller ikke tilladt. Jeg kan ikke rigtig finde nogen konkrete domme her, men jeg kan da se, at en advokat tilsyneladende er enig med mig: https://newz.dk/maaske-ulovligt-at-benytte-andre s-ubeskyttede-wi-fi

Der var også sager hvor folk omgik dekodere i gamle dage, ved selv at fremstille (i øvrigt meget nemt i starten) elektronikken og derfor kunne se gratis tv. Det var heller ikke tilladt.

Det er i sagen natur, virkelig vigtigt at vedkommende som ”misbruger” en given repeater udtrykkeligt er gjort bekendt med, at han/hun ikke må af ejeren. Hvis personen så ligefrem offenlitgt udtrykker, at han er ligeglad og bruger den repeater som har lyst, og at ingen skal bestemme hvilken repeater han må køre over, sammeholdt med at repeaterejer har lagt toner eller anden selektering ind over, ja så er der teoretisk en sag. Men om den holder og anklagemyndigheden vælger at fremme sagen, det er noget helt andet. Jeg svarer her som var en strafferetsopgave.

Det er det samme som med dem der laver ballade på frekvenserne, der vil sandsynligvis aldrig komme en sag ud af det, men ingen tvivl om at det teoretisk er en overtrædelse den/de laver.

Jeg tror til gengæld ikke at repeaterejer kan bestemme hvad der må tales om over hans repeater ”code of conduct” som du skriver. Men går det over ejerens grænse kan han jo slukke for den hvis muligheden foreligger i form af remote control, og det sker vist af og til og er jo egentligt ret fornuftigt.

Når alt det er her sagt, så er der godt nok nogen syrede spørgsmål / emner her på brugtgrej til tider, jeg overraskes gang på gang.

PS: jeg ser ikke sport på tv ;-)----------
mvh. Per

#15  29/09-20 14:37
Kjeld Jensen OZ9KG

Indlæg: 1
Svar til #1:
Mon ikke du bør tale med den/de personer der volder dig problemer, istedet, Og se om ikke i kan finde en løsning.

Samtale fremmer forståelsen, for de fleste ;-)

Hvad er egentlig problemet ?


----------
OZ9KG

#16  29/09-20 16:15
lars Højrup

Indlæg: 1739
Svar til #15:
Sjovt nok Kjeld, så er det ikke andet end en troll. prøv at læg mærke til at han kommer med et indlæg også hører du ikke mere til ham, men det er nok til at pisse folk af :-)

#17  29/09-20 17:26
Hauge
Indlæg: 152
Svar til #16:
Jeg beklager at jeg ikke har vendt tilbage før nu. Jeg har været temmelig syg med feber og ligget på langs (ikke Corona dog)

Tak for alle jeres svar. Det er nu ikke noget jeg har tænkt mig at gøre. Det var nu mest et tanke eksperiment. Jeg tænkte på om man på en eller anden måde kunne forbyde nogen der ikke kan opføre sig ordentligt at bruge en repeater og på den måde stoppe for eventuelle dumrianer. Det var for at høre om mulighederne for dette og det er blevet belyst. Tak til forum.

----------
...
Hauge