Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
97 online brugere
3324 online annoncer
SælgesKøbes

"Der skal handles NU"


#1  03/04-21 11:18
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Hej alle,
Med ansvarshavende redaktørs tilladelse deler jeg min leder i OZ april med jer.
Mit håb er at den vil åbne øjne hos de der gerne ser en fremtid for radioamatører i Danmark. Vi bliver sammen nødt til at bryde det destruktive mønster, der har styret EDR igennem mange år.
Vi må og skal have revitaliseret EDR, så det vi mødes om er vores fælles hobby og den fantastiske levevis det er at være radioamatør.
For at gøre dette skal der meget nyt blod ombord i foreningens ledende organer. Radioamatører der VIL gøre en forskel, som ikke ser EDR som et bladforlag, men en forening der forsvarer vores frekvenser, skaffer os bedre forhold i øvrigt (antenneret). Medlemmerne og de valgte skal se som det ypperste at skabe aktiviteter, der gør os bedre via kurser og almindeligt værkstedsfusk.
Lad nu være med at komme med opremsninger af fortidens gøgl. Få skeen i den anden hånd, skaf allerede NU kandidater til næste RM valg. Det er NU de skal melde sig ind i EDR for at være valgbare i 2022. Kom i øvrigt gerne med forslag til ny aktiviteter. Er I ikke medlem i en lokalafdeling så hop ombord NU, så vi sammen kan skabe rammerne for fremtidens radioamatører.
Vy 73 OZ5WU Michael Sekretær i EDR HB

Vedhæftede filer: Leder OZ 04 2021.pdf  
#2  03/04-21 12:19
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #1:
kære Michael jeg har været medlem i næsten 25 år med da jeg skulle bruge hjælp til at søge om ant opsætning va der 0 hjælp fra edr så for min skyld va det slut
hvis de ikke kan hjælpe amatører hvad skal vi så bruge edr til
Claus

#3  03/04-21 12:26
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #2:
Hej 3ABU
For at løse problemer som dine, er det bydende nødvendigt med nyt "blod" og det rette focus.
Derfor kan jeg kun opfordre dig til at hoppe ombord igen og deltage i at få ny hænder i organisationen.
Vy73 OZ5WU

#4  03/04-21 12:33
Jørgen Kragh
Indlæg: 413
Svar til #1:
Nej tak.

Vy 73

Jørgen

#5  03/04-21 15:15
call ozomc

Indlæg: 1806
Svar til #2:
jeg var ude for det samme for nogle år tilbage, nul hjælp at hente fra edr,,,så fuck det :-(

#6  03/04-21 16:35
J. Lau Lindhardt

Indlæg: 420
Svar til #2: & #5
Man kan undres...
Ikke over Jeres indlæg, men (manglende) hjælp/rådgivning fra EDR.

Jeg er selv medlem af EDR gennem 14 år, og ser det som min "fagforening", men må efterhånden sande, at mit medlemskab hænger i en tynd tråd.
Jeg har læst på både BG, og andre danske fora, at mange har søgt EDR om hjælp, råd og vejledning ifbm. opsætning af mast/antenner - men findes der et eneste eksempel på at EDR har været "årsag/medvirkende" til en tilladelse, til opsætning af mast/antenner ?
Er det først nu, når medlemstallet er drastisk faldende, at EDR indser, at hvis deres medlemmer ikke må have antenner - så begynder de sgu nok at samle på glansbilleder....og melder sig ud af EDR !
Undskyld mit opkast, men jeg forstår jer begge.
//Lau

----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Proud member of DDXG

#7  03/04-21 16:55
call ozomc

Indlæg: 1806
Svar til #6:

"Trykker lige på syntes godt om"

#8  03/04-21 17:44
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 277
Svar til mange
Jeg kan godt forstå Michaels "opråb" da jeg er en af dem der har været meget tæt på EDRs maskinrum for nogle få år tilbage. Har forsøgt at gøre noget ved det og det lykkedes også på nogle fronter og andre ikke. Min konklusion dengang, og det har indtil videre ikke ændret sig var, at hvis der skal forandring til så starter det med en selv. Man skal huske at når man peger fingre så er der altid tre fingre der peger bagud. Jeg kan se at der er folk der har søgt hjælp til bl.a. antenne opsætning. De har ikke fået hjælp. Er der nogen der har tænkt over, hvorfor? Mit bedste bud var/er at der er simpelthen ikke ekspertise til rådighed i foreningen som kan levere det hjælp. For at sådan en hjælp kan leveres kræver det at der ER folk der kan hjælpe. Ikke bare kan men også villig til at bruge tid på medamatørers genvordigheder med div. myndigheder.

EDR er ikke en upersonlig instans hvor man "bare" kan henvende sig og der er ressourcer til rådighed til alt muligt. EDR er en forening og kun eksisterer fordi du og jeg er medlemmer. Hvis tingenes tilstand skal ændres så skal holdningen til foreningen ændres. For at citere og omformulere en for længst afdød politiker så skal du ikke spørge hvad EDR kan gøre for dig men spørge hvad du kan gøre for EDR. Det er den eneste måde vi kan komme til at nyde godt af hinandens erfaringer og viden. Hvis man tænker efter så er medlemmernes viden og erfaring det eneste EDR har at tilbyde til selv samme medlemmer.

Det nytter ikke noget at læne sig tilbage og vente på at det hele bliver serveret på en sølvfad. Den kontingent vi betaler giver ikke løn til andre end EDRs forretningsfører. Der er ikke ansat advokater, specialister til støtte for medlemmerne. Men der er med 100% sikkerhed folk blandt medlemmerne som besidder de relevante kompetencer som efterspørges bl.a. i den her tråd. Hvis alle de mennesker bidrog bare lidt med deres viden og delte det med andre vil tingene se meget anderledes ud. Men igen, alt starter og stopper hos medlemmerne. Det gælder både foreningen EDR og ikke mindst den hjælp og støtte vi kan give hinanden eller lade være.

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#9  03/04-21 18:43
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #3:
hej oz5wu tror at toget er kørt hvis det va som usa at amatør va med i et beredskab va det måske nemmere at få antenne op eller et forslag til dem på Christiansborg om amatør og ders ant nu er vi jo ikke så mange tilbage hvad er vi 200 aktive
og 5000 passive

nix tror toget er kørt og hjælp kommer for sent
Claus

#10  03/04-21 18:44
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #3:
hej oz5wu tror at toget er kørt hvis det va som usa at amatør va med i et beredskab va det måske nemmere at få antenne op eller et forslag til dem på Christiansborg om amatør og ders ant nu er vi jo ikke så mange tilbage hvad er vi 2000 aktive
og 5000 passive

nix tror toget er kørt og hjælp kommer for sent
Claus

#11  03/04-21 18:47
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #1:
ps hvor der en vilje og en vej så måske men ellers nej desv

#12  03/04-21 19:03
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #1:

Jeg vil vove den påstand at EDR's problemer med vigende medlems-tal, er ret så meget selvforskyldt. Hvor mange skal der til at råbe i kor om at de ikke kan sætte antenner op før at EDR vågner op og forstår at det ikke er nok med et forkølet antenne-udvalg, men at der skal arbejdes på et helt andet plan for at få lavet en rammelovgivning (på Borgen), som giver alle radio-amatører nogle minimums-rettigheder til at sætte (udendørs placeret) antenne op? Rettigheder som ingen boligforening, grundejerforening eller kommunal lokalplan kan ignorere.

Jeg har umanerlig svært ved at se at jeg skal ofre penge på et dyrt medlemskab af en forening som intet gør for os med begrænsede antenneforhold og ikke har gjort det i årevis.

Jeg synes at hele den svada om nyt blod i foreningens ledelse er et trist deja-vu til al balladen om "ny start" for nogle år siden og hvad kom der ud af det? Nu er den så åbenbart gal igen.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 03/04-21 19:07
#13  03/04-21 19:18
Hauge
Indlæg: 177
Svar til #1:
Jeg synes det lyder som en rigtig god ide, men jeg er desværre bange for at løbet for EDR er kørt for længe siden. Var det ikke Ny-start, der forsøgte med noget nytænkning og de blev slået tilbage til start allerede inden noget som helst kom i gang. EDR bør være som en fagforening, hvor deres hovedopgave er at arbejde for amatørernes rettigheder og muligheder – intet andet. Et blad er i den sammenhæng ligegyldigt. Gennemførsel af antenneopsætning i boligforeninger og hjælp til lokalplaner mv er meget vigtigere. Intet er vigtigere end antennen for en radioamatør. Kom EDR op med par gode sager hvor de har "skaffet" medlemmer antennetilladelse ved godt lobby arbejde og pres af boligforeninger så er jeg sikker på at det vil give medlemstilstrømning.

Du skriver i din leder citat: ” Dette kan betyde, at EDR igen kan deltage seriøst i at holde HF båndene fri for diverse utøj” og umiddelbart inden skriver du noget med SDR modtagere bla. på Bornholm. Hvad drejer det sig om?

Hvad er det for noget noget utøj der er på HF ifølge dig? Er det fra udlandet eller hvor, jeg modtager ikke noget utøj? og er det EDRs opgave at gøre noget ved dette, kommer det overhovedet EDR ved? Jeg vil gerne have mig frabedt at en ligegyldig forening leger båndbetjent, det har vi professionelle myndigheder til og det ligger også under deres opgave portefølje.----------
...
Hauge

#14  03/04-21 19:20
Hauge
Indlæg: 177
Svar til #12:
Jamen Kim dog, vi er enige og skriver nærmest det samme. Det må jeg nok sige :-)

----------
...
Hauge

#15  03/04-21 19:23
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #14:

Ja, så galt kan det gå, ha ha ha... :-)

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

#16  03/04-21 19:27
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #13:
Jeg tror at Michael bilder sig ind at EDR kan få indflydelse på hvilke former for kommerciel udnyttelse af amatørbåndende der gives tilladelser til, som f.eks OTH radarer og den slags.

Det løb er kørt.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#17  03/04-21 19:47
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 277
Svar til mange

Nu vil jeg tillade mig at være lidt provokerende.

Der er en del mennesker her i tråden der har på en eller anden måde været begrænset i at sætte de nødvendige antenner op til vores hobby. Nu vel det er åbenbart et ret udbredt problem.

Har i gjort forsøg på at slutte jer sammen og danne et fælles front overfor myndighederne?

Har i foreslået EDR at i vil godt være i front i fbm. diskussioner med myndigheder, politikere og andre berørte parter?

Har i blandt jer selv eller folk i kender der har den nødvendige ekspertise så debatten med myndigheder/politikere kan foregå på et seriøst niveau? Har i overvejet evt. hvor den nødvendige ekspertise kan findes?

Har i foreslået EDR at i vil gerne overtage den påstået dårligt fungerende antenneudvalgs opgaver?

Har i, i det hele taget tænkt på at i hver især ikke står alene med de problemer?

Plus lige et lille kommentar mht. beskyttelse af amatørbåndene mod andet anvendelse:
Der er adskillige eksempler på at aktive amatørforeninger har forhindret andre tjenesters adgang til amatørbåndene. Med eller uden IARUs mellemkomst. Frekvenstildeling af tjenester reguleres af WARC på verdensplan. IARU sammen med dennes medlemsorganisationer, herunder EDR, har forhindret adskillige forsøg på at inddrage radioamatør frekvenser til kommercielt brug. Jo det nytter!

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#18  03/04-21 22:05
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #17:

"Har i gjort forsøg på at slutte jer sammen og danne et fælles front overfor myndighederne?"

Slutte os sammen? Sammenslutningen eksisterer, den hedder EDR og burde have håndteret dette her alvorlige problem for længst.

"Har i foreslået EDR at i vil godt være i front i fbm. diskussioner med myndigheder, politikere og andre berørte parter?"

Jeg melder mig ind i EDR den dag at der taget tiltag til at dette arbejde er sat i gang, ikke en dag før. Og det skal ikke være en eller anden forkølet genetablering af antenne-udvalget som det var før, for problemerne er skærpet i et omfang som jeg ikke tror at de kan løse ret mange sager i forhold til.

"Har i blandt jer selv eller folk i kender der har den nødvendige ekspertise så debatten med myndigheder/politikere kan foregå på et seriøst niveau? Har i overvejet evt. hvor den nødvendige ekspertise kan findes?"

Igen. bolden ligger hos EDR, og det har den gjort i mange år - helt stille.

"Har i foreslået EDR at i vil gerne overtage den påstået dårligt fungerende antenneudvalgs opgaver?"

Så vidt jeg ved eksisterer dette antenne-udvalg slet ikke mere. Ret mig hvis jeg tager fejl.

"Har i, i det hele taget tænkt på at i hver især ikke står alene med de problemer?"

Naturligvis, jeg er da også sikker på at EDR godt ved det, og gør, absolut intet.

Og så et åbent spørgsmål til EDR: I Danmark har vi vel nok de mest ringe forhold i region 1 på 70 cm med et kun 6 MHz bredt bånd hvor vi ikke engang har primær status. Hvordan er det lige gået med at forhandle sig til mere normale forhold, altså 10 MHz båndbredde? Halvdelen af båndet er optaget til satellit-drift hvilket efterlader kun 3 MHz i følge båndplanen? Jeg synes ikke at det ligefrem er imponerende.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 03/04-21 22:06
#19  03/04-21 23:33
OZ5DM - David

Indlæg: 354
Svar til # #

Jeg mener at trådstarter er inde på noget ganske essentielt og kan kun anerkende at vi som radioamatører ikke kan komme uden om en sammenslutning der kan repræsentere os på nationalt som internationalt niveau.
Der fremføres gode og fornuftige vinkler, både på fremtid såvel som fortid.

Er det rimeligt at diverse i denne tråd, skyder på netop trådstarter, der med mit kendskab, har repræsenteret en progressiv og fremtidsorienteret tilgang til netop EDR. Nej, ingenlunde er det rimeligt.

Dog kan jeg langt hen ad vejen forstå essensen af en del af kommentarerne, da EDR desværre gennem et utalt antal årtier har forsømt at omstille sig til "nye tider" samt at favne progressive, arbejdsduelige og visionære kræfter bl.a hvad angår promovering og opdatering af image for vores hobby.

Når det så er sagt, har der til stadighed været udført et stort arbejde, netop ift. nationale og internationale myndigheder- alt dette af ulønnede og engagerede personer med faglig, bereaukratisk og organisatorisk indsigt- disse personer er ikke tilbøjelige til at gøre et stort nummer ud af deres bedrifter men fortjener en egentlig anerkendelse for deres arbejde under mere eller mindre duelige ledelser af EDR.

At EDR´s årtier lange deroute alene skyldes manglende visioner er jeg nu ikke sikker på.
Når man skimmer denne tråd, er der en udbredt tendens til at "publikum" står med hatten i hånden og forventer "underholdning" mere eller mindre omkostnings frit.
Indgangsvinklen ville kunne anerkendes såfremt der havde været tale om en professionel virksomhed, med lønnede specialister, marketingskonsulenter mm.
Hvad der behændigt glemmes, er at en frivillig forenings største potentiale er de frivillige kræfter der ønsker at trække læsset og gøre en (forhåbentlig positiv) forskel.

At der, derudover, er en generel tendens omkring os, til at vi gerne vil tro at vi kan klare alverdens strabadser og udfordringer på egen hånd og ikke har behov for formelle fællesskaber er ikke en positiv medvirkende faktor.

Alt dette skrives af en frafalden EDR støtte og medlem, der selv har prøvet at bidrage til en positiv udvikling og som håber at kunne overbevises om at den kedelige kælderlugt og de alt for små ternede skjorter kan afløses af en konsistent og fremsynet linje.

----------
73 de OZ5DM/David

"Phone er phedt"

Frit forum for radioamatører: https://rdeforum.dk/

Redigeret 03/04-21 23:35
#20  04/04-21 00:19
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #8, 17 og 19:

Like!

Alt det andet brok kan ingen bruge.

Jeg husker hvordan salig OZ3ZB, i den tid han var i EDR's ledelse, kunne snakke ørerne af udlejere og myndigheder der ikke var meget for at tillade fornuftige antenner til radioamatører. Det var i 1980'erne og i 1990'ernre. Han er stærkt savnet, ligesom hans efterfølger er det.

Slut jer dog for hel.... sammen så i kan gøre modstand, i stedet for at lade jer køre over hver for sig.

Vy 73 de oz1etp /Lars

Redigeret 04/04-21 00:20
#21  04/04-21 03:36
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #19:

Jeg synes nu at det er EDR som står med hatten i hånden og beder mig (og andre) om at bidrage (med et medlemsskab), mens i det mindste jeg oplever et svigt på et for mig ekstremt vigtigt område, nemlig overhovedet at kunne fungere som radioamatør. Hvad hjælper det at EDR bryster sig af kunne og ville forsvare vores frekvenser når et stigende antal af os ikke kan gøre brug af dem?

Undskyld mig, Per, men det virker på mig som en spand koldt vand ned ad ryggen. Det får mig ikke til at blive medlem af EDR igen efter mange år udenfor uden at savne EDR helt vildt meget. Det er bare som om at EDR og mig ikke har de helt samme interesser, vi er ikke rigtig på "bølgelængde". Jeg vil være så arrogant og fræk at påstå at EDR har mere brug for os frafaldne end vi har brug for EDR.

