Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
104 online brugere
3092 online annoncer
SælgesKøbes

Vil du lære at morse....?


#1  01/01-21 13:41
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Godt Nytår allesammen!

I dag, for præcis 2 år siden, tog jeg den beslutning, at jeg ville lære CW/morse, og jeg gennemførte min første træning den selv samme dag.

I dag, nøjagtig 2 år efter, kan jeg kalde CQ, eller svare et CQ og gennemføre en QSO, hvilket var det mål jeg dengang satte mig.

Det har for mig været utroligt givende, og derfor vil jeg gerne dele mine oplevelser her på 2-års dagen, i håb om at andre vil følge mit eksempel, og lære CW. Jeg føler mig næsten kaldet til at gøre det, eller forpligtet.
CW er en skøn mode, og jeg vil her prøve at forklare hvorfor jeg synes det er vigtigt at værne om den, og vigtigt at åbenbare den for så mange som muligt.

Først og fremmest vil jeg sige at jeg ikke i forvejen havde nogen som helst forudsætninger for at lære CW. Jeg er på ingen måde musikalsk, og jeg vil faktisk betragte mig selv som værende tonedøv. Når jeg lyttede til CW på radioen, flød det hele sammen, og jeg kunne ikke høre forskel på dih og dah (prik og streg). Da jeg påbegyndte træningen, var det derfor også på det tidspunkt, en udfordring der virkede lige så uoverstigelig som det at gå på vandet. Men måske netop det faktum, gjorde at jeg ville prøve at se hvor langt jeg kunne nå.

Jeg søgte derfor, i dag for 2 år siden, på nettet efter steder hvor man kunne lære CW, og jeg faldt der over siden www.lcwo.net
En side som så ud til at kunne det den skulle, og jeg påbegyndte første lektion med bogstaverne K og M.
Det gik ud på at lytte til kun de to bogstaver, og lære dem udenad i et langsomt tempo efter Koch-metoden, hvor tempoet på tegnene er i normalt tempo, men med længere pause mellem tegnene, for at give luft til hjernen. Tempoet jeg startede med var 20/10. Altså tegnene sendt som 20wpm hastighed, og mellemrummene som 10wpm hastighed.
Og jeg synes det var svært allerede der!
Derfor gik der også 3 dage, før jeg kunne gå til lektion 2, hvor der blev føjet det næste bogstav til, nemlig U.
Og der gik igen hele 3 dage før jeg kunne gå til lektion 3, hvor bogstavet R blev føjet til. Det var rigtig hårdt!
Men jeg fortsatte, selvom jeg på dette tidspunkt var helt overbevist om, at det her ville blive umuligt. Hvordan i alverden skulle jeg kunne nå til lektion 40, og uden at glemme de forgående tegn. Puha!
Jeg var tæt på at opgive på det tidspunkt, men fortsatte alligevel. Efter den første uge, og efter at have tilføjet det seneste bogstav, satte jeg hastigheden betydeligt ned, således jeg nu kørte med 20/5, og senere med tilføjelsen af flere bogstaver gik jeg ned på 20/4. Altså rigtig lang afstand mellem tegnene, mens selve tegnet blev afspillet i samme normale hastighed på 20wpm.
Som dagene gik, var det alligevel som om der skete noget. Jeg kunne pludselig tage 2 eller 3 lektioner på samme dag, og det var noget der gav blod på tanden. Og efter 3 måneder med daglig træning (20-30 min hver dag), så nåede jeg lektion 40....!!! Jeg havde gjort det tænkte jeg! Jeg jublede! Det var stort! Nu kunne jeg morse, kan jeg tydeligt huske jeg tænkte. Men ak nej, der var intet ændret når jeg lyttede på radioen. Det kunne lige så godt have været før min træning jeg lyttede. Intet havde ændret sig. Det var ren volapyk, og jeg kunne ikke skelne så meget som to streger fra hinanden. Det var meget overraskende og nedslående synes jeg. Men selvfølgelig havde jeg også kun lært tegnene med meget stor afstand imellem dem. Så nu fortsatte jeg min træning udfra lektion 40 som jeg var nået til, men ændrede nu gradvist hastigheden således:

14/5
13/6
12/7
11/8
10/9
10/10

Målet var at komme til rigtig CW. Altså med ens forhold mellem tegn og pauser. Og det lyder måske mærkeligt, men det sværeste var næsten det at reducere tegnhastigheden fra 20 til 14. Pludselig lød de tegn jeg havde lært de foregående måneder, helt anderledes! Når hjernen er vant til at høre tegnene i speed 20, så kan den altså ikke automatisk også høre dem i speed 14! Meget mærkeligt. Og det blev selvfølgelig værre at gå længere ned, og nede i speed 10/10, er tegnene meget langsomme, men hjernen er alligevel på overarbejde, da det hele er i naturlig hastighed. Det kan ikke forklares rigtig tror jeg. Det skal nok opleves, men det var en nødvendighed at gå ned i tegnhastighed, og op i generel hastighed.
Da jeg endelig nåede 10/10 og kunne mestre dette uden for mange fejl, ændrede jeg min træning over de næste måneder således:

