Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
143 online brugere
3041 online annoncer
SælgesKøbes

DMR radio id-tal??


#1  27/02-24 18:31
Lars Petersen
Indlæg: 97
Hej med jer radioamatører.
Jeg har fået en dmr radio forærende af min onkel. Det er sjovt at lytte på når jeg kan høre radiostationer fra den anden ende af landet.
Det er meget lang distance for en håndwalkie meget smart.
Inden i meny systemet står der et tal som jeg nemt kan ændre fx. 23842XX kan jeg ændre til 23843XX. Det skal lige siges at jeg ikke sender på radioen overhovedet, lytter kun, men prøver at forstå hvordan det virker.
Er det rigtig opfattet at hvis jeg ændrer det tal så (hvis jeg sendte) ville der står en fremmed persons kald i modtagerens radio? Det virker som om man kan udgive sig for alle mulige på den måde er det rigtig forstået?
Der står jo faktisk nu en anden persons nummer i min radio, det synes jeg ikke er så godt hvis man bare kan ændre på den måde.

Findes der et tal jeg kan skrive ind som ikke er nogen person fx. et testnummer eller lignende bare for at være på den sikre side?
På forhånd mange tak

Kh Lars

#2  28/02-24 06:49
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2150
Svar til #1:
Det nummer du henviser til er et unikt id som følger det kaldesignal det er udstedt til . 238 betyder at det er et dansk id, og de 4 efterfølgende som f.eks kunne være 5123 indikerer at nummeret hører til i region 5 og det unikke nummer 123.

Ændrer du nummeret så ændrer det ikke på det kaldesignal eller navn som radioen udsender, og som jeg husker det kan der kun sendes med et id der er godkendt i systemet.


----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#3  28/02-24 16:07
OZ1KNJ

Indlæg: 1169
Svar til #1:
Hej Lars.

Det er faktisk lidt speget og så alligevel ikke.
Når man gerne vil på DMR nettet, så ansøger man på et privat site om dette og får tildelt et DMR id (et id der vistnok også kan benyttes til D-star) Dette id bruger man til at kunne komme på DMR netværket. Nogen vælger at lægge id´et ind i deres radios telefonbog ligesom på en mobiltelefon, så når dette Id dukker op, så der står navn og call.

Dvs. at når der tastes ind på fx en repater med et givent DMR id så kan modtageren se hvem det er, der taster eller taler - hvis id´et er lagt korrekt ind i telefonbogen. Men det er altså kun en talkode, der henviser til et radioamatør call. Ikke andet.
DMR id nummeret har ikke retsvirkning. Dvs. jeg kan (hvis jeg vil) lægge et tilfældigt nummer ind i min egen radio, hvilket nogen tilsyneladende gør af og til. Jeg har selv oplevet at nogen, har tastet ind med mit id.
Det er der i og for sig ikke noget ulovligt i, men det er meget dårlig stil og det gør man selvfølgelig ikke.

På den anden side må man jo godt låne en andens DMR radio og så vil der stå dennes/ejerens call hos modtageren selvom det er en anden (dig), der benytter den. Så når alt kommer til alt, så er det hvad der bliver sagt af kaldesignal i qso´en, der betyder noget ikke hvad der står i displayet. Det er bare for sjov og en smart feature. Intet andet.

Som sagt så er det et privat drevet system, som styrelsen ikke har noget med at gøre. Derfor er det ikke en overtrædelse af vores Bekg. at der står et forkert Id nummer i ens radio og man vælger at tast ind, selvom flere er af denne overbevistning. Men det skal man naturligvis ikke gøre. Det er i sig selv ikke ulovligt at taste med en fremmeds id, men man skal naturligvis sige sit kalde signal efter gældende regler. dvs v. opkald og afslutning af opkald og så iøvrigt mindst hvert 10. minut.

Du spørger efter et test nummer du kan bruge. Var det mig, ville jeg benytte 2380000, det er der ikke nogen, der har. Jeg har flere gange set nogen taste ind med dette nummer.

Claus skriver i indlæg 2 at DMR id er regionsbestemt. Det er det ikke mere. I dag får man bare et tilfældigt nummer. Man skal heller ikke skifte DMR id hvis man flytter til en anden region. Man kan altså ikke længere regne med hvorfra en person sender udfra DMR id.

Håber dette gav lidt svar til dine spørgsmål.

----------
mvh. Per

#4  28/02-24 20:18
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2150
Svar til #3:
Han må så bare ikke taste uden certifikat af minimum kategori D.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#5  29/02-24 08:36
OZ1KNJ

Indlæg: 1169
Svar til #4:
Naturligvis ikke - dog lige med undtagelsen hvis man har et klub kaldesignal og en licenseret overvåger den ulicenserede :-)

Til OP #1
Hvis det er muligt IKKE at skrive noget DMR id i radioen - så vil jeg anbefale dette. Det er ikke sikkert at det kan lade sig gøre, da radioen muligvis selv vil tildele et id.
Ellers skriv 238 og intet andet - så kan det ikke gå galt.

