Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
183 online brugere
2998 online annoncer
SælgesKøbes

Køb af mit første oscilloskop

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  24/01-24 19:13
OZ1LL
Indlæg: 12
Hej alle sammen,

Jeg står over for at købe mit første oscilloskop, og jeg er en smule overvældet af de mange muligheder på markedet. Jeg håber, at I kan dele jeres erfaringer og råd for at hjælpe mig med at træffe den bedste beslutning. Jeg tænker i hvertfald at det skal være digitalt. Jeg kan se man kan få dem med forskelige antal kanaler også står der tit noget med mHz (50)

Jeg vil rigtig gerne i gang med at at måle på forskelige ting og udvide min måle færdigheder. Her kunne jeg måske også godt tænke mig nogle bud på hvad der kan være smart at starte med at bruge oscilloskopet på.

Jeg har som sådan ikke noget budget men jeg vil gerne have mest muligt for mine penge. Er der nogen funktioner, jeg absolut skal have, eller er der noget, jeg kan undvære som en begynder?

Jeg vil også gerne høre om jeres personlige erfaringer med at bruge oscilloskoper i praksis. Er der nogle faldgruber, jeg skal være opmærksom på, eller nogle tips, der kunne hjælpe mig med at få mest muligt ud af mit nye værktøj?

På forhånd tak for jeres hjælp og deling af viden. Jeg ser frem til at høre jeres input og erfaringer!

Bedste hilsner,
Glenn Jensen

#2  24/01-24 20:53
Hans-Jørgen Petersen
Indlæg: 315
Svar til #1:

Hej

Det er jo en helt umulig opgave, som du der stiller.
Uden nogen anelse om hvad du kunne tænke dig at måle på, vil du aldrig kunne få et kvalificeret forslag.

Hvis dit formål er at finde ud af hvad et oscilloskop kan anvendes til i det hele taget, kunne et forslag være at købe et brugt, og dermed få noget erfaring. Dermed vil du være langt bedre stillet, når du næste gang skal købe et sådant udstyr.

Se dig lidt omkring. Der fås ind imellem udmærkede brugte digitale oscilloskoper til en rimelig pris (500 - 800 kroner). Sørg for, at der er prober med i prisen!

Analoge oscilloskoper vil jeg ikke anbefale. Det er som at købe en hestevogn, for at finde ud af hvad en bil er for noget.

Faldgruber?
Der er rigtig mange!
Det er derfor, at det er vigtigt, at du køber noget der ikke er så dyrt, at du hænger på det længe efter, at det har vist sig ikke at opfylde dine forventninger.
Der er nemlig kun én vej frem: Få dig noget erfaring :-)

God fornøjelse.

Mvh
Hans-Jørgen

Redigeret 24/01-24 21:01
#3  24/01-24 22:34
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 731
Svar til #1:

Hej Glenn

Hvad ønsker du at måle? Tror du? En masse eksperimenter?

"Ulempen" ved at købe brugt er, at du (eller en hjælper) skal læse hjemmefra i en brugermanual, inden man tager ud til sælgeren, så man ved hvordan man tester det.

Repeterende signaler kan ses fint på ældre analoge oscilloskoper med båndbrede på fx 10, 20 eller fx 100MHz.

Skal du måle ikke-repeterende signaler måles med digitale oscilloskoper. Her bør samplehastigheden helst være en faktor 10-20 højere end det du måler på, ellers ser du ikke nok samples per periode.

Der findes brugte digitale oscilloskoper som er ganske gode, men man kan risikere at menuerne kan være en jungle at finde rundt i - så test det ellers skim/læs brugermanualen. Er Rigol godt?

Nogle digitale Textronix oscilloskoper har særlige stik som signalerer hvilken Textronix-probe som anvendes. Ved ikke om andre mærker har det?

Der findes også PC-oscilloskoper (kaldes også USB-oscilloskoper/skoper), de er også digitale, men her installeres et program som man risikerer ikke bliver opdateret og pludselig efter en OS-opdatering virker det ikke mere. PC-oscilloskoper kan være billige fra nye.

Ved 10 til 20 MHz er probe ikke så kritisk. Ved fx 60 eller 100MHz skal proberne passe til oscilloskopet. Her er originalprober bedst.

Læs evt. også her:
https://da.wikipedia.org/wiki/Oscilloskop

Søgning på brugtgrej efter ordet oscilloskop og oscilloscope - nøjes med "oscillos":
https://www.brugtgrej.dk/itemlist.php?mode=searc h&type=1&search=oscillos&topcat=0

.