11/11
12/12
13/13
14/14
15/15
16/16
17/17

På en måde var det på dette tidspunkt blevet meget lettere det hele nu. Tegnene kunne jeg jo, og det var rart at komme op i tegnhastighed igen. Dog var hjernen på hårdt arbejde.
Det var stadig volapyk at lytte på båndene. Jeg kunne nok høre forskel på streger og prikker nu, men folk kørte aaalt for hurtigt synes jeg, og det hele var ud i een lang køre. Som om folk på båndene slet ikke lavede pauser og ophold mellem tegn og ord. Eller sådan opfattede jeg det på dette tidspunkt.

Jeg var heller ikke begyndt at sende CW endnu. Jeg havde endda fået frarådet overhovedet at røre ved en nøgle, før jeg havde tegnene indprintet på rygraden, og dermed kunne høre forskel på god og dårlig CW.
Det var et godt råd. Og jeg var også meget i tvivl om jeg skulle begynde på en gårdpumpe (straightkey), eller paddel med keyer. Det blev til paddel, og det var for mig det rigtige at starte med. Senere har jeg nu fået en gårdpumpe, og den foretrækker jeg næsten nu, da det er nemmere at sende langsomt, hvilket passer bedre til mit modtageniveau.

En enkelt fysisk lektion i brugen af gårdpumpen var af afgørende betydning. Der vil jeg gerne takke Niels Krogh Hansen, OZ1IKW, fordi han tog sig tid til at sidde med mig i EDR Sønderborgs lokaler, og give mig eksklusiv privatundervisning i brugen af gårdpumpen. Tak Niels, det var super, og jeg vil huske dine råd altid. Og også en tak til alle de øvrige medlemmer i EDR Sønderborg, som måtte lægge ører til den aften…, eller undskyld!

Min første rigtige QSO var med Peter fra England. G3RCW. Det var den 11.6.2019. Det har nok været i speed 13wpm, og effektivt måske kun 8wpm pga laaang afstand mellem tegn og ord. Han var enormt flink, og tog meget hensyn. Jeg var heldig. Og jeg fik det hele med. Og jeg tror han fik alt mit med.

Jeg rystede over det hele efter den QSO, og det var i det hele taget en meget stor oplevelse jeg aldrig glemmer. Jeg husker jeg hoppede rundt i hele huset, og jublede, til stor forundring for resten af familien... hi hi.
Det var jo ligesom frugten af godt 6 måneders daglig træning!

Efter den dag, brugte jeg meget lidt tid på www.lcwo.net.
I stedet lyttede jeg dagligt på båndene, for at se om jeg kunne opsnappe dele af QSO'er, samt calls.

Og så faldt jeg over denne super side! : http://www.felge.us/BeginGuideCW.htm

Og så morsede jeg hele siden, hvert et tegn på min gårdpumpe med decoder på, så jeg kunne se om jeg sendte korrekt. DET var super træning i afsendelse.

Når jeg kørte til og fra arbejde (15min hver vej), lyttede jeg til en app med tilfældig engelske ord, og i variende tempo (fra tur til tur). Eller dvs. det gør jeg stadigvæk. Enten til den samme app, hvor jeg nogengange har sat tempoet op til nu 32wpm, og sagtens genkender de ord der har banket sig fast, og som jeg nu genkender på lyden, men nok stadig mister 70%. Andre gange har jeg tempoet nede på 22wpm, og kæmper der mere med min hukommelse i et langt ord (man glemmer simpelthen de første tegn fordi det går for langsomt). Andre dage lytter jeg til kapitel 1 af Peter Pan, som jeg har konverteret til CW (mp3). Det var planen at jeg ville høre hele bogen, men er efter et par måneder stadig i gang med kapitel 1.

Se det var en lang smøre, og har du læst indtil nu, er det måske fordi du er nysgerrig når det kommer til CW. Så her nogle fordele ved netop CW, som en lille ekstra appetizer:

- Det kræver meget lidt og simpelt udstyr.
- Det er internationalt, da man bruger samme koder, så det er nemt at tale med hele verden.
- Man opererer i stilhed. Man kan føre en QSO med hovedtelefoner lige ved siden af børn der laver lektier, eller hustru der ser film.
- Det er nemt at komme igennem på et fyldt, eller støjfyldt bånd, pga den lille båndbredde CW kræver.
- Følelsen af du bruger nogle evner som du har tilegnet dig gennem daglig træning giver en fantastisk følelse i kroppen.
- Og så slutteligt er det nemt! Ja du læste rigtigt! Når man endelig har lært CW, så kommer der en ubeskrivelig følelse af lethed og afslappethed over det.

