Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
96 online brugere
3169 online annoncer
SælgesKøbes

Rabos i aktion?


#1  10/07-21 13:46
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Hvor mange fik Rabos hjulpet her til formiddag med det kaotiske strømsvigt?

Rabos’ kerneopgave må have været godt og grundigt i spil i dag. Håber at kunne læse mere om det et sted.

Meld gerne ind her om hvordan det gik og hvor mange i var med til at redde.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/stroemaf brydelser-i-koebenhavn/8695232

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#2  10/07-21 13:50
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #1:
Max er rar. Helt ærligt: ?????????????????????????????

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#3  10/07-21 17:19
Michael Olsen
Indlæg: 115
Svar til #1:
Det lyder interessant. Hvem er Rabos?

Vh Michael

#4  10/07-21 18:08
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #3:
RAdioamatørenes BOrger Service.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#5  10/07-21 18:29
Hans
Indlæg: 324
Ingen strøm ingen radioamatør hjælp.


Og hvad skulle de hjælpe med. Udbringe stearinlys ?


#6  10/07-21 21:22
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #3:
Hej med dig.

Rabos er nok den vigtigste gren inden for medamatørhobbyen der findes i Danmark, hvis du spørger mig

Det officielle Danmark har sagt og siger nej til medamatørernes hjælp i krisesituationer, selvom de i nærmest alle andre lande siger ja tak med store bogstaver og ikke kan få nok.

I USA er radioamatørerne fx helt uundværlige og en kæmpe hjælp ved stormflod, strømsvigt og lign. og de har nærmest særstatus i samfundet.

Nu har man så i DK i medamatørregi lavet et privat hjælpe korps, som kan skaffe nødhjælp ved strømsvigt i Danmark fordi man (som mig selv) benytter store akkumulatorer og er 100% uafhængig af strømmen i væggen.

80 meter båndet dækker hele DK og hvis der fx er strømsvigt på Sjælland, så kan en medamatør, der bliver alarmeret af en medborger kalde op til en Jyde hvor strømmen ikke er gået.

Jyden kan så kontakte alarmcentralen som så vil sende hjælp til den nødstedte på Sjælland Telefoner og mobiler virker jo ikke ved strømsvigt.

www.rabos.dk plejer der at stå en masse på, men den er nede i øjeblikket?

Der er mange medamatører der hele tiden er på vagt til at hjælpe.

Jeg synes simpelthen at det er fantastisk at nogen gør sådan noget gratis for andre. Det er ligeså godt og vigtigt som hjerteløbere. Hvorfor er Rabos mon ikke ligeså anerkendt som disse???

Stor respekt herfra og det burde anerkendes langt mere af samfundet end tilfældet er imo.

Det skal imo. ind og promoveres i Godaften Danmark og lign. så hele Danmark kan se hvad der gøres af medamatører.
----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#7  10/07-21 21:56
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #5:
Nok en forhastet konklusion fra din side. Jeg er selv med i RABOS projektet. I den anledning har jeg anskaffet et kalbelsæt til brug for energi mellem herværende tranciever hhv. automobil. Det er afprøvet og i øvrigt med succes. Således var jeg, sammen med andre fra RABOS, qrv på 80 meter SSB for netop test af dette system.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#8  11/07-21 01:49
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til alle

RABOS - Radioamatørernes borgerservice' formål er at etablere en kommunikationsplatform, som stilles til rådighed for certificerede amatørradiostationer, som ønsker at kunne yde borgerne i deres nærområde kommunikationshjælp i tilfælde af strømsvigt i deres område.

RABOS lagde ud med at benytte SSB kommunikation på 80 meterbåndet.
De første beredskabsøvelser og tests af systemet viste, at systemet fungerede tilfredsstillende, men efterfølgende gentagne tests har vist, at systemet ikke kan leve op til at fungere sikkert og pålideligt under alle forhold.
.
Vi er derfor ved at skifte til benyttelse af WinLink som kommunikationskanal. Vi har lavet nogle indledende tests, som bekræfter at Winlink er en sikker og pålidelig kommunikationskanal.
Med winlink kan der kommunikeres digitalt tekstbaseret mellem amatørradiostationer og der kan via HF etableres adgang til internettets e-mailservice. Kommunikationsprotekollen har indbygget fejlkorrektion, således at meddelelser kommer sikkert og korrekt frem.

En RABOS radiostation vil således kunne servicere borgerne i stationens nærområde med at afsende e-mails fra borgeren til enhver med fungerende internet, samt at få evt. nødmeddelelser frem til det relevante beredskab..

Vi arbejder for tiden med at tilpasse RABOS til anvendelse af winlink og udbrede anvendelse af winlink til flest mulige af RABOS medlemmer.

Når dette arbejde er tilendebragt, vil RABOS service igen være i funktion.

RABOS.DK er som sådan ikke 'nede', men vi har sat hjemmesiden i bero indtil vi kan åbne igen med Winlink som kommunikationskanal. Så længe rabos.dk er sat i bero, vil du kunne følge med i udviklingen af RABOS på EDR.s hjemmeside. Direkte link https://www.edr.dk/15235-2/

Vi anbefaler alle certificerede radioamatører, som er QRV på HF til at tilmelde sig som medlem af RABOS

Når RABOS åbner igen med Winlink som platform, vil du som RABOS medlem vise, at din amatørradiostation er værdifuld for dit nærområde, og du vil være med til at bidrage til amatørradioens værdi og anseelse..


OZ1OP, Ole Püschl
sekretær RABOS

Redigeret 11/07-21 03:08
#9  11/07-21 06:31
AB
Indlæg: 59
Svar til #6:

Hej med dig

Du sammenligner med USA. I den forbindelse kan jeg oplyse, at vi i Danmark har 2163 sogne af skiftende størrelse, 3326 alment praktiserende læger med ydernummer (2020-tal). Og, at man i Danmark kan komme fra den ene ende af landet til den anden ende på under et halvt døgn på cykel. Det tætteste sygehus med nødstrømsanlæg ligger mindre end tre timer væk på cykel.
Jeg har tidligere puslet med radioamatørernes geografiske placering. Der er intet, der tilsiger, at radioamatørerne i antal og placering kan påtage sig noget, der kan støtte landet i forbindelse med strømudfald. RABOS hviler på en urealistisk drømstanke uden offentligt andragende.

Vi har et krisestyringssystem med kommunikationsmidler i antal og forskellige virkemåder, der langt overgår dine vildeste fantasier. Ikke alt bliver prøvet dagligt ligesom ikke alt er af helt ny dato, men det virker.
Der er fra politisk side ved at være enighed om genindførsel af landbetjenten og øgning af antallet af lokalpolitistationer. Disse tryghedsskabende foranstaltninger har direkte kommandolinie til det i fredstid øverste element i krisestyringen.

Vi har som samfund overlevet samtlige strømudfald. Så mit råd til dig er. Sæt dig ned, tag nogle dybe indåndinger, og undgå at gøre noget, der kan skade dig i en grad, der kræver lægelig indblanden, næste gang du oplever eller læser om strømsvigt.

Det er dagligdagen, når alle kommunikationsmidler fungerer, der er den virkelig farlige. For mange virkeligt syge bliver afvist i lægevagt og andre telefonkonsultationer.

Du nævner også hjerteløbere. Tag kontakt til Tryg-Fonden og dan dig et overblik over økonomien og forretningsmodellen bag hjertestarterne.


Redigeret 11/07-21 06:34
#10  11/07-21 10:35
Michael jensen
Indlæg: 639
Svar til #1:
Jeg brugte bare min tlf, hvor svært kan det være.

----------

Rigtige radioamatører forstyrrer naboen

#11  11/07-21 11:31
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #8:
Som altid: Flot skrevet.
Som udgangspunkt reagerede jeg på trådstarters indlæg (nummer 1). Alene spørgsmålet: Hvor mange har RABOS været med til at redde?

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#12  11/07-21 12:39
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #9:
Flot skrevet - tak.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#13  11/07-21 13:40
Andreas Bang
Indlæg: 68
Svar til #8:
Det lyder, for mig, som om I er ved at gøre det så tilpas teknisk kompliceret, at der ikke er tilstrækkelig mange deltagende amatører ved et større strømudfald, fx i tilfælde af en kraftig solstorm, som kan blive aktuel hvis disse forudsigelser holder stik:
https://earthsky.org/space/sunspot-cycle-25-amon g-strongest-on-record-says-ncar/
KISS princippet er altid godt, når noget skal fungere i en krisesituation.
Til det er simpel phone eller CW modulation en glimrende mulighed, som kun kræver en transceiver, strøm og en antenne, udstyr som de fleste amatører har, eller let kan fremstille hvis behovet opstår.

#14  11/07-21 14:13
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1301
Svar til #5:

Ikke helt rigtigt. Alt hvad jeg har af radio-udstyr (på nær håndholdt) kører på 12 volt og jeg har en altid opladet 65 AH bil-akkumulator lige til at sætte til om det skulle være men jeg har desværre ikke mulighed for at sende tilfredsstillende signaler på 80 meter uden at jeg hænger noget tråd ud i det fri som antenne hvilket jeg ikke må under normale omstændigheder. Under et længerevarende strømudfald vil jeg dog nok kunne retfærdiggøre en midlertidig overtrædelse af mit antenneforbud og så ville jeg hjælpe til om ønsket.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ
Kim

Oscar Zulu 2 (way too much) Digital :-)

FT8, DMR og alle andre digimodes er virkeligt rart.

https://www.qrz.com/db/oz2d

Redigeret 11/07-21 15:21
#15  11/07-21 14:51
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til alle:

Jeg vil gerne prøve at tage dramatikken ud af diskussionen om RABOS

Under et strømudfald vil internetforbindelsen ophøre øjeblikkeligt (din router mangler strøm) og telefonforbindelsen vil ophøre øjeblikkeligt eller efter nogle få timer.
Dette vil sætte nogle af dine naboer, eller naboers naboer i en upraktisk eller i en noget vanskelig situation.

Scenarie 1:
Din nabo henvender sig til dig:" jeg vil gerne sende en e-mail afsted. Den er temmelig vigtig for mig. Kan du hjælpe mig ?"
Hvis du er tilsluttet RABOS kan du svare: "ja, jeg kan fint sende en e-mail for dig"

Scenarie 2:
Din nabo , som er enlig mor henvender sig til dig: "min datter har fået feber. Min telefon virker ikke. Jeg tror ikke hun er alvorlig syg, men jeg vil gerne have lægevagten til at se på hende. Jeg har ingen bil. Kan du hjælpe mig ?"
Hvis du er tilsluttet RABOS kan du svare: "Ja, gå bare hjem til din datter. Jeg kontakter lægevagten for dig"

Scenarie 3:
Din genbo henvender sig til dig: "Min kone er faldet. Jeg tror hun har brækket hoften. Hun kan ikke støtte på benet. Min telefon virker ikke. Jeg har bil og kan godt køre til sygehuset efter hjælp, men jeg vil helst ikke gå fra min kone. Kan du hjælpe mig ?"
Hvis du er tilsluttet RABOS, kan du svare:" Ja, gå bare hjem til din kone, jeg sender bud efter en ambulance for dig"

Der er ingen særlig dramatik i nogle af situationerne. RABOS skal ikke nødvendigvis redde liv, men bare i al beskedenhed yde en udramatisk, praktisk, velkommen hjælp til radioamatørens nærområde.

Jeg er sikker på at dine naboer vil sætte pris på din hjælp og sætte pris på dine antenner.

Hvad er der i RABOS for dig ?.
Glæden ved at være klar til at kunne række en praktisk hjælpende hånd, og glæden ved at styrke amatørradioens anseelse i Danmark.
what's not to like ?

OZ1OP, Ole Püschl
Sekretær, RABOS


Redigeret 11/07-21 15:42
#16  11/07-21 16:40
Michael Wehnert
Indlæg: 65
Svar til #15 og resten:

Hej
Det lyder jo ganske rosenrødt og relevant.

MEN vi må antage at teleinfrastrukturen på RABOS Access punkt også er nede, så eneste kommunikationsvej er e-mail sendt via Winlink, ikke?

Så vil det jo kræve at:
RABOS-mail kan sendes til alarmcentralerne i de forskellige regioner. Den mulighed er vist ikke eksisterende og myndighedsaccept af det setup er nok lige så lidt eksisterende.

Kan RABOS dække omkostningerne ved grundløse redningsaktioner, eksempel sø redning med helikopter og marinehjemmeværn koster ikke gratis! Det kan nemlig nemt blive RABOS operatøren der anmelder, der hænger på aben.

RABOS-operatør i en anden landsdel skal ”oversætte” alarm mail modtaget via winlink til samtale med nærmeste alarmcentral, vedkommende kan ikke give supplerende informationer, som alarmoperatøren ofte vil bede om. Der vil samtidig være kaos fordi alarmcentralerne er regionsopdelt og omstilling mellem regionerne ikke er en del af dagligt setup.