Dette er vist ved at gå op for EDR. Problemet er bare at jeg ikke fornemmer nye takter fra EDR som betyder noget for mig. Det er situationen, og skal jeg være helt ærlig, så tror jeg ikke at det nogensinde bliver anderledes. God fornøjelse til EDR med at få folk til at blive radioamatører når de håbefulde aspiranter opdager at det bliver på et håndapparat i lejligheden uden perspektiver om noget andet, at det bliver deres fremtid som radioamatører med mindre de køber et hus ude på landet.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 04/04-21 03:39
#22  04/04-21 04:01
OZ2LPX Boris
Indlæg: 867
Til de som ikke har læst hvad jeg skrev til Michael W på FB, så kommer det her i transformeret udgave.
Jeg ved godt at Michael ikke ønsker fortiden til debat, men for at forstå hvad vi står i så bliver vi nødt til at se i fortiden.
- Fortid er hvad man bliver ved med at slæbe med sig.
Det er slet ikke ny, at EDR råber på medlemmer - det har skiftende formænd gjort, ledsaget af en masse flotte ord og hensigter, men uden at der er sket noget somhelst udover at blive hængende i alt det gamle og støtte alt det gamle.
- Men her er hvad jeg skrev:

Jeg har haft JA-hatten på lige siden den dag jeg stod med min licens i hånden.
Du skrev selv følgende: MEN vi skal først og fremmest have hældt §§ rytteriet og vedtægts hyleriet ud med skyllevandet.
FOR at gøre dette skal I sørge for at benytte demokratiet til at lufte kraftigt ud i foreningens øverste organ Repræsentantskabet. citat slut.
Det fortæller mig at man faktisk stadig slås med de samme problemer som man altid har gjort !
Nu opfordre du så til at så mange som mulig skal melde sig ind i foreningen for at få gjort op med det.
Okay, men der er stor set INGEN nye amatører kommet til hobbyen. Jo, naturligvis er der kommet nye amatører til, men slet ikke nok til at gøre op med det du omtaler og jeg tror faktisk heller ikke at flertallet gider tage sådan en kamp.
I dag kan man være radioamatør helt uden tilknytning til en forening. Med en licens i hånden kan vi alle sende lige så tosset vi vil alle steder. Man kan ikke engang forbyde folk adgang til f.eks en repeater hvis de ikke er medlem et eller andet sted. Man kan være gratist et hel amatørliv hvis man vil.
I dag er det som du selv skriver, sådan at det eneste EDR sådan set gør, er at udgive et blad - jamen der kommer jo et lige så tykt blad gratis i pdf. form her på nettet og man kan finde alt hvad man har brug for på nettet omkring hobbyen, undskyld, men hvad skal folk så med et dyrt medlemsskab ?
Hvis man skal betale et medlemskab, så skal der nok en del mere til og man gider ikke hvis man fra dag 1 skal være en del af en gammel strid, hvor man lyn hurtigt finder ud af at det hele er befængt med "festbremser" i toppen.
Jeg må sige at dengang man arbejdede med ny-start og den anden nye forening (som jeg ikke kan huske navn på lige nu) som skulle være en pandang til EDR, der kunne de så men have forlangt 1000,- kr i kontingent, så havde jeg prompte meldt mig på banen, hvilket jeg forøvrigt også gjorde allerede den samme uge de startede op.
Jeg har intet problem med at betale til et eller andet, men jeg vil ikke betale til noget som gang på gang har modarbejdet de innovative projekter jeg og andre har forsøgt at søsætte.
Du må meget undskylde, men man modarbejdede NRDK fra starten og det er trods alt ikke andet end tilbage i 2012 vi startede uofficielt. Vi har været der i snart 10 år, men da RABOS pludselig kom på banen, der var det pludselig i amatørkredse heeeelt ok at lege med nødradio på amatørkanaler. Du skal ikke komme og fortælle mig at det ikke har noget at gøre med at det er folk fra den gamle garde som er med der og det legitimerer så projektet. Endda et projekt som er ekskluderende i forhold til folk uden licens og licens mindre end B-licens. Er det virkelig med til at triltrække nye til hobbyen at man bevidst støtter et projekt som er ekskluderende ?
Men et projekt som NRDK som alle uanset licens og præferencer kan deltage hos os, men vi fik dælme læst og påskrevet at man ikke ville finde sig at der blev bedrevet nødradio på amatørfrekvenser. Så lavede vi det på LMR i stedet, hvilket forøvrigt heller ikke ekskluderer folk uden licens. - Men fan om ikke man så kom på nakken af os, så vi skulle igennem en hel masse palaver med telestyrelsen fordi nogen skulle lægge hindringer i vejen for os ved at påstå at det var ulovligt det vi foretog os, - hvilket det så viste sig at det ikke var, - men vi brugte en masse unødig tid pga. ondsindige navlepillende amatører som ikke havde andet at lave end at lægge hindringer i vejen for os.
Sandheden er nok i virkeligheden mere at det på overfladen skal se ud som om at man vil en masse, men i virkeligheden vil man helst bare hænge i det gamle og kendte.
80 meter er et glimrende eksempel på at man ikke vil nye ansigter. Gå ind og bed om en rapport på en nyopsat antenne og straks bliver man klar over at man kun får falske rapporter tilbage på 3770 fordi folk bare sidder og gør åbenlyst grin med den som spørger til en rapport.
Man skal dælme nok få lyst til at lege radioamatør, når man modtages på den måde.
Jeg har sgu´ snart brugt så mange penge på radioudstyr at jeg stort set kan alting med undtagelse af Ghz og matriklet er tapetseret med antenner, men det er yderst sjældent at jeg trykker på PTT knappen, for det er ikke andet end cirkus man kommer ind til.
Jeg vil se den EDR forening blive moderne inden jeg smider spareskillinger efter den og det er ikke fordi jeg har NEJ-hatten på, men nu har det stået på lige så længe jeg kan huske, så hvad skulle dog gøre at det lige med et trylleslag blev anderledes præcis nu i 2021 ??

Mvh Boris - OZ2LPX

#23  04/04-21 05:30
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 277
Svar til #18:

Jeg er lidt ked af at hovedbudskabet fra mit første indlæg i den her tråd er gået tabt. En forening tegnes af dennes medlemmer. Foreningen er hverken bedre eller dårligere end de medlemmer den har. Det tror jeg ikke at man kan betvivle.

Hvis jeg tolker dine svar korrekt så er du af den holdning at så længe ANDRE ikke prioriterer dine behov så er EDR ikke noget for dig. Fair nok - det er en klar udmelding.

Jeg har bare et problem, med proportionaliteten i den udmelding. Du forventer at for de sølle 600-700kr om året så skal ANDRE tage sig af de problemer du oplever som radioamatør. Kan du give mig bare en god grund til hvorfor f.eks. jeg skulle bruge tid og energi på netop dine problemer? Hvad har du gjort for at jeg vil føle mig forpligtet til at hjælpe med at løse netop DINE udfordringer?

Jeg ved snart ikke hvordan jeg skal formulere det her. En forening har kun eksistensberettigelse, hvis alle dennes medlemmer bidrager konstruktivt til dennes virke. Hvis det bidrag forsvinder så kan man lige så godt lukke den.

Det er interessant at se bemærkninger om hvordan det var i 70erne, 80erne og delvist 90erne. Svaret mener nogle ligger i at det er fordi der var flere medlemmer. Jeg vil gerne korrigere lidt på det svar. Ja der var flere medlemmer. Vel at mærke medlemmer der var ganske klar over at de skulle hver især give et bidrag i form af handling til foreningen udover betalig af medlemskabet.

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#24  04/04-21 06:36
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #23:

Ved du hvad, Istvan? Det er PRÆCIS den arrogance som du giver udtryk for som gør at jeg kan spare pengene til EDR. Det du giver udtryk for, er noget at grunden til at EDR er i frit fald. Ligesom EDR er du blæsende ligeglad med et alvorligt problem, måske fordi du selv har dit på det tørre, det er EDR's problem i en nøddeskal.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 04/04-21 14:05
#25  04/04-21 07:51
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1549
Jeg er ikke i tvivl om at, hvis EDR skal kunne løse de opgaver de har, samt de opgaver medlemmerne ønsker/forventer de skal løse, på en tilfredsstillende måde, så skal der tilføres ressourcer i form af frivillighed, EDR har mange kasketter og mange opgaver, og kun 7 mand til at løse dem. De 7 er frivillige entusiaster med familier og arbejde ved siden af som først skal passes. Det begrænser hvor meget tid og energi man kan ligge i sit tillidshverv i foreningen; og derfor skubber bestyrelsen hele tiden opgaver foran sig der ikke er blevet håndteret.

Et godt eksempel på hvordan det kunne være meget bedre på mange områder er VHF/UHF udvalget: Her har man 9 frivillige hvoraf de otte kommer fra udenfor EDR's bestyrelse. Og som man kan se af udvalgets arbejde, så sker der noget når der er frivillige ressourcer nok.

Kunne det ikke være en ide at få mulighed for at have landsdækkende (special) klubber i EDR regi (a'la lokal klubber bare landsdækkende) som kunne være bærende i løsning af nogle af de opgaver som grupper i foreningen ønsker løst. På den måde kunne man få grupper af frivillige udenfor EDR's bestyrelse og det ville frigøre bestyrelsen fra nogle opgaver så de bedre kunne tage sig af de opgaver der vedrører alle radioamatører! Det er udbredt i andre lande!

vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 04/04-21 08:58
#26  04/04-21 07:59
Claus Felby OZ1FDH
Indlæg: 370
Svar til #24:
En opfordring til alle:
I stedet for at bruge mange timer på endeløse, og undskyld mig temmeligt ligegyldige indlæg på Brugtgrej, så byg stedet noget grej eller kør nogle QSOer på båndene. Man kunne sågar tænke sig at man sammen med andre amatører arbejdede på at sætte sige ind i de regler og fortolkninger af samme om opsætning af antenner ude i kommunerne, der gør livet surt for radioamatører. Det KAN ændres, men det kræver hænder og hoveder. Det er ikke noget som hverken en person eller en enkelt lokalafdeling kan ændre. Her skal vi løfte i flok. Læs mere her:
https://vushf.dk/vushf/wp-content/uploads/2019/0 4/Tilladelse-til-opsætning-af-amatørra dioantenner.pdf

#27  04/04-21 08:14
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 1010
Godmorgen alle sammen.

Antenneopsætnings muligheder er et væsentligt og særdeles vigtigt emne, når vi taler om EDR. Ja faktisk mener jeg at det er det vigtigste emne EDR overhovedet kan og skal arbejde med med - for ingen antenner = ingen radioamatører.

Udvalgsmøder, HRDC, Contest resultater, aktivitetstest, hvem der er gået SK, osv. er imo fuldstændig ligegyldige, uinteressante og spild af folks penge, når noget meget vigtigere står på spil. EDR bør imo kun arbejde for 2 ting i første omgang ihvertfald.

1: arbejde for antenne muligheder
2: sikring af frekvenser mv ift myndighederne.

Jeg vil endda gå så langt, at jeg er vilig til at give afkald på frekvenser, hvis det kunne sikre folk bedre antenne muligheder, så vigtigt er emnet, dette selvom jeg har mit på det tørre. Det er mig helt uforståeligt at der kan debatteres så voldsom om hvorvidt oz skal udgives på papir eller .pdf, når vi har radioamatører, der ikke kan få lov til at sætte antenner op. Om OZ bladet eksisterer eller ej er helt uden betydning i den sammenhæng. Der er endda kommet et gratis blad som er bedre en OZ, så her er der ingen konkurrence.

Er økonomien et problem, så tag evt. lån i huset på Klokkestøbervej og giv det nye antenneudvalg der blev opstartet for et par år siden midler og muligheder. Apropos det nye antenneudvalg; det har man ikke hørt meget til? Jeg har stadigvæk til gode at høre de gode historier, hvor en radioamatør har vundet over en boligforening med EDR´s antenneudvalg som pressebold.

Ja det er nemt at brokke sig, når man ikke er medlem, men umiddelbart har jeg intet at bruge EDR til, når der ikke konsekvent arbejdes for radioamatørernes antennemuligheder som 1. prioritet. Hvis EDR ændrede deres prioriteringer tror jeg det kunne tiltrække mange flere medlemmer, det vidner denne og tidligere tråde på BG om.

----------
mvh. Per

#28  04/04-21 09:18
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 277
Svar til #24:
Læs indlæg 25 og 26.

Konstruktive forslag og en klar erkendelse af at der skal flere til at løfte den eller de opgaver der ligge mange så tungt på sinde. For at det kan ske kræves det at der er folk af frivillige der gør det.

At du stempler mig som "arrogant" er din sag men jeg kan se at folk der virkeligt vil noget sammen med andre får det til at ske, "arrogance" eller ej.
De venter ikke på at EDR gør det for dem. De gør det for EDR og dermed for sig selv. Hvis det er arrogant så har du ret jeg er arrogant.

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#29  04/04-21 09:18
Ernst Rosenlund OZ4S
Indlæg: 61
Svar til #1:
Der er ikke noget nyt i at radioamatører gerne vil have EDR ændret, jeg var en af dem engang.

Da jeg fik min første licens i 1975 (mener det er det rigtige årstal), blev jeg opfordret til at melde mig i EDR, hvilket jeg gjorde et par år senere, dog blev mit medlemskab forholdsvis kort, jeg ville gerne på HF-båndene og derfor måtte jeg bestå en CW -prøve, efter flere tilløb og meget koncentreret arbejde lykkedes det mig at bestå de 60 tegn, brugte det højest 50 timer og ventede så på min B-licens (der skulle gå 1 år).
Jeg havde kæmpet en forgæves kamp for at få ophævet kravet om den CW-prøve og hvem var det jeg kæmpede imod ? såmænd EDR, de fleste "Civiliserede" lande rundt om Danmark havde afskaffet CW som adgang til HF båndene, men EDR's urgamle bestyrelse mente at når de skulle så skulle de nye amatører også, modernisering var ikke indført endnu, så der sluttede mit medlemskab af EDR, ca et år efter jeg blev B-amatør modtog jeg et nyt licens-kort, nu var jeg blevet Aøamatør, MEN det var ikke EDR der stod for det, det var det der i dag hedder telestyrelsen, samtidig modtog min knægt en A-licens, selvom han aldrig havde bestået en CW-prøve.

Se det kalder jeg at interessere sig for foreningens medlemmers interesser, ihærdigt at forsøge at holde fast i de krav der var før 2. verdenskrig,

Jeg har ikke fulgt EDR siden, kun da jeg startede gruppen Aktive Danske Radioamatører på Facebook, jeg fik en henvendelse fra EDR om, at det ville være naturligt at EDR overtog gruppen, men jeg svarede nej, åbenbart kunne EDR ikke tåle at i løbet af den første uge, havde gruppen langt over 100 medlemmer.

Hvad der sker med EDR ved jeg ikke, men jeg ved at jeg aldrig mere bliver medlem af den forening.

Held og lykke med at modernisere EDR, skønt jeg ser det som en umulighed.
VY 73 de OZ4S

#30  04/04-21 09:36
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #1:
HEJ MICHAEL OG ALLE SAMMEN HER PÅ BRUGTGREJ

som jeg ser problem er edr til for medlemmer som en fagforening er
men uden antenne kommer vi ikke ud i verden
jeg er flyttet fra en qth hvor jeg have en 3 elm ant op til et lille rækkehus hvor jeg har ansøgt om at få ant op men et desv nej fra kommune så er nu i ankenævnet og venter op til 7 md for at få svar ( HVIS NU EDR HAVDE ET ANTENNE UDVALG DER KUNNE HJÆLPE SÅ HAVDE RADIOAMTØRER DET MÅSKE LIDT SJOVERE)

CLAUS

#31  04/04-21 10:29
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #30:

For et par år eller tre siden efterlyste EDR's formand, folk der havde energien og især evnerne, til at gå ind i et antenneudvalg der skulle hjælpe medlemmer der kom i klemme, foruden at holde øje med lokalplaner og lovgivningsarbejde samt, søge at påvirke beslutningstagere så radioamatører fik bedre muligheder for at sætte antenner op.
Selvfølgelig ikke det altsammen fra dag-1, men sådan et udvalg kunne hjulpet dig på vej.

Jeg ved ikke hvorfor vi ikke hørte mere, men jeg gætter på at ingen kompetente folk meldte sig dengang. Hvor om alting er, er udvalget stadig på ønskelisten, så kom frisk.

Nåh men nu skal vi jo kigge fremad og lade fortiden ligge.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#32  04/04-21 10:49
Kjeld Majland
Indlæg: 2
Svar til #29:
Der er så mange fejl i OZ4S's oplysninger, at jeg bliver nødt til at korrigere dem.
EDRs HB fik i begyndelsen af 90'erne en forespørgsel fra Telestyrelsen om, hvad EDR ville sige til, at kravet til CW-prøve blev fjernet. HB var positiv - jeg spurgte, om der så ville blive stillet større krav til teknisk prøve, men det forsikrede Telestyrelsen, at det ville der ikke. Et HB-medlem foreslog, at spørge medlemmerne ved en urafstemning - det var jeg imod, fordi afgørelsen ville binde EDR flere år frem. Desværre blev det besluttet af spørge medlemmerne - og flertallet af medlemmerne sagde nej til at afskaffe kravet til CW-prøve. Den afgørelse var HB bundet af.
Et par år senere afskaffede Telestyrelsen selv CW-kravet.
Det var altså ikke "EDRs urgamle bestyrelse", der modarbejdede afskaffelsen af CW-kravet - tværtimod; det var et flertal blandt medlemmerne.
Gruppen Aktive Danske Radioamatører på Facebook har jeg ikke hørt om, og en henvendelse om, at EDR overtog gruppen er ikke behandlet i EDR HB i den tid, hvor jeg har været medlem.

vy 73 de Kjeld

#33  04/04-21 11:08
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til alle der gider læse:

Hej alle,
Jeg troede ellers jeg var tydelig nok i min leder. Fortidens fejl og forsyndelser, kan VI kun bruge til at UNDGÅ gentagelser. Det er faktisk det jeg beder om sker, med jeres hjælp.
Jeg vidste også godt at antenne udfordringerne fylder rigtig meget hos mange. Efter mange års reelt fravær er Vi ved at stable et ordentligt antenneudvalg på benene i EDR. For at kunne være en reel hjælp, kræves der muskler næsten på samme niveau som Teleselskabernes afdelinger for antennemaster. For at have disse muskler kræves ofte ekstern rådgivning, som koster kassen. Lige som i en fagforening kan den regning kun betales af et fællesskab, dette fællesskab skulle vi gerne etablere via ”Det NY EDR”.
Vi skal også være realistiske. Der er 98 kommuner, med lige så mange forskellige kommunalplaner, med underliggende lokalplaner. Det betyder at der er et ganske stort materiale at forholde sig til, når der skal beskrives veje gennem junglen hen til en antennetilladelse, men det er IKKE umuligt. Dog er der lokaliteter hvor vi ikke skal bruge kræfterne. Det er steder pålagt fredning, Natura2000, tæt på kirker m.v. Der er det halsløs gerning at få lov til større anlæg. Store anlæg der skriger til himmels, eller fuglereder som ses nogle steder, fremmer heller ikke muligheden for at få grønt lys hos ”biologen” henne på forvaltningen. Altså er det ikke ligegyldigt hvor I bosætter jer, I bør have antenner med i ligningen når i vælger QTH, så kan megen gråd og piberi undgås. Amatører der er lejere hos private udlejere eller boligselskaber, er grundlæggende ilde stedt, da det er ejeren der suverænt bestemmer, andet vil være ekspropriation, så kan I som lejere ikke opnå tilladelse til ”lidt” antenne, så er der kun en vej find et andet sted hvor klimaet er mere positivt.
Husk NU at hjælpen kommer ikke ud af den blå luft. Hjælpen kræver hænder – Jeres hænder.
Adgang til frekvenser er mere end nogensinde et vigtigt spørgsmål for ALLE radioamatører. Jeg vil ikke være lyseslukker, men vi får ikke en eneste ekstra Hz over 140MHz. Vi kommer til sammen med de store IARU-foreninger (DARC & RSGB) til at føre en benhård kamp for bare at beholde det vi har. Problemet er at frekvens spektrum er blevet penge værd kombineret med nye teknologier, gør os til jagtet vildt, med mindre vi holder sammen i foreningsdannelser, der via IARU kan være den internationale stemme, der forsvarer vore rettigheder. Og nej den slags foregår kun i ringe omfang via den nationale styrelse i dag.
Så venner I STEDET for at dvæle ved fortidens fejl! Vi skal tage alle synderne ad notam og bruge den viden positivt til at gøre vores hobby endnu bedre.

