Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
133 online brugere
3155 online annoncer
SælgesKøbes

RABOS nødradio

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  07/05-19 22:01
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 874
Hejsa.
Jeg sidder og læser om det nye kommende "officielle" radioamatør nødradionet, der er ved at blive kørt i stilling til at gå i luften 1/9-19. Det ser faktisk rigtig spændende ud og hvad mon det bliver til på den lange bane kan vi kun gisne om.
Jeg undrer mig dog over, at man vælger at benytte 80 meter båndet, da det (desværre) er de færreste, der har mulighed for at få ordentlige antenner på dette bånd pga. størrelsen envidere sammenholdt med, at det så kun er B og A licenserede, der kan og må blive nødradiooperatører.
Hvorfor benytter man ikke fx. 2 meter båndet til formålet i stedet for, så er der langt flere der kan være med og man kan også nå hinanden selvom det er aften / nat ?

Og hvad betyder denne formulering helt konkret:
"Vi har tilladelse fra energistyrelsen til at igangsætte en borgerrettet kommunikationstjeneste. (Personlig meddelelse fra erhvervsstyrelsen af 9.maj 2013)"
Jeg er også forundret over, at RABOS får en slags særtilladelse fra Energistyrelsen til noget ikke er reguleret i Bekg, men det er måske på vej ?
Der står mere om det her: https://www.rabos.dk/paypal/
----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

Redigeret 07/05-19 22:34
#2  08/05-19 00:30
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #1:

Hej Per.

Danmark kan rammes af forskellige katastrofesituationer.
Til imødegåelse af sådanne situationer findes beredskabsplaner og organisation. Se beredskabsstyrelsens udgivelse https://brs.dk/viden/publikationer/Documents/Nat ionalt-Risikobillede-2017.pdf

I RABOS har vi tiltro til, at Det danske beredskab er så velorganiseret, og Danmark så geografisk overkommeligt, at der i Danmark ikke er behov for at radioamatørerne indgår i det almindelige beredskab.

Der er dog een meget vigtig undtagelse. En vigtig opgave, som beredskabet ikke kan dække.

I tilfælde af nedbrud af strømforsyningen vil den civile borgers telefon og internet ophøre med at virke.
Herved ophører borgerens mulighed for at tilkalde hjælp i tilfælde af akut sygdom eller anden ulykke.

Et sådant svigt af strømforsyningen kan ske ved en utilsigtet teknisk hændelse eller IT-fejl eller ved en tilsigtet fjendtlig eller kriminel handling.

Her et hul i beredskabet, som det vil være naturligt for radioamatørerne at byde ind på, og hvor den enkelte radioamatør kan yde en værdifuld indsats for sit lokalsamfund

Se nærmere herom på http://www.rabos.dk

Nu til dine konkrete spørgsmål:

Hvorfor 80 meterbåndet. ? Der er behov for at den enkelte RABOS radiostation kan sende beskeder fra en landsdel til en anden.
Hvis vi senere kan etablere et repeaternet med nødstrømsforsyninger, vil 2 meterbåndet være meget velegnet. Det vil ydermere have den fordel, at D amatørerne kunne deltage. Vi har aktuelt mange repeatere, men ingen med nødstrømsforsyning.
Derfor har vi valgt at anvende 80 meterbåndet, hvor hver enkelt radiostation har den nødvendige rækkevidde.
Hvis du er QRV på 80 meter, er det eneste du behøver ekstra for at tilmelde dig som RABOS radiostation en almindelig akkumulator og en oplader.

Hvad betyder det at vi har tilladelse fra energistyrelsen ?
Vi har tidligere ved brev til energistyrelsen spurgt, om der er noget i reglerne for amatørradiotjenesten, som er til hinder for at vi opretter en nødtjeneste. Svaret herpå var, at det er fuldt tilladeligt at oprette en nødtjeneste.


Tak for dine spørgsmål:
RABOS er en interessegruppe i EDR og har hjemsted i EDR-Birkerød afdeling. Se mere på vores hjemmeside om RABOS. Om hvordan det konkret fungerer og hvordan du kan komme i kontakt med os med spørgsmål og kommentarer.

Vi vil gerne benytte lejligheden til at opfordre alle certificerede radioamatører til at tilmelde sig RABOS. Du kan tilmelde dig på http://www.rabos.dk .
Du får glæden ved at kunne yde en værdifuld service til dit lokalsamfund, og du bidrager til et godt omdømme for dig selv og for amatørradioen.


mvh
Ole Püschl / OZ1OP
RABOS

mail@rabos.dk

Vedhæftede filer: SKILT.png  
Redigeret 08/05-19 01:18
#3  08/05-19 00:38
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #1:

Der er sådan set ikke noget nyt i RABOS, - et lignende nødradioberedskab har allerede eksisteret i 3 år :-)

Mvh Boris - OZ2LPX

#4  08/05-19 10:33
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #3:
Ja og hvad er mon grunden til, at der er (mindst) 2 nødradioberedskaber, samt at disse øjensynlig ikke taler sammen om tingene?

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 08/05-19 10:36
#5  08/05-19 10:52
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 874
Svar til #2:
Hej Ole.
Jamen du svarer på mine spørgsmål så jeg er glad :-) Tak for oplysningerne og held og lykke med projektet.

----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

#6  08/05-19 11:40
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #4:
Årsagen til at der nu er to forsøg på at etablerer frivillig nød kommunikations net skal helt sikkert ses i samme perspektiv som desværre er herskende i en meget omtalt radioamatør forening.
Denne forening opererer med et begreb der hedder "Det forkerte" DNA, som dækker over at alle der ikke danser efter "Høvdingens" pibe er "forkerte"..
I den aktuelle sag om nødradio er jeg ganske sikker på at det initiativ der der er stablet på benene af Boris OZ2LPX betragtes som det forkerte DNA.
Det har så givet plads til at rettroende fra det nordsjællandske "reservat" har fået Høvdingens velsignelse og støtte til at søsætte RABOS "Powered by ... " Jeg er vidende om at der har været følere fra OZ2LPX til Rabos folkene om koordinering, men disse har været mødt af larmende tavshed...
Næsten vanen tro, et glansbillede på hvordan aristokratiet og "menigheden" i Midtjylland IKKE fremmer fred og samarbejde, men har MEGET travlt med at grave grøfter..

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#7  08/05-19 12:21
Frank Pedersen
Indlæg: 87
Svar til #6:
Michael!
Jeg blev ellers så glad da der kom et spørgsmål fra en bruger der blev besvaret på en reel og sober måde men må allerede efter 5. indlæg konstatere at tråden er ændret til det sædvanlige personfnidder med diverse beskyldninger.
Jeg forstår ikke hvorfor en lille persongrupper med alle midler bekæmper en forening de har meldt sig ud af med diverse udtryk man ellers kun ser I EB's nationen.
Det er da I orden man har en anden opfattelse af hvordan en forening skal være, så kan der jo bare oprettes en sådan hvor de ligesindede kan støtte og trøste hinanden.

1FQ
ikke medlem af Brugsen

#8  08/05-19 13:27
Henning Andresen OZ2I

Indlæg: 272
Svar til #6:
Hvis man nu ser bort fra dine (næsten altid) negative ytringer så giver du et svar på et ganske naturligt spørgsmål; hvorfor har de ikke snakket sammen?
Det tror jeg ikke du er kompetent til at svare på Michael - det må besvares af Boris, hvis han ellers vil det.
Underligt at han ikke har kunnet få EDR støtte når han nu har haft sin forening under 2 forskellige bestyrelser i EDR.

Men lad os høre hvad Boris har at sige om den ting.

----------
Vy 73 de OZ2I Henning
CW er sjovt - prøv det!

#9  08/05-19 13:32
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #7:
Hej Frank,

Hvis du er opmærksom, vil du se at jeg svarer #4 i mit #5 indspark - Jeg forholder mig IKKE til #2 svaret - Det er vel ikke ulovligt, eller foreningsskadelig virksomhed.

Så er du ude og lufte at "nogen" skyder efter en "tilfældig forening...
JA der er gang i den skarpe pen af og til - det vil der være til bemeldte forening kommer på sporet og efterlever helt gængse regler for moral og etik, som jo er gældende i det omkringliggende samfund..
I samme sekund "Den forening" får styr på disse småting, vil man IKKE se kritik fra min pen..
Det er fakketaget sådan at foreningens formåls § kan jeg til enhver tid skrive under på..
Og lur mig om ikke en del medlemsnumre vil blive re-aktiverede når og hvis moralen og åbenheden igen finder vej til "foreningen"

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#10  08/05-19 13:41
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #8:
Henning!
Hvis nu ellers svalerne ikke har klattet dine ruder til ;)

Så vil du se endda mange eksempler, sådan cirka 9/10 del af min internet færden er ganske positiv også ift. amatørradioen. Her tænkes på ny tiltag og spændende experimenter

Taler vi så om den der "tilfældige" forening, ja så ligger det positive lidt langt ude i horisonten..
Jeg fletter nemlig ikke næbbet ift. de uhyrligheder der etisk/moralsk er foregået i biksen, fra Eo. RM - via kup - til nuværende regime..
Jeg forstår ikke taktikken med at lukke øjnene, så går det nok væk..

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#11  08/05-19 14:32
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #8:
Selvfølgelig vil jeg svare på det.

Jeg retter lige en misforståelse, - du skriver at det er underligt at vi ikke har kunnet få EDR´s støtte.
Der er som sådan ikke tale om en afvisning fra EDR´s side igennem de senere år.
Finn OZ5HZ opfordrede mig på et tidspunkt til at vi skulle finde ud af noget og senere havde Jan Anderschou en føler ude omkring det.
I og med at der har været så meget ballade i EDR, var jeg tilbage i mit bagland og dvs. hos NRDK´s medlemmer, hvor jeg spurgte hvordan man så på et evt. samarbejde/samspil med EDR.
Der kom en meget ensartet og klar holdning fra medlemmerne. Det var ingen interesserede i og det var med det ret klare budskab at medlemmerne ikke ville have et samarbejde med, eller identificeres med en forening hvor der herskede så megen tumult og uforudsigelighed som det var tilfældet og stadig er tilfældet.
Vi kikkede også på det rent økonomiske i et samspil med EDR og kom frem til den konklusion at der under Finn OZ5HZ´s formandsskab kun ville være en udgift forbundet med at blive en afdeling under EDR, som vi sådan set ikke ville profiterer af på daværende tidspunkt og der satte medlemmerne også foden ned og sagde nej.
Vi er vidende om at der er ændret i kontingentstrukturen for afdelingsmedlemskab i EDR, men helt tilbage fra Finn OZ5HZ´s tid og frem til i dag, har der stort set ikke været andet end ballade.
Der så dog ud til at være en lille lysning på vej da Finn Madsen og Co kom til roret, men det varede faktisk så kort at vi aldrig nåede at trykke på aftrækkeren og se på om der var basis for fornyede overvejelser omkring et samspil med EDR.

I dag er holdningen ret klar fra vores side, - Vi står os nok i det lange løb bedst ved at være en selvstændig enhed uden EDR´s indblanding og det skal ses i lyset af at nok er Jan Andershou en flink fyr, men vi aner i princippet ikke hvordan ledelsesstrukturen ser ud efter næste EDR valg og vi kan jo i princippet ende med at der sidder en ledelse i EDR, som vi overhovedet ikke er istand til at samarbejde med.
Man bør jo huske på at ikke alle radioamatører har været (og stadig ikke er) lige positivt stemte for et nødradioberedskab.
Vi husker jo alt for for godt da vi fik læst og påskrevet at vi ihvertfald ikke skulle understå os i at drive nødradio på amatørfrekvenser!! Det tog vi så den direkte konsekvens af og opbyggede så istedet vores nødradio på erhvervsfrekvenser (LMR) ....iøvrigt med ENS velsignelse.
Det har bevirket at vi efterhånden har fået opbygget et solidt repeaternetværk i DK, som iøvrigt er ved at undergå en yderligere opgradering og yderligere sikring i forhold til de trusler vi står overfor i relation til ændringer i samfundet.

NRDK er i dag støttet af flere enkeltpersoner og afdelinger, hvilket er meget værdifuldt for vores forening.
Nogen af disse er mere eller mindre stemte for EDR, men i og med at vi køre uafhængigt af EDR, har det været muligt at bevarer disse relationer hele vejen igennem konflikten omkring EDR.
Vi var faktisk meget bange for at disse gode relationer kunne ryge lige i WC kummen, hvis vi pludselig blev "partipolitiske", så set i bagklogskabens klare lys, så er vi faktisk rigtig glade for at vi holder os selvstændige og istedet køre nogle samarbejder med dem som vil os noget godt.

Jeg må dog som formand for NRDK sige at jeg føler mig "kørt over" af EDR, som egentlig skulle være "fremmende", for jeg ser mere at man
bevidst støtter et beredskab mere, velvidende at der er et i forvejen og velvidende at der nok faktisk ikke er basis for hele to beredskaber i et lille land som DK + det faktum at EDR kan sige sig selv at det bliver svært at samarbejde og specielt i relation til myndighederne.
På mig virker det som om at der nu skal til at starte et kapløb om "pladsen" i forhold til myndighedssamarbejder, for som jeg læser RABOS hjemmeside så har man allerede aftalt strukturen med myndighederne i DK. Det gør det bestemt ikke nemmere for os at komme som "to´er" !

Det ser jo også ud til at RABOS har et færdigt "system" klar, med RABOS operatører spredt rundt i DK, så hvis katastrofen indtræffer i morgen, så køre det ifølge deres hjemmeside på skinner.

Jeg må nok som formand for NRDK sige at hvis interessen pludselig med eet er blevet så stor omkring nødradio, som den tilsyneladende er og man med eet bliver så positive overfor nødradio, blot fordi RABOS kommer på banen, støttet af EDR, så vil jeg egentlig gå tilbage i mit bagland og spørge om det egentlig er værd for os at poste flere penge i radiosites og udstyr, kun for at blive udmanøvreret af et EDR støttet RABOS.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#12  08/05-19 15:32
søren/oz4zat
Indlæg: 592
Svar til #11:
På siden: https://www.rabos.dk/paypal/
kan man læse flg.:

"Vi har tilladelse fra energistyrelsen til at igangsætte en borgerrettet kommunikationstjeneste. (Personlig meddelelse fra erhvervsstyrelsen af 9.maj 2013)"

Det kunne være interessant, at læse denne "tilladelse" ...

I øvrigt slår det mig, hvordan man på rabos.dk forsøger at bibringe uvidende læsere det indtryk, at rabos er andet og mere end blot en samling radioamatører med lyst til at lege nødberedskab.
F.eks. skriver man: " Energistyrelsens tilladelses ID:" - er det ikke det vi andre kalder " kaldesignal" ?

/søren/4zat

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

#13  08/05-19 15:40
Søren Tullam

Indlæg: 290
Svar til #12:
Hvor er det bare godt at se at folk herinde læser hvad der bliver skrevet og efterlyst her på brugtgrej. Jeg har råbt og skreget efter et nødberedskab, der kan tage over, når det hele kokser til. Og nu lader det så til at i har hørt efter hvad JEG sagde. Det er lige netop det scenarie jeg skrev om helt tilbage i 2012, SÅ forudseende var jeg allerede dengang.

Ulykke i Afskåretstrup.

Ledig person ifm. ulykken løber over til radioamatøren i næromådet. Denne kalder op til nærmeste amatør, der bor ved Falck-stationen.
Denne amatør løber over til Falck og alamerer personligt.

Herefter sender Falck Ambulance og et liv er reddet pga. radioamatørhjælp.
Se selv her indlæg nr. 34
https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=20462

----------
7-3 og dingeling
Søren...

