Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
55 online brugere
2979 online annoncer
SælgesKøbes

CW kursus i OZ8NST, EDR Næstved


#1  21/07-22 21:22
Jørgen OZ0J
Indlæg: 540
OZ8NST, EDR Næstved starter CW-kursus for begyndere tirsdag d. 23. august kl. 19.30 i klubbens lokaler. OZ0J, Jørgen har tilbudt at være CW lærer.

Kurset er gratis for alle, men der er følgende krav til deltagerne:

En Windows bærbar PC med headset eller hovedtelefoner, der passer til PC
Blyant, kuglepen eller andet skriveredskab

Derudover skal du hente den fulde version af OZ1IVAs morseprogram på http://www.hamradio.dk/oz1iva/cw/index.html Installation og opsætning klarer vi på første kursusaften 23. august.

Tilmelding til OZ0J Jørgen på oz0j@oz0j.dk senest d. 21. august 2022.

P.S. har du en bærbar til Apple IOS eller Linux så er du også velkommen til at deltage. Jeg har også lektioner som lydfiler.

----------

Jørgen, OZ0J

#2  27/07-22 23:09
Istvan Zarnoczay

Indlæg: 332
Vil gerne gøre opmærksom på at vi har stadig ledige pladser på kurset.
OZ0J Jørgen har besigtiget lokalet hvor kurset bliver afholdt og han løb ikke skrigende væk. Der er plads til PC, papir og blyant samt der er nok 230V tilslutning til deltagerne.

Dem der kunne tænke sig at være med men bor måske et stykke væk fra Næstved kan jeg foreslå at de tænker på samkørsel. Hvis i er flere der kører sammen så bliver den økonomiske belastning knap så mærkbar samt samkørsel kan virke ekstra motiverende da dårlige undskyldning for at blive væk mister hurtigt deres validitet når man komme med dem til vennerne. hi hi hi

Husk kurset er gratis.

----------
Istvan/OZ1EYZ
Livet er forkort til franske film og lave effekter

#3  29/07-22 21:19
Jørgen Kragh
Indlæg: 505
Svar til #1:
Hejsa

Go' ide med sådan et kursus.

Lidt OT:
Kender du monstro G4FON's tilsvarende program, og hvis du gør, hvad er så bedst?

Grunden til at jeg spørger er at jeg skal have genoptrænet CW kompetencen efter mange års pause, og jeg står og skal vælge mellenm Lars' program eller G4FON.

vy 73

Jørgen

#4  29/07-22 21:46
OZ1OXQ.
Indlæg: 1135
Svar til #3:
Hej Jørgen
I vore dage findes et stort antal morsetræningsprogrammer, fint nok.
Dit spørgsmål om hvilket kursus der er bedst, det fra Lars//OZ1IVA eller det fra G4FON, skal jeg tillade mig at foreslå dig kurset fra Lars//OZ1IVA, men de er tæt på hinanden rent indlæringsmæssigt.
God fornøjelse med din kommende CW træning.
Har man tidligere lært CW, da kommer man hurtigt tilbage til egen tidligere standard = hastighed, det gælder afsendelsen hhv. modtagelsen, lidt a lá cykling, har man lært at cykle, da glemmer man aldrig at cykle.
God weekend de
Vagn

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

Redigeret 29/07-22 21:48
#5  29/07-22 22:01
OZ8CW

Indlæg: 235
Svar til #3:
Hej Jørgen

Hvis du læser CW hjørnet i OZ februar 2022 så vil du få teorien bag den bedste rækkefølge at indlærer / opøve tegnene.

OZ8SW Steen som i mange mange år har hjulpet mange med at lære CW har skrevet en fremragende artikel om dette i OZ FEB 2022

g4fon giver ikke umiddelbart mulighed for at vælge den optimale rækkefølge.
Det gør Lars's program hvis du vælger OZ8SW filerne i menu.

i Cw med Gnister anvender vi selvfølgelig "den store cw mester's" filer OZ8SW - De har bevist deres værd i mange mange år.

Håber ovenstående hjælper dig i din beslutnings proces - og glæder mig til en qso på 3547 kHz

OZ8CW


#6  30/07-22 10:03
Jørgen Kragh
Indlæg: 505
Svar til #4 og #5:

Mange tak for jeres svar. Det drejer sig ikke om at lære CW fra bunden. Jeg har for mange år siden kørt en hel del CW på HF.

