Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
185 online brugere
3052 online annoncer
SælgesKøbes

internet - fiber eller trådløst uden forstyrrelser?


#1  19/11-21 17:18
Willy Hansen

Indlæg: 119
Vi har en Yousee dsl ( telefonstik) internet og tv opkobling ( Home trio), og det fungerer såmænd OK - indtil jeg sender på de lave HF bånd - 160, 80 60 og 40 meter.. 99% digitalt -FT4 og FT8 ( på de øvrige ingen problemer) har forsøgt med ferrit på strømforsyning til modem, adsl filteret fra et tidligere projekt ( 160m adsl filter) slipper internettet ikke igennem..( boksen starter slet ikke op..)
og der er kun 1 parsnoet kabel til boksen, og intet andet.. og det er ført igennem diverse ringkerner der skulle lukke alt andet ude, uden virkning.
Kan køre 25W ca uden at internettet og tv lukker ned... ( på de høje bånd er 100 watt ingen problem, og der er filtre/baluns/ununs på kablet til antennen - gør iøvrigt ingen forskel om de er der eller ej på forstyrrelserne... Har forespurgt hos Yousee og de aner ikke hvad jeg snakker om med hensyn til indstråling, og kan ikke sige om en fiber forbindelse vil fungere uden forstyrrelser, ejheller om et mobilt bredbånd kunne være løsningen. De foreslog jeg lod være med at sende, så var der heller ikke noget problem... ( ville heller ikke være noget problem hvis jeg kun var swl...)
På RDE Forum har/er der en tråd om en VDSL2 forbindelse der har samme "sygdom"... jeg har dog ikke prøvet at lave det filter de snakker om der, og Xyl vil ikke flytte til anden udbyder pga de TV pakker og muligheder hun/vi har nu.. så enten må jeg leve med den mulighed jeg har nu med de max 25 W ( ku være meget værre), eller skifte til enten fiber eller mobilt bredbånd..men ingen (hos Yousee) kunne sige om det er himmel eller helvede jeg så kommer til.. ( fiber ville være at foretrække grundet hastigheden - 200 begge veje, og mobil 50/15 ca,, plus minus... vi har 40/10 nu og streamer ikke en pind, og det er egentligt OK til det vi bruger internettet til...( Lige pt..) prismæssigt er der ingen forskel på de 2, ( fiber /mobil bredbånd) så det er ikke det der skal afgøre det...
Nogen der har foretaget skiftet, eller ved hvad den kloge mand gør?

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

#2  19/11-21 19:10
Erik Pedersen
Indlæg: 106
Svar til #1:
Jeg havde også internet via telefonstik. Jeg havde de samme problemer som dig. Prøvede med ferit alle steder, Jeg tror det var direkte indstråling i modem, Forelagde problemet for dengang Fullrate, som ikke kunne svare for sig, og hvorfor jeg var radioamatør, det var da noget forældet hobby. Blev overført til You See, fik nyt modem, der også gik i coma når sender blev aktiveret. Så kom tilbud fra Fibia, og vi har nu fiber 50/50 til samme pris som ADSL 35/10 via kobber. Nu er der ingen problemer. Så skift til fiber. Det gamle moden skulle ikke tilbageleveres. Det blev åbnet og der var absolut ingen beskyttelse imod indstråling, hverken feritperler spoler eller kondensatorer. Det er sikkert sparet væk, fordi det sikkert er yderst sjældent vores problemer som radioamatør opstår. Sparer man bare 10 kr, så er det et stort beløbet med mange tusinde fremstillede moden.
vy 73 de OZ1FBV Erik

Redigeret 19/11-21 19:16
#3  19/11-21 19:38
Verner Qvotrup

Indlæg: 224
Svar til #1:

Jeg har også DSL fra Yousee (Home Duo), men har absolut ingen problemer.

Min terminaladapter (modem) står ca. 2 meter fra stationen i samme rum og nærmeste del af antennen ca. 7-8 meter væk, udenfor naturligvis.

