Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
95 online brugere
3035 online annoncer
SælgesKøbes

Frekvenser

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  14/03-23 12:05
Claus F
Indlæg: 6
Beklager hvis der er spurgt om dette tidligere, jeg har ikke kunne finde svaret og beklager mit nok ignorante spørgsmål, da jeg er helt novice og venter på at skulle op til D-licens prøve.
Min første radio ankommer i denne uge. Jeg starter ud med en håndstation for at se om det er noget for mig, men derudover har jeg en scanner stående som jeg lytter på i ny og næ.
Nå men til mit, måske dumme, spørgsmål: I gamle dage da far var helt ung og alle havde walkie talkies, da mødtes man på en kanal og aftalte hvilken kanal at man skulle tale videre på. Er det også sådan på amatørbåndene at man mødes på repeateren og aftaler at gå simplex og hvordan foregår det på de bånd hvor der ikke er repeatere. Altså hvordan finder man andre amatører, for der må der være nogle faste frekvenser hvor amatørerne mødes?

#2  14/03-23 12:49
J. Lau Lindhardt
Indlæg: 609
Svar til #1:
Hej Claus.
Held og lykke med prøven - stop nu ikke ved D, men fortsæt og prøv at få en B, eller A.

Jeg kan se at du bor i Odense, og der er jo flere repeatere i dit nærområde at vælge imellem - både UHF og VHF

Du kan her se en liste over de som er aktive, også de som ikke kører analog (D-STAR osv) : http://www.d-star4all.dk/dstar4all_repmap_frame .html
Der er også info om spacing, pilot-toner osv...

Jeg er ikke selv særlig aktiv på repeatere, så jeg kan ikke oplyse om man mødes der, og aftaler en simplex - det er bare at prøve sig frem.
Du vil bestemt blive mødt med hjælpsomhed, når du kalder ind de første gange, så hold dig ikke tilbage.

Endnu engang - held og lykke, og vel mødt på en simplex :-)

//Lau


----------
Kleinsmed Emeritus
Proud member of DDXG
https://www.dc3vennerne.dk

#3  14/03-23 20:29
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 728
Svar til #1:

Jeg indlejrer mine svar:

"Beklager hvis der er spurgt om dette tidligere, jeg har ikke kunne finde svaret og beklager mit nok ignorante spørgsmål, da jeg er helt novice og venter på at skulle op til D-licens prøve."

Held og lykke med prøven.

Har du lyst til at læse mere så se på denne side - og jeg er ret sikker på det vil kunne hjælpe dig:
https://operatorlicens.dk/

"Min første radio ankommer i denne uge. Jeg starter ud med en håndstation for at se om det er noget for mig, men derudover har jeg en scanner stående som jeg lytter på i ny og næ."

Meget god ide at lytte til fx 2-meter båndet.

"Nå men til mit, måske dumme, spørgsmål: I gamle dage da far var helt ung og alle havde walkie talkies, da mødtes man på en kanal og aftalte hvilken kanal at man skulle tale videre på."

Der findes egentligt ikke dumme spørgsmål - det viser videbegærlighed at spørge - men der findes mere eller mindre dumme svar :-)

Der findes kanaler på 2-meterbåndet i FM-området fx V40 (står formentlig for VHF kanal 40) - men jeg har aldrig hørt nogen bruge dem. Lang de fleste anvender frekvensen - eller en del af den. Jeg har muligvis set dem mærket på ældre (hjemmelavede?) transceivere? Hvem kan supplere?

Når det drejer sig om lokalsnak er mennesker "vanedyr". Vi anvender typisk de samme frekvenser igen og igen :-) (ligesom på CB) Kig fx på lokalfrekvenser her:
http://www.dkscan.dk/amatoer.htm#amatoer2

Radioamatør radioklubber har typisk en frekvens de anvender. (se fx http://oz3fyn.dk/ og https://www.edr.dk/lokalafdelinger/ ) Har du tid til det, så meld dig ind i en EDR-radioklub. Du kan besøge dem (uden at være medlem) og finde ud af om det er noget for dig. Du behøver ikke at være medlem af EDR, men afhængig af interessen kunne du også blive medlem af EDR.

Ifølge båndplanen er FM-opkaldsfrekvensen 145,500 MHz (V40). Her er også nævnt andre opkaldsfrekvenser for andre modulationer. Jeg har dog sjældent benyttet den. Andre som har erfaringer?

Kig fx på i fx højre side:
https://vushf.dk/bandplaner/bandplaner-2013/
( nyere båndplan er her:
https://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and- working-groups/vhf-uhf-shf-committee-c5/ vhf-up-bandplanning/
backup:
https://web.archive.org/web/20230131165543/https ://www.iaru-r1.org/about-us/committees-a nd-working-groups/vhf-uhf-shf-committee- c5/vhf-up-bandplanning/
)
V16-V64 nævnes her:
http://www.norfolkamateurradio.org/pdf/simplex_ repeater_listing.pdf
backup:
https://web.archive.org/web/20180328235119/http: //www.norfolkamateurradio.org/pdf/simple x_repeater_listing.pdf

"Er det også sådan på amatørbåndene at man mødes på repeateren og aftaler at gå simplex og hvordan foregår det på de bånd hvor der ikke er repeatere. Altså hvordan finder man andre amatører, for der må der være nogle faste frekvenser hvor amatørerne mødes?"

Alle muligheder er åbne og sikkert anvendt :-)

Lyt.

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 14/03-23 21:53
#4  14/03-23 21:32
Claus F
Indlæg: 6
Svar til #2:
Tak for svar Lau

#5  14/03-23 21:33
Claus F
Indlæg: 6
Svar til #3:
Ta kfor svar Glenn

Denne tråd er lukket for nye indlæg