LAD NU FORTIDEN BEGRAVE UDEN UNDSKYLDNINGER og LAD OS SÅ KOMME VIDERE SAMMEN

God Påske til jer alle

Vy 73 de OZ5WU Michael sekretær i EDR HB

#34  04/04-21 11:09
kai Kanstrup

Indlæg: 72
Svar til #22:
godt brølt, jeg er også medlem af lokal afdelingen, og betaler også til flere repetere, men det er rigtig i dag henter man hjælpen fra lokale amatør venner, når der skal laves noget,

----------
oz1kai

Redigeret 04/04-21 11:12
#35  04/04-21 11:26
Ernst Rosenlund OZ4S
Indlæg: 61
Svar til #32:
Kan så fortælle dig, at EDR gerne ville overtage Aktive Danske Radioamatører og jeg burde vel vide det, da jeg var ejer og ene administrator på det tidspunkt, hvem der fik den ide fandt jeg aldrig ud af, men forslaget kom, om du så tror det eller ej og hvad angår afskaffelsen af CW-prøven, fik jeg aldrig en mulighed for at stemme på at stemme om det, men det er vel også så længe siden, at de HB-medlemmer der sad dengang, for længst er så demente at i ikke husker det, eller også vil man ikke erkende at de fik afslag

VY 73 DE OZ4S

#36  04/04-21 11:44
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #33:
Hvis jeg husker rigtigt var der i et af de seneste numre af oz en artikel om støj, og man søgte medlemmer der havde interesse i at bekæmpe den slags. Jeg skrev fluks til den angivne mail adresse men har ikke set skyggen af svar endnu... Så det er ikke kun i fortiden at sløvheden hersker, det er som det altid har været.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#37  04/04-21 11:59
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #36:
Er du rar lige at sende den mail til sekr@edr.dk

Så skal jeg tage mig kærligt af din henvendelse på vegne af den nuværende HB og du vil med sikkerhed få svar

/5WU

#38  04/04-21 12:38
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 365
Svar til Alle

Jeg er helt enig med OZ5WU.

Vi har brug for antenner og frekvenser, så langt kan vi vel blive enige.

Problemet er så at nogle radioamatører løber imod muren, og får afslag fra kommuner og boligforeninger.

Måske kunne en ansøgning skrevet på en anden måde, eller den 30 m. høje mast, måske være noget mindre.

Jeg fik hjælp fra EDR da jeg i sin tid søgte om tilladelse, i form af EDR havde en vejledning, sådan gør du, tror jeg nok det hed, og formanden for den lokale EDR afd. skrev en anbefaling til kommunen hvorfor jeg som radioamatør gerne skulle have tilladelse til opsætning af en antennemast, den var ikke helt så stor som jeg havde ønsket mig, men jeg fik tilladelse. Det har medført at mange lande er kommet i logbogen i løbet af de sidste 35 år, det giver en god fornemmelse at kunne række jorden rundt.

I dag kræves der noget arbejde, det vi skal have fat på er lovgivningen, og kontakter i det politiske, og have et godt samarbejde med teknisk forvaltning.
Så er der håb, og EDR kan hjælpe hvis du selv hjælpe til.----------
EDR MCTC FDM DDXG

#39  04/04-21 13:16
Bjarne Poulsgaard OZ1JEE

Indlæg: 127
Svar til alle #

Nu er vi så kommet så langt at vi ved at det er alle de andres skyld :-)

Men er der nogen som kan fortælle helt nøjagtig hvad der skete da DK fik en Mastelov og hvad teleindustrien samt EDR,s rolle var i denne sammenhæng, Var vi indbudt til dans eller blev vi kørt over ?
Jeg er nemlig bange for at festen startede på det tidspunkt.

vy 73 de oz1jee


#40  04/04-21 13:27
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #39:

Uden at vide det eksakt, frygter jeg at "nogen" glemte at deltage i høringerne omkring Masteloven.
Det har så haft negative konsekvenser indtil nu, men din vinkel er et godt angrebspunkt for at komme videre nu

/5WU Michael

#41  04/04-21 13:51
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #32:
Hej Kjeld

Jeg kan se den afstemning kun var "vejledende". Du skriver desuden at "et" HB medlem foreslog afstemningen.. SÅ må et flertal i daværende HB have vedtaget forslaget eller??

Når afstemningen kun var vejledende, havde HB muligheden for at se bort fra resultatet og lade styrelsen fjerne CW kravet, som følge af fjernelsen i det internationale radioreglement.

At sende den slags til afstemning må siges at skyde sig selv i fødderne!

Specielt når det tages med i betragtningen at EDR på det tidspunkt have 3399 stemmeberettigede medlemmer.

Redigeret 04/04-21 13:54
#42  04/04-21 14:09
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #27:

Spot on. Kunne ikke have skrevet det bedre selv.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

#43  04/04-21 14:46
Bjarne Poulsgaard OZ1JEE

Indlæg: 127
Svar til #41:
Hej Michael

Det var så i 1996 nogen savner måske kravet :-) dem som kan og vil fortsætter uanset krav :-)

Men hvis vi nu bevæger sig op i historien og ser på 1998 og frem til 1 Apr. 1999 hvor masteloven er fra, så kunne det måske være lidt interessant at finde ud af om EDR har været med eller ej.
Som jeg ser det er vi nærmest blevet udfaset i antenne sammenhænge som radioamatører og sammen med alle TV antenner og dengang var det mere end 98 kommuners fortolkning og egen regler. lokalplaner m.m.

De monopol lignende tilstande som lagde sig som et tæppe over DK dengang har kun gjort det svært hvis du ikke lige stod med en Onkel Joakim pengetank

Så lad os holde os til tråden med det vigtigste emne ..
Antenne opsætning / tilladelser

Redigeret 04/04-21 14:47
#44  04/04-21 14:57
Andreas Bang
Indlæg: 65

Nå, nu må EDR åbenbart igen debatteres frit her på BG.
Det var ellers tidligere bandlyst af admin.
Desværre bærer debatten præg af, at tidligere oplevelser ligger så dybt, at der på ingen måde kan findes tilgivelse sted.
Der er i mine øjne ingen tvivl om, at vi behøver et fælles talerør over for diverse myndigheder, hvis vores hobby skal have tålelige vilkår fremover.
EDR var en nærliggende mulighed, men måske er der for mange lig i lasten, til at det kan lade sig gøre at samles om denne forening.
Det er glædeligt, at der er nogle, som vil arbejde for det, al respekt for at have lysten til at rode op i hvepseboet.
Held og Lykke med projektet.

#45  04/04-21 15:21
Bjarne Poulsgaard OZ1JEE

Indlæg: 127
Svar til #44:
Hej Andreas
Jeg er sikker på at vi kan debattere hvad vi måtte lyste her så længe debatten holder sig på et konstruktivt og sobert niveau :-)

Jeg er også sikker på at denne debat sagtens kan videreføres i et konstruktiv niveau hvis vi prøver for en gangs skyld at kikke fremad.

Begrav ligene :-) stridsøkser er fra vikingetiden :-)

Jeg vil gætte på at dette forum er et godt sted at få hittet information da antal af daglige brugere er stort.

Vy 73 de oz1jee

#46  04/04-21 20:49
Aksel Nielsen
Indlæg: 2
Svar til #1:
Tja, det er sørgeligt, alt det ævl og kævl fik mig til at melde mig ud efter 44 år medlemskab.
Jeg skrev til bestyrelsen at nu var nok, nok. Intet svar.
Så hvad tror du selv?
Vis nu at I har evnerne til at holde møder uden ævl og kævl. Så måske kunne der kommer flere medlemmer.

#47  04/04-21 21:25
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #46:

Hej Aksel

Jeg skal igen dybt beklage at tidligere bestyrelser ikke har magtet at svare medlemmerne. Sket er sket, men jeg kan garantere at den nuværende HB ikke benytter den form for ikke kommunikation. Så du kan være sikker på at modtage en reaktion på fremtidige henvendelser.

Jeg kan også fortælle at klimaet i nuværende HB er meget godt, væk er ævl og ballade, som desværre har været mere reglen end undtagelsen tidligere.

Vy73 OZ5WU Michael sekretær i HB

#48  04/04-21 22:11
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 253
Svar til #ALLE

Er dette her virkelig hvad radioamatørerne er blevet reduceret til - en flok [...], der hver især har ondt af, hvad de ikke selv formår hverken at gøre noget ved på egen hånd eller samles om, og derfor bebrejder en organisation, de end ikke er medlem af?
Hvor er rimeligheden i at sidde og brokke sig over, hvad der ikke er sket i FORTIDEN, når Michael Wehnert opfordrer til at give en hånd med at sætte et nyt hold med friske kræfter til at gøre en forskel for vores hobby FREMADRETTET?
Var det ikke en ide lige at læse Istvan Zarnoczay's udmærkede indspark igen - det handler om en forening, der varetager vores interesser, både praktisk og politisk, men som for enhver anden forening er EDR vel underlagt de samme begrænsninger som alle andre her i kongeriget - at det hele afhænger af medlemmerne (tænk engang...).

* Vil du have ændret på national lovgivning? Start med at oprette et borgerforslag, og bak det op med lobbyarbejde gennem en iøvrigt anerkendt organisation.
* Har du brug for hjælp til at slås med din boligforening? Skriv et klagebrev til bestyrelsen, og bak det op med en forespørgsel til foreningen - det kunne jo være, der var medlemmer med de rigtige kompetencer i dette netværk, udvalg eller ej.
*Forslag og tanker omkring ungdomsarbejde indenfor hobbyen? En forening var vel et meget naturligt sted at hente flere kræfter til den slags.

Jeg er tidligere men pt. ikke medlem af EDR, men skal da også blankt erkende, at tages tråden her som generelt stemningsbarometer for de danske radioamatører, ville jeg ikke selv have lyst eller overskud til at kaste tid ind i arbejdet for det.

Hvis jeg på et tidspunkt oplever, at stemningen vender i en mere positiv retning, kunne jeg bestemt godt tænke mig at stille op til HB (eller andet udvalgsarbejde, for den sags skyld), men så skal der dæl'me' også andre boller på suppen!

#49  04/04-21 23:23
Lars Juel Hansen

Indlæg: 311
Svar til #48:
Der er lige nogle andre der skal ændre adfærd, bevise noget, eller bare sørge for at "man" får en positiv oplevelse, før "man" selv vil overveje at støtte op om foreningen igen. Det er nok radioamatørernes høje IQ der gør at det er sådan!
I foreningen er der vist lidt for mange der gerne vil have en mening om tingene, og lidt for få, der vil ligge det nødvendige arbejde i at få tingene til at ske. Den fordeling skal der ændres på. Derefter skal foreningens kerneværdier defineres; hvad skal foreningen arbejde for/med, og ikke mindst, hvem kan påtage sig opgaverne. Indtil den her form for "moderne" foreningsdrift begynder at slå igennem vil jeg slå den streg i sandet der opfordres til, og genoptage mit medlemskab, der ellers har været sat i bero i en årrække.

----------
mvh - `73
Lars - OZ1FUS

Redigeret 04/04-21 23:24
#50  05/04-21 00:05
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #37:
Den er på vej.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#51  05/04-21 08:04
Jørgen OZ0J
Indlæg: 427
Svar til #48:

SPOT ON

Jeg HAR været der, og "takken" kom sidst i december 2017. Der skal rigtig meget til, at jeg gider noget igen, sporene skræmmer desværre.

Hvad er i øvrigt alternativet til EDR? Hvem tager sig af os radioamatører overfor myndigheder, hvis EDR ikke er der mere?


----------

Jørgen, OZ0J

#52  05/04-21 13:44
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #37:
Den blev sendt i går, så hvad er det der har ændret sig?

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#53  05/04-21 14:34
call ozomc

Indlæg: 1806
Svar til #38:

Vågn op !!!!

Du lever i en drømme verden :-)

#54  05/04-21 15:33
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 365
Svar til #53:
Hej Lars
Jeg sover nu godt nok om natten.

Der var nogen i tråden som efterlyste den gode historie hvor EDR og den lokale klubformand gjorde en forskel.

Mig bekendt har du da haft antenner oppe.

Men der er en forskel på hvad man gerne vil have, og så hvad man evt. må nøjes med.

En lille antenne er meget bedre end ingen antenne.

Jeg har en Atas 120 fra Yaesu, fra bilen kørte den fint på 2/70 og HF fra 40m og op.
Fantasien skal bruges hvis man skal have løsninger, en lille hvid antenne i altankassen ser helt uskyldig ud, særlig hvis den har et flot lille dannebrogs flag.
Eller en tråd i en glasfiber flagstang og selv 6 m alurør med et lille flag i toppen kan afstemmes med en autotuner.

Det som bringer os videre kan være snakken over radioen, den lokale EDR-afd. Ja selv her på brugtgrej er mange flinke til at svare hvis nogen har et problem.
Vi må kikke på den nuværende lovgivning som flere nævnte, og kunne vi lave en liste med dem som havde fået afslag, og måske også dem der havde fået tilladelse, så havde vi noget at starte med.
En sådan liste kunne vi godt have ved EDR.

EDR kunne også godt have en liste med kontakt personer som ved noget om hvilke personer vi kan gøre brug af.

Når vi alle har fået vaccine bliver det nemmere at mødes flere, mener der for et par år siden var foredrag omkring tilladelse til antenner på amatørtræf Fyn.
Måske brænder en fra en teknisk forvaltning om at måtte fortælle hvordan man gør.
Giv ikke op, heller ikke selv om der kommer afslag på en ansøgning.
Det kræver en aktiv deltagelse, ingen kommer med en færdig pakke.

Men hvis ikke vi sammen kan kæmpe for antenner og frekvenser, så tvivler jeg på at vi kan kæmpe for noget.
Så hvis jeg drømmer, så lad mig sove.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

Redigeret 05/04-21 15:36
#55  05/04-21 15:43
call ozomc

Indlæg: 1806
Svar til #54:
Der er nemmere at få tilgivelse end tilladelse når den først ER sat på :-)

Det fandt jeg ud af :-)

#56  05/04-21 17:34
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 253
Svar til #49:
Jeg tror ikke rigtigt du læste mit opslag. "Man" skal ikke have en positiv oplevelse for at overveje at støtte op om foreningen.
JEG støtter EDR som den forening, der bør varetage radioamatørernes interesser, både i forhold til danske og internationale myndigheder, så jeg vælger lige at overse din lille flabethed der.
Hvordan kulturen er i EDR lige nu - aner det ikke, men det lyder jo som om det er det samme der som i så mange andre foreninger rundt omkring i landet. Og mange steder lykkes det alligevel at få ting gjort, og oven i købet stadig snakke sammen bagefter.
Igen, jeg gætter lidt, men mon ikke allerede EDR's kerneværdier er veldefinerede og nedskrevne, og sikkert revideret adskillige gange gennem de sidste godt 90 år? Om de så skal tilpasses igen, måske for at lave plads til mere ungdomsarbejde, målrette dem i forhold til de tekniske uddannelser eller noget helt tredje...?
Men den grundlæggende foreningsdrift ser jeg nu ikke ligefrem være på valg lige nu. Det handler vel egentlig mere om at få genskabt noget af den ånd og indstilling til EDR, der var dengang jeg selv fik min licens - og det arbejder jeg gerne for.

#57  05/04-21 18:07
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 463
Svar til #51:
Ja! spot on til #48.

Hvis EDR ikke er her mere, er det de øvrige medlemslande i IARU Region 1, som repræsenterer regionen, overfor ITU.
IARU region 1 er den største region, målt på antal medlemslande, så verden går ikke under for de danske radioamatører.

Men selvfølgelig skal vi være med. Ikke mindst med den baggrund Danmark har indenfor udviklingen af radio.

Mit personlige ønske er et grund medlemskab, som udelukkende har til opgave at repræsentere Danmark i IARU Region 1.
Overbygninger i form af hvilke services man yderligere forventer af de frivillige (eller ansatte) i EDR.

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Amat eur_Radio_Union

#58  05/04-21 18:38
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 300
Svar til #52:
Hvad mener du??

/OZ6TW

#59  05/04-21 19:22
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #52: Er modtaget - Du hører nærmere i den kommende uge
/5WU Michael

#60  05/04-21 20:02
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #59:
Mange tak.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#61  05/04-21 20:13
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #58:
Der svares generelt ikke på mail nr man skriver til nogen i foreningen.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#62  05/04-21 22:03
OZ5AGK / Flemming
Indlæg: 162
Svar til #1:
Som svar på Michaels indlæg ( godt skrevet og næsten 100% enig) har jeg nogle betragtninger om radioamatør regien generelt.

Set med øjne som kun er 57 år gamle.

Ang. EDR jeg er meget begejstret for en ung formand der stadig er erhvervs aktiv. Også for de andre EDR folk som tager en tørn igen, på trods af alt det bøvl der har været i foreningen.

For at jeg ikke blive misforstået vil jeg først gerne rose alle de ældre amatører som trofast tager deres tørn ude i klubberne. Alle dem der holder værkstederne og schaket og alle dem der tager en støvsuger, melder sig til kaffe brygning, hjælper til ved projekt dagene, osv, osv . De er også rygraden i lokal afdelingerne.

Og lokal afdelingerne er rygraden i EDR . Og vi har også brug for EDR.

Nå men hvor ligger problemet ? Jeg ved at jeg nu stiller mig alvorlig ud på lussingernes holdeplads nu men hvad pokker, jeg kan klare mig selv med min loddekolb ???? som et selskab man altid kan stole på.