Og netop det sidste punkt har for mig været en overraskende åbenbaring. Nemlig det at CW er så afslappende. Nærmest som meditation.
Det er der får man øjnene op for skønheden i CW!

Det hænger nok sammen med det simple. Tænk at noget så simpelt som at slutte en kontakt i en bestemt rytme kan være så smukt. Alt ens koncentration bliver kanaliseret ud i en jævn rytme af prikker og streger. Helt roligt og afslappet. Hjernen kan imens ikke tænke på andet, og man lukker derfor naturligt alt andet ude. Som når man gentager et mantra under meditation. Så fokuseret er der sjældent noget der får plads til at være i hverdagen.
Og denne opdagelse gør bare at man sætter endnu mere pris på CW.

Jeg tror ikke alle vil have det lige så svært som mig med at lære CW, og jeg har valgt at dele mine oplevelser og min fremgangsmåde, for at sige til alle, at hvis man ønsker at lære det, så kan alle. Kunne jeg, så kan du også. Det er helt sikkert!

Og jeg hjælper gerne andre nybegyndere med råd og vejledning. Min fordel er at jeg husker hele forløbet endnu. Ring/skriv gerne.

Tak hvis du har læst alt dette, og jeg håber det er til hjælp og inspiration.
Jeg håber CW vil overleve som mode i mange mange år frem i tiden.
Intet tyder på det vil dø ud. Der er masser af aktivitet. Men jeg tror sagtens der kan være plads til mere!


cu, es 73 de OZ1SPS


----------
OZ1SPS

#2  01/01-21 13:51
Dan Bjarne Andersen
Indlæg: 406
Svar til #1:
Jae det kan betale sig at være stædig !! , og tillykke med det

MVH
Dan, og godt nytår

----------
Dan, livet leves med små effekter !!

#3  01/01-21 13:58
OZ1JHM
Indlæg: 124
Svar til #1:
kære Sebastian

Det er simpelthen det mest positive og oprigtige, givende gode indlæg jeg har læst på bruggrej.

Tak og jeg glæder mig til at få en qso med dig på cw.

Godt nytår

Oz1jhm

#4  01/01-21 14:46
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #1:

Jeg er nødt til at lave en tilføjelse til første indlæg.
Der er nemlig flere personer jeg skylder tak for hjælp i forbindelse med min rejse udi CW. De kommer her:

Tak til OZ6TW Torben, for opbakning og opmuntring, samt at forære mig bogen Morsetelegrafi af Niels Mortensen, OZ5NU, udgivet af EDR's forlag i 1984. Den bog har jeg læst mange gange, og øvelserne i den er blevet tæsket igennem med både padler og gårdpumpe. Tak Torben!

Tak til Jørgen Christensen, OZ8AE for hyggelige CW QSO'er på jævnt dansk, og med din opfordring til at lære Æ, Ø og Å, samt råd og vejledning via email korrespondance.

Tak til Per, OZ4MQ for hyggelig dansk CW ragchew QSO.

Tak til Kim, OZ2A for hyggelig dansk CW ragchew QSO, og efterfølgende korrespondance, og anbefaling og idé til ny morsenøgle af Alberto Frattini (den er bestilt, og den glæder jeg mig til at få hjem).

Tu - I har alle været til stor hjælp!

----------
OZ1SPS

#5  01/01-21 16:23
Martin Andreasen
Indlæg: 1
Svar til #1:
Respekt.

Flot flot arbejde og kæmpe tillykke med at være kommet i mål.
Nyd det og vær stolt af dit flotte arbejde.

Mvh
OZ2MA

Redigeret 01/01-21 16:26
#6  01/01-21 16:37
Kim Liljekrans, OZ5IQ
Indlæg: 910
Svar til #1:
Hej

Godt gået, det vil du have glæde af i mange år frem.
I tillæg til dette, skulle du prøve at lytte på 2M CW, der ER jo AURORA mindst hver 28 dag , +/- en dag eller 2, DET ER Sjovt, CW kun som
et hvæs eller skift i sus. Lidt svært at beskrive. Da jeg selv har lavet min logbog, indførte jeg en kolonne hvor jeg anfører forbindelsens art, eks : TR for TRopo, AU for Aurora mm. Så kan man altid komme ind i rytmen igen.

Men GODT gået mht. at lære at telegrafere.

Du glemmer det aldrig helt, tempoet falder måske lidt, men er kun en træningssag.
Det er da en nytårsgave ..

Godt nytår fra :


VY 73 de OZ5IQ, Kim og kører stadig CW.

