Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
149 online brugere
2928 online annoncer
SælgesKøbes

Luk Grenå repeateren!


#1  25/05-22 20:03
OZ1KNJ

Indlæg: 1086
Noget af en overskrift, men

Jeg har været en tur i det jyske og havde fornøjelse at være i Grenå i en uges tid. Jeg havde medbragt min uhf håndradio og var qrv på Grenå uhf repeateren under hele mit ophold, min radio var tænd 24/7. Jeg kaldte cq flere gange og lavede lidt test. Men der var ingen repsonse overhovedet.
Men repeateren blev overhovedet ikke brugt eller tastet op med mindre det var mig, der gjorde det, og vi taler altså om en hel uge, 7 dage!!!. Det lover altså ikke godt. Er amatørradioen helt død i den del af Jylland???

Her i Storkøbenhavns området er der langt mere radiotrafik hver dag bla. på repeateren røret. Jeg er meget overrasket over, at ingen svarer mit opkald eller benytter repateren. Jeg synes det er trist for hobbyen for at være helt ærlig.


----------
mvh. Per

#2  25/05-22 21:09
Kim Larsen - OZ2D

Indlæg: 1454
Svar til #1:

Hej Per

Sådan kunne man jo sige om mange repeatere som lever en hensygnende tilværelse uden aktivitet. Det handler jo om at aktiviteten blandt radioamatører ikke er hvad den har været en gang. Måske man skulle lave flere repeatere om til netværks-repeatere, altså ASR-repeatere.
BTW:Jeg synes nu heller ikke at aktiviteten her i Københavns-området er specielt imponerende.

----------
Vy 73 de OZ2D / OZ4IQ

https://www.qrz.com/db/oz2d

Redigeret 25/05-22 21:18
#3  25/05-22 21:32
Morten Christensen
Indlæg: 361
Svar til #1:
Kan da sige til Grenaas forsvar at det ikke er UHF repeateren der bliver brugt så meget, det er mest VHF repeateren der køre, det er da heller ikke den vilde trafik her , men det er her dem der har tændt af de lokale de lytter..og onsdag aften er radioerne med garanti tændt i klubben når det er klubaften....

#4  26/05-22 08:30
Andreas Bang
Indlæg: 69
Svar til #1:
Jeg skal lige forstå dit rationale, repeateren skal lukkes, fordi ingen svarede på dine opkald?
Du var på midlertidigt ophold, ferie eller anden grund, uanset tilkommer det vel ikke dig at “ beordre” repeateren lukket, blot fordi den ikke blev brugt.
Jeg kunne forstå dit indlæg, hvis det var en repeater tæt på dig, som fx pga for stort sving, forstyrrede dine radioer.
Hvis repeaterejeren har lyst til at betale for og vedligeholde driften af repeateren, er det vedkommendes egen sag.
Det havde været mere passende at lave et opslag, men du var i Grenå, for at høre om der virkelig ikke er nogen aktive radioamatører i Grenå og hvis der er, så spørge om de vil have qso over uhf repeateren.

Det er godt nok den omvendte verden, som regel klages der over for lidt plads, men du klager over for meget plads.


#5  26/05-22 18:23
OZ1KNJ

Indlæg: 1086
Svar flere

Det var egentlig ironisk ment, og bare en catchy overskrift :-) Jeg synes det er ærgerligt, at der slet ingen trafik høres på en jysk repeater på en hel uge! Det undrer mig, at ingen gider tale derovre i det område og at ingen lytter og svarer mine opkald. Jeg ved godt at der slet ikke tales så meget mere som tidligere, men her i storkøbenhavn bliver Røret (uhf) brugt hver eneste dag i mange mange timer, jeg benytter den selv.
Husk, det er os selv der skal sørge for at benytte frekvenserne, ellers bliver det svært at beholde dem i fremtiden - vi har jo "beviseligt" ikke noget behov for dem!!!
Så hermed en opfordring til at bruge vores frekvenser og få skabt kontakter også på de høje bånd :-)

----------
mvh. Per

#6  27/05-22 08:44
Jørgen Kragh
Indlæg: 481
Svar til #5:
Du skriver "Husk, det er os selv der skal sørge for at benytte frekvenserne, ellers bliver det svært at beholde dem i fremtiden"

Det har du helt ret i, og derfor vil jeg gerne slå et slag for også at få noget aktivitet på de højere bånd,altså over 438 MHz, for det er nok der presset på frekvenserne er allerstørst og amatøraktiviteten er allerlavest.

Man kan for ca. kr. 2000 købe en SDR der dækker alle mikrobølgebånd til og med 6 cm. Det eneste der kræves mere er SDR Console, lidt HW fra Ebay og en antenne. Så er man i luften.