Så længe RABOS ikke er en del af det civileberedskab, vil RABOS IKKE blive taget seriøst.
Chancen for at RABOS bliver en seriøs spiller i det civileberedskab er noget nær lig NUL, set i forhold til de infrastrukturer beredskab og politi har til deres rådighed i Danmark.

Jeg tænker IKKE at RABOS vil udgøre et positivt asset for den danske radioamatørbevægelse eller for samfundet som helhed, dertil er vi for få og der er meget velfungerende beredskabsinfrastrukturer.
Projektet kan vist ”lidt” for nemt stille amatørradio i et latterligt lys – ved godt det ikke er/var tanken, men chancen herfor er exorbitant.

Jeg skal da beklage at være realistisk – UNDSKYLD!
Men gør NOGET der giver flere yngre og veluddannede radioamatører i OZ-land - Det vil give street credit!

Vy 73 de OZ5WU, Michael

Redigeret 11/07-21 16:52
#17  11/07-21 18:10
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #16:
Hej Michael og andre.

Vi oplever at initiativet med RABOS får både ros og kritik,
Jeg tror, at en del af kritikken skyldes, at vi måske ikke har været tilstrækkeligt tydelige på, hvad det er RABOS kommer til at tilbyde -og hvad vi er helt klar over, at RABOS ikke kommer til at tilbyde:

RABOS er IKKE et tilbud til befolkningen om en landsdækkende service.

RABOS er et tilbud til den enkelte radioamatør om at gøre sig nyttig for sit nærområde.

RABOS vejledning til de relevante borgere i en RABOS-amatørs nærområde er:

Hvis du på grund af sygdom eller ulykke har brug for at tilkalde hjælp skal du:
* Afprøve om din telefon virker
* Overveje om du eller en hjælper kan henvende dig på nærmeste hospital, Falckstation eller politistation
* Hvis dette ikke er muligt, kan du eller din hjælper henvende dig på en RABOS radiostation.
RABOS fungerer inden for rammerne af et frivilligt, ulønnet borgerinitiativ. Hver enkelt RABOS radiostation vil gøre sit yderste for at yde den bedst mulige kommunikationshjælp, men kan ikke garantere for funktionaliteten under alle forhold.


RABOS handler altså om, at den enkelte radioamatør ved at tilmelde sig til RABOS, kan være bedst mulig forbredt på at være til nytte, inden for sine muligheders grænse, hvis han får en henvendelse om hjælp fra en borger i sit nærområde.
Det må være i enhver radioamatørs interesse.

OZ1OP, Ole
Sekretær, RABOS

PS:
Til bekymringen for at stå økonomisk til ansvar for en falsk nødmeddelelse er at sige, at RABOS viderebringer en meddelelse fra en navngiven person til beredskabet, og vil naturligvis ikke kunne drages til ansvar for falske oplysninger.
Redigeret 11/07-21 18:58
#18  11/07-21 19:11
Hans
Indlæg: 14
Svar til #16:

Hej Michael

Til første del af dit spørgsmål: En RABOS mail kan jo sendes til en hvilken som helst normal mailadresse hvis du har forbindelse til et Winlink Access point et eller andet sted i verden.

Mvh Hans

#19  11/07-21 19:28
AB
Indlæg: 59
Svar til #17:

Hej Ole

Jeg forstå til fulde din hensigt med at nedtone RABOS anvendelighed.

Men hårerne rejser sig stadig på mig, når jeg kan læse følgende statement:
"RABOS træder i funktion under forekomst af en større strømafbrydelse, som følge af teknisk fejl eller en kriminel/fjentlig handling, hvorved borgerens telefon og internet ophører med at virke.".

Et er, at RABOS og dermed radioamatørhobbyen kan blive hængt ud i dagspressen, noget andet er de folkemængder, der kan rejse sig hos den enkelte RABOS operatør.

Hvad RABOS gør eller ikke gør er udenfor mit virke som radioamatør. Jeg driver en hobby som radioamatør, og jeg hjælper mennesker i nød. Men at organisere hobby og hjælp ser jeg ikke som en juridisk holdbar løsning. Det må derimod bero på tilfældighed, hvornår den enkelte inddrager hobbyen, og det i nøje afvejning af om det i situationen overhovedet er fordelagtigt.
Hvad RABOS gør eller ikke gør er udenfor mit virke som radioamatør. Og mit håb er, at RABOS vælger anden mulighed end at infiltrere radioamatørhobbyen.

#20  11/07-21 19:34
Michael Wehnert
Indlæg: 65
Svar til #18:
Hej Hans

Du har ganske ret i at en Winlink terminal kan sende e-mail til vilkårlige e-mail adresser verden rundt.

MEN hverken 112 eller 114 har kundevendte offentlige mail adresser, som kan benyttes til overdragelse af alarmeringer uanset om det er brug for ambulance, brandvæsen eller politi.

Derfor knækker konceptet helt - trods de gode intentioner fra RABOS gruppens side.

Beklager igen at skulle optræde som den stygge der graver efter fakta

Vy 73 de OZ5WU, Michael

#21  11/07-21 20:27
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #19:
Du skriver, citat begyndt: Og mit håb er, at RABOS vælger anden mulighed end at infiltrere radioamatørhobbyen. Citat slut.
Hvad mener du med det? Ordet infiltrere forekommer mig at være en yderst potent påstand.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#22  11/07-21 21:18
Michael Wehnert
Indlæg: 65
Svar til #17:
Hej Ole og alle andre.

Dit PS er ikke meget værd, hvis den borger den henvender sig til en stakkels RABOS operatør benytter sig af "Lånte fjer"!!
Det er jo set af og til... så havner problemet hos RABOS operatøren.

Så uagtet argumentationen i dit indlæg, er chancen for at udøve samfundsnytte via det påtænkte setup med RABOS ikke tilstede.

RABOS vil ikke være i de almindelige borgeres bevidsthed og slet ikke i myndighedernes ditto! Jeg bifalder også #19's udsagn om at undgå mere infiltration...

Derfor vil jeg fastholde mit udsagn:

Jeg tænker IKKE at RABOS vil udgøre et positivt asset for den danske radioamatørbevægelse eller for samfundet som helhed, dertil er vi for få og der er meget velfungerende beredskabsinfrastrukturer.
Projektet kan vist ”lidt” for nemt stille amatørradio i et latterligt lys – ved godt det ikke er/var tanken, men chancen herfor er exorbitant.

Jeg skal da beklage at være realistisk – UNDSKYLD!
Men gør NOGET der giver flere yngre og veluddannede radioamatører i OZ-land - Det vil give street credit!

Vy 73 de OZ5WU, Michael

#23  11/07-21 21:32
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til flere

Hvordan kan nogen have modstand på sådan et visionært projekt?

Det er fremtiden for medamatørerne i Danmark.

Men skal heller ikke være bange for at der sker fejl i redningssammenhænge for det vil der selvfølglig. Men der handles og hvor der handles, der spildes. Hellere gøre noget forkert end ikke at gøre noget.

Derfor må lægmænd også i dag give hjertemassage, det måtte de ikke i 70’erne pga det muligvis kunne gå galt. Samfundet er heldigvis blevet klogere.

Rabos skal bare promoveres både i radio og tv. TV2 vil helt sikkert være friske på sådan en historie om redningsparate medamatører.

Jeg har da også en forventning om at EDR bakker det her samfundsgavnlige tiltag 100% op og er med til at sælge varen.

Der går nok ikke lang tid før et Rabosmedlem får dusør.

Tak fordi du er til Rabos.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#24  12/07-21 00:25
AB
Indlæg: 59
Svar til #21:

Potent påstand, nej. Nok nærmere potent faktum, hvilket ses i navnet: RABOS.


#25  12/07-21 00:37
AB
Indlæg: 59
Svar til #23:

RABOS projektet er netop ikke visionært, idet antallet af certificerede radioamatører, der vil og kan deltage, er utilstrækkelig.

Du skriver:
"Det er fremtiden for medamatørerne i Danmark.".
Lige præcis den indstilling, som du udtrykker, er uegnet i enhver hjælpeorganisation, frivillig eller professionel.

Du skriver endvidere:
"Men skal heller ikke være bange for at der sker fejl i redningssammenhænge for det vil der selvfølglig.".
Ingen indsats må bidrage til forværring af situationen. Fejl kan forværre situationen. Det er uacceptabelt.

Og videre:
"Men der handles og hvor der handles, der spildes. Hellere gøre noget forkert end ikke at gøre noget.".
Den indstilling, der ligger bag dine udtryk, er ikke forenelig med indsatsarbejde.


Redigeret 12/07-21 00:54
#26  12/07-21 01:36
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #20:

Hej Michael

Du skriver
------------------------------------------------------------
Du har ganske ret i at en Winlink terminal kan sende e-mail til vilkårlige e-mail adresser verden rundt.
MEN hverken 112 eller 114 har kundevendte offentlige mail adresser, som kan benyttes til overdragelse af alarmeringer uanset om det er brug for ambulance, brandvæsen eller politi.
Derfor knækker konceptet helt - trods de gode intentioner fra RABOS gruppens side.
-----------------------------------------------------------

Konceptet er helt, uknækket, velfungerende og sikkert.

* En RABOS-meddelelse afsendes af en RABOS-amatør i det berørte område. Meddelelsen afsendes på HF til winlink som en tekst.
* Meddelelsen går via winlink direkte ind som en tekst på en lukket RABOS-hjemmeside, synlig for de medlemmer af RABOS, som er lokaliseret i områder med intakt strømforsyning.
* En RABOS operatør, lokaliseret i området med intakt strømforsyning, videregiver teksten i meddelelsen til det relevante beredskab, og opdaterer på den lukkede hjemmeside, at meddelelsen er effektueret videre.


vedrørende spørgsmålet om antallet af tilmeldte RABOS operatører: Det har ikke været intentionen at RABOS kan tilbyde Danmark et landsdækkende system. Det kommer vi ikke til at opnå.
RABOS er et tilbud til den enkelte radioamatør om at deltage i et fællesskab, som sætter ham [hende] istand til at yde en praktisk hjælp til sit nærområde i tilfælde af lokalt strømudfald.
Ingen store armbevægelser her. Blot en mulighed til den enkelte radioamatør for at yde praktisk hjælp til sit nærområde, hvis behovet melder sig.

OZ1OP, Ole
sekretær RABOS

#27  12/07-21 06:43
E. S. Chr.
Indlæg: 1583
Svar til alle Radioamatører:

Jeg kan ikke mindes, at det nogensinde er sket, at de hjælpydende institutioner og myndigheder i tilfælde af en falsk alarm eller anden anmodning om assistance, har forsøgt at forfølge budbringeren for de dermed forbundne udgifter eller at pålægge budbringeren anden form for ansvar. Det ligegyldig om der i lægmands delen har været anvendt radio, telefon, brev, mundlig overlevereing, Facebook, e-maIL råben, vinken eller et hvilken som helst anden middel for at få budskabet igennem. Det er alene den der er udløser eller er årsag til alarmen der i tidens løb nogle gang er førsøgt stillet til ansvar.

Det omvendte er derimod tilfældet, at den der har undladt at vidrebringe en assistance anmodning, er blevet stillet til ansvar og dømt.

Så RABOS eller ej - budbringeren vil ikke være den der er i skudlinie hvis der bliver førsøgt gjort ansvar gældende så længe han har gjort sit bedste, hvor lidt og mangelfuld eller forkert det så end måtte være.

Og ingen, slet ingen, skal bekymre sig om hvorvidt den metode man bruger for at får budskabet, assistance anmodningen, alarmen igennem kan være årsag til at man bliver forsøgt stillet til ansvar for budskabets indhold.

At forsøge at bilde folk andet ind i et angreb på, argumentation imod eller kritik af, RABOS ideen er simpelthen forkert!

vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 12/07-21 07:28
#28  12/07-21 07:36
AB
Indlæg: 59
Svar til #27:

Du bliver nødt til i din argumentation at indarbejde, at RABOS er organiseret hjælpearbejde. Der er derfor ikke tale om: "RABOS eller ej".
Der er væsentlig både juridisk og folkelig forskel på det individuelle og det organiserede.


