Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
104 online brugere
2448 online annoncer
SælgesKøbes

Preppere og Kina radioer?


#1  27/06-24 14:40
1JEZ
Indlæg: 37
Jeg har i et par år været med i prepper grupper og det virker som om at interessen for radio er steget gevaldigt. Særligt billige radioer fra Kina er i høj kurs og alm. mennesker i preppermiljøet bruger dem i stor stil nu. Jeg har hørt flere ikke amatører, men preppere, på både vhf og uhf og pmr båndene.
Mange taler om at øve sig i at kunne samtale under strømnedbrud og lign. De fleste er klar over at de ikke må tale på radioerne i fredstid, men påpeger at når en prepper situation er igangværende,så må de bruge radioerne som de vil. Ingen regler gælder pga. nødssituation. De vælger at sende hvor de vil i en given situation.
Nu ved jeg at mange ser stort på regler både på. CB, pmr og amatørbåndene. Regler bliver langt fra overholdt med bla. højere effekt end tilladt og tilsyneladende gøres der ikke noget ved det fra myndighedernes side.
På den anden side tales der om bål og brand i prepper grupperne specielt fra radioamatører, hvis preppere bruger disse radioer fra Kina. Hvad tænker i om dette? Jeg er ikke rigtigt gået ind i debatten i preppergrupperne, men ved som sagt at der ikke sker noget ved de daglige overtrædelser på, ja Amatør, CB og PMR mv. der bliver simpelthen ikke gjort noget ved ulovlighederne.
Jeg går 100% procent ind for overholdelse af gældende regler og synes det klinger hult når man i den grad er efter preppere, som træner til værst tænkelige situation.
Jeg ved ikke hvad løsningen er, da det ikke virker som om ret mange preppere gider læse til radioamatør.
Hov det blev til et længere indlæg. God sommer.

----------
Tak og 73

#2  27/06-24 17:51
Verner Qvotrup

Indlæg: 458
Svar til #1:

"De fleste er klar over at de ikke må tale på radioerne i fredstid"

Nemlig og i KRIGSTID må de slet ikke, heller ikke certificerede radioamatører, jvf. sidst det skete i 1940-45.

Vil tro, at i den situation vil myndighederne slå hårdt ned og en evt. fjende endnu hårdere med tortur og henrettelse.

Da al varetransport til og fra Bornholm går via Rønne, så har de fleste bornholmere uden for Rønne forråd, alternativ opvarmning og kogegrej til mindst en uge.

Det hænder med mellemrum, at øen får en ordentlig gang sne eller et skib trækker sit anker hen over søkablet til Sverige. Så vi er parate og har været det i årevis.

Og hvis myndighederne nu lader DRIFTEN af hospitaler, el- og vandværker mm. blive kontrolleret i lukkede kredsløb uden forbindelse til Internettet, så kan hackere ikke nedlægge driften af disse.

----------
OZ9XU - 5P5Q - OV5O - Verner
Ironi kan meget vel forekomme i indlæg!
Real CW operators never die, just QSB!

Redigeret 27/06-24 17:57
#3  28/06-24 11:31
Hauge
Indlæg: 243
Svar til #2:
Tja vi er vel allerede i en eller anden form i krig nu. Informationsrig - hybridkrig, kald det hvad du vil. Vi har også været involveret i krigene i Syrien og Irak.
Og der er ikke sket nogen ændringer angående radiobrug. Nej der sker ikke noget og skulle det ske er danskerne nok temmelig ligeglade. Og der er allivele ikke nogen til at håndhæve overtrædelser og det har der ikke været i mange år. Jeg har også læst i preppergruppen om billige håndradioer, der kan sende over det hele. Ingen grund til panik. Der forekommer overtrædelser hver eneste dag uden konsekvenser, det er jo bare at lytte med så får i selv syn for sagen.
Tag det med ro, det er snart glemt og folk er videre.

----------
...
Hauge
Walkie call: JH47 / 47JH

#4  28/06-24 13:13
Verner Qvotrup

Indlæg: 458
Svar til #3:

"Tag det med ro, det er snart glemt og folk er videre.

Du kan tro, at jeg tager det med ro. Og hvis man undlader at tro på alt hvad der står på Internettet, så bliver der endnu mere ro.

----------
OZ9XU - 5P5Q - OV5O - Verner
Ironi kan meget vel forekomme i indlæg!
Real CW operators never die, just QSB!

#5  28/06-24 13:44
john brandstrup
Indlæg: 210
Svar til #4:
Du har helt ret Verner. Jeg vælger at være glad, og leve livet. Jeg gider ikke læse alle de skrækkampagner i pressen, og prepping? Aldrig i livet. Jeg ønsker alle med amatører en god dag OZ1ATB John.

#6  02/07-24 12:41
Jens Andersen
Indlæg: 287
Svar til #1:
Det jeg forstår mindst af, er at man vælger som prepper at bruge de billigste kina radioer man kan finde på, som sin eneste nødline hvis al kommunikation ryger.. Her ville jeg jo selv investere i en ordentlig, endten amatør radio, eller noget Motorola eller lign, der ikke går i stykker, og som har en ordentlig modulation som nemt kan forståes.

#7  02/07-24 19:12
Hans
Indlæg: 492
Svar til #6:

Kina radioerne koste jo kun 2-300 stykket og er nemme at programmere.

Så derfor vælges de.

Tænker nogle heller v have en radio til hver i familien end et stk.

Rækkevidden er jo ens

#8  03/07-24 14:45
John Brix Jensen
Indlæg: 26
Svar til #7:
Ja en ting er en Kina radio, men hvem skal man snakke med og hvor? Jeg har fået forståelsen af, at man har ret mange såkaldte kanaler, eller frekvenser at vælge imellem. Er der en aftale i miljøet så man ved hvor man mødes, for ellers vil alle jo bare kalde i blinde. Er der en fast bestemt frekvens så giver det mening og ellers ikke. Der er vel også en begrænset rækkevidde mellem så små antenner, så er man spredt rundt i landet, så kan det være svært at nå hinanden.

