Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
58 online brugere
3092 online annoncer
SælgesKøbes

DMR på PC uden dongle


#1  08/01-21 18:08
1JEZ
Indlæg: 17
Jeg har eksperimenteret lidt. Jeg har emuleret android på min PC med et program, der hedder Bluestacks. På den måde kan man køre android programmer på en computer. Jeg har så hentet et program, der hedder droid-stars jeg afvikler i android emuleringen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=or g.dudetronics.droidstar&hl=en_US&gl=US

Så kan jeg køre DMR fra min computer, der skal bare tastes id nummer ind og vælges DK-ipsc2 og så 238. Så kan jeg sende ud på hele DMR nettet via tryk på musen, det er dog ikke fordi lyden er fantastisk. Der kræves ingen form for dokumentation eller andet, så det er faktisk åbent for enhver, der har lyst til DMR også dem som ikke har nogen DMR radio. Gad vide om dem der har ”opfundet” DMR tænkte i de baner i sin tid? Jeg håber ikke det går ud over seriøsiteten fordi alle nu har adgang til DMR nettet via en PC eller en android telefon for den sags skyld.

God weekend.

----------
1JEZ

#2  08/01-21 18:40
Flemming Lauritsen
Indlæg: 4
Svar til #1:
no shit det er de samme ting du skai bruge for at benytte en DMR radio

#3  08/01-21 19:06
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1188
Svar til #1:

Jeg installerede netop dette program (droidstar) på min mobiltelefon for nogle dage siden og det f*'ckede DMR-netværket fuldstændig op ved TX i et DMR-ID-cirkus jeg aldrig har set før. Jeg afinstallerede straks programmet, det er for usikkert til at jeg tør bruge det. Måske manglede der nogle parametre i opsætningen (kunne ikke umiddelbart se hvad det skulle være) eller også er der tale om en grov programfejl. Under alle omstændigheder opfordrer jeg dem som installerer det til at være opmærksom hvad der sker når I TX'er med programmet.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 09/01-21 02:31
#4  08/01-21 20:39
1JEZ
Indlæg: 17
Svar til #2:
jo jo det er rigtig nok, men det her er gratis, så alle kan være med, man skal ikke først ud og investere i en radio. Stort set alle har jo allerede en PC i forvejen.Jeg er mere bekymret for den åbenhed, at alle i princippet meget nemt kan sende ud på DMR og genere på repeaterne både her i vores land og også på word wide bare ved lidt tastearbejde. Der foregår allerede nogle underlige ting på DMR som det er nu, men med denne åbenhed bliver det måske værre. Jeg håber det ikke.

----------
1JEZ

#5  10/01-21 15:30
Hauge
Indlæg: 157
Svar til #1:
Gad vide om det så er ulovligt for folk uden licens at installere programmet på en PC eller telefon
og så bare indsætte et tilfældigt id nummer og taste ud.
JEG tror ikke det er ulovligt, telebekendtgørelsen omtaler jo slet ikke det her. Der står heller intet om det i programmet og brugerne "kan jo ikke vide" at de kommer ud på alverdens radioer, det er jo bare en app til en telefon. Hvad der foregår i den anden ende kan man som bruger være ligeglad med.
Jeg tænker bare højt nu og tænker at vi har et potentielt kæmpestort problem, hvis nogen udefrakommende får nys om det her.

----------
...
Hauge

#6  10/01-21 18:18
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1188
Svar til #5:

Der er jeg ikke helt enig med dig, Hauge, al den stund, at der nu skal ret så mange bevidste valg til for den som vil misbruge sådan et android-program til at overtræde bekendtgørelsen for amatørradio, nærmest lige så mange valg som at købe en billig Baofeng på ebay og sætte den op til at køre DMR på amatørradiobånd. Jeg tror ikke det mindste på at nogen ved opsætning af nogen af delene, uden at indehave et gyldigt amatørradio-certifikat, ikke er klar over at de ude på en diskurs og noget ganske ulovligt.

Husk på at ukendskab til loven ikke fritager nogen for ansvar i al almindelighed og aldrig har gjort det. Når det så er sagt, så kan vi ikke påregne at myndighederne gør en skid ved noget som helst, den kontrol og håndhævelse af loven røg desværre da vi blev fritaget for at betale det årlige certifikat-gebyr. Det er op til os selv at overholde loven ved ikke at kommunikere med nogen som ikke er en del af amatørradio-tjenesten.