#29  12/07-21 08:10
E. S. Chr.
Indlæg: 1583
Svar til #28:

Nix - ASF Dansk Folkehjælp har i årtier uddannet lægfolk til at hjælpe uden at de demed har ansvar for for folks gøren og laden i en hjælpe situation. Ej hellere har deres frivillig og lønnede underviser eller dem som har ladet sig undervise af dem eller bidrager økonomisk til driften af AFS Dansk Folkehjælp et udvidet ansvar i forhold til hjælp ydet. RABOS er frivillig arbejde i en frivillig forening af lægfolk - og ikke andet eller mere end det. Og når det enkelte RABOS medlem handler i en hjælpe situation er han et hjælpende individ på lige fod med alle andre (lægmands) individer der forsøger at hjælpe.

vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 12/07-21 08:19
#30  12/07-21 08:14
Helsinghof EL

Indlæg: 237
Svar til #17:

#17 11/07-21 18:10
ole püschl, OZ1OP det er et meget godt EDR har lavet OZ5RB og OZ1OP
Fint til tag

----------
CW-Nørd til fingerspidserne.
Medlems nummer EDR 10256 OZ3N
Medlem af EDR sIden 1965
Helsinghof EL
CVR 42000205

#31  12/07-21 09:31
AB
Indlæg: 59
Svar til #29:

Jeg har læst og forstået, hvad du skriver. Jeg er dog ikke enig.
At noget er frivilligt og ulønnet fritager ikke for ansvar, hverken juridisk eller folkeligt.
Det er fint at hjælpe mennesker i nød. Jeg gør det stadig og kan ikke afvise, at jeg i den forbindelse vil anvende amatørradio. Det afhænger af min vurdering i hver enkelt tilfælde. Amatørradioen er dog ikke særlig højt rangeret i de muligheder, som jeg har. Og hvis jeg endelig skulle gøre det, ville det ikke være i radioamatørernes navn, ligesom jeg muligvis ville anvende andre frekvenser.
For gør jeg det i radioamatørernes navn, kan det have betydning for radioamatørernes renommé. Og det uanset om det er negativt eller positivt. Det negative synes dog at have større folkelig magt end det positive. Det ansvar er jeg ikke villig til at påtage mig.

bh
AB

#32  12/07-21 09:33
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #30:
Så du siger at EDR har noget med projektet at gøre.

Godt at høre at EDR er med. Rabos fremgår jo også af EDRs hjemmeside så de kan godt se potentialet.

Tak for info.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#33  12/07-21 09:37
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #31:

Overskrift:
Radioamatørs radioudstyr var med til at redde mands liv

Det kan da kun være positivt for hobbyen og alle dets grene.

Det er reaktionært at være modstander af dette fine tiltag som nogen af landets dygtigste medamatører har meldt sig til.

Jeg bifalder det og ser det gerne omtalt i de store nyhedsmedier. Måske der endda skal reklameres for det?

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#34  12/07-21 11:15
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #27:
Flot indlæg der tydeligt viser du sætter dig ind i tingene, hvilket du her på brugtgrej.dk tidligere har bevist.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#35  12/07-21 11:16
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #30:
Jeg kan 100 % erklære mig enig.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#36  12/07-21 11:18
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #24:
??????????????????????????

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#37  12/07-21 19:26
Michael Olsen
Indlæg: 115
Svar til #

Tak til alle for en udførlig forklaring om denne alarmerings tjeneste.
Det lyder meget spændende.

Vh. Michael

#38  12/07-21 21:43
Michael Wehnert
Indlæg: 65
Svar til alle der gider læse:

Hej alle

Med afsæt I mine skriverier tidligere i denne tråd kan det se ud som om jeg er hardcore RABOS modstander! Det er så ikke korrekt selvom det sikkert fremstilles som sådan ude ved kakkelbordene!

Jeg har IKKE det fjerneste imod en dansk radioamatør nødservice, forudsat der er et reelt behov som også anerkendes af beredskaberne og politimyndigheden. Det er første forudsætning for at søsætte en amatørradio drevet add-on til eksisterende beredskabskommunikation. Opstillinger der ikke er forankrede i aftaler med det offentlige Danmark bør frarådes på det kraftigste.

Dernæst skal organisationen for at drive radioamatør nød net være planlagt. De basale metoder skal være afklaret og dokumenteret. Bliver de ikke det, i kombination med en løs organisation, bliver hensigterne til et ”vi tror nok net”. Den slags vil kunne give radioamatørbevægelsen i Danmark et næsten uopretteligt dårligt image.

Hvis I vil deltage i nød net, så vil det være en ekstrem god ide at frekventere søsterorganisationer, som har den service i samspil med myndighederne i de pågældende lande. I kan starte i USA med at kigge indenfor på: https://www.arrl.org/ares Amateur Radio Emergency Service og måske købe: https://www.arrl.org/shop/ARES-Field-Resources-M anual/ til at give inspiration.
I flere nabolande er der skam nød net. Derfor skader det ikke at se på f.eks. den østrigske forenings hjemmeside, der ligger også en fin beskrivelse https://oevsv.at/export/shared/.content/.galleri es/Downloads_Referate/Notfunk-Referat-Do wnloads/Notfunk-Konzept_T1V1.3.3.pdf
Der er mange flere gode kilder til hvordan vore kolleger har ageret endda med stor succes.
Derfor vil jeg indtrængende anmode om at RABOS ”gentænkes” og formes efter principper der har kendt god virkningsgrad. Ellers kan de gode intentioner blive til skade for ”Verdens Bedste Hobby” i Danmark.

Nu får i så ikke mere for den daler herfra.

Vy 73 de OZ5WU Michael


#39  12/07-21 23:37
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 476
Svar til #38:
Meget enig især i disse linjer:

"Jeg har IKKE det fjerneste imod en dansk radioamatør nødservice, forudsat der er et reelt behov som også anerkendes af beredskaberne og politimyndigheden. Det er første forudsætning for at søsætte en amatørradio drevet add-on til eksisterende beredskabskommunikation. Opstillinger der ikke er forankrede i aftaler med det offentlige Danmark bør frarådes på det kraftigste."

Beredskabskommunikation bliver øvet indgående af alle professionelle aktører, under øvelser. Fejl bliver rettet, sådan at vi alle kan være mere trygge, når der sker en alvorlig hændelse.

Vy 73 de OZ4ZG Gert

#40  13/07-21 00:56
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Der har været et par indlæg her i tråden hvor RABOS sammenlignes med andre landes radioamatør nødnet.

RABOS er IKKE tænkt som et nødnet som kan sammenlignes med de nødnet som er etableret i USA og store europæiske lande.

Danmark er et lille land. Vi forventer, at det offentlige beredskab vil være istand til at varetage den nødvendige katastrofekommunikation under stort set alle forhold, som kan tænkes at opstå i Danmark.

RABOS er ikke tænkt at skulle supplere eller integreres i det offentlige beredskab. I et lille land som Danmark forventes det offentlige beredskab ikke at have behov for hjælp af radioamatører til at løse katastrofesituationer.
Det offentlige beredskab i Danmark forventes ikke at have hverken behov eller interesse i at samarbejde med radioamatørerne.

RABOS er i al beskedenhed tænkt til at have een og kun een funktion:
Under en strømafbrydelse, kan enkeltpersoner have behov for at kunne kommunikere en personlig nødsituation eller have behov for at afsende en vigtig e-mail til familie eller anden modtager.
Dette behov dækkes ikke af det offentlige beredskab. (Det vil have andet at tage sig af)
RABOS er radioamatører, som gennem et teknisk fællesskab, hver især bliver istand til at yde effektiv kommunikationsservice til enkeltpersoner i sit nærområde i det omfang det vil blive efterspurgt under en strømafbrydelse.

Vi tænker, at enhver radioamatør altid, efter bedste evne, vil forsøge at hjælpe en person i sit nærområde, som måtte have et personligt kommunikationsbehov under en strømafbrydelse.
RABOS er blot denne hjælp sat i system. Rettidig forberedelse. Med RABOS øges chanchen for at hjælpen bliver effektiv meget betragteligt.


OZ1OP, Ole
sekretær RABOS

Redigeret 13/07-21 02:04
#41  13/07-21 07:44
Jørgen OZ0J
Indlæg: 459
Bare en tanke.

Hvor mange almindelige borgere ved, at de ved fx strømsvigt måske kan få hjælp af en radioamatør? I "min" lille by med ca. 120 husstande, så tvivler jeg på, at nogen af de andre borgere ved, jeg kan kommunikere med omverdenen uden strøm.

----------

Jørgen, OZ0J

#42  13/07-21 07:55
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #41:
Det er derfor det skal omtales i radio og tv og lokalaviser.

Tv2 Lorry ville elske at køre med sådan en historie.

Derefter vil det være oplagt med indslag i godaften Danmark så budskabet bliver spredt ud til befolkningen.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#43  13/07-21 08:12
AB
Indlæg: 59
Svar til #40:

Jeg så hellere, at disse initiativrige herrer beskæftigede sig med normalbilledet frem for at unormale.
Et godt sted at starte er at få genetableret fortidens åbne skadestuer, hvortil ikke krævedes visitation fra egen læge eller lægevagt

http://www.hospitalsenhedmidt.dk/afdelinger-og- centre/akutafdelingen/kontakt-os/akutkli nik---regionshospitalet-silkeborg/

Møder man op uden at være visiteret, bliver man afvist, og må end ikke låne deres telefon, så man kan blive korrekt visiteret.

Et andet sted at lægge sin iver er at arbejde for at få genetableret fortiden alarmskabe. Dog i en nutidig vandalsikker og videoovervåget trådløs udgave.

#44  13/07-21 08:23
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #43:
Gode forslag, men det har bare ikke så meget med radio at gøre, som jo er medamatørernes spidskompetence. Det er radioen der gør hele forskellen.

Men jeg forstår ikke den modstand overfor folk der gratis uden omkostninger vil hjælpe andre i en nødsituation.

Det er kun kendskabet i samfundet til Rabos, der mangler.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#45  13/07-21 08:36
AB
Indlæg: 59
Svar til #44:

Det, som du eftersøger, er noget helt andet, end radio. Det er tilfredsheden over at hjælpe til, det at være med.
Dette element indgår i den nutidige beredskabshåndtering, hvor det er forsvarligt og fordelagtigt at gøre.

#46  13/07-21 09:50
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 476
Svar til #40:
Vi vil jo alle gerne hjælpe til i en personlig nødsituation, men er der ikke en konflikt med bekendtgørelsen, om brugen af de frekvenser, som er afsat til radioamatører?

"Radiofrekvenserne må kun anvendes til udveksling af meddelelser i relation til amatørradio, jf. nr. 1.56 i Det Internationale Radioreglement, og til bemærkninger af personlig karakter."

#47  13/07-21 10:05
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #41:
Hej Jørgen

Du skriver:
-----------------------------------------------------------
Hvor mange almindelige borgere ved, at de ved fx strømsvigt måske kan få hjælp af en radioamatør? I "min" lille by med ca. 120 husstande, så tvivler jeg på, at nogen af de andre borgere ved, jeg kan kommunikere med omverdenen uden strøm.
-----------------------------------------------------------

Mit svar er, at det tror jeg ikke, at der er nogen der ved.

Vi står vedbegyndelsen af en spændende rejse.
Vi skal have udbredt radioamatørernes kendskab til RABOS og anvendelse af WINLINK og vi skal have oplyst befolkningen om, at i en radioamatørs nærområde, er der en særlig kommunikationsservice, som kan tilbydes borgerne i tilfælde af behov for kommunikation under et strømsvigt i området.

Kom med på rejsen. Bliv en tydelig ressourceperson i dit lokalsamfund og styrk amatørradioens anseelse.


OZ1OP, Ole
sekretær RABOSRedigeret 13/07-21 10:06
#48  13/07-21 10:19
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #46:
Det er rigtigt at denne bestemmelse gælder internationalt, men forbudet mod trafik med meddelelser fra 3. part blev ophævet i Danmark i 2004.

Jeg har vedhæftet energistyrelsens tilladelse til anvendelse af amatørradiofrekvenser til nødtrafik-

OZ1OP, Ole
seketær RABOS

Redigeret 13/07-21 10:21
#49  13/07-21 11:25
AB
Indlæg: 59
Svar til #47:

Hej Ole

Du skriver:

---------------------------------------
Kom med på rejsen. Bliv en tydelig ressourceperson i dit lokalsamfund og styrk amatørradioens anseelse.
----------------------------------------

Jeg er fuldt ud med på at være en ressourceperson, både i lokalsamfundet og medvirker gerne til styrkelse af amatørradioens anseelse. Men det er ikke med udgangspunkt i andres nød eller nødlidende situationer, at jeg medvirker til hobbyens udbredelse. Så derfor er jeg ikke med på jeres rejse.

Endvidere så jeg meget gerne, at sådanne tjenester som i er i gang med at opbygge ikke er forbeholdt statscertificerede radioamatører, men er åben for alle. Det er muligt, at sådanne tjenester skal være statscertificerede.

Redigeret 13/07-21 11:44
#50  13/07-21 11:37
AB
Indlæg: 59
Svar til #48:

Nuvel, frekvensanvendelse.

Men, hvad med anden del af spørgsmålet:
--------------------------
om der stadig råder en modstand fra danske myndigheders side over for radioamatøres deltagelse i dette arbejde
--------------------------
har i fuldt på dette spørgsmål?

