Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
93 online brugere
3274 online annoncer
SælgesKøbes

DMR+ nyheder fredag kl 20


#1  27/02-21 08:17
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Fredag aften kl 20 var der igen DMR+ nyheder på landskanalen som jeg igen lyttede med på med stor fornøjelse. Der bliver bliver blandt andet fortalt hvordan systemet virker og hvad man kan gøre.

Der er en del teknisk snak og mulighed for spørgsmål og en medamatør der taler løs og fortæller hvordan man skal gøre.

Så alle jer der måske ikke kan finde ud af det med dmr fordi det kan så meget så er der meget man kan lære her.

Så en god oplysning til alle. Lyt gerne med om fredagen og lære noget nyt. Der er god medamatørånd der.

Redigeret 27/02-21 22:50
#2  27/02-21 08:38
OZ Brolykke
Indlæg: 119
Svar til #1:
Rart at få lidt nyt at vide,kunne måske være sjovt at prøve det også.

----------
Politikere er 100% løgnhalse og dobbeltmoralske.

#3  27/02-21 18:50
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Svar til #2:

Der står en masse om id-nummer systemet efter landsinddeling, talegrupper og roaming osv her.

http://www.dmrplus.dk/index.php/dmr-teknik/dmr- funktioner

Jeg synes der er meget at lære

Redigeret 27/02-21 22:52
#4  12/03-21 20:09
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Svar til #3:
Lyt med lige nu.


Nu bliver der igen uddelt DMR lærdom on the air til hele landet på landskanalen.

Mange lytter med.

#5  13/03-21 12:51
OZ1GT - HT01

Indlæg: 285
Svar til #4:
Dagens sure opstød !

Ja lærdom.. Ja ALLE kan lære noget ! også de daglige brugere der ligger på landskanalen og spærre for div. opkald, i stedet for at fortrække til (QSY-1 og QSY-2) og fortsætte samtalen der, så vi andre amatører også kan få lidt glæde af vores DMR radio.
Jeg havde det oppe at vende for ca 4 år siden, og sagde at det ville få negative konsekvenser og manglende interesse for DMR hvis den ligegyldighed fortsætter, men jeg fik at vide at systemet var bygget til at blive brugt på den måde, og at de ansvarlige for systemet ikke kunne se at det var et problem overhovedet.
De fleste jeg har spurgt, har sjovt nok samme syn på den sag som jeg, og jeg er overbevist om at den manglende interesse for DMR i dag anno 2020 blandt andet er af den grund, at medamatører dagligt desværre ikke kan finde ud af at trække væk fra landskanalen, hvilket har resulteret i at jeg stort set ikke bruger min DMR radio mere.

Redigeret 13/03-21 13:06
#6  13/03-21 13:01
kenn andersen

Indlæg: 106
Svar til #1:
hvad kaldes landskanalen 238

----------
ka

#7  13/03-21 17:40
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Svar til #6:
Den kaldes slet og ret landskanalen eller LK.

#8  13/03-21 18:44
Willy Hansen

Indlæg: 113
... har en "fin" splinterny mobil Tyt DMR radio fra Midtkom.. programmeret med ID osv osv.. men kan ikke finde ud af at lytte noget som helst, så den ligger bare på hylden. en forespørsel har ikke bragt noget med sig jeg ku bruge. Der mangler noget grundlæggende.. "Sådan starter du op". eller sådan skal tingene stå, for at der er "hul" igennem... Måske er det bare mig der er for stok-døv.dum.. fatter ikke en bjælde af det jeg har læst...så den får lov til at ligge til jeg går på pension, så får jeg vel tid til at sætte mig ind i det.

