Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
78 online brugere
2910 online annoncer
SælgesKøbes

Er vi en uddød race som radioamatør ?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  08/08-22 10:22
Jesper Andersson
Indlæg: 24
Hej OZ´ere

Som ny radioamatør hører jeg hele tiden vi er en uddød race og der ikke kommer ret mange nye radioamatører til.

Dette er blot mine tanker og deltager ikke efterfølgende i en diskussion i denne tråd, men du er velkommen med en kommentar.

Men for mig at se, så behøves vi ikke være en uddød race, vi skal bare have fat i flere yngre drenge, piger, mænd og kvinder.

Som jeg fornemmer det, så er der mange der får en D-licens, der aldrig kommer videre i systemet og får licens til HF og der kunne vi jo godt kigge lidt ind af.

Det tænker jeg kunne være muligt med en ny "licens" og det ville jo ligge lige til højrebenet og kalde den C-licens. Da den fint kunne passe ind mellem D og B licensen.

C-licens kunne give adgang på samme måde som D-licensen og samtidigt give adgang til HF-båndende med fabrikskøbte radioer med xx/25/50w ???. For hvad skal vi i dag med meget af den tekniske viden, den er jo ikke nødvendig for at blive radioamatør i den verden vi lever i idag.

Behøves vi diverse avancerede formler og beregninger ? Der eksperimenteres jo nødvendigvis ikke i dag og slet ikke som for 20-30 år siden. C-licensen kunne sagtens indeholde ohms lov, støj bekæmpelse og diverse om antenner, men på et meget lettere niveau end B-licensen. Finder man så for alvor interessen i denne fantastiske hobby, så kan man jo "læse" videre og opgradere til B eller A licensen.

Så er man jo hurtigt i gang og kunne man få fat i unge mennesker og vise dem kombinationen med brug af computere og radioer. Så er jeg sikker på det kunne give et pust og at vi som radioamatører sikrer vores overlevelse og at vi hele tiden får nye at kommunikere med, på evt. diverse nye digimodes.

Nå men det var bare nogen tanker jeg har gjort mig.


----------
73 de OZ1JDA // Jesper

http://www.OZ1JDA.dk

#2  08/08-22 10:47
Ernst Rosenlund OZ4S
Indlæg: 62
Svar til #1:
Du har delvis ret, min erfaring er, at det ikke er muligt at imponere unge mennesker med amatørradio, de unge bruger mobilen til at kontakte andre, at det i min verden er synd og skam er så en anden historie, selv har jeg droppet amatørradio, skønt jeg har A-licens, jeg har ingen glæde af det da jeg ikke kan sprog og her må jeg ikke opsætte så store antenner.
De OZ4S Ernst

#3  08/08-22 11:12
Arthur

Indlæg: 551
Svar til #1:
At der er så lille interesse, efter at have taget en D-licens, er nok fordi der ikke rigtigt er noget at komme efter. De fleste bliver nok meget skuffede.
Stort set ingen 'trafik' på D-licens båndene, herunder DMR og ASR repeaterne. Man kan lytte i dagevis efter liv og der er intet liv.
Ingen til at tage imod nye radioamatører.

Derimod er de sociale medier og hjemmesider rødglødende, lige som denne her.

OZ4ZG - Gert (A licens siden 1970).

#4  08/08-22 11:18
Hans
Indlæg: 383
Svar til #3:

Der er da liv hver dag på 2m

Måske ikke i dit område. Eller måske fordi alle bare lytter.

Men her på Sjælland er der fin liv.

#5  08/08-22 11:25
Lars Petersen

Indlæg: 47
Svar til #1:
Dejligt med en debattør, som gør sig tanker om amatørradioens fremtid. Jeg vil nævne to ting.
1) En ny licenskategori er ikke vejen frem da den næppe vil tiltrække nyt blod. De 3 kategorier, som vi har nu, er tilstrækkelige. Sværhedsgraden til D-certifikat er lav. Ingen formler. Sværhedsgraden til B- certifikat er ligeledes overkommelig. Som regel kun 1 spørgsmål i ohms lov, og i nogle B- prøver er der ingen formler. Det samme gælder for A- prøven som kun er 20% sværere end B-prøven. Det er næppe prøverne, som holder folk væk.