#51  13/07-21 11:48
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #47:
Mig bekendt har RABOS til de deltagende/tilmeldte radioamatører udsendt et plastic skilt hvorpå er oplyst at: Her bor en radioamatør der er tilmeldt RAdiomatørernes BOrger Service. Meningen er at dette skilt skal ophænges på en til boligen opsat postkasse eller lign. Således også her. I den anledning har jeg igennem tiden haft en snak med de omkringboende og fortalt hvad RABOS handler om. Ligeså har flere, inkl. jeg selv, afprøvet RABOS, ved på 80 meter SSB og vha. kabel fra trancieveren til automubilen haft "blus" på netop trancieveen. Det gik jo udmærket.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#52  13/07-21 11:58
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #50:
"Modstanden" går på, at der historisk fra tid til anden har været tanker om, at radioamatører kunne indgå integreret i, eller som en del af det offentlige beredskab.

Den "modstand" forstår vi godt i RABOS

Som jeg har beskrevet i et tidligere indlæg, ligger det ikke i RABOS at vi skal "hjælpe" det offentlige beredskab. Vi har fuld tillid til, at det offentlige beredskab kan klare sine opgaver selv, uden hjælp fra radioamatører.

Formålet med RABOS er begrænset til at yde kommunikationshjælp til personer i radioamatørens nærområde, som har behov for personlig kommunikation ved opstået sygdom, eller andet behov for personlig kommunikation.

OZ1OP, Ole
sekretær RABOS

Redigeret 13/07-21 12:16
#53  13/07-21 12:06
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Supplement til #51

Se billed.

Det er klart, at det lille skilt ikke gør det alene, men her kan du se det.

OZ1OP, Ole
sekretær, RABOS

Redigeret 13/07-21 12:10
#54  13/07-21 12:26
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #53:
Du har ret, derfor gør jeg meget ud af at fortælle interesserede hvad RABOS er for en størrelse og til hvilken nytte RABOS kan være.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#55  13/07-21 15:04
Martin Andreasen
Indlæg: 6
Svar til #53:
Hej.

Hvor mange aktive RABOS/radioamatører har vi i DK.’’

V H
Martin

#56  13/07-21 15:18
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #55:

Hvor mange aktive RABOS radioamatører har vi i DK.’ ?

Det er lidt svært at sige.
Vi har aktuelt 50 tilmeldte radioamatører.

Vi skal nu ændre vores kommunikationskanal fra anvendelse af SSB på 80 meter til anvendelse af Winlink.

Det kommer vi til at rulle ud efter sommerferien.

Jeg tænker, at det vil få nogle af de tilmeldte til at falde fra.
Til gængæld håber jeg på, at overgang til en tidssvarende, pålidelig, sikker, tekstbaseret kommunikation vil få flere til at finde det relevant og interessant at deltage.

OZ1OP, Ole
sekretær, RABOS

#57  13/07-21 16:24
Hans
Indlæg: 324
Svar til #56:

Hvorfor bruger man ikke 2M 70cm fm ?

Der findes et hav af billige radioer.

Plus der findes mange dual band radio som nemt udgør relæ stationer.

Dagtimerne på 80m er da ikke det bedste sted til sikker forbindelse

#58  13/07-21 17:36
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #57:

Hej Hans.
Jeg er enig med dig i, at 2M/70cm kunne have en række fordele. Det har derfor været meget inde i vores overvejelser.
Som nu nævner, er det muligt at købe billige, velfungerende radioer og der findes velfungerende repeatere, som kan bringe signalet videre. - og som du skriver kan dualband radioer anvendes som relæstationer.
Dertil kommer at der findes et segment af radioamatører, som vi kun kan nå ved at tilbyde anvendelse af VHF.

Problemet er, at repeaterne ikke har nødstrømsforsyning og derfor vil falde ud ved strømsvigt. Dualband radioerne kan fungere som relæstationer, men vi føler os ikke sikre på, at der altid vil være en sikkert fungerende radiokæde oppe at køre.
Hvis du kan vise, at det vil kunne fungere, vil det være et særdeles godt supplement til det eksisterende WINLINK, og det vil give de radioamatører som udelukkende anvender VHF mulighed for at deltage. Det vil klart være værdifuldt.

Når vi her og nu kommer til at anvende WINLINK, er det fordi det er et allerede eksisterende, velgennemprøvet og sikkert system. Systemet kan tages i brug af alle stationer med en HF radio, med ingen eller kun en meget beskeden investering (afhængig af radioens alder og type)

WINLINK bygger på, at der verden over findes et stort antal stationer der fungerer 24/7, og som danner en bro til internettet. Som radioamatør skal du blot kontakte een af disse stationer, så er du på internettet.
Til vores brug ligger der at stort antal stationer i alle vores tilstødnende lande: Tyskland, Sverige, Norge, Finland, Polen, England. Rusland. Det vil under alle forhold være muligt at komme i kontakt med een af disse stationer.

Under vores test af systemet har vi oftest kunnet komme i kontakt med blot 10-20 watt, men det er muligt at der kan forekomme forhold.hvor det er nødvendigt med større effekt.
Vi har aldrig været ude for ikke at kunne komme på systemet - og dermed på internettet med en HF radio..

Kommunikationen foregår digitalt, tekstbaseret. Den protekol der anvendes indeholder en fejlkorrektion. Protekollen opdeler teksten i pakker. Kontakten til stationen opretholdes automatisk indtil alle pakker er korrekt modtaget.
WINLINK er således et allerede eksisterede, pålideligt, sikkert system, som er nemt og gratis at anvende.

OZ1OP, Ole
sekretær, RABOS

Redigeret 13/07-21 17:54
#59  13/07-21 17:56
Steen Erik Hagland Hansen
Indlæg: 3
Svar til #58:
Hei alle sammen

En interessant diskusjon om radioamatørenes samfunns berettigelse og Winlinks fortreffelighet.

Det er ikke en ukjent diskusjon i Norge. Når man i denne tråd viser til andre land og hva radioamatører bidrar med i kriser og ellers når samfunnet har behov for ekstra resurser, må man ikke glemme at det sannsynligvis kan være stor forskjell på hvordan samfunnssystemet er oppbygget. I den store verden blir vi i Skandinavia ofte sett på som den samme suppe, går man litt i dybden vil vi sikkert finne store forskjeller. Det er nå rundt 50 år siden jeg «flyktet» til Norge, så jeg skal ikke påberope meg den store kunnskap om hvordan danske katastrofe og beredskap styres idag. Jeg vil dog med utgangspunkt i det jeg leser komme med noen refleksjoner.

Vi som radioamatører har en egen evne til å reklamere for vår egen fortreffelighet innen kommunikasjon, men hva er det egentlig de som styrer samfunns beredskapen har bruk for.
I Norge har vi FORF (Frivilliges Organisasjoners Redningsfaglige forum), uten denne organisasjon tror jeg radioamatørene (NRRL) ville vært et stort null som ingen ( «ingen» er her myndighetene) så noe behov for.

FORF representerer de syv store frivillige organisasjonene i redningstjenesten. Disse organisasjonene er:
• NAKs Flytjeneste
• Norske redningshunder
• Norsk Folkehjelp Sanitet
• Norsk Grotteforbund
• Norsk Radio Relæ Liga
• Speidernes Beredskapsgruppe
• Røde Kors Hjelpekorps

De forskjellige organisasjoner bidrar med ulike kunnskaper og resurser, i noen tilfeller kan det være en en form for konkurranse, men man forsøker å være mest mulig enige i kommunikasjonen med myndigheter.
Myndigheter i denne sammenheng er Hovedredningssentralene og politimestrene i politidistriktene.
Jeg mener FORF er representert i alle kontakt utvalg i politidistriktene og NRRL er med i alle lokale FORF utvalg der NRRL har noe å bidra med.
I og med det er politiet som anmoder om bistand utløser dette en del viktige ting, som mannskaper kommer inn under statens forsikringsordninger under aksjoner eller under samordnede øvelser. Samt muligheten for å søke om dekning av en del kostnader osv.
Norges geografi er som kjent ikke den samme som i Danmark, som eksempel kan en strekning på 100km i luftlinje bety reisetid på to døgn.
Vi har et langstrakt land med relativ dårlig infrastruktur på mange punkter.
Winlink vil ved en totall kollaps selvfølgelig være en viktig resurs som det er viktig vi øver på dersom det blir bruk for den.
MEN det er ikke Winlink man etterspør i det «daglige».
Det er sporingstjenster (APRS) på mannskaper, peiling av nødpeilesendere og utstyr som blokkere maritime tjenester, sette opp nødsamband/repeatere i områder som nødetatene ikke klare å få forbindelse enten på grunn av generell manglende dekning eller utfall av deres egen infrastruktur.
Mye styres av geografi hos oss.
I tillegg har en del grupper/avdelinger i NRRL inngått avtaler med lokale kommuner om hjelp med nærsamband dersom hjemme helsetjenesten skulle miste mulighetene for å holde kontakt med hovedbasen på grunn av storutfall i mobiltelefon nettet.
Det kan selvfølgelig være litt av en utfordring dersom nødtjenestene i Danmark drives på kommersielt grunnlag, Dersom de ber om hjelp innen kommunikasjon er det en innrømmelse på at de ikke nok resurser og/eller derres infrastruktur ikke tåler en trykk 16.
I vår lokale gruppe/avdeling vil jeg aldri anbefale at vi skulle på enkelt radioamatør/gruppe nivå reklamere med at vi kan påta oss å løse den enkelte borgers kommunikasjons behov. Så mange radioamatører er vi ikke i Norge at det er praktisk mulig å få til.
Det vi kan bistå med er det de «profesjonelle» ser nytten av, men ikke helt ser hvordan de skal få det til på grunn av manglende forståelse inne radioteknikk.
Og husk samarbeide med andre hjelpeorganisasjoner på samme grunnlag som over også kan være svært nyttig.
For de som er medlemmer i EDR skal det i henhold til utveksling avtalen være mulig å lese det norske blad Amatørradio, i årets utgaver er det flere artikler/referater om Nødsambandsgruppene og aktiviteter.
Alle land har sine spesielle forutsetninger, men innen frivillig samfunnsnyttig arbeid må de frivillige samarbeide eller være en kjempestor organisasjon, for å få nok tyngde i det politiske miljø til å bli hørt. Vi radioamatører er neppe større enn en avdeling i en av de store.
73 LA5GOA Steen Erik

PS.
Glemte å nevne, når vi påstår vi kobler oss opp mot Internett med Winlink så er det en sannhet med mange begrensninger.
Winlink er i utgangspunktet programmert for overføring av korte tekst/mail meldinger og svært begrensede fil vedlegg.
Når man reklamerer med vi kan koble oss opp til Internett via radio, vil mange få den villfarelse at her kan vi overføre bilder og lese aviser.
Her er det viktig man ikke selger mer enn man kan levere, det kan fort komme en boomerang effekt der radioamatørene kommer i et negativt lys


Redigeret 14/07-21 00:03
#60  13/07-21 20:38
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #59:

Tak for en interessant beskrivelse af de norske forhold.

Forholdene i Danmark er meget anderledes.
I sammenligning med Norge er Danmark et lille, fladt, tæt befolket land med en velfungerende, fintmasket infrastruktur, som under normale omstændigheder servicerer hver kvadratcencimeter af landet

Danske radioamatører er aldrig blevet bedt om at assistere det danske beredskab - og med god grund.
I RABOS tænker vi, at der næppe vil optræde en katastrofesituation i Danmark, som ikke kan varetages bedst muligt af det offentlige beredskab.

Derfor har RABOS i Danmark et helt andet og meget mere begrænset sigte.
Sigtet med RABOS er i al sin enkelthed at yde kommunikationshjælp til personer i radioamatørens nærområde, idet omfang det efterspørges i tilfælde af udfald af elforsyningen i området.

Det er en service, som ikke kan dækkes af det offentlige beredskab.
Ikke desto mindre vil det være en service, som kan være ganske betydningsfuld for den borger, der under en strømafbrydelse har behov for hjælp til at få videregivet en personlig meddelelse om sygdom eller andet vigtigt formål.

Under hensyn til antallet af radioamamatører i Danmark, forventes det ikke at kunne blive en landsdækende service.
Se derfor RABOS som et teknisk fællesskab, som sætter den enkelte radioamatør istand til at yde en sikker service til sit nærområde.
Jeg er overbevist om, at mange radioamatører vil sætte pris på at kunne bruge sine kompetancer til at kunne give kommunikationsservice til sit nærområde, hvis det efterspørges, og jeg er overbevist om, at borgerne i radioamatørens nærområde vil sætte pris på at "deres radioamatør" har tænkt på dem.

OZ1OP, Ole
sekretær, RABOS
Redigeret 13/07-21 20:45
#61  13/07-21 21:38
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til
Først og fremmest tak for at denne vigtige tråd ikke har udviklet sig til personfnidder dertil er emnet for vigtigt.