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

#9  13/03-21 19:42
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1235
Svar til #8:

Du kan på nedenstående links se hvilke DMR- og Brandmeister-repeatere som ligger i nærheden af dig. Når du har fundet en som er inden for din rækkevidde skal du bruge den talegruppe som hedder 238 som benævnes LK på alle DMR-repeatere på din radio:

Information om alle typer af repeatere i Danmark:
http://www.oz1ln.dk/kort_og_lister/index.html

Kort over DMR-repeatere:
http://www.oz1ln.dk/kort_og_lister/repmap_v6_62 _alle_dp.html

Kort over Brandmeister-repeatere:
http://www.oz1ln.dk/kort_og_lister/repmap_v6_62 _alle_bm.html

Radioen skal forsynes med codeplug hvis den ikke er blevet det fra Midtkom men som jeg læser dit indlæg, så skulle den være det. Er det i orden, så er det bare at gå i gang og se om der er "hul igennem" til en af repeaterne.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 14/03-21 01:56
#10  13/03-21 20:47
Andreas Bang
Indlæg: 60
Svar til #5:

Mon ikke det er muligt at få et opkald igennem, selvom der er nogen, som benytter LK.
Det er blot et “break”, så får du plads, ligesom på en traditionel Repeater.
Efterfølgende kan du og den du kalder jo selv skifte til en anden TG
Det virker for mig ikke som om der er trængsel på DMR i almindelighed, så
der er helt sikkert også plads til dig. ????

#11  14/03-21 03:09
Mikkel Nielsen OZ7AKT

Indlæg: 313
Svar til #5:
Dagens sure opstød? Det er godt at få lidt dabat her :o).....

Jeg lytter i timevis flere dage i ugen, og der sker intet? Amatørradio er efter fleres opfattelse en uddød race. Det er der flere meninger om, og jeg håber selv at den ikke er. Men det med at man blokerer for den såkaldte landskanal mener jeg er noget pjat. Jeg lytter flere dage i træk, og der sker ikke noget. Enkelte kalder op, nogle har en snak i gang, hvilket er godt. Men vi er bare ikke nok i dette land til at nogle få lægger landskanalen ned. Når jeg læser indlægget får jeg en opfattelse af at en hobe af radioamatører står i kø for at komme til, da nogen spærrer det hele af. Det kan ikke passe eller? Hvis man går 15 år tilbage var der knald på kanalerne, men nu sker der intet. Jeg synes det er dejligt at vi har en landskanal, så flere kan snakke sammen på tværs af landet. Dmr er et godt netværk, og mange har lagt penge i det, og stor respekt for det, men vi er få der bruger det, så er der nogle der bruger landskanalen på timelang snak, så er det kun godt, for så kan alle være med :o)

Mvh Mikkel OZ7AKT

----------
Jeg lytter ikke fordi jeg har lyst. Jeg lytter fordi jeg trænger. Det kan Dr. Hansen bevidne.

#12  14/03-21 10:21
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Svar til #11:
Man kan også bare lave noget der hedder privat opkald så er man idet over det.

#13  14/03-21 12:34
OZ1GT - HT01

Indlæg: 285
Svar til #10:
Kære Andreas Bang
Tro mig, det er skam prøvet, men der holdes ikke de passende pauser, så man kan nå at få et såkaldt Break ind, så det er opgivet. Desuden det med at på forhånd at aftale at vi mødes på div.TG er ikke måden jeg har radio på, det er jo ikke mig der skal rette ind her vel, desuden kan man heller ikke være qrv på div. QSY1 og 2 da den ved standby squelses op og lukker LF.
I er nu to der har skrevet om afmatning vedrørende DMR. Ja der er langt imellem opkald i dag, og hvorfor.. fordi at nu ER skaden sket, men sådan var det jo ikke for 4-5 år tilbage, der var fuld gang i den, men igen, LK blev også dengang blokeret af timelange samtaler, fra morgen til aften, og det har været medvirkende til denne uheldige konsekvens.

Det er tilsyneladende også gået ud over brugt markedet, det er næsten umuligt at komme af med sine DMR radioer, med mindre man næsten forærer det væk, så det ene tager det andet med sig.
DMR er ellers et velfungerende system, hvis det ellers bliver brugt med en vis omtanke, men det gælder jo for størstedelen af det grej vi bruger..

#14  14/03-21 13:19
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 449
Svar til #13:
Afmatningen gælder nu over hele linjen. Både DMR og FM repeaterne, hvoraf nogle jo er koblet op som, ASR på en Teamspeak server.
De gange, hvor jeg selv har hørt nogle hyggesnakke på LK, er der blevet holdt rigeligt med pauser.
Hvis man kigger på IPSC2 Dashboard, MONITOR, har LK eller talegruppe 238, slet ikke været brugt det seneste kvarter.
Derimod har TS2 og en masse andre Talegrupper været i brug.

http://dk.dmrplus.dk:8877/ipsc/

Jeg synes at vi skal være taknemlig over at nogle ildsjæle har brugt så mange penge og tid på at få et helt landsdækkende system, med forbindelse til hele verden, op at køre!

