Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
56 online brugere
2979 online annoncer
SælgesKøbes

Reparationsbevægelsen.

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  06/06-22 09:28
OZ5AGK / Flemming

Indlæg: 190
Hej ale sammen og god anden pinsedag.

En interessant artikel med et budskab som os radioamatør burde tage op.

Mange af os er elektroniks interesseret generelt og ved at udføre reparationer kunne vi skabe opmærksomhed omkring vores lokale afdelinger rundt i landet. Vi er jo desværre en hobby gren som ikke vinder frem.

Desuden kan det her bare være hyggeligt og sjovt .

Desværre en lukket artikel men i kan læse nok om det til at fange budskabet.

73 vy oz5agk / Flemming


https://www.information.dk/moti/2022/06/brug-ret -reparere-elektroniske-produkter-mener-f orbrugerbevaegelse-eu-begyndt-lytte?lst_ frnt
#2  06/06-22 09:56
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 568
Svar til #1:

Hej Fleming - tak for at bringe emnet op, der i den grad er aktuelt.

Supplering:

Reparationscafé - begreb fra Holland fra ca. 2009:
https://da.wikipedia.org/wiki/Reparationscaf%C3% A9
Citat: "...
En reparationscafé (introduceret på engelsk som repair café) er et sted hvor folk mødes for at reparere elektriske, elektroniske og mekaniske husholdningsudstyr, computere, cykler, tøj, osv. Reparationscaféer er organiseret af og for lokale beboere. Reparationscaféer er bestemte steder hvor værktøj er tilgængeligt og hvor de kan reparere deres defekte udstyr ved hjælp af frivillige.[1]
..."

.

Første reparationscafé forening: repaircafe.org fra 2009:

https://da.wikipedia.org/wiki/Reparationscaf%C3% A9#www.repaircafe.org-netv%C3%A6rket

Hjemmeside:
https://www.repaircafe.org/

Har lavet RepairMonitor:

Selvfølgelig kan RepairMonitor også anvendes af (licenserede) radioamatører? (dog ser det ud til at man skal være tilknyttet en reparationscafé - netværket www.repaircafe.org ):

Welcome to the RepairMonitor.
The RepairMonitor is the tool to collect and share repair data. Our goal: more repairable products that fit in with the circular economy. You can log in below and get to work immediately. Don't you have an account yet? Sign up your Repair Café!
https://www.repairmonitor.org/

Den eneste reparationscafé (medlem af www.repaircafe.org ) som lugter af Danmark er i Australien!!??:
https://www.repaircafe.org/en/cafe/denmark-repai r-cafe/
Hjemmeside:
https://dcfwa.org.au/

( Denmark er en by i Australien: https://en.wikipedia.org/wiki/Denmark%2C_Western _Australia )

.

Anden reparationscafé forening:

Repair Cafe Danmark er en non-profit forening med danske Repair Cafeer i hele landet. Alle arbejder 100% frivilligt – både i hovedforeningen og i de lokale afdelinger:
https://repaircafedanmark.dk/

Historie:
https://repaircafedanmark.dk/om/historie/
Citat: "...
Repair Cafe-konceptet kom til Danmark i 2013, da Jennie Kaae Ferrara organiserede den første Repair Cafe hos Klimakvarter Østerbro. Hun blev inspireret af et hollandsk tiltag, som hun stødte på i sit arbejde for klimatænketanken CONCITO. [ https://da.wikipedia.org/wiki/Concito ]
..."

Der er 72 reparationscaféer i DK nu (2022):
https://repaircafedanmark.dk/repair-cafeer-i-dan mark/

.

Tredje reparationscafé forening? Repair Cafe Danmark nævnes dog:

REPARATIONS-NETVÆRKET
Mere reparation – mindre affald:
https://reparationsnet.wordpress.com/

Kom med i netværket:
https://reparationsnet.wordpress.com/kom-med-i-n etvaerket/
Citat: "...
Rådet for Grøn Omstilling, Miljø- og Energi Centret Høje Tåstrup og Storskrald.dk har etableret ”reparationsnetværket” for organisationer, virksomheder og enkeltpersoner, der arbejder for at få flere til at reparere mere i stedet for at smide ud. Vi har fået støtte til det fra Miljøministeriets pulje for Grønne Ildsjæle.
..."