Det her emne om at hjælpe folk i nød er nok der vigtigste der er debatteret på brugtgrej de seneste år.

Et emne med mange indlæg er altid ensbetydende med at det er et godt emne, ligesom det her, som JEG startede. Selvtak.

Mange indlæg altid = godt emne.

Emnet så vigtigt og interessant at der ligefrem er skribenter fra Norge der byder ind.
Aldrig set før!!

Jeg synes det er dejligt med alle medamatørers input, men jeg har det svært med at nogen har modstand overfor at nogen vil hjælpe andre og endda helt frivilligt og gratis. Tak Rabos og tak EDR.

Når det er sagt tilbyder Rabos også at tilkalde politiet hvis man fx gerne vil anmelde noget kriminelt eller er det kun sygdom / ulykker Rabos understøtter??

Fortsæt endelig den gode debat..

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#62  14/07-21 07:30
AB
Indlæg: 59
Svar til #61 mf.

Også andre steder end i radioamatørverdenen går det galt, når det drejer sig om opsætning af antenneanlæg. Og som supplement kan jeg anføre, at man lokalt gerne ville have anlægget, men så gik der københavneri i det, og en ren shitstorm rejste sig i nogle af dagbladene.

http://www.retsinformation.dk/eli/ft/19861SR700 14

Redigeret 14/07-21 07:33
#63  14/07-21 09:07
AB
Indlæg: 59
Svar til #60:

Hej Ole

Jeg kan se andetsteds her på BG, at RABOS havde planlagt landsmøde den 6. juni 2020, og at det var jeres agt at omdanne jer fra at være et udvalg under EDR Birkerød afdeling, til at blive en almindelig demokratisk landsforening.
Jeg kan ligeledes se, at du har luftet, at RABOS fortsat skal have en tæt forbindelse til EDR, som vi betragter og anerkender som radioamatørernes, og dermed også vores, legitime interesseorganisation.
Mine spørgsmål til dette er:
1. Har der været afholdt stiftende generalforsamling til den nye forening, og i givet fald, hvem tegner foreningen udadtil?
2. Kan du dokumentere, at der har været tæt forbindelse til EDR, andet end den til EDR Birkerød Afd.?

Jeg ser også, at du med et forslag til RABOS dengang kommende vedtægter ville foreslå, at EDRs hovedbestyrelse skal have mulighed for en fast repræsentation i den nye bestyrelse for RABOS.
Mit spørgsmål til dette er om, du har forespurgt EDR om de var interesseret, da jeg ikke har set det i de EDR dokumenter, jeg som medlem har adgang til?

Og egentlig tror jeg ikke, at det er nok at forespørge EDRs Hovedbestyrelse. Jeg vil mene, at det må op i et ordinært Repræsentantskabsmøde, hvor jeg i den forbindelse vil gøre mine indsigelser.

10827

Redigeret 14/07-21 09:12
#64  14/07-21 09:10
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 370

Svar til alle
For mit vedkommende syntes jeg kun det er positivt, at kunne have en mulighed for at hjælpe til, hvis nogen har brug for vores hjælp.

Derfor støtter jeg op om Rabos.

I nogle få tilfælde har vi oplevet at det offentlige Danmark ikke har virket, både ved strømsvigt og ulykker, men mon ikke vi lærer af nogle af de fejl.
Der var problemer med radiokommunikation omkring fyrværkeribranden i Seest.
Og store dele af Nordjylland var uden strøm i flere timer, inden de fik fat på en som kunne trykke på autosikring.

Kan vi som radioamatører hjælpe, så gør vi det.

Lidt historie, for mange år siden, da vi ikke havde mobiltlf. fik jeg brug for radioen i bilen, efter en god tur i Fårup Sommerland, der endte med en frivillig dukkert, da kano kæntrede, nå men af med tøjet undtagen underbukser, og af sted i bilen til Aalborg, pludseligt stoppede bilen, bagtøjet var ikke ok mere, så via radio fik jeg kontakt til en, som ringede op til Falck, og vi kom hjem.

Har også i forbindelse med mit arbejde haft kontakt Lyngby Radio, Beredskabscentre, Politi og Forsvar, med alt fra nogle lystsejlere i nød, til nogle som er druknet.
Og ydet hjælp til helikopter, som ikke kunne finde nødstedte.

Ingen er vel bedre end en radioamatør til at sikre en forbindelse.

Når flere er indblandet, bør vi sikre retningslinjer, og tiltag der sikrer god forbindelse.

Skal der arbejdes på at nogle repeatere, kan køre på nøddrift i 24 timer?

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#65  14/07-21 09:14
call oz0mc

Indlæg: 1841
Svar til #
Det vil nok være en rigtig god ting den dag røde russerne kommer, og det gør de nok en dag :-/

#66  14/07-21 09:43
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 254
Svar til #61:
Hvordan i alverden kan sådan et oplæg blive til +60 indlæg?

"Katastrofen" i lørdags var et kortere strømafbrud i og omkring dele af hovedstaden - der står endog intet om så meget som en, der har slået sig over fingrene med en hammer i mørket, så hvor tænker man at RABOS kan byde ind her?

Tanken bag RABOS er fin, men som det også er påpeget i tråden, har vi her i landet et ret kompetent beredskab og et ret lille areal at dække.

"Mange indlæg altid = godt emne", nej, bare at troll'en fik sit lille fix. ;-)

#67  14/07-21 09:58
call oz0mc

Indlæg: 1841
Svar til #66:
lige præcis, men folk hopper på den hver gang.

lav Nemid login så er problemet løst.

men det bliver nok ikke til noget med de vatnisser som administrator :-)

#68  14/07-21 14:58
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #63:

Hej AB
Du har fremsat nogle synspunkter og stillet nogle spørgsmål, som jeg gerne vil svare på

--------------------------------------------------------------------------------------------
Spørgsmål:
1. Har der været afholdt stiftende generalforsamling til den nye forening, og i givet fald, hvem tegner foreningen udadtil?
2. Kan du dokumentere, at der har været tæt forbindelse til EDR, andet end den til EDR Birkerød Afd
--------------------------------------------------------------------------------------------

Svar spørgsmål1:
Stiftende generalforsamling har været planlagt flere gange, men hver gang blevet aflyst p.gr.a. corona. Stiftende generalforsamling forventes nu gennemført efter sommerferien. Dato følger.
Indtil stiftende generalforsamling har været afholdt ser ledelsen sådan ud:
Formand: OZ5RB, Hans Bonnesen
Sekretær: OZ1OP, Ole Püschl
Teknisk medarbejder: OZ3XO, Stig Kristiansen
Arbejdsgruppe (nødstrømsanlæg, IT, Winlink): OZ2JBR, OZ3XO, OZ4HQ,OZ9HX,OZ6JM, OZ1OP

Svar spørgsmål 2:
RABOS er godkendt af HB som en interessegruppe under EDR. HB har bevilget et engangsbeløb på 5000 kr. til dækning af etableringsomkostninger.
Retningslinjer for interessegrupper kan ses her: https://bibliotek.edr.dk/wp-content/uploads/2020 /05/Retningslinjer-for-interessegrupper- under-EDR-pr.-9.pdf

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Du skriver:
”Jeg ser også, at du med et forslag til RABOS dengang kommende vedtægter ville foreslå, at EDRs hovedbestyrelse skal have mulighed for en fast repræsentation i den nye bestyrelse for RABOS.
Mit spørgsmål til dette er om, du har forespurgt EDR om de var interesseret, da jeg ikke har set det i de EDR dokumenter, jeg som medlem har adgang til?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Svar:
RABOS’ tilbud til HB om deltagelse i ledelsen blev fremsat første gang til det tidligere HB, men dette blev ikke effektueret.
I det nuværende HB er der et personsammenfald idet undertegnede er sekretær i RABOS og næstformand i EDR. Man kan således sige at et HB medlem er med i ledelsen af RABOS. Det skal dog siges, at det ikke er resultatet af en explicit beslutning i HB, men et resultat af valget af HB-medlemmer.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Du Skriver
egentlig tror jeg ikke, at det er nok at forespørge EDRs Hovedbestyrelse. Jeg vil mene, at det må op i et ordinært Repræsentantskabsmøde, hvor jeg i den forbindelse vil gøre mine indsigelser.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Svar:
Du anfører at du er medlem af EDR.
Dit ønske om at RABOS tages op på et repræsentantskabsmøde ligger derfor helt inden for rammerne af EDR’s demokratiske regler.
Næste ordinære repræsentantskabsmøde finder sted til november. Du kan stille forslag til HB om at spørgsmålet tages på dagsordenen. Hvis du ikke selv er medlem af repræsentantskabet, vil du have taleret i forbindelse med behandlingen af spørgsmålet i henhold til forretningsordenen for RM pgf 3 stk 4 (https://bibliotek.edr.dk/wp-content/uploads/2020 /04/FO-for-EDRs-RM-14112020.pdf)

Bemærk også at vi på EDR.s hjemmeside har oprettet et Forum. Her er du også velkommen til at fremsætte spørgsmål og synspunkterOZ1OP, Ole
Næstformand EDR
Sekretær RABOS

#69  14/07-21 15:47
AB
Indlæg: 59
Svar til #68:

Hej Ole

Tak for et fyldestgørende svar, der på alle måder tilfredsstiller min nysgerrig.
God vind på jeres rejse.

#70  14/07-21 16:26
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #1:

Jeg er fhv. brandmand og jeg har aldrig hørt om noget så tåbeligt som at skulle redde folk ved strømsvigt!
Og hvor skal de reddes hen ? Til Jylland indtil livsfaren er drevet over....eller ?!?

Hvori består den overhængende livsfare ved strømsvigt ?

Jeg fatter ikke hvad det her går ud på. Det virker troll-agtigt.
Redigeret 14/07-21 16:31
#71  14/07-21 17:04
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #70:
Hmmm flot kommentar. Strømsvigt kan mig bekendt betyde man i enhver form for krise, sygdom eller lign. ikke har mulighed for at kommunikere med sundhedsvæsen og lign.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#72  14/07-21 17:36
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #71:

Ok - og hvad så med de gange hvor sendermasten til mobilen falder ud, skal folk så også evakueres ?


#73  14/07-21 18:05
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #70:
Hej Henrik.

Hvis der opræder strømsvigt i et større område omkring der hvor du bor, vil dine naboer opleve, at deres internet forsvinder, og deres telefon vil ophøre med at virke umiddelbart eller efter få timer.

Hvis en af beboerne i dit område bliver syge, kommer ud for et uheld og har brug for hjælp, eller har meget brug for at komme i kontakt med et familiemedlem eller anden person, vil han opdage, at hans internet og telefon ikke virker.

Danmark er et lille land med små afstande.
Det er muligt, at han selv kan bevæge sig til nærmeste skadestue. og det er muligt, at han ikke har behov for at sende nogen e-mail. Det er også muligt, at han slet ikke bliver syg - og så har han ikke brug for din hjælp

Men det er også muligt, at din hjælp vil kunne komme ind handy.
Hvis du er tilsluttet RABOS vil du kunne, sende hans e-mail for ham, eller tilkalde en ambulance, hvis det er det han har brug for.

Så simpelt er det. Vi skal ikke redde landet. (Det har vi vores beredskab til, helt uden vores indblanding) Vi skal blot være tilstede med vores særlige kompetancer for vores naboer og vores naboers naboer i tilfælde af, at de efterspørger vores hjælp.

Hvis din nabo banker på din dør og spørger: "kan du hjælpe mig med at sende en meget vigtig e-mail for mig?", eller: "kan du sende bud efter en ambulance ?"
Er det så ikke bedre at kunne svare: "Ja", end at skulle svare "nej - klar dig selv - spørg en anden" ?

OZ1OP, Ole
sekretær RABOS

Redigeret 14/07-21 18:17
#74  14/07-21 18:08
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #72:
Hvem taler om evakuering? Men tak for dit indlæg - meget interessant.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#75  15/07-21 00:04
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #74:

Evakuering er også en form for redning.

Hvis et større område skal reddes, så kalder man det gerne for en evakuering. Og nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor mange Nr. 1 mener der skal reddes ved strømsvigt.


#76  15/07-21 00:09
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #73:

Jeg tror naboerne ligesom jeg selv, vil opleve at internettet holder op med virke med det samme ved strømsvigt og ikke om få timer efter.