#7  01/01-21 17:16
Brian Vind Borgstrøm
Indlæg: 15
Svar til #1:
Fantastisk godt skrevet. Jeg bestod i 80’erne 60 tegns morseprøven, men fik ikke praktiseret det i nogen særlig grad efterfølgende. Det ærger mig, men nu har jeg fået mod på at genoptræne CW, det er en fantastisk kommunikationsform.

Rigtig godt nytår.

----------
Vy 73 de OZ1BV, Brian

#8  02/01-21 00:34
Jens Peter Jacobsen
Indlæg: 10
Svar til #1:

Tillykke, jeg husker selv hvordan jeg rystede efter min første phone QSO for mange år siden til JOTA i OZ1ALS.

/Jens Peter

Redigeret 17/01-21 11:15
#9  02/01-21 01:33
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1593
Svar til #1:

Det er et utroligt dejligt indlæg at læse.

Det viser for det første en ganske struktureret person, der har sat sig et mål, og når det. FLOT GÅET.

Endvidere viser det, at der har stået gode folk og kigget med på sidelinjen og set , at det ikke blot var " en gang snak ", der kom fra den kant, og så har de arbejdet med hjulpet og "leget med", og i fællesskabets pragtfulde løsninger nået frem til målet. Nemlig: Jeg kan (nu), jeg tør nu, og nu gør jeg det altså bare, når jeg synes.

Dette er en selvtillid, der gælder for resten af livet. Stærkt gået af alle implicerede parter.

Det er så dejlig læsning OZ1SPS. Og så er det godt skrevet. Tak for den dejlige historie.

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#10  02/01-21 09:32
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #:

Hold da op. Sikke en overraskelse. Jeg troede faktisk mit indlæg var alt for langt til at ret mange gad læse alt det :)

Og nu var det ikke skrevet fordi jeg manglede bekræftelse og ros for min indsats. Den får jeg i rigelige mål hver gang jeg sætter mig ved nøglen.
Men det er jo altid dejligt at få ros, så mange tak skal I have :)

Det som glæder mig virkelig meget, er at så mange tilsyneladende har læst mit indlæg allerede. For det betyder der er måske er nogen der bliver tilstrækkeligt nysgerrige på CW, og giver det en chance. Det var nemlig formålet! Så når jeg læser at du Brian, OZ1BV vil genoptage CW, er det jo fantastisk. Og du kan sikkert hurtigt genoptræne det, når du engang har kunnet det. Og jeg tænker også her, at siden www.lcwo.net kan være en god hjælp.

Og tak Hjalmar, OZ1JHM, jeg vil gerne i QSO, og jeg har da også set dig på RBN, og hørt dig på radioen. Men ofte i et tempo hvor jeg ville holde mig tilbage. Jeg ved det for nogen, ikke alle, kan være svært at sætte tempoet for langt ned. Og din foretrukne stil er QRQ. Men nu da du inviterer, så er jeg klar... ;)

Tak skal I have allesammen!

----------
OZ1SPS

#11  02/01-21 15:53
OZ1JHM
Indlæg: 124
Svar til #10:
Hej Sebastian

Fedt....jeg er på radioen næsten hver aften fra kl 19 og et par timer frem...check rbn.

Jeg kalder ret meget cq og dette i speed 34 wpm , men du svare bare og skriver qrs - nej når nu jeg ved det er dig så skruer jeg ned ;0)

Lad os komme igang og sammen få dig gjort til en cw haj - og på sigt nomineret til HSC ;0)

Yesssss...

Cu on qrs cw

Oz1jhm

#12  03/01-21 21:19
Jens O. Sørensen
Indlæg: 15
Svar til #1:

Hej Sebastian,

Tillykke med det nyerhvervede håndværk!

Engang var det at kunne "telegrafere" jo et håndværk, et fag og en egentlig uddannelse nødvendig.

For sjov fandt jeg mine gamle skolepapirer fra Holmens signalskole i 1972 frem igen. Der står at vi brugte 288 timer på høremodtagning, og 190 timer på aftelegrafering. Det var over en periode på 1½ år, og kravet var 100 tegn pr minut. (20 WPM)

Telegrafi er ikke længere et erhverv, men det at vedligeholde kundskaberne er al ære og respekt værd, og som hobby kan det stadig inspirere unge mennesker til at prøve det. Og ja, CW som mode skal nok overleve. Som du skriver, så er det enkleste form for modulation idet det kun er et spørgsmål om at en sender er tændt eller slukket :-) og i kombination med en direkte radioforbindelse mellem to stationer uden en tredjeparts medvirken gør jo denne hobby helt unik.

Check gerne ind på 3545 mellem 1700 og 1730. Vi kan både dansk og QRS.

- Og tak for sidst iøvrigt. Du er velkommen hvis din vej igen skulle gå forbi Frederikshavn.

