Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
247 online brugere
2447 online annoncer
SælgesKøbes

De små lightning sikringer..

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  06/06-23 15:49
Lasse Jensen
Indlæg: 53
Hvordan omregner jeg en 350v sikring til watt på et givent bånd?
https://www.dmtonline.dk/pl/Lightning-Grounding- Kits_200152.aspx

#2  06/06-23 16:57
OZ6ABA Leif Nielsen
Indlæg: 145
Svar til #1:
På databladet står der
Power handling 550W

----------
Kun Kontakt via e-mail

Redigeret 06/06-23 16:58
#3  10/06-23 12:35
Lasse Jensen
Indlæg: 53
Svar til #2:
Tak :)
men er det på 3mm el 2km bånd
Der må være en formel, den ville jeg gerne kende.
Og jeg har en fornemmelse af den 350v sikring dækker 1kw på alle amatør MF/HF bånd da det er den største man kan få. Men jeg gider ikke ligge PA trin til får at teste min teori. Blyant er billiger end rør
Jeg har disse lyn dimser på mine coaxer, lige så meget for fælles jord i mit samle skab inden de kommer ind i mit radio rum, men det ville være meget godt at vide så jeg ikke behøver staniol sikringer ved QRO leg.

#4  10/06-23 14:57
Frank Pedersen
Indlæg: 172
Svar til #3:
Hej Lasse,
med en breakdownspænding på 350V bliver den maximale effekt 784W uden breakdown når man antager at signalet er sinusformet og med 20% tolerance.
Dette er principielt frekvensuafhængigt.
Noget andet er at reaktansen af de 1,5pF i sikringselementet ved 3mm bølgelængde kun er 1 ohm hvilket giver anledning til strøm i sikringselementet og vil helt sikkert påvirke dit standbølgeforhold. Men du kører vel heller ikke 100GHz i coaxkabel?
Hilsen
Frank

#5  16/06-23 14:25
Lasse Jensen
Indlæg: 53
Svar til #4:
Hvordan beregner du de 784w RF fra de 350v?
Underligt man ikke nemt finder disse små sikringer optil 1000w og 1500w
Da det jo er det vi amtøre skal bruge.
Sinus formet... Det gælder vel alle modulations former samt digimodes?
Så altså alt under UHF (optil 3Ghz) er ok at køre igennem disse sikringer?
Takker og bukker for din response, guld værd.

#6  16/06-23 15:21
Palle Preben-Hansen, OZ1RH

Indlæg: 128
Svar til #5:
Det er Ohms lov ved 50 Ohm og V*A=W. MEN pas på det gælder kun ved et SWR på 1:1. Hvis SWR er højt er der høj spænding på steder i kablet og lav spænding andre steder. Sinusformet må i denne forbindelse være ment som den CW/RTTY vi rater vores linære PA-trin til og ikke pulsmodulation til radar. Der er også noget med at middelspændingen i en sinus skal ganges med kvadratrod 2 for at få spidsspændingen.

Lynsikringer fyrer (forhåbentlig) på spidsspændingen, så 350 V er i underkanten til QRO da SWR sjældent er 1:1 over hele båndet, måske lige bortset fra en god dummyload...

Hvis antennens halvdele ikke er DC-mæssigt forbundet kan statisk elektricitet bekæmpes med en ca. 100 kOhm modstand over kablet, ofte nødvendigt ved en vertikal.

Jeg er ikke verdensmester i lynbeskyttelse, men ved et direkte hit skal der stjerneforbindelse til een fælles og rigtig god jordforbindelse til samt en perimetersikring rundt om huset. Alligevel brænder der nok er masse af, men skaderne kan mindskes.

Husk beskyttelse mod overspænding på lysnettet og evt. ADSL/tlf kabler for det tilfælde der sker lynudladninger eller nedslag i nabolaget.

73, Palle, OZ1RH.

#7  16/06-23 15:49
Sven Lundbech
Indlæg: 582
Svar til #6:

"Der er også noget med at middelspændingen i en sinus skal ganges med kvadratrod 2 for at få spidsspændingen" ...