Jeg skal så nok også have en mobilstation installeret i bilen for at kunne gøre håb om at kunne kalde nogen, da jeg nok er uden strøm i huset såvel som naboen er, når der er tale om et større område som du skriver ;-)

Redigeret 15/07-21 14:33
#77  15/07-21 01:45
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #76:
Hej Henrik

Du skriver: "Jeg skal så nok også have en mobilstation installeret i bilen for at kunne gøre håb om at kunne kalde nogen, da jeg nok er uden strøm i huset såvel som naboen er, når der er tale om et større område som du skriver ;-)"HER ER HVAD DU SKAL BRUGE:

En HF-station, en fungerende laptop der kører WINLINK softwaren, samt en nødstrømsforsyning. Det kan selvfølgelig gøres på mange forskellige måder.
På min station har jeg to12 volt blyakkumulatorer i serie, forbundet til en 13 volt DC-DC downconverter. På denne måde er der en stiv 13 volt forsyningsspænding.
SÅDAN VIRKER WINLINK::

RABOS bygger på anvendelse af WINLINK.
Winlink bygger på, at der findes et stort antal accesspoint-radiostationer i alle vores nabolande. Hver af disse accesspoint-radiostationer danner en bro til internettet og kan kontaktes på HF.
Når du har kontakt med een af accesspoint-radiostationerne kan du sende og modtage e-mails til og fra enhver e-mailadresse world wide.
Ved hjælp af din radio kan du altså sende og modtage e-mails selvom dit internet er nede. - Det er det, der er hele fidusen.NÅR EN RABOS-STATION, SOM BEFINDER SIG I ET OMRÅDE UDEN STRØM SKAL YDE ASSISTANCE TIL EN BORGER I SIT NÆROMRÅDE, FOREGÅR DET SÅDAN:

* RABOS-stationen opretter kontakt til en af accesspoint-radiostationerne og afsender via denne kontakt en e-mail med (nød)meddelelsen til denne e-mailadresse: meddelelse@RABOS.dk

* Denne mail går til en hjemmeside, der kan ses af de RABOS medlemmer som befinder sig i et område med intakt strømforsyning.
Ved at slå op på hjemmesiden, kan de se alle indkomne (nød)meddelelser, og herefter tage den relevante aktion. Det kan f.eks være at ringe til det lokale 112 og videregive den meddelelse, der er modtaget.
HER ER LIDT MERE INFO OM WINLINK:

Når vi anvender WINLINK istedet for almindelige phone, er det fordi WINLINK indeholder en række nødvendige fordele frem for alm phone.

* Du vil altid kunne opnå en pålidelig kontakt med een af de mange accesstationer. (det er ikke altid tilfældet hvis to stationer skal finde hinanden på phone)
* Meddelelsen er tekstbasseret og afsendes med en protekol med fejlkorrektion. Dvs at teksten altid kommer frem i korrekt form.
* Afsendelse og modtagelse er ikke afhængig af at skulle foregå på samme tidspunkt.
* Da meddelelsen er tekstbaseret, vil der ikke forekomme fejlhøringer og misforståelser


Se mere om WINLINK her: https://www.winlink.org/
Se kort over accespunkter her: https://www.winlink.org/userPositions

Der er flere videoer på youtube, som demonstrerer winlink
Her et eksempel
https://youtu.be/WRv9DbqnnDg


OZ1OP, Ole
sekretær RABOS


Redigeret 15/07-21 15:56
#78  15/07-21 10:02
Michael Wehnert
Indlæg: 65
Svar til #77:
Hej Ole

Du siger i sidste afsnit: Det kan f.eks være at ringe til det lokale 112 og videregive den meddelelse, der er modtaget.

Hvordan hænger det sammen med: At meddelelser ryger på RABOS serveren og kan således ekspederes senere?

Normalt vil 112 meddelelser være endda meget akutte, så vil det jo være en ren katastrofe hvis meddelelsen først læses i Vejle eller på Bornholm og videregives flere timer efter afsendelse fra meldepunktet.

Du fortæller heller ikke noget om hvordan jeres tjeneste aktiveres?
For selv men 50 tilmeldte kan i da ikke opretholde 24/7 vagt bare i fredstid

Bleklager at jeg igen stiller dumme og måske upassende spm!

Vy 73 de OZ5WU Michael

Redigeret 15/07-21 10:05
#79  15/07-21 10:49
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #78:
Hej Michael

Dit spørgsmål er både velkomment og fuldstændigt relevant.

Først om antallet af tilmeldte.:
Efter sommerferien begynder vi at udrulle WINLINK som platform for kommunikationen.
Vi forventer, at nogle af de nuværende 50 medlemmer herved måske vil falde fra, og vi satser på, at flere nye vil melde sig til, fordi vi nu kommer til at anvende en sikker teknologi, som bevirker pålidelig kommunikation under alle forhold.
Men det kan kun fremtiden vise.

Vedr. vagtberedskab.
Aktuelt forventer vi, at såfremt strømmen falder ud i f.eks hele eller halvdelen af Jylland, vil det meget hurtigt rygtes på Sjælland, således at et antal RABOS radiostationer på Sjælland vil blive bemandede.

Vi kommer til at arbejde med, at når en meddelelse kommer op på serven, vil det bevirke afsendelse af SMS meddelelser til RABOS medlemmerne om at bemande deres station, men det er ikke på plads aktuelt.

Endelig lægger vi ikke skjul på, at RABOS er en organisation baseret på frivillig indsats, og at alle deltagere arbejder inden for rammerne af deres aktuelle personlige ressourcer og tilstedeværelse. Vi kommer derfor aldrig til at garantere, at RABOS vil være funktionel for enhver borger til enhver tid.
Vi kan kun garantere, at vi radioamatører vil hjælpe efter bedste evne, hvis andre muligheder ikke er tilstede for borgeren, og at vi i god tid har forberedt os bedst muligt.

Vores instruktion til brugere af RABOS er derfor:

Prøv først om din telefon virker
Overvej dernæst, om du selv kan transportere dig direkte til nærmeste skadestue, politistation eller falckstation, eller få en hjælper til at hente hjælp til dig.
Hvis dette ikke er muligt eller på anden måde er uhensigtsmæssigt, kan du henvende dig til nærmeste RABOS station, som oftest vil kunne hjælpe dig.

OZ1OP, Ole
Sekretær, RABOS


PS: Det ideelle og logiske vil naturligvis være, hvis 112/114 beredskabet indvilliger i at læse med på RABOS hjemmesiden, eller at RABOS kan få adgang til at sende e-mail direkte til 112/114 beredskabet.
Det vil vi forsøge at få udvirket, den dag vi kan vise at RABOS er udbredt, velfungerende og seriøst drevet.. Om det vil lykkes kan vi idag ikke sige noget om.

Redigeret 15/07-21 12:14
#80  15/07-21 13:21
call oz0mc

Indlæg: 1841
Svar til #79:
jeg tror at det er lige så effektivt som hjemmeværnet, det eneste de kan bruges til er at træde på dræbersnegle :-/

#81  15/07-21 14:01
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #80:
Fantastisk argumentation - mere af den slags.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#82  15/07-21 14:51
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #53:

Men selv om der sidder dette skilt på postkassen - er der så nogen i offentligheden der ved noget som helst om hvad RABOS er ? Andet end radioamatører ?

Der burde vel reklameres for det i radio og TV ?
Det er den eneste måde man får fat i folk på, så de ved denne tjeneste findes og hvad den går ud på.

Selv om der er et link til RABOS.dk på det skilt, så får folk ikke tjekket det. Fordi der er i tonsvis af alt muligt med link på og borgerene orker det ikke i længden, hvis de skulle tjekke alt det der er links på....

Så I skal nok reklamere for det via medier som radio og TV for at folk rigtig får øjnene op for det.


Redigeret 15/07-21 14:55
#83  15/07-21 15:39
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #82:

Hej Henrik

Helt enig med dig i, at skiltet på postkassen, og linket på EDR.s hjemmeside slet ikke er nok.

I RABOS tænker vi, at vi efter sommerferien skal

* indkalde til stiftende generalforsamling.
* udrulle WINLINK til nuværende og nye medlemmer

så skulle vi være klar til at slå på trommer fra foråret 2022.

OZ1OP, Ole
sekretær RABOS

Redigeret 15/07-21 20:30
#84  15/07-21 16:02
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #83:
Hej Ole.

Kan man også bruge jer til at kontakte politiet og brandvæsen eller det kun ambulancer og lægehjælp?

Jeg synes det er er kanon godt projekt i har gang i. Jeg gå er virkelig det bedste for jer ligesom de fleste medamatører gør. Stort held og lykke.

svar til 82.
Jeg er helt enig med dig, hvilket jeg også har skrevet flere gange.

TV2 Lorry, godaften Danmark og dagspressen skal med på det her med egentlige interviews og follow up’s.

Måske også Clement Kjærsgaard kunne tage emnet op, det ville være oplagt og folk ville finde det meget interessant. Gorm og Gregers havde noget tilsvarende i 80’ erne omkring en Barsebäck ulykke.


For katastrofen er slet ikke så langt væk som nogen måske går og tror.
https://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofe r/voldsomme-oversvoemmelser-mindst-42-pe rsoner-har-mistet-livet-i-det-vestlige-t yskland/8700406

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#85  15/07-21 16:49
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 116
Svar til #84:
RABOS vil også kunne bruges til at kontakte politi og brandvæsen

OZ1OP, Ole
Sekretær RABOS

#86  19/07-21 18:33
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 370
Svar til #85:
Hej Ole
Når vi kikker på oversvømmelse i vores naboland Tyskland, så syntes jeg det vidner om at alle muligheder bør komme i spil.
Ca.200 døde er jo meget uheldigt, men viser blot at katastrofer kan vi ikke sikre os imod.
Så der er god grund til at have Rabos.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#87  19/07-21 20:29
AB
Indlæg: 59
Svar til #86:

Hej Gert

Deutscher Amateur-Radio-Club (DARC) har disse informationer:

http://www.darc.de/der-club/referate/notfunk/

Redigeret 19/07-21 20:43
#88  19/07-21 23:53
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #87:
Tak for linket og respekt for den indsats.
Det er rædselsfuldt det man ser på TV, jeg tænker på Belgien hhv. Tyskland.
RABOS (Danmark) vil givet kunne yde en indsats ifald samme type katastrofe ville ske her i landet. Kabel mellem trancieveren og automobil.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#89  20/07-21 06:59
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 370
Svar til #87:

Tak for link

Det der måske har manglet, er info om at nu er der fare for dødsfald.

Tyskland har mange målestationer, som har vist forhøjet vandstand, samt nedbør.

Herhjemme får jeg sms fra forsikringsselskab, når der er kraftig vind eller storm på vej.

Så info før det sker, er advarsel om man skal begynde at tænke sig om, når først uvejret/flodbølgen kommer, er det for sent.

Et dødsfald er for meget, det er jo nødvendigt at lære af de erfaringer, så det kan undgås i fremtiden.

Se på danske forhold, så tager vi myndighedernes anvisninger alvorligt, hvis der er varslet høj vandstand i Limfjorden, betyder det at der kommer vand på kørebaner, og parkerede biler tæt på fjorden her i Aalborg kan have ca.30 cm vand inde i bilen.

Når DMI varsler orkan, så skal det tages alvorligt.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#90  20/07-21 07:22
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #89:
Hej Gert
Tillad mig at mene det nok, i herværende sammenhæng, er umuligt at varsle om kommende dødsfald, det er i hvert fald dårlig etik. Hvilke parametre skal benyttes ifm. varsling om kommende dødsfald, og hvilke ikke? Det er næppe umuligt at undgå dødsfald ifm. så potente katastrofer som her.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#91  20/07-21 08:03
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 370
Svar til #90:
Hej

Det har du helt ret i, sms skal selvfølgelig saglig og troværdig.

Men budskabet skal klart.

Når vi ser billeder fra Tyskland, så er det ikke godt, det vidner om store naturkræfter. og hvis vi skal tilbage til 1962 for at finde noget tilsvarende, så er der lang tid imellem, men de sidste 20 år syntes jeg at de har været ramt af oversvømmelser i mindre grad.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#92  20/07-21 09:41
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #91:
Gert, du skriver: Det har du helt ret i, sms skal selvfølgelig saglig og troværdig. Jeg er usikker på hvad du mener. Uden at have ønske om at afspore denne afgjorte relevante debat, er det min holdning at man ikke skal (læs: Bør) varsle kommende dødsfald, det synes jeg er etisk ukorrekt. Uden al tvivl er det netop i den type katastrofer, de katastrofer der nu opleves i Belgien hhv. i Tyskland, at danske RABOS vil have sin berettigelse.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#93  20/07-21 14:22
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #92:

Katastofen i Tyskland beviser Rabos’ eksistensberettigelse i DK. Det kunne ligeså godt være sket i Danmark denne frygtelige ting.

Derfor er der heller ikke nogen der bør være imod dette fine tiltag og foretagende som Rabos står for.

Debatten har også ændret karakter efter det der er sket i Tyskland. Folk er heldigvis blevet mere pro Rabos.

Det er kun win win for alle i en svær tid. Og vi lever i en helt ny tid med mange voldsomme naturændringer. Tyskland er desværre et eksempel herpå som vi alle bør lære af. Næste gang er det Måske Danmark.