/Jens/OZ8SO

#13  03/01-21 21:41
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 633
Svar til #12:
Hej Jens prik- og stregfabrikant. Du har ret, til 1. klasses certifikat 125 tegn/min = 25 ord/min. Mht. antal timer på høremodtagning hhv. aftelegrafering blev mit oprindelige hold nedlagt, vi 4 tilbage blev tilbudt at gå 3 måneder tilbage eller 3 måneder frem. Jeg valgte at gå 3 måneder frem hvilket indebar kortere tid til indlæring af CW, teknik mv. Flot trådstarter er kommet igennem, CW vil Sebastian med garanti få stor glæde. Jeg læser at Sebastian nu også har glæde af en gårdpumpe, vha. en sådan får man rytmen "banket ind". Godt nytår 2021.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#14  03/01-21 21:45
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 633
Svar til #4:
Den der vil - er ikke til at stoppe. Tillykke. Jeg erindrer udmærket Niels//OZ5NU, han skrev ofte i OZ om CW, et emne han havde stor forstand på. Må jeg foreslå at du benytter din gårdpumpe så meget som muligt? Om du benytter langsom CW eller ej - det er ligegyldigt, det er en hobby vi har. God fornøjelse.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#15  04/01-21 00:15
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 633
Svar til #11:
Hvad er en "cw haj"?
HSC! Skal man til denne hædersbevisning, via en skrivemaskine/tastatur, kunne nedskrive det modtagne og dette fejlfrit?

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#16  04/01-21 09:51
Claude Enoch
Indlæg: 150
Svar til #13:

Ja - det var jo ikke alle som kunne klare prøven, for at blive ansat på LYRA

#17  04/01-21 10:26
Leif Møller
Indlæg: 1
Svar til #10:
Hej Sebastian.
Tak for din fine beskrivelse af rejsen ind i CW verdenen som du helt klart vil bestå med glans. Jeg er selv igang på LCWO hvor jeg har været igang længe og oplevet at man kommer til et punkt som lige skal overvindes for at komme videre. Den største fjende for at fortsætte er nok ens vilje til at gøre det hver dag som du har gjort, og jeg har nu også besluttet at gøre det hver dag selv om det koster en del tid, der bare skal afsættes på tidspunkter hvor man starter ens hver dag.
Den app du skriver om med engelske ord, hvad hedder den - er det til IOS ?
Et stort problem jeg har er tinitus, som volder mig en del besvær ved samtaler hvor der er flere der taler, og ville derfor gerne høre fra andre der måske har samme problem, om det for dem udgør et problem når man skal høre det på radioen. I programmet LCWO er der ingen støj på, så her er det nemt for mig at høre tegnene.
Held og lykke fremover - måske høres vi, da jeg også er i ALS området.
Godt nytår til alle - OZ7LM Leif

#18  04/01-21 11:18
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 497
Svar til #:

Vedhæftet et par lydfiler fra QSO-er på 10 GHz. Signalerne er rimeligt kraftige, men lyder ikke godt, da de er påvirket af tordenvejr eller har været en tur oppe på månen og vende. CW-en er ikke specielt hurtig eller efter standarden, men fin til en godkendt QSO i contest eller under besværlige forhold, hvor man sender hverken levnedsløb eller romaner.

Sebastians beskrivelse af hans oplevelser med at lære CW kan vi alle lære af. Om det drejer sig om at lære CW eller sætte sig ind i ny teknik, så kræver dette en personlig indsats, som man i Sebastians eksempel bør tage hatten af for.

----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

#19  04/01-21 11:25
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1485
Svar til #17:

Jeg har ikke tinitus - men har af andre årsager også problemer når der er flere der samtaler eller når der er baggrundsstøj. Det er fuldstændig individuelt hvad man orker at kæmpe med på de områder og hvor meget man kan træne sig op. Et godt sted selv at lytte er på nettets forskellige online modtagere, WebSDR, se http://websdr.org/ Det er moderne rimelig gode modtagere, og du kan få et rigtig godt indtryk af og erfaring med hvor meget forskel de forskellige filter båndbredder kan gøre for dig.

vh erik

----------
Mest SWL :-)

#20  04/01-21 11:30
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #:

Dejligt at flere skriver i tråden her. Jo længere den er oppe, jo flere vil falde over den og blive gjort nysgerrige, og måske få mod på CW... :)

Svar til #11:

Om jeg lige bliver en QRQ operatør ved jeg nu ikke Hjalmar. Lige nu synes jeg det er lige så hyggeligt med gårdpumpen, og den har jo sine begrænsninger lige i den sammenhæng. Men hvem ved, måske det bliver en interesse senere..., det giver vist også sig selv, for at nå dit tempo kommer nok til at kræve maaange års træning endnu! :)
Jeg hørte dig i øvrigt i går på 80m. Var det på 3567?? Men jeg undlod at kalde dig, da jeg kun hørte dig ganske svagt.