2) Lad os tænke bredt, når vi spejder efter nye medlemmer. Alle drømmer om de unge, men de er nok gået andre steder hen. Vi radioamatører kan ikke konkurrere med computerspil, hvor man har sin egen avatar, og hvor man møder sine venner/kammerater, og hvor god lyd og chat er lige ved hånden. Der er mere potentiale i folk, som har en "analog" tankegang, som kan lide elektronik og selvbyg, osv. Det er ofte folk oppe i årene, som har forladt arbejdsmarkedet

OZ1BXM Lars Petersen


#6  08/08-22 11:50
Arthur

Indlæg: 551
Svar til #4:
På 2m er det stort set kun APRS på 144.800 MHz som der er liv i...
Ja, hvis alle kun lytter, så er det jo nok lidt op af bakke :-)
Men hvilke frekvenser på 2 m snakker vi om?
(Jeg bor i Slagelse og har en rundstråler 35 meter over havet og kan kun køre FM på 2m og 70 cm)

#7  08/08-22 12:04
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 509
Svar til #6:
Nu er VHF jo andet end 2-meter.
Der er da masser af liv på 6-meter SSB, men hvis man forventer at få kontakt med hele verden på en rundstråler, så bliver man nok skuffet - ret hurtigt endda. 4-meter, som også må benyttes med D-certifikat er jo også en mulighed - men, desværre er der ikke så mange radioer at vælge imellem som kan køre SSB - men mon ikke det kommer...??

Det er da også min fornemmelse at der er rimelig med liv på 2-meter SSB, men igen - så bliver man nok skuffet, hvis man suser ud og køber en ny radio, der kun kører FM, og samtidig på førnævnte rundstråler.
Det er nok en erfaring man tilegner sig med tiden, at der er andre muligheder end lige FM og repeatere - men hvis ingen oplyser om, og "sælger" budskabet - så er det op ad bakke.

Et par af udfordringerne er nok at fastholde de nye licensindehavere og få dem til at gå i andre retninger end lige FM. Derudover, er problemet med opsætning af antenner bestemt også en væsentlig faktor, men ikke nødvendigvis en hindring for at "komme videre".

Blot mine tanker..
//Lau

----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Proud member of DDXG

Redigeret 08/08-22 12:20
#8  08/08-22 12:14
Palle Preben-Hansen, OZ1RH

Indlæg: 92
Svar til #1:
>For hvad skal vi i dag med meget af den tekniske viden, den er jo ikke nødvendig for at blive radioamatør i den verden vi lever i idag.
>Behøves vi diverse avancerede formler og beregninger ?

Nej det det tiden løbet fra. EDR v/sekretæren Michael, OZ5WU har derfor fremkommet med et forslag om ændring af prøvekravene så formler og beregning erstattes af praktisk stationsbetjening - vis at du kan køre en QSO. Oplæring sker bedst i de lokale afdelinger så de nye radioamatører får et socialt tilhørsforhold med deltagelse i fieldday, rævejagt, foredrag mv.

>...få fat i unge mennesker og vise dem kombinationen med brug af computere og radioer.
På Spejdernes Landslejr blev der netop vist WSPR: byg dig en WSPR-TX og se hvor du bliver hørt rundt om i verdenen.

>Stort set ingen 'trafik' på D-licens båndene, herunder DMR og ASR repeaterne.
Det skyldes bl.a. at de enkelte systemer er siloer som ikke kan snakke med hinanden. Der mangler gateways så alle kan snakke med alle som i man kunne før DMR mv. kom frem.

73, Palle, OZ1RH.

#9  08/08-22 12:24
Arthur

Indlæg: 551
Svar til #7:
Jeg forventer skam ikke at få kontakt med 'hele verden', på en rundstråler og FM.
Der er jo så sket en stor udvikling, siden min start som radioamatør i 1970, kan jeg forstå.
Lokal snak på FM tæller ikke mere. Det skal være SSB og DX, for at det er sjovt...

#10  08/08-22 12:55
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 509
Svar til #9:
Hej Arthur (Gert ??)
Mit indlæg (mine tanker), var bestemt ikke møntet på dig - men mere overordnet set.
Man bliver ikke nødvendigvis en lykkeligere radioamatør, ved at have kontakt med hele verden - og rigtig mange er glade og tilfredse, med at snakke lokalt -eller via diverse repeatere i ens rækkevidde - og sådan skal det for alt i verden vedblive med at være.