Bare en tanke herfra.

vh John

#9  04/07-24 02:20
Henrik Rasmussen - OZ6YD

Indlæg: 315
Svar til #8:

Du har ret! Det ville være smart at aftale frekvens/kanal med hvem og hvad inden man rent faktisk står i en situation :-)

Vh Henrik

#10  04/07-24 07:21
OZ1KNJ

Indlæg: 1180
Svar til #8:
Hej John + #1
Min forståelse er at folk i prepper miljøet anskaffer sig radioer for at kunne tale med med familien og evt. nære venner. Det er ikke min opfattelse at man vil tale med alle mulige tilfældige. Faktisk værner mange preppere om deres identitet og hvor de holder til og hvad de har på lager. De vil således ikke gøre meget væsen af sig. Så jeg forestiller mig, at man på forhånd har aftalt en frekvens, hvis fx. far går på jagt imens familien venter derhjemme sådan lidt firkantet sagt.
Men de ville da være smart med en forhåndsdefineret nødfrekvens, som vi alle kunne lytte på og evt. hjælpe i en nødsituation. Det kunne evt. være en VHF amatørfrekvens, her generer man ikke noget kritisk.

Og så er vi ovre i nødret. Der tales en del om nødret i de her miljøer. Det er meget svært på forhånd at sige om noget er nødret eller ej, men der er nogle betingelser der skal være opfyldt. Som Straffeloven beskriver:

"En handling, der ellers ville være strafbar, straffes ikke, når den var nødvendig til afværgelse af truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen måtte anses for at være af forholdsvis underordnet betydning"

Et eksempel: Hvis jeg og en ven var sejlet ud på en ø og min ven kom slemt til skade og var i livsfare, det kunne være en blødning som ikke kun stoppes. Er der samtidig ikke nogen mobildækning eller anden kommunikationsmulighed til hjælp og der ikke kommer andre til øen inden for kort tid, så ville jeg anse følgende som nødret.

Jeg har fx. en Kinaradio med, der kan sende og modtage på 121,5 Mhz AM - fly nødfrekvens eller Maritim VHF kanal 16 så ville jeg uden tøven kalde efter hjælp på en af disse kanaler, selvom det ikke er tilladt, da jeg ikke har tilladelse hertil. Jeg vurderer i situationen at det er nødret og at det er vigtigere med livredende hjælp her og nu .

Det er retten og kun retten, der kan vurdere om der retteligt var/er tale om lovlig nødret. Vi andre kan vurdere, men ikke afgøre.

For at vende tilbage til preppere, så vil man godt kunne argumentere for at folk kan nødkommunikere på fx. amatørfrekvenser eller pmr frekvenser ja eller andre tilfældige frekvenser, hvis det ikke er muligt at skaffe hjælp i en given situation pga. strømmen har være gået i fx. 1 måned.
Hvis fru Hansen ikke kan bevæge sig ud og få fat i andre og ikke har hverken mad eller vand, men har en radio, så må hun (/efter min mening) selvfølgelig godt tage en radio og kalde efter hjælp på en tilfældig frekvens.


----------
mvh. Per

#11  04/07-24 07:59
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #10:
Det meste af det du skriver er jeg enig i. Men man kalder ikke op på en fly nødfrekvens kanal!!!!!!
Flyradio følger nogle helt formelle procedurer med hensyn til kommunikationen og er på den måde et helt andet system end maritim VHF. Her er man vant til alternative begavelser :-)
Herunder betydelige promiller på visse skibe...

OZ4ZG - Gert

Redigeret 04/07-24 08:14
#12  04/07-24 08:13
OZ1KNJ

Indlæg: 1180
Svar til #11:
Hvis liv er på spil og der ikke kan skaffes hjælp på anden måde - anden frekvens, så ville jeg personligt gøre det uden at blinke.

----------
mvh. Per

#13  04/07-24 10:18
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #12:
I det tilfælde kalder man op på VHF kanal 16 og skifter til en af de andre kanaler efter anvisning.

Hvis der er noget man ikke har brug for i et fly, er det at blive kaldt op på fly nødfrekvensen af uvedkommende også selv om der er liv på spil. De mange passagerers liv på flyet er dermed også sat på spil og der skal nogen gange, meget lidt distraktion til, for at udløse en farlig situation.

OZ4ZG - Gert

#14  04/07-24 15:58
Søren Kleist
Indlæg: 36
Svar til #1:

Apropos "det store strømnedbrud".
Vi ved alle, at vi skal lytte til Danmarks Radio, skulle strømmen forsvinde.
Hvad har DR af nødudstyr? Har de automatisk og øjeblikkeligt skift til generatorer?

Vil det "kun" være radioen, der er i luften, eller også TV-signalerne via de gammeldags antenner?Redigeret 04/07-24 15:59
#15  04/07-24 17:05
john brandstrup
Indlæg: 210
Svar til #14:
Det er godt nok irriterende at læse om det prepper fis. Vær glad, og få jer et liv. Intet at frygte.

#16  04/07-24 21:17
Lars Gregersen
Indlæg: 24
Svar til #1:
Hvor mange preppere der vil radio, er svær.
En ting er sikker, det hjælper ikke og nedgøre "dem", og andre negative ting (siger ikke du gør det).
Mange preppere leger med Radio og får viden fra YOUTUBE. og jo det er en farlig indgangsvinkel. men vi skal oplyse dem og opmuntre dem, så de vil blive amatøre, og være en del af os, og så krydder det med noget "RABOS" eller aktivitetstest, så vi alle kan lære rutinen i brugen af radio og kommunikation.

Er jeg den eneste der tænker potentiale??
ved at flere påtænker sig at tage licens, for at få kendskab til vores hobby.
Skal vi brænde dem på bålet som vi plejer??? eller skal vi forsøge at få "kunder i butikken" ?

Her er lidt tænketal fra div facebookgrupper:
Preppers i DK = 18900 melemmer
Radioprepper i dk = 401 medlemmer pt ( oprettet Marts 2024)
EDR varetager =857 medlemmer
Radioamatør.., på bølgelængde =987 medlemmer

73. OZ3LFG
Lars G

Redigeret 04/07-24 21:20
#17  05/07-24 07:04
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #14:
DR Byen har et betydeligt antal nødstrømsgeneratorer. Det giver jo kun mening hvis FM senderne også har. I en tilspidset situation skal man ikke regne med DAB, fordi frekvensbåndet overlapper med NATO frekvenser.