Jeg skal have det genoptrænet, for jeg kan høre at mange (alle?) i dag kører s....hurtigt, så hvis jeg skal lege med CW igen, må jeg se at komme op i fart. Jeg har lyttet ind på 3547 et par gange, men det kneb altså med at følge med.

Jeg abonnerer ikke på OZ længere, så den artikel af OZ8SW har jeg ikke læst. Det var i øvrigt Steen der var censor, da jeg var til CW prøve for snart 40.år siden.

Nu vil jeg se, om jeg kan finde det blad og læse artiklen og så vil jeg beslutte, om det skal være det ene eller det andet program.

vy 73

Jørgen


#7  30/07-22 11:33
Jørgen OZ0J
Indlæg: 540
Svar til # 3 og 6:

Hej Jørgen

Jeg har valgt et dansk program, som jeg ved virker selv til Windows 11. Jeg vil helst undgå, at kursusterne både skal lære morse og lære engelsk samtidig :-)

Jeg har i øvrigt brugt OZ1IVAs program før, så af dovenskab har jeg valgt dette program, da jeg har alle tekstfilerne i den rækkefølge, jeg OGSÅ lærte fra OZ8SW. Han var nemlig også MIN morselære tilbage i 1985/86.

Og hvis du vil træne dit CW til en bedre modtagehastighed, så er her et par forslag, som jeg selv har brugt (og bruger stadig):

http://www.dxatlas.com/morserunner/
Gratis program, der kan sættes op til tæt på rigtig HF lyd, pile-up, lids osv.osv.

https://www.rufzxp.net/
RUFZ nok mest kendt fra DOS tiden, men virker til og med Windows 10. I Windows 11 kan jeg ikke få det til at køre. Også gratis

https://fkurz.net/ham/qrq.html
QRQ som minder om et DOS program og virker til Windows 11. Gratis og lidt a la RUFZ


For begge de 2 sidste programmer er det standard, at der sendes 50 calls, og hastigheden sættes lidt op, når man taster rigtigt. Der er "strafpoint" for gentagelse af call (kun muligt en gang) og næste call kommer lige så snart du har tastet ind og trykket ENTER til det call, du troede, du hørte.

Du kan både med RUFZ og QRQ virkelig få koncentrationen op i et gear, man ikke troede var muligt.

Alle programmer findes på engelsk.

Jeg har især op til diverse contester og DX-peditioner flittigt (ikke flittigt nok) brugt disse programmer til at få min CW modtagelse op i noget nogenlunde fornuftigt niveau.

God træning :-)

----------

Jørgen, OZ0J

Redigeret 30/07-22 13:17
#8  30/07-22 12:44
Jørgen Kragh
Indlæg: 505
Svar til #7:
Hej Jørgen

Mange tak for de links. Der er godt nok meget at vælge imellem, og jeg kan godt lide at man kan lægge QRM ind. Det gør noget mere realistisk. n.

Jeg har tilstrækkeligt med info nu til at komme videre. Mange tak til alle for bidragene og tak for lån af tråden


Vy 73

Jørgen

#9  30/07-22 17:00
OZ1OXQ.
Indlæg: 1135
Svar til #6:
Hej Jørgen
Selv tak.
At du ikke skulle lære CW fra bunden, det anede mig.
Du er jo fra dengang en morseattest var krævet ifm. datidens sendetilladelse. Husker jeg rigtigt var kravet 60 tegn/min = 12 ord/min.
Du vil blive forbløffet over hvor hurtigt du igen kommer op i hastighed, både hvad angår afsendelse samt modtagelse af CW. Her i området er vi 3 CW fans der alle var inaktive i 25 år eller mere, trods denne længere pause gik det hurtigt mht. hastigheden begge veje. Og ja, i vore dage høres ofte høj hastighed, det uanset om modparten benytter en lavere sådan og skriver PSE QRS.
Held og lykke, måske på genhør.
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#10  30/07-22 21:40
Gerner
Indlæg: 110
Svar til #9:
Hej Vagner.
Jeg er sgu noget målløs over at læse på rde forummet at du er blevet digi mand og fan af denne modulationsart. Det havde jeg ikke set komme, Nu står verden sgu ikke længere. The future is now.