Jeg er sikker på at Rabos (desværre) får travlt i fremtiden.

Der skrives også om varslinger. Og det har vi allerede på DMI’s hjemmeside i form af 3 kategorier hvor 3 er den værste (meget farligt vejr) og dermed livsfarligt. Så vi bliver advaret af dem der passer på os.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#94  20/07-21 18:22
AB
Indlæg: 59
Svar til #93:

Kunne du ikke bare for en gangs skyld fremvise dokumenterbare evidensser for dine udtalelser.
Du kunne jo i mangel af andet tage udgangspunkt i de rapporter, der er givet i det link, som jeg henviser til i #87.

For at lette dit arbejde kommer de her i datoorden:

http://www.darc.de/der-club/referate/notfunk/ne ws/nachricht/news/update-zur-hochwassers ituation/

http://www.darc.de/der-club/referate/notfunk/ne ws/nachricht/news/update-zur-hochwassers ituation-17072021/

http://www.darc.de/der-club/referate/notfunk/ne ws/nachricht/news/update-zur-hochwassers ituation-18072021/

#95  20/07-21 23:34
søren/oz4zat
Indlæg: 634
Svar til #94:

Af dovenskab lod jeg google oversætte slutningen af dokumentet fra d. 18.7 - det gav dette resultat:

"Vi modtager også mere og mere førstehånds feedback fra de berørte, som alle bekræfter over for os, at der i øjeblikket ikke kræves nogen amatørradio på stedet. For eksempel skrev vores HF-konsulent Tom Kamp (DF5JL) følgende i går: "Punkt-til-punkt-kommunikation er ikke problemet her i de berørte områder. Alt andet er: elektricitet, drikkevand osv.; Jeg forstår, at du vil hjælp. Hjælpen skal starte de rigtige steder. Indtil og efter min evakuering, for eksempel, ville amatørradioen ikke have hjulpet mig på nogen måde. Ikke engang de blå lys tropper. "

Enhver, der gerne vil hjælpe yderligere, kan gøre det for eksempel gennem donationer. Alle større hjælpeorganisationer og som regel de berørte samfund har nu oprettet donationskonti. Vi modtager også opmuntrende beskeder fra bestyrelsen for DARC. På bestyrelsesmødet i går lovede han spontant hjælp til de OV'er, der var ramt af oversvømmelserne."
http://www.darc.de/der-club/referate/notfunk/ne ws/nachricht/news/update-zur-hochwassers ituation-18072021/

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

#96  21/07-21 06:05
AB
Indlæg: 59
Svar til #95:

Hej Søren

Ret hurtigt kom disse sider på banen:
http://kreis-ahrweiler.de/notunterkunft/
http://hochwasseradenau.de/#97  21/07-21 09:38
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 527
Svar til #95 og #96:

Tyskland har lige som Danmark i dag et digitalt nødradionet:

https://www.bdbos.bund.de/DE/Digitalfunk_BOS/Dig italfunk_in_Europa/digitalfunk_in_europa _node.html;jsessionid=310695AA6480FE0353 02D2580404AF50.1_cid378
https://www.bundesnetzagentur.de/DE/Sachgebiete/ Telekommunikation/Unternehmen_Institutio nen/Frequenzen/Firmennetze/BOS-Funk/bos- funk-node.html

Tidligere brugte de tyske BOS-organisationer bl. a. FuG 7b, en 4m 240 kanals radio. I 1970-erne havde man under terroristjagter over delstatsgrænserne store problemer med at finde ud af hvilken kanal kollegerne benyttede. Derfor kunne man se politibiler med plakater i vinduerne visende hvilken kanal, man var på.

Jeg gider ikke aktivere Google translate. Det må kloge, rare Max selv finde ud af inden han optræder på TV.

----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

#98  21/07-21 16:00
Lars Petersen

Indlæg: 42
Svar til #97: Nedenstående artikel fortæller hvordan radioamatørerne hjalp med deres VHF-radioer, da en by i Belgien mistede TETRA-forbindelsen i forbindelse med oversvømmelsen.

30 radioamatører sørgede for, at brandstation, ambulance, hospital og politi kunne kommunikere med hinanden i den 1½ time, hvor TETRA var ude af drift.

Volunteer radio operators to the rescue in Belgian floods
https://crj.co/Articles/615508/_Volunteer_radio. aspx

73 OZ1BXM Lars

Det vedhæftede billede viser en af operatørerne.

Vedhæftede filer: 1120443.jpg  
Redigeret 21/07-21 16:06
#99  21/07-21 16:49
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #98:
Lige præcis. Medamatører er uundværlige i sådanne situationer. Terra nettet er nede men medamatørernes udstyr virker selvfølglig. Mon der er dusør på vej?

Rabos havde også gjort en forskel her. Det er lige efter bogen og tak er kun et fattigt ord.

Medamatører = uundværlige i kriser. Her er beviset tak for det.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#100  21/07-21 17:03
AB
Indlæg: 59
Svar til #99:

I din analyse har du overset en del væsentlige og forøvrigt ret banale faktorer.
Din analyse er en ommer.

Når jeg ikke her giver dig et hint om, hvad du har overset, skyldes det udelukkende, at der er en del læring i selv at finde ud af det.

Redigeret 21/07-21 17:04
#101  21/07-21 20:58
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #97:
Lidt OT:
Du skriver: Jeg gider ikke aktivere Google translate. Det må kloge, rare Max selv finde ud af inden han optræder på TV.
Hvorfor tror du Max vil optræde på TV? Bortset fra det, så viser Lars//OZ1BXM i indlæg nummer 98 et fint eksempel med foto hvordan medamatører hjalp i Belgien. Fint eksempel til efterfølgelse her til lands.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#102  21/07-21 21:48
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #93:

Der er ikke skyggen af, at dette kommer til at ske i DK overhovedet!
Bevares - vi kan sagtens få oversvømmelser, men i Tyskland er katastrofen sket i bjergområder og du kan nok forestille dig de store mængder vand der løber ned af bjergsiderne for så at havne i dalen. Bjergene virker selvfølgelig som en gigantisk stor tragt....sådan er naturen ikke udformet i DK. Vi har ikke nogen gigantiske "tragte" der ville kunne medføre sådan en katastrofe.

Redigeret 21/07-21 21:58
#103  22/07-21 03:49
AB
Indlæg: 59
Svar til #101:

Citat begynd:
Fint eksempel til efterfølgelse her til lands.
Citat slut.

Mener du dermed, at vores politimestre har utilstrækkelige ressourcer at trække på?
Og i givet fald, hvad bygger du udsagnet på?

Redigeret 22/07-21 03:56
#104  22/07-21 12:26
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #103:
Jeg er noget forundret over følgende som du i indlæg 103 skriver til mig. Således skriver du bl. a.:
Mener du dermed, at vores politimestre har utilstrækkelige ressourcer at trække på?
Og i givet fald, hvad bygger du udsagnet på?
I indlæg nummer 98 viser Lars//OZ1BXM et foto hvorpå der ses en belgisk medamatør, på VHF/UHF? har kontakt med omverdenen. Mit gæt er at det etablerede kommunikationssystem er out of order pga. katastrofen. Det er lige netop i en sådan situation at radioamatører kan være behjælpelige. Hvad det har med politimestre hhv. disses tilstrækkelige/utilstrækkelige ressourcer at gøre, det har jeg ingen viden om, ej heller kommentarer til. Blot finder jeg det relevant at Lars//OZ1BXM viser dette foto. Det er jo netop sagens kerne, jeg henviser til danske RABOS, og RABOS´s mulighed(er) for at kunne yde en indsats. Som jeg ser danske RABOS´s hensigt(er) er det netop, i en given situation, at være i stand til at kunne kontakte relevante myndighed(er).
Mere er der vel ikke at sige til det. God dag/weekend.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#105  22/07-21 13:23
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Jeg kan ikke forstå hvorfor alle uden undtagelser ikke klapper i deres hænder over at et dedikeret Rabos hold gerne vil stille deres eksperitise, viden og sikkerhed til rådighed for det omgivende samfund i tilfælde af en katastrofe eller lign.

At være modstander af denne uselviske gestus er imo bagstræberisk og reaktionært.

Jeg vælger at sige tak for jeres indsats ligesom man gør i USA

Her siger man “thank you for your service” til fx. soldater veteraner og eller politifolk. Blot fordi de har tjent samfundet. Her kunne mange lære noget.

Men jeg er da glad for at EDR er med i det her dette flotte tiltag ligesom min Facebookven Bjarne skriver i indlæg 30

Og Belgien har allerede fået hjælp af medamatører, så tak for det Belgien.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#106  22/07-21 13:29
AB
Indlæg: 59
Svar til #104:

Tak for dit fyldestgørende svar, der giver min anledning til at henvise til RABOSs sekretærs indlæg #40 i denne tråd.#107  22/07-21 14:25
CW AFSENDT VED BRUG AF VIBROPLEX ELLER GÅRDPUMPE ER RART.
Indlæg: 803
Svar til #106:
Tak for henvisningen hhv. tak fordi du mener mit svar er fyldestgørende. Det er så åbenbart alligevel ikke.
Vi 2 læser sikkert det indhold du henviser til på forskellig vis. Jeg skønner det korrekt, fremover i denne tråd, ikke at fremkomme med yderligere kommentar(er). Som jeg ved tidligere lejligheder har givet udtryk for, er jeg ikke altid enig med Max, jeg vil endda tillade mig at mene at Max´s start (indholdet) i herværende tråd bærer præg af misforståelser fra Max´s side.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.
IN LIBERTATEM VERITAS LATET.

#108  23/07-21 06:37
AB
Indlæg: 59
Svar til #107:

De belgiske radioamatører, ca. 30 stk deployerede sig rundt i det området, der var berørt af Tetramastens udfald. RABOS beror på langt mere tilfældigheder, da RABOS arbejder fra radioamatørernes bopæl.
Hvor langt rækker naboskabet i meter, også forstået således, hvor langt er radioamatørers naboer villige til at bevæge sig for at få løst et problem på en ikke hundrede procent sikker måde. Man kan jo ikke ringe til RABOS operatøren for at forvisse sig om, at vedkommende er hjemme og at hans station er funktionsdygtig.
Dernæst har RABOS i ver. 2.0 valgt at gå over åen efter vand forstået på den måde, at man foruden radioamatørerne, der har bopæl i det strømløse område, også vil anvende radioamatører udenfor det strømløse område for at disse kan lægge meddelelserne ind på en server, hvorfra den kan tappes eller videreformidles som e-mail, og meldinger til en alarmcentral i det ikke strømløse område indtelefoneres i håb om, at alarmcentralen måske kan og vil videreformidle nødmeldingen.
Der er simpelthen for mange hvis´er i det regnestykke.
Ved kun at lade RABOS aktivere ved større strømudfald sikrer RABOS sig selvfølgelig, at der faktisk er radioamatører i området, men om de er tæt nok på dem, der søger hjælp, vil jeg godt nok tvivle meget stærkt på. Folk går ikke over åen efter vand. Og hvad, der er vigtigt for folk er måske slet ikke vigtigt for den fremmede radioamatør. RABOS lægge da også op til at folk først skal forsøge at løse deres egne problemer inden de går til RABOS. Derved vil jeg mene, at den hjælp RABOS vil kunne komme til at yde befolkningen betænkeligt nærmer sig nul.

RABOS vil afprøve. RABOS har afprøvet ver. 1.0. Nu vil man efter sommer afprøve ver. 2.0. Og efter prøvningerne vil RABOS gå til berørte myndigheder for at tilbyde sig.
Der ville efter min opfattelse være langt større rationale i at kontakte myndighederne og der afsøge mulighederne for hjælp og ikke mindst hvorledes, for så efterfølgende opstille dit nødvendige, få det godkendt og accepteret. Det er myndighederne, der om nogen kender systemernes svagheder, og derfor kan anvise muligheder for frivillig indsats. Og er det overhovedet muligt med så få radioamatører, der populært sagt, skal sidde på deres røve. Næppe mange får gavn af det. Mange er nu heller ikke RABOS hensigt.
Og navnlig, at det er få, og at det er radioamatører, er mig til ikke ringe undren. En sådan frivillig hjælpetjeneste, skal sandelig være for hele befolkningen, ikke kun for radioamatører. Jeg er helt sikker på, at Energistyrelsen nok skulle kunne finde en håndfuld frekvenser på et egnet bånd, hvis der var politisk pres på.
Så, Nej. Jeg er ikke med på RABOS, men gerne BORAS, BorgernesRadioService.
Det er på ingen måde tilfældigt, at jeg meget tidligt i tråden fremkommer med lidt statistik og nævner sogne. For et godt sted at samles er i og omkring kirken. Det var vi gjort tilbage i historien, når nød og krig opstod. Det kan være vores fyrtårne, og dermed baser for BORAS.

