Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
81 online brugere
2910 online annoncer
SælgesKøbes

Antenner i almen boligforening


#1  10/08-22 08:34
OZ1KNJ

Indlæg: 1119
Der er ingen tvivl om at det er meget svært at få lov til at opsætte antenner, når man bor i en almen boligforening.
Kører man i el-bil og bor i almen bolig har det heller ikke været nemt at få tilladelse til opsætning af ladestationer. Men det lader til at der arbejdes på højttryk for at det kommer til at kunne lade sig gøre. Mon vi som radioamatører kunne bruge dette som løftestang til at opsætning af antenner? Jeg mener, må der sættes ladere op, som man før har sagt nej til, så kan det samme vel ske med antenner? Måske EDRs antenneudvalg kan bruge el-ladestander problematikken i deres videre arbejde for at sikre antenneopsætning for radioamatører boende i almene boliger?!

https://danskemobilitet.dk/nyheder/almene-bolige r-inviterer-elbilerne-indenfor

----------
mvh. Per

#2  10/08-22 09:33
Michael jensen
Indlæg: 681
Svar til #1:
Sidst i 80erne var jeg medlem af EDR, og de ville ikke hjælpe med ant. opsætning, og efter hvad man kan se, er det ikke blevet anderledes.

----------
SORTE BOGSTAVER

#3  10/08-22 16:58
Carsten, OZ5CB
Indlæg: 23
Svar til #1:
Nu er der vel ret stor forskel mellem en el bil lader som flere kan bruge (eller endda om der kun er en som bruger den) til en hobby antenne.

#4  10/08-22 18:48
OZ1KNJ

Indlæg: 1119
Svar til #3:
Selvfølgelig er der forskel.
Det interessante er, at boligselskaberne havde Nej-hatten på til at begynde med mht. el-ladestandere, det ville de under ingen omstændigheder have noget med det at gøre. Men med de rigtige møder og benarbejde har de nu Ja-hatten på. Den fremgangsmåde kan overføres direkte til ønsket om antenne opsætning, hvis vi vil.


----------
mvh. Per

#5  10/08-22 19:05
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #4:
Jeg tror at det bliver meget svært at opnå, så længe at det er den gamle generation der sidder i afdelings bestyrelsen de lever stadig i fortiden og tror at amatørradio et ligestillet med walkie talkie, de kan godt huske tilbage i 70,erne da vi væltede alle tv i hele boligforeningen :-). Jeg har selv slås med dem i flere år da jeg boede i boligforening (vanggården) med det resultat at jeg fik en kammarat til at komme søndag morgen med en mobillift og satte antennen op uden deres viden, efter et psr måneders mundhuggeri opgav de og lod mig beholde den. (det er nemmere at få tilgivelse end tilladelse) nu bor jeg heldigvis i parcelhus og kan gøre som jeg vil så ingen problemer mere.. Men man kan ved samme lejlighed opforde edr til at komme på banen og hjælpe amatører der har problemer med div afdelingsbestyrelser, man burde da mene at det bla er det man har edr til.

#6  10/08-22 20:55
Ken Saxbeck

Indlæg: 20
Svar til #1:
Der er ingen tvivl om at hvis vores hobby skal overleve så skal og må EDR som landsdækkende organisation på banen og gå i kødet på boligministeriet for at sikrer retten til et minimum at antenne mulighed uanset hvor man bor og hvilket bånd man ønsker at køre.
Som enkelt person er det umuligt at trænge igennem over de uforstående og uvidende personer i div. bestyrelser, administrationer m.m. som alle ser stort på retten til den fri kommunikation.

----------
Ken DK67 / HT201 / OZ1SAX

#7  11/08-22 08:57
Karsten Jacobsen
Indlæg: 43
Svar til #6:
Antenne opsætning har intet med Boligministeriet at gøre. Og i realiteten kan en Boligforening kun give sin mening til kende og evt. acceptere en antenneopsætning til amatørbrug. De har ingen myndighed til at udstede opsætningstilladelsen. Det mange boligforeninger (heldigvis) ofte glemmer er, at de så skal ansøge om tilladelse hos Kommunen. Så det er en tung vej at gå.