Jo problemet ligger oftest i at gamle kroryfæere som er vant til at udøve magt og kontrol igennem deres tidligere virke inden de gik på pension, ikke kan stille sig tilfreds med deres otium.
Når de kommer fra stillinger hvor de havde noget at skulle have sagt eller lokal politisk virke, hvor de ikke blev genvalgt, eller som tidligere embedsmænd så kan de ikke slippe deres behov for at udøve magt og kontrol.
Så søger de til udvalg eller ind i bestyrelser, osv. De har så ofte ondt ved at forstå at en forening ikke er en arbejdsplads og ikke kan køres som sådan. En formand i en bestyrelse er ikke direktør for firmaet, eller leder af værkstedet.

En god formand får sin bestyrelse med sig med gode ord og overbevisning, ikke igennem dominerende og diktatorisk opførsel.
Faktisk er det bestyrelsen i helhed som er den bestemmende myndighed i foreninger som vores, hvor formanden skal rette ind efter flertallet. Og formandens beføjelser fastsætter bestyrelsen.. Jeg vil stærkt tilråde jer ude i lokal afdelingerne at lade hele jeres bestyrelser komme på kurser i foreningsdrift.
Men ok , de gamle magt/kontrol medlemmer vil se det som forsøg på kongemord ????

I Horsens tilbød kommunen det til alle foreninger (hvor jeg som den eneste fra 6hr deltog) for nogle år tilbage. Og det var endog gratis at deltage. Bla. Køre DGI sådanne kurser som alle hobby/idræts foreningers bestyrelses medlemmer kan deltage i.
Det er bydende nødvendigt at vi får trukket lokal afdelingerne op i nutiden, hvis vi skal have en chance for at bestå som hobby gren i dekaderne fremover. Og hvis man skræmmer alle de yngre og aktive folk væk, så går den ikke.

Dog vil jeg tilråde at hvis man har løbet panden imod en mur i sin lokal forening , så dan en ny . Tag kontakt til ligesindede i det lokale miljø og få en afdeling mere op at stå.
Jeg er ret sikker på at EDR ikke afviser nye afdelinger. Ellers ser det for alvor sort ud for os.

Der er i forvejen lokal områder herhjemme med flere afdelinger i.
Heller det, end at du opgiver forenings aktivitet som radioamatør… For så er det netop at det går galt for os alle, hvis vi ikke får nyt blod og interesserede yngre medlemmer med ( i 20-30-40-50-60 års aldrene ) og selvfølgeligt også ældre men de har som regel fundet over i regien. Yngre har en anden målestok blandt os amatør end ude blandt andre. Så der høre 50-60 årig også med blandt os.
Generelt har vi ikke udviklet os i takt med samfundet omkring os. Når så der kommer folk til som mig, der har været yderst aktiv i andre forenings områder ( politisk og socialt men ikke parti politisk ) så står vi måbende tilbage, når man iagttager arbejdsgangen i bestyrelserne ude i afdelingerne.

Jeg har selv kunnet konstanter at især formændene lever i fordums tid, en enkelt af slagsen påtog sig sit hverv i sammen stil som ridefogderne havde i 1800 tallet.
Jo jo , når man bruger i tusindvis af timer på vores ellers gode hobby så gider man sgu. ikke at stå som mål for utaknemlighed og dårlig opførsel.
Og jeg har vitterlig brugt i tusindvis af timer på at skabe projekter, især ved kitning. Jeg har fået rigtig mange gode tilbagemeldinger fra amatører der har nydt glæde af det arbejde og det varmer.
.
Men jeg vil atter understrege at vi skal op i nutiden.

Jeg vil bla. tilråde at vi iagttager på hvilken måde de arbejder på i Tyskland.
Jeg har også med undren iagttaget at etik og moral også ofte halter på vores område i forhold til samfundet generelt.
Bla. har sportsverden lige taget dyb afstand til Qatar pga. af deres ringeagt for menneskerettighederne. Dette skal ikke forveksles med politisk agation men derimod med humanistisk ansvarlighed.
Men folk der mishandler andre mennesker må vi aldrig respekter.

Nogen her forstår hvor jeg vil hen ? Vi skal vælge veje der etisk og moralsk er i orden, uanset om det drejer sig om store globale forhold eller bare vores lille lokale forening …

Nye tider er påkrævet for os, dertil skal vi indpasse de nye teknologier i vores hobby.

Nå ja , og en ostemad og en kopkaffe skal vi altid have plads og tid til.

73 vy oz5agk / Flemming

PS: HER UDTRYKKER JEG MIG PÅ MIN EGEN VEGNE OG IKKE OZ6HRS BESTYRELSE. SÅ VIL I KOMMENTER SÅ SKRIV TIL MIG OG IKKE BESTYRELSEN.

#63  06/04-21 07:25
OZ Brolykke
Indlæg: 119
Svar til #62:
Meget interesant indlæg,samtidig en god indstilling,har selv været aktiv siden 1974 så har oplevet alt bøvlet,jeg håber det bliver bedre i fremtiden.

----------
Politikere er 100% løgnhalse og dobbeltmoralske.

#64  06/04-21 08:44
Hans Jensen

Indlæg: 44
Jeg hørte om EDRs formodede undergang, hvis man ikke snart fik nye,
unge medlemmer, så jeg meldte mig ind og er fortsat medlem --
det var i 1952 -- mon ikke foreningen består endda...73 de oz4zo

Redigeret 06/04-21 08:45
#65  06/04-21 09:58
OZ6AI -Asbjørn
Indlæg: 599
Svar til #64:
Hej Hans.

Pudsigt - som dig, hørte jeg om EDR's undergang i 1955 - jeg meldte mig ind i klubben i 1956 og har været medlem, uafbrudt, siden.

Jeg har, i samme tidsrum været medlem af lokalafdelinger i Sorø, Viborg og Nuuk.

EDR består stadig.

Vy 73 de OZ6AI
Asbjørn

Redigeret 06/04-21 10:05
#66  06/04-21 11:11
OZ5AGK / Flemming
Indlæg: 162
Svar til alle.

Tiderne har dog ændret sig men nogle ting er konstante. Bla. trives "janteloven" og "Den blå bog " tendenserne stadig blandt os amatører.
Desværre .

Vi rykker til den rigtige side men det går for langsomt.

Men jeg kommer med nogle løsning forslag om nogle dage så jeg ikke kun udtrykker kritik. Dog vil jeg netop vende " Den blå bog " og janteloven her næste gang jeg skriver. Jeg har et par yderst symptomatiske eksempler som jeg vil nævne. Dog i anonymiseret form...


73 vy oz5agk - Flemming

Redigeret 06/04-21 11:24
#67  06/04-21 17:48
Jørgen OZ0J
Indlæg: 427
Svar til alle

Hvis man ikke allerede har læst indlægget, så kan jeg anbefale, at man læser OZ1IKYs indlæg på https://rdeforum.dk/viewtopic.php?f=2&t=1213


----------

Jørgen, OZ0J

#68  07/04-21 03:10
OZ2LPX Boris
Indlæg: 867
Svar til alle,

Hvis jeg nu skal komme med noget som I både som amatører og som EDR kan tænke over, så lad mig eksempelvis tage fat i repræsentationen af Danmark i IARU Region 1.

Hvor interesseret tror I at f.eks en 4 WD gut, et par jagtkammerater, nogle følgebiler, nogle unge mennesker, og alle mulige andre som "bare" har erhvervet licens for at kunne snakke sammen, er i at betale 600 kr om året til en forening som står for en repræsentation af DK, som de hverken interesserer sig for eller aner en kæft om ??

Der er 0 - staves NUL - interesse! De er skide ligeglade og det er et faktum, som man bliver nødt til at forholde sig til.

Hvis man skal gøre "nogen" interesseret i at melde sig ind i sådan en forening, så skal der være noget at byde på og det er ikke nok med et fint OZ blad (for det er bestemt et fint blad). Det er heller ikke nok at man vil kæmpe for at man kan få lov at sætte nogle antenner op....det er der ikke rigtig noget spændende ved, for......hvad fan skal de med det ? Det er muligt at nogen her på siden ser meningen med det, men hvis jeg tager udgangspunkt i bare mig selv, jamen....jo, jeg er da interesseret i at vi bevarer vores ret til frekvenser, meeen der er da nok nogen som sørger for det selvom jeg ikke er medlem....og antenner...tja...jeg bor på landet, jeg sætter det op som det passer mig, ikke engang kæresten kommenterer på det. OZ ?? Åh, ikke for 600 Kr....jeg kan hente en masse gratis lekture på nettet.

Er jeg typisk ?? Vurder selv, men jeg har snakket med mange i før nævnte kategori og de har det ligesom jeg.

Det kan man så vælge at kritiserer, men man kan også forholde sig til det og spørge; hvad skal der så til for at disse mennesker vitterligt kunne få lyst til at lægge 600 Kr til EDR ?

Mvh Boris - OZ2LPX

#69  07/04-21 07:51
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #68:
Der er jo nok nogen der ikke rigtig værdsætter at de frekvenser og rettigheder vi har er noget nogen gennem tiderne har arbejdet og kæmpet for.

Og at radioamatørerne gennem tiderne også har ydet et væsentligt bidrag til kendskabet og udviklingen af de forskellige grene af radioteknikken, også igennem de forskellige organisationer de har været tilknyttet.

Om man interesserer for alt dette er for såvidt op til den enkelte da man jo som amatør ikke har nogen forpligtigelser i at have en bestemt interesse.

Men jeg vil nu godt tillade mig at tvivle på at NRDK havde eksisteret hvis der ikke fandtes amatørradio, og for såvidt mange andre afledninger af hobbyen.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#70  07/04-21 21:38
OZ2LPX Boris
Indlæg: 867
Svar til #69:
Næ, det er da muligt at nogen ikke værdsætter det der er kæmpet for igennem tiden, men de ved det jo heller ikke vel :-)

Hvis man skal bibringe dem (læs nye) den viden, så handler det jo først og fremmest om at få dem ind i hobbyen og hvis EDR ønsker at de også skal lægge 600 kr hos dem, ja, - så skal der altså ret så meget mere til end det de tilbyder nu ( læs mit forrige indlæg).

Hvis man ikke indser det, så tror jeg personligt ikke at man får sat videre skub i noget som helst. Så bliver det aller højest nogle gamle udmeldte medlemmer som genoptager deres medlemskab og ikke mere.

- Og nej, - jeg er helt sikker på at NRDK og for den sags skyld en masse andre aktiviteter ikke havde eksisteret hvis ikke nogen havde plejet vores interesser for frekvenser til amatørbrug.
- Men det er der så heldigvis nogen som har gjort, men tiden er altså løbet fra hobbyen og specielt EDR er den løbet helt fra. Netop derfor kommer jeg med et konstruktivt bud på i hvilken retning man bør se, hvis man vil videre i henhold til oplægget som denne tråd startede med.

Mvh Boris - OZ2LPX

#71  07/04-21 22:54
Henning Andresen OZ2i

Indlæg: 319
Svar til #68:
Boris, har du læst EDR formålsparagraf?
§ 2. Formål
Stk. 1. Foreningens formål er:
• At samle danske amatørradiointeresserede og arbejde for forbedring af deres arbejdsvilkår, og repræsentere medlemmerne over for myndigheder, offentlighed og andre organisationer
• At virke for amatørradioens udvikling og interessen for elektronik, data og radio.
• At fremme forståelse, viden og tolerance gennem radiokommunikation på tværs af landegrænser, politik og religion.

Som du selv skriver er det ikke noget i formålene som har interesse for 4WD gutter der udelukkende har radio for at kommunikere indbyrdes medens de udøver deres hobby som er 4WD. Jeg ved heller ikke hvorfor de har erhvervet licens da de ligeså godt kunne bruge CB radio - MEN jeg ved jo intet om hvordan radioen bruges i fbm. 4WD. Så det er helt klart (for mig) ikke dem EDR håber at få som medlemmer.

I øvrigt er der utroligt mange steder hvor du, hvis du er interesseret, kan finde information om foreningen og foreningens arbejde. Og du er altid velkommen til at henvende dig til foreningen hvis du ønsker at være med til at løse nogle af formålene.

Som så mange andre har pointeret tidligere: En forening er dig og mig.

- - - - - - - - -
Tilføjelse: Jeg kan slet ikke udtale mig på foreningens vegne men kun give udtryk for egne meninger !!!
- - - - - - - - -

----------
Vy 73 de OZ2i Henning
CW er sjovt - prøv det!

Redigeret 11/04-21 08:09
#72  07/04-21 23:25
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #71:

Hej Henning
Dér må jeg så gå i rette med dig, undskyld!

§2 kan og bør sagtens rumme 4WD gutterne. Du glemmer at mange af dem faktisk også bruger deres radio i anden sammenhængen også.

@Alle - så vil moderne Europæiske radioamatør foreninger rumme både amatørradio og medfølgende sub-interesser. Det tilsiger krystalkuglen ;)

Please - VI SKAL VÆK FRA "DEM" og OS.. Det hører forhåbentlig fortiden til..

@Boris... Bliv siddende stille og roligt.. Så skal Du se indenfor de næste par uger :)

@Alle: Jeg er ved at sammenfatte alle jeres fine og naturligt kritiske indspark. Der kommer senest på torsdag i næste uge en opsamlende positiv reaktion.. I er blevet hørt

/5WU

#73  08/04-21 00:03
OZ2LPX Boris
Indlæg: 867
Svar til #71:
Hvis EDR ikke håber på at få f.eks 4 WD folk som medlemmer, hvem håber de så på ?
Det ser da så heller ikke ud til at EDR ser et potentiale i at gøre dem interesserede!

Som jeg læser det, så skriver du jo i grunden at EDR stadig har skyklapperne på og så må jeg jo bare medgive dig at de ikke kommer et hak videre i udvikling, men det er jo egentlig også påpeget af flere indlægsskribenter her i tråden.

EDR har alle dage råbt op om at der skal nye medlemmer til og der skal udvikling til osv osv osv, men når det så VIRKELIG kommer til stykket, så er de alligevel så konservativt indstillet at de ikke vil noget nyt alligevel.

Du ved jo egentlig selv at det er usandt at de skal bruge CB radio. Som radioamatør skal man dælme få dem alle sammen til at køre amatørradio, ellers får EDR dem ihvertfald slet ikke ind under deres vinger, - det er jo ret logisk.

Altså - hvis EDR ikke ændre strategi og ser ALLE som potentielle latente radioamatører, med potentiale for at blive medlem af både EDR og en lokalafdeling, så må du meget undskylde, men så bliver det fuldkommen som jeg har forudsagt og så sidder de stadig om 10 år og kan stadig ikke forstå at det gik som det gik.

Mvh Boris - OZ2LPX

#74  08/04-21 00:11
OZ2LPX Boris
Indlæg: 867
Svar til #71:
Lige et PS til mit tidligere indlæg.

Nu giver jeg den altså lige en smule gas, om ikke andet så andre kan få muligheden for at blive delagtiggjort i mine tanker.

Henning - Giv mig lige et svar på hvorfor man med største lethed forener radioamatørhobby og 4 WD hobby i udlandet, men i Danmark sidder LANDSFORENINGEN EDR som du påstår ikke er interesserede i at få 4 WD folk som medlemmer !!

Aj, jeg vil ikke sige noget groft, men bare holde mig til at sige det på den pæne måde.....jeg tror simpelthen at det er konservatismen og skyklapperne, samt skrækken der hæmmer EDR.

Prøv selv at se hvor meget radioamatørhobby og 4WD hænger sammen på dette link og giv mig så et godt svar på mit spørgsmål.

https://landops.com/

Mvh Boris - OZ2LPX

#75  08/04-21 08:50
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 1010
Der er mange gode og interessante betragtninger i denne tråd og tonen bliver heldigvis holdt i et ordentligt sprog. Tak for det.

Jeg har tidligere i tråden tilkendegivet min holdning om prioriteter og det er nok et område vi ikke bliver enige om, nogen vil bare ligge og sludre på 3770, som de har gjort de sidste 40 år og ingen forandringer. Men skal vi se fremad, så er det de unge der skal ses og høres på og hvad de vil. De er fremtiden, de ældre herunder mig selv er fortiden.

Skulle EDR have min interesse så vil jeg godt se meget mere pondus og gennemslagskraft og politisk arbejde. Der skal laves lobbyisme i langt højere grad. Det skal ikke bare være en forening med et hus og et blad. Se hvad Danmarks Naturfrednings Forening har formået at få presset igennem og forhindret ved lobbyisme, modstand og hårdt arbejde. Ja det er en større forening, men principperne er de samme. En forening er en forening. Og som tidligere nævnt, så er der masser af midler i huset på Klokkestøbervej, hvis nogen piver over manglende økonomi.

Og så et konkret spørgsmål: Hvorfor foregår denne debat om EDR her på BG og ikke på EDR´s egen hjemmeside? Der ER kommet nye kræfter til, hvorfor er EDR forummet ikke allerede åbnet for alle radioamatører for længst, det er bare en hurtig beslutning og et flueben, der skal ændres. Eller ønsker man fortsat lukkethed? Noget kunne tyde på det sidste, siden det ikke er sket endnu.

----------
mvh. Per

#76  08/04-21 11:14
Henning Andresen OZ2i

Indlæg: 319
Svar til #74:
Hej Boris
Selvfølgelig er der plads til alle med interesse for radio i EDR - også 4WD. Og for den sags skyld også sejlere og landmænd og svæveflyvere.

Der er frit slag til at oprette Interessegrupper i EDR for alt muligt - også 4WD. Lige nu er der f.eks. Teknologi, Sport, Kommunikation, Friluftsliv mm. som alle indeholder en masse interessegrupper.

Det jeg bare ikke forstår er, hvad du vil have ændret i EDR for at du tror 4WD gutterne vil blive medlem.
Hvad ønsker du af EDR som foreningen ikke kan give dem?
Kom med nogle konkrete forslag.

Tak for link En spændende forening som indeholder det hele og arrangerer træf og aktiviteter for 4WD interesserede. Det ser ud som en god forening for 4WD. Måske man skulle købe sig en 4WD ;o)

- - - > Jeg udtaler mig KUN på egne vegne !!!!!


----------
Vy 73 de OZ2i Henning
CW er sjovt - prøv det!