Redigeret 23/07-21 06:57
#109  24/07-21 19:44
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 527
IARU har bedt sine medlemsorganisationer om at spørge deres medlemmer om styrker, svagheder, muligheder og trusler mod amatørradio i de enkelte lande. Tyskland og England har nu offentliggjort deres resultater:

https://www.darc.de/fileadmin/filemounts/gs/reda ktion/Umfrage/IARU_deutsch.pdf
https://rsgb.services/public/publications/iaru/r sgb_iaru_amateur_radio_survey_results.pd f

Nødradio kommer i begge lande langt nede på listen over styrker.

EDR har foretaget en lignende undersøgelse, som nok snart offentliggøres.

I aftes så jeg på tysk TV et interview med en politihelikopterpilot, som fortalte, at radioanlæggene på politistationerne i de hårdest ramte byer var blevet ødelagt. Men dette var ikke noget problem, da kommunikationen mellem helikopterne eller mellem helikoptere og jordbaserede redningskøretøjer fungerede upåklageligt.


----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

#110  25/07-21 11:42
Bjarne
Indlæg: 3
Svar til #1:

Hensigten med RABOS er at kunne sende alarmer om nødsituationer fra områder af Danmark, hvor andre former for kommunikation er nede, og det afgørende vil ofte være, at der ud over nedbrud på elforsyning og internet også mangler mobilnet i et større område. Mobilnettet er sandsynligvis det sidste, der forsvinder helt.

Eksempel: Pga strømsvigt og systemnedbrud på store centrale servere er hele Nordsjælland uden forbindelse med resten af verden. Der sker en eksplosion i et industriområde med brand, der hurtigt breder sig til et boligkvarter. Radioamatøren OZ1SOS bliver kontaktet og sender straks en besked via Cairo i Italien. Ti minutter senere ses beskeden af OZ1HELP i Spjald, der kommer igennem til 1-1-2 med sin mobiltelefon.

Hensigten er også i høj grad at promovere radioamatørerne.
Succeshistorier i pressen er helt afgørende for, at vi bliver anerkendt.

RABOS har i flere år testet netværk med møder på 80 meter, men forbindelsen inden for Danmark har fungerede ikke pålideligt nok.

I praksis gælder det i en akut situation om, at en melding om en nødsituation sendes fra en generator- eller batteridrevet radioamatør i RABOS og i sidste ende når frem til Beredskabsstyrelsens SINE-radionetværk via en anden radioamatør i et område, hvor der er internet og det er muligt at afgive alarmmelding fx 1-1-2.

(Det helt ideelle ville være, at flere radioamatører efter aftale med Beredskabsstyrelsen fik en personlig SINE-radio eller at vi investerede i Men så længe vi ikke har det skal modtageren af meldingen selv kontakte 1-1-2.)

Vi har ikke snakket om satellittelefoner (endnu), men det bør måske også overvejes.

Fordelen ved Winlink er, at vi alle sammen døgnet rundt har Winlink-servere til rådighed i mange lande på mange bånd. Jeg kan fx via KB sende en melding via Norge, Rusland eller Holland.

Konceptet er, at alarmerne modtages på en internetserver uden for Danmark, fx i USA, og kan læses via en krypteret internetforbindelse. Alarmerne kan således altid modtages af et RABOS-medlem, der befinder sig et sted i Danmark, hvor der endnu er internet, evt. mobilt internet.

Vi tester og udvikler projektet i flere faser og i det næste stykke tid handler det om at så mange som muligt har mod på at lære at bruge Winlink og øve procedurerne med at afsende en nødmelding via en kortbølgesender med tilknyttet PC/modem.

Når vi har indhentet praktiske erfaringer og er tilfredse med procedurerne er næste fase at udvikle teknik og procedurer omkring modtagelsen af meldingerne, forudsat interessen for at være med er så stor, at det giver mening at udvikle videre.

73
OZ8ZN Bjarne

#111  25/07-21 12:17
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 476
Svar til #110:
Må jeg citere lidt fra # 40:

"Danmark er et lille land. Vi forventer, at det offentlige beredskab vil være istand til at varetage den nødvendige katastrofekommunikation under stort set alle forhold, som kan tænkes at opstå i Danmark.

RABOS er ikke tænkt at skulle supplere eller integreres i det offentlige beredskab. I et lille land som Danmark forventes det offentlige beredskab ikke at have behov for hjælp af radioamatører til at løse katastrofesituationer.
Det offentlige beredskab i Danmark forventes ikke at have hverken behov eller interesse i at samarbejde med radioamatørerne."

Det er kun godt hvis radioamatører kan hjælpe til, men så længe der allerede inden for RABOS egne rækker, er forskellige meldinger om hvad RABOS er og ikke er, er det ikke så godt.


#112  25/07-21 14:06
AB
Indlæg: 59
Svar til #110:

Kan du uddybe, hvad du skriver:
"Hensigten er også i høj grad at promovere radioamatørerne.
Succeshistorier i pressen er helt afgørende for, at vi bliver anerkendt.".
er vi ikke i forvejen anerkendt, både af myndigheder og pressen?

#113  25/07-21 14:09
søren/oz4zat
Indlæg: 634
Svar til #109:

Interessant læsning - tak for links.

Jeg citerer fra den engelsk opsummering

"(weakness pkt 1):

Socially and technically conservative old men.
The majority of radio amateurs are old men who prefer things the way there were when they were young. There has been a failure
to engage with, or attract the interest of, any significant numbers of women, younger people or ethnic minorities in taking part in amateur radio activities."

Hvorfor mon det lige er, at jeg mindes de sidste mange års slagsmål i en unævnelig forening ...----------
færdes også på http://rdeforum.dk

#114  25/07-21 14:29
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #112:
Nej vi er desværre ikke så anerkendte i offentligheden som vi kunne og burde være. Mange burde klappe, men desværre nej.

Bare se på samarbejdet imellem EDR og Telestyrelsen med certifikat udstedelse. De trak sig meget hurtigt fordi folk ikke kunne enes og det var for useriøst. Ingen anerkendelse fra myndighederne her desværre.

Det er derfor jeg også skriver at Rabos skal ind i TV2 og godaften Danmark. Varen skal sælges med opfølgende interviews og ude i marken og hjemme hos folk, der stolt viser deres udstyr frem med anerkendende blikke til følge.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#115  25/07-21 15:08
AB
Indlæg: 59
Svar til #114:

Medens jeg venter på svar fra gruppen bag RABOS, kan jeg da fortælle dig, at fordi man er anerkendt er det ikke ensbetydende med, at man hverken skal eller kan påtage sig alt. Derudover er EDR en lille forening, hvis mandat udelukkende rækker indenfor egne rækker, men de optræder både som interesseorganisation overfor Energistyrelsen omkring de bekendtgørelser, der vedrører radioamatører, og som samarbejdspartner i forbindelse med afvikling af prøver for opnåelse af certifikat.
EDR er meget mod din opfattelse stadig anerkendt af Energistyrelsen.
Jeg er også vidende om, at mange radioamatører er bredt anerkendt for deres hobby´s langtrækkende præstationer.

Redigeret 25/07-21 15:23
#116  25/07-21 18:18
Jørgen OZ0J
Indlæg: 459
Svar til #114:

"hjemme hos folk, der stolt viser deres udstyr frem med anerkendende blikke til følge. "

Sådan noget som vedhæftede? (billedet er lånt fra Internettet)

----------

Jørgen, OZ0J

Vedhæftede filer: shack.jpg  
#117  25/07-21 18:49
Helsinghof EL

Indlæg: 237
Svar til #116:
Meget fint lige som her, har set det andre steder serilt hvor kone er gået bort, eller hannen er smidt ud hjemme fra

----------
CW-Nørd til fingerspidserne.
Medlems nummer EDR 10256 OZ3N
Medlem af EDR sIden 1965
Helsinghof EL
CVR 42000205

#118  26/07-21 00:22
AB
Indlæg: 59
Svar til #117:

Tillad mig at anbefale en Staldkat eller en Lysbro deluxe med asketræsfremføring og vendeblad :-)

#119  26/07-21 07:02
Bjarne
Indlæg: 3
Svar til #112:

Radioamatørerne har været anerkendt af myndigheder længere tilbage end nogen af os kan huske, men intet varer evigt, tingene går stærkt politisk og administrativt i lille Danmark, og vi skal ikke glemme at promovere os selv, hvis vi vil bevare de rettigheder, vi har, og fx kæmpe for retten til at sætte antenner op og bevare båndene.

Konkret mener jeg, at RABOS bør anerkendes af myndighederne (Beredskabsstyrelsen), sådan at vi ikke bare står som en selvbestaltet gruppe amatører, men indgår i et formaliseret samarbejde, hvor jeg gerne så, at EDR fik tildelt fire SINE-radioer til beredskab hos fire radioamatører i hver sin del af landet.

Jeg vurderer, at det rigtige tidspunkt at tage initiativ til et samarbejde er det øjeblik, hvor vi har været i pressen og har fået politisk opmærksomhed på grund af en succeshistorie.


#120  26/07-21 08:10
AB
Indlæg: 59
Svar til #119:

"og vi skal ikke glemme at promovere os selv, hvis vi vil bevare de rettigheder, vi har, og fx kæmpe for retten til at sætte antenner op og bevare båndene.", skriver du.

At bruge nød til at promovere sig for at få ret til at sætte antenner op, er i min optik så langt ude, at jeg må overveje min status som radioamatør og medlem af EDR.
Vi lever i et demokratisk land og anerkender aftaleretten. Hvis der er problemer omkring antenneopsætning, er det vej at gå.

Og når det går galt for jer, får i pressen på nakken, og det vil betyde mistet anerkendelse for samtlige radioamatører i Danmark.

vy 73 SK

#121  26/07-21 11:36
Gert Mandrup, OZ4ZG

Indlæg: 476
Svar til #119:
Problemet er bare at myndighederne ikke har brug for et samarbejde med radioamatører.
Vi har jo også hjemmeværnet, hvis lokummet brænder :-)

https://youtu.be/O8stwqowEL8

#122  02/08-21 20:31
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #121:
Se selv allesammen endnu et europæisk land i problemer.

Der skal ikke mere end en pjat brand til før der hverken er strøm eller vand og mange er panikslagne.

En brand med efterfølgende strømsvigt kunne også meget nemt forekomme i Danmark og her vil Rabos´ fronpersonel stå klar til handling.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/danskere -i-ferieparadis-i-panik/8745112

Indse nu, at vi lever i en anden tid....

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.

#123  03/08-21 05:21
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 239
Svar til #122:

Nej Max!

Dernede har de el som vi havde for mange år siden - altså ledninger ude i master og derved kan en naturbrand brænde de master op (hvis de er af træ). Det sker ikke her hjemme da vores el net er smidt i jorden.

På billedet på det link du slog op, kan man se en brand et godt stykke væk og ikke noget at gå i panik over - de har da rigelig med tid til at komme væk . Men det kan være de "Barbie-dukker" ikke kan regne ud, at de skal flytte sig fra området hvis branden pludselig kun er 50 meter fra hotellet ;-)
Det dog ligegodt utroligt som verden består af kyllinger der kan blive bange for alting i dag... :-/


#124  03/08-21 05:30
AB
Indlæg: 59
Svar til #122:

Godt nok heldigt for dig, at du igen kan puste liv i en af dine brande her på brugtgrej.dk..

Det første, der vil ske i Danmark er, at samtlige berørte radioamatører vil gribe deres radioer og andet radioamatørgrej og flygte ud af fareområderne. For der er ingen penge i en tilrøget radio her på brugtgrej.dk.

Og fra myndighedernes side vil der ske en del "tætpå" aktiviteter i forbindelse med brande. Hvad, hvordan og hvorledes vil jeg ikke her komme nærmere ind på andet end at nævne, at planerne er udarbejdet, testet både i fortløbende øvelser og i forhold til virkeligheden, og fundet i orden. Derudover bliver planerne selvfølgelig løbende opdateret.

Redigeret 03/08-21 05:34
#125  03/08-21 18:23
M.Sørensen er rar.
Indlæg: 116
Svar til #124:
Det har intet at gøre med at puste liv i noget som helst.

Det var bare endnu et søm i ligkisten på at vi lever i en helt anden tid, hvor alt er forandret og det kommer tættere og tættere på uanset om vi kan lide det eller ej.

Og at tro at vi skulle være noget specielt her i Danmark og bedre stillet end andre lande og at intet kan ramme os er naivt at tro imo.

Samtidig har vi en flok elite radioamatører, der vælger at gøre noget for samfundet, dig og mig og dette helt uselvisk og uden beregning. Det har jeg meget svært ved at nogen kan have noget imod.

Jeg takker for deres service.

----------
Tak fordi du valgte brugtgrej.