.

Kun organisationer med CVR-nummer kan tilmelde sig siden:
https://www.reparationsguiden.dk/
https://www.reparationsguiden.dk/?om=1
Citat: "...
Reparationsguiden.dk er en fortegnelse over virksomheder og forretninger med eget reparationsværksted, som kan varetage reparationer af dine ting - også selvom du ikke har købt produktet det pågældende sted og også efter garantiperioden er udløbet.
..."

-

Cirkulær økonomi:
https://da.wikipedia.org/wiki/Cirkul%C3%A6r_%C3% B8konomi
Citat: "...
Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller, hvor cirkulære kredsløb i en virksomhed, et samfund eller en organisation anvendes snarere end lineære processer, som hidtil har været dominerende.[1] Cirkulær økonomi er inspireret af industriel økologi, Performance Economy og vugge til vugge-bevægelsen. Mere generelt kan fokus på en (mere) cirkulær økonomi opfattes som en måde at tilvejebringe en bedre forvaltning af Jordens naturresurser.[2][3]
..."


EU er også begyndt at vågne cirkulært økonomisk:

EUs handlingsplan for cirkulær økonomi:
https://da.wikipedia.org/wiki/Cirkul%C3%A6r_%C3% B8konomi#EUs_handlingsplan_for_cirkul%C3 %A6r_%C3%B8konomi
Citat: "...
EU-kommissionen besluttede i 2015 en handlingsplan for cirkulær økonomi i Europa.[5] I takt med at ny lovgivning kommer på plads, får den europæiske standardiseringsorganisation, CEN, til opgave at lave standarder som støtter de nye lovkrav. Blandt andet handler de nye standarder om materialer, emballage og økodesign samt standarder for vurdering af et produkts holdbarhed, reparationsmuligheder og dets indhold af genbrugte komponenter.[6]

Standarder:[7][8]

DS/EN 45558:2019 ‘General method to declare the use of critical raw materials in energy-related products’.[9]
DS/EN 45559:2019 ‘Methods for providing information relating to material efficiency aspects of energy-related products’.[10]
DS/EN 45556:2019 "Generel metode til vurdering af andelen af genbrugte komponenter i energirelaterede produkter"
DSF/EN 45552:2020 "General method for the assessment of the durability of energy-related products"
DSF/prEN 45554 (undervejs) "General methods for the assessment of the ability to repair, reuse and upgrade energy-related products"
DSF/prEN 45553 (undervejs) "Generel metode til vurdering af muligheden for genfremstilling af energirelaterede produkter"
DSF/prEN 45555 (undervejs) "Generelle metoder til vurdering af genanvendelighed og nyttiggørelse af energirelaterede produkter"
DSF/prEN 45557 (undervejs) " Generel metode til vurdering af proportioner for genindvundet materialeindhold i energirelaterede produkter"
..."

-

Kig også på:

.

Citat: "We Have the Right to Repair Everything We Own.
You bought it, you should own it. Period. You should have the right to use it, modify it, and repair it wherever, whenever, and however you want.
We fight for your right to fix.":
https://www.repair.org/

.

og:

https://www.ifixit.com/

Repair Guides: What do you need to fix?:
https://www.ifixit.com/Guide
Citat: "...
83,167 Free Manuals

189,383 Solutions

36,855 Devices
..."