Det med at det er svært, og dyrt og kun for eksperter holder ikke mere. Vel skal man lave noget selv, men så svært er det altså heller ikke, og der er helt sikkert nogen der vil hjælpe.

vy 73

Jørgen, OZ7TA

#7  27/05-22 17:29
Jimmie
Indlæg: 81
Svar til #1:
Ja det er surt…….prøv at starte en repeater op på 27 MHz ….så skal du bare se,,,,,,,,,,,,!!!!

Nu ved jeg, at jeg får 237 negative beskeder om, licens, callsign, jeg har engang …bl.a. bl.a. bl.a…..

MEN uanset hvad, så er der meget mere gang i den på 11 meter, end der er på vhf/ UHF på en uge.

Faktum gør ondt…….

Ha en sprød dag.

#8  28/05-22 00:13
kai Kanstrup OZ1KAI/OZ0DR

Indlæg: 116
Svar til #7:
du kan da vist ikke nå 145.650 Aalborg, for der er da trafik i døgndrift.
så din teori holder ikke, ha en god dag

----------
oz1kai

#9  28/05-22 10:12
Thomas Gosvig
Indlæg: 92
Hej.
Apropos aktivitet på ”de højere bånd”, så har jeg i en del tid nu haft min 23cm radio til at scanne området fra lige over SSB delen, mener den starter ved 1296,500 og op til 1300 MHz.
Efter i noget tid at have haft den stående på 1296, 174 MHz og lytte efter FT8 signaler, uden den store aktivitet hørt, så gik jeg over til ovenstående scanning i FM mode.
Jeg forstillede mig, med fremkomsten af den nye Icom IC-9700, at nogen var kravlet op på 23cm og dyrkede lidt hyggesnak på FM.

Men heller ikke her har mit held været imponerende, og jeg har ikke endnu hørt noget FM trafik i det område jeg scanner.
Jeg så at 1297.500 MHz skulle være ”FM opkald”(eller nget i den stil), men som sagt, intet hørt, ud over den lokale repeater lukker op og fortæller hvem den er ind imellem.

Så hvis nogen vil ”afsløre” deres FM, eller for den sags skyld SSB frekvens på 23cm, så kan det være de får en hilsen mere på frekvensen.
QTH her er Ballerup ved Kbh.

Med hensyn til aktiviteten på 27 MHz, har jeg en del ældre udstyr stående, og syntes det er hyggeligt at sætte liv i ”museet” ind imellem, og holde elektrolytter mm. lidt i form.
Tidligere når jeg gjorde dette, stod min kanalvælger på kanal 29, hvor der lige så længe jeg kan huske, har været god aktivitet her i St. Kbh.,Der kunne jeg så lade radioerne stå og småsnakke på skift.
Men denne trafik er desværre forsvundet, og kun en sjælden gang imellem kan man høre andet end chauffører på dette bånd.
Jeg ved godt at SSB er blevet populært på dette bånd, men det kan mine gamle radioer ikke klare,

Men heldigvis er der så meget at kaste sig over, og selv om K værdien i dag er 5 på HF, med deraf temmelig triste forhold, så kan vi glæde os over den gode periode vi går i møde på kortbølge og 6M, og så må vi hver især gøre en lille indsats på de højere bånd, når vi får muligheden.

Thomas/OZ1JTE

Vedhæftede filer: Museumshylden.jpg  
Redigeret 28/05-22 17:46
#10  28/05-22 12:55
Jørgen Kragh
Indlæg: 481
Svar til #9:
Hej Thomas

Der er skam en 23 cm klub, som gør alt for at fremme aktivteten på båndet. Hvis du vil være med, så kontakt Istvan, OZ1EYZ.

Klubben havdeen lille aktivitet i påsken: https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=91620

Den vil blive gentaget 2. pisendag.

Klubben har også et forum: https://groups.io/g/OZ-23cm

Fsva. IC 9700, skulle der efter sigende være solgt 50+ her i landet, så potentialet for øget aktivitet burde være til stede. Men selvfølgelig: En eller anden lille piskantenne ud af et vindue og 15 meter RG58 duer ikke. Man skal have en ordenlig antenne, og den skal helst sidde højt. Så behøver den såmænd ikke være så stor.

HCØ 23 cm repeateren er mig bekendt delvist U/S. Det er vist kun beaconen der kører hver time, ca. 7 minutter over hel. Det er mit indtryk at modtageren ikke virker mere. Om der er andre der dyrker FM trafik på skumle frekvenser har jeg ingen anelse om.

På SSB er det mit indtryk at man er stand-by på 1296.200, og så følger man ellers med, om der skulle komme en åbning.