#14  08/05-19 18:45
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Der er i øvrigt intet "unikt" i RABOS forhold til myndighederne, selvom formuleringen giver en den fornemmelse.

Jeg har kendskab til den E-mail fra 2013, som faktisk blev besvaret af Peter Marlau Knudsen fra Erhvervsstyrelsen.

Der var tale om en forespørgsel som gik på bestemmelserne for anvendelse af amatørradio set i relation til nødradiokommunikation, og om der stadig råder en modstand fra danske myndigheders side over for radioamatøres deltagelse i dette arbejde ?

Til det spørgsmål svare Peter Marlau Knudsen i generelle termer at: Med de nuværende bestemmelser omkring amatørradioanvendelse i Danmark ser Erhvervsstyrelsen ingen regulatorisk hindring i forhold til lov om radiofrekvenser for, at radioamatører kan udføre nødradiokommunikation på de frekvensbånd, der er afsat til amatørradioformål, og under overholdelse af de almindelige bestemmelser for benyttelse af frekvenser såsom brug af kaldesignal m.v."

Så det er lidt misvisende at give indtryk af at man har en "speciel tilladelse" til at drive nødradio.
NRDK har nøjagtig de selv samme beføjelser ifølge nu gældende lovgivning under hvilke vi også er tildelt frekvenser og et callsign til foreningen, således at alle medlemmer uanset licenskategori kan deltage.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#15  08/05-19 20:26
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #14:
TAK for at sætte tingene i det rette lys!!

Hermed kan vi konstatere at Dansk Lovgivning på frekvensområdet i princippet giver ALLE med gyldige certifikater ret til at "lege" med kommunikation, der kan benyttes til oversendelse af prioritets/nød meddelelser via de i bilag 4 anviste frekvenser for Amatørradio tjeneste..
UDEN yderligere særlig papirskriveri med styrelsen...

Så er det jo interessant at læse på RABOS hjemmeside og noterer sig de floskler og termer "folkene" bag RABOS benytter for at promoverer sig som TJENESTEN endda Powered by …

Alarmklokkerne ringer endda meget højt når man giver det indtryk at RABOS har SPECIELLE tilladelser og relationer til de offentlige myndigheder... AT man er LIIGE noget mere vigtige end alle andre certifikatholdere!!

Heldigvis lukkes den "varme" luft ud af RABOS ballonen med det statement fra styrelsen i 2013 - Den afsløring havde aristokratiet helt sikkert gerne været foruden, men som enhver anden sandheds modification er "varm" luft flygtig, specielt i disse valgtider hvor ethvert emne skal behandles forsigtigt ;)

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#16  08/05-19 20:37
Michael jensen
Indlæg: 569
Svar til #15:
Er de ikke det "DE" altid gør. Svært at tage "Dem" seriøse.

----------
Rigtige radioamatører forstyrrer naboen

#17  08/05-19 20:38
LyTTyren - Benny
Indlæg: 52
Svar til #14:

I burde kunne se hvor kritisabelt det er, at have 2 eller flere "nødradio-nets"
Der mangler homogenisering, der skal være faste signal-procedure så der ikke kan opstå misforståelser. Er begge anerkendte net således at en henvendelse fra en amatørstation bliver taget seriøst? er de tilmeldte stationer i RABOS-net personer der er kendte i beredskabet - Jeg tænker på at stationer i et nødnet kunne indgå som frivillige i beredskabet, på denne måde ville det virke til at være iorden og styrke seriøsiteten - En radioamatør der vil tjene/servicere sit samfund ønsker jo netop seriøsitet og ikke at skabe kaos ved et 3-rangs forsøg på at kontakte beredskab ved opstået katastrofe.. er i nået langt nok til jer selv...??

----------
Ham der blev kasseret fordi han kunne digte....

#18  08/05-19 21:38
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #17:
Det er jo så åbenbart implicit mig som det spørgsmål er rettet imod.

Jeg kan derfor svare, at NRDK på intet tidspunkt har påstået at have et fuldt og dueligt beredskab, ligesom vi heller ikke har påstået at vi har aftaler med myndighederne.
Vi har heller ikke på noget tidspunkt forsøgt at vildlede befolkningen til at tro at vi er "klar".
Dette skulle fremgå MEGET klart af vores hjemmesides forside.
Med andre ord, så vildledes en borger IKKE til en falsk tro om at der eksisterer et fuldt og klart beredskab.
Vi har modsat ret ofte fortalt åbenlyst om de udfordringer vi står overfor i forhold til opbygningen af et dueligt beredskab.

Du skriver om "faste signal-procedure". NRDK er som sagt ikke "fuldbefarende", men vi har udarbejdet en del af signal-proceduren, men arbejdet er ikke færdigt og det er kun testet få gange, da det er utrolig svært at finde interesserede deltagere til iværksættelse af dette arbejde. Af samme årsager har vi heller ikke været ude og skyde befolkningen blår i øjnene, således at de lever i falske forhåbninger om at vi kan træde til ved en "skarp situation".
Vi har dog faktuelt et fungerende VHF radionet, som dækker en geografisk stor del af Fyn og Jylland. Dette system udbygges til stadighed i forhold til foreningens økonomiske midler og det forstærkes og moderniseres i takt med tendensen for nødvendigheden af et sådan netværk.

Omkring "at være kendte i beredskabet", så kan jeg pga. min tavshedspligt omkring dette emne kun sige at NRDK er kendte i beredskabssammenhæng og mere kan jeg ikke røbe, da jeg ellers vil overtræde vedtægterne i vores forening. Dog kan jeg sige at vi pt. ikke har nogen aftaler med beredskabet.

Omkring det kritisable i at der er 2 eller flere net, så kan jeg sige at NRDK startede officielt den 6. April 2016 og uofficielt startede vi med at lege med tanken tilbage i 2012-13 stykker og jeg mener derfor ikke at NRDK kan kritiseres på netop det punkt.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

Redigeret 08/05-19 21:39
#19  08/05-19 23:28
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #12
Jeg har gennemgået indlæggene i tråden. Jeg finder her et konkret spørgsmål, og det vil jeg gerne svare på.

Søren/4zat vil gerne se den tilladelse, som er givet fra energistyrelsen.
Det er et helt rimeligt ønske. Den er nu lagt på http://www.rabos.dk under DOKUMENTER.

Selv om meddelelsen fra energistyrelsen er adresseret til RABOS nuværende formand, har vi ikke opfattet det som en speciel tilladelse til RABOS.

Vi har opfattet, at det er tilladt for os radioamatører at oprette en nødtjeneste, og dermed bliver RABOS en lovlig tjeneste. (Andre lignende tjenester vil derved naturligvis også være lovlige),

Jeg beklager, hvis det kan opfattes, som om vi mener at have fået en specifik tilladelse kun til RABOS. Det er naturligvis ikke tanken.


Tråden indeholder desuden mange andre udsagn. Jeg vil vente lidt og se hvad der mere kommer, og vil så forsøge at give et samlet svar.

Vy 73 de
OZ1OP, Ole
Sekretær, RABOS

Redigeret 09/05-19 01:27
#20  09/05-19 15:05
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #19:
Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor mange amstørradiostationer der i dag et tilknyttet RABOS samt se den geografiske placering af disse?

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 09/05-19 15:11
#21  09/05-19 17:01
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1301
Svar til #19:
Hvordan håndtere man fortroligheden og tavshedspligten i forbindelse med RABOS videreformidling af et nødopkald? Og hvordan håndterer man situationen i forbindelse med et nødopkald der vedrører en kriminel handling i forhold til f.eks retssikkerhed, vidnebeskyttelse, politiets opklarings arbejde, pøbel håndtering mv.?

vh erik

----------
Mest SWL :-)

#22  09/05-19 17:02
Andreas Bang
Indlæg: 43
Svar til #20:

Ja, det kunne jeg egentlig også godt.
Ikke kun af nysgerrighed, men mere fordi man på forsiden skriver:

"Vi hjælper med forbindelsen, hvis strømmen svigter.
I tilfælde hvis strømforsyningen er nede i et større lokalområde, der hvor du bor, vil din telefon, mobiltelefon og internetforbindelse ophøre med at virke.
Hvis du på grund af akut sygdom eller anden ulykke har brug for at tilkalde hjælp skal du:
Først overveje om du eller en hjælper kan henvende dig på nærmeste hospital, falckstation eller politistation
Hvis dette ikke er muligt, eller på anden måder er uhensigtsmæssigt, kan du eller din hjælper henvende dig på en RABOS radiostation.

En RABOS radiostation fungerer også når strømmen er gået og vil oftest kunne viderebringe meddelelse om din situation til den relevante hjælpetjeneste"


Under punktet "Amatørradiostationer" kan man så læse følgende:

"Når RABOS idriftsættes vil siden her vise navne og adresser på danske amatørradiostationer tilsluttet Radioamatørernes Borgerservice"


Det hænger ikke helt sammen med at man forventer at iværksætte RABOS for at kunne hjælpe befolkningen, på et tidspunkt hvor al anden kommunikation er brudt ned, for hvordan skal den nødstedte kunne komme på RABOS side og læse hvor man kan henvende sig, hvis der ikke er strøm, internet, etc??

Ellers et udmærket inititativ, omend der forhåbentlig aldrig bliver brug for det.

#23  09/05-19 17:16
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #22:
"Toppen" i RABOS må selvfølgelig kende svaret på spsm i #20, så regner da bestemt med et svar, da jeg ikke formoder, det er under tavspligten.

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#24  09/05-19 19:36
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 874
Svar til #21:
Det giver sig selv, at det ikke kan være fortroligt, når alle og enhver kan lytte med på 80 m frekvensen med mindre de kører krypteret. Det er jo en hjælp til en forulykket, der ellers ikke ville få hjælp. Men der er nok ingen grund til at oplyse fx. cpr over radioen, men kun en adresse og at der er tale om et hjertestop hos en 80 årig mand fx. Så kan de resterende oplysninger fås af ambulancebehandlerne når de kommer til skadestedet.

Mon ikke anmelderen bliver gjort bekendt at videreformidlingen foregår over et åbent net og så kan anmelder jo selv vælge om det er noget, som RABOS må hjælpe med.

----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

#25  09/05-19 20:31
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #19:
Tak for den for den fortsatte interesse for RABOS.
I dette indlæg vil jeg forsøge at samle op på den mere alment udtrykte kritik. Det kan desværre ikke gøres kort., så jeg beklager det lidt lange indlæg.

Der er ydermere kommet nogle konkrete spørgsmål i #20, 21 og 22. Dem vil jeg besvare særskilt straks i næste indlæg.

------------------------------------------------------------------------------
Radioamatørernes Borgerservice under etablering bliver en kommunikationshjælp til civile borgere, som under en katastrofesituation med udfald af strømforsyningen ikke kan tilkalde hjælp i tilfælde af akut sygdom eller anden ulykke, på grund af udfald af telefon og internet.

Radioamatørernes Borgerservice bliver offentliggjort ved udgivelsen af OZ juninummeret, og vi forventer idriftsættelse 1. sept. Det er dog allerede nu muligt at tage et smugkik på vores hjemmeside http://www.rabos.dk

Det er der flere der har gjort. Her iblandt Per (1 kay´n jay). Han har stillet et uddybende spørgsmål, og det har jeg svaret ham på

Spørgsmålet og mit svar har efterfølgende givet anledning til en række indlæg, hvoraf nogle giver udtryk for kritik af vores initiativ. Jeg vil gerne hermed forsøge at give et samlet svar.

Først spørgsmålet om der i Danmark er behov for etablering af en kommunikationsservice.
Vi har i RABOS tillid til, at det danske beredskab er velorganiseret og relevant forberedt på de katastrofesituationer, der kan opstå i Danmark. Ydermere er Danmark geografisk meget overskueligt. Vi vurderer derfor, at der ikke er behov for, at radioamatørerne i Danmark skal forsøge at supplere det offentlige beredskab med kommunikationshjælp, sådan som det ellers foregår i mange andre lande.

Der er dog én vigtig undtagelse. Det danske beredskab kan ikke dække den civile borgers behov for at kunne tilkalde hjælp i tilfælde af akut sygdom eller anden ulykke.

Vi har forespurgt en række kommuner, om der findes lokale beredskaber, som er beregnet på at dække denne situation. Det generelle svar er, at det gør der ikke.

Vores konklusion er derfor, at det i eet specielt tilfælde af de mulige katastrofer, nemlig et udbredt udfald af strømforsyningen, vil være relevant for Radioamatørerne at tilbyde en service, ikke til beredskabet som forventes at være godt rustet, men til den civile borger.

Radioamatørernes Borgerservice bygger på anvendelse af 80 meterbåndet. Alle Radioamatører som er
QRV på 80 meter og som har, eller vil anskaffe en akkumulator, vil kunne deltage.
Grunden til at vi ikke anvender 2 meter er, at der aktuelt ikke findes et landsdækkende net af repeatere forsynet med nødstrømsanlæg. Det vil f.eks. i dag ikke være muligt at nå fra Bornholm til Jylland på 2 meter. Hvordan RABOS service bliver tilrettelagt i detaljer er beskrevet på vores hjemmeside.

Det anføres som kritikpunkt, at der allerede findes en tjeneste, og at der ikke bør oprettes yderligere en (konkurrerende) tjeneste.
Foreningen Nødradio Danmark har eksisteret i 3 år. Den bygger på andre præmisser end RABOS. Der foreligger endnu ikke en helt fast struktur for hvilket udstyr der skal bruges. NRDK oplyser, at de i løbet af 3 år har fået en medlemskreds på 21.

NRDK er et prisværdigt initiativ, som fortsat er under udformning og opbygning. Det opbygges uden for EDR, og vi tænker ikke RABOS og NRDK som konkurrerende. Måske kan vi supplere hinanden, når NRDK med tiden bliver mere udviklet. Vi ønsker NRDK al mulig held og fremgang.

Kan RABOS garantere at blive til rådighed for enhver borger. Nej naturligvis ikke, og det giver vi heller ikke udtryk for.

På vores hjemmeside har vi følgende vejledning til borgere, som under en strømafbrydelse har brug for hjælp:

Overvej først om det vil være muligt for dig eller en hjælper at henvende dig på nærmeste hospital, Falckstation eller politistation.
Hvis dette ikke er muligt, eller på anden måde er uhensigtsmæssigt, kan du henvende dig på nærmeste RABOS radiostation.

RABOS er først og fremmest den enkelte radioamatørs service til sit nærmeste lokalsamfund. Jo flere radioamatører der deltager, jo flere lokalsamfund vil være dækket.

Hvis du deltager i RABOS vil din station fremgå af en liste på vores hjemmeside, samt ved skiltning på din QTH. Vi vil også tilstræbe, at du bliver omfattet af din kommunes information til borgerne.

Ved at deltage i RABOS får du glæden ved at være til synlig gavn for dit lokalsamfund, og opleve den goodwill for dig selv og for amatørradioen, som udspringer her af.
Du vil give liv og mening til, at den officielle betegnelse for amatørradio er: Amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten i Danmark.


Vy 73 de
OZ1OP, Ole
Sekretær RABOS

Redigeret 09/05-19 20:44
#26  09/05-19 21:21
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #25:
Du skriver Indledningsvis, at du vil besvare bl a #20.

Hvor finder jeg mon dit svar?

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

#27  09/05-19 21:41
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Her kommer svar på de konkrete spørgsmål i #20,21 og 23

Svar på #20.
Jesper Alstrup/OZ1BYD spørger hvor mange der i dag er tilmeldt RABOS. Det er hurtigt overset.