Redigeret 11/08-22 08:58
#8  11/08-22 11:26
Niels Weiglin
Indlæg: 1
Svar til #1:
Det er i de fleste tilfælde hos kommunerne der skal ske noget forhandling... I mange lokalplaner er der beskrevet at antenner på bygninger samt antennetårne ikke er tilladt... Sikkert på grund af at folk i 80'erne skulle tvinges over på fællesantenner osv...
Jeg ansøgte i den Lejerbo-afdeling, hvor jeg bor. Her henviste man til lokalplanen, der ikke gav nogle muligheder. Men... Det er jo ikke boligselskaberne, der skal håndhæve lokalplanerne... Det er kommunen...
Boligselskaberne ved ikke nok om vores hobby... Der kunne med fordel produceres noget materiale, som man kunne have med, når man skulle spørge på boligkontorerne... Folk har i årevis kunne få tilladelser til at opsætte parabol-antenner med indbetaling af despositum... Det samme burde kunne lade sig gøre med antenner til radiobrug,,,

----------
/Niels - OZ5NW

#9  11/08-22 14:03
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #8:
Ja, paraboler dem er der tusindvis af i boligforeninger, men der har vi en forkert hudfarve desværre :-(

#10  11/08-22 14:43
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #9:
Du skriver bl. a. - men der har vi en forkert hudfarve desværre :-(
Hvad mener du med forkert hudfarve?
Hvad mener du med: Desværre?
Og hvad har det med denne udmærkede tråds formål at gøre?
VH
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#11  11/08-22 15:02
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #10:
Man må gerne tænke selv (hvis du kan

Jeg søgte selv om at få lov tilat sætte en parabol op til kanal digital men fik afslag trods det at der var masser af paraboler i boligforeningen,,,,derfor at vi har en forkert hunfarve. fatter du det nu ?

Redigeret 11/08-22 15:06
#12  11/08-22 15:26
OZ1KNJ

Indlæg: 1119
Svar til #8:
Det er klart, at det er op ad bakke, hvis det er lokalbestemmelserne, der står i vejen. Jeg har dog selv boet i almen bolig flere forskellige steder og her var bestyrelsen og/eller udlejer, der var imod. Det var bare nemmere for dem at sige nej end ja. I gamle dage var der antenner allevegne og det gik fint. Det er det der automatiske nej vi skal væk fra. Og det lader til at være tilfældet med el-bilerne hvorfor jeg kunne se en lighed med radioamatørerne. Mon ikke EDR´s antenneudvalg følger med her i debatten og tager det med sig i deres videre arbejde. Jeg håber det!

----------
mvh. Per

#13  11/08-22 23:24
Ken Saxbeck

Indlæg: 20
Svar til #7:
Jeg beklageligvis konstaterer at du taler som du har forstand. Nu sidder jeg selv i bestyrelsen i en afdeling af lejeboliger og det er bare opad bakke. Man er så paranoid overfor antenner at hvis jeg stiller et stativ på altanen med en antenne på får jeg en klage og et påbud om at fjerne den omgående.
Når jeg stiller spørgsmål til hvorfor man ikke vil give mig tilladelse til at opsætte 3 små antenner, er svaret at det står ingen steder at skal give mig det mulighed som de læser reglerne. Når man møder sådanne bestyrelser og administrationer kommer man ikke igennem som enkelt person og derfor skal vi have EDR i kødet på dem der udsteder regler og love på området altså boligministeriet.

----------
Ken DK67 / HT201 / OZ1SAX

#14  12/08-22 10:04
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #11:
Tak for et pænt svar.
Jeg forstår stadig ikke hvad hudfarve og tilladelse til opsætning af antenne(r) i almennyttige boligforeninger, har med hinanden at gøre.
MVH
Vj

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#15  12/08-22 10:32
call ov2ll

Indlæg: 1967
Svar til #14:
Glem det !

Find en anden penneven :-)

#16  12/08-22 10:55
Hans V. Andersen
Administrator


Indlæg: 1069
Svar til #14 , #15

Så er tråden vist ved at løbe af sporet.

Så venligst kan i 2 ikke tage denne diskussion et andet sted


//Hans

Redigeret 12/08-22 13:08
#17  13/08-22 13:46
Torben Wridt, OZ6TW
Indlæg: 306
Svar til #12:
Hej Per!

Tak for dine gode og relevante indlæg! Og selvfølgelig følger "vi i EDR" med!

Forholdene omkring boligforeningerne er yderst spegede. Det er mit indtryk, at bestyrelserne har en stor og endegyldig magt på bl.a. antennesager. Også her er automatreaktionerne et rungende "nej" ifb. med ansøgningerne.

I EDRs ledelse er vi samlet, fordi vi holder af at køre radio, skabe venskaber og rode med elektronik. Det gør os ikke automatisk til jurister, og mængden af lovstof på området er aldeles overvældende. Jeg ville ønske, at vi i EDRs medlemskreds havde en eller flere pensionerede jurister og/eller personer, som har en vis erfaring med lobbyisme overfor diverse myndigheder og politikere. De er hermed efterlyst :-) .