Til oscilloskop bør du også købe en funktionsgenerator/signalgenerator - enten en analog - billig og let at betjene - eller en digital, her har jeg ikke erfaring, men jeg mener at man kan købe dem billigt og få dem til at lave en hvilkensomhelst bølgeform eller puls.

(De fås også som byggesæt.)

.

Kig evt på:

https://www.eevblog.com/forum/testgear/buying-an -oscilloscope-as-a-beginner/

https://howtomechatronics.com/tools/best-entry-l evel-oscilloscopes-for-beginners-and-hob byists-2019/
(lav dine egen amazon/ebay søgninger - linkene i artiklen kan jeg ikke umiddelbart anbefale)

Søgning:
https://www.google.com/search?q=buying+first+osc illoscope+%28beginner+OR+hobby%29

-

Hvis du pludselig vil have flere måleinstrumenter kunne du overveje en netværksanalysator, men den tager noget tid at lære at bruge:
https://da.wikipedia.org/wiki/Netv%C3%A6rksanaly sator

Eller måske en frekvenstæller?

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 25/01-24 22:43
#4  24/01-24 22:52
OZ1LL
Indlæg: 12
Jeg ved faktisk ikke helt hvad jeg vil måle på endnu. Tænker måske at starte ud med at måle på nogle mindre elektriske kredsløb evt. nogle ældre radioer.

#5  24/01-24 22:56
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 731
Svar til #4:

Skal du måle på traditionelle superheterodyn (kortbølge/FM-)radioer bør du mindst kunne måle 10,7 MHz og gerne 50-60 MHz (ca. fem gange det du vil måle) analogt. Ved digitalt bør samplehastigheden helst være en faktor 10-20 højere end det du måler på, ellers ser du ikke nok samples per periode.

Fx ( https://www.valuetronics.com/product/gds-820c-in stek-digital-oscilloscope-used ) har GDS-820C en samplehastighed på 100MS/s (Mega samples per sekund) per kanal - bemærk per kanal. Så den kan kun anvendes til ca. 5-10MHz. (de 25GSa/s lyder forjættende men er det ikke)

455kHz og 10,7MHz anvendes typisk som mellemfrekvenser. Andre mellemfrekvenser ses også, men sjældnere.

(SDR-modtagere er noget helt andet...)

Andre der har forslag eller perspektiveringer?

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 24/01-24 23:36
#6  25/01-24 09:19
Frank Pedersen
Indlæg: 164
Svar til #1:
Hej Glenn,

jeg foreslår at du først sætter dig ind i hvordan et oscilloskop virker, evt. i din lokale EDR afdeling hvor der sikkert er en kvalificeret tekniker. Det sætter dig mere i stand til at definere hvad du har brug for.
For målinger på analoge ældre radioer er det ret overdrevet at skulle bruge et digitalt oscilloskop med en samplingsfrekvens der er 10 gange den frekvens du skal måle på, signalerne er jo mest sinusformede, dvs. uden overtoner. I årtier har man brugt analoge scoper til radioservice uden problemer. Du burde kunne finde et hæderligt scop til dit formål for 500 kr.
Hilsen
Frank
( en MEGET erfaren oscilloscopbruger)


#7  25/01-24 09:37
Lars Peter Larsen
Indlæg: 859
Svar til #1:

Hej Glenn,

Jeg kan se på din BG-profil at du bor i Ålborgområdet.
Jamen så vil jeg anbefale at du tager ind i EDR Ålborg afdeling og spørger om råd. De bider ikke men vil kunne give dig et noget mere kvalificeret svar end du nogensinde kan få her.

Jeg kan ikke anbefale noget på stående fod, men da jeg for nogle år siden, så nogen bære på et Tektronix digitalscop ud fra Fynstræffet spurgte jeg en tidligere kollega om hvad jeg skulle se efter. Han pegede på en Rigol 1054 - som trods 4 kanaler og en mængde funktioner, går/gik for at være et rigtig godt begynder digital-oscilloscop.