Sakset fra DR årsrapporten 2021.

https://www.dr.dk/static/documents/2022/04/29/20 22_dr_aarsrapport_2021_18_maif_final_ce3 00d82.pdf

"Nødstrømsanlæg
DR har ti nødstrømsgeneratorer til dækning ved fejl i elnettet.
Den løbende reduktion af energiforbruget har medført, at be
hovet for nødstrøm ligeledes er reduceret. Grundet mangel på
reservekraft i Østdanmark til Radius’ offentlige net, har DR i sam
arbejde med Energinet ombygget fire af DR Byens nødstrømsge
neratorer til at kunne levere energi til nettet ved spidsbelastning
eller ved fejl i elnettet. Energien herfra indgår i det offentlige net
og går dermed ikke til spilde.
For at mindske CO2-udledningen benyttes udelukkende bio
brændsel (HVO) til nødstrømsgeneratorerne , der medfører en
relativt lav CO2-udledning"

Energistyrelsens vejledning om nødstrøm.

https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Beredskab/noed stroemsvejledning_-_vejledning_til_offen tlige_og_private_virksomheder_om_noedstr oem.pdf

OZ4ZG - Gert

#18  05/07-24 14:38
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #16:

Lars - Jeg er jo sådan set enig med dig, som du allerede ved fra de tråde vi begge deltager i på disse preppergrupper.

Der er rigtig mange problemstillinger i det her.

Nu kan jeg jo nok bedre tale frit fra leveren her blandt amatører, om nogen af emnerne og et af dem er netop det du trækker frem omkring hvor de henter viden. Mere eller mindre heldig viden må jeg så tilføje og ofte deraf følgende ulovligheder.
Rigtig rigtig mange preppere er af den opfattelse at de "bare" kan køre løs på tilfældige frekvenser hvis en alvorlig krise rammer, fordi så er der alligevel ingen til at håndhæve reglerne. Det er langt fra godt ! Hvis krisen rammer og lov og orden sættes ud af kraft, så begynder vi jo heller ikke at køre i venstre siden af vejen i trafikken, selvom der ikke er nogen til at håndhæve færdselsloven !
Desværre sidder der så mennesker med licens, med ved bordet i disse preppergrupper, som forsøger at forklare nødvendigheden af at overholde lovgivningen og bla. erhverve sig en licens, for netop at kunne øve sig på lovlig vis. Jeg er en af dem og jeg skal da love for at jeg har fået turen for lopper og blevet nedgjort for mine synspunkter. En skrev sågar: den grad bidraget til at sænke niveauet drastisk med alle dine hypotetiske ligegyldigheder når du svarer folk - citat slut.

Vi var egentlig nogle amatører "på det lave niveau" som før omtalt, som havde søsat 2 store arrangementer, et på sjælland og et i jylland, som netop sigter på disse nye radiofolk. Det skulle bla. indeholde noget basal information om brug af radio, noget om antennebygning, praktisk radiokommunikation på VHF og HF i NVIS, samt noget digimode og sågar også satelit kommunikation, men jeg må tilstå at jeg tabte sutten fuldstændig og aflyste det hele.
Den første kolde spand vand kom fra vores egne rækker hvis man kan sige det sådan. Jeg efterlyste hænder i flere amatørgrupper på Facebook og IKKE en eneste meldte sig på banen til at hjælpe med projekterne!! Jamen undskyld - vil amatørerne så egentlig de nye ??
Det næste var så nedgørelsen i disse preppergrupper, hvor før omtalte tilråb bla. flere blev skudt af i hovedet på mig og andre som faktisk blot er der for at bidrage med vores mangeårige erfaring som radioamatører, for så bare at blive totalt nedgjort.
Her et eksempel mere, blot fordi jeg forsøgte at forklare hvor stor skade man faktisk kan lave, hvis ens udstyr ikke er i orden! så kan du bruge tiden på at prøve at pejle din nabos mobiloplader, så de kan få et strakspåbud af myndighederne for at støje på dine fintfølende apparater . Magen til fis du byder folk nogen gange. citat slut.

Samtidig med det,så sidder der amatører med som overdænger de nye uvidne preppere med billige Baofengradioer og påstår at de med lethed rækker 15 km eller mere - en total misvisende information, som ikke ledsages af en ordentlig forklaring ! Undskyld, men når folk i vores egne rækker holder den kartoffel varm, så kommer vi andre til at kæmpe mod møllevinger, når vi forsøger at bidrage med faktuel og saglig viden.

Fornemmer du og andre at jeg er vred ??
Så er I ikke helt fejl på den.

Jeg kender udmærket mit eget værd som radioamatør og jeg hører til i den gode ende, hvis man kan sige det sådan. Jeg var heldig dengang jeg blev amatør, at rende i nogle af de ældre erfarne amatører og slog heldigvis også ørene helt ud og åbnede helt for Squelshen, så jeg kunne høre hvad de sagde og så fulgte jeg ellers deres råd og vejledning, for at lære og forstå, samt ikke mindst gøre tingene rigtigt til glæde for mig selv, men ikke mindst også mine medamatører.
Jeg er ikke ekspert på radio området, men jeg er godt over gennemsnittet og så vil jeg dælme ikke stå model til nedgørelse af mennesker som reelt set ikke ved en pind om radiokommunikation.

Undskyld jeg spørger, men vi kender alle kampen med det gamle EDR og alle deres forkromede løfter, men hvor fanden bliver de egentlig af ?
Lars - du spørger selv: Skal vi brænde dem på bålet som vi plejer??? eller skal vi forsøge at få "kunder i butikken" ?
Jeg kan så spørge: Jamen vil amatørerne egentlig have nye til hobbyen og er man overhovedet parat til at støtte op omkring at få nye ind eller skal sådan en som jeg og få andre, bare sidde på øretævernes holdeplads og tage imod lussingerne og få at vide at vi ikke er gode nok, alt imens alle I andre bare sidder og kikker stiltiende med og drikker kaffen og æder ostemadderne i klubberne ?

Jeg tog for mange år siden initiativ til at losse til 4 WD branchen og så fik jeg ellers sådan et los tilbage igen fra selveste radioamatørerne om at "sådan nogle dæksparkere" skulle vi dælme ikke have ind og ødelægge båndene !
Så gik jeg og en kammerat igang med et nyt initiativ med Nødradio Danmark og fanme om vi ikke fik samme medfart - Vi skulle bare liiiiige understå os i at bedrive nødradio på amatørfrekvenser - nå, jamen så kunne vi da starte det på LMR frekvenser i stedet for - senere skulle en kendt radioamatør fra Nyborg så sammen med en Nordmand lige sabortere vores ellers fine projekt, så vi nær havde måtte lukke projektet ned pga. en økonomi de 2 idioter fik ødelagt for foreningen. Vi havde da heldigvis selv penge på kistebunden til at dække underskudet! Tak cigarkasse ! Siden har vi egentlig ikke mærket nogen opbakning til Nødradio Danmark af betydning. Nu snakker man så i stedet om at genopleve RABOS - tja, fint med mig, hvis man gerne vil fortsætte i en skure hvor folk uden licens og "kun" D-licens skal udelukkes fordi det hele kun foregår på HF. Nej, tak, så skulle man da nødig støtte Nødradio Danmark som ikke ekskluderer nogen pga. licensgrad eller helt mangel på samme. Faktisk et koncept jeg lærte af afdeling i Thy for mange år siden.