Redigeret 08/04-21 11:17
#77  08/04-21 22:05
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #33:

Nu var det egentlig ikke meningen at jeg ville kommentere mere på denne her tråd men så var der lige denne her svada som jeg overså:

"Jeg vidste også godt at antenne udfordringerne fylder rigtig meget hos mange. Efter mange års reelt fravær er Vi ved at stable et ordentligt antenneudvalg på benene i EDR. For at kunne være en reel hjælp, kræves der muskler næsten på samme niveau som Teleselskabernes afdelinger for antennemaster. For at have disse muskler kræves ofte ekstern rådgivning, som koster kassen. Lige som i en fagforening kan den regning kun betales af et fællesskab, dette fællesskab skulle vi gerne etablere via ”Det NY EDR”. "

Se der kunne man jo hyre en kompetent jurist til at arbejde med problemerne og være "forhandler" på foreningens vegne, på forskellige niveauer, gerne en som har erfaring med departementer og styrelser (i vores tilfælde Energistyrelsen). Det koster penge men hvis man gjorde dette ville jeg helt sikker støtte op om det ved at melde mig ind i EDR.

"Vi skal også være realistiske. Der er 98 kommuner, med lige så mange forskellige kommunalplaner, med underliggende lokalplaner. Det betyder at der er et ganske stort materiale at forholde sig til, når der skal beskrives veje gennem junglen hen til en antennetilladelse, men det er IKKE umuligt. "

Det er slet ikke noget argument for at undlade at tage kampen op. Hvor jeg bor er der en lokalplan som forbyder antenne-opsætning. Der er INTET i det område jeg bor i som burde retfærdiggøre dette. Det er trods alt bare et boligkompleks opført i indfarvet beton bygget for ca. 40 år siden.

"Dog er der lokaliteter hvor vi ikke skal bruge kræfterne. Det er steder pålagt fredning, Natura2000, tæt på kirker m.v. Der er det halsløs gerning at få lov til større anlæg. Store anlæg der skriger til himmels, eller fuglereder som ses nogle steder, fremmer heller ikke muligheden for at få grønt lys hos ”biologen” henne på forvaltningen. "

Jeg kunne såmænd sagtens nøjes med bare en beskeden tilladelse. Når man antennemæssigt ingenting må er næsten alt en stor forbedring. Det handler om at sætte ting i perspektiv."

"Altså er det ikke ligegyldigt hvor I bosætter jer, I bør have antenner med i ligningen når i vælger QTH, så kan megen gråd og piberi undgås. "

Wauw, sikke en retorik.... Husk på at det ikke er alle som bare kan vælge frit angående valg af bolig. (Den glemte du vist lige i forbifarten, prøv at komme lidt ned på jorden igen.)

"Amatører der er lejere hos private udlejere eller boligselskaber, er grundlæggende ilde stedt, da det er ejeren der suverænt bestemmer, andet vil være ekspropriation, "

Sludder og vrøvl. Man kan pålægge boligforeninger, grundejerforeninger og private udlejere ret så megen indgribende lovgivning m.v. uden at det kommer i nærheden af ekspropriation. Tag nu for eksempel byfornyelsen i København. Her forlangte Københavns Kommune for eksempel ret så mange gårdsammenlægninger rundt omkring i bydelene også selv om nogle af boligforeningerne var imod det angående deres gårdareal. Det var på trapperne i den boligforening som jeg boede i lige før jeg flyttede fra København. Der var intet at stille op imod Københavns Kommune, gårdsammenlægningen var på vej til at blive gennemført. Var der tale om ekspropriation? Selvfølgelig var der ikke det. Og det er, IMHO, fuldstændig komparativt med ekspropriations-påstanden omkring rammelovgivning til antenneopsætninger.

"så kan I som lejere ikke opnå tilladelse til ”lidt” antenne, så er der kun en vej find et andet sted hvor klimaet er mere positivt."

Igen, det er der radioamatører som ikke har mulighed for. Jeg synes at det er en hovski-snovski-holdning du giver udtryk for her og det er præcis derfor at jeg ikke tror at EDR nogensinde bliver en forening som arbejder for de vigtige grundvilkår, først og fremmest, at folk kan sætte antenner op. Hvad hjælper det, at EDR gerne vil have unge mennesker til at blive radioamatører hvis de ikke kan sætte antenner op. EDR har en kæmpeopgave at løse, og det lader ikke rigtig til at sive ind (endnu).

Svar til #75:

Jeg er 100% enig i dit indlæg, Per. Jeg ville ønske at der var flere medlemmer af EDR som ville give udtryk for de samme ønsker til en forandring af EDR. Problemerne med antenneopsætning i bymæssigt bebyggelse er successivt forværret gennem de sidste 30 år. Mig bekendt har EDR ikke gjort noget videre ved problemerne i al den tid.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 08/04-21 22:09
#78  09/04-21 00:02
OZ2LPX Boris
Indlæg: 867
Svar til #76:
Hvad vil jeg have ændet for at jeg tror at 4WD gutterne vil blive medlem ?

Jamen det handler ikke om hvad jeg vil have ændret.
Det er da nok nærmere et spørgsmål om hvad EDR bør ændre, hvis de overhovedet vil tiltrække nogen i fremtiden, for jeg må altså overordnet sige at som jeg ser EDR, så er der intet, absolut intet at hente i den forening.
Det er som jeg tidligere har skrevet: De tilbyder noget som man kan få gratis på nettet, selv OZ kan man læse gratis på nettet hvis man er lidt kreativ.

I princippet kunne EDR som jeg ser det, erstattes med en simpel sammenslutning af afdelingerne, hvor man valgte een person fra hver afdeling. Den flok kunne så i fællesskab stå for at pleje interesserne omkring frekvenser i forhold til ITU eller hvad det hedder. Resten foregår jo på afdelingsniveau.
Jeg kan ikke på nogen måde se at EDR er 600,- kr værd i medlemsskab.
EDR går jo ikke ud helt fysisk og gør noget aktivt, - de holder en masse møder og har en masse RM´er. De er sådan lidt som en virituel møntfod som man kan investerer penge i, men man får ikke noget afkast overhovedet.

Jeg sagde det for lang lang tid siden - Dengang Esbjergafdelingen lavede deres promotiontrailer, jamen altså - det burde da have været EDR som havde garagerne fulde af udstyr som betalende medlemmer kunne låne og bruge.
Det burde være landsforeningen som gik foran på den ene udstilling efter den anden, hver et marked.....Det burde være dem som var bærende i aktivitet, men i stedet har de bare et museum. Ikke engang afdelingen i Odense har til huse på "museet".

Tiden er løbet helt fra EDR og deres berettigelse set med mine øjne, fordi de intet udretter som tiltrækker medlemmer, hverken til deres egen forening, eller til afdelingerne ude i landet.
Når der så under vejs har været nogen som har udviklet noget, så har man ikke villet støtte det, - altså lige med mindre det er noget som er lavet for at foregå på 80 meter og som kan sikre at man holder ALLE uden licens og D-licenser langt borte fra festen. Det kan man støtte, hvilket sender et meget meget kraftigt signal om at man VIL holde fast i alt det gamle og undgå fornyelsen.

Så driver man en QSL central - jeg har ikke meget forstand på den slags, men det er set med mine øjne noget som kunne laves helt selvstændigt uden at det var nødvendigt med nogle store dyre bygninger til det - iøvrigt ved jeg da så meget at meget af den slags foregår på nettet i dag.

Man driver også en butik hvor man sælger antenner - ah, men altså, det var da bedre at lade vores danske forhandlere varetage sådan en opgave. Det er sgu´ lidt at gøre nar af dem synes jeg.

Jamen altså - jeg ved helt ærligt ikke hvad en 4 WD gut, en sportsklub, en teknologisk forening eller Peter på 15 år skal bruge EDR til ?

Hvis EDR ønsker at bestå, så skal de da selv følge med og selv se hvad det er de skal tilbyde som disse mennesker umuligt kan undvære og som de ikke kan få en afdeling eller gratis på nettet.

Jeg fatter slet ikke at man ikke for længe siden har spurgt de unge om det.

Mvh Boris - OZ2LPX

#79  09/04-21 08:30
OZ1JHM
Indlæg: 154
Svar til #78:

Du boris ...... Det der EDR du skriver så meget om ...Hvad består det af ?
En robot eller dyr fra månen ?

Du skriver som om det er tredje person ...

Jeg tror altså det er mennesker som DIG og MIG ....

Du brokker dig over at DE intet gør ..... Jeg er HELT sikker på at hvis du spørger DEM så knokler de ligeså meget for det som du gør ...

Sådan en debat som den i har her er totalt formålsløs fordi alle har en holdning til hvad ANDRE skal gøre .......

Start nu med at gøre noget selv ......DONT TALK ..DO

OZ1JHM

#80  09/04-21 08:47
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 519
Svar til #77:

EDR er, for at bruge et gammelt Storm P. citat, nødt til "at forholde sig til de faktiske forhold i Jernindustrien". Det er hvad OZ5WU og andre i denne tråd prøver at forholde sig til.

Du skriver "Se der kunne man jo hyre en kompetent jurist til at arbejde med problemerne og være "forhandler" på foreningens vegne". Tilbage i 2009 var EDR's HB ved at lave en aftale med en cand. jur./radioamatør om at udføre dette arbejde. Af forskellige årsager så EDR sig nødsaget til at afbryde samarbejdet inden det kom i gang. Siden da har HB så brugt tiden på alt andet end at kere sig om medlemmernes trivsel, hvilket mest gik ud på at drive forlagsvirksomhed for 12 årlige papirudgaver af OZ.

Nu har HB jo ikke meldt ud, at der kommer en god løsning i morgen. Så skal vi nu ikke bare give dem lidt arbejdsro til at få ryddet op og sat nogle nye skibe i søen?

----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

#81  09/04-21 09:48
call ozomc

Indlæg: 1806
Svar til #

"Der skal handles NU"

Så vil jeg gå i bilka, det giver vist mere mening :-)

#82  09/04-21 10:55
Henning Andresen OZ2i

Indlæg: 319
For lige at opfriske indlæggets start:

"Lad nu være med at komme med opremsninger af fortidens gøgl. Få skeen i den anden hånd, skaf allerede NU kandidater til næste RM valg. Det er NU de skal melde sig ind i EDR for at være valgbare i 2022. Kom i øvrigt gerne med forslag til ny aktiviteter. Er I ikke medlem i en lokalafdeling så hop ombord NU, så vi sammen kan skabe rammerne for fremtidens radioamatører. Medlemmerne og de valgte skal se som det ypperste at skabe aktiviteter, der gør os bedre via kurser og almindeligt værkstedsfusk."

EDR er jo en realitet og findes i virkeligeden - så lad os følge tråd starterens opfordring og prøve at sætte aktiviteter i gang som kan samle radioamatører.
Enhver forening består af DIG'er og MIG'er.

----------
Vy 73 de OZ2i Henning
CW er sjovt - prøv det!

#83  09/04-21 15:59
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 1010
Svar til #

"EDR" vil åbenbart ikke svare på hvorfor de er lukkede om sig selv. Forummet er stadigvæk ikke åbnet op for alle. Det ville kunne klares på 5 minutter, hvis EDR havde interesse i dette. Det er bare en m/k der skal tage en hurtig beslutning. Men endnu et bevis på den sædvanlige lukkethed, som er medvikende til, at det står sløjt til, og at der på ingen måde ikke tænkes i nye baner og fremtid, som der eller lægges op til i #1

----------
mvh. Per

#84  09/04-21 16:22
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #83:
Hej Per

Jo det vil EDR gerne.. Se venligst #72 sidste linje @Alle....

EDR er på vej med noget, der vel bedst kan kategoriseres som "Breaking News"

Du/I skal også huske at en majoritet i den nuværende HB også er erhvervsaktive, det lægger en naturlig grænse for hvor megen tid der er til foreningsarbejde.
Desuden skal demokratiets spilleregler overholdes, det lægger et naturligt loft over ad hoc beslutninger.

@Alle Rigtig god weekend - Skulle i have gode ideer til fremtidens EDR, så hæld dem gerne i denne tråd.

Vy73 OZ5WU, Michael Sekretær i EDR HB

#85  09/04-21 16:34
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 1010
Svar til #84:
Det må jeg s.. nok sige. At der rent faktisk bliver reageret på det folk efterlyser. Det lyder spændende, tak Michael, det ser jeg frem til :-)

God weekend.

----------
mvh. Per

#86  10/04-21 14:19
Peter Meleschko
Indlæg: 4
Først og fremmest tak for, at denne tråd på trods af lidt slingrekurs ikke er imploderet i den sædvanlige mudderkastning som tilfældet ofte har været når temaet var EDR. Over 85 indlæg og tråden er endnu ikke lukket! Det tager jeg som et tegn på at alle generelt gerne vil videre. :-)

Nu efterlyser OZ5WU konkrete forslag og Hjalmer OZ1JHM kom faktisk med nogle (godt nok i en anden tråd), men jeg syntes de fortjener at blive gentaget og underbygget. Hjalmers udgangspunkt var bl.a. den lille virtuelle gruppe, der for et par måneder siden blev etableret omkring læring af CW (og som jeg også selv er en del af). Deltagerne kommer fra alle kanter af kongeriget og vi mødes én gang ugentligt på https://meet.jit.si som er en gratis videomøde-platform og som bare virker uden at man skal være 100m mester i IT.

På vores møder er OZ1JHM en slags ordstyrer og ELMER, men formen er fri og alle byder ind med hvad de har haft af udfordringer i den foregående uge og vi hjælper hinanden videre specielt når CW-bjerget virker for uoverskueligt at bestige. Der bliver nørdet CW til den store guldmedalje, hvilket jo kun giver endnu mere blod på tanden.
Pointen er, at denne form for interessegruppe virker og vil passe fint til alle mulige andre interesseområder – specielt omkring de emner, hvor det måske kan være svært at finde ligesindede i lokalafdelingerne.

Kunne EDR ikke starte en række interessegrupper med denne form? Det vil være et fint supplement til arbejdet i lokalafdelingerne og rent faktisk en indsats, der både kan komme hurtigt i gang, er GRATIS og vil kunne tilbyde nytilkommende en mere moderne vej ind i radioamatørernes verden.

Oplagte temaer for en sådan gruppe kunne være (og her gengiver jeg bl.a. også OZ1JHM’s forslag):

Opsætning af antenner (hjælp til tilladelser)
4WD og amatørradio
Arduino og amatørraio
Satellit kommunikation for dummies
DX med 5 watt
De nye digimodes
Antennekonstruktioner
Sådan bliver du radioamatør -din vej til licensen.
Programmering på STM32
Elektronik for radioamatører
Dekodning af telemetri fra rumfartøjer
Contests
Vintage radioer
..osv..osv

Det eneste svære her er, at finde nogen der vil være ankermænd (m/k) for de forskellige emner og her kunne EDR jo koordinere dette?


Grupperne kunne være forankret på EDR's hjemmeside, være underbygget med forum (som kan bruges mellem møderne) og tillige være med til at føde OZ med stof/temaer osv.. der er massere af synergi hvis man tager tænkehatten lidt på :)

Den ligger lige til højrebenet!!


----------
73 de OZ8PM

Redigeret 10/04-21 14:32
#87  10/04-21 16:32
Kim S. Wind
Indlæg: 103
Svar til #70:
Jo flere medlemmer foreningen har jo mindre udgifter pr. medlem

----------
73 de OZ0SW Kim
OZ1JUX, 5P1B
ORV on HF in many modes
on VHF/UHF FM, Fusion and DMR

#88  10/04-21 16:44
Henning Andresen OZ2i

Indlæg: 319
Svar til #86:
Ja det er en super idé.
I Aabenraa afdelingen har de sidste mange klubmøder kørt via radioen og det fungerer rigtig godt. I kan selv læse referaterne på https://www.edr.dk/forside-3/ under "Indlæg fra Lokalafdelingerne".

----------
Vy 73 de OZ2i Henning
CW er sjovt - prøv det!

Redigeret 10/04-21 16:45
#89  10/04-21 17:03
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #Alle

Nu har det båder her op på andre debatfora været draget i tvivl om 4WD gutter burde være en del af EDRs setup..
Hvis vi ser os omkring, ja så er de en del af radioamatørsamfundet. I kan jo med fordel læse den vedhæftede artikel fra QST

Vy73 OZ5WU Michael Sekretær i EDR HB

Vedhæftede filer: Biram.pdf  
#90  11/04-21 14:17
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 300
Svar til #1:
Tak til dig Michael for et fantastisk indlæg! Ja, jeg vil svinge mig op til de store højder og kalde det for en ”Superleder”! Og det er uhyre svært at være uenig i dine skarpe analyser og i dine visioner, og jeg er aldeles enig i dine fokuspunkter. Der skal handling til!