Svar til #12:

Hej Jens.
Og selv tak for sidst! Jeg var meget imponeret over dine specielle nøgler da jeg var hos dig. Og jeg er i øvrigt rigtig glad for den lille tuner, som passer super i størrelse til min nyerhvervede IC-705 :)
Jeg kommer meget gerne på visit igen. Mine svigerforældre bor jo som du ved, ret tæt på.
Og tak for dit tilbageblik i tiden. Det sætter jo tingene i perspektiv for mig også, og jeg kan da se at I heller ikke kom sovende til det dengang. Regner jeg lidt på dine angivne timer, så kan jeg også nikke genkendende til indsatsen der skal til.
Jeg skal nok være opmærksom på 3545 :)


Svar til #14:

Hej Vagn?? Jo tak, jeg skal nok være flittig med gårdpumpen. Jeg holdt mig jo helt fra den i starten, hvilket jeg tror var en fin beslutning. Men nu kan jeg godt se fordelene, og den er et super instrument at øve timing på. Og så som en helt anden fordel, så virker den jo selvom man ikke kan høre! Jeg ville meget svært kunne sende noget korrekt med en paddel uden sidetonen, men med en gårdpumpe kan man jo tydeligt mærke hvad det er man sender! Genialt... :)


Svar til #17:

Godt at høre du også har glæde af LCWO Leif!
Den app jeg bruger hver eneste dag, hedder Ham Morse, og jo, den har jeg på min iPhone. Et perfekt tempo for mig der, er lige nu 23wpm, da jeg får 90% med. Altså en smule for hurtigt for mig...
En anden app jeg har brugt lidt, hedder MorseMail. Der kan man skrive almindelig tekst, og så konvertere det til en mp3 fil i det tempo man ønsker. Så sender jeg bare filen til mig selv på SMS, og lytter til den der. Det er fint, og virker alle steder!
Jeg har læst fra folk med tinitus, at det ofte hjælper at skrue lidt ned for lyden, og vælge den sidetonefrekvens du bedst kan høre. Dit høretab er sikkert ikke ens for alle frekvenser.


Tak for alle jeres kommentarer... :D

----------
OZ1SPS

#21  04/01-21 11:54
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #17:

Lidt supplerende information om Ham Morse appen.
Den er rigtig fin, da der er mange indstillingsmuligheder, og du kan udover engelske ord, også vælge bogstavgrupper, talgrupper, QSO ord, prosigns, samt vælge at høre nyhderne på morse (her kan du endda vælge for forskellige medier, BBC, Deutsche Welle, ABC-World og mange andre).

Derudover kan du justere sidetone, hastighed, køre koch (længere afstand mellem ord), og så er app'en utrolig nem at bruge.

Jeg gjorde den fejl, at jeg fra starten af kørte med de 500 mest brugte engelske ord. Her burde jeg have indstillet app'en til de 100 mest brugte engelske ord, da 500 er rigtig meget at gabe over, hvis man satser på genkendelse af lyden på selve ordet. Men nu har jeg kørt så længe med de 500, så det fortsætter jeg med. Man skal nok op på speed >23 for at træne lyden af ordet i sin helhed.

Mht til det med tinitus, eller høretab, så er jeg altså ikke helt sikker på hvad rådene gik på, men på LCWO's forum har emnet været berørt tidligere, så jeg tror du kan finde hjælpeværktøjer der Leif.

Og hvis vi bor tæt på hinanden, kunne vi måske endda træne lidt sammen på VHF/UHF? Så forstyrrer vi ikke så mange... :) Du siger bare til...

----------
OZ1SPS

#22  05/01-21 16:25
lars kristensen
Indlæg: 1
Svar til #1: Stort tillykke til dig , knokler lige nu på sped 80 ,det er hårdt nu setter lidt fas,t så det er bare som du at at kæmpe vider.

Redigeret 07/01-21 09:15
#23  05/01-21 17:36
OZ4G
Indlæg: 16
Svar til #1:
Hej Sebastian , flot skrevet og godt gået..... og super godt folk holder ved CW.
Vh Brian
OZ4G
Augustenborg

#24  06/01-21 03:25
Henning Andresen OZ2i

Indlæg: 309
Svar til #17:
Jeg har også Tinitus og har det samme problem som du beskriver, men i forsamlinger hjælper høreapparater. Med CW har jeg dog ingen problemer og det er lige meget om der er QRN støj eller anden QRM forstyrrelse.
Det er måske en god idé at finde en passende tone at lytte på. Jeg bruger omkring 550 - 600 Hz. Min Tinitus ligger nok oppe omkring 2 til 3 kHz men har aldrig givet problemer ved CW.

----------
Vy 73 de OZ2i Henning
CW er sjovt - prøv det!