Næ.... nu trækker jeg igen lige næsen til mig og overlader det til de selvbestaltede kloge hoveder at rode med de preppere, for der er sgu´ ingen opbakning af betydning blandt amatørerne og jeg er træt !

Hele den her fornyelse som der tales så meget om, den lader godt nok vente meget på sig.

Mvh Boris - OZ2LPX


#19  05/07-24 20:19
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #18:
Mon ikke alle der interesserer sig for radio også dem af os som har en licens, har meget forskellig indfaldsvinkel til hobbyen?
Jeg kan kun tale for mig selv. Der er noget dragende og spændende ved at bruge en så gammel teknologi. Enten som det startede engang for mange år siden. Nemlig med morse. Eller som i dag hvor der er en myriade af modes.
Det er det tekniske som interesserer mig. Forsøg med antenner og rækkevidde for eksempel.
Jeg har respekt for at nogen brænder for nødradio og vil naturligvis bruge mine radioer, hvis himlen falder ned.
Men jeg føler mig ikke forpligtet på nogen måde til at være med i et egentligt nødradioprojekt. Hverken i form af tid eller penge.
Ej heller føler jeg mig forpligtet til at prøve at sælge det med radio som en hobby til andre.
Det eneste jeg ønsker er at kunne bruge hobbyen som et afslappende og hyggeligt tidsfordriv, uden nogle forpligtelser over for andre grupper.

Gert - OZ4ZG

#20  06/07-24 00:10
Lars Gregersen
Indlæg: 24
Svar til #18:

"Undskyld jeg spørger, men vi kender alle kampen med det gamle EDR og alle deres forkromede løfter, men hvor fanden bliver de egentlig af ?"

Der er efter min mening EDR der sætte vissionen, og os medlemmer der bør hjælpe den at få mission i mål.
Lige som du har forsøgt på med "prepperne"
Der ser vi et potentiale, som så kan stikke i en helt forkert retning, hvis ikke der er nogen der træder til.

Du Boris tog teten og forsøgte at starte noget op, som så blev skudt i sænk, af nogen, må indrømme jeg er ikke opdateret i den sag, da jeg er tidspresset, og ville se hvor dit projekt bar hen ad. og se om det kunne gentages på Fyn.

Der er mange meninger, og holdninger.
Jeg vil bare ikke gå glip af en mulighed, for at få flere legekammerater.
Så 1 skridt må vel være 2 simple spørgsmål:
1: vil vi have flere radioamatøre??
2: skal vi give de snart 15000 preppere et skud ??

Hvis vi kun er 2 der syntes det er en go ide må vi jo tage den demokratiske konklusion til os, og sige: sikke idioter vi er. og kravle tilbage til den sten vi kom fra og se hvad nogen så måske gør.

husk en go dag i radioshacket er en hvor man er en lille smugle gladere når man slukker for sin radio, end man var da man tændte for den
#21  06/07-24 03:34
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #20:

Jeg er så kommet til den konklution at de preppere må rode med deres Baofengradioer for dem selv og finde ud af reglerne selv på den hårde måde, når de vilder sig forkerte steder hen på eller udenfor amatørbåndene.

Det er synd at nogle ellers intelligente amatører sidder og bilder dem en masse ind som ikke passer, til skade for vores hobby, men det har de så valgt af årsager som er mig lidt ubegribelige.

Dem jeg ellers har været i gang med at arrangerer arrangementet sammen med, er kede af at det ikke bliver til noget, specielt fordi alting sådan set var klappet og klart, så nu gør vi nok i stedet det, at vi som har arrangeret det bare køre arrangementerne af sammen, men uden at inviterer nogen nye med og så bare køre noget hyggeradio mellem vores 2 sites og ud i den almindelige æter :-) Så er alt vores arbejde ikke helt spildt kan man sige. Vi fik heldigvis ikke afsløret lokationerne, så det er lidt held i uheld kan man sige.

Jeg er ærgerlig over det, men jeg tror ikke tiden er moden og jeg tror ikke at prepperne er der, hvor de har forstået at en Baofeng håndradio de ikke kan bruge, ikke vil redde noget somhelst for dem i en alvorlig krise, hvor internet og telefoni går ned i kortere eller længere tid. Det kan vi ikke gøre noget ved, så længe der sidder amatører med ved bordet som lokker dem til at købe disse radioer, med løfter om at de så nærmest kan række danmark rundt. Jeg gider ikke kæmpe mod den slags mennesker.

Så får jeg det lidt ligesom Gert skrev - så er det bedre at sætte sig foran sine egne radioer i schacket og gå lidt gladere derfra end da man satte sig ned for at køre radio.

Mvh Boris - OZ2LPX

#22  06/07-24 04:38
Hans
Indlæg: 492
Svar til #21:

Mange preppere bruger grej i PMR området.

Og vælger Kina radioer da de har lidt mere effekt.
Og muligheden for t tilgå amatør frekvenser hvis alt smutter her i verden.

Så vær ikke så bange.


#23  06/07-24 09:32
OZ1BV

Indlæg: 28
Svar til #22 og alle andre:
Men, hvad får de ud af det? Det er jo rent tilfældigt det foregår. Der er ingen repeatere på PMR båndet og rækkevidden på en håndradio er yderst begrænset. Hvor mange ikke kyndige er overhovedet klar over hvordan radiobølger udbredes og bremses? Jeg er bange for at der er mange som forventer mirakler af en håndradio, der står på sofabordet.

Skulle der komme nødstrøm på nogle af amatørbåndenes repeatere, så tvivler jeg på at ukyndige får gavn af det. De har jo ikke viden om spacing og pilottoner.

Jeg gik egentlig med en tanke om at genoplive det gamle packetradio, med f.eks. TNC2C. Den udemærker sig ved at kunne temmelig meget uden at der kontinuerligt er en PC tændt. Blev det en virkelighed kunne man nemt masseproducere den igen. Det kunne blive et koorineret landsdækkende netværk.

Men, med den stemning der hersker omkring etablering af nødradionetværk kommer jeg nok til at stå ret alene med det...

----------
Vy 73 de OZ1BV, Brian

#24  06/07-24 12:42
Hans
Indlæg: 492
Svar til #23:

Jo der er repeatere på PMR.

Men få har adgang til dem.

Og flere bruger store tag monteret antenner så rækkevidde er ganske god på PMR
20-30 km er normalt.