MEN (åh, nej. Ikke det der typisk danske negative og kværulantiske ”men”). Du har udfordret mig til at supplere din indledning. Vi har igennem snart mange år måttet lægge øren til udsagnet om, at EDR er og har været for dårlig til at skaffe nye medlemmer, et synspunkt som oftest er kommet fra personer udenfor vores forening. Når jeg kigger mig omkring i diverse arrangementer beregnet for radioamatører tænker jeg ofte på, at vi alle er en samling gamle ”tudser”, og at gennemsnitsalderen vel er omkring de 60+, og det er jo bestemt alarmerende. Men måske skulle vi lige et kort øjeblik få et lidt større udsyn og åbne lidt op for skyklapperne. Det viser sig nemlig, at den udvikling (læs afvikling), som vi oplever i Danmark, er genkendelig i det meste af den vestlige verden. Jeg har igennem mange QSO’er med især Europæiske amatører fået dette bekræftet. Det er svært at få eksakte tal, så lad mig derfor vende blikket imod USA. Her er der en mangeårig tradition for at integrere teknikfag ind i grundskolen, men på trods heraf, er medlemstallet af vores søsterforening ARRL (som jeg har været medlem af i årtier) i dag ca. 160.000 ud af 755.430 licenser. Det giver en organisationsprocent på ca. 21. MEN, man bedes venligst forstå, at en ikke uvæsentlig del af ARRLs medlemmer bor udenfor USA. Et forsigtigt skøn er, at 10-15% er udlændinge. Hvis jeg forsigtigt anvender 10%, så er organisationsprocenten ”over there” på ca. 19! EDR har pt. ca. 1400 medlemmer. Jeg har ikke noget tal på antallet af udstedte licenser, men jeg vover det ene øje og giver et bud på 7.000. Det giver for Danmarks vedkommende en organisationsprocent på 20. Tager jeg fejl, lader jeg mig naturligvis gerne belære. Ud af mit estimat på 7000 har jeg en klar fornemmelse af, at mindst halvdelen ikke er aktive. Supplerende kan jeg fortælle, at vores kære søsterforening i Norge (NRRL) nu er nået ned på et medlemstal på ca. 1700.
Så der skal handling til …, siger vi vel alle i kor?! Men hvordan? Vi skal naturligvis appellere til ungdommen lyder det samstemmende. Lad mig undersøge den tese nærmere. For hvad er dagens ungdom egentlig generelt optaget af?
-fascination af computere? Glem det, der er vi mindst 30 år bagud med det argument. En PC er hvermandseje og den betragtes som et værktøj og en underholdningsmaskine.
-begejstring for elektronik og teknik? Tjaee …, tilgangen til elektronikuddannelserne er styrtdykket inden for de seneste 15 år. Mange erhvervsskoler har for længst lukket deres elektronikafdelinger og f.eks. eksisterer uddannelsen Radio- og TV-fagtekniker-uddannelsen ikke længere.
-sociale behov? Altså moderne ungdom er yderst social i de forskellige fora på nettet og i de forskellige referencegrupper som de mødes i (def. Populært kan man sige, at en referencegruppe er der hvor man søger hen for at få bekræftet, at man er ca. som alle de andre).
-og hvad skulle egentlig få mennesker i al almindelighed til at interessere sig vores hobby, når vi bl.a. tænker på det besværlige i at få noget så elementært som tilladelse til en antenne?
Jeg har ofte haft besøg af børn og unge her på stationen, og jeg har forsøgt at imponere med kontakter om på den anden side af jordkloden. Skrat og støj gjorde, at de ikke forstod meget af det som foregik. Som en sagde, ”det er sgu’ da nemmere at bruge Skype, og så med billede”. Sådan blev den gamle her sendt til tælling.
Et stærkt argument for at skaffe unge mennesker ind i vores hobby er fænomenet ”Maker-spaces”. Indrømmet, jeg ved ikke så meget om det, men jeg mere end fornemmer, at der er nogle som er optaget af f.eks. robotprogrammering, Arduino og slige sager. MEN, forstå venligst, at ”forenings-Danmark” ikke er en del af ungdommens DNA! Det betyder, at der skal overmåde meget til før et ungt menneske har lyst til at melde sig ind i en forening med kontingent, kaffemøder, generalforsamling osv. Og prøv f.eks. at forestille jer, at en 17-årig dreng/pige fortæller vennerne, at man altså ikke kan være med i festerne fredag/lørdag fordi man skal deltage i ARRLs cw-contest den samme weekend. Så er den pågældende marginaliseret pr. omgående!
Min baggrund for at skrive dette er bl.a., at jeg de sidste 28 år af mit aktive arbejdsliv fungerede som underviser og pædagogisk vejleder indenfor erhvervsuddannelserne med specialer i elektronik og IT/Data. Jeg har igennem mit virke arbejdet intenst med ungdoms- og gruppepsykologi, og jeg benyttede igennem mange år enhver lejlighed til at promovere vores hobby. Der blev oprettet en klubstation i begyndelsen af 1980’erne, der blev installeret grej til to-meter og HF, egen gittermast med antenner osv. Vi var helt i front med bl.a. packetradio, og mange elever var meget fascinerede over teknikken. Jeg afholdt mange seancer (efter skoletid naturligvis!), og det blev da også til, at nogle elever gik til prøve og bestod. I de senere år gik det jævnt tilbage. Jeg havde en HF-modtager som eleverne kunne låne med hjem på skift, og det endte altid med, at de afleverede den med kommentarer om, at det ikke var lykkedes dem en eneste gang at høre amatører snakke om teknik. Ja, flere bemærkede, at der især på 80 meter blev snakket meget, men aldeles uden indhold for et ungt menneske med teknik som erhverv og interesse. Gammelmands-hyggesnak forstår unge mennesker sig altså ikke på. Andre påpegede, at tonen iblandt amatører da var ganske utålelig. Må jeg stilfærdigt fortælle, at den kritik især gik på indlæg her på BG.
Det eneste sted hvor jeg har kunnet finde en reel fremgang i medlemstal indenfor ungdommens områder er spejderbevægelsen. Jeg har undersøgt forholdene for mit eget gamle korps (KFUM), og det ser ud til, at der er forøget tilgang af børn i 6-7-års alderen. MEN (der var den igen), når de unge spejdere når op omkring 15-års alderen forlader de atter spejderhobbyen.
Hvis du, kære medamatør, er nået helt herned i mit indlæg, kan du med megen stor ret kalde mig både negativ og sortseende. Jeg mener selv, at jeg har forsøgt at holde mig til realiteterne. Lad os ikke gøre os nogle illusioner eller opstille luftkasteller om løsninger, som er urealistiske.
Dette indlæg vil sandsynligvis give anledning til en del panderynker, og jeg er klar til at argumentere, men polemiske, usaglige og fordomsfyldte indlæg vil jeg ikke gå i dialog med. ?

Masser af 73 til alle!
Torben, OZ6TW,
EDR-RM, Sydjylland


#91  11/04-21 14:49
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 463
Svar til #90:
Tak for et godt indlæg som giver grund til eftertanke.

Enig med dig i at lederen er en superleder. Ovenikøbet sådan en, der kan fungere ved stuetemperatur.

Jeg har selv haft fornøjelsen af undervise elever i ottende klasse på en friskole. Fortalte dem om alt det som får vores internet og mobilnet til at virke og meget andet. Altså om teknikken. Det største var da en af dem glædestrålende fortalte, at nu havde han valgt en efterskole med teknik som fokus, fordi det hele lød så spændende.

Jeg tror at det er et forkert fokus, kun at prøve få de unge ombord som radioamatører. Alt det som for os, var spændende for år tilbage, er der rig mulighed for, på anden vis i dag. Derimod er der nogle meget aktive pensionister i dag, som har både tiden og evnerne, til at kunne give hele området et løft.

#92  11/04-21 15:23
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 300
Svar til #91:
Hej Gert!

Jeg er nemli' aldeles enig med dig!

Også jeg tror (og det fremgår vel egentlig også af mit indlæg), at det vil være svært at få helt unge mennesker med i vores hobby.

Jeg kan supplere med at fortælle, at min kone, som er folkeskolelærer, brugte den "MicroBit", som er omtalt i det seneste nummer af "OZ", i en sjette klasse. De arbejdede sammen med en virksomhed i området, og der blev programmeret og opbygget et lille fint kølesystem. Eleverne var lynhurtige til at fange tingene, og i de kommende uger ville alle i klassen være programmører, når de blev store. En måned efter skulle der introduceres til levnedsmiddelområdet, og i samarbejde med et storkøkken blev der kokkereret. Programmeringen var glemt, og nu skulle alle være kokke ... :-)

Ha' en go' dag med tak for din respons!!

73!,
Torben, OZ6TW#93  12/04-21 07:28
Steen Erik Hagland Hansen
Indlæg: 2
Svar til #90:
Hei
Bare en liten korreksjon.
I Norge (NRRL) har vi nå 1800 ++ medlemmer, men vi kan fort bli enige om det er alt for lite antall av den totale radioamatør stand.
Det største problem ligger nok i at « ungdoms avdelingen» har litt høy gjennomsnitts alder (50-60 år) ;-)
73 LA5GOA Steen Erik

#94  12/04-21 07:38
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 300
Svar til #93:
Dr OM Steen Erik!
Mange tak for din korrektion. Tallet 1700 fandt jeg på NRRLs hjemmeside sidste år, men fint hvis der går lidt fremad hos jer!

73s!
Torben, OZ6TW (69 år "gammel", hi).

#95  12/04-21 08:09
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #59:
Så nåede vi den 12... hvornår kommer der så et brugbart svar ?

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#96  12/04-21 13:54
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1549
Svar til #95:

Nu er "den kommende uge" altså først slut søndag aften kl 24:00

vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 12/04-21 13:55
#97  12/04-21 14:51
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #96:
Jooo.. men jeg sendte den 1. mail den 5.

Derefter fulgte en mail med nogle spørgsmål som jeg skulle svare på og derefter er der ikke sket noget.


----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#98  12/04-21 15:21
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1549
Svar til #97:

Ting tar tid. Måske skal der et Webcam på så man kan følge "sagen" :-) https://www.tvsyd.dk/storkereden
Eller et lille stykke musik mens man venter: https://www.youtube.com/watch?v=aBNHmUT3GPg

;-) erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 12/04-21 15:25
#99  12/04-21 15:28
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #98:
Ja nogen har meget tid .-)

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#100  17/04-21 12:20
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #89:

Den vedhæftede fil i indlægget - Burde den ikke oversættes og bringes i OZ inden så længe, som en øjenåbner om at der er endnu en måde at bruge sin interesse for amatørradio på?

"Over there" går artiklen fint i spand med at Amatørradio indgår som en del af beredskabet, hvad det så endnu ikke gør her. Men det er alligevel stof til eftertanke

Vy 73 de oz1etp/Lars

Redigeret 17/04-21 13:12
#101  17/04-21 14:17
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 463
Svar til #100:
Det ser meget spændende ud, det som er beskrevet i artiklen. Det kunne godt fortjene en oversættelse, som så kan blive bragt på EDR hjemmesiden. Ikke kun i OZ, men også til alle interesserede, som påtænker at få en licens.

I artiklen er der link til deres hjemmeside, som blandt andet rummer nogle spændende videoer:

https://landops.org/index.html

Med hensyn til amatørradio, som en del af beredskabet herhjemme? Det er nok et skråplan, vi bør passe lidt på. Det er super, at der er grupper af radioamatører, som kan hjælpe til, på helt frivillig basis, når det brænder på, men lad os beholde det, som en hyggelig hobby.

#102  19/04-21 09:39
Flemming Hessel
Indlæg: 95
#

Jeg har med interesse fulgt denne tråd.
I #72 omtales at der senest på torsdag i næste uge kommer en positiv reaktion. Det får jeg til senest d. 15. april.
Jeg forventede, at jeg kunne læse indholdet her i tråden.
Har jeg misforstået noget?

Et opfølgende spørgsmål til # 97. Har du fået svar på din henvendelse?

Vy 73

Flemming, OZ8XW

#103  19/04-21 11:09
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #102:

Dejligt! At du viser interesse for Experimenterende Danske Radioamatører.

Du vil senere i dag kunne læse lidt her og MEGET mere på den åbne del af EDR.dk vedrørende trådens hovedtema "Mindre komma gymnastik og MERE radioamatør"

Vedr. dit andet spm. så kan jeg oplyse at der er god kontakt med #97 uden for denne tråd. Det kommer der med sikkerhed noget ganske relevant ud af til gavn for Danske Radioamatører..

HUSK også at EDRs HB består af frivillige kræfter, der tilfældigvis også har et job der skal passes! Det er jo trods alt "kun" en hobby, selvom det er Verdens Absolut Bedste..
Vy73 OZ5WU Michael

#104  19/04-21 12:45
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1914
Svar til #102:
ja det er fuldt ud afklaret.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#105  19/04-21 15:24
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #Alle

Hvis I følger dette link:https://www.edr.dk/forum/viewtopic.php?f=6&t=6&p =6#p6
Havner I på EDRs ny medlemsforum, hvor I uden login kan læse de hoved elementer som lederskribenten har noteret her og på forskellige Facebook grupper

Der er også en direkte link til dokumentet i HB dokument biblioteket: https://bibliotek.edr.dk/wp-content/uploads/2020 /04/Meddelelse-til-medlemmerne-fra-HB-19 -4-2021.pdf

I skal i øvrigt have stor ros for at have holdt den gode tone, lad os fortsætte af den vej.

Vy 73 OZ5WU Michael

Redigeret 19/04-21 20:18
#106  21/04-21 17:26
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #1:
hej Michael nyt problem hos edr ligger der qsl kort til mig som jeg kunne godt tænke mig at få jeg har tilbudt edr at købe den fri men nej jeg har tilbudt at betale 45 kr eller 65 kr for den men nej skal betale 400 kr for at få dem
har været hos edr i 25 år og som i denner her forums har spurgt og hjælp hos edr med antenne opsætning desv va der ikke noget hjælp af hente som siste dråbe er det med qsl kort tror jeg bliver væk fra edr til der kommer rigtig mennesker hos edr

ps i de 25 år jeg va medlem af edr har jeg som alle andre betalt til edr hus som er nok flere millioner være hvad for man for det ????

#107  21/04-21 18:40
call ozomc

Indlæg: 1806
Svar til #106:

En røv at trutte i :-/

#108  21/04-21 19:40
OZ5DM - David

Indlæg: 354
Svar til #106:
Jamen dog.
Du har meldt dig ud af en forening, det har jeg osse.

At forestille sig at nyde godt af en forenings ressourser og tilmed klage over man ikke får nok, når man nu ikke er medlem er jeg uforstående overfor.

Jeg er selv ikke medlem, pt. dog er det ikke utænkeligt at jeg vender tilbage, så jeg igen kan få glæde af f.eks. det store arbejde der er på QSL-centralen.

At jeg på nuværende tidspunkt nyder godt af det arbejde der ydes, hvad angår bl.a myndighedspleje og kontakt, på nationalt som internationalt plan- helt gratis, er faktisk noget af et privillegie.

Min udmeldelse var ikke begrundet i "hvorfor står i ikke på hovedet for mig" problematikker men alene af rent ledelsesmæssige og ekskluderende problematikker.

Derfor ser jeg frem til udkommet af de positive bestræbelser der ser ud til at pågå i øjeblikket, fra frivillige og ullønnede kræfter, der virker til at ville gøre en positiv forskel for andre end sig selv.

Jeg fornemmer der er en vis åbenhed ift. konstruktive og fornuftige inputs- hvorfor så ikke prøve det.

Derudover er det værd at have for øje at foreninger som alt andet i livet ikke er statiske men dynamiske enheder, der løbende forandres- at tingende var på en given måde for tyve år siden, er ikke ensbetydende med at det stadig er det i dag.

Jeg kunne som en lille tilføjelse spørge; hvad har du ydet for dine medamatører, uden beregning, i din fritid- altså sådan på lidt mere overordnet og vedholdende niveau?

----------
73 de OZ5DM/David

"Phone er phedt"

Frit forum for radioamatører: https://rdeforum.dk/

Redigeret 21/04-21 19:49
#109  25/04-21 15:09
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til alle: BUMP - Michaels leder gælder stadig.

#110  25/04-21 15:42
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 717
Svar til alle.
Skønt at Michael//OZ5WU´s leder stadig er gældende.
I omtalte leder gør EDR´s Sekretær = lederskribenten Michael//OZ5WU, opmærksom på at vi skal videre, vi skal også lære af fortiden.
https://rdeforum.dk/viewtopic.php?f=2&t=996

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#111  25/04-21 16:06
Claude Enoch
Indlæg: 155
Svar til #110:

Nogle kan lære det--- andre lære det aldrig

vy 73 til de fleste

#112  25/04-21 16:44
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #alle,

Hejsa

Som jeg tidligere har givet udtryk for er jeg meget glad for at denne tråd endnu ikke er bleven ødelagt af indslag, uden relevans for trådens emne.

Bare for at rekapitulere er formålet at diskutere/samtale om at få fremdrift i radioamatørernes brancheforening, Experimenterende Danske Radioamatører.

Jeg har som forfatter af lederen i OZ april 2021 samlet alle og jeg mener alle inputs og berettigede skældud sammen i det der kan læses på edr.dk, som Hovedbestyrelsens svar i første færd. Vi betragter svaret som en start på en større handleplan, for at få foreningen videre i JERES retning. Det er hårdt arbejde med pt. alt for få hænder, men det skal gøres for at sikre EDR en fremtid.

Der har været luftet et "pip" om at det hele var min personlige holdning, dertil kan jeg kun sige absolut nej, I demokrati er der åbenhed, holdninger mødes og brydes, det kommer der levedygtige resultater ud af! Lukkethed, moderation, hovedredaktion og det der er værre, giver medlemsflugt og ballade.

I skal også være obs. på at klimaet i den nuværende EDR hovedbestyrelse er ganske fantastisk. Vi er helt fri for råberi, skænderi og sabotage. Alle er interesserede i at gøre deres positive indsats til gavn for jer der er medlemmer og gøre det interessant for alle jer der er potentielle medlemmer.

Igen jeg håber I vil være med til at holde tråden her på sporet og afholde jer fra at gå på kalkunjagt mv.
Vy 73 de OZ5WU Michael

P.S. #110 Du kan ikke holde dig i skindet!. Kom nu videre

Redigeret 25/04-21 18:03
#113  25/04-21 19:59
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 717
Svar til #112:
Citat begyndt: P.S. #110 Du kan ikke holde dig i skindet!. Kom nu videre . Citat slut.
Tak for som ganske forventet, arrogant hhv. pinlig, reaktion.
Du vil inden længe, som direkte e - mail høre nærmere.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#114  26/04-21 11:08
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 365
Svar til Alle

EDR er på vej, se evt. HB referat omkring antenneudvalg.

Uddrag fra forum:
Vi er sammen om at sikre udviklingen, og særdeles tiltrængt med et Antenneudvalg, ikke at det så betyder at alle kan få en antenne op som de ønsker,
men som forening er det måske muligt at påvirke Kommunerne til at lytte til hvad radioamatører har brug for.

Nuværende lovgivning sigter mest på erhvervsmæssige forhold som store fælles mobilmaster, hvilket ikke har meget med radioamatører at gøre.
Så en synliggørelse af hvad man kan sætte op uden tilladelse og hvad kræves der tilladelse til.

Så godt at se der er udvikling i gang.

Jeg håber nye folk, men også gamle medlemmer vil overveje om ikke det var værd at støtte foreningen.
Der er højt til loftet og I har mulighed for at påvirke udviklingen fremafrettet.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#115  26/04-21 11:28
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 1010
Svar til #114:
Det lyder virkelig godt at antenneudvalget prioriteres nu - thumbs up!
Noget som udvalget kunne udfordre er de steder, typisk ved lejeboliger, hvor der nægtes antenneopsætning enten pga. husorden eller kommune plan. Når man så samtidig ser, at der er opsat 4G (5G) på samme område, ja så kan det jo de facto ikke være forbudt. Det kunne fx. udfordres ved en retssag som kunne skabe præcedens for de uheldige radioamatører, der bor til leje hos besværlige udlejere. ALT skal prøves og udfordres på dette for EDR allervigtigste område.

----------
mvh. Per

#116  26/04-21 12:30
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #115:

Det vil være en dårlig ide at spille med musklerne. - Lige nu er vi for få medlemmer i forhold til omkostningerne vat at tage sådan en sag.
Jeg tror heller ikke at det vil bringe noget godt for amatørradiobevægelsen på længere sigt.