Og grejet behøver såmænd ikke være så fint som en IC 9700. Jeg bruger en ADALM PLUTO med SDR Console, en lille driverforstærker og en SG Laboratory frontend. P.t er antennen 2 stk. 6 elm. DL6WU yagier, som blev klasket sammen til påskaktiviteten. DSe bliver snart erstattet af 2 stk. 15 elm., som jeg er ved at bygge. Når jeg får tid skal hele frontend monteres i masten lige under antennerne, så jeg slipper for kabeltabet. Lige nu har jeg ca. 3 dB kabeltab.

Vy 73

Jørgen

#11  28/05-22 15:03
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 470
Svar til #9:
Hej Thomas.
Hvad der sker på 27 MHz ved jeg ikke - hverken FM eller SSB.
Men - er det ikke mere reglen end undtagelsen på 6-meter, HF og 23 cm, at 99% er SSB...?
Bevares, der kommer da et par opkald på 6-meter FM et par gange om året, men det er ofte fra den samme EA-station - om han får kontakt, ved jeg ikke - jeg ser bare at han bliver spottet.

Ellers er det (mig bekendt) kun diverse 6-meter repeatere der benytter FM, men dem benytter jeg yderst sjældent - det gælder faktisk alle repeatere, men sådan er vi jo så forskellige - og heldigvis for det - tænk, hvis repeater-brugerne skulle lytte på mig :-=0

EDIT:
Der skal IMHO ikke lukkes for nogen repeatere overhovedet !
Det er jo op til hver enkelt om man benytter dem eller ej.
Der bliver lagt et stort stykke arbejde (og penge) i at holde dem kørende, og hatten af for det...----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Proud member of DDXG

Redigeret 28/05-22 15:20
#12  28/05-22 17:22
Thomas Gosvig
Indlæg: 92
Svar til #10:

Hej Jørgen
Tak for fin information.
Hvis man hverken skal spise skovsneglen eller rokokopuden, for at være med, så var det en fin ide med 23cm fællesskabet, og jeg vil overveje at skrive til Istvan.
Jeg kører her med en Icom IC-910H, og har en vandret yagi siddende i ca. 10 meters højde.
Det med en lodret antenne, som nok ville være mere egnet til FM sludder, ville jeg lige vente med, til jeg fornemmede om der overhoved var FM trafik på dette bånd.

Ang. SDR-Console og de højere bånd, så har jeg tidligere kikket lidt på dette rigtig gode program, selv om jeg stadig har min første rigtige SDR-radio til gode, men har prøvet via remote-server delen i programmet, at lytte påOZ2TG’s station.
Han skriver, så vidt jeg husker at det er en 10 GHz modtager, og jeg aner faktisk ikke hvad jeg lytter efter/på, ud over at høre noget støj.
Det er naturligvis min egen fejl, da jeg ikke har sat mig ind i hvad båndet kan tilbyde.

…og til Lau må jeg også indrømme, jeg heller ingen erfaring har med FM trafik på hverken 10M eller 6M.
Har dog også haft en radio stående meget længe på 29.660 MHz hvor 10m repeateren ligger her i Københavnsområdet, men det samme mønstre fra 23cm, gør sig også gældende her. Jeg hører repeateren sende sit beacon signal en gang imellem, men ellers intet.
Jeg havde dog en ide om at 23cm godt kunne være et sjovt bånd at have en lokalfrekvens på, og her benytte FM.
Sådan lidt ekstra fint, og en smule hemmelig.:-)

Men som med meget andet, så skal man lige trigges af noget interessant, før man rigtigt begynder at sætte sig ind i tingene og gå lidt mere seriøst til værks.
Sådan har jeg det nok lidt med 23cm båndet.

Thomas/OZ1JTE

#13  28/05-22 18:16
Jørgen Kragh
Indlæg: 481
Svar til #12:
Hej Thomas

Nu skal du høre. OZ1DV og jeg vil godt lave en 23 cm test med dig i morgen kl. 1000. Måske får vi osse OZ1BTS med.

Jeg har puttet din QTH ind i RadioMobile og regnet på trajektorierne fra dig til både Alex, John og jeg selv, og det ser umiddelbart ud til at det godt kan lade sig gøre. Vi kan køre både FM og SSB. John og Alex bor 7,5 hhv. 8,5 km fra din QTH.

Jeg vil foreslå at vi mødes på OZ8REL og bruger den til at holde forbindelse på.

I mellemtiden kan du prøve at lytte efter OZ7IGY på 1296,920. Med det antenne set-up du har, bør du kunne lytte den med et pænt kraftigt signal.

Vy 73

Jørgen

#14  29/05-22 16:20
Thomas Gosvig
Indlæg: 92
Svar til #13:
Hejsa.

Jeg beklager jeg alt for sent blev opmærksom på din ide, som ellers var ganske god.
Jeg vil lytte efter jer på 434.900 og forslå ideen genoptaget, hvis jeg støder på jer.

Thomas/OZ1JTE