Der bygges Bean antenner osv. så de er godt med

#25  06/07-24 19:36
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #24:

Jeg tror ikke at det er noget man har kendskab til i preppersammenhæng, det du fortæller om repeatere på PMR. Jeg har ikke selv hørt om det.

Mvh Boris - OZ2LPX

#26  06/07-24 20:43
OZ1BV

Indlæg: 28
Svar til #24:
Det rammer vist uden for loven, men jeg skal ikke dømme.
Hvor finder man en oversigt over disse repeatere?

----------
Vy 73 de OZ1BV, Brian

#27  06/07-24 22:13
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2161
Svar til #25:
Det er et kendt trick at lave repeatere af 2 stk pmr radioer på hver sin kanal, helst op i et træ f.eks....

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#28  06/07-24 23:19
OZ1BV

Indlæg: 28
Svar til #27:
Det vil jo ikke virke, med mindre RX og TX antennerne er MEGET langt væk fra hinanden, eller man har investeret en pæn formue i en voldsomt skarpt filter. PMR båndet er jo ret smalt. På 70cm båndet er spacing 2MHz, og det vil jo ikke være en realitet på PMR båndet, med mindre man vælger at ignorere reglerne for frekvensområdet.

----------
Vy 73 de OZ1BV, Brian

#29  07/07-24 05:12
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #28:
Enig.

Faktisk er det en udfordring at få en repeater til at virke ordentligt med 2 MHz spacing. Duplex filtret skal være temperaturstabilt, blandt meget andet...

Det man kan, når reglerne skal overholdes er at placere antennen højt eller bruge retningsbestemte antenner. Men så skal der skrues ned for senderen, så reglen om 500 mW ERP (Effektiv Udstrålet Effekt) er overholdt. Det vil stadigvæk kunne give længere rækkevidde, fordi gain på "modtagerantennen" tæller med i regnskabet...

OZ4ZG Gert

#30  07/07-24 06:41
Hans
Indlæg: 492
Svar til #29:

Inden du falder helt ned af stolen.

Så gøres det simpelt

https://www.fruugo.dk/handsaet-walkie-talkie-rep eater-2-vejs-repeater-board-repeater-rel ae-boks-til-kirisun-hyt-til/p-276993153- 615697277?language=da&ac=croud&asc=pmax& gad_source=1&gbraid=0AAAAADpXug02GAoaMb6 _zw5LdmSCcBeUE&gclid=EAIaIQobChMImbuG4o2 UhwMVuYyDBx0UWAlOEAQYAyABEgKmD_D_BwE

Ja de bliver ikke i båndet. Men den ene på PMR den anden i amatør bånd.
Ud over det linkes PMR til internet flere steder. Men det er jo ikke prepper

#31  07/07-24 08:44
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #30:
Jeps...

Så begynder det at ligne noget.

Minimum 5 MHz afstand mellem frekvenserne.

5 meter afstand mellem antennerne vertikalt. Det er også sådan, man på nogle repeatere, nedsætter kravet til duplexfiltret. Men fuld følsomhed på modtageren og måske 25 W på senderen, kræver et godt filter og lav fasestøj på senderen. Ved så ikke lige hvordan de helt billige radioer har det med hensyn uønskede signaler...

Men hvor er oversættelsen dog ubehjælpsom :-)

#32  08/07-24 11:58
OZ1BPZ Claus Christiansen
Indlæg: 2161
Svar til #28:
Ork jo det virker fint.. en radio på kanal 8 og en på kanal 1 så de kan skifte taleretning, så kører.det. Hejs dem evt op i et træ eller flagstang. Motorola TLKR60 er ganske velegnet.

----------
OZ7CC /OZ1BPZ / 5P1CC


#33  09/07-24 15:11
morten Jensen

Indlæg: 20
Svar til #2:
I tilfælde af at el, vand, og varme går ned på grund af fremmed magts indgriben (uden krigserklæring og våbenmagt) ------------ En handling, der ellers ville være strafbar, straffes ikke, når den var nødvendig til afværgelse af truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen måtte anses for at være af forholdsvis underordnet betydning.å kommer vi i en nødretstilstand som kan være omfattet af

#34  09/07-24 20:03
john brandstrup
Indlæg: 210
Svar til #33:
Og hvad så? Intet at frygte.

#35  10/07-24 10:39
John Brix Jensen
Indlæg: 26
Svar til #34:
Der er masser at frygte. Vi har i Danmark været ret naive i mange år. Her sker der aldrig noget.. Tror vi. Det håber vi jo ikke på, og det er heller ikke sikkert der sker noget. Vores forsvar er intet værd, og vi har en særdeles farlig mand over østpå. Der er faktisk flere. Vi kan ligeså godt lægge os fladt ned hvis de kommer. Ja vi er medlem af NATO. Det er meget godt, men bliver et NATO-land angrebet, så kan det eskalere. Det vil ikke være så sjovt.

God idé med Kinaradioer.

vh John

#36  10/07-24 23:23
john brandstrup
Indlæg: 210
Svar til #2:
Hej Verner. Jeg har forsynet mig til 3 dage. 3 kasser Svaneke øl, 3 flasker sevablødda, og 3 kg. Røgede sild fra Gudhjem Røgeri???????? bedste hilsner til klippeøen. John OZ1ATB.

#37  10/07-24 23:52
morten Jensen

Indlæg: 20
Svar til #16:
Du har helt ret! Lad os prøve at få dem med ind i folden, de kunne bruge noget viden, det kunne vi give dem - vir har brug for nye og yngre medlemmer, det kunne de give os.

#38  11/07-24 03:21
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #37:
Jamen så prøv du at starte et arbejde op omkring at få nye ind i folden.
Jeg har lige for nyelig efterlyst amatører som kunne hjælpe os den 10. Aug og ved du hver mange der meldte sig ?? NUL - sådan et rundt 0.

Undskyld, men når der skal laves noget, så kan du ikke se amatører for bare skosåler !.

Det er ikke første gang jeg har lavet initiativer og det ender samme sted her eneste gang, nemlig at ingen gider deltage.


Mvh Boris - OZ2LPX

#39  11/07-24 09:26
Verner Qvotrup

Indlæg: 458
Svar til #36:

Hej John

Jamen så er du godt kørende, hi hi.

----------
OZ9XU - 5P5Q - OV5O - Verner
Ironi kan meget vel forekomme i indlæg!
Real CW operators never die, just QSB!