Vi når nu engang længere igennem forhandling og igennem det lobby-arbejde vi skal se om vi kan få sat i gang. (Påvirkning af beslutningstagere og lovgivning) - Og amatørradio er nu heller ikke en reel konkurrent til andre former for telekommunikation.

Endelig kan/bør radioamatører altså se sig grundigt for inden de vælger en bopæl hvor der er stramme restriktioner for opsætning af antenner.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#117  26/04-21 19:23
West
Indlæg: 121
Svar til #116:
Lige nu er vi for få medlemmer i forhold til omkostningerne vat at tage sådan en sag

Hvor mange medlemmer er der da i EDR ??

West

#118  28/04-21 09:18
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #117:

"Lige nu er vi for få medlemmer i forhold til omkostningerne vat at tage sådan en sag

Hvor mange medlemmer er der da i EDR ??"

I øjeblikket mellem 1300 og 1500 og stigende - Men vi skal altså være mange flere før det har impact.

Og så hjælper det altså at stå sammen, i stedet for at lade sig køre over hver for sig.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#119  30/04-21 10:42
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #Alle:

Det er ikke bare EDR der har gang i en foryngelse!

IARU - Der er vores overnationale interesseorganisation, har heldigvis også startet rejsen mod NY tider

https://www.youtube.com/watch?v=AsKTq3t1YAo&t=20 s

Så I kan godt regne med at der virkelig kommer til at ske en massse, der vil være til gode for alle radioamatører der ønsker en fremtid og fremgang for "Verdens Bedste Hobby"

Vy 73 OZ5WU, Michael - Sekretær i EDR HB

#120  30/04-21 17:58
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 717
Svar til #116:
Du skriver bl. a. - citat begyndt:
Endelig kan/bør radioamatører altså se sig grundigt for inden de vælger en bopæl hvor der er stramme restriktioner for opsætning af antenner. Citat slut. Godt forslag - men hvad tror du en familie med børn vil vælge? En god og børnevenlig bolig, f. eks.l i nærheden af skole og lign. eller en bolig hvor der er gode muligheder for opsætning af antenne(r)? Her er blot et eksempel. God weekend.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#121  01/05-21 11:43
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #120:
Nu er #116s kommenter jo ikke at betragte som et forslag, nærmere en konstatering af de faktiske forhold i de fleste villakvarterer af nyere oprindelse.
Kvarterer der IKKE egner sig som bosted for radioamatører!
Moderne villagrunde er ganske enkelt for små til andet end små "usynlige" antenne kreationer, desuden har flertallet af småbørnsfamilier ikke liige overskud til at bedrive en forholdsvis kostbar hobby.
Det viser al erfaring baseret på aktivitet fra den aldersgruppe i befolkningen.
Men jeg erindrer at det skulle være ganske perfekt, nærmest sublimt om der på førnævnte villa grund forefindes en hæk af typen liguster.
Den skulle jf. rygterne være perfekt til at gemmested for en W3DZZ med liggende stående bølger.. Sådan en konstruktion skulle ophæve alle fysikkens love mht. virkningsgrad og ører
Vy 73 OZ5WU

#122  01/05-21 13:12
oz3abu
Indlæg: 591
Svar til #121:
HEJ MICHAEL DESV TOGET ER KØRT FOR MIN SAG
JEG HAR SKRIVET TIL EDR OM QSL KORT DER LIGGER DER OG TIL BUDT AT KØBE DEM FRA EDR MED NIX BETALE 400 KR

SÅ HVIS DER KOMMER EN NY EDR PÅ BANE MED RIGTIGE MENNESKER SÅ KAN DET VÆRE JEG BLIVER ET NYT MEDLEM DER

#123  01/05-21 18:17
Flemming Hessel
Indlæg: 95
Svar til #121:
Dr OM Michael OZ5WU
Kunne du ikke forklare mig, hvad du mener
Du skriver:
Citat: ….nærmere en konstatering af de faktiske forhold i de fleste villakvarterer af nyere oprindelse.
Kvarterer der IKKE egner sig som bosted for radioamatører!
Moderne villagrunde er ganske enkelt for små til andet end små ”usynlige” antenne kreationer, desuden har flertallet af småbørnsfamilier ikke liige overskud til at bedrive en forholdsvis kostbar hobby.
Det viser al erfaring baseret på aktivitet fra den aldersgruppe i befolkningen. citat slut.

Skal det forstås således at EDRs sekretær/hovedbestyrelsen mener, at moderne villakvarterer ikke er egnede som bosted for radioamatører, og at flertallet af småbørnsfamilier ikke har overskud til at være radioamatører?
Hvilke undersøgelser af aktivitet i den aldersgruppe i befolkningen kan du henvise til?

Dine sidste bemærkninger er for mig helt uforståelige:
Citat: Men jeg erindrer at det skulle være ganske perfekt, nærmest sublimt om der på førnævnte villa grund forefindes en hæk af typen liguster.
Den skulle jf. rygterne være perfekt til at gemmested for en W3DZZ med liggende stående bølger.. Sådan en konstruktion skulle ophæve alle fysikkens love mht. virkningsgrad og ører. Citat slut

Mage til tågesnak, har jeg ikke læst længe, med mindre det er et forsøg på at nedgøre andre mennesker (OZ1OXQ); men det kan jeg dog ikke tro, ledelsen i min forening EDR gør, så hvad mener du egentligt?
Vy 73
Flemming, OZ8XW

#124  01/05-21 18:52
Jørgen Kragh
Indlæg: 413
Svar til #123:
Det er så vidt jeg kan se, den gamle sag med en jammer smidt i hækken ved OZ7OO, og som EDR gik aktivt ind i på OZ7OOs side, og som du Flemming og den daværende formand for EDR forsøgte at linke mig til.

Formanden antydede endda, at det var mig der havde bygget jammeren. Det var det så ikke. Jeg kender hverken OZ7OO, hans venner eller hans uvenner, og mon ikke at lige netop jeg kan bygge en langt mere elegant jammer?

Jeg er så enormt træt af at alle mulige tråde bliver afsporet af at en række ældre radioamatører har den konflikt kørende. Det er hver gang de samme fyre med forbogstaverne M, K, K og C som fremturer.

Det er mig ufatteligt at vi andre skal blive ved med at høre om den sag. Bliv dog voksne og få bilagt det, så I kan komme videre.

Og hvis I ikke vil bilægge striden, syn's jeg ærligt talt at I burde finde Jer en anden hobby og lade nogle andre om at føre EDR videre.

vy 73 til alle, både bornholmere, jyllændere, sjællændere og Cand. Merc'er med fremskudte modtagere

Og til ADMIN: Undskyld at jeg sådan råber op og jammer tråden, og lad os så komme videre med EDR. Jeg siger ikke mere her.

Jørgen, OZ7TA
Medlem af RSGB og ikke medlem af EDR

Redigeret 01/05-21 18:57
#125  01/05-21 19:01
West
Indlæg: 121
Svar til #124:
Like

West

#126  01/05-21 19:18
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1549
Svar til #124:

Enig! Godt brølt! Tak!
Og det er en helt fantastisk tåbelig selvmål der bliver lavet af trådstarteren at det er ham der hiver mølposen frem og ryster den; trods det at han selv i åbnings indlægget beder alle andre om at lade fortid være fortid!

vh erik

----------
Mest SWL :-)

#127  01/05-21 21:04
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #122:
Nu vil jeg ikke gå ind i enkeltsags dialog på offentligt forum. Men EDRs Repræsentantskab har i gennem flere år vedtaget et kontingentsystem for EDR med en mulighed for ikke medlemmer at abonnere på QSL service for et fast beløb pr. år. Der er ikke enkelt QSL korts service med pris pr. QSL kort i ordningen, derfor er eneste mulighed for at få eventuelle låste kort ud, at købe ydelsen for minimum et år til 400,- DKK.
EDRs hovedbestyrelse har for nylig haft en lignende sag på bordet, hvor QSL fra en event var havnet i låsen, fordi eventets ankermand ikke pt. er medlem, beslutningen var at opfordre ankermanden til at købe QSL ydelsen og dermed få QSL kortene frigivet. Overordnet set vil afvigelser fra de af Repræsentantskabet afstukne regler, vil på ingen måde være fair over for EDRs medlemmer eller ikke medlemmer der betaler for QSL service i foreningen.

Svar til #123
Dr OM OZ8XW, Flemming.
Først og fremmest vil jeg understrege at jeg i dialoger her på Brugtgrejs forum og andre platforme optræder som Michael Wehnert, OZ5WU, med skyldig hensyntagen til min gerning i EDRs nuværende hovedbestyrelse. Jeg har stort udbytte af mange af de rigtig gode reflektioner der kommer fra seriøse radiomatører i debatterne, som med sikkerhed bliver slæbt med over i EDRs hovedbestyrelse, med henblik på at gavne ALLE danske radioamatører.

Derfor er mit svar til dig helt at betragte som privatpersonen OZ5WUs tanker.
Vedr. min bemærkning omkring villagrundes manglende egnethed, beder jeg dig lægge mærke til at grundstørrelse kun gav plads til små ikke særligt synlige anlæg. De regler der ligger i nuværende bygningsreglement og forgængeren afskærer mulighed for større master mv.

I den anledning vil jeg da lige huske dig på at høringsfrister på BR18 og BR16 i begge tilfælde har været på Dine vagter i EDRs ledelse, uden der er gjort indsigelser fra EDR, som kunne have gjort livet lettere for danske radioamatører. Det er jo i sig selv en katastrofe.

Omkring aldersfordelingen må vi jo bare konstatere at der i mange år intet blev gjort på dine vagter OZ8XW. Dog en ting blev der gjort: Et fint forslag til moderne foreningsdrift, med fokus på yngre generationer, blev kørt i hegnet af en egenrådig ledelse der Citat: Der skulle ikke reklameres for Pampers i medlemsbladet OZ”

Det har desuden vist sig at være endda meget svært at finde unge til deltagelse i f.eks. YoungstersOnTheAir eller IARUr1 arbejdsgruppe omkring modernisering af foreningerne i Region1.
Det er mit baggrundsmateriale omkring unge og for den sags skyld børnefamilier, de hører undtagelsen til og det ved du godt Flemming.

Mht. dit sidste spørgsmål. Så står din kobling til enkeltpersoner helt og aldeles for din egen regning. Jeg kender til flere der har en antenne i hækken som middel mod genstridige naboer. Du er velkommen på mit QTH så skal du få fremvist pragteksemplaret der.
Håber dette skriv lukker dine usikkerheder fuldt og helt.

#124
1. Jeg kender ikke den sag du hentyder til og er egentlig aldeles lige glad med de gamle vendettaer

2. Jeg må på det kraftigste afvise at mit #121 er et bidrag til gamle ballader. Den kobling står helt og fuldt for din egen regning #124

#ALLE andre
Så vil jeg fortsætte med at have en fornuftig dialog med jer. I vil se at I er blevet hørt.. EDR har fået et tiltrængt debatforum. Der er adskillige tiltag i støbeskeen som i bliver delagtiggjort i lige så snart vi skal til at prale bare lidt :) :)

Redigeret 01/05-21 21:09
#128  01/05-21 22:43
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 463
Svar til #127:
"Jeg kender til flere der har en antenne i hækken som middel mod genstridige naboer. Du er velkommen på mit QTH så skal du få fremvist pragteksemplaret der."

Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg læste dette. Skal det forstås som den måde, man som radioamatør skal omgås sine naboer på, eller hvordan skal det forstås?

#129  01/05-21 23:12
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #128:

Du skal forstå det således at naboen ikke får ondt i bagdelen af de antenner han ikke kan se herunder tråd gemt i hækken..

Bare husk du må for gudsskyld ikke forstyrre naboens elektroniske dimser med disse eskapader.

Så det var bestemt ikke ondsindet adfærd, nærmere konflikt nedtrapning

Vy73 OZ5WU Michael

#130  02/05-21 02:25
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #129:

"Du skal forstå det således at naboen ikke får ondt i bagdelen af de antenner han ikke kan se herunder tråd gemt i hækken..

Bare husk du må for guds skyld ikke forstyrre naboens elektroniske dimser med disse eskapader.

Så det var bestemt ikke ondsindet adfærd, nærmere konflikt nedtrapning"

Man kan også grave antennerne ned i jorden, så kommer man helt sikkert ikke i konflikt med naboen og kommer de langt nok ned i jorden, så vil de heller ikke lave RF-forstyrrelser. Der er således heller ikke brug for EDR med de antenne-ambitioner. Helt ærligt, den retorik må kunne gøres bedre fra din side, Michael. Det ligner lidt noget trist deja-vu, +30 års forsømmelser fra EDR i kampen for medlemmernes stigende problemer med tilladelse til at sætte antenner op. :-(

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 02/05-21 02:31
#131  02/05-21 09:21
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Med udgangspunkt i indlæg #116 hvor jeg skriver:

"Endelig kan/bør radioamatører altså se sig grundigt for inden de vælger en bopæl, hvor der er stramme restriktioner for opsætning af antenner."

Vil jeg gerne uddybe overfor #120, og de efterfølgende afledte bemærkninger omkring antenner i villakvarterer - og for den sags skyld andre kvarterer.

Det jeg gerne vil udtrykke er, at er du radioamatør der gerne vil dyrke din hobby, så skal du pinedød sikre dig at du kan komme til at sætte antenne op før du skriver under på noget som helst, om det er leje eller køb.
Er det ikke muligt at opsætte antenner, vil jeg anbefale at man fra begyndelsen vælger en anden bopæl med bedre antennemuligheder, frem for at flytte ind og tro at EDR kan komme og klare balladen for en bagefter.

En antenne skal tolkes som en rimelig antenne, hvor en diskredt antenne skjult i hækken kan være løsningen, hvis alt andet er en umulighed.

Men man har altså selv et ansvar! EDR er og bliver aldrig et foretagende hvor der kommer en stegt due flyvende ind i kæften på en, når man stiller sig i døren og gaber op.

Nej vi skal heller ikke bekrige naboen, hvis nogen opfatter det sådan. Men der findes lokalplaner, boligforeninger og udlejere der ikke tolererer andet end fællesantennen, fordi der ikke blev gjort indsigelse i tide. - Og så er der endelig det med naboer der lider af "Antennefobi".

Der er ganske rigtigt sovet blevet helt gevaldigt i timen (med adresse til bl.a. #123) - Jeg er selv en sovetryne i og med at jeg har passet miut eget.
Men indse dog at der blæser nye vinde i EDR og at foreningen forsøger at komme på omgangshøjde med nutiden og de faktiske forhold. OZ5WU som privatmand samt den nuværende ledelse i EDR har min fulde opbakning.


Vy 73 de oz1tp/Lars

#132  02/05-21 10:19
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 519
Svar til #124:
Hej Jørgen

Lige en korrektion. Du omtaler en OZ7OO. Det rigtige call er OZ4OO.

Ingen af dem findes i dag i styrelsens frekvensregister.

----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

#133  02/05-21 10:52
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 463
Svar til #129:
Det er dybt uansvarligt, at anbringe en tråd i hækken og sende på den, uden naboens vidende.
Måske har vedkommende en pacemaker og ønsker bare at nyde solen, lige på den anden side af hækken (en halv meter fra antennen).
En radioamatør sender med 1 kW (på grund af den lave virkningsgrad i antennen).

Derfor tilbage på sporet igen. Den eneste vej frem, er en mulighed for at kunne sætte rigtige antenner op. Antenner med en passende afstand til jorden og / eller naboer.

Her er grænseværdierne for ikke-ioniserende stråling fra Arbejdstilsynet:

https://at.dk/regler/at-vejledninger/ikke-ionise rende-straaling-d-6-1-1/

#134  02/05-21 13:04
Jørgen Kragh
Indlæg: 413
Svar til #132:
Hej Kjeld

Tak for korrektionen. Jeg kunne bare huske at det ene call var noget med "OO".

vy 73

Jørgen

#135  02/05-21 13:16
Jørgen Kragh
Indlæg: 413
Svar til #133:
Gert,

AT vejledningen gælder KUN i forbindelse med arbejde. Den fastsætter ingen regler mellem borgere. EU har fastsat nogle anbefalinger om at man skal følge ICNIRP, men lov er det ikke her i landet.

På den anden sidevil sådan en tråd formentligt have en elendig virkningsgrad, vel 5 %, så problenmet er nok ikke så stort.

Men du har ret; det er uansvarligt ikke at gøre naboen opmærksom på det.

Vy 73

Jørgen

#136  02/05-21 21:55
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 1010
Svar til #131:
Jeg må indrømme, at jeg er helt uenig.
Det skal imo være undtagelsen, at der ikke må sættes antenner op uanset hvor man bor. Jeg er godt klar over, at man ikke kan forvente en full size 40 meter antenne. Man alle radioamatører burde have lov til som det mindste at sætte en lodret pind op uanset hvor man bor - der er selvfølgelig helt ekstraordinære undtagelser.

I 80´erne var det helt almindeligt at der "overalt" sad 5/8 antenner til 27 MHz i lejlighedskomplekser og huse iøvrigt. Det var muligt og nemt dengang det skal være muligt igen. Det her er et område som virkelig skal opprioriteres af EDR om det så skal koste mange penge. Der er likvider i huset på Klokkestøbervej, hvis det er et problem.

Den her kamp skal tages, fordi det er svært, ikke fordi det er nemt. Der er mange steder hvor der sjovt nok er opsat kommercielle antenner i boligområder, men der må ikke sættes amatørantenner op pga. strikse regler. Det giver ingen mening og bør afprøves ved retten. Enten må man eller også må man ikke. Alle er lige for loven! Vi har alt at vinde og sagen bør blive politisk. Måske projekt Rabos kan være med til at løfte problemstillingen

Ingen antenner = ingen radioamatører = intet EDR.

----------
mvh. Per

#137  03/05-21 12:32
OZ1GT - HT01

Indlæg: 292
Svar til #136:
Hej Permand
Alle er lige for loven, skriver du, nej det er de ikke, desværre..

Tag nu bare det nye lovforslag om § 55 stk.2 som omfatter brug af håndholdte mikrofoner i bil, hvor vi som radioamatører ikke må, men hvor erhvervs chauffører og andet arbejdsrelateret / kommunalt institution gerne må. Så loven er skam ikke lige for alle. Dette var bare et lille eksempel.
Men ellers er vi enige, hej hej
Francis

#138  03/05-21 14:13
Flemming Hessel
Indlæg: 95
Svar til #127:
DR OM Michael, OZ5WU sekretær i EDR
Du blander en hel masse (vrøvl, synes jeg) ind i dit svar til mig. Jeg har aldrig haft vagt i EDR. Min sidste vagt var i 1966 ved Sjællandske Telegrafregiment i Høvelte.
Hold dog op med altid at give tidligere bestyrelser og andre skylden for alle ”ulykkerne”. Gør, som du opfordrer til i indledningen til denne lange tråd:
”Lad nu være med at komme med opremsninger af fortidens gøgl.”
Så kunne vi måske få en fornuftig dialog om fremtiden.