Mine tanker var ment som et måske overset/glemt område, som for mit eget vedkommende har givet mig mange gode timer ved radioen, som jeg ikke ville have haft, hvis jeg var blevet på FM og repeatere.

Du har sikkert ret i at der er sket en stor udvikling siden du fik din licens i 1970 - men uden udvikling, går vi i stå - og det tror jeg heller ikke er vejen frem.

En del af udviklingen, må du da selv have oplevet på diverse lokalfrekvenser og repeatere - det kan jeg da selv konstatere på de få år jeg har haft min licens...det er mest ligegyldig hyggesnak, "lægens bord" osv...og det mener jeg ikke fremmer noget som helst.

Uha - den kommentar giver mig nok et hak i tuden, men det må jeg tage med...jeg hverken kan eller vil løbe fra min holdning, og den overvejende årsag til at jeg yderst sjældent kører andet end SSB og DIGI.

Jeg tror ikke jeg har så meget mere at sige i denne tråd, men jeg kunne bare ikke lade være med at slå et slag for både SSB og 6-meter.

//Lau

----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Proud member of DDXG

Redigeret 08/08-22 13:30
#11  08/08-22 13:20
Arthur

Indlæg: 551
Svar til #10:
Tak for dit svar.

Lige for at binde en sløjfe..

Grauballemanden (OZ4ZG - Gert) startede jo ganske rigtig med FM på 2m og Ringsted repeateren i 1970. Det var før internettet, så det var lokal hyggesnak. Idioten i bilen foran og så videre. Radioamatører som lige skulle have en hyggelig køretur. Ham som havde tabt sin mikrofon mellem sæderne og gav gratis underholdning..

Så kom en lang pause som radioamatør. Fordi arbejdet som projektleder, med at etablere radiokæder i hele Danmark, tog en del tid.

Og ellers har det mest været WSPR, som fangede min interesse.

Vi er forskellige alle sammen og hyggesnak, udelukker jo ikke den mere langhårede teknik snak.

Vy 73 OZ4ZG-Gert

#12  08/08-22 14:16
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 509
Svar til #11:
Hej Gert - Gravballemanden :-)
Tak for svar - vi er jo i bund og grund enige.

Svar til #1
Hej Jesper.
Som du nok kan læse, er der flere muligheder for at få en god oplevelse med amatørradio.
Jeg kan godt lide din egen tilgang - og specielt den med :
"og vise dem kombinationen med brug af computere og radioer"
Nu ved jeg ikke hvor langt du selv er her, men et rigtig godt sted at starte, er jo det med LOG.
Må jeg henlede opmærksomheden på Jørgen//OZ0J' fine tilbud om gratis kurser i f.eks LoTW og ClubLog - se evt mere her :
https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=93174

Jørgen//OZ0J har også lavet flere manualer på dansk, som er yderst godt lavet og måske kan være til gavn for mange - og måske også dig. Igen, ven jeg jo ikke hvor du står ifbm "Verdens bedste hobby", så hvis jeg rammer helt ved siden af, så må du bære over med min uvidenhed.

Hjalmar//OZ8CW og "CW med gnister" er bestemt også et godt tilbud :
https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=93150
Jeg ville selv ønske at jeg kunne lære CW, men det kommer ikke på tale :-(

Pøj pøj, og god vind.
//Lau

----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Proud member of DDXG

#13  08/08-22 14:33
Jesper Andersson
Indlæg: 24
Svar til #12:

Hej Lau. Jeg synes selv jeg er nået rigtigt langt i de knap to år jeg har haft licens. Det er jo en fantastisk hobby og med mange nicher og muligheder. Kender både til Jørgen og Hjalmars store passion for deres områder og dejligt med sådanne to ildsjæle der deler ud af deres viden.

Ville jo bare være synd hvis ikke der kom nogen nye til og blev radioamatører.

----------
73 de OZ1JDA // Jesper

http://www.OZ1JDA.dk

#14  08/08-22 14:45
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 509
Svar til #13:
Hej Jesper.
Hold nu op - det er sgu imponerende så meget du har logget - det/du har min dybeste respekt.
Specielt kan jeg godt blive misundelig på din Master of Oceania :-)
Flere af din slags, tak...
//Lau

----------
Venlig hilsen
Lau
OV2B

Proud member of DDXG

#15  08/08-22 15:37
Michael Jensen
Indlæg: 159
Svar til #8:

Du skriver
Det skyldes bl.a. at de enkelte systemer er siloer som ikke kan snakke med hinanden. Der mangler gateways så alle kan snakke med alle som i man kunne før DMR mv. kom frem.