Kører op til 1 kW uden problem.

Brug KUN parsnoet kabler, både til telefon- og dataporte, ikke alle RJ11/RJ45 kabler er parsnoet og fladkabler er bandlyst, også af andre grunde end amatørradio.

Man skal også holde parrene i et parsnoet kabel, mange bruger kun de farvede, fx blå og gul/orange, men så går det galt. Makkeren til den blå tråd er som regel hvid, men med en blå stribe, den gule o.s.v.

----------
OZ9XU - Verner
Life is simple: Eat, sleep and DXing with genuine CW!

Redigeret 19/11-21 19:43
#4  19/11-21 21:02
call oz0mc

Indlæg: 1880
Svar til #1:
Fast speed fiber, så duer det :-)

#5  20/11-21 11:11
Willy Hansen

Indlæg: 119
Svar til #3:
Sådan var det osse hvor vi boede før... no problem,,,bortset fra 160m, hvor det 160m filter fra OZ blev flikket sammen og sat i, og så var der ro.. ( med de max 100 W jeg nu ku køre hvor jeg måtte)
I starten var der heller ikke bøvl her, men efter at de så opgraderede forbindelsen gik det galt, og har været galt siden, Et forsøg med en ugly balun hjalp en overgang. ( på 40 meter)..
Der er bestilt fiber..så nu får vi se... hvis det stadigt giver bøvl skifter vi tilbage til DSL/telefon-stik..

----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

#6  20/11-21 11:19
Willy Hansen

Indlæg: 119
Svar til alle

Tak for info. Fiber bestilt. Hvis der stadigt er bøvl skifter vi tilbage til DSL.

til den der skrev noget om parsnoede kabler osv...
Der er max 30 cm originalt leveret kabel fra tlfstikket til modem. Der var nedbrud selvom der ikke var sat andet kabel i end indgang og strøm... wifi-signalet blev kontrolleret med en bærbar, og ingen forskel i om kablet vendte den ene eller anden vej. Der er ikke andet i det stik, der kommer direkte udefra i et bly-kapslet-kabel fra jord. der er ingen andre kabler end det der kommer ind udefra og går direkte til modem. kablet er forsøgt udskiftet til andre forskellige uden at det har gavnet noget som helst, og pt sidder der en ordentlig klump ferritringe på, der skærer ved 10Mhz, så alt under skæres væk/dæmpes - stadig uden virkning.
Derfor spørgsmålet om fiber kunne være løsningen.
Skal nok opdatere om det har hjulpet.
Fiberboksen er vist Fibia's, men det må Yousee selv rode med.


----------
OZ1HYI / 5P1W
Willy

#7  20/11-21 13:21
Verner Qvotrup

Indlæg: 224
Svar til #6:

OK

Lysleder har den fordel, at det er upåvirkelig af elektrisk og magnetisk indstråling, men det er kun kablet/kablerne. Tilsluttet udstyr (modem eller hvad det nu kaldes på fiber) er nødvendigvis ikke sikret mod indstråling. De fleste er bygget ind i en plastikkasse, der som bekendt ikke dæmper noget som helst (bortset fra vand, hvis kassen er vandtæt :-))

Vedr. parsnoning, så nævnte jeg det, fordi jeg i mit tidligere arbejde som teletekniker oplevede adskillelige tilfælde med støj, når folk brugte kabler som ikke er parsnoet, herunder fladkabler.

Håber du får løst problemet.

----------
OZ9XU - Verner
Life is simple: Eat, sleep and DXing with genuine CW!