RABOS vil blive offentliggjort i OZ i juninummeret.
Det har dog fra sent i går aftes været muligt at tilmelde sig på vores hjemmeside som RABOS radiostation.

Vi har aktuelt 7 tilmeldte radioamatører. Vi forventer at dette tal stiger substantielt, når RABOS offentliggøres i OZ juninummer.

Som jeg skrev i sidste indlæg, vil du ved at deltage i RABOS få glæden ved at være til synlig gavn for dit lokalsamfund, og opleve den goodwill for dig selv og for amatørradioen, som udspringer her af.
Du vil give liv og mening til den officielle betegnelse for amatørradio: Amatørradio- og amatørradiosatellittjenesten i Danmark.

Vi tror på, at rigtig mange Danske radioamatører vil ønske at gribe den mulighed.

Svar på #21
Erik Skov Christensen spørger til tavshedspligt/fortrolighed i forhold til meddelelser om nødopkald.
RABOS pålægger RABOS operatørerne tavshedspligt (se vores hjemmeside).
Selve meddelelsen vil imidlertid kunne overhøres af alle. Hertil er at sige, at RABOS vejledning indeholder en anbefaling af altid

først at overveje om det er muligt for den nødstedte at han/hun selv, eller en medhjælper henvender sig direkte på nærmeste hospital, Falckstation eller politistation.

Først hvis dette ikke er muligt, eller på anden måde er uhensigtsmæssigt, vejleder vi om muligheden for at henvende sig til en RABOS station.

En RABOS station kan ifølge sagens natur ikke sikre fortrolighed. Dette vil blive meddelt anmelderen/den forulykkede. Dog, hvis den nødstedte ønsker at anvende RQBOS stationen, og ønsker at visse oplysninger udelades, vil dette blive respekteret.

Vedrørende oplysninger om kriminelle forhold, tænker jeg at dette ligger udenfor RABOS’ virkeområde.

Svar på #22
Andreas Bang spørger hvordan borgeren skal få information om nærmeste RABOS station, når hjemmesiden jo netop ikke kan læses under en strømafbrydelse.

Vi anbefaler på vores hjemmeside at man ”i fredstid” fremstiller en seddel med følgende oplysninger:

Nærmeste hospital
Nærmeste Falckstaton (med døgnbemanding)
Nærmeste politistation (med døgnbemanding)
Nærmeste RABOS station

Sedlen kan anbringes i sikringsskabet, som formentligt er det første sted man vil se, når strømmen svigter.

Her ud over vil vi søge at få kommunerne til at medtage oplysning om de lokale RABOS stationer på deres borgerinformation.

Vy 73 de
OZ1OP, Ole
Sekretær RABOSRedigeret 09/05-19 21:57
#28  09/05-19 22:37
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #27:
I #20 blev ligeledes spurgt om den georgrafiske placering af de på nuværende tidspunkt tilmeldte amatøreer til RABOS.

Dette spsm undlod du at besvare.

Kan du bekræfte at de 7 tilmeldte RABOS stationer alle befinder sig på Sjælland - ingen sydligere end Køge?


----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 09/05-19 22:54
#29  09/05-19 23:18
Bjarne Poulsgaard OZ1JEE

Indlæg: 106
Svar til #27:
Hej Ole

Spørgsmålet som kommer her er helt for egen regning :-)

Hvorfor har man allerede bestemt at der skal være et A hold og ikke noget B hold. ?
I disse tider har vi som radioamatører ikke råd til at sige vores D certifikater fra !
Jeg er sikker på at mange som har fået et D certifikat også har lyst til at deltage.
Kommunikationen kan vel ligeså godt komme fra en D til en A/B amatører, uden at det nødvendigvis er skel sættende at man skal have det store kørekort for at køre mascot .-)
Nå, nu bliver jeg nok skudt og hængt :-)
vy 73 de oz1jee

#30  10/05-19 00:13
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #28:
Jesper Alstrup/OZ1BYD

Svar på dit spørgsmål ang. geografien af de tilmeldte.
5 i Nordsjælland
1 i Nordjylland (Hjallerup)
1 i Østjylland (Skanderborg)

Det skal igen understreges at den egentlige tilmelding først begynder når RABOS offentliggøres i OZ juni nummer.
Det har dog siden i går aftes været muligt at smugkigge på hjemmesiden og tilmelde sig.

Vi tror på at radioamatørerne vil finde det interessant og givende at deltage, og at amatørånden fra the radioamteur code, 6. commitment: "His/[Her] station and skills are always ready for service to country and community." stadig er levende hos rigtig mange danske radioamatører, og vi vil opfordre alle som er QRV på 80 meter til at tilmelde sig.


Vy 73 de
OZ1OP, Ole
Sekretær RABOS


Redigeret 10/05-19 00:48
#31  10/05-19 00:29
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #29:
Hej Bjarne Poulsgaard OZ1JEE

Det vil være af stor værdi, hvis vi kan finde en måde at få D amatørerne med. Vi har arbejdet meget med tanken om at finde en måde hvorpå vi kunne medinddrage den store ressource der ligger hos D-amatørerne
Udfordringen med 2 meterbåndet er den relativt korte rækkevidde.
Vi har udført et større arbejde med at undersøge funktionaliteten af de eksisterende repeaterstationer. Desværre er de alle uden nødstrømforsyning.
Vi har lagt billet ind på forskellige tårne/høje bygninger med henblik på at kunne opstille en eller flere crossband-repetere, men har indtil nu fået afslag hver gang..

Man kunne også forestille sig, at de aktuelt bedst placerede 2 meter repeatere kunne forsynes med nødstrømsanlæg og ingå i et netværk.

Vi har her og nu valgt at anvende nødfrekvensen på 80 meterbåndet, fordi dette systrem kan startes op uden at der er behov for at etablere eller indkøbe ny teknik.
Alle som er QRV på 80 meter kan deltage. Eneste krav er en akkumulator og en oplader.

Hvis du har ressourcer og lyst til at arbejde med at etablere et supplerende 2 meternet vil vi meget gerne inviterer dig med ind i et samarbejde.

Vy 73 de
OZ1OP, Ole
RABOS

Redigeret 10/05-19 02:17
#32  10/05-19 08:57
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #27:

Tillad mig at kommentere, at beredskabet i Danmark består dels af det kommunale beredskab og dels af det nationale beredskab. Det er utilstrækkeligt at forespørge det kommunale om noget som helst, de ikke har ansvar for.
Det drejer sig i stedet for om at forstå tilblivelsen af Totalforsvaret og lovgivningerne deromkring, og i hvilket omfang de giver politimesteren helt ned i den enkelte politikreds mulighed for ikke kun at trække på tværfaglig personel- og materielstøtte rent lokalt, men også nationalt.
Beredskabsstyrelsens afvisning af anvendelse af radioamatører byggede i sin tid på et nøje studie af nødvendighed og ikke mindst radioamatørernes ringe antal i forhold til det tal, der kunne trækkes på i forvejen. Til trods for, at dette tal er faldet noget siden, finder jeg det dog stadigt tilstrækkeligt.

Omkring anvendelse af radioamatørfrekvenser til beredskabskommunikation finder jeg det yderst tvivlsomt. Dels er der QRM af mange arter såsom contest, snorkende og stønnende personer. Og dels er der ofte en mand med træsko på.
Specifikt er 80 meter båndet alene ikke anvendeligt grundet dets meget skiftende udbredelsesforhold hen over døgnet. Det kan absolut ikke stå alene med mindre, der er tale om line of sight kommunikation.

Om EDR kan anvende RABOS til synliggørelse af radioamatører i Danmark, er jeg ikke i tvivl.
Jeg er straks mere skeptisk den dag, det viser sig, at RABOS ikke leverer den af befolkningen forventede service. Så kommer der gang i tryksværten på formiddagsbladenes forsider.

Redigeret 10/05-19 09:15
#33  10/05-19 16:28
RX ER RART
Indlæg: 189
Svar til #31:
Vil DMR nettet ikke være ultimativt oplagt til formålet det er jo landsdækkende ?

Der forekommer jo ikke strømsvigt over så stort et område at man ikke kan nå en repater udenfor strømsvigtsområdet. Og så kan en rabos operatøren komme ud i hele landet og alle kan være med.

----------
73 / Max
Jeg lytter på alle amatørbånd.
Anmelder radioulovligheder.

#34  10/05-19 16:48
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #32:
Svar til OZ7XF

Når strømmen svigter i et område af Danmark og telefonerne dør, vil det være naturligt for de fleste Danske radioamatører at ønske at yde bedst mulig hjælp til sine naboer og sit lokalsamfund.

RABOS er dette ønske sat i system. - Radioamatørernes rettidige omhu !

I dit indlæg rejser du spørgsmålet, om vi foregiver at kunne mere end vi kan. Det mener jeg ikke at vi gør.

I RABOS vejledning til borgere som har brug for at tilkalde hjælp skriver vi: Overvej først om du selv eller en medhjælp kan henvende dig direkte på nærmeste hospital, Falckstation eller politistation. Hvis dette ikke er muligt, eller på anden måde er uhensigtsmæssigt kan du henvende dig til nærmeste RABOS radiostation.

RABOS angiver altså sig selv som 4. prioritet, når en borger har brug for at tilkalde hjælp og andre muligheder ikke er tilstede, eller er uhensigtsmæssige at bruge

RABOS skriver ydermere på forsiden af hjemmesiden: RABOS fungerer inden for rammerne af et frivilligt, ulønnet borgerinitiativ og vores service er til enhver tid beroende på den enkelte radiooperatørs ressourcer og tilstedeværelse. Hver enkelt RABOS radiostation vil gøre sit yderste for at yde den bedst mulige kommunikationshjælp, men kan ikke garantere for funktionaliteten under alle forhold.

RABOS angiver ikke at kunne dække alle borgere, men jo flere danske radioamatører der tilslutter sig, jo flere lokalsamfund vil have en synlig, aktiv radioamatør i sit midte, som kan og vil yde hjælp efter bedste evne hvis telefonerne er nede på grund af strømsvigt
.
Vedrørende valg af nødfrekvens: Grunden til at vi ikke anvender 2 meterbåndet er, at der i dag ikke er et landsdækkende 2 meternet med nødstrømsforsyning, hvor den enkelte radioamatør kan nå direkte fra den ene til den anden af landet.

Den valgte frekvens 3760 kHz kan have varierende udbredelsesforhold, men vil generelt være velfungerende og meget, meget, meget bedre end ingenting!

Etablering af RABOS vil være i overensstemmelse med dansk lovgivning og vil fungere uden nødvendigheden af et formaliseret samarbejde med det nationale beredskab.

RABOS opfordring til alle radioamatører der er QRV på 80 meter er derfor.

Tilmeld dig til RABOS. Vi gør det kendt, at du er en ansvarlig, kvalificeret RABOS radiostation, og at du er klar til at hjælpe dine naboer og dit nærområde efter bedste evne, hvis katastrofen er ude og telefonerne dør.


vy 73 de
OZ1OP, Ole
Sekretær RABOS

Redigeret 10/05-19 17:02
#35  10/05-19 17:15
Kenneth OZ1IKY

Indlæg: 128
Hej alle sammen

Der er 3 ting der undre mig i det her med RABOS.
Ikke at jeg er negativ over for det, men mere med baggrund i min fortid inden for
opbygning af landsdækkende radionetværk.
Og specielt det til hele det Danske Beredskab (som idag er operativt og velfungerende i hele Danmark)

1) Hvad for nogen til at tro at en privatperson vil henvende sig til en totalt ukendt/fremmed person
for at få sendt en besked til en tredje part? Oven i købet gennem en ukrypteret radio forbindelse ?
Specielt i en krise-situation, hvor strømmen er væk ?

2) Og hvor er aftalerne med det Danske Beredskab omkring kontakten?
Der må jo være truffet officielle aftaler om. Det led jeg synes mangler lidt beskrivelse?
Altså kommunikationen mellem RABOS medlemmerne og både det Kommunale Beredskab samt det Nationale Beredskab?
Og jeg synes ikke at kunne se nogen øvelsesaktiviteter planlagt på disse aktiviteter heller?

3) Hvilke aftaler har RABOS lavet med både det Kommunale og Nationale Beredskab om at
RABOS medlemmernes telefoner er sat på de sikrede (prioriterede) linjer i en krise/nødsituation?
Ellers vil det nok være svært at anvende de telefoner i en sådan situation?


VY 73 og god weekend til de fleste, men ikke alle.


Kenneth OZ1IKY


PS - det korrekte citat af min gamle Chef er :
Intet tab må ramme denne virksomhed, som med rettidig omhu kunne have været undgået.

----------
... DON'T FEED THE TROLL !!

DISCLAIMER
Dette indlæg er ikke en bevidst chikane af nogen som helst, ej heller en bestemt person.
Hvis nogen alligevel skulle mene dette,
må det stå for egen regning og mangle enhver form for dokumentation

#36  10/05-19 17:48
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #34:

Hej Ole

Dine svar er ikke ubekendte for mig, idet jeg har brugt nogle dage til at studere RABOS.
Desværre har du ikke fattet dybden af min kritik, så jeg prøver en gang til og lidt mere direkte:

Jeg har fuld forståelse for, at EDR gerne vil reklamere for radioamatører i Danmark.
Dilemmaet ved RABOS reklamemæssigt opstår, når RABOS ikke kan yde den af befolkningen forventede service. Og her er det fløjtende ligegyldigt med alverdens disclamers og opsat prioriteringsrækkefølge for egenhjælp. Kritikken vil komme alligevel, og så går reklamen den stik modsatte vej.
I påtager jer et meget stort ansvar for alle danske radioamatørers omdømme med jeres initiativ, og så er det jo slet ikke engang alle radioamatører, EDR repræsenterer.

Jeres oplysninger på rabos.dk er derudover mangelfulde i en grad, der kunne tyde på ukendskab til det beredskabssystem, som i nødvendigvis skal samarbejde med.

Hvis I virkelig vil noget, så kom dog ind i kampen gennem et formaliseret samarbejde med beredskabsstyrelsen. Start dér. Resten, det rent funktionelle, det at drive en radio og udveksle sikre radiosignaler, er det mindst komplicerede.

Og tro endelig ikke, at jeg ikke er tilhænger af frivilligt hjælpearbejde. Det er jeg, og en meget stor del af det formelle danske beredskab er opbygget på frivillige. At de så godt nok kan få dækket visse udgifter og er let genkendelige i folkemængden, er en helt anden sag.

Redigeret 10/05-19 18:08
#37  10/05-19 19:37
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #33 Max N. Sørensen.
Du spørger om DMR radio ville være et bedre valg.

Vi har i første omgang valgt at starte simplest muligt med et system, som kan igangsættes af alle radioamatører med HF udstyr og 80 meter adgang, uden behov for at investere i nyt udstyr.
Altså, at vi starter med, hvad mange amatører allerede har, og som vi ved kan fungere.
Vi er imidlertid helt bevidste om, at det i dag med de rette investeringer og det rette setup er muligt at iværksætte systemer, som virker mere hensigtsmæssigt end 80 meterbåndet. Herunder 2 meterbåndet med et passende antal, godt lokaliserede repeatere med nødstrømforsyning. Muligvis også DMR radio med passende nødstrømforsyninger. En løsning med digital packet radio kan også overvejes.

Vores strategi er som sagt at starte simplest muligt, med et system mange allerede har adgang til, og som vi ved kan fungere. Når dette system er oppe at køre, vil det være naturligt allerede fra dag 1 at diskutere andre muligheder, og eftersøge om der er investeringsvilje til at opgradere systemet til en mere avanceret løsning.