Personligt efterlyser jeg dokumentationer for hhv. tilladelser og afslag. Sådanne dokumenter kan vi bestemt bruge i arbejdet! Man er yderst velkommen til at maile til (mit call)@hotmail.com!

Med venlige sommerhilsner!

Torben, OZ6TW,
RM, Syddanmark.

Redigeret 13/08-22 13:47
#18  13/08-22 20:55
OZ1KNJ

Indlæg: 1119
Svar til #17:
Hej Torben.

Fedt at I svarer fra EDRs side. Ja jeg ved godt at det er et kæmpe problem, jeg så blot en mulighed for at permanent lukkede vej, måske ikke er så lukket alligevel jf. mit indlæg.

Lækkert at I arbejder for lempelser på dette område. Håber det lykkes på en eller anden måde.


----------
mvh. Per

#19  30/08-22 07:03
Chris
Indlæg: 78
Svar til #1:
Tak for en god tråd.

Just syntes alle skal kunne opsætte antenner.
Men hvad taler vi om? En lille 2m GP eller en 4 elm 40m yagi?

Hvad er boligselskabet holdning til udlejning og opsætning af 5G
celler på deres tage?

Argumentet med at hvis en får lov kan alle , holder jo bare ikke
praktisk vand . Hvor mange radioamatører bor der i en bolig blok ?

Man kan måske med rimelighed forlange at der bliver betalt for opsætning
og nedtagning af antenner.

Når det er sagt , så syntes jeg også vi skal prøve at tænke mere ud af
boxen. Uden at jeg siger det er hverken let eller billigt.

Boligselskaber har normalt god tele infrastruktur i modsætning til folk
på landet . Dette lægger op til remote operation . En anden mulighed er
at bruge de mange ofte ubenyttet klub stationer . Eller at optimer
taktisk radio og blive /M eller /P. Hvis man har en bil , kan men jo
køre remote til sin bil .

Idag er der især i byer og boligselskaber en stor elektrisk støj sky ,
som gør HF modtagning praktisk umuligt men også svag signal modtagelse
på højere frekvenser vanskeligt.

Faktisk er vi en tele tjeneste , og når der på toppen af FN bygningen i
New York kan sidde en stor HF radio amatør antenne , så skulle det jo
gøre ethvert boligselskab stolt at der var nogle som vil lave en
tilsvarende installation på deres tag.

#20  30/08-22 10:29
Michael jensen
Indlæg: 681
Svar til #19:
Flere af mine naboer ved jeg er radionørd.
Jeg har lige fået en klage om at jeg skal fjerne den ant. jeg har i
min altankasse. Varmesteren har så lige været her og kunne
konstatere at det er en ganske almindelg blomsterpind af træ.
Jeg ved hvem der klagede, da hun har været efter mig flere gange.

----------
SORTE BOGSTAVER

#21  30/08-22 23:04
OZ1JZN John Elo Pedersen
Indlæg: 3
Svar til #1:
Hvis det udstyr du vil bruge står på et eks tre ben inde på din altan og ikke rager ud over kan boligforeningen ikke bestemme at det må du ikke vi havde vi havde samme udfordring og det kunne de ikke gøre noget ved boligforeningen og en parabol kan de ikke nægte dig at få op jeg mener der ligger et eu beslutning om det det burde EDR undersøge jeg har set de pågældende dokument så pt har vi en gp9 en parabol og en parabol til sat samt en 8 elements beam til 23 cm på altanen og inspektøren han griner og ryster på hovedet når de får en klage og meddeler klageren at de kan ikke gøre noget da der ikke bliver overtrådt nogle love
Vi fik for 18 år siden tilladelse til en parabol og en antenne på et 6m rør ellers ikke andet og der brugte vi den lov fra EU uden problemer
venligst John OZ1JZN

Redigeret 30/08-22 23:05
#22  31/08-22 09:19
Thomas Gosvig
Indlæg: 95
Hej.

Jeg tror det kan være gavnligt og fremme forståelsen af, hvad vi rent faktisk ønsker, hvis man lader sin ansøgning ledsage af ”Den gode historie”, som ikke teknisk kyndige kan relatere til.

Da jeg selv for mange år siden boede i lejerbolig i et boligselskab, ønskede jeg jo også at opsætte en antenne udvendigt på ejendommen.
Jeg skrev om et ønske til opsætning af antenne, som skulle behandles på boligselskabets generalforsamling.
Jeg lavede givetvis den fejl at gøre ansøgningen for teknisk, og selv om det blev gjort i en god pædagogisk mening, så er det slet ikke det, en generalforsamling styre efter.
Det er i min optik mange gange følelser i øjeblikket.
Efter en lang gennemgang af min ansøgning, hvor jeg forklarede de enkelte punkter, og mine ønsker, så var den første kommentarer, til mit indlæg; ”Jeg forstår ikke en huende fis”, eller noget i den retning.
Så gik jeg et gear ned og forklarede lidt om det man kunne opnå med hobbyen, og så begyndte folk at komme lidt med.