Redigeret 20/11-21 14:14
#8  20/11-21 19:54
Rene Greve
Indlæg: 31
Svar til #1:
ADSL forbindelser anvender frekvenser mellem 1 og 20 MHz, jo længere du er fra centralen, jo lavere frekvens og tilsvarende laver hastighed.
Direkte indstråling, ja måske men når man sender på en frekvens/ område hvor man også vil modtage bliver det svært.
Det vil du ikke opleve med fiber, så vis du får problemer, et ferrit i ledningen fra strømforsyningen hvad du får brug for.
Jeg har endnu ikke set at routeren bliver forstyrret via LAN kablerne.
73 OZ1DOX Rene

#9  20/11-21 20:52
Jens Peter Jacobsen
Indlæg: 16
Svar til #8 og #1:
Ja, LAN kablerne ender i Ethernet trafoerne som giver en rigtig god common-mode beskyttelse. Jeg gætter på det er et common-mode problem, her hjælper perfekt parsnoning af telefonledninger ikke, og de DSL filtre jeg lige hurtigt fandt er nok bedst til differential-mode støj. Ferritter er gode, der er bare grænser for hvor mange dB man kan opnå af dæmpning. Hvis det er direkte indstrålet kunne man måske afskærme DSL kassen og telefonledningen og aflede støjen til jord med en god bred jordforbindelse.

#10  20/11-21 20:56
Jens Peter Jacobsen
Indlæg: 16
Svar til #1:
Prøv med et power filter med høj common-mode dæmpning lige før Dsl kassen. Men det virker kun med en ordentlig jordforbindelse. (bred)

Eller prøv som forsøg at forsyne den fra et batteri.

Redigeret 20/11-21 20:58
#11  20/11-21 23:17
Michael Jensen
Indlæg: 147
Svar til #1:

Hej

Det er lidt uklart for mig om de problem du har er selve modem så alt dør eller kun dele af dit net.

Jeg har fiber fra fibia og har også forstyrelser. Her er problemet den lan forbindelse der er til tv boksen.
Netværk køre smukt selv om jeg har en 1KW ud af PA. Men tv fryser hver gang selv ved 100 W og der sker på de fleste bånd.

73 de OZ1BZJ

Michael#12  20/11-21 23:20
Michael HM.
Indlæg: 55
Svar til #1:

I OZ7AMG kæmpede vi en del med netop dette. Vi forsøgte ALT hvad vi kunne med filtre, ADSL, VDSL og alt tænkeligt. Det var intet der kunne gøre forbindelsen stabil via telefonlinie når der blev sendt på HF. Coax eller Fiber ville helt sikkert have løst problemet, den mulighed har vi dog bare ikke.

Vi er derfor endt ud i et trådløst 5Ghz link fra Ubiquiti fra anden lokation, og dette påvirkes ikke.

Det viste sig dog også, at HF fik forstyrret vores almindelige simple lan-kabler internt i klubben, og det blev derfor udskiftet til lysleder og grundigt skærmerede kabler, og nu genere HF ikke længere vores net på nogen måde.

/4H

#13  21/11-21 06:29
AB
Indlæg: 122
Svar til #1:

Modeminterferens er er svær størrelse at håndtere, når der er et eller flere modem indeni en antennes nærfelt.
Jeg har gjort det, at jeg har antennen så langt fra bebyggelser som muligt, og så har jeg gravet fødekablet ned i jorden og skudt det under fastebelægninger. Det, at fødekablet er i jorden, er så virksomt til bekæmpelse af utilsigtede strømme på ydersiden af coaxet, at jeg i stationsenden ingen problemer har med det fænomen.
Hvor meget feltstyrken mindskes ved at flytte antennen væk, kan den enkelte let regne på og overbevise sig om.

#14  21/11-21 18:17
Ruben
Indlæg: 31
Svar til #1:
Du kan jo prøve at gå den modsatte vej, og finde ud af hvor dit net udstråler.
Hvis der er et "hul" i din installation, går det jo som regel begge veje, altså der hvor udstrålingen er, kan indstråling også finde ind.
Så, hvis du har en transistorradio med ferritantenne og LB og MB, så prøv at lyt på din installation.
Derefter kan du jo se om du kan afskærme enhederne, pakke router ind i staniol, og ferritter på kablerne.
Held og lykke :)