Held og lykke
Vy 73 de oz1etp/Lars

#8  25/01-24 12:59
Thomas Scherrer OZ2CPU

Indlæg: 187
Hej Glenn,
velkommen til den fantastiske visuelle del af elektronikkens verden,
et oscilloscope er helt klart det mest vigtige redskab man kan ønske sig,
men for at kunne hjælpe dig i den rigtige retning skal vi vide lidt mere om dine niveau ønsker.
Er du en der har uendelige mange penge ?
eller er du som de fleste mere normale folk
der søger at få mest muligt ud af mindst mulig udgift ?
Roder du med elektronik hver eneste aften ?
eller kun 1 time hver anden md ?
er det Audio, video, HF, VHF, UHF du drømmer om at måle direkte på,
hvor mange kanaler vil du kunne se og sammenligne på en gang ?
er dit bord meget dybt ? eller drømme du om de mere moderne scoper der er super lette at have stående på mindre bord plads.
Er du til ultra billigt brugt, for at se og lege og lære mere først,
og så senere investere i det mere rigtige til fremtiden ?
Der er flere af os der sælger 2 kanalers 20-40MHz analoge scoper,
de er dybe og gamle og klare alle audio-video-modulations-hf opgaver
ganske fint, og sådan et scope koster 100kr.

#9  25/01-24 18:33
Glenn Møller-Holst
Indlæg: 731
Svar til #1:

Jeg er enig i Frank og Lars Peters forslag om at besøge en radioklub - gerne medlem af EDR - og selvfølgelig især i/nær Aalborg:
https://www.edr.dk/lokalafdelinger/

Ring til dem og spørg hvornår du kan komme forbi, og nævne hvad du kunne tænke dig at "lege"/arbejde med:

EDR Ålborg afd.:
http://oz8jyl.dk/

Typisk er der nogle medlemmer som kan sælge dig næsten alt elektronik mellem "himmel og jord". Eller de kan hjælpe dig med at kontakte andre radioklubber - nogle bugner af ældre funktionsdygtig elektronik - måleinstrumenter, radioamatørudstyr og alt muligt andet.

Nogle af klubberne holder typisk et årligt loppemarked med ældre funktionsdygtig elektronik (og defekt) - nyt eller NOS udstyr ses også.

Typisk er der også relevant elektronik litteratur; bøger og tidsskrifter.

Herudover har klubberne typisk også kortbølge, VHF, UHF osv. antenner og radioamatørudstyr man kan anvende. Et godt sted at lære at bruge udstyret.

Man behøver ikke at have bestået nogle radioamatørlicenser for at være medlem. Selvom man ikke har radioamatørlicens, kan man prøve radioamatørudstyr (incl. kortbølge), sålænge du er under opsyn af en radioamatør i klubben, med den nødvendige licens. Her er det en stor fordel at kunne noget engelsk.

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/1344 #Bil4
Citat: "...
6) Personer, der ikke er i besiddelse af et gyldigt certifikat, må betjene en radioamatørstation, som tilhører en juridisk person (klubber, foreninger m.v.), hvis betjeningen sker under fysisk overvågning af den person, som efter § 17, stk. 1, sidste pkt., er ansvarlig for anvendelsen af radiofrekvenserne. Den ansvarlige person kan i forbindelse med overvågningen lade sig repræsentere af en person, der har et gyldigt amatørradiocertifikat af mindst samme kategori som den ansvarlige person.
..."

----------
Glenn, OZ1HFT

Redigeret 25/01-24 19:02
#10  25/01-24 20:50
OZ1LL
Indlæg: 12
først og fremmest 1000 tak for alle de utrolige og værdifulde svar, jeg har modtaget på mit spørgsmål.

Uanset hvad er der altid indsigtsfulde svar, personlige erfaringer og professionelle råd. Jeres dedikation til at hjælpe andre medlemmer af fællesskabet er virkelig imponerende. Jeg sætter virkelig pris på den tid og energi, I har investeret i at hjælpe mig.

Jeg har selv taget mit certifikat på kursus i EDR Aalborg i 2019. Er dog ikke længere medlem. Men det kunne helt sikkert godt være en mulighed at tage derned. Tænker i hvert fald det vil give mening at sidde med det oscilloskop sammen med en person som har en del mere erfaring end mig. Jeg har faktisk grundforløbet som Elektronikfagtekniker kan også huske vi brugte et oscilloskop. Dog var interessen ikke så stor dengang og det er ved at være 7 år siden. På det tidspunkt var jeg heller ikke blevet radio amatør endnu.



#11  26/01-24 10:49
Carsten, OZ5CB
Indlæg: 25
Svar til #10:

Prøv at se på Rigol, de har fornuftige priser og du vil kunne finde en masse youtube videoer om dem. DS1054Z (som jeg selv har) var meget populær blandt hobby folket da den kom frem bla pga en fornuftig pris samt at den rimeligt nemt kunne opgraderes med et software hack.

Denne tråd er lukket for nye indlæg