Svar til #35 Kenneth OZ1IKY
På tråden her diskuterer vi Radioamatørernes Borgerservice. Det er en seriøs dagsorden.
Du afslutter dit indlæg med: "VY 73 og god weekend til de fleste, men ikke alle."
At du har brug for at pointere, at ikke alle fortjener dine ønsker om en god weekend viser, at du ud over at diskutere RABOS også har en anden dagsorden, du finder vigtig at medtage. Denne dobbelte dagsorden kan jeg ikke forholde mig til og ikke diskutere med.
Lad os gerne tage diskussionen op igen, når vi kan mødes om kun én og samme dagsorden.

Svar til #36 OZ7XF
Du skriver, at vi påtager os et stort ansvar ved at tilbyde mere, end vi kan holde.

Vi vejleder om, at borgeren ved behov for tilkald af hjælp først skal forsøge at bruge alle offentligt tilgængelige kanaler. Hospital, Falck, Politi. Hvis dette ikke er muligt, vil RABOS operatøren hjælpe efter bedste evne. Jeg kan ikke genkende, at vi herved leder borgeren på vildveje, og lover mere end vi kan holde

Du skriver:” Jeres oplysninger på rabos.dk er derudover mangelfulde i en grad, der kunne tyde på ukendskab til det beredskabssystem, som i nødvendigvis skal samarbejde med”

Vi tilstræber at oplysningerne på RABOS hjemmeside er korrekte og tilstrækkelige. Jeg vil derfor være taknemlig ved at modtage info om enhver oplysning som mangler eller er forkert.

Endelig skriver du, at vi skal samarbejde med beredskabet.
Det er bevidst, at vi som udgangspunkt ikke har søgt at etablere et formaliseret samarbejde med beredskabet. Det skyldes dels, at det ikke er nødvendigt, for at kunne sætte RABOS i funktion, dels, at vi har en forventning om, og fuld forståelse for, at beredskabet ikke kan indgå i et formelt samarbejde med en organisation, som endnu dårligt findes, og som endnu ikke har vist sit værd.

Når RABOS er etableret med et passende antal deltagere og har gennemført veldokumenterede øvelser, (udover det pilotforsøg vi har foretaget: Se https://www.rabos.dk/pilotforsoeg/) vil det være naturligt at søge samarbejde med kommuner og beredskabsstyrelse.

Vy 73 de
OZ1OP, Ole
Sekretær RABOS
Redigeret 10/05-19 21:12
#38  10/05-19 21:19
Kenneth OZ1IKY

Indlæg: 128
Svar til #37:

God Glimragende aften Herr Ole Püschel, OZ1OP, og nu også Sekretær for RABOS kan jeg se.
- og en del andre her også medtaget i denne aften-hilsen.

Hvem mine hilsner går til, og ikke går til, er vel ligegyldigt i denne her sammenhæng, ikke?
Jeg sender i det mindste ikke hilsner i det blinde, gode eller ej ...

Og vær helt forsikret om at jeg ikke har nogen skjult dagsorden.
Har De Herr Ole Püsche, OZ1OPl, siden De føler det nødvendigt at nævne det?

Jeg savner noget meget mere kød på RABOS i forhold til den offentlige instans som man reklamerer med at ville interagerer med.

Hvor er den interaktion ?
Og hvem er aktørerne ?
Hvilke aftaler har man med det Danske Beredskab om aflevering af beskeder fra/for tredje-part?
Hvilke aftaler har man med samme Beredskab om at RABOS medlemmernes telefoner virker når vores IKKE virker ?
Og så har jeg slet ikke taget fat i den verificerende del af disse meddelelser endnu.

Så kan vi godt, Herr Ole Püschel, OZ1OP, lade den rent markedsføringsmæssige del ligge, da Allan OZ7XF jo så udemærket har fat i den del.


VY 73 og Gode Hilsner, til de fleste, men ikke alle.
Og hvis nogen skulle føle sig ramt af en manglende hilsen, må det vel stå for egen regning og misforståelse af virkeligheden?

Kenneth OZ1IKY

Som et PS ...
Jeg bemærker som sagt titlen Sekretær ...
Der må jo så være afholdt en slag stiftende generalforsamling i RABOS og der med følgende ordnede forhold ?

----------
... DON'T FEED THE TROLL !!

DISCLAIMER
Dette indlæg er ikke en bevidst chikane af nogen som helst, ej heller en bestemt person.
Hvis nogen alligevel skulle mene dette,
må det stå for egen regning og mangle enhver form for dokumentation

#39  10/05-19 21:56
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #37:

Hej Ole

Verden er i dag mere kompliceret end for bare 30 år siden. Det er blevet besværligt at holde styr på, hvilke politistationer, der har åbent, og hvornår.
Ligeledes med landets sygehuse. Ikke alle har akutmodtagelse eller en akutklinik, og dem, der har, har ikke alle åbent i døgndrift. Ligeledes deler de åbne akutmodtagelser og akutklinikker patienterne mellem sig, både med hensyn til antal "under behandling" og med hensyn til behandlingsform. Og ofte roterer akutbehandlingsstederne efter et internt vagtsystem. Tilgangen til disse akutbehandlingssteder foregår derfor normalt gennem visitation. Det være sig telefonisk eller egen læge. Hvorvidt disse visitationsmetoder tilsidesættes i tilfælde af strømsvigt og om ellers lukkede akutbehandlingssteder åbnes, har jeg ikke undersøgt.
Landets brandstationer er et særskilt kapitel, men har man en i nærheden, der er åben, er den indgangsvinkel rigtig god. De har bl. a styr på visitationen til rette akutbehandlingssted, og kan derudover varetage patienttransport og slukke brand..

PS
Med hensyn til anvendelse af Falck i RABOSs tekster er det mig vigtigt at påpege, at Falck ikke nødvendigvis har kommunal eller regionsaftale på området, hvorfor jeg finder anvendelse af navnet uheldigt.

Redigeret 10/05-19 22:34
#40  10/05-19 22:48
ole püschl, OZ1OP
Indlæg: 76
Svar til #39:
OZ7FX
Du har fuldstændig ret i din beskrivelse af forholdene. Forholdene er komplicerede og skifter jævnt hen. Og gud nåde og trøste dig og patienten, hvis du sender en patient et 'forkert stred' hen.

Der er dog én overordnet regel som altid gælder for alle behandlere, (og andre) uanset hvor i sundhedssystemet du befinder dig.

Du afviser aldrig at behandle en syg patient efter bedste evne, medmindre du kan anvise et andet behandlingssted og en forsvarlig transport dertil.


73, OleRedigeret 10/05-19 22:56
#41  11/05-19 00:24
LyTTyren - Benny
Indlæg: 52
Svar til #29:

Det er fordi D og B-certificerede radioamatør principielt set er dumme som kameler i Dubai.

Hvorimod En A-certificeret amatør, har bestået en prøve, godkendt af ITU-(HAREC), Derfor kan myndighederne regne en sådan certificeret person som radio-myndig og ikke en fulderik, lissom ham "morsen" på værtshuset.
Altså det er A-amatøren selv der mener det... :-/

Når jeg "lytter" tilbage i tiden var det dog mere ro og orden på amatørradiobåndene - og det mener jeg kunne give amatørtjenesten et bedre image, men måske er jeg forfejlet på dette punkt.

Jeg ved privatradiobrugere også kunne være modne(ansvarlige) brugere, men mindre tekniske ift. såkaldte "rigtige" radioamatører. Det kunne da meget vel være samme typer som dem der har et D-certifikat..?

NRDK stiller da ikke specifikke krav til certifikat-kategori ved indmeldelse...?

Hvis man er en ansvarlig radiobruger bliver man nok også væk....

----------
Ham der blev kasseret fordi han kunne digte....

#42  11/05-19 01:13
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #41:

Jeg kan besvare dit spørgsmål vedr. krav til licens for NRDK medlemmer.

Det er korrekt at NRDK ikke har noget krav om certifikat / licens ved optagelse, men det skyldes at vi har mange funktioner som kan varetages af folk uden licens.

Vi opfordre dog vores medlemmer til at erhverve licens, da det giver både dem og os større muligheder for at udvikle dem til forskellige opgaver og vi ser regelmæssigt at vores medlemmer erhverver licens(er).

I den 3 års periode vi har eksisteret har vi medvirket til at udklække en del amatører...jeg har faktisk ikke længere styr på antallet må jeg indrømme, men et hurtigt tal ligger vel i omegnen af 10-15 stykker efterhånden.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#43  11/05-19 01:21
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #:
Øhhh… Denne tråd ligner snart samme gang gøgl, som det politiske Danmark har gang i for at redde pelsen, på samme vis ligner dele af RABOS argumentationen, et forsøg på at redde pelskraven..

Lidt nøgternt så bygger tankestoffet bag RABOS på fortiden og dengang. Vi skal skrue tidsmaskinen tilbage til lige efter at Montgomery havde hældt ubudne gæster UD, støvet var blevet fejet væk og opbygningen af det civilsamfund vi kender tog fart, altså perioden fra 1945 til omkring 1980, da ville et setup som RABOS måske have været på sin plads. Valg af frekvens ligner også noget der direkte er kopieret fra Monty!

Fra midten af 1970’erne og frem, har civilsamfundet indrettet sig med systemiske setup der gør organisationer som RABOS ganske overflødige, ja nærmest til besvær.. Udviklingen har udraderet telefonnet baseret på kobber net og alle telefonboksene og lignende ting der kræver masser af strømforsyning

I vort forholdsvist lille land har man designet strukturen i beredskaberne og den nødvendige infrastruktur så genialt og robust at man klarer sig selv!! Uden at interagere med hobbyprægede interessegrupper. I andre lande har der været andre traditioner og mindre økonomi til at bygge for, f.eks. i Østrig er ”Amateur-Notfunk” en fast indarbejdet del af deres beredskabskommunikation ved større hændelser. Radiooperatørerne er endda placeret i de regionale kommunikationscentre, så man er repræsenteret ved højbords så at sige, det er Vi som det er blevet lysende klart IKKE i Danmark..

Så er der den med at telenettet er gået i sort som følge af et større regionalt blackout, den holder heller ikke.
Sidst vi smagte mosten var i 2003 på Sjælland hvor nogen dummede sig, så elnettet faldt sammen. Den event gav en smule læring, idet der manglede lidt nødforsyning hist og her.. Det er der blevet rettet op på efterfølgende – IKKE sådan at vi har et fuldt funktionsdygtigt telenet i mange timer.
Den moderne teknologi har gjort det muligt at slukke for alt andet end 112 opkald fra alle terminaler og prioriteret trafik til fra de, der har lov til dette. Når adgangen til telenettene begrænses på den måde, er der forholdsvis lang levetid på de udstyr der holder gang i borgernes adgang til alarmcentralerne.

Ved 112 funktion på en af de der glasplader vi alle render rundt med er terminalen ikke bundet til et bestemt teleselskab, det betyder at kaldet ryger via nærmest fungerende telemast til alarmcentralen, der så med stor professionalisme kan ekspedere den kaldende til den del af beredskabet der er behov for.. HELT uden at skulle løbe en radioamatør op..
Som alarm-/beredskabs-centralerne i dag er indrettet, er man ikke gearet til personligt fremmøde, ja der er nærmest pigtråd omkring disse steder for at holde utøj væk! Fordi den moderne teknologi kan sikre kommunikationen endda i krypteret form..

Summa summarum er at RABOS ikke har en kinamands chance for at blive en spiller i det civile beredskab i Danmark, eller bare bidrage på sidelinjen, forsøg på at etablere et frivilligt initiativ er skønne spildte kræfter..

Brug for gudsskyld disse kræfter på at gøre noget positivt og kvalificeret for at forbedre ”Verdens Bedste Hobby” i Danmark – Ikke via en ”avis” – men via lokal undervisning af radioamatører, helst yngre kræfter, så de ikke bare bliver operatører uden særlig viden, men bliver klædt på til at mestre det at køre radio rigtigt herunder at vælge frekvens efter forhold m.v. OG selvfølgelig lære dem at en loddekolbe er ikke livsfarlig..

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

Redigeret 11/05-19 01:30
#44  11/05-19 07:38
FT8 ER RART
Indlæg: 377
Nu har jeg læst lidt med her i ugens løb. Der er et par ”ting”, der undrer mig.

Danmark er et lille land. Hvorfor kan danske radioamatører ikke samarbejde? Der er nu både NRDK og RABOS, og det er vel en forening for meget? Hvis nødradio skulle blive til noget i Danmark, så er der vel kun plads til en forening her?

Som OZ5WU er inde på, så var sidste større strømafbrydelse i 2003 (og den kan jeg godt huske). Skulle der komme et større nedbrud igen, så vil det efter min mening være en bevidst (kriminel) handling. Hvis det sker, hvor vil hjælpen så være mest tiltrængt? Ja det vil vel være der, hvor der bor flest mennesker, og her er der vel ikke plads til mange 80 meter antenner?

OZ1OP nævner, at man udover en 80M radio med antenne kun skal have en akkumulator og en oplader. En 80M radio med et output på 100 watt bruger vel i nærheden af 20 A ved 12 V. Og hvad gør så RABOS operatøren, når akkumulatoren er tom? Opladeren er ikke til megen nytte, hvis der stadig ikke er strøm i stikkontakten, og det er vel de færreste, der har en generator stående?

#13 giver et udmærket eksempel på en ulykke. Hvor mange radioamatører i Danmark bor så i nærheden af fx en Falck station? Og nok så væsentligt hvordan alarmeres RABOS operatørerne, når katastrofen ER sket? RABOS træder vel i stedet for fx telefonnettet, da dette vil være nede.

OZ1OP skriver, at RABOS offentliggøres i OZ. Hvordan hænger det sammen med, at RABOS gerne vil have alle danske radioamatører med. Der er rigtig mange danske radioamatører, der ikke er medlem af EDR, og de læser dermed heller ikke OZ. Hvis OZ er eneste medie, RABOS vil ”reklamere” i, så kommer det ikke ud i brede kredse.

Held og lykke med projekt RABOS. Desværre tror jeg lige som OZ5WU, at der p.t. ikke er et behov.

Skulle man gøre noget, så skulle man bruge kræfterne på at samle de danske radioamatører. De sidste 4-5 år viser, at vi vel er mere splittede end nogensinde.


----------
Jørgen, OZ0J

#45  11/05-19 09:35
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #40:

Hej Ole
Det må være en del af Lægeløftet, du forsøger at anvende i din argumentation.
Den del af lægeløftet lyder således:

"at jeg ved mine forretninger som praktiserende læge stedse skal lade det være mig magtpåliggende, efter bedste skønnende at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn, ".

Det lyder jo helt fantastisk, men virkeligheden er anderledes. Om virkeligheden bygger mere på samfundets gavn end på medmenneskernes gavn, vil jeg ikke her bruge tid på at overveje.
Personligt har jeg ikke én, ikke to, ikke tre gange, men hele fire gange i nyere tid oplevet at blive afvist ved personligt fremmøde, som selvtransporterende / taxi.
At jeg alligevel har formået at blive undersøgt og behandlet skyldes udelukkende min kreative tilgang til problematikkerne. Jeg vil ikke her beskrive hvorledes, da metoderne ikke er for sarte øren, men blot kommentere, at alle mine henvendelser blev skønnet relevante af de undersøgende og behandlende læger, når jeg meget mod systemet endelig fik foretræde for dem.