Desværre bredte der sig en stemning, som mange andre før mig har oplevet, om det ikke var en god ide, begrundet i alle de bemærkninger som vi alle har stødt på.
Skade på bygningen, det ser grimt ud, tænk hvis alle ønskede det og det til sidst lignede et pindsvin, osv

Jeg havde næsten pakket mine papirer væk, og gjorde klar til at måtte sande, at jeg gjorde hvad jeg kunne, men det ikke var nok.
…Men pludselig rejste der sig en gammel fyr fra tilhøre pladserne, og tog ordet.
Han fortalte at han havde haft en walkie-talkie, og havde haft stor fornøjelse af at spille banko via æteren.
Mere skulle der ikke til.
Nu begyndte de andre deltagere på generalforsamlingen at spidse øre. DET var noget de forstod, og en ældre herre, der spillede banko, kunne umuligt være farlig.
Herefter vendte stemningen, og pludselig ville man give det en chance, og da man ikke ønskede at tage stilling til selve det tekniske oplæg med tegninger og beskrivelser af den mekaniske del, så blev man bare enige om at tillade opsætning af antennen, anvist af boligselskabets Ingeniører.
Herefter gik det slav i slav, og efter et par møder med boligselskabet senere, satte jeg min antenne op, helt uden problemer.
Jeg sender historien og Kurt ”Banko 01” en venlig tanke, når jeg kører forbi min gamle bolig, og stadig kan se de gamle huller i muren, fra mine ekspansionsbolte.:-)

Som det ses, mener jeg det kan have sine fordele at nedtone den tekniske del af en antenneansøgning, men har du en menneskelig historie, folk kan forholde sig til, så giv den fuld gas.
Forbindelse til Fætter-Niels i Australien, Give et af dine børn som er rimelig ensom mulighed for at komme i kontakt med andre unge mennesker, introvert livsstil og mulighed for at møde andre på en lidt alternativ måde da du ikke er god til alt det nye med telefoner osv.
Jeg opfordre naturligvis ikke til at lyve, men har du en god menneskelig historie, så er det nu den skal fyres af.

Går du ned på tovet og spørger forbipasserende om du må få et nyt marsvin af dem, så går folk en stor buen uden om dig, men skriver du på Facebook af ”Lille speedy er løbet væk, og din lille datter græder sig i søn hver aften”, så er jeg sikker på du dagen efter får tilbudt 100 marsvin af folk du ikke kender, der næsten ikke kan holde tårrene tilbage.

Som en lille afsluttende bemærkning, ringede min søster for et par dage siden, og fortale hun skulle til generalforsamling i hendes boligselskab, for første gang nogensinde.
En radioamatør havde ansøgt om 4 meter rør på hans altan og ville gerne opsætte en antenne.
Min søster ved hvor meget denne hobby har betydet for mig, og ville derfor ned og stemme JA.
Faktisk rejste hun sig på generalforsamlingen i går, og fortalte min historie, og hvad det har bragt med sig af gode ting.
Jeg ved ikke om det var lige netop det som gjorde udfaldet, men har lige fået en besked fra hende om ”Det lykkes, og han dik lov”.
Vi snakker altså midt i Roskilde by, så det var faktisk ret godt gået.
Når jeg høre denne radioamatør, hvor jeg kender callet og navn, så vil jeg ønske ham tillykke og fortælle lidt om hvordan jeg indirekte kender ham.

At jeg så selv senere fik et lille kolonihavehus, hvor der i mange år sad en 2 elementet Fritzel beam, et par lodrette antenner, 2M yagi til både vandret og lodret, kan jeg så undre mig selv lidt over, fik lov at blive siddende, men måske jeg solgte ideen rigtigt til mine naboer, og naturligvis hjalp dem med lidt tungt havearbejde og hilste pænt på dem på stien, hjalp sikkert lidt til.
Jeg er jo ikke umenneskelig.:-)

Det var lige hvad jeg kunne finde på at biddrage med,

Thomas/OZ1JTE

Redigeret 31/08-22 09:24
#23  31/08-22 17:57
OZ1OXQ.
Indlæg: 1212
Svar til #22:
Hej Thomas
Tak for et, på alle måder, flot indlæg.
Måtte indholdet i dette danne grobund for mere af samme slags.
Både lokalt hhv. ifm. kontakt til diverse Teknik- og Miljøforvaltninger.
De bedste hilsener
Vagn//OZ1OXQ

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..