#40  11/07-24 09:40
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #38:
Det provokerer mig, at dem af os som ikke lige melder os under fanerne, skal udskammes på denne måde.
En ildsjæl kan ikke forvente at alle andre kan se lyset og dermed ønsker at investere tid og penge på projektet.

Jeg kan kun tale for mig selv. Men jeg prioriterer samværet med familie, hustru, børn, børnebørn og meget andet her l livet, højere end tiden brugt som radioamatør.

Jeg er også fløjtende ligeglad med at få nye ind i folden. Hvis nogen spørger, hjælper jeg dem gerne.

Mvh Gert - OZ4ZG

#41  11/07-24 11:39
OZ6AI -Asbjørn
Indlæg: 777
Svar til #38:
Hej Boris - OZ2LPX

Du har et " firma" -- Nødradio Danmark d. 15(8-2023 - CVR 37632392 --- som du søger at få radioamatører til at deltage i.

Ingen amatører melder sig :-( - er det det du er forbandet over?? -det med skosålerne?

73 de OZ6AI
Asbjørn

Redigeret 11/07-24 12:07
#42  11/07-24 16:07
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #41:
Øh, Nej ?!
Hvor læser du at jeg søger deltagere til det ?

Jeg omtaler et radioamatør / prepper / nye amatør relateret arrangement og nu blander du så Nødradio Danmark ind i det.....det forstår jeg ikke et helt.

Mvh Boris - OZ2LPX

#43  11/07-24 16:09
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #40:

Nå, jamen så lader vi bare de nye passe sig selv og så kan de selv finde ud af sagerne ik´?

Over and out :-D

Mvh Boris - OZ2LPX

#44  11/07-24 17:04
Sven Lundbech
Indlæg: 562
Svar til #1:
Det er lidt vanskeligt at debattere, idet du ikke fortæller, hvad prepperne vil med radiokommunikation.

Mange indlæg i denne tråd forsøger tilsyneladende at løse en opgave, de ikke kender.

Men - snart bliver al snak om prepper-radioer nok irrelevant, da alle nyere iPhone kan sende nødsignal via satellit, se https://support.apple.com/da-dk/101573 . Det er ikke implementeret i Danmark endnu; men mon ikke, det kommer.

Under alle omstændigheder har prepper-radiotrafik ikke noget at gøre på amatørradiofrekvensbåndene, idet amatørradiofrekvensbåndene ifg. ITU er afsat til amatørradiotjenesten og i nogle tilfælde delt med andre radiotjenester.

Preppere må finde sig andre frekvenser. Men igen: Hvad er opgaven, der ønskers løst?

73, OZ7S Sven

#45  11/07-24 17:18
Sven Lundbech
Indlæg: 562
Svar til #18, 21, 38, 42 og 43:

Din evindelige jamren og klage over manglende opbakning til dine projekter viser tydeligt, at interessen for projekterne er til at overse.

Tag det til efterretning og ager derudfra – som du vist selv efterhånden er inde på.

73, OZ7S Sven

#46  11/07-24 18:20
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #45:

Jeg ved egentlig ikke rigtig hvad jeg skal svare til dit sidste indlæg.

Ønsker alle jer gamle radioamatører i bund og grund, bare at hobbyen skal dø sammen med jer og jeres store viden blot skal gå til grunde ?
For så er dine synspunkter jo egentlig udmærkede.

- Og preppere har ikke noget at gøre på amatørbånd ? Okay... så holdningen har ikke ændret sig siden man for 10 - 15 år siden også fortalte mig at 4WD folket heller ikke havde noget at gøre på amatørbåndene.

Er det så en holdning som EDR også stadig deler med dig Sven ?

Mvh Boris - OZ2LPX

#47  11/07-24 18:47
OZ6AI -Asbjørn
Indlæg: 777
Svar til #42:
Hej Boris.

Det læser jeg i dit indlæg # 38 --

Citat " jeg har for nylig efterlyst amatører som kunne hjælpe os
d.10.August " osv. osv. -læs selv.
Du er fortørnet over at ingen amatører melder sig - det med skosålerne :-(

73 // Asbjørn

Redigeret 11/07-24 18:51
#48  11/07-24 18:52
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #47:

Ja og hvor ser du Nødradio Danmark nævnt i den sammenhæng ?
Jeg har lige læst mit indlæg som du henviser til.

Mvh Boris - OZ2LPX

#49  11/07-24 19:15
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913

Jeg må jo så også for god ordens skyld og for eventuelle nye radioamatører, som ikke kender fortiden, fortælle at Sven Lundbech / OZ7S, OZ1AWJ også var Formand for EDR i starten af 2000 tallet og nu sidder han så i Repræsentantskabet (RM).

Nu er det sådan, at glemmer de gamle amatører, så husker nettet for dem og EDR har med den udtalelse som Sven er kommet med i dag, ikke ændret sig en milimeter siden hans formandsskab for EDR.

Prepperne skal finde sig nogle andre frekvenser end amatørfrekvenserne - den fik vi lige sort på hvidt i indlæg 44.

Der har været mange andre grupperinger som heller ikke har været velkomne igennem tiden - man kan begynde at spørge hvem der egentlig er velkomne i amatør logen ?!

Jeg er lidt rystet må jeg sige, men samtidig også glad for at jeg ikke er medlem af EDR Logen !

Jeg begynder ihvertfald som formand for Nødradio Danmark at forstå helt klart og tydeligt, hvorfor man aldrig har været ret glade for os, men derimod har været utrolig glade for RABOS. Tænk at der skulle gå så mange år før Sven fik kastet klart lys over det. - Om ikke andet......EDR og Sven Lundbech ved vi hvor vi har.

Mvh Boris - OZ2LPX

#50  11/07-24 20:19
Andreas Bang
Indlæg: 91
Svar til #44:
Hvis “prepperne” erhverver et radioamatørcertifikat, kan de ret beset gøre som de lyster, på de til radioamatørformål afsatte frekvenser.
JA, der er et regelsæt for anvendelse af frekvenserne, men for det første bliver det ikke kontrolleret, som i overhovedet ikke, om de overholdes.
Dernæst er der intet til hinder for at preppere laver deres egen field day mm og på den måde får erfaring med at benytte deres radioer under primitive forhold.
Hvad jeg SLET ikke fatter, er at EDR ikke fanger op på den spirende interesse for at benytte radioer. Men problemet er måske, for de toneangivende gamle sure mænd, at “de nye” ikke er her for at bruge 40K på en super deluxe HF station og et tilsvarende beløb på en præfabrikeret antenne med tilhørende mast og rotor. Men mere er til radioer i 1000kr´s klassen.
Borris er inde på det rigtige: Få dem ind i folden. Nogle vil temmelig sikkert fange yderligere interesse og udvide deres kompetancer, mens andre falder fra hurtigt.
And so what?
Der er så rigeligt plads til os alle, det værste der kan ske, er vel at der begynder at komme trafik på båndende igen.
Og hvem kan dog være imod det?