Redigeret 11/05-19 09:48
#46  11/05-19 10:06
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #44:

hej Jørgen

Med hensyn til, hvorledes RABOS operatørerne alarmeres, må man jo nok kikke tilbage i tiden indenfor andre radiotjenester. Der etableres nok lyttevagt i døgndrift eller man venter på, at rygtet om strømsvigt i et andet område udbredes med morgen eller aftenavisen.
Der er dog andre mere moderne metoder indenfor alarmering, men jeg tvivler stærkt på, at en hobbyforening økonomisk magter sådanne systemer.

Redigeret 11/05-19 10:10
#47  11/05-19 12:19
Hans Elfelt Bonnesen
Indlæg: 19
Til alle interesserede på denne tråd,

Tak til alle RABOS-interesserede for de 46 indlæg og tak til vores sekretærs ( OZ1OP, Ole Puschl) udmærkede og nøgterne svar.
Mange af indlæggene er interessante og tyder på, at man har sat sig ind i sagerne.
Som OZ1OP, Ole meddeler, vil der i OZ juni-nummer komme en redegørelse for baggrunden for oprettelsen af RABOS, og om denne interessegruppes funktionalitet.
Planlægningen af RABOS (Radioamatørerne Borgerservice) har taget sin tid. De første skridt blev taget den 16. august 2018, og afsluttes 31. august 2019
Der var tre vigtige grunde til arbejdet overhovedet blev taget op.
• Den væsentligste var, at aktiviteten var lovlig; nu bekræftet ved en mail fra Erhvervsstyrelsen af 14. maj 2013.
• Den anden var, at EDR’s hovedbestyrelse bakkede op om aktiviteten i form af en godkendt interessegruppe
• Den tredje var, at Europas øvrige 27 stater alle havde en lignende organisation, under IARU (r1.emcorr) medens Danmark stod udenfor.

Ved EDR’s amatørevent i Aalborg den 15. Juni vil jeg komme med et indlæg vedrørende RABOS . Jeg takker endnu en gang for den levende interesse, der er vist dette emne og afslutter hermed videre kommentarer fra RABOS på denne tråd.

Vy 73 de

OZ5RB, Hans Elfelt Bonnesen
Formand for interessegruppen RABOS
EDR’s Birkerød afdeling


#48  11/05-19 12:35
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #47:
Selv Tak...

Jeg må dog undres såre over at gruppen bag RABOS IKKE forholder sig på nogen måde til de rejste kritikpunkter...

1. Manglen på interaktion med det eksisterende beredskab!

2. Manglen på en reel behovsanalyse set i forhold til det offentlige beredskabs eksisterende setup og det moderne telefonnets virkemåde

3. Hvad er konsekvensen NÅR RABOS fejler i sit setup og bringer sig på forsiden at ivrige formiddagsblade???

Det virker som om at RABOS gruppen - død og pine vil dette projekt, til trods at det ikke bibringer samfundet værdi
Blot fordi en "Tilfældig EDR formand" mangler nogen at lege med! og stof til sin obsolete AVIS, på papir forstås!

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

Redigeret 11/05-19 12:48
#49  11/05-19 12:50
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til # 37 og # 47
Hej Ole//OZ1OP hhv. Hans//OZ5RB
Tak for flot information om denne særlige service der klart ligger jer på sinde.
Ole//OZ1OP, CITAT BEGYNDT:
Svar til #35 Kenneth OZ1IKY
På tråden her diskuterer vi Radioamatørernes Borgerservice. Det er en seriøs dagsorden.
Du afslutter dit indlæg med: "VY 73 og god weekend til de fleste, men ikke alle."
At du har brug for at pointere, at ikke alle fortjener dine ønsker om en god weekend viser, at du ud over at diskutere RABOS også har en anden dagsorden, du finder vigtig at medtage. Denne dobbelte dagsorden kan jeg ikke forholde mig til og ikke diskutere med.
Lad os gerne tage diskussionen op igen, når vi kan mødes om kun én og samme dagsorden.
CITAT SLUT.
Du er måske sandheden nærmere end du selv aner, ligeledes kan det konstateres at i svaret fra OZ1IKY tituleres du i 3. person, altså med De.
Held og lykke med jeres projekt, god weekend.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

Redigeret 11/05-19 12:52
#50  11/05-19 13:53
Claude Enoch
Indlæg: 137
Svar til #49:
AK.. man skal læse meget vrøvl, på denne side.
Det ville være dejligt, at der kun bliver svaret på det aktuelle og ikke person angreb.
Men dette kan en person ikke finde ud af,,, sørgeligt
Men vy 73, til næsten alle

#51  11/05-19 15:06
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #41:
Citat begyndt:
Når jeg "lytter" tilbage i tiden var det dog mere ro og orden på amatørradiobåndene - og det mener jeg kunne give amatørtjenesten et bedre image, men måske er jeg forfejlet på dette punkt. CITAT SLUT.
Så sandt så sandt.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

Redigeret 11/05-19 15:07
#52  11/05-19 15:31
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #47:

Interessant, interessant.

Navnlig de 3 vigtigste grunde. Dog er det mig til ikke ringen undren, at selve borgerservicen ikke er medtaget som et punkt.

Der er imidlertid en meget vigtig oplysning, der er fremkommet på baggrund af det store arbejde.
Det er selve Erhvervsstyrelsens svar til projekthaveren.
For der har i tiden efter, at kravet om "teknikinteressant" bortfaldt som et krav til amatørradiokommunikation været en del tvivl om man måtte videreformidle meddelelser for 3. part. Dette er nu endelig afklaret, som det må man godt.
Det kan undre mig, at EDR ikke i forbindelse med en sådan afklaring råber vagt i gevær. For resultatet kan meget let blive, at båndene bliver tilsmudset med ikke radioamatørrelevant QRM.

de oz7xf, Allan

#53  11/05-19 15:32
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #49 & 51:

Det "Flotte" i RABOS initiativet er da vanskeligt at få øje på, er De sikker på at De har læst alle indlæg i tråden? Eller benytter De selektive linser??

Deres OT ytringer i øvrigt bude De lade blive hjemme i dagligstuen, på morsetræneren!
Så bliver der så dejligt fredeligt og QRM frit!

Svar til #50: Don't feed the Troll - "Den larmer forfærdeligt" og spilder ressourcerne i retssystemet..

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#54  11/05-19 17:40
LyTTyren - Benny
Indlæg: 52
Rejste kritikpunkter...:

1. Manglen på interaktion med det eksisterende beredskab!

2. Manglen på en reel behovsanalyse set i forhold til det offentlige beredskabs eksisterende setup og det moderne telefonnets virkemåde

3. Hvad er konsekvensen NÅR RABOS fejler i sit setup og bringer sig på forsiden at ivrige formiddagsblade???

Det virker som om at RABOS gruppen - død og pine vil dette projekt, til trods at det ikke bibringer samfundet værdi
Blot fordi en "Tilfældig EDR formand" mangler nogen at lege med! og stof til sin obsolete AVIS, på papir forstås!

Det er nok derfor jeg stiller spørgsmål ved Nødnets / Emcomm i vores moderne samfund.

Handler det ik' mest af alt om at "få det op" ? så man kan nyde popularitet, fremfor at hjælpe samfundet?

Hvem vil egentligt henvende sig ovre hos ham særlingen, med gittermasten(læs RABOS-stationen) i en nødssituation?
Realistisk set, så smider man kadaveret ind bag i en øse og drøner på hospitalet - måske er man heldig at få telefonisk kontakt undervejs, ellers overlever man nok et forkullet lig i lasten.

MAYDAY MAYDAY MAYDAY....?

Vil man blive overhørt på amatørradiobåndet, hvis man indledte sit opkald med MAYDAY ved en given nødsituation??

Det er som jeg fortår det iorden at, kontakte en anden station i æteren og anmode om hjælp til at kontakte falck, brand, og politi.
Det ville jo i så fald også være fint med 24timers lyttevagt!----------
Ham der blev kasseret fordi han kunne digte....

#55  11/05-19 18:08
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #54:

Jeg tror nu nok, at jeg ville springe ham der med gittermasten over, for i stedet at vælge en af hans naboer med lægefaglig autorisation. Langt de fleste af landets læger kan en del mere end at udskrive hovedpinepiller. Og der er 24.000 af slagsen, altså læger. Mod, hvor mange gittermaster.

Redigeret 11/05-19 18:12
#56  12/05-19 03:16
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826

Noget som har optaget mig en del som formand for NRDK, er at jeg ikke har kunne finde nogen beredskabsplaner, hvor den civile kommunikation indgår som en del af beredskabsplanerne.

Lad mig uddybe.
Tilbage i 80´erne da jeg var aktiv i signaltjenesten i Civilforsvaret (CF), der havde man nøje planlagt hvor og hvordan civilbefolkningen kunne komme i kontakt med myndighederne.
Det var nøje defineret og dengang benyttede man de såkaldte CF-telefoner som blev opstillet hos enten udvalgte borgere, eller forretninger.
Det var heller ikke nogen offentlig hemmelighed hvor man i givet fald ville kunne finde en sådan CF-telefon.

Som jeg forstår det, så er det ud fra det jeg læser i div. tråde her, nærmest en offentlig hemmelighed HVORDAN man har tænkt sig at yde befolkningen den service som vi andre var klar til at yde dengang, hvis krigen pludselig skulle komme.

Jeg læste i RDE forum at man vil opstille SINE telefoner, altså telefoner som er direkte tilsluttet SINE nettet, - men da jeg brugte nogle timer efterfølgende på at finde noget på nettet omkring emnet, så dukkede der absolut INTET op og jeg plejer at være rimelig skrap til det med søgeord på Google !

Det er muligt at man er kritiske overfor RABOS, men jeg bliver som formand for NRDK en lille smule fortørnet, når jeg kan se at man i nogen indlæg ikke forholder sig helt til fakta når emnet diskuteres og jeg bliver lidt ked af at læse at et nødradionet generelt set betragtes som totalt ubrugeligt i Danmark !

Det er da en lille smule påfaldende at næsten alle lande (små 30 lande) allerede har et beredskab af en art, men her sidder nogen så samtidig og hævder at vi ikke har brug for det, fordi beredskabet allerede har en plan og beredskabet har et nærmest 100 % fungerende system som vil virke i enhver henseende, uanset hvilke katastrofer der måtte ramme befolkningen.

Altså...Jeg har som Formand for NRDK også brugt en masse tid på at studere og læse om emnet, jeg har talt med beredskabsfolk og hjemmeværn, men jeg møder altså ikke nogen skudsikker plan noget steder og en hjemmeværnsmand som jeg talte med forleden, som har været i Hjemmeværnet i 30 år, kendte overhovedet INTET til nogen planer om at de skulle varetage nogen form for civil kommunikation i tilfælde af alvorlig krise! Så hvordan hænger det lige sammen ?

Måske har jeg talt med de forkerte mennesker i beredskabet, men dem jeg har talt med, kender heller ikke til nogen beredskabsplaner som omfatter civil kommunikation, så enten er der nogen der ikke kan deres hjemmearbejde, eller også er der noget som for enhver pris skal hemmeligholdes for civilbefolkningen og det sidste virker underligt, når jeg tænker på hvor lidt hemmeligt det var tilbage i 80´erne, hvor vi åbenlyst gik ud og fortalte befolkningen hvordan vi agtede at hjælpe dem rent kommunikationsmæssigt...og dengang havde vi reelt set mange flere hemmeligheder for befolkningen end vi har nu.

Jeg var ikke formand for NRDK, hvis jeg ikke havde opfattelsen af at vi i den grad har brug for et nødradioberedskab i DK.

Jeg orker ikke at skrive en masse om til hvad og hvor nødvendigheden er i forhold til befolkningen, men jeg har dog analyseret mig frem til at det er nødvendigt og det er faktisk den nødvendighed som NRDK bygger på.

Jeg er også lidt ked af at læse, at nogen mener at man laver nødradio mere for at skabe opmærksomhed end for at hjælpe mennesker! Det er lidt af en hån mod os som rent faktisk prøver på at etablerer noget som i sidste ende kan redde folks liv.

Det er som om at nogen tror at fordi man laver et nødradio beredskab, så kan vi også implicit redde ALLE mennesker. Jeg må tilstå at så store tanker får NRDK aldrig om sig selv. Vi er faktisk så ydmyg at vi tænker: kan vi bare redde et eneste menneske, så har vi gjort en stor forskel, - det er faktisk et succeskriterie for os. Kan vi redde flere, ja så er det endnu større succes, men den der lidt hånlige bemærkning som vi tit får med at: Nåååh, så tror I at I skal redde hele verden! Ærlig talt.....!!!

Men tilbage til udgangspunktet.... jeg kunne rigtig godt tænke mig at se omtalte beredskabsplaner som viser planen for civilbefolkningens kommunikation, både til det offentlige, men så sandelig også vigtig kommunikation borgerne imellem !

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#57  12/05-19 06:23
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1301
Svar til #56:
Ja Boris! I lille Danmark er det ikke nemt at gøre noget i fællesskabet som "flokken" ikke har nikket ja til, det være sig hvordan man vil bo tro leve og dø, hvordan man vil bedrive sin hobby hjælpe andre osv!

Det her minder lidt om den "kamp" de forskellige civile lokale nødhjælpere (112-løbere, hjerteløbere osv) har været igennem. Og nogen steder stadig kæmper med, trods det at de utallige gange har bevist deres værd især i tyndt befolket områder. De fik først lidt medvind da Tryg Fonden gik ind i opgaven med moralsk støtte og lidt penge til udstyr og kurser.

I mine øjne er begge initiativer gode initiativer. Og begge har langt vej igen fordi folk ikke kan forestille sig at vores normale kommunikationen ikke virker. Der har hjerteløberne det lidt nemmere, fordi folk godt kan forestille sig at hjælpen ikke er fremme på et splitsekund; folk ved godt at det tager tid at køre ud til hjælp.

Førhen, vidste folk at der altid var vagt på telefoncentralerne når telefonerne i et lokalt område svigtede. Det skete noget oftere dengang end det sker idag. Idag er folks eneste mulighed at starte bilen og køre efter hjælp, til gengæld sker det uhyre sjældent at telefonerne ikke virker! Og et radio nødkommunikation beredskab vil derfor sandsynligvis uhyre sjældent blive aktiveret.

Jeg stillede et par forhåbentlig omtanke fremmende spørgsmål tidliger i tråden. Fordi det kræver mere omtanke at etablere sådan en tjeneste end nogle få kan levere på kort tid. Og eftersom det sansynligvis vil være en sjældent aktiveret berdskab er omtanke fremmende spørgsmål og kommentarer vigtige i udviklingen af tjenesterne!

Kunne det være en ide at kontakt Tryg Fonden for at få råd og vejledning - måske endda hjælp? Og ville det ikke være en ide at kontakte hjælpeløber grupper for at få lidt inspiration til etablering af tjenesterne?


vh erik

Se også #62

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 12/05-19 10:58
#58  12/05-19 08:07
Per (1 kay´n jay)

Indlæg: 874
Svar til #56:
Hej Boris.
Jeg er enig med dig, Jeg forstår heller ikke den modstand imod noget, som folk vælger at gøre gratis og helt uden omkostninger for samfundet. Det er muligt, at der i virkeligheden ikke er brug for hverken NRDK eller RABOS, men det kan da aldrig skade at tilbyde andre sin hjælp i en nødsstuation.
Det svarer jo blot til at man i en kritisk situation spørger en nabo om hjælp til at skaffe hjælp til en ulykke i dette tilfælde blot en radioamatør eller radiooperatør som sørger for at videreformidle hjælp til en medborger et andet sted i landet. Det er bestemt ikke usædvanligt at der kommer opkald til alarmcentralen fra andre end dem det er "gået ud over" - altså opkald fra nogen som intet har med en evt ulykke at gøre. - nogen som fysisk slet ikke har været til stede ved ulykken eller set den.
Jeg ved det fordi jeg i mange år jeg har arbejdet som professionel ambulancebehandler og har hørt utallige opkald til alarmcentralen.