----------
mvh. Per

#6  29/02-24 17:17
OZ2GRE
Indlæg: 68
Svar til #1:
Dmr-id er en form for telefonnr som følger dit kaldesignal som går igen på digital mode i amatøradio. Så lige meget hvor i verden kan du ringe Dmr-id et op fra din radio hvis det er samme netværk.

Mvh oz2gre

#7  29/02-24 17:58
Michael Olsen
Indlæg: 125
Svar til #1:
Hej !

Jeg har købt en brugt Hytera DMR radio. Da jeg fik radioen var der en fremmed mands ID i den.
Jeg fik en gut jeg kender til at ændre dette ID med noget software. Han fik samtidig ændret radioen til kun at kunne lytte og ikke kunne sende, ved at sætte et flueben et sted. Jeg har jo ikke licens.

God aften, Michael

#8  29/02-24 19:14
OZ2GRE
Indlæg: 68
Svar til #7:
Nup en amatørradiolicens det er ikke så svært :-)

#9  29/02-24 21:50
Andreas Bang
Indlæg: 87
Svar til #2:
Det er ikke nødvendigt med et “gyldigt” DMR ID, for at sende på DMR nettet. Jeg har afprøvet netop dette, for at se om det kunne lade sig gøre at sende med et vilkårligt ID, fx blot et 1 tal.
Om det gælder for begge DMR net må jeg være dig svar skyldig på, svjh var det på DMR+ jeg testede det.
Noget helt andet er, så vidt jeg er orienteret, hvis du vil have et hotspot på nettet, så skal det logges ind på en server og her skal der DMR ID til.

Og til trådstarter:
Du kan høre og tale med hele verden via DMR nettet, da rigtig mange repeatere er forbundet via internettet. Så at tale med Japan ,eller USA er blot at indstille din radio korrekt. Der findes masser af information om dette på nettet, fx Facebook. Hvis du aldrig har rodet med det før, har du sikkert brug for at læse lidt om det, for det kan godt virke lidt langhåret.
God fornøjelse med radioen.

#10  01/03-24 15:34
Lars Petersen
Indlæg: 97
Svar til #9:
Kære allesammen.
Tak for alle dejlige og kærlige svar. Nu har jeg lidt at arbejde med. Det var sødt af jer at hjælpe. God dag

Kh Lars

#11  03/03-24 12:34
Lars Petersen
Indlæg: 97
Svar
Nu har jeg fået det lavet så det ikke kan gå galt. Min onkel satte et stik til radioen og ind i en computer og programmerede den.
Nu kan radioen kun lytte og ikke sende. Hvis jeg trykker på send sker der ikke noget. Det er jeg glad for.

Velsignet søndag
kh Lars

#12  04/03-24 13:31
Hans Christensen
Indlæg: 14
Svar til #9:
Men det er vel ikke OK at udgive et falsk DMR ID ?
Hvis man gerne vil talle på DMR, så bør man vel følge systemet og have licens samt DMR ID.
Eller falder systemet fra fra hinanden...

Man kan jo også køre bil uden kørekort, men det er jo ikke begrundelse for at gøre det.

Blot mine tanker.

Redigeret 04/03-24 13:33
#13  04/03-24 15:21
OZ1KNJ

Indlæg: 1169
Svar til #12:
Selvfølglig bør man følge reglerne mht. dmr id. Men der er ikke noget forgjort i at låne en DMR radio af en anden radioamatør uden at ændre dmr id’ et. Det afgørende er om man siger sit call som man skal - dette uagtet at ligger et andet id i radioen. Sagt på en anden måde. Call er langt vigtigere end dmr id, der bare er et nummer udstedt af et privat ‘selskab’
Selvfølglig skal man have tilladelse( licens) hvis man vil benytte dmr systemet eller iøvrigt efter gældende regler.
Det er iøvrigt masser af dmr radioer det ikke har noget display her kan man alligevel ikke se hvilket dmr id, der tastes ind med.
DMR er et super fedt system og reglerne også de uskrevne skal selvfølglig overholdes.

----------
mvh. Per

#14  04/03-24 18:22
Andreas Bang
Indlæg: 87
Svar til #12:
Jeg skrev vist ikke noget om hvor vidt var ok eller ej.
Mit indlæg var en kommentar til #2, som skrev at man ikke kan sende uden et gyldigt DMR ID.
Men systemet bryder ikke sammen fordi en radio med et ikke tildelt DMR ID taster en Repeater op. Det forhindrer blot, at du på din radio kan se hvem, der taler. Og netop den funktion, kan da være lidt smart, når man ikke lige fangede Call eller navn på Carlos fra Santiago.
Som andre anfører skal man stadig følge de danske bestemmelser og i tale angive sit Call. Der kommer hele tiden nyt til i vores hobby, så at bede om at myndighederne skal opdatere bestemmelserne, så det er tilstrækkeligt at sende sit DMR ID, eller hvilket system man nu lige bruger, er nok at håbe på alt for meget, med mindre vi igen skal til at betale et årligt gebyr for vores sendetilladelse.
Det må således være op til den enkelte amatørs samvittighed, om man har lagt det korrekte DMR ID i den radio man sender på.