Det har ingen hold i virkeligheden. De ville du kunne opleve hvis du bare var QRV på en at de mode du peger på.

Før i tiden kunne alle jo ikke snakke med alle. Nej en hver amatør lå på hver sin repeater i hver sin ende af landet. Ja de var alle analog så udstyret kunne bruges i hele landet. Men de kunne ikke rækker de mange andre repeater rundt i landet. Så alle kunne ikke snakke med alle.

Nu med systemer der er bundet samme er det faktisk muligt om det så er ASR, Echolink, D-Star, Fusion eller DMR er lige meget. Dog har de 3 sidste den fordel at de er født til at være koblet sammen.

Hvis alt bliver lagt samme til en stor landskanal, så vil du se at antallet af repeater falder hurtigt og antallet af modes vil blive mindre. Hvorfor have den D-star repeater i samme by som en DMR. Det er anyway det samme, hvis de er koblet sammen.

Kan man så koble det sammen ved behov... Ja for alt andet end ASR kan det gøres imorgen men det giver jo så ikke den "alle kan tale med alle" tanken du snakker om. og alle ville bestemt ikke kunne lide det.

Nej det drejer sig om at folk tager en snak som denne på radioen og bruger de mange muligheder vi har i dag og ikke bruger energien på at lytte for at kunne fortælle hvor lidt aktivitet der er, på det første internet forum de kan finde. Det uden selv at have forsøgt at lave aktivitet.

En af de vigtigste ting er at få flyttet Ham aktiviteten fra internet forums i Danmark til radioen.. Skete det, ville vi skulle sætte tale begrænser på repeaterne da vi ellers ville få Tinnitus af alt den radio trafik. Vi ville også opleve at kommunikationen ville blive i en mere civiliseret tone.

Vi skal også være lidt mere forstående over for hinanden. Jeg har set opslag i en DMR grupe adskilt af max et par dage hvor en klager over at der er sgu så meget traffik at han må slukke radion, for det gider han ikke høre på og en anden klager over at der aldrig sker en skid. ???

På den måde vil vi få det bedste ud af de amatør der faktisk er tilbage, hvor få det faktisk er.

73 de OZ1BZJ, Michael
#16  08/08-22 16:18
Arthur

Indlæg: 551
Svar til #15:
Meget enig...men dette er vel også et internet forum :-)

Fik lige startet DroidStar med DMR+ på MEMU Android emulatoren og der er sandelig trafik.

73 de OZ4ZG, Gert

#17  08/08-22 17:01
Michael Jensen
Indlæg: 159
Svar til #16:

Helt enig. Jeg har længe tænkt at især dette forum har udtjent sit formål. Man nu diskuterede man jo her. Så at jeg skulle råbe mit svar ud i æteren gav ingen mening. Men det gjorde et svar her.

Ydeeliger er jeg så en af dem der godt kan være QRV hver dag aktivt og skrive på Forum samme dag. Jeg jeg skal jo bruge transport tiden på noget.

73 de OZ1BZJ

Michael


#18  09/08-22 08:40
Lars Peter Larsen
Indlæg: 769
Svar til #1:For omkring 40 år siden hvor jeg selv startede, kom rigitg mange nye radioamatører fra CB-båndet. Jeg er selv en af dem. Det billede har ændret sig en hel del siden da.
Vi kan godt tale om at vi er et uddøende folkefærd, men der kommer alligevel nye til. Så sent som i aftes kom der en ny interesseret person forbi EDR-Odense afdeligen til en snak og en kop kaffe, en jeg tidligere havde skrevet lidt med på Facebook.

Dengang (1975 - 1999?) havde vi en almindelig teknisk prøve som gav en D-licens, en 60-tegns telegrafiprøve som gav en C-licens der et år senere kunne opgraderes til en B-licens, som var den kategori langt de fleste havde.
Endelig kunne man aflægge en udvidet teknisk prøve som gav den gamle A-licens når man havde haft en B-licens i et år - alternativt en E-licens det gav samme privillegier som A-licensen, dog kun på frekvenser over 30MHz.
Det system er blevet ændret et par gange og jeg er ikke opdateret på det, men vil understrege at det også har været andre prøver inden D, C, B og A-licenderbe blev indført.
Med bortfaldet af kravet om telegrafiprøven er den disciplin blevet frivillig, men ganske mange vælger alligevel at lære det.