Er der iøvrigt nogen, der ved, hvad der sker med mobiltlf nettet i tilfælde af totalt strømsvigt over et større område, vil det virke ? Nogen siger at det kan køre på nødstrøm i et par dage andre at det kun kan køre et par timer afhængig af hvor det sker ?

PS: A propos
https://www.bt.dk/samfund/kunderne-i-vildrede-hv orfor-virker-yousee-og-telmore-ikke----------
mvh Per
Rigtige radioamatører bruger rør forstærkere!

Redigeret 12/05-19 09:06
#59  12/05-19 09:23
Kenneth OZ1IKY

Indlæg: 128
Svar til #58:

Hej Per

Mobilnettet har en begrænset levetid ved strømudfald.
Levetiden er lig med backup batteriernes tilstand.
I bedste fald omkring 4 timer - i "værste fald" omkring 1½ time.

Der er også forskellige nød-procedurer som vil blive implementeret på netværket.
Denne del omhandler i høj grad 112

Men humlen er mere hvad der sker med Backbone netværket.
Og det er, som det hedder i film-sprog, "Classified".

Håber det gav dig svar nok?

VY 73 til de fleste, men ikke alle.

Kenneth OZ1IKY

----------
... DON'T FEED THE TROLL !!

DISCLAIMER
Dette indlæg er ikke en bevidst chikane af nogen som helst, ej heller en bestemt person.
Hvis nogen alligevel skulle mene dette,
må det stå for egen regning og mangle enhver form for dokumentation

#60  12/05-19 09:54
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #58:

Hej Per

Du spørger:
"Er der iøvrigt nogen, der ved, hvad der sker med mobiltlf nettet i tilfælde af totalt strømsvigt over et større område, vil det virke ? Nogen siger at det kan køre på nødstrøm i et par dage andre at det kun kan køre et par timer afhængig af hvor det sker ?".

Dit spørgsmål i sig selv er et udtryk for et velfungerende el-net, og derfor ret morsomt.

Her i området er vi i midlertid plaget af et el-net, der hænger i laser. Vi har typisk 2 - 4 udfald om året.
Disse udfald varer typisk mellem 1,5 til 2,5 timer, nemlig den tid, det tager en vagthavende tekniker at age fra Silkeborg ud til os, og manuelt justere og genoprette forsyningen.
Jeg har endnu ikke oplevet udfald på mobiltelefonnettet i udfaldsperioderne, og har faktisk også anvendt det til, på internettet at følge med i el-forsyningens meget oplysende servicemeddelelser. Jeg er jo en af landets informationsafhængige.

Vi har en storkøbmand i området. Han har en ekstra serviceaftale med forsyningen. Den sikrer ham mod udfald over 4 timers varighed. De kører simpelthen et mobilt powerplan frem og tilslutter det.
Disse powerplans anvendes også meget generelt i området, når større planlagte kabelarbejder pågår. Det er dog ikke sådan, at et helt område forsynes, men det kan være særligt udvalgte, som i forbindelse med annonceringen af udfaldet har anmodet om det.
Hvorvidt, der ligger nogle automatikker omkring anvendelse af disse powerplan til forsyning af telefoncentraler og mobilmaster, og i hvilket omfang, har jeg ikke undersøgt.

Der har været et herligt indlæg omkring hjerteløbere.
Jeg tvivler stærk på, at radioamatørvæsenet ved anvendelse af f.eks RABOS vil have nogen som helst betydning ved et muligt samarbejde.
Årsagen er ret enkel. Det er tidsspilde, og kan i sidste ende være så tidsrøvende, at det kan påvirke udfaldet for patienternes overlevelse.
Det er langt bedre, at normaldanskeren i forvejen véd, hvor de 3 nærmeste hjertestartere hænger, og henter selv, ikke hvis, men når der er udfald på hjerteløberordningen.
Indenfor en radius af 2 km fra centrum af metropolen Gjern, har vi hele 4 døgntilgængelige hjertestartere og 2, der kun er tilgængelige i åbningstiderne. Sådan er det desværre ikke alle steder!

Grundet min egen informationsafhængig, samt kendskab til misbrugsbehandling, har jeg tit overvejet at starte et behandlingshjem for informatonsafhængige.
Denne idé giver jeg gerne fra mig, helt gratis. Jeg tvivler imidlertid på, at pladsen på Klokkestøbervej er stor nok. Men man skal jo starte et sted, og hvorfor ikke i radioamatørregi.

PS
Jeg er nu kommet så langt i min egenbehandling af min informationsafhængighed, at jeg godt tør lade min mobiltetefon forblive i hjemmet, når jeg handler ind. Ligeledes er min iver for båndoptagelse af radioamatørtransmissioner væk.

Redigeret 12/05-19 10:29
#61  12/05-19 10:48
Hans
Indlæg: 206
Svar til #60:

Tager nu min mobil med på indkøb da den er mit betalingskort ;-)

#62  12/05-19 10:50
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1301
Svar til #60:
Hej Allan! Nu har jeg genlæst mit indlæg #57 fem gange, og kan ikke finde hvor jeg skriver om et egentlig samarbejde med hjerteløbere - kan du ikke guide mig til hvad det er der er formuleret sådan at det kan forstås på den måde, så jeg kan omformulere det!

Det jeg forsøger at fortælle er, at hjerteløberne har haft nogle tilsvarende opstart problemer som dem de to nød kommunikations projekter er udsat for. Og at hjertestarter og hjerteløbere 112-hjælpere først fik noget medvind da der kom en stor anderkendt fond ind i billedet! Derfor min opfordring til at se på hvordan de fik deres projekter igennem opstarts fasen!


vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 12/05-19 10:54
#63  12/05-19 14:19
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #57:

Erik - og andre.

Erik for det første er dit indlæg taget positivt til efterretning, mht til dine gode råd.

For det andet er der en ikke helt uvæsentligt ting som en del kritiske radioamatører bør skrive sig bag øret !
Erik giver udtryk for at et nødradio net vil blive aktiveret meget sjældent og det kan vi jo håbe på holder vand, - vores erfaring i NRDK, er at vi har en række positivt afledte faktorer ved at bedrive nødradio, nemlig det faktum at vi har været med til at skabe interesse for vores fælles hobby som radioamatører og vi har medvirket til at skabe interesse for at erhverve sig en licens.
Vi har bla. rodet en del med følgebiler og sværgodstransport pga. vejkanalen som drives ved siden af NRDK, for at bibringe os penge i kassen, så når I møder en "gul følgebil" på landevejen, så kan der faktisk meget vel sidde en chauffør bag rattet med amatørlicens.
Vi har medvirket til at flere yngre mennesker er blevet interesserede og har erhvervet licens og blevet særdeles aktive på amatørfrekvenserne.
Endvidere har vi medlemmer som køre lastbiler og offroad, som også er blevet særdeles aktive, ikke bare fra deres køretøjer, men også med det lidt større "gear" hjemmefra.

Vi ved alle at vores radiohobby har været i tilbagegang, men tiltag med f.eks nødradio og andre ting, har faktisk en fremmende sidegevinst som man ikke må glemme.

Nu roder jeg jo selv med "lidt af hvert", bla. er jeg med i et bevarings og formidlingsprojekt omkring den kolde krig, hvor radio bla. var meget anvendt og her går min radiohobby fint i spænd med nogle arrangementer vi har i støbeskeen omkring levendegørelse af den kolde krig for bla. skoleelever.

Så man kan sige at vi generelt set kan profiterer positivt på de tiltag vi laver omkring nødradio. Det er ikke blot nødradio, det er også et virkemiddel til at gøre flere interesserede i radiohobbyen som helhed.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

Redigeret 12/05-19 14:21
#64  12/05-19 14:51
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #62:

Hej Erik

Mit indlæg var på ingen måde en kritik af dit indlæg, som jeg opfatter herligt, grundet det angivelse af andre muligheder for støtte til underbyggelse af hjælpeprogrammer.

Når jeg farer i blækhuset og anvender dit indlæg, skyldes det, at jeg tænker længere frem omkring et muligt samarbejde eller understøtning om man vil af hjerteløbere mv, hvor jeg ikke anser, at et radioamatørbaseret hjælpeprogram vil have nogen effekt, rent tidsmæssigt.

bh
Allan

#65  12/05-19 15:01
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #63:


Hej Boris

Allerførst tillykke med dit projekt, din intense fastholdelse af målet.

Du rammer rigtigt i dit indlæg omkring de positive sideeffekter, men det er jo næppe dem, det handler om. Eller gør det. Jeg kunne faktisk godt frygte det. At man bruger folks nød til at styrke egens fremdrift.

Der har her i formiddags været et større udfald:
http://www.dr.dk/nyheder/indland/tdc-problemer- gav-udfordringer-112-og-sygehuse
Det er absolut ikke første gang, at det sker.
Har nødradioen været aktiv i forbindelse med dette udfald, og hvilke resultater har i opnået?

bh
Allan

#66  12/05-19 18:31
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #60:
Interessante hhv. inspirerende længere indlæg du har lagt på.
Der burde klart være flere af den slags storkøbmand du omtaler.
Var/er dette tilfældet ville det danske samfund være sparet for mange sorger og bekymringer.
Jeg har stor respekt for din viden hhv. din energi på bl. a. brugtgrej.dk, det er tydeligt at du bruger mange af døgnets 24 timer på råd og vejledning.
Jeg personligt ser frem til mere af samme slags.
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.


----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

#67  12/05-19 21:58
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #66:
Ofte er trådene inspirerende og kan give anledning til eftertænksomhed, og om vi nu gør det godt nok.

Det sker også, at tankerne får frit spil, og går op opdagelse.

Vi er jo ikke særlig mange radioamatører, der er aktive. Og så slår det mig, at også andre civile anvender radiobølger.
Her tænker jeg på de danske jægere. Alene dem, der er organiseret under Danmarks Jægerforbund, tæller nærlig 90.000. Hvor mange mon af dem er i besiddelse af en "jægerradio", og i hvilket omfang kan disse radioer benyttes, når alt andet svigter. Det kunne være interessant at kikke nærmere på.

RABOS vil anvende 80 meter båndet. Jeg fatter det ikke, idet båndet indenrigs er svært tilgængeligt i store perioder af døgnet med mindre, der anvendes meget høje effekter og gode NVIS antenner.
Og så slår det mig. Hvad er det blevet af flåderadioerne.
Og straks går tankerne mod Pløger. Pløger, en institution i Søværnet, og som blev anvendt langt ud over sin pensionsalder i undervisning til det maritime VHF-certifikat. For dem, der ikke har kendskab til Pløger, er her et fantastisk historisk skrift fra hans egen hånd:
http://www.marinehist.dk/orlogsbib/Ploeger.pdf

Hm, det var vist noget af et sidespring. Men sidespring skal til for at inspirere andre til alternative tankegange.

#68  12/05-19 22:31
LyTTyren - Benny
Indlæg: 52
....Men hvad med MAYDAY...??

Et tænkt eksempel:

Hvis "OZ32Een" der bor på en Ø f.eks. Fejø, og der er nedbrud på ordinære kommunikationsformer, kalder ind på 3770khz, udsender mayday 3 gange oplyser kaldesignal og CPR-nummer og ulykkens art og omfang. skal man forvente at få svar fra andre radioamatører ??
Måske skal man ikke skal forvente svar pga. at man ikke er betalende medlem eller ikke har været særligt aktiv de seneste 20år?

I mine øjne er et amatørradio kaldesignal/certifikat ikke meget værd i sådanne situationer - Det er som om at det ingen validitet har og man har manglende tillid til dem vi ikke har i vort nærmiljø..etc.

Jeg ser 2 andre muligheder: satellittelefon og vhf-mf-hf radio i en båd.

Jeg synes dog personligt det ville være opløftende at man ved hjælp af sin amatørradiosation, ville kunne få forbindelse til myndigheder via anden radiostation. Jeg er skeptisk over for de 2 omtalte nødnet - men forventer de virker, hvis det bliver alvor for brugerne en dag. Ved at afprøve og opøve brug af nettet kan man jo teste funktionaliteten.

I er for små til mig...

Godnat!
----------
Ham der blev kasseret fordi han kunne digte....

#69  12/05-19 22:45
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #68:
Ja, du kan forvente at få svar på 3370 hvis du kalder MAYDAY, hvis nogen høre dig og det er sådan set ligegyldigt om du har et gyldigt callsign eller bare kalder dig Hans!

Det er normal kotyme at man besvare et MAYDAY uanset hvad.

Jeg ved da også at der fra tid til anden er folk uden Maritimt VHF certifikat som har kaldt på hjælp hos Lyngby radio og de lader altså ikke folk "sejle deres egen sø" fordi de ikke har gyldigt certifikat.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#70  13/05-19 07:13
RX ER RART
Indlæg: 189
Svar til #69:
Siger du virkelig hermed at en tilfældig ulisenceret walkie mand, der sidder derhjemme i sofaen med en moddet amatørradio (ulovligt) må svare et MAYDAY opkald på 3770 selvom der ikke er nogen der overvåger ham ?

Det er kun på maritime og i luftfart at MAYDAY er officiel et nødsignal. Der er masser af medamatører der ikke aner hvad det betyder, da det ikke er en del af pensum til certifikatprøverne. Til jer uvidende så betyder det hjælp mig - det kommer af Fransk

Jeg tvivler på at der er ulovligt for sjov at sige MAYDAY på PMR, CB radioen eller amatørradioen fordi det ikke er en officiel del af disse bånd. Det er et ord der bliver benyttet inden for helt andre genrer. Det samme gælder SOS (save our soles) som mange morser og siger for sjovt. Nej det er kun på air og maritimt at det har officiel betydning og er helligt her.

----------
73 / Max
Jeg lytter på alle amatørbånd.
Anmelder radioulovligheder.

#71  13/05-19 08:41
hans e. jensen
Indlæg: 118
Svar til #1:
kommer ikke til at fungere , radioamatører kan ikke styre det , de vil bestemme alle sammen............. og så går der chikane i det.
de kunne ligeså godt starte op på 27 mhz.

#72  13/05-19 09:09
Erik Skov Christensen
Indlæg: 1301
Svar til #70:
Ja, det må han og det skal han indtil en professionel kan overtage! Mayday, panpan og securite er internationale phone nød og hjælpe anmodnings opkald. De er forbeholdt skibs og fly men ingen steder står der at de er begræns til skibe og fly! Og de bliver brugt andre steder over radio, omend meget sjældent, f.eks på Grønland! OK - radioamatører er ikke lært op til dedikeret brug af disse udtryk og håndtering af disse situationer, men det er mange andre professionelle radiobruger som evt. også er radioamatører. Og jeg kan garantere dig for at et mayday der bliv udsendt og hørt på f.eks CB båndet vil sætte hele systemet igang på nøjagtig samme måde som en observation af en nødraket! Og har nødopkaldet været for sjov så får de ikke en bøde, men en regning, også selv om de "kun" er udsendt på CBbåndet PMR eller radioamatør frekvenser! (det er faktisk sket at redningstjenesten har sendt en regning) Og ja enhver der hører et nødopkald eller en hvilken som helst anden anmodning om nødhjælp har pligt til at forsøge at hjælpe med de muligheder han har til rådighed indtil de professionelle kan overtage! Der er ingen forskel om du står på gaden, lytter på radio chatter osv!

vh erik

----------
Mest SWL :-)

Redigeret 13/05-19 13:58
#73  13/05-19 11:35
Hans
Indlæg: 206
Svar til #72:
i gamle dage brugte vi kanal 11A på CB radioen som maritim nød kanal

Det virkede da helt ok

Der var flere der holdt lyttevagt

#74  13/05-19 12:28
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #70:

Ja, Max - Det er præcis det jeg siger !
Ingen normale mennesker uanset hvor professionelle de er eller amatøragtige de er, vil overhøre et råb om hjælp uden at gribe ind og svare. Verden er (trods alt) ikke indrettet sådan at man lader folk dø fordi de mangler et certifikat eller tilladelse til at sende på en bestemt frekvens.
Der er en del eksempler på det igennem tiden, hvor radioamatører har lavet RELAY for både skibe i nød og enkeltpersoner som ikke har kunnet nå Lyngby Radio med en håndstation, imens de lå i vandet og kæmpede for deres liv.