Næsten rigtigt: Det er effektiv-spændingen i en sinus, som skal ganges med kvadratrod 2 for at få spidsspændingen. Se Vejen til Sendetilladelsen, 8de udgave, kapitel 3.11 :)

73, OZ7S Sven

#8  16/06-23 23:05
Palle Preben-Hansen, OZ1RH

Indlæg: 128
Svar til #7:
Tak Sven, men den udgave af VTS fandtes ikke da jeg tog licens.

Sinuskurverne var nu nok de samme samme... Hvad med at gå over til cosinusspænding for at spare på den dyre el? Så kan øst og vest Danmark dele spændingen bedre så nogen snupper cosinus og nogen sinus..

Dem der vil køre rigtig QRO kan så kombinere dem ved omvendt spændingsfordobling og få tangens spænding, den bliver ret høj ind i mellem, lige til en anodespænding der vil noget. Det må Ranslirpa kunne skrive om i det rigtige OZ.

Du har ret i at mit brug af ordet 'middelspændingen' er forkert. Der findes mange slags gennemsnit (middelværdier), det er derfor journalister kan få hvad som helst ud af statistik. Det er også længe siden jeg lærte om statisk, så det er nok ikke noget jeg bør skrive hjem om.

73, Palle, OZ1RH.

#9  16/06-23 23:23
Sven Lundbech
Indlæg: 582
Svar til #8:
Hej Palle,

Ok,.. Da du tog licens, var vekselstrøm sikkert heller ikke den fremherskende strømtype :)

Der er en anden strømsparemetode, som jeg skal have set lidt på: Det er jo spild, at al den brugte strøm sådan bare løber tilbage til elværket - så henne ved elværket har jeg tænkt på at anbringe et aggregat, der kan snuppe strømmen, før den suser ind i værket, og bruge strømmen een gang til!

Jaja - jeg kan godt høre Gustav Robert Kirchhoff protestere fra det hinsides; men det er mere end 100 år siden han døde, så nu må der snart ske noget nyt!

73, OZ7S Sven

#10  17/06-23 13:47
Steen Erik Hagland Hansen
Indlæg: 8
Svar til #1:
Hei

Hva er det du vil sikre:
Lynnedslag elle statisk overspenning
Er det mottakeren eller senderen som skal sikres

Siden en fulltreffer med lyn sannsynligvis ligger i området mega volt og mange kilo amper, så vil en liten overspennings knapp selle sikkert fordampe.

For å illustrere problemstillingen kan jeg vise til selvopplevd installasjon på et vannkraftverk.

Høyspentledningene ut fra stasjonen er på 66KV 3faser, alle fasene er koblet til overspenningsvern ca 75KV og mange Kilo amp (jeg husker ikke verdien). Enden på overspenningsvernet er koblet til en kobber jordledning med en saftig dimensjon (5cm tykk og 20 cm bredde) lengden ned til fuktig undergrunn ca 15 meter
Så langt så bra, fungerte utmerket selv med nedslag av lyn i ledningsnettet. Men så ble det montert en ny telefonsentral (ja det er noen år siden) og i sin visdom koblet man sentralens jord til den fine saftige jordledning for den måtte være effektiv. På koblingen var ca på midten mellom vern og fuktig grunn.
Ved første fulltreffer på ledningsnettet hang det bare rester igjen på veggen og alle telefoner, modem og lysnett sikringer var ødelagt, ellers fungerte utstyret i kraftverket ok.
Det store spørsmål var, hvorfor kunne dette skje når telefonsentralen var så godt jordet.
Det man glemte var at den kraftige jordledningen er å betrakte som en motstand (selv om det er milli eller mikro ohm) og det betyr vi har en spenningsdeler. Siden man koblet seg inn ca på midten vil det ett kort øyeblikk være minimum 35-40 KV i telefonsentralens jordingspunkt og resten av sentralen refererte seg til 230V og annet utstyr med jord andre steder i stasjonen

Dette som illustrasjon på at det er store krefter man skal ha kontroll på når det gjelder fulltreffer.