Jeg har kigget lidt på de amerikanske licensregler fordi jeg godt kunne tænke mig at aflægge deres prøve på et tidspunkt - de (amerikanerne) har også ændret licenskategorier og prøvekrav flere gange undervejs siden 1970'erne. Det samme gælder vores nabolande, så intet nyt under solen i at tingene ændrer sig.

De tekniske prøvespørgsmål bunder i nødvendigheden af at radioamatøren skulle kunne forebygge/afhjælpe forstyrrelser af sine omgivelser. Dengang var selvbyggeri anderledes udbredt end i dag og megt lidt konsumelektronik var effektivt beskyttet imod indstråling fra amatørbåndene.

Siden dengang er der sket en kæmpe teknologisk udvikling der gør det mere nødvendigt at nye radioamatører bliver introduceret til hvordan man i praksis bruger en radiostation og hvordan man omgås hinanden på båndene.

Der tabes rigitg mange nye licenser på gulvet fordi der mangler - hvad skal man kalde det - den sociale dimension. - Der har tidligere været skrevet lidt om det her på brugtgreg

Som #8 skriver er der tanker i gang i den retning, og det er nok den vej vi gør bedst i at følge.

Jeg mener på ingen måde at vi skal have indført en enhedslicens. Men lad os bare starte med den laveste fællesnævner og så tilskynde brugerne til at udvikle sig og blive dygtigere for at opnå flere privillegier - adgang til bånd og effekt.

Lige hvordan det skal udformes i praksis må komme hen ad vejen, men en egentlig operatørlicens med sidemandsoplæring ved radioen vil være en god ide.


Vy 73 de oz1etp/Lars

#19  09/08-22 10:06
Arthur

Indlæg: 551
Svar til #1:
Bare lige en hurtig strøtanke, til at få flere radioamatører:

At invitere interesserede indenfor i ens eget hjem, på samme måde som amatørastronomer gør.
Viser hvad man kan gøre med udstyret. Komme med gode råd og måske fremover være den 'Elmer' eller mentor, som guider og støtter.

https://wko.astronomisk.dk/

Jeg kan ikke lide finde det. Men jeg har en folder liggende med kontaktpersoner, som åbner deres hjem for en snak.

https://wko.astronomisk.dk

Noget af det samme kan man jo i en lokalafdeling, men det føles måske lidt voldsomt at skulle forholde sig til mange nye mennesker.
1 til 1 går det bedre for mange af os.

Vy 73 OZ4ZG-Gert

Redigeret 09/08-22 10:11
#20  09/08-22 16:10
LyTTyren - Benny

Indlæg: 90
Svar til #5:

Jeg tror du har helt ret i at det ikke tiltrækker nyt blod!

#1

B-prøven er rimmelig nem hvis man gider at øve, hvorfor så
indfører en prøve mere?

B-certifikatet er i knibe på den måde at de ikke er godt rustet til at kommunikere med radioamatører worldwide, da den er underkendt som prøve hos ITU/cept. Det hjælper ikke at indfører en ny nemmere prøve.
Dermed ikke sagt at B-amatører ikke kan afvikle DX qso korrekt.

Der er også folk der har luftet tanken at prøverne en dag bliver helt afskaffet.
Ville du så være tilfreds??


----------
Tiden er inde til at samle vintage mini og minature oscillografer.

#21  10/08-22 14:15
Lars Petersen

Indlæg: 47
Svar til #20: B-certifikatet er ikke i knibe, som LytTyren skriver. B-certifikatet er ikke underkendt, hverken hos ITU eller CEPT.

D-certifikat kan ikke bruges i udlandet.

B-certifikat kan bruges under kortvarige ophold i lande, som har godkendt dette. Disse lande kaldes for "CEPT lande". Et B-certifikat giver ret til "den lille CEPT-licens" hvis rigtige navn er "CEPT Novice Radio Amateur Licence".

A-certifikat kan bruges under kortvarige ophold i lande, som har godkendt dette. Disse lande kaldes for "CEPT lande". Et A-certifikat giver ret til "den store CEPT-licens" hvis rigtige navn er "CEPT Radio Amateur Licence".