#51  11/07-24 21:16
Lars Gregersen
Indlæg: 24
Svar til #1:
Her er et forslag, som der ikke behøver at gå "RAKETVIDENSKAB" i

EKS: Anden uge i Oktober, er der åbent hus i ALLE radioamatørenes klubber. hvor emnet er: Preppeng og Radiokommunikation for 500.-
Hvad kan man gøre og hvad er mulighederne. "

Sammen laver vi et oplæg som er rettet mod Nødkommunikation på det rent basale niveau. ikke noget med Digitale netløsninger med nødstrøm og antenne gennemføringer til Atombunkers.

Nej en mand en håndradio og så tager man den der fra.

Byder alle velkommen som vi bør, forelægger materialet.
Og viser hvad vi Amatøre kan og må.

Massiv reklame på alle de sociale medier der kunne have interesse.

Og så ser vi hvad der sker.
Vi kommer ud af busken, og prepperne kommer også ud af busken.

Alle bliver sendt hjem med lidt "papir" og der er også en lille reklame for "AMATRØTRÆF-FYN" med nogle preppere der udstiller...

Så må alle der "hader" EDR, AMATØRTRÆF-FYN, PREPPERE osv.
Æden den L*** den ene gang for Hobbyens skyld.
Hvis EDR skal "vende-Skuden" må vi sku alle sætte en åre i vandet og gi et RYK.

Tænker det her er et JA eller NEJ der skal kommenteres med

#52  11/07-24 21:29
Hauge
Indlæg: 243
Svar til #51:
JA JA JA.
Lad der endelig nu ske noget nyt.
Det er vigtigere at der kommer nye unge til så må de/vi gamle gerne smutte. Vores tid er forbi og vi er inderligt uinteressante.
Nej der skal ikke tage hensyn til de gamle sure tvære selebærende gnavpotter. Der skal ske forandring og nytænkning. Boris er virkelig en fremsynet foregangsmand, men de gamle kan ikke se det for de fatter ikke en bjælle og lever i fortiden
Prepper er kommet for at blive og vi må forvente at alle mulige preppere kommer til at øve på amatørfrekvenserne. Jeg vil opfordre til det i preppergrupperne. De kan evt. køre krypteret så er der alligevel ingen, der aner at det er en prepper. En Kina HF radio, til ingen penge, en tråd og 3770 så kan man øve sig der. Jeg har stor kontakt i preppermiljøet og jeg spreder nu ordet. Tag godt imod dem.

----------
...
Hauge
Walkie call: JH47 / 47JH

#53  11/07-24 21:43
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #50:

Tak for de pæne ord og jeg kan så returnerer med, at jeg ikke kan være mere enig i det du skriver.

Mvh Boris - OZ2LPX

#54  11/07-24 21:48
Lars Gregersen
Indlæg: 24
Svar til #52:
FEDT! det var en. så er vi 2.
Tror jeg helt har glemt Boris. han havde lidt gang i det samme.
Håber vi kan finde fælles fodslav og måske få det her til at lykkedes.

#55  11/07-24 22:57
john brandstrup
Indlæg: 210
Svar til #51:
Nej, nej, og atter nej. Er ikke tilhænger af prepping.

#56  11/07-24 23:02
OZ1BV

Indlæg: 28
Svar til hel tråden:

Tråden er stukket af i mange forskellige retninger. Måske vi skal se om vi kan få lidt sammenhæng.

Overordnet mener jeg, at preppere som køber en vilkårlig VHF/UHF håndradio gør det i bedste mening. Det giver bare meget lidt værdi når alle sidder med en håndradio og ved meget lidt om hvilke frekvenser der er relevante. Hvor mange kan overhovedet betjene en radio?
Læser man nogle producenters oplysninger om rækkevidde vil mange blive rigtig skuffede. Det kræver viden og indsigt at forstå radiobølgers udbredelse. I andre vendinger: Det vil være en ren tilfældighed hvis 2 preppere rammer samme frekvens og kan nå hinanden. Sker det, hvad så? De kan nok næppe gøre en forskel.

Jeg kan fint se indgangen til at hverve radioamatører, men er det realistisk? Det er jo en hobby som har meget lidt til fælles med prepping, udover at radioen er en fællesnævner. En prepper vil tænke på sin radio i en krisesituation, en radioamatør har fokus på helt andre aspekter, men kan muligvis indgå i et nødberedskab pga. sin viden om radio.

Jeg tænker, at skal preppere og radioer have relevans skal der tænkes i baner som f.eks. maritim VHF radio. Her kan man opnå en licens, hvor man skal have viden om betjening af sin radio, hvilke kanaler/frekvenser som anvendes til hvad og håndtering radiokommunikationen i en nødsituation.
Men, det kræver et backbone som er gennemtænkt til projektet og det vil blive ganske omfattende. Der skal et stort antal repeatere til, som har batteribackup til mindst 3 dage, hvis hele landet skal kunne kommunikere via en håndradio i en nødsituation. Og, så skal repeaterne forbindes med et kabelnetværk (som ikke er internettet), og/eller via et radiobåren backbone-netværk som naturligvis også kan operere off-grid i mange dage.

Det vil kræve en del uddannelse af preppere hvis det hele ikke skal ende i kaos. Det vil kræve en stor diciplin at få et sådant netværk til at give værdi.

Om det er en relevant opgave for EDR og/eller myndighederne skal jeg ikke være dommer over.

Tænk over det, over en god prepperoni og en Prepsi cola :-)

----------
Vy 73 de OZ1BV, Brian

Redigeret 12/07-24 00:02
#57  12/07-24 00:59
OZ2LPX Boris
Indlæg: 913
Svar til #56:

Brian - Du har sådan set fat i mange rigtige ting.

Ja, hvad er det værd, hvis man ikke kan betjene radioen ?
Det er sådan set derfor vi er en del, som opfordre dem til at tage en licens, således at de dels kan få en "lovlig legeplads" og dels lære at betjene deres radiogrej.

Hvad angår rækkevidden, så er det rigtigt at de bliver fyldt med løgnhistorier om rækkevidde på deres HT - det lort er der desværre også radioamatører som fylder dem med, i håb om at sælge dem nogle HTér !! Det kunne vi så godt være foruden !