#15  14/03-21 14:17
OZ2LPX Boris
Indlæg: 864
Svar til ..................

Det er som OZ7AKT skriver - man kan lytte i dagevis uden at der sker en skid, så den der med en blokkeret landskanal, den holder vidst ikke helt i praksis.

Jeg var faktisk også flittig bruger af DMR nettet i starten, men jeg skal sandt sige at der var 2 ting som fik mig til at kaste håndklædet i ringen til sidst.
For det første blev jeg for at sige det rent ud, rigtig rigtig træt og sur over når jeg f.eks var kommet ud i fædrelandet og ikke kunne finde vej, f.eks ind igennem Odense og kaldte min kammerat op for at få noget online hjælp til at finde vej og vi endda skiftede til en QSY kanal, så skulle en vis Sjællænder 9 tal indgår i kaldesignalet, ALTID lige ind og blande sig i vores samtale og liiiiige fortælle at vi var hørt på Sjælland.
Det var for at sige det på godt dansk skide hamrende irriterende at komme tonsende ind igennem Odense med en autotrailer på slæb efter kassebilen og sidde og vente på at den Idiot skulle snakke færdig, imens man så ikke fik drejet i det rigtige vejkryds fordi han absolut skulle underholde os med sit ævl, hvorefter jeg så skulle ind og få vendt hele trækket i en indkørsel til en villa med meget lidt plads!
Sorry, men det er oplevet MANGE gange med amatører som skal ind i blande sig i samtaler hvor tiden er vigtig i forhold til navigation. Enhver idiot kan da nok regne ud af min kammerat og jeg kan høre hinanden, det behøver vi da ikke en rapport fra hele landet for at vide !
Det er sgu´ da "sjovt" at man kan køre hele vejen ned igennem Jylland hvor radioen er absolut tavs, men når man så endelig skal bruge den i 10 minutter for at finde vej, så skal et væld af mennesker med større eller mindre alkohol og pilleproblemer ind og blande sig med ligegyldig snak !

En anden ting er hele den der DMR+ og BM problematik....ah men altså.....Hvis man vil skabe forvirring og gøre det svært at bruge, så var det virkelig det helt rigtige middel til at skræmme folk væk fra DMR med. Jeg kunne komme med en masse betragtninger om det, men det vil jeg ikke, udover at jeg vil sige at man er i hvertfald kommet væk fra at holde tingene simple og jeg må sige at det slog da den sidste lyst ihjel, da der blev lavet hul i landkortet omkring Yding.

Så nu har vi egentlig bare lavet et privat DMR netværk på LMR kanal med et OpenSpot i bilen, så slipper vi for at forholde os til pillemisbrugere og underlige sammenblandinger af netværk.

Mvh Boris - OZ2LPX

#16  14/03-21 16:09
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1235
Svar til #15:

Jeg tror at den generelle afmatning af amatørradio, grundet dels at der er flere som går silent key end der kommer nye til og dels at EDR ikke har kæmpet ordentlig for at folk kan få ordentlige antenneforhold, er skyld i at DMR / Brandmeister også oplever en afmatning. Det bliver et kæmpeproblem på sigt hvis der ikke bliver gjort noget ved det. Jeg har ikke så forbandet mange år tilbage inden det bliver min tur (SK), og dermed kommer jeg nok ikke til at opleve de helt store konsekvenser, men jeg tænker meget på de unge amatører, som måske er 30 år yngre end mig, hvor mange vil være tilbage til den tid, hvor de når min alder, hvis ikke udviklingen vendes, at der kommer flere til end der går fra.

Problemet med den berygtede person med 9-tallet er kun en del af det. Jeg har været inde og tale ret hårdt til ham, men jeg kan, lige som alle andre, slet ikke trænge igennem rusen af alkohol og den medicin han får i rigelige mængder fra sin læge. Når han er mest aktiv med sit uforståelige snøvlende vrøvl hvor han for det meste sidder og snakker med sig selv, så lukker jeg for DMR-radioen, det gider jeg ikke høre på. Jeg aner ikke hvad man kan gøre ved det, men en pestilens, det er han.