#25  06/01-21 18:55
Evald Lindholm Seemann

Indlæg: 53
Svar til #1:
dejligt at høre at der er nogle som stadig sætter pris på cw, selv lærte jeg det omend med nogen besvær på radioskolen på fanø og jeg er selv inkarneret cw-mand, eftersom det var det absolut mest anvendte indenfor skibsfarten
mvh evald OZ7 TX

----------
OZ7TX

#26  07/01-21 16:03
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #:

Tak igen for jeres kommentarer, og for at holde tråden aktiv...

Jeg kigger lige nu ind i min næste udfordring.

Med et par dage hvor jeg har haft fri fra arbejde, har jeg udført et forsøg. Nemlig sat hele dagen af til morse træning. Ja nemlig, morsetræning fra morgen til aften, to dage i træk! :)

Det har givet et godt skub i den rigtige retning kan jeg mærke. Jeg har primært trænet med min morse app, Ham Morse, men også lavet kodegrupper på PC'en, samt lavet træning i afsendelse med både paddel og gårdpumpe. På den måde er det ikke blevet alt for ensformigt med CW hele dagen.. hi hi...

Nu får jeg ved speed 23wpm mere end 90% af ordene med i blandede tilfældige engelske ord. Derfor er jeg nu skiftet over til tekst der giver mening, men render så panden mod en mur igen. Min hjerne kan nemlig godt afkode ordene enkeltvis, men jeg kæmper så med at holde hoved og hale i meningen med teksten. Og hvis jeg skifter fokus over på meningen med teksten, så mister jeg igen de enkelte ord... Et dilemma.

Det skal siges at jeg de to dage har trænet helt uden at nedfælde på papir eller på tastatur. Kun afkodning i hovedet.

Meningen vil være nemmere at holde styr på ved et hurtigere tempo, men ved et hurtigere tempo, mister jeg afkodningen af de enkelte tegn.

Jeg tror godt jeg ved hvad der skal til. Der skal gradvist øges i tempo, indtil det bliver mere ubesværet at afkode ordene, og langsomt vil det give mig overskud til at fokusere på meningen i teksten også.

Målet er nu at komme på et tempo hvor ordene genkendes som en helhed. Jeg er der ikke endnu, langtfra, men jeg er på vej...

Dog vil jeg tvinge mig selv til fra nu af, ikke at skrive andet ned, end de ting jeg gerne vil huske. Navne, calls, QTH og lign...----------
OZ1SPS

#27  07/01-21 18:23
OZ1JHM
Indlæg: 124
Svar til #26:
Hej igen

Du er da vildt flittig, og det er hele hemmeligheden, hvis man vil cw.

Det med at gå fra bogstaver til ord og til sætninger, er bare træning :0)

Og når man så kan det så er der noget andet man vil med cw. Det kan være at bruge den anden hånd, eller kører på 2 radioer samtidigt eller kører vildt stærkt.....og ja det er også bare træning.

Og når man bliver ældre , skal man som jeg, træne hver dag for ikke at glemme det, som man har trænet sig op til :0))))

Så god træning til dig...det stopper aldrig

Oz1jhm

#28  07/01-21 18:26
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 633
Svar til #26:
Må jeg foreslå at du øver dig i hele sætninger og at du ikke blot øver dig med kaldesignal, navn osv. Få evt. en medamatør til at indtaste en dig ukendt tekst på din PC.
"Pres" dig selv, en god øvelse er at sætte hastigheden en smule højere end den hastighed du allerede 100 % kan håndtere. Du vil opdage at du vha. denne metode ret hurtigt kan modtage højere hastighed(er), derefter "presser" du dig igen ved højere hastigheder, osv. osv. Flot du gør hvad du kan. OT: Benytter du aftelegrafering vha. en gårdpumpe vil du få rytmen ind på rygmarven, et forhold der ligeledes giver dig mulighed for at kunne modtage højere hastighed(er). Lidt firkantet sagt er en paddel et hjælpemiddel forstået på den måde at en paddel ikke giver seneskedehindebetændelse.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#29  07/01-21 22:36
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #27:

Tak Hjalmar, men jeg er samtidig også lidt tykpandet... Der skal noget til før det trænger igennem...! ;)

Dette siger jeg også for at det ikke skal afholde nystartede med at klø på. Jeg er overbevist om, at andre kan opnå mine resultater med mindre indsats også. Jeg er bare, udover at være tykpandet, også tilpas stædig.. hi hi...

----------
OZ1SPS

#30  07/01-21 23:18
Peter Maarup
Indlæg: 1
Svar til #1: Jeg skal da vist i gang med cw. Først skal jeg have fundet nøgle og så..- .Dejligt indlæg. VH Peter Maarup, OZ1T

#31  07/01-21 23:34
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #30:

God idé, og tak Peter. Og god humor du har..., with the dog, the bicycle and the hexbeam... ;)

Og så Rotarianer. Jeg har været medlem i Sønderborg RK i 10 år, så der har vi lidt tilfælles også :)

----------
OZ1SPS

#32  16/01-21 10:33
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #:

Det er jo ganske overvældende med den respons der er kommet på mit indlæg om CW. Også tak til alle jer der har valgt at kontakte mig direkte via e-mail og på SMS. I har ikke kommenteret på indlægget, men det betyder jo intet. Det glæder mig bare at have vækket interessen hos flere end det lige syner af.