Vi får ikke alle preppere til at blive "rigtige amatører", men jeg har faktisk kendskab til indtil flere preppere som faktisk er blevet fuldkommen skudt i hobbyen og har meldt sig ind i afdelinger, - bla. har Silkeborg afdelingen nydt godt af det ved jeg. Men lad os så sige at der falder nogle stykker af for hver 100 preppere der får licens, så er det jo et gode for hobbyen, specielt hvis det er en lidt yngre generation.

Man kan jo sige, at jo flere preppere som får licens, jo flere går det nok også op for, at de ikke kan nøjes med en HT, men bliver nødt til enten at lave egne netværk, enten med repeatere eller på HF etc. Man kan jo sige at det ligger ret meget til højre fod, for de preppere som er i stand til at tænke bare en anelse længere end en 5 watt´s HT. Der ligger sådan noget som Winlink og Vara Chat jo ret så meget lige for.

Nu skal vi ikke rode Nødradio Danmark (NRDK) og prepping sammen, selvom jeg godt ved at folk har ufattelig svært ved at skille det ad, selvom jeg har forklaret tingene snart 1 mill gange, - men vi har jo afprøvet de medier mange gange og vi ved at det virker og efter at vi fik en militær person ind over som underviser forsvaret i kommunikation, så fik vi endnu mere viden og flere redskaber til direkte kommunikation og det skal dælme være en dårlig dag hvis vi ikke kan kommunikere indenfor Danmarks grænser.
Så hvorfor skulle prepperne ikke kunne organiserer sådanne netværk på radio ?

Den værste hurtel lige nu, er sådan set at prepperne sidder fast i deres små HTér og nogen fastholder dem der. Så længe de ikke indser at de sidder fast, - ja....så kan vi sådan set heller ikke hjælpe dem videre, hvis det er ønsket.

Mvh Boris - OZ2LPX

#58  12/07-24 01:45
john brandstrup
Indlæg: 210
Svar til #49:
Boris. Vi er mange som er enige med Sven. Jeg mener heller ikke at vi skal bruge amatørbåndene ang. Prepping. Forøvrigt er jeg ikke medlem af edr. OZ1ATB John

#59  12/07-24 08:02
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #58:
Som andre også har skrevet har de to verdener prepping og radioamatører ikke meget til fælles. Kun ordet radio. Jeg er enig i at amatørbåndene ikke skal bruges til prepping, men at man skal definere de opgaver som skal løses, hvis radioamatører skal bidrage med deres viden og erfaring til at hjælpe prepperne.

At hverve nye unge radioamatører er en helt anden opgave som ikke nødvendigvis har noget med prepping at gøre.

Man taler nedsættende om gamle sure mænd. Virkeligheden er at den tid, hvor de fleste af os gamle startede som radioamatører, var en helt anden.
Her var det bøger og gode råd fra gamle orakler, som hjalp os videre.
I dag behøver man kun interessen for at starte op. Viden findes på nettet og kan findes på sekunder. Der er også mange som deler ud af deres erfaringer. For eksempel på YouTube. Her fandt jeg for eksempel, en god video om packet radio og justering af lydniveauer.

https://www.youtube.com/watch?v=A0A7_TLvxEI

Det er blandt andet på YouTube, at nye radioamatører skal hverves...

Gert - OZ4ZG#60  12/07-24 10:33
Lars Gregersen
Indlæg: 24
Svar til #59:
Du har ret Youtube er genial, hvis man kan filtrere informationen.
Googler man Quansheng UV-K5,(som pt er en meget populær KINØJSER, også blandt preppere) kommer der en masse videoer op hvordan man lægger anden firmware i, og så kan den sende på 28MHz op til 23Cm
og der laves fieldtest med det. men historien fortæller ikke noget om konsekvenserne ved "operationen" det er den fælde de uvidende falder i hvis man sætter sin lid blindt til Youtube. og det er det som sker pt.
OG amatørbåndet vil jo ikke blive brugt til "PREP" før tiden er til det. i mellemtiden, vil de lave test og snakke med andre radioamatøre, og lære deres udstyr at kende.

Her er fokus på Prepepre. Hvordan vi hverver flere kunder generelt er en anden sag, det her er EN! af mulighederne,
så kan andre tage en anden mulighed op nå de ser den.
Det hjælper ikke snakke ting til døde. nu giver jeg prepperne et skud og forventer i amatøre bakker op om projektet (tak for skulderklap på PM's )
. så kan jeg altid give kvajekage bagefter. men jeg har dog gjort noget og sikkert fået 4 nye medlemmer. så er der 2000 amatøre tilbage der kan gøre det samme, så er der 8000 NYe ;)


Svar til #56:
Ikke enig, vi skal ikke sende kunderne ind til nabobutikken, fordi de ikke i din optik passer ind.

Svar til #55:
Du er hørt, og ordet er ved at være slidt. men hvad andre gør mht prepping er op til dem. og de prepper til de 3 dage eller 3år i en atombunker er op til dem. bare de vil være radioamatør og lege med mig ;)


Tak til alle PM's vi tager den den vej, da der ikke er noget produktivitet her at spore.

73 go sommer,
og fantastisk sommerlejer til jer der støtter op om http://hamcamp.dk/.

#61  12/07-24 11:40
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #60:
Tillykke med dine Private Mails. Det er helt sikkert vejen frem, hvis man kun vil høre fra dem som bakker op, om sine egne ideer og tanker...

Gert - OZ4ZG

#62  12/07-24 11:46
Lars Gregersen
Indlæg: 24
Svar til #61:
Ja tak. For den tid vi spilder her kunne være brugt mere effektivt andre steder. Vi er jo ikke kommet et skridt videre på 62 kommentarer
sysnpunkterne er der rigeligt af
Men hvem gør noget ??
Håber i er med når der sker noget.

73..


#63  12/07-24 12:59
Arthur

Indlæg: 737
Svar til #1:

Den omtalte og meget billige radio, er faktisk ikke så dum, hvis man undlader at sende uden for de bånd den er født med og ikke laver den "opgradering" som der er henvist til på YouTube.
Jeg kender en som har den radio og vi har leget med den her og kigget på spektrum, lyttet til modulationen og meget andet og den gør hvad den skal på 2 m og 70 cm.

https://www.eham.net/reviews/view-product?id=155 56&page=1&per-page=10

Hvis en D licens først er hjemme, kan det være der bliver mere liv på 2 m og 70 cm.
Vi har virkeligt mange repeatere, som man kan række selv med 5 W og der er meget lidt trafik i dag.
Redigeret 13/07-24 07:30