Læs mere på http://operatorlicens.dk/CEPT.html

73 fra OZ1BXM Lars Petersen


#22  10/08-22 16:39
Erik (OZ6EP og EA8DIC) Medlem af URE

Indlæg: 231
Svar til #1:
Tak for indlægget. Jeg vil nøjes med at oplyse, at jeg kører med en ICOM 7300 med waterfall, hvormed man kan se al sporadisk aktivitet på det bånd man vælger. Mange cq opkald foregår kortvarige, og kræver at man hurtigt finder frekvensen, og svare cq opkaldet, og har man bare en simpel dipol (2×5 meter) tynd næsten usynlig tråd, kan man række langt.

Tidligere havde jeg radioer uden waterfall, og synes båndet var dødt, efter at have scanner båndet nogle gange.

Så vil man oplever mere liv på HF, så anskaf en radio med waterfall.

Desuden kører jeg DMR på uhf via en lokal repeater, og har mange qso på Talegruppe TG238.

På en DVMegacast kører jeg fusion, D-Star og DMR via WiFi og nettet.

Hilsen fra

----------
73 de OZ6EP/EA8DIC - Erik

#23  15/08-22 19:54
Evald Lindholm Seemann

Indlæg: 151
Svar til #1:
jegtror ikke ligefrem vi er en uddøende race selvom der jo nok er langt mellem de som bygger selv og har en loddekolbe i hånden, selv husker jeg OZ fra dengang jeg blev medlem og fik licensen, da gik jeg igang med at bygge den 5-båndssender der var beskrevet i radioamatørens håndbog 1960, det var virkelig noget jeg lærte noget af, selvom min husvært lagde 50 kroner på lejen fordi min 100watts loddkolbe nok var tændt i nærmest døgn drift; men det gav mig også mod på selv at prøve at løse fejl og problemer på skibssenderne ombord, det var jo gammeldags teknik der var brugt i dem, almindeligvis med 4 stk 807 i push-pull i udgangen i OZ dengang var der masser af tekniske artikler bla fra den navnkundige OZ7AQ, det kniber det lidt med idag; men hvis ingen bygger selv er det jo også ligegyldigt

----------
OZ7TX

Redigeret 15/08-22 20:02
#24  15/08-22 19:59
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #22:
Der bliver da ikke mere liv påhf af den grund ???

det det handler om er en god antenne, den er faktisk bedre end et pa trin.

Jeg hører og rækker det meste af verden på min dipol og 100 watt.

#25  15/08-22 20:26
Sebastian OZ1SPS
Indlæg: 151
Svar til #1:

Jeg er også relativt ny amatør, med erhvervelse af min licens i februar 2018, men er nok af en lidt modsat mening når det kommer til at tiltrække nye folk.

Jeg er af den opfattelse, at hvis noget er for nemt, så mister man hurtigt interessen for det. Det er uanset hvilken hobby vi taler om. Hvis man med det samme fik det sorte bælte i Karate lige ved indmeldelsen, så var der jo ingen der gad kæmpe for det. Og det samme gælder for alt andet her i livet.

Vi har en opgave med at vise de unge hvorfor det kan være interessant at blive radioamatør. Vi har ikke en opgave med at gøre det lettere. Hvis noget er let, mister man hurtigt interessen. Sådan er vi bare som mennesker. Ting skal være tilpas udfordrende.

Jeg følte selv jeg havde "snydt" til prøven, da jeg fik min A-licens uden at have aflagt prøve i CW, som var kravet da jeg som teenager kørte CB radio, og så op til dem med licens.

Det var også grunden til, at jeg valgte at lære CW alligevel, og hvor er jeg bare glad for det i dag! Det har givet mig lige præcis den mængde udfordringer som holder mig til ilden hver eneste dag.

Jeg siger ikke at det udelukkende er CW som er sagen, men man skal finde det område af vores hobby som har den enkeltes interesse, og så skal det altså være udfordrende. Ikke for nemt. Man skal have oplevelsen af at udvikle sig, for det kommer aldrig af mode. Det har vi behov for som mennesker....