Kort sagt: Man lader ikke folk dø pga. regler.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#75  13/05-19 16:12
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #53:
TJAE - Jeg skrev i indlæg nummer 49: TAK FOR FLOT INFORMATION.
Det synes som om at også 3. mand mener at du i dine indlæg har en særlig dagsorden, se indlæg nummer 7.


----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

Redigeret 13/05-19 16:14
#76  13/05-19 16:56
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #75:
NEJ da - Jeg benytter IKKE skjulte budskaber, blinde transmissioner eller forklædning!

De tager grusomt fejl - verden er jo ikke altid som De ønsker den skal være og heldigvis for det...

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#77  13/05-19 18:27
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #76:
Pas nu på at manden ikke sagsøger dig, det har han vist en grim vane med at gøre...

#78  13/05-19 18:48
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #77:
Uff for en vane - Det er dog VÆMMELIGT... - Ohh FY oh FØJ!!

Jeg troede ellers at Radioamatører havde HELT andre vaner:
Køre noget god radio - Nyde livet og Brænde fingrene på loddekolben tit og ofte

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#79  13/05-19 20:17
Jørn Green Jensen
Indlæg: 7
Sådan lige en tanke fra en lidt udfra.
>> Vi husker jo alt for for godt da vi fik læst og påskrevet at vi ihvertfald ikke skulle understå os i at drive nødradio på amatørfrekvenser!! Det tog vi så den direkte konsekvens af og opbyggede så istedet vores nødradio på erhvervsfrekvenser (LMR) ....iøvrigt med ENS velsignelse.
Det har bevirket at vi efterhånden har fået opbygget et solidt repeaternetværk i DK, som iøvrigt er ved at undergå en yderligere opgradering og yderligere sikring i forhold til de trusler vi står overfor i relation til ændringer i samfundet

Redigeret 13/05-19 20:38
#80  13/05-19 20:19
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #78:

Vi må videre!

Mon der er nogle her, der har ekspertise nok til at afgøre om RABOS subsidiært EDR er omfattet af § 2 stk.4 undtagelserne i Arbejdsmiljøloven:
http://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx? id=192632
og hvad lovgivningen indebærer for RABOS?

7xf


#81  13/05-19 20:48
Jørn Green Jensen
Indlæg: 7
Svar til #79:
nu ma vi se om det kommer med..
NRDK har inversteret i frekvens og udstyr. station og repeter.
Så kommer RABUS med EDR i ryggen.
Jeg ville godt have en klam fornemles ned af ryggen.
MVHJGJ

Redigeret 13/05-19 20:49
#82  13/05-19 21:38
OZ7AFH / CRK
Indlæg: 241
Svar til #80:
Når teksten siger:

"Stk. 4. Frivilligt arbejde, der har karakter af fritidsaktiviteter, og som udføres for almennyttige foreninger, der ikke har fortjeneste som formål, er undtaget fra §§ 5-11 a og 15 a."

...må det også være gældende for EDR og projekter herunder, når det nu i §2 stk. 1&2 i vedtægterne netop ikke har fortjeneste som formål.

#83  13/05-19 22:35
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Nu har jeg læst de seneste kommentarer og jeg kan som formand for NRDK sige at vi er gået i gang med at afstemme en overenskomst mellem NRDK og RABOS og det foregår i en direkte og intern dialog imellem foreningerne.

Jeg kan sige at ingen af parterne har nogen intentioner om at der skal opstå en krig imellem disse to nødberedskaber.
De to foreninger har forskellige arbejdsområder og det er en forventning at vi med tiden kan supplerer og evt. samarbejde om visse opgaver, da begges mål i sidste ende er at redde andre menneskers liv og her er der ikke råd til at skele til om man hedder det ene eller det andet, eller er tilsluttet eller ikke tilsluttet EDR eller andre foreninger.

Ingen i hverken RABOS eller NRDK har interesse i at bruge tid på at bekrige hinanden. Vi har forskelligt syn på hvordan opgaver skal gribes an og det er det vi hver især skal bruge vores tid på og ikke splid og spetakel, som der sådan set er nok af i amatørsammenhæng.

Begge foreninger har hård brug for opbakning i form af medlemmer som vil gøre en aktiv indsats for at opbygge de to beredskaber.
- Som man siger: Nogen kan bedst lige moderen og andre datteren, så nogen vil helst være med hos RABOS og andre hos os, men uanset hvad man måtte vælge, så er man med til at kunne gøre en forskel i forskellige sammenhænge som dels styrker vores fælles hobby, men også opbygger nogle beredskaber som måske en dag kan redde eller hjælpe mennesker i vores samfund.

Så måske bør man overveje om ikke ens tid kan bruges mere konstruktivt ved at tilslutte sig et af beredskaber og gøre en aktiv indsats, i stedet for at bruge krudtet på at kritiserer og finde fejl ved det vi hver især faktisk bruger enormt mange kræfter at gøre til en succes.

På vegne af bestyrelsen i NRDK

Boris Persson

#84  13/05-19 22:59
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #83:

Der er et gammelt ordsprog: "Lige børn leger bedst.".

vy 73 de oz7xf

#85  14/05-19 07:32
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 359
Svar til #83:
Hej Boris

Det er altid godt når nogen vil yde en indsats for andre.

Den gode gerning er lønnen i sig selv, jeg er helt sikker på at de mennesker som kan få hjælp i en nødsituation, vil være taknemmelig, uanset hvem de får hjælp af.

I en nødsituation bryder man alle love, husk det hvis det bliver nødvendigt.
Altid nemmere at få tilgivelse frem for tilladelse.
Menneskeliv er altid vigtigst.


----------
EDR MCTC FDM DDXG

#86  14/05-19 08:46
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #85:

Hej Gert

Det drejer sig ikke her om en pludselig situation, den enkelte står i.
Det drejer sig om forberedt organiseret hjælpearbejde.

Derfor må det første spørgsmål være, om man har manpower nok til at kunne yde en væsentlig forskel.
Man kan på ingen måde sammenligne et nødradioprojekt med krigstidens modstandskommunikation, der nød godt af enten på forhånd at have aftalt tid og frekvens eller at have aftaler med faste åbne stationer.

Udover at have manpower nok, skal denne være tilrådighed til måske ikke lige t(o), altså starttidspunktet for kommunikationsudfaldet, men temmelig tæt efter, fx indenfor en time. Og den skal være tilgængelig i begge ender af kommunikationslinien.
Gert, tør du give et skud på, hvor mange radioamatører, der er til rådighed indenfor disse præmisser. Og hvor stort et område i "katastrofeområdet" vil kunne dækkes?
Et klistermærke på døren tilsikrer på ingen måde, at radioamatører ikke er optaget andets steds.

Det, det sker, når en nødstedt eller en hjælper, møder op til en lukket dør, eller at radioamatøren ikke kan opnå forbindelse, og ikke kunne løfte den forventede hjælp, opstår der skuffelse, samt shitstorme fra landets dagspresse vil hagle ned over alle danske radioamatører.
At organisere et netværk, der måske kan, hvis alle sole og måner lige står de rigtige steder, er ikke nok, hvis man vil gøre en forskel.

Hvis man derimod mener, at infrastrukturen på området er for svag, skal det løses gennem folketingsvalg.
Et godt sted at starte er at stille krav til 100% mobildækning for at kunne være på markedet, og så følge op på det. Man kunne jo også overveje om tiden ikke er moden til at genopstille fordums alarmskabe.
Rigtig god valgkamp!

Hvis, der derude er en forening for radioamatører, der virkelig vil tænke stort, så er tiden til det:
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-03-11-bestse ller-faar-lov-til-at-bygge-danmarks-hoej este-taarn

Redigeret 14/05-19 08:49
#87  14/05-19 12:24
OZ1LLY/Gert Poulsen

Indlæg: 359
Svar til #86:
Hej Allan

Jeg havde lige skrevet en lang smøre, men tror der kom timeout, så.

----------
EDR MCTC FDM DDXG

#88  14/05-19 12:55
Jesper Alstrup/OZ1BYD
Indlæg: 1485
Svar til #86:
Hej Allan

Det ligger ligesom et decideret krav hos dig, at der skal være garanteret manpower nok til at stå den fulde distance, for at projektet kan få din velsignelse.

I følge sagens natur, er det altså en temmelig vanskelig affære at spå om fremtiden. Således kan man jo ikke vide,hvor længe grej og de menneskelige recourser holder i en given situation.

Men det er ski da ikke ensbetydende med, at man ikke skal hjælpe, hvor man kan, og så længe man kan/der er behov for.

Vel?

----------
Vy 73 de Jesper/OZ1BYD

Redigeret 14/05-19 12:58
#89  14/05-19 17:37
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #88:

Nej, jeg stiller ikke deciderede krav, andet end at tænke sig gevaldigt om.
Og nej, jeg arbejder ikke ud fra kriterier om velsignelser, hvorfor projektmagerne ikke behøver min. De kan tage tråde som disse til efterretning, forbedre eller lade være.

For at slå fast med 7 tommer søm. Jeg har hjulpet andre i nød hele mit liv. Både professionelt og privat. Det er netop derfor, at jeg gider skrive i tråde som disse. Og tro endelig ikke, at jeg kun anerkender et autoritært og disciplineret system. Jeg er faktisk kendt for det stik modsatte. Kendt for det fordi jeg har tilegnet mig viden og færdigheder, der også tillader andet. Det er hulens situationsbestemt, men bygger samtidig på et godt funderet og i forvejen planlagt samarbejde. Alene er man ofte intet!Redigeret 14/05-19 17:52
#90  14/05-19 19:40
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #87:
Hej Gert

Det er godt nok kedeligt, at du blev ramt af timeout.
Op på hesten igen. For jeg glæder mig til at glo flere skriverier fra din hånd.
Til trods for, at vi ikke altid har sammenfaldende meninger og holdninger, har jeg alligevel værdsat, måske mest af alt forskelligheden og den mangfoldighed den giver.

bh
Allan

#91  14/05-19 20:01
OZ7XF
Indlæg: 410
I øvrigt kan jeg anbefale alle at deltage i:

http://www.edr.dk/80m-10m-aktivitetstest-maj-20 19/

Deltagelsen og kommentarerne kan medvirke til at danne sig et billede af udbredelsesforholdene på 80 meget på testtidspunktet. Godt at aktivitetstesten ikke foregår, når det er mørk nat!

Derudover er der jo altid plads til studier af:
http://www.iap-kborn.de/forschung/abteilung-rad arsondierungen/aktuelle-radarmessungen/i onosonde-ionogramm

#92  14/05-19 20:43
OZ2LPX Boris
Indlæg: 826
Svar til #86:
Allan,
Jeg forstår sådan set godt din bekymring og i NRDK er vi heller ikke blinde, - derfor har vi faktisk allerede en intern procedure for hvad der skal ske hvis en "situation" opstår og vi har procedure for hvordan vi får fat i medlemmerne.
Hvor mange medlemmer der er til rådighed, afhænger jo af hvor stort det samlede antal er på et givet tidspunkt og det er jo umuligt at gisne om.
Sker det f.eks i arbejdstiden, ja, - så vil der nok være færre end der vil være efter kl. 17 eller hvis det sker i en week-end.

Nu er det jo sådan at ethvert beredskab skal kravle før det kan gå og nok er NRDK fyldt 3 år, men vi er da langt fra målet, men vi arbejder da derhenad. Derfor går vi jo heller ikke ud og fægter med arme og ben og siger at vi kan en helvedes masse, når det reelt set ikke er sandheden.

I NRDK har vi ligesom startet med at få vores kommunikationsmidler på plads og det er bla. i form af før omtalte VHF netværk, men ingen af os har røven fuld af penge, så det kan altså kun bygges i et tempo som matcher antallet af medlemmer og deres kontingentbetaling + lidt sponsorater, samt goodwill fra medamatører som hjælper os gratis. Det er jo så også derfor vores kontingent er højere end hos RABOS.

Egentlig vil jeg ikke skulle forsvare vores projekt i forhold til en masse mennesker som blot sidder hjemme bag tasterne og fordriver tiden med at forsøge at rage gode initiativer i stykker med en kæp.
Det var sådan set meget bedre aktivt at støtte op omkring nødradio generelt, for det er da ikke nogen hemmelighed at jo flere medlemmer vi får, jo flere penge får vi i kassen og jo mere nødradioudstyr kan vi investerer i.
Som det er lige nu, så er meget af det udstyr vi råder over, noget som medlemmerne selv har investeret penge i, med øje på at det også kan bruges i nødradiomæssig henseende og det er lige fra radioudstyr, til antenner, master og alt muligt andet.

Havde NRDK en stor sæk med penge, jamen så havde vi da også nogle gode planer som vi straks ville kaste os over og fører ud i livet, således at vi kunne komme hurtigere frem mod målet, - men sådan er det altså ikke.

Mvh Boris - OZ2LPX

"EDR ved man hvor man har!"

#93  14/05-19 23:41
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #92:

Hej Boris

Tro nu endelig ikke, at jeg ligger vågen hele natten på grund af, hverken dit initiativ eller RABOS. Det gør jeg ikke.

Jeg ligger nu heller ikke søvnløs over, at den sidste telefonboks blev pillet ned i 2018 og en 120 års historie afsluttet.
Hverken de lukkede net, og det øvrige kabeltelefonnet var 100% stabile. Der var udfald fra tid til anden.
Et andet problem ved de offentlige telefonbokse var det stigende hærværk, og derudover, at der alene i det københavnske område, KTAS flød med nøgler til boksene, så man kunne ringe gratis.
Det er svært for mig at danne mig et præcist overblik om mobilnetværkene og digitaliseringen er ringere eller bedre end de gamle analoge netværk. Jeg mangler simpelthen statistik fra gamle dage.

Med hensyn til alarmopkald er her en udemærket side:
http://hbr.dk/beredskabet/hvornaar-ringer-du-1- 1-2/alarm-og-vagtcentralen/
Den kan give et indtryk af, hvad man er oppe mod i det storkøbenhavnske område.
Tal fra landets øvrige 2 alarmcentraler har jeg ikke.

Der eksisterer en idé fra et andet europæisk land, der kort går ud på, at der i krisesituationer oprettes "Fyrtårne" rundt omkring. Disse fyrtårne kan varetage såvel samarittertjeneste og nødvendig kommunikation.
At der ikke ses lignende forberedt i Danmark er ikke ensbetydende med, at de ikke kan oprettes, når et aktuelt behov opstår.
Men selvfølgelig var det bedre, at der var permanent opsatte alarmstationer rundt i Danmark til at varetage forbindelse til de 3 alarmcentraler. I så fald skulle de nok være både vandalsikret og videoovervåget. Denne løsning skal selvfølgelig afvejes i forhold til risikoen for reelt truende nedbrud af de eksisterende og til daglig anvendte netværk.
Egentlig tror jeg, at man skal være påpasselig med ikke at male alverdens skrækbilleder op. Vi har stort set et velfungerende beredskab, og ikke mindst et godt normalbillede på telefonområdet.