Repair Tools.
Tools to help you with all your repairs!:
https://www.ifixit.com/Store/Tools

VIGTIGT: IFixit værktøj kan også købes i EU - dvs ingen udfordringer med told og "ekstra gebyrer". (jeg købte et IFixit-sæt til at opgradere ældre Apple Macs (jeg købte via bluecity.dk ) med mere RAM, ny akkumulator og SSD. Nyere Macs er limet sammen - æv):
https://eustore.ifixit.com/

iFixit in Europe.
Repair is noble. We help you fix things on your own:
https://eustore.ifixit.com/pages/ifixit-in-europ e
Citat: "...
iFixit has arrived in Europe. In order to be closer to our customers in Germany and other EU countries and to enable them to purchase at attractive prices, we launched the sale of iFixit products in Europe in 2013. Not only can delivery times and shipping costs be minimized, but also the ecological footprint created during shipping.

Based in Stuttgart, the Swabian metropolis of tinkerers and inventors, we're currently shipping to 30 European countries. We alre also involved with European projects for waste prevention, cooperate with Repair Cafés and are in constant touch with the European Maker scene.
..."

.

Merchandise og "evangelisme":

Self-Repair Manifesto:
https://eustore.ifixit.com/products/self-repair- manifesto

Never Take Broken for an Answer Stickers:
https://eustore.ifixit.com/products/never-take-b roken-stickers

iFixit Brand Sticker Collection:
https://eustore.ifixit.com/products/ifixit-brand -sticker-collection

Fix the World Sticker:
https://eustore.ifixit.com/products/fix-the-worl d-sticker

-

Er verdens dårlige nyheder en jammer for dig? - så se her - lutter positive nyheder. Selvfølgelig vil de dårlige hændelser stadig være der - men hvorfor selvsuggestere sig til et sortere syn på verden end nødvendigt? Vi har jo også brug for positive påvirkninger - ikke kun at lamme os selv med sortsyn :-) :

https://positivenyheder.dk/

https://positivenyheder.dk/about/
Citat: "...
Dagligt fyldes vi med nyheder om klimaforandringer, forurening, krig, terror, vold osv. Positivenyheder.dk giver dig nogle af de nyheder, der viser, at vi har mulighed for at gøre noget ved verdens store og små miljø- og livsstilsproblemer.
..."

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 06/06-22 13:18
#3  06/06-22 10:43
OZ5AGK / Flemming

Indlæg: 190
Svar til #2:
Hej Glenn. Tak for indslaget og i aften skal linkene nærstuderes ;-)

Det kan jo også være hyggeligt og sjovt . Så møder man en masse rare mennesker. Selvfølgeligt er der mange man må sige til, beklager kan ikke repareres til.

Jeg tror så at det overvejende er lidt ældre mennesker der vil komme til en sådan evnt ... Evnt. lavet på ugentligt basis. og når det så sker i radioamatørernes lokaler, så måske kan vores grej , osv. fange opmærksomheden og gøre nogen interesseret.

I oz8tec har vi jo allieret os med en lokal beboer forening og laver så fælles events. , omkring netssikkerhed og PC/android hjælp. Det ligges på den måde at vi har 2 klubaftner pr. uge hvor den ene er ren amatør aften og den anden mere åben omkring det nævnet. Så får beboerne i området også gavn af os. Det er sådan noget man kalder socialt engagement ;-)

73 vy oz5agk / Flemming

#4  06/06-22 11:22
Thomas Scherrer OZ2CPU

Indlæg: 124
SUPER ide

man kan helt sikkert godt tiltrække et par nye potentielle radio amatøre /
elektronik teknik interesserede, måske bliver enkelte hængende,
nye venner, nye medlemmer, nye amatøre..

Men man skal nok gennemtænke en del, hvordan man "sælger" den ?
hvordan man laver omtale og reklame af sit:
kom og fiks, eller kom og få fikset, eller kom og lær
hvordan dit elektronik produkt virker, sådan at du selv,
i samarbejde med andre kan få det til at virke,
vi har viden og erfaring samt udstyr til at hjælpe på rette vej.

Der vil jo komme folk med vaskemaskiner, hifi og tv,
som er komplet ligeglade med at vide eller lære noget som helst,
dimsen skal bare fikses, så den kan bruges igen, eller sælges vidre..