Så mitt spørsmål er, hva er det du ønsker å oppnå.

73 LA5GOA Steen Erik

#11  17/06-23 14:01
Erling Nansen
Indlæg: 480
Svar til #10:
OK så fint.
Nu er det jo ikke nødvendigvis alle nedslag, der er fuldtræffere.
Kan en sådan dims nu mane de fleste i jorden med et godt resultat, så er det vel ikke helt spildt.

oz7iy Erling

----------
oz7iy Erling

#12  17/06-23 16:06
Uffe Lindhardt
Indlæg: 32
Svar til #8:
Nu kan jeg jo kun referere til mit eget HD-studium, men der var der en temmelig tilfældig omgang med matematiske grundprincipper, så det skal være dig tilgivet.

#13  18/06-23 01:39
Palle Preben-Hansen, OZ1RH

Indlæg: 128
Svar til #9:
Hej Sven,

Da jeg tog licens var 3-faset ikke fremherskende, men vi havde sikkert vekselstrøm for vi manglede vist ikke 3-faset jævnstrøm. Det vi havde kunne ihvertfald varme en pølse via to bananstik. Statistikken sagde at 10 sek. var det optimale, ved 15 sek sprækkede pølsen.

Dit aggregat som vender den brugte strøm henne ved elværket kan du få mere ud af ved at anbringe dimsen i dit hus, det giver mere direkte gevinst og må være et hit. Ham Kirchhoff kan sikkert fortælle om aggregatet skal sidde før eller efter måleren, men indgreb før måleren er næppe populært og der kan også komme jordstråler hvis man graver for dybt.

Aggregatet er forresten opfundet og hedder en cirkulator. Sådan en tillader vekselstrøm at løbe den ene vej, men ikke den anden. På Aliexpress eller Wish kan man vel få sådan en til 50 Hz billigt, men køb den et sted hvor fragten er inkluderet.

Jeg har en cirkulator siddende i inputtet til mit 144 MHz PA trin, så SWR ind i trinet altid er godt. Hvis antennen har dårligt SWR kan man også sætte en cirkulator i antennekablet, hvorefter PA-trinet ser ind i et SWR på 1:1. Det kræver dog en korrekt installation for at undgå en enkelt ulempe ved cirkulatoren.

Hvad med at videreudvikle det med 3-faset jævnstrøm, det kunne være noget med Kirchhoff og tre roterende omformere. Det må være en ingeniøropgave at føde et 3-leder kabel med plus, minus og jord på en måde så man kan tappe DC'en 3 gange, henholdsvis mellem plus og minus, mellem plus og jord og mellem minus og jord. Det ligner en Win-Win-Win situation som mangler i VTS. Mon ikke du kan få Dr. Heissluft til at beskrive det i QST, hvor han er en populær skribent.

73, Palle, OZ1RH.

Redigeret 18/06-23 10:32
#14  18/06-23 02:27
Palle Preben-Hansen, OZ1RH

Indlæg: 128
Svar til #12:
Hej Uffe,

Det siges at nogen, men ikke alle har tilfældig omgang med visse grundprincipper. Du har vel ikke læst HD på Bornholm?

På Handelshøjskolen i København var jeg da tilfreds med statistik på HD 1. del, hvor en vis Jes Søderberg underholdt med bl.a. operationsanalyse i form af optimering af hvordan man læsser containere på fragtskibe. Senere fandt jeg ud af at han var ansat i et firma med mange fragtskibe.

På 2. del valgte jeg et tillægsfag i form af budgettering og regnskab for det syntes jeg ikke jeg var så god til. I det fag brugte vi
grundlæggende regneregler, mest addition og subtraktion, men også lidt division når Dupont pyramiden skulle bestiges. Hverken kvadratrod to eller tre var på lystavlen, så hvis jeg skal tilgives noget er det forhåbentlig om vekselstrøm eller vekselspænding og ikke matematik. Vi kan sikkert skrive uendeligt om dette, så det er bedre at mødes på Hilberts hotel og snakke det igennem. Der kommer jeg af og til for det er et hyggeligt og sjovt sted, hvor jeg altid kan få plads.

