Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
148 online brugere
3271 online annoncer
SælgesKøbes

CEPT og remote stationer


#1  01/05-21 08:45
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 990
Må en D licenseret (uovervåget) sidde i Danmark og via internettet og remote rig transmittere uhf/vhf/6m via en radio i fx. USA eller UK, hvilke regler gælder. Jeg tænker på CEPT reglerne, tager de højde for det.
Det samme når der er løftede forhold, må en uovervåget D licenseret sende direkte over en vhf/uhf/6m repeater i et andet land igen i relation til CEPT reglerne?

Hvis svaret er ja, så er det da underligt at den D licenserede ikke må, hvis vedkommende står i det andet land med sin radio tæt på repeateren, der er jo ingen forskel - signalet rammer repeaterindgangen og sendes videre ud.

Så vidt jeg ved er der ingen problemer med DMR, her må en uovervåget D licenseret sende ud i hele verden via WW talegruppen, så hvorfor overhovedet have CEPT reglerne, når de kan omgås på denne måde? DMR beviser vel, at det er det land der sendes fysisk fra, der afgør hvad man må og ikke må.

----------
mvh. Per

#2  01/05-21 09:15
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 1892
Svar til #1:
Det afhænger af de enkelte landes regler, men en D licens er kun gældende i Danmark.

----------
OZ1BPZ / 5P1CC

Livet er for kort til KW manikere......

#3  01/05-21 11:18
Kim S. Wind
Indlæg: 101
Svar til #1:
Nu kan man ikke samligne DMR og Remote operation af en HF station der står i et andet land som det samme.
Det er 2 vidt forskellige ting.
Angående hvilke regler jeg ved at den førende indenfor Remote operation i USA kræver at operatørerne har en licens der svarer til at kunne sende på HF for at til gå diverse Rigs der er sat op til det formål.

----------
73 de OZ0SW Kim
OZ1JUX, 5P1B
ORV on HF in many modes
on VHF/UHF FM, Fusion and DMR

#4  01/05-21 11:31
Michael Wehnert
Indlæg: 37
Svar til #1:

Det kedeligt korte svar er D certifikater er et rent dansk fænomen, de er ikke gyldige udenfor Danmarks Riges grænser. Så principielt niks til alle dine kreative tilgange Per :)
Omkring Digitale Voice modes som D-Star og DMR er det input radiostrækningen der tæller, altså er det tilladeligt så længe det er en repeater med et dansk call der modtager transmissionen.

/5WU

#5  01/05-21 17:35
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 990
Svar til #4:
Tak for præciseringen Michael, selvom det undrer mig, at en D licenseret ikke må køre over en Tysk repeater fra DK.

Men jeg kan alligevel ikke lade være at spørge: Hvad så med den D-licenserede på ferie i USA medbringende mobiltelefon og PC. Man kan køre fx DMR fra mobilen eller en PC, der er slet ingen radio involveret, så må det være tilladt jf. det du skriver. Der er ingen ”radiostrækning” involveret i udlandet. Det er ikke ulovligt at have den slags installeret på hverken PC eller mobil, heller ikke i USA.
Det samme må gælde at en D licenseret sender fra en Remote station i USA til Danmark, der er ingen radiostrækning ud over i Danmark, hvor signalet kommer ud.

----------
mvh. Per

#6  01/05-21 22:30
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1242
Svar til #5:

Det vil vel egentlig være bedst at rette disse spørgsmål til Energistyrelsen og hvad USA angår til FCC. Jeg ville ikke føle mig på sikker grund uden en embedsmands vurdering fra telemyndighederne.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ (alias "FT8 er rart")
Kim

https://www.qrz.com/db/oz2d

QRV på FM, DMR, FT8, samt diverse øvrige tekstbaserede digimodes.
Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

Redigeret 01/05-21 22:34