Vy 73

Flemming, OZ8XW

#139  03/05-21 14:50
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #136:

Vi kan være enige og uenige, men tiderne i dag er væsentlig anderledes end i de glade 80'ere. I mellemtiden har udlejere jagtet antenner - nedtaget når beboeren flyttede og den næste beboer fik ikke lov at sætte en ny op.
TV-antenner mv blev henvist til fællesantenneforeningen.

Jeg mistede selv en amatørrtadioantenne i midt-00'erne fordi udlejer var under afvikling, og blokkene i området jeg boede i skulle "renses" for udenoms inden salg. Der havde ellers en været en antenne siden jeg flyttede ind i lejligheden 22 år tidligere.
(jeg fik så en ny et års tid senere, på min egen ejendom - et parcelhus fra 60'erne)

Det er ikke længere en selvfølge at vi bare lige kan få lov at sætte antenner op - reguleringen på området er blevet anderledes striks (DJØF'ificeret???)
Udendørs antenner er uønskede når der er fællesantenne og bredbånd til streaming.

De televirksomheder der opsætter mobilmaster har en hel juridisk afdeling der sørger for de nødvendige tilladelser og for at finde en placering hvor det kan lade sig gøre. Det betaler du sammen med 100.000 andre til over dit mobilabonnement.

Den kamp der skal tages, skal gøres når lokalplanerne udarbejdes og når husordner for boligforeninger, andelsboligforeninger og beboerforeninger udarbejdes ude i hver enkelt kommune, andelsboligforening og beboerforening. Bagefter er det for sent.
Det er den vej vi skal fremover.

Velkommen til 2021.

Vy 73 de oz1etp/Lars

#140  03/05-21 14:56
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #137:

Og lige præcis her glimrede EDR også med sit fravær. Jeg kommer ikke til at indordne mig under den tåbelige lovgivning omkring håndholdt mikrofon, og således har jeg ikke længere radio i bilen.

Svar til #136:

Jeg kunne ikke have skrevet det bedre selv, det er 100% min egen holdning. Jeg vil ønske at EDR kommer til at tage dette her omkring antenneforbud alvorligt om amatørradio-hobbyen skal have en fremtid på den lange bane.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 04/05-21 04:26
#141  03/05-21 15:11
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1267
Svar til #139:

Med den konklusion er løbet kørt. Der skal helt andre metoder til. Tiden er løbet fra et antenne-udvalg som kæmper fra sag til sag, det er opslidende og det er mere end svært at få ændret et decideret antenne-forbud til en tilladelse. Et fremtidigt antenne-udvalg er nød til at sætte lobbyisme-virksomhed i gang. Det er nok nødvendigt at hyre en jurist til dette arbejde, det bliver helt givet ikke nemt at få sikret minimums-rettigheder til antenne-opsætning som alle boligforeninger og kommuner skal rette sig efter.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

#142  03/05-21 16:18
Michael Wehnert
Indlæg: 51
#136 et alle,

Det er så ufatteligt omkostningsfrit at stille krav, ”Vi vil have” – NU!

Specielt hvis den der stiller kravet, ikke tager del i den forening der bør og skal varetage alle danske radioamatørers interesser.
Det er ikke værdigt set fra min personlige lænestol ;)

Når det host er sluppet ud vil jeg tage mig den frihed at se frem og kun frem..
Så kan jeg da vist ikke komme i konflikt med ”fortiden” og noget så fint som Code of Conduct

NU skal der så ryddes op så vi forhåbentligt kan se antenneregler der er forholdsvist tålelige. Det er en relativ stor opgave! Alene det forhold at mange års regeludvikling på regulering af byplanlægning og planlægning i landzone har været helt uden hensyntagen til radioamatørers antenner.
Da radioamatører er en absolut minoritet, har vi efter mange års fravær ganske svært ved at blive taget alvorligt.
At sætte konsulenter og advokater på løsning af den samlede opgave vil ikke kunne betales med provenu fra et salg af EDRs HQ, som nogen foreslår, det bliver virkeligt pebret og tidskrævende at rette fortidens skader op.
MEN arbejdet skal gøres, EDR SKAL kunne hjælpe med at forbedre forhold for antenne opsætning. Det kommer til at tage tid. Der er mange steder i regler/love der skal tilføjes underpunkter om amatørradio næsten på linje med de underpunkter der er gældende for teleselskaber mv. EDR kan ikke bare komme stormende ind i diverse departementer og regne med at få løst et problem her og NU.
Vi må pænt vente til der alligevel skal revideres på §§ og bekendtgørelser. Der er der så vi skal kende vores besøgelsestid. Tro mig i det omfang jeg magter det, vil der blive holdt skarpt øje så vi ikke misser nogle chancer fremad rettet.
Nu er antenner IKKE alene livsgrundlaget for amatørradio:
Vi skal også have adgang til frekvensspektrum, dette i en tid hvor myndighederne gerne hapser fra os til andre formål, så der er også liige en kvalificeret kamp der skal kæmpes!
Vi skal tilbyde ny og gamle radioamatører relevante kurser. I dag tabes alt for mange ny certifikater på gulvet, de kommer ganske enkelt ikke i gang med at dyrke Verdens Bedste Hobby på grund af manglende viden, som ikke bliver dem tilbudt.
Vi skal også være ekstremt meget bedre til at socialisere via de lokale radioklubber, som skal løftes op på 2021 niveau for at klare den udfordring.

For at klare alle skærene nytter det IKKE at VI står og kaster sten på drivhuset (EDR) og nægter at få hånden på kogepladen (medlemskab)
Gør vi det, som det er sket de sidste 25år+ så er der ingen samlet radioamatørhobby i Danmark om 20år!!

Derfor er det en absolut nødvendighed at: I MELDER JER IND I EDR, derefter opstiller I gode kræfter i rigt mål til foreningens næstkommende valg i 2022. I skal bruge stemmesedlen som kampmiddel. I kan allerede nu tage fat i EDRs repræsentantskabs- og hovedbestyrelses- medlemmer ude i regionerne, og der fremføre jeres ønsker til foreningens fremtid.
Spørg ikke HVAD KAN EDR gøre FOR MIG, MEN SPØRG hvad KAN JEG GØRE FOR EDR

Vy 73 OZ5WU Michael - Sekretær i EDR HB

P.S. af personlige årsager flyttes dialog fremad til EDRs ny forum
Og for de der pt. ikke er medlemmer i EDR, er i velkomne til god debat på RDEforum. I vil blive hørt

Redigeret 03/05-21 17:43
#143  03/05-21 16:31
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 519
Svar til #138:

Dr Om OZ8XW

Du var engang hovedredaktør af OZ med plads ved bordet, når HB holdt møder. De første mange år redigerede du et fornemt medlemsblad. Men da der efter valget i 2014 opstod en opposition til sekretærens og din magtposition i HB (som du på dette tidspunkt ikke tilhørte), så startede alt ”gøglet”. Det blev mere og mere tydeligt, at du var en af hovedkræfterne bag modstanden mod tiltrængte ændringer i EDR.

Nu har EDR så fået valgt en ny bestyrelse, som så småt er ved at komme i arbejdstøjet og fået sat diverse aktiviteter i gang med hjælp fra frivillige kræfter uden for HB. Du klandrer dem nærmest pr. autopilot igen og igen for at det ikke går hurtigt nok. Vi er mange der udmærket husker din højtråbende indsats, da du sad i HB 2016 -2018. Hvad fik du egentlig udrettet, nu hvor du ikke kun var gæst ved bordet? Du behøver ikke at svare, for alle ved at svaret er ingenting.

Du har været en af hovedkræfterne i ”fortidens gøgl”, hvor enhver form for ”fornuftig dialog om fremtiden” blev saboteret af dig med den tidligere sekretær som den fine grå eminence i kulissen. Det er nok en af grundene til, at de kræfter, som nu stille og roligt er i gang med at få EDR på fode igen, ikke på fortidens præmisser – men tilpasset nutiden/fremtiden, ikke gider at høre på alt dit vrøvl.

Svar til ”136:

Krav til EDRs HB stilles af medlemmerne, evt. vi a RM. Derfor vil det være på sin plads at du melder dig ind i foreningen og fører debatten der.

Vy 73 de Kjeld OZ1FF

PS! Så er det ved at være tiden at lukke denne tråd.

----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

Redigeret 03/05-21 18:57
#144  03/05-21 18:47
Jørgen OZ0J
Indlæg: 427
Svar til #122:

Jeg var som næstformand med til at stille dette forslag, bl.a. fordi IARU havde klaget over en løsning for ikke-medlemmer af EDR. Før det blev vedtaget, kunne man kun få QSL kort, hvis man både var medlem af EDR og betalte til QSL bureauet.

Og alt koster også EDRs QSL bureau. Noget sker af frivillighedens vej, mens andet betales med løn/honorar. Og det koster også noget at sende QSL kort ud i den store verden, bare tjek PostNords priser.

Hvis du mener, at DKK 400,00 er for meget for at få QSL kort, så kan du jo sende og modtage direkte. Et brev ud af Danmark koster p.t. DKK 33,00, så der skal ikke mange breve til, før du har tjent de omtalte DKK 400,00 hjem.

Og når du nu mener, at der skal rigtige mennesker ind i EDR, hvad så med at melde dig ind og stille op til næste valg? Der manglede kandidater fra både Region Hovedstaden og Region Sjælland ved sidse valg. P..t. er EDR mest en fynsk/jysk forening, på trods af at, der bor en del radioamatører øst for Storebælt.


----------

Jørgen, OZ0J

#145  04/05-21 00:04
Lars Peter Larsen
Indlæg: 656
Svar til #141:

Godt set !!!

Vy 73 de oz1etp/Lars

#146  04/05-21 09:35
Martin Andreasen
Indlæg: 5
Svar til #1:
Hejsa.

Jeg tror man skal zoome laaaangt mere ud, og se på hvordan dagens DK ser ud år 2021 kontra 1980 -90 stykker.
Hvordan så EDR ud dengang, og hvordan ser EDR ud i dag.
Debatten har cirklet meget omkring et antenneudvalg, som jeg tvivler meget på vil give flere medlemmer.

Tror man bør se på udviklingen, som er kørt derud af.
Er vi fulgt med ?
Hvad er en radioamatør år 2021 her i DK. ?
Kan man udvikle ved at åbne mere op for D-Licens ?
Er vi blevet mere stikprop amatører ? ( Ikke negativt ment)
Hvad er realistisk for EDR at sælge af medlemskab til radiofolket, de har brug for ?
At forsøge at sælge indflydelse virker ikke rigtigt ?

Tror man skal se på hvordan foreningen køres, og hvad den kræver af arbejde at holde kørende, kontra hvad der kommer ud af det.
Er sikker på af HB knokler røven ud af bukserne, og gør hvad de kan. Hvis tilslutningen og det frivillige arbejde ikke kan finde flere hænder, så må EDR gøres mindre at holde kørende.

Redigeret 04/05-21 11:19
#147  05/05-21 20:01
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #146:
Hej Martin
Først en stor tak for at sætte meget konstruktivt ”lys” på en række ganske fornuftige synspunkter.

Som i mange andre spørgsmål er det altid godt at kunne sin historie, tage ved lære af fejltagelser og andre mindre hensigtsmæssige hændelser. Så vi ikke igen sidder med en forening centreret om ”min” forenings regeringen.

Det optimale er at alle danske radioamatører kan se sig selv i EDR, som et fællesskab ”vores” forening.

Ser vi så udfordringerne i det rigtige perspektiv? Ja det tænker jeg at EDRs ledelse gør. Vi har taget satellit fotos af OZ-land til vores analyser. Samtidig har IARU region1 startet et arbejdsgruppe forløb for at få udarbejdet grundlaget for strategier, der skal løfte alle europæiske radioamatør foreninger op på et niveau, der passer til 2021 og årene fremad. Der er lagt op til en heftig hovedrengøring, som også vil slå igennem i EDR, men meget mere om det vi kan kalde projekt ”Fresh Start”, når trådene samles i efteråret på et IARU møde i Novi Sad eller virtuelt, hvis Covid19 stadig spøger.

Jeg har en lysegrønt håb om at hovedandelen af dine spørgsmål vil få nogle rigtig gode svar og ikke mindst løsninger efter IARUr1 har barslet med arbejdsgruppernes resultater..

Du spørger ”Er vi fulgt med?” – NEJ ikke som forening, for var vi det og for længst havde tilladt nutiden og fremtiden at komme ombord i EDR, ja så var vi nok ikke nødlidende som tilfældet har været i en årrække.

Du spørger også om åbning af D-certifikat. Jeg forstår det derhen at du tænker det skulle være lettere at få?
Der må jeg så være lidt ”kedelig” og hvorfor så det. Jo som det er nu bidrager D-certifikatet ikke til at give os ny aktive radioamatører. Indenfor de sidste 3 år har jeg set antal ny udstedte certifikater for et år. Der blev der udklækket 127 ny amatører målt på certifikat, af dem har vi aldrig set de 95 på båndene. Af restgruppen kom ca. 15 i luften i mindre end et år. De sidste ca. 17 er stadig med som aktive radioamatører, deres medlems status i EDR kender jeg ikke, men skal vi gætte så gav det 6 blivende medlemmer. Resten er spildt på gulvet, desværre.

Jeg har haft lejlighed til at tale med nogle få af dem der opgav hobbyen, næsten på forhånd. De fortæller alle at de ikke følte sig rustet til at nyde vores hobby, de manglede viden om hvordan de egentlig skulle bruge en radio og alt det øvrige praktiske. Det får mig til at påstå at D-certifikat i sin nuværende form ikke er vejen, der skal noget praktik med stationsbetjening og alt der følger med at etablere en radiostation til sammen med et certifikat kursus.

Du siger at EDR ikke kan sælge indflydelse?
Hvis vores ret til frekvenser skal forsvares, kan vi jo ikke som individer rende ind til Energistyrelsen og forhandle, det vil der ikke komme noget godt ud af. Derfor må vi have EDR til at klare den fælles opgave med at søge indflydelse.
På samme sæt og vis må EDR gøre hvad vi kan for på medlemmernes vegne at sikre bedre antenne opsætnings rettigheder. Igen kan enkeltindivider ikke påvirke regler og bekendtgørelser på landsplan. I få tilfælde er det lykkedes for enkeltperson at få tilpasninger i en lokalplan eller kommunalplan, den sejr gælder kun i den bydel eller kommune hvor teknisk forvaltning har været lydhøre, resten af os kan base kigge misundeligt på. Altså vi må rotte os sammen i EDR for at få indflydelse, det er allerede under eksekvering og vil blive intensiveret fremover.

Omkring måden foreningen køres og de ”ydelser” der udbydes og prisen. Der gøres der en del tanker som der vil blive eksekveret på i den kommende tid. Bare husk at ændringerne skal ske i respekt for EDRs nuværende medlemmer, men så klart og tydeligt at foreningen bliver ”lækker” for ny radioamatører. Men Du kan være helt sikker på at ændringerne bliver tydelige ret snart, senest når IARU anbefalingerne skal følges til efteråret.

Jeg håber denne smøre giver dig lidt svar – Jeg har mere, men det skal lige godkendes i foreningens repræsentantskab, før de fugle slippes ud..
Vy 73 OZ5WU, Michael Sekretær i EDR HB

#148  05/05-21 22:45
Hauge
Indlæg: 177
Svar til #147:
Hej Michael.

Du skriver at 95 ud af 127 nye licenser aldrig er set på båndene. Hvordan kan du/I vide det, med mindre I har talt personligt med alle sammen? Det kan da være at de bare kører mobilt eller ligger og lokal snakker, jeg synes det er noget af en påstand at komme med uden beviser...
Hvornår er man ”set” på båndene? En der kører på uhf på en rundstråler kan jo ikke høres ret langt væk og er vedkommende så ikke set på båndene af dem der moniterer fordi de bor for langt væk eller?
Det er ikke kritik, men et sagligt ønske om at vide hvordan du kommer frem til det tal.

citat:
”Jeg har haft lejlighed til at tale med nogle få af dem der opgav hobbyen, næsten på forhånd. De fortæller alle at de ikke følte sig rustet til at nyde vores hobby, de manglede viden om hvordan de egentlig skulle bruge en radio og alt det øvrige praktiske. Det får mig til at påstå at D-certifikat i sin nuværende form ikke er vejen, der skal noget praktik med stationsbetjening og alt der følger med at etablere en radiostation til sammen med et certifikat kursus”

til det vil jeg kun sige at selvom man tager en A eller B licens har man hverken mere eller mindre viden end en d licens indehaver om hvordan man betjener en radiostation. Jeg har hørt mange også erfarne radioamatører, der ikke kan finde ud af at betjene deres egne radioer og alt det de kan. Nogen kan ikke engang finde ud af programmere dem med frekvenser. Så jeg er enig i dit udsagn om at man bør lære noget stationsbetjening, men det skal så gælde alle licenskategorier.

PS: tak for de nye vinde der blæser i EDR, det lyder meget lovende.

----------
...
Hauge

#149  06/05-21 18:24
Martin Andreasen
Indlæg: 5
Svar til #147:
Hej Michael.

Mange tak for dine gode svar, og fortælling om nogle af planerne for fremtiden.
Jeg ser frem til at følge udviklingen i jeres arbejde. Lyder rigtig spændende.
Rigtig god arbejdslyst til HB og RM.

V H

#150  07/05-21 16:17
Michael Wehnert
Indlæg: 51
Svar til #148:
Hej Hauge

Mange tak for ris og ros :)

Jeg bygger min påstand på forekomsten af de nyudstedte call's på diverse digitale radioplatforme, som DMR mv.
Selvom jeg måske er fremme i skoene, er sandheden vist ikke for langt væk, desværre! Det havde været ganske rart om frafaldet var 10% eller derunder.
Det må I som aktive radioamatører og EDR som forening anstrenge sig for ikke sker fremad.

Jeg har noteret behovet (det er der) for videreuddannelse på alle certifikat trin, samt efteruddannelse af de gamle, så ny teknik ikke er et monster, men en glæde.

Vy 73 de OZ5WU Michael Sekretær i EDR HB