Redigeret 06/06-22 11:24
#5  07/06-22 10:31
OZ1DKE, Jan

Indlæg: 124
Svar til #4:
Hej Thomas.
Din sidste sætning - tror du ikke disse typer vil sortere sig selv fra hvis de ikke får alting gjort for sig, men i stedet får en 'kyndig' stående og kigge over skulderen således at de selv skal have snitterne beskidte?

----------
Vy 73 de OZ1DKE, Jan.

#6  07/06-22 13:10
Arthur

Indlæg: 542
- - - - - -

Redigeret 07/06-22 21:53
#7  07/06-22 16:00
Thomas Scherrer OZ2CPU

Indlæg: 124
Svar til #5:
netop jan.. min pointe er bare at man nok skal tænke lidt over taktikken
og arbejdes metoderne :-)

#8  07/06-22 21:01
søren/oz4zat
Indlæg: 658
Svar til #

I følge https://repaircafedanmark.dk/ er der nu 72 steder i Danmark, hvor man kan komme og få repareret/få hjælp til sine ting og sager.

Jeg har selv været frivillig i Svendborg rep-cafe siden 2018.

Jeg er sikker på, at nogle radioamatører absolut vil være et plus for rep-cafeerne, men om det vil give flere radioamatører har jeg min tvivl om.

Men har du lyst til at give ud af din viden og kunnen, så kan du bare henvende dig til en af cafeerne - jeg er overbevist om at du vil blive budt velkommen.

Her er en oversigt: https://repaircafedanmark.dk/repair-cafeer-i-dan mark/

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

#9  07/06-22 21:20
OZ5AGK / Flemming

Indlæg: 190
Svar til #8:
Hejsa...

Tak for jeres indslag. Min point var at os radioamatører kunne brede det ud til vores lokal afdelinger med ( eks. ) en ekstra klubdag pr. uge , 14 dag eller pr. md..

Og ja , nogen vil måske misbruge det . Vi skal jo ikke være gratis reparatør for handelsfolk eller hoarder .

Det tror jeg så ikke bliver noget problem for dem skal vi nok stoppe.

Jeg er fuldt og fast overbevist om at det er vigtigt for os at at have gode forhold til de lokale, i de områder vi har afdelinger. ...

Vi skal have ødelagt det her syn på os amatører, som nogle gamle sure mænd med æggepletter ned af skjorten/slipset ;-) .

Vi skal være sociale og imødekommende. Også åbne for ny teknologi .


Vy 73 oz5agk / Flemming .


#10  08/06-22 08:46
OZ1OXQ.
Indlæg: 1135
Svar til # 1 & 9:
Hej Flemming
Overordnet set glimrende for- og indslag fra dig.
I # 9 skriver du bl. a. - Citat begyndt: Vi skal have ødelagt det her syn på os amatører, som nogle gamle sure mænd med æggepletter ned af skjorten/slipset ;-) . Citat slut. Jeg ser du skriver med et glimt i øjet. Jeg har i 62 år haft interesse for vor hobby, i 59 år har jeg haft sendetilladelse/licens/certifikat og har derfor truffet mange forskellige radioamatører, unge og ældre, nogle over 90 år og stadig aktive. Det med æggepletter på slipset eller skjorten har jeg dog til gode. Ej heller er det mit indtryk at omverdenen betragter radioamatører som gamle sure mænd. Måske er radioamatører gennem tiden opfattet som værende nørdede, men sådan er det vel ifald man er engageret. At det er vigtigt at have et godt forhold til lokalsamfundet, det er en god ting, ligeså til den kulturforvaltningen i primærkommunen. Da Hvidovreafdelingen af EDR var på sit højeste modtog OZ7HVI et betragteligt beløb til støtte for afdelingens ungdomsarbejde. Desværre er interessen for foreningsarbejdet i Danmark faldende, et forhold der gælder samtlige foreninger. Held og lykke med dit projekt.

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

Denne tråd er lukket for nye indlæg