Derfor vil jeg da gerne supplere lidt i tråden her, da jeg tænker der sagtens kunne være endnu flere jeg har inspireret, og som måske kan bruge det i deres træning.

En sidegevinst ved min CW træning som jeg ikke har nævnt i mit indlæg, og som kunne være en ekstra gulerod for nogen, er en generelt øget koncentrationsevne, som jeg også har draget fordel af i andre sammenhænge!

Jeg har erfaret, at min træning er absolut mest frugtbar i de øjeblikke hvor jeg fokuserer al min koncentration træningen. Så derfor har en del af min CW træning, samtidig været og er stadig, en træning i at holde 100% fokus. Den tankeflugt som vi nok alle har og kender til, har jeg arbejdet på at tøjle, og jeg er slet ikke i tvivl om, at der i løbet af mine 2 års daglige CW træning er sket en forbedring i evnen til at holde fokus.

Jeg har altid læst bøger, men når jeg har læst bøger har mine tanker også vandret, og ikke altid i takt med det jeg læser om. Når jeg læser en bog nu, kan jeg mærke at jeg bedre kan koncentrere mig om indholdet i bogen, og at det er blevet lettere for mig at holde koncentrationen. Jeg tror ikke det er indbildning, da jeg synes det er en markant ændring.

Så hvis nogen synes at tidsanvendelsen i træning af CW er for stor i forhold til udbyttet, så kan denne information måske bedre retfærdiggøre tidsanvendelsen.

Jeg hører meget gerne input fra andre der har oplevet noget lignende..., eller som kan supplere med andre oplevelser...
----------
OZ1SPS

#33  16/01-21 21:36
OZ1JHM
Indlæg: 124
Svar til #32:
Hej
Du berører et meget vigtigt område - evnen til at koncentrere sig.
Jeg bruger CW som afkobling fra en travl og til tider stressende hverdag.
Når man kører QRQ er det endnu mere nødvendigt at være koncentreret og nogle dage må jeg opgive , da jeg ikke evner at lukke alle andre tanker ude.
Men netop igennem træningen kan man opøve en øget koncentrations evne.
Jeg har et af de moderne garmin ure der måler stress og puls...På det kan jeg næsten forudsige om det bliver en god eller dårlig dag på radioen ;0)

Hvis man kører lange enetaler giver det som oftest QSD, hvorimod hvis man kører QSK og korte pass, mister man ikke koncentrationen og det giver langt bedre cw..

Det glæder mig at du er igang med at opdage alle de fantastiske ting der gemmer sig bag A1A ...

Cu on Air

Oz1jhm


#34  17/01-21 13:44
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 633
Svar til #33:
Citat begyndt: Jeg har et af de moderne garmin ure der måler stress og puls...På det kan jeg næsten forudsige om det bliver en god eller dårlig dag på radioen ;0) Citat slut. Godt gjort.
Citat begyndt: Hvis man kører lange enetaler giver det som oftest QSD, hvorimod hvis man kører QSK og korte pass, mister man ikke koncentrationen og det giver langt bedre cw..Citat slut. Hvad mener du med det? Er man stresset er det netop en hobby som CW og lign. der betyder man stresser af. Hvordan kan QSK betyde man ikke mister koncentrationen? Og hvordan kan det give bedre CW ? Mener du afsendt eller modtaget CW?

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

Redigeret 17/01-21 13:50
#35  17/01-21 13:57
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 633
Svar til #33:
Citat begyndt: Det glæder mig at du er igang med at opdage alle de fantastiske ting der gemmer sig bag A1A ...Citat slut. Hvad er forskellen på A1 og A1A?

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#36  17/01-21 20:13
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 110
Svar til #33:

Ja fejl ved længere enetaler kan jeg nemt forestille mig. Tankerne får mere tid til at vandre, og man mister fokus.

Det er egentlig forunderligt det forholder sig sådan og må være ligesom at spille klaver, eller et andet instrument. Det at spille skal gerne blive ubevidst, men man skal bevare koncentrationen. Men begynder man at tænker over hvilken tangent man skal i gang med næste gang, så går det galt. Man snubler. Ens tanker skal være fokuserede, men håndbevægelserne ubevidste.

Men det bør ikke afskrække nye. Tvært imod. Det er netop noget af det der gør at det bliver ved med at være interessant og spændende at træne dagligt :)

Yes, CU on air SN -

----------
OZ1SPS