Jeg vil godt give Francis lidt ret i at man bør forføje sig fra Landskanalen til en af de andre talegrupper på TS2 hvis man skal i gang med en længere QSO. Jeg har selv det princip (som jeg prøver at følge), at hvis jeg har gang i en QSO som varer længere end 10 minutter, så smutter jeg til TS2 på QSY1 eller 2 eller en af de regionale talegrupper. Det giver plads til at folk mere ugenert kan kalde op på TG238. Det skal ikke opfattes som nogen belæring men blot som en lille-bitte forsigtig opfordring.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 14/03-21 16:16
#17  14/03-21 19:29
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Svar til #16:
Har også gentagne gange hørt omtalte medamatør både på DMR og på alm analog repeater. Han lyder som om han er påvirket at et eller andet. P2000 måske?

Utroligt at han får lov til at opføre sig på den måde med lange enetaler og mumlen, støj osv.

Han taler ofte med sig selv og er ret generende på LK kan jeg høre.

Hvad siger energiStyrelsen mon til det gør de noget ved det, man ved jo hvem det er i modsætning til rør stønneren, hvor ingen gør noget som helst.

#18  15/03-21 11:44
OZ1GT - HT01

Indlæg: 285
Svar til # 15 med flere:

Hvis man ikke kan forholde sig til det skrivende indlæg, og læse hvad der står, kan vi lige så godt stoppe her.
Når jeg skriver om for år tilbage, hvor der var trafik fra morgen til aften på dmr, nævner i gang på gang tilstanden som den er her og nu.
Den måde kan jeg ikke føre en saglig debat på.
Når jeg skriver om personlige erfaringer igennem flere år, får jeg at vide at det ikke har noget på sig, undskyld mig her...
Historien om en hvis syg medamatør, og en privat fight, har intet med debatten her at gøre og dmr kan heller ikke være ansvarlig for folks optræden.
Omtalte person har forstyrret igennem flere år også på vhf & uhf.
Jeg kan også sagtens rose dmr for alt det positive det står for, men har valgt at fokusere på et problem som jeg mener er til skade for systemet, p.g.a folks manglende hensyn til hinanden.
Så enten KAN man ikke forstå problemet, eller også VIL man ikke forstå det.
Så udfaldet er akkurat som for 4 år siden, intet har ændret sig, udover LK stadig blokeres, så nu vil jeg bruge mit energi på noget andet.
Dagens sure opstød er slut:

Redigeret 15/03-21 12:57
#19  15/03-21 13:25
.OZ6LYTTER*
Indlæg: 70
Svar til #18:
Jeg hørte en samtale på et tidspunkt hvor der blev sagt at Branmeister nettet blev lavet i danmark pga man i København ikke gad høre på alt det lokal snak fra bla. Jylland.

Så du er nok ikke den eneste der er utilfreds med at LK bruges til lokalsnak, siden man ligefrem laver et nyt net for at komme problemet til livs.

#20  15/03-21 13:56
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 449
Svar til #19:
Det kan være vi skal gå tilbage til den tid, hvor repeaterne ikke var forbundet, men kun dækkede lokalt.

Så er vi fri for at snakke med og høre på, andre end dem, vi kender fra den lokale klub.

Bortset fra det ville det nu være god tone, at man flyttede til TS2, hvis det er en længerevarende pallaver, man er i gang med.

Eller QSY'er til en DMR simplex kanal....

#21  15/03-21 22:29
Andreas Bang
Indlæg: 60
Svar til #8:
Jeg går ud fra at du er sikker på at du er indenfor rækkevidde af en Repeater. Ellers kommer du ikke til at høre noget.
Har du prøvet at sætte en analog radio til at lytte på repeaterens udgangsfrekvens og samtidig lytte på din DMR radio?
Hvis en anden radio kan høre repeateren, bør der også være hul igennem på DMR. Det lyder ca som et maskingevær når du lytter på en analog radio, men så ved du da at den “ er der”.
Du kan på nettet følge med i hvornår en Repeater sender:
http://dk.dmrplus.dk:8877/ipsc/
Bemærk at det udelukkende er DMR+ repeatere du kan følge her.
God fornøjelse.