----------
Gerner

#11  30/07-22 23:00
OZ1OXQ.
Indlæg: 1135
Svar til #10:
1. Mit navn er Vagn.
2. Der står OX1OXQ.
3. Det sorte er bogstaver.
4. Det er vist ikke første gang jeg gør opmærksom på at der ifm. DI GI mode fra Grønland, af Bo//OX3LX, også benyttes OX1OXQ. Sidstnævnte kaldesignal er ifølge Bo//OX3LX, udelukkende til brug for DI GI mode(s), vistnok udelukkende FT8.
5. Jeg benytter ikke omtalte forum = RDE forum, ligeså har jeg ladet mig fortælle at ikke alt der skrives på dette sikkert udmærkede RDE forum, et forum hvor der er "højt til loftet", er validt.
6. Og nej, jeg har naturligvis intet imod de forskellige former for DI GI mode(s), at jeg ikke selv har til hensigt at benytte nogen form(er for DI GI mode(s) er et valg jeg har truffet.

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

Redigeret 30/07-22 23:14
#12  31/07-22 07:17
OZ1OXQ.
Indlæg: 1135
Svar til #1:
God morgen Jørgen//OZ0J.
Jeg vil her og offentligt, gerne give dig en undskyldning.
Årsagen til denne offentlige undskyldning skal ses på baggrund af min replik til Gerner´s, synes jeg, afsporing af din tråd hvori du tilbyder gratis undervisning i CW.
Overordnet set burde jeg ikke have reageret på Gerner´s overflødige påstand.
Jeg gætter på at Gerner har læst forkert i den info hvori Martin//OZ3MC, i et forum, oplyste at Bo//OX3LX, udelukkende via FT8, ville være qrv med kaldesignalet OX1OXQ.
Af samme årsag gjorde jeg ligeledes Gerner opmærksom på at: Det sorte er bogstaverne. En sådan info opfattes åbenbart af nogle som værende ondskabsfuld, det er bestemt ikke tilfældet, ej heller formålet.
Lidt OT: Man burde vel ikke kommunikere med en der ikke identificerer sig, forstået således at alle kan kalde sig Gerner, ligeså oplyse en by man reelt ikke er bosat i.
Ifm. dit omtalte morsekursus, kan og vil, du måske implementere undervisning i Q koderne, i hvert fald de af CW amatører mest benyttede. Ofte høres benyttet Q koder som ikke er relevante, mit gæt er ukendskab til sådanne. Vi er nogle CW amatører der internt har drøftet dette "problem". Så vidt jeg erindrer blev man på tidligere tiders morsekurser, disse ifm. datidens krav til en morseattest, undervist i brugen af sådanne hhv. i operatørteknik.
Men igen, blot en forespørgsel om dette nødvendige = ikke korrekt brug af Q koder der klart giver "støj", jeg gætter på at du selv har oplevet noget sådant. Jeg har på Brugtgrej´s forum læst at en medamatør ved flere lejligheder har været mere konkret om "problemerne" med netop manglende viden om betydningen af forskellige Q koder.
God søndag,
VY 73 de
Vagn

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

Redigeret 31/07-22 07:43
#13  31/07-22 10:16
Michael jensen
Indlæg: 668
Svar til #12:
"Af samme årsag gjorde jeg ligeledes Gerner opmærksom på at: Det sorte er bogstaverne. En sådan info opfattes åbenbart af nogle som værende ondskabsfuld, det er bestemt ikke tilfældet, ej heller formålet."

En kommentar du også har brugt overfor mig.
Hvis det ikke er ondskabsfuldt, hvad er det så ?
NEDLADENDE !?

----------
Endelig har Jeg fået mit Cand jur diplom fra Andeby universitet.

#14  01/08-22 04:16
Gerner
Indlæg: 110
Svar til #11:
Hej Vagn.
Du får 2 gange undskyld fra mig. Dit navn skrev jeg forkert og jeg læste simpelthen forkert med kaldesignalet OX-OZ de ligger jo så tæt på dit så min hjerne har spillet mig et puds og dekodet de sorte bogstaver helt forkert. Det sker sgu af og til. Det må være alderen eller manglende briller. Undskyld.

----------
Gerner

#15  02/08-22 21:36
OZ1OXQ.
Indlæg: 1135
Svar til #14:
Hej Gerner
Din(e) 2 x undskyldning(er) tager jeg naturligvis og med glæde i mod.
De bedste hilsener,
Vagn

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..