73, Palle, OZ1RH.

Redigeret 18/06-23 10:10
#15  18/06-23 15:20
Steen Erik Hagland Hansen
Indlæg: 8
Svar til #11:
Heldigvis er det ikke alle nedslag som er fulltreffer på eget QTH, derfor var mitt spørsmål « hva er det du ønsker å oppnå»
Burde muligens vært litt mer presis.
Er det en RX eller det RX/TX som skal sikres mot statisk utladning.
Dersom det er en TX inne i bilde må man ta hensyn til maks effekt, impedans, SWR på de aktuelle frekvenser osv.
Er det kun RX er det en del enklere.

73 LA5GOA Steen Erik

#16  18/06-23 16:50
Sven Lundbech
Indlæg: 582
Svar til #3:
For nu at vende tilbage til spørgsmålet: Der mangler nogle oplysninger:

1. Din sidehenvisning https://www.dmtonline.dk/pl/Lightning-Grounding- Kits_200152.aspx peger bl.a. på nogle coaxgennemføringer – dem, der hedder f.eks. https://www.dmtonline.dk/pi/Lightning-Arrester-N -female-female-Bulk_6035377_200152.aspx , datablad https://www.dmtonline.dk/images/documents/LP-NFF -3GHz_42587.pdf . Er det sådan nogle, du allerede nu (som du skriver i #3) har monteret?

2. Det, du beskriver som ’sikringer’ er ikke traditionelle smeltesikringer, men gasudladningsrør, der kan bruges flere gange, om jeg så må sige... Er det sådan et 350 volt gasrør https://www.dmtonline.dk/pi/Gas-Tube-350V-for_60 35334_200152.aspx , datablad https://www.dmtonline.dk/images/documents/LP-350 V-3GHz_42625.pdf , som du har monteret?

Som databladet https://www.dmtonline.dk/images/documents/LP-NFF -3GHz_42587.pdf beskriver, så er gennemføringen specificeret til frekvensområdet 0 – 3 GHz. Det skulle delvis besvare dit spørgsmål om frekvensområde.

Som #4 skriver, så kan du muligvis sende lidt over 750 watt cw ’henover’ et 350 volt gasrør, hvis standbølgeforholdet er 1:1, hvad det jo nok aldrig er, og desuden er det udsendte signal i de allerfleste tilfælde ikke sinusformet.

Min konklusion er, at de ikke er beregnet til amatørradiobrug med op til 1 kW effekt og varierende standbølgeforhold. Prøv at kontakte DMT for yderligere oplysninger.

Disclaimer: Jeg har ikke prøvet sådan nogen gasgennemføringer og fraskriver mig ethvert ansvar fsva. ovenstående beskrivelse.

73, OZ7S Sven

Redigeret 18/06-23 16:51
#17  19/06-23 10:04
oz9abs.

Indlæg: 103
Nu efter at have fulgt denne tråd og set hvad der kan bruges og ikke bruges. De Gas dimser er ganske sjove at lege med. Har lidt forskellige værdier af dem og her på qth er der ikke lang fra ord til handling, tog en dobbelt pålydende 395v satte den i min Twin leader og startede alt fint under qso, skruede så langsomt op i effekt til 999;9 watt og intet skete. Svinet kører bare videre, "snublede" over en lille kontakt og så styrede jeg mere effekt ud i den lille gas dims, ved ca 1300 watt slog den en skid og som kim Larsen sang så blev der stille. Dvs de forklaringer der er tilstede her må siges at være i orden vedr spænding effekt, men det sjove er jo at før amplifier var klar igen over chokket var de gas dimser klar til en tur mere. Er prøvet over hele hf båndet med det der her er næsten nul i swr. Og jo disse bruges meget i amerikansk udstyr som sikring på udgange fra mobil tlf til store sendere. Go sommer. Kim

Redigeret 19/06-23 10:47
Denne tråd er lukket for nye indlæg