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 11/01-21 01:25
#7  10/01-21 18:19
Allan Thorsen ( OZ1IOM )

Indlæg: 137
Svar til #5:
Lad os håbe at sysop holder øje med det og får ulicenceret ude af vores system

----------
Amatørradio er verdens bedste hobby
Sender og modtager IKKE pakker med pakke firmaet DAO365

#8  10/01-21 18:26
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1188
Svar til #7:

Det kan de jo lige så godt gøre på almindelige DMR-radioer. Der ligger blandt andet en ucertificeret person på Blishøj-repeateren og bruger sin radio helt åbenlyst og retfærdiggører den adfærd med at afholdelse af amatøradio-prøve hele tiden bliver udsat på grund af corona-situationen. Jeg kan godt se at det er irriterende for ham med de udsættelser af prøvedato men det er nu ikke nogen legitim undskyldning for at overtræde vores bekendtgørelse.

Hvad vil du have at sysop skal gøre ved den slags? Skal enkelte pirater få lukket hele systemet ned til ulempe for os andre?

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 10/01-21 18:37
#9  11/01-21 15:10
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 943
Svar til #6:
Jeg har lidt svært ved at gennemskue lovgivningen i det her, da den ikke rigtig tager højde for udviklingen. Som jeg opfatter det, er et DMR id ikke beskyttet på nogen måde. Det er bare et “tilfældigt” tal som nogle private aktører har besluttet, at det relaterer sig til et kaldesignal. Det har dermed ingen retsvirkning af den simple årsag, at nummeret ikke er officielt udstedt af nogen myndigheder.

Fordi nogen taster ind med andres DMR id via en radio er det kun ulovligt, at der evt blindsendes eller foretages anden overtrædelse, ikke at man optræder som en anden i folks display. Det er ikke ulovligt at skrive en andens DMR id ind i radioen uden at man har fået tilladelse hertil, hvis bare man angiver sit eget kaldesignal. (Jeg ved ikke hvem der kunne finde på det, men for eksemplets skyld)

Det er jo heller ulovlig at låne en anden radioamatørs DMR radio og sende med vedkommendes ID, blot man siger sig eget call, altså hvem man er. Det er det som bliver sagt, der er det vigtige.

Jeg tror heller ikke der er noget at komme efter hvis nogen bruger en telefon med et tilfældigt id nummer uagtet at de ikke har licens. Det bruger jo bare et tilfældigt nummer tildelt af en tilfældig privat aktør. Sålænge de ikke udgiver sig for at være nogen konkret (kaldesignal) så er det imo meget svært at komme efter. Det har jo som sådan intet med radio at gøre, kun internettet.
Men det er bare min fortolkning og mening.

----------
mvh. Per

#10  11/01-21 15:43
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1188
Svar til #9:

Anvendelsen af programmet i forhold til amatørradio er uden tvivl ulovligt såfremt at det bruges til at sende med uden gyldigt amatørradio-certifikat, på samme måde som hvis en radio ville blive brugt til at sende på amatørradio-bånd uden gyldigt amatørradio-certifikat.

Jeg er helt enig i betragtningerne omkring anvendelsen af DMR-ID. Det er et privat system som ikke beskyttet af nogen myndighed i Danmark

----------
Vy 73 de OZ2D
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 11/01-21 16:24
#11  12/01-21 16:05
Arthur Petersen
Indlæg: 37
Svar til #1:

Hej. Har downloaded BlueStacks og via den henter DroidStar nårjeg trykker på åbm knappen sker der ikke noget.
Hvad gør jeg forkert?

Vy 73 de OZ1CCJ
Arthur


#12  12/01-21 19:02
1JEZ
Indlæg: 17
Svar til #11:
Bluestacks har det af en eller anden grund svært på nogle computere. Den virker heller ikke på alle mine
Prøv med MEmu i stedet for, den kan det samme og er bedre har jeg fundet ud af
https://memuemulator.me/

Derudover gør du det rigtige, tror bare det er Bluestacks der driller.

----------
1JEZ

#13  13/01-21 12:50
Arthur Petersen
Indlæg: 37
Svar til #12:
Hej Tak for svaret. Det prøver jeg lige at lege lidt med (-:

Vy 73 de OZ1CCJ

Arthur