Jeg vedhæfter lige et lille link..., det er godt nok omkring CW, men det beskriver lidt af det jeg tænker... Det skal være lidt svært for at det også kan være sjovt...

https://ad0we.s3.amazonaws.com/Go+With+The+Flow. pdf
----------
OZ1SPS

#26  15/08-22 21:21
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #24:
Hvad søren, er du på HF?

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#27  15/08-22 22:16
OZ8CW

Indlæg: 243
Svar til #1:
Hej

Hvis vi uddør er det nok vores egen skyld ;o)

Der er så ufatteligt mange muligheder og det handler bare om at vise dem frem på en god og begejstrende måde.

Jeg har nu investeret i et portabelt setup så jeg kan komme ud og vise hvordan man med en simpel licens kan snakke med rigtigt mange lande over satellit med alle mulige moderne modes ..sådan som telegrafi og amatør TV ;o)

Vil du se mit setup så kig her https://youtu.be/VS0AMWusSS0

Hvis du kender til et arrangement hvor det kunne være fint at sætte det op og vise det og vores hobby frem så lad mig det vide ..måske er jeg på de kanter i landet ;o)

Man er altså ikke ældre og mere umoderne end man selv gør sig til ;o))

God dejlig amatør dag til alle

OZ8CW


Redigeret 16/08-22 06:12
#28  15/08-22 22:50
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #27:
Du har ganske ret: Man er altså ikke ældre og mere umoderne end man selv gør sig til ;o))
Via satellit !
Viser du også CW, SSB hhv. diverse digi modes via HF?

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#29  15/08-22 22:58
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #25:
Du skriver bl. a. - Det skal være lidt svært for at det også kan være sjovt...
Så sandt - så sandt og i øvrigt flot skrevet all over.

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#30  16/08-22 03:43
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #26:
Ja da, er du ikke det ?

#31  16/08-22 08:53
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 579
Svar til #27:

Hej Hjalmar

Fint initiativ, som viser, at vores hobby byder på uendeligt mange muligheder for at boltre sig ud i teknikken uden at det skal være stort og voldsomt.
Dette kræver dog, at man kan frigøre sig lidt fra, at rigtig amatørradio er som vi gjorde for 30 eller flere år siden. Morsenøglen kan erstattes af computeren og effektive digitalmodes hjælper til at kunne kommunikere jorden rundt med små sendere og antenner.

Du bliver spurgt: "Viser du også CW, SSB hhv. diverse digi modes via HF?" Dette er der heldigvis ingen grund til, da de nævnte modes - plus mange flere, ja selv TV - køres på satellitten i døgndrift.


----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

#32  16/08-22 10:31
Michael jensen
Indlæg: 681
Svar til #26:
Igen en off-topic kommentar fra Cand-dur !

----------
SORTE BOGSTAVER

#33  16/08-22 10:33
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #30:
Jo, det er jeg.
Men jeg har certifikat der betyder jeg har tilladelse til at være på HF.
MVH
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#34  16/08-22 10:37
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #31:
Enig, det er da bestemt et fint initiativ.
Blot troede jeg at Hjalmer var kortbølgeamatør.
At sammenligne TV stationers brug af satellit med vor hobby - tjae.
Det er en hobby vi har, nogle benytter en morsenøgle hhv. en paddel, andre en PC.
Sådan er der så meget.

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#35  16/08-22 10:39
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #32:
Nemlig.
Hils i Amager afd. af EDR.
MVH
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#36  16/08-22 10:55
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #33:
Det har jeg skam også lille ven :-)

Du må skam gerne køre hf i dag på et d certifikat, der er blot et par regler der skal overholdes.
mon ikke du skulle opdatere dig lidt omkring reglerne for at køre hf, Hvis du ikke kan finde ud af det må du jo få en voksen til at hjælpe dig med det.

Redigeret 16/08-22 11:02
#37  16/08-22 11:03
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #36:
Jamen store ven.
Du må gerne hjælpe mig dermed.
MVH
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#38  16/08-22 11:07
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #37:
Det går desværre ikke du for du er den jeg ikke må lege med :-(

#40  16/08-22 11:14
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #38:
Passer mig glimrende for så vidt jeg ikke omgås racister.
MVH
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#42  16/08-22 11:33
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #40:
Nu er det vist ved tiden at du stopper din hjernedøde stodder !

#43  16/08-22 11:37
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #41:
Pas på dit blodtryk.

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

Denne tråd er lukket for nye indlæg