Redigeret 14/05-19 23:48
#94  15/05-19 00:57
Kurt Poulsen
Indlæg: 13
Svar til #3:
Hej Boris og Ole samt flere andre
Som en sjælden gæst på brugt grej har jeg set den voldsomme mængde af kommetarer der har været til RABOS og NRDK og på mange måder er debatten noget afsporet. At sammenligne de to initiativer er som at sammenligne "æbler og pærer" NRDK er et lukket system kun for medlemmer af NRDK og kræver investering i landmobilt udstyr og uden krav til nogen licenskrav til brugerne. Jeg har studeret frekvensregistret og det er et imponerende stor antal tilladelser i VHF og UHF, der enten er registreret til Nødradio Danmark eller Persson & Partner's Auto med samme adresse og telefonnummer i Skals. Der er en blanding af regionale simplex frekvenser med 5W begrænsning, et antal punkttilladelser for basestationer og et par regionale tilladelser for basestationer med lav antenne højde som muliggør reginale (ikke landsdækkende) mobile basestationer. Det er bestemt et ambitiøst projekt der her er startet op og som du skriver under yderligere opbygning.
RABOS er for licenserede radio amatører der tilslutter sig RABOS og umiddelbart ser jeg for det første at der ikke er en konkurrence situation som nogen antyder og muligheden for et stort antal brugere/deltagere er tilstede da der ikke er tale om investering i udstyr måske udover anskaffelse af batteri udstyr og der er absolut mange mulighed for udbygninger hen ad vejen med VHF/UHF udstyr hvis viljen blandt repeater indehavere til at investere i nødforsyning i en eller anden omfang, hvis viljen er tilstede til at understøtte RABOS. Som du selv skriver er Nødradio Danmark indstillet på samarbejdets vej:
Der er gode muligheder for at få en Face to Face kontakt med RABOS på det EDR event der er i Aalborg d. 15.6.2019.
Jeg vil også her opfordrer til at man her på brugt grej ikke bruger en masse krudt på "kloge Åge" indlæg men holder sig til positiv holdning initiativet RAMOS som er trådens tema

Redigeret 15/05-19 01:00
#95  15/05-19 06:52
RX ER RART
Indlæg: 189
Svar til #94:
Aner ikke hvem du er, men du er i hvert fald ikke en af de toneangivende herinde som jeg fx er det. Du kommer tilfældigt ind fra højre og begynder at udtale dig kritisk i en meget interessant tråd og et meget vigtigt emne der interesserer rigtig mange. Begge foreninger kræver medlemskab så ingen forskel her.

Alm amatørgrej kan sagtens bruges som landmobilt udstyr bare frekvensen ligger tæt nok på amatørfrekvenserne. Der er masser der bruger amatørgrej til lmr. Du skriver at man ikke skal ”kloge Åge” den her i forum, men du gør nøjagtigt det samme selv uden overhovedet at være kendt !!

Og så lægger du folks adresser op på nettet. Det er helt ude i hampen og accepteres ikke. Det har været debatteret mange gange og admin vil ikke have det. Der var for nylig en tråd om en mulig pirat hvor adressen blev offentliggjort og det blev venligt men bestemt fjernet af admin. De kan og vil ikke acceptere offentliggørelse af den slags så slet dine vedhæftede filer med adresserne med det samme.

----------
73 / Max
Jeg lytter på alle amatørbånd.
Anmelder radioulovligheder.

#96  15/05-19 07:06
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #94:

Allerkæreste Kurt.

Om du har fået en sandstorm i øjnene, deroppe i Jammeredalen, skal jeg ikke kunne sige. Men du syntes ikke med dit indlæg at have øjnene åbne for lighederne i de to projekter.
Endvidere fremgår det af Boris indlæg #83 at "vi er gået i gang med at afstemme en overenskomst mellem NRDK og RABOS og det foregår i en direkte og intern dialog imellem foreningerne. ".
Den absolutte største lighed er, at der ikke eksisterer samarbejdsaftaler med de myndigheder, der til daglig og i krise har ansvaret på området.
Jeg har godt nok observeret RABOSs sekretær melde ud, at man først vil øve sig for derefter at søge samarbejdsaftaler.
Det er imo fløjtende ligegyldigt at øve sig på noget, når man end ikke ved præcist, hvad man skal øve sig på i forhold til det nødvendige samarbejde.
Det vigtigste i sådanne projekter er ikke tilladelser og anerkendelser. Det er derimod samarbejdsaftaler, hvorfor det er der, der skal sættes ind for overhovedet at kunne løfte projekterne op til andet end lidt hygge for fornøjelsens skyld, lidt reklame, samt styrkelse af følelsen af, at så gør vi da noget ved et problem, der ikke kan tilbagevises, når man tager de allerskarpeste briller og negativhatten på.
Så gnid sandet og vandet ud af øjnene, og klø på, det allerbedste I har lært for at få samarbejdsaftalerne på plads med de berørte myndigheder. Derefter kommer det mindst problematiske. At få det til at fungere. Det kræver jo på ingen måde den udvidede kedelstrammereksamen med vedhæng for at betjene radioer og udveksle signaler. Selv geledtosserne fra den yderste pløjemark har kunnet lære det, viser resultaterne fra hærens basisuddannelser.
Ud over ovenstående må man også forholde sig til troværdighed i forhold til omgang med viden, som ellers bør være lukket land for offentligheden. Endvidere spøger stadig et kuldsejlet større projekt.
Skal man nu til at have endnu et. Og endda et, der risikerer hele den danske radioamatørverdens renomme. Det mangler I vistnok mandat til for tiden at sætte over styr.

Redigeret 15/05-19 07:31
#97  15/05-19 08:53
Frank Pedersen
Indlæg: 87
Svar til #95:
Toneangivende!!!

Jeg kommer til at tænke på kammerat Napoleon:
Alle dyr er lige men nogle dyr er mere lige end andre.
1FQ

#98  15/05-19 10:39
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #94:
Kurt! - Træls at forårssolen har ramt dig, så du er kommet ud af skjulet!!

Det er ganske enkelt usmageligt det du har gang i!
Du forsøger at stille OZ2LPX i et dubiøst lys - at fremstille hans initiativ som en privat fest kun for særligt indbudte... Samtidig topper du liiige med at offentliggøre data fra et register, ganske vist offentligt, det er sgu for langt ude, da det jo på ingen måde har relevans for trådens hovedemner.
Ihukommende dine tidligere ”eskapader”, dine aristokratiske venner ja så aner jeg noget som absolut ikke er venligtsindet, kunne du ikke bare køre noget god radio – det ville være rart..

Svar til #alle der ikke kender Kurt Poulsen:
Kaldesignal OZ7OU – Hardliner, tætknyttet til den gamle garde i en navnkundig forening med hjemsted i Odense – Redaktør og udgiver af sine egne meninger på www.hameren.dk – Leverandør af informationer i rigt mål til ”Egons Vinstue” m.v.


----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#99  15/05-19 10:46
Claude Enoch
Indlæg: 137
Svar til #98:
Hi HI HI og HO

Tror, at du ramte ham lige i Trompeten...

Han er så giftig, at man ikke skal give ham, sin hånd

vy 73

er IKKE medlem af EDR

#100  15/05-19 10:53
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #77:
Andre forsøger at skabe splid f. eks. ved at opfordre faste spalteredaktører tilknyttet OZ til at strejke som det blev kaldt, nå, det lykkedes heldigvis ikke.
Hvad betyder: At køre god radio?
Udtrykket er set anvendt på denne tråd.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

#101  15/05-19 10:59
Kjeld Thomsen - OZ1FF

Indlæg: 483
Svar til #100:

I aften bliver der aktivitet fra SV9 på 10 GHz. Det er at køre god radio at få den i kassen, da det ikke vides, hvornår det igen bliver muligt.

----------
OZ1FF
QRV 1,3 - 47 GHz

Vedhæftede filer: img20180817_13465723.jpg  
Redigeret 15/05-19 11:18
#102  15/05-19 11:12
Kenneth OZ1IKY

Indlæg: 128
Svar til #101:

Mojn Kjeld

Ja, eller man kunne tage et seriøst langt træk på HF, så man kan få mulighed for at sætte et par fine Diplomer og Udmærkelser op på væggen derhjemme?

For eksempel detage i de store Contester og træne sine operatør-færdigheder - der igen kan bruges til at få gaflet rigeligt med DX-stationer - selv gennem en hård pile-up.

VY 73 og en fortsat god dag til de fleste - og GL med 10 GHz

Kenneth OZ1IKY

(vedhæftede eksempler er blot til inspiration)

----------
... DON'T FEED THE TROLL !!

DISCLAIMER
Dette indlæg er ikke en bevidst chikane af nogen som helst, ej heller en bestemt person.
Hvis nogen alligevel skulle mene dette,
må det stå for egen regning og mangle enhver form for dokumentation

#103  15/05-19 11:27
Kurt Poulsen
Indlæg: 13
Svar til #96: #98 og #99
indlæg #98 og #99 er fuldstændigt forudsigelige og taler for sig selv
Indlæg #96 Hej Allan
Din debatform er jo velkendt. Lige korrektion til et par misinformationer. Jeg er udmærket med Boris's "kordinerende initiativ" som jeg refarede til i mit indlæg med "indstillet på samarbejdets vej" men det fattede du altså ikke. Du bruger udtrykket "I" og her vil jeg pointere at jeg ikke er deltager i RABOS aktiviteterne.
Du foregriber virkeligf begivenhederens gang i forhold til det som initivtagerne har sat sig som mål
"RABOS har nyligt udsendt breve med spørgsmålet til kommunerne i hovedstadsregionen og til regionsrådsformanden i København.
Vi er nu begyndt at få svar ind. De foreløbige svar viser, at sådanne lokale beredskaber ikke findes.
Dette opfatter vi som et væsentligt problem for borgernes sikkerhed. Hvis dette viser sig at være det generelle billede, vil vi i RABOS påbegynde en afklaring af, i hvilket omfang områdets certificerede radioamatører vil kunne bidrage med en kommunikationstjeneste, som adresserer problemet".
Jeg vil fortsat være en sjælden gæst her på brugt grej :)
Over and Out

Redigeret 15/05-19 11:28
#104  15/05-19 11:28
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #102:
God idé ifald man er typen der har behov for at opsætte fine diplomer for således at stive egen selvforståelse af.
Også god idé ifald man gafler DX fra egen station (QTH) og ikke ved er qrv fra en klubstation hvor der er opsat fine antenner, hvor der er adgang til mere end 100 watt og med brug af eget kaldesignal.
Andre gode dx´ere oplyser at når man ikke kan gafle en dx station, da kører man til klubstationen hvor mulighederne er bedre, og gafler den derfra, eller som også en god dx ´er over for mig udtrykte det da jeg telefonisk oplyste vedkommende at jeg netop havde gaflet en speciel god dx station og derfor ville informere ham om frekvensen hvor dx stationen var aktiv: Jeg afholder børnefødselsdag, kan du ikke køre ham med mit kaldesignal og derefter sende mig oplysning om frekvens hhv. tid for den kørte?
Eller, som det er set, køber/lejer naboens grund med det formål at opsætte antenner, mindre kan ret åbenlyst gøre det.
Men sådan er vi forskellige.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

Redigeret 15/05-19 11:42
#105  15/05-19 11:42
Claude Enoch
Indlæg: 137
Svar til #104:
Hvor er det meget interessant, at læse det du skriver,
At være misundlig på andre, som kan komme i en klub og kunne bruge klubstationen,, Det er jo ikke alle som har adgange til en sådan,, Vel !!

Ja der har du jo selv udelukket dig fra..

Ja selv dem, som bruger EDB / PC til CW er du også sure på,,, men du forsøger jo at GAFLE dem,,bare for at få en pind i kassen. samt noget på væggen !!!!!! som der så kan prales af....

Men det er jo ikke alle som skriver en email ud til DX stationen og aftaler en DX,,,,,Ak-
Det værste er jo når man bruger andres Call

Noget at tænke over

vy 73 til de fleste

Redigeret 15/05-19 11:58
#106  15/05-19 11:46
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #100:
Jeg tror lige du skal klappe hesten mht splid! Du har jo netop skabt meget splid og kaos ved at sagsøge en forening der ikke vil have typer som dig ind i medlemsskaren! Det var et meget tåbeligt og barnligt træk fra din side!

Hvad jeg foretog mig engang som EDR spalteredaktør kan jeg ikke se rager dig! EDR var helt på spanden dengang og noget måtte forsøges!

#107  15/05-19 11:55
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #106:
Når man kaster en genstand ind i en flok sjakaler, så hyler den/de der rammes.
I øvrigt vedkommer den slags medlemmerne af en forening, her EDR, da der var tale om forsøg på splid i EDR´s medlemsblad OZ.
Kort: Mht. det af dig omtalte søgsmål, bør du nok sætte dig ind i tingene, inden du udtaler dig.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

Redigeret 15/05-19 11:58
#108  15/05-19 12:01
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #107:
Jeg er alvorligt bange for at du har mistet jordforbindelsen....!

Redigeret 15/05-19 12:09
#109  15/05-19 12:04
FT8 ER RART
Indlæg: 377
OZ1KLB, EDR Kalundborg var d. 14/5 vært for et foredrag/debatmøde om EDRs fremtid og visioner. Lokalafdelingen havde ved den lejlighed inviteret EDRs landsformand, OZ3QY Jan Anderschou til at berette lidt om EDR og fremtiden.

Jeg var til stede denne aften i Kalundborg, idet jeg trods alt stadig interesserer mig lidt for EDRs ve og vel - også selv om jeg har meldt mig ud efter over 30 års medlemskab.

EDRs formand kom bl.a. ind på RABOS og EDRs tilknytning hertil. Her nævnte landsformanden så, at EDRs bagtanke med at være bag RABOS, var at man ad den vej lettere kunne få tilladelse til at få sat antenner op for danske radioamatører. Landsformanden nævnte også, at han ikke forventede megen nødhjælps aktivitet omkring selve RABOS projektet, men at man selvfølgelig ville hjælpe der, hvor det evt. blev nødvendigt.

Det var jo en interessant vinkel at få oplyst omkring RABOS og tilhørsforholdet til landsforeningen EDR.

----------
Jørgen, OZ0J

#110  15/05-19 12:08
Kenneth OZ1IKY

Indlæg: 128
Svar til #105:


DON'T FEED THE TROLL

Brug PYT-knappen i stedet for
Det er nemlig det bedste middel mod TROLL og den slags ligegyldigheder.


VY 73 og en fortsat god dag til de fleste

Kenneth OZ1IKY

----------
... DON'T FEED THE TROLL !!

DISCLAIMER
Dette indlæg er ikke en bevidst chikane af nogen som helst, ej heller en bestemt person.
Hvis nogen alligevel skulle mene dette,
må det stå for egen regning og mangle enhver form for dokumentation

Vedhæftede filer: PYT knap.jpg  
#111  15/05-19 12:26
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #104:
Jeg må konstatere at de kaster med sten, selvom de bor i et glashus!
At dømme efter billeder De har leveret til Avisen aka OZ skilter de da lysteligt med bedrifterne..

Ser vi så lige indenfor på Deres QRZ side er det same - same.. S

De må altså være svært angrebet af misforståelsen, "Moral er god, dobbeltmoral er dobbelt op"

bilag lidt billeddokumentation

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

Redigeret 15/05-19 12:27
#112  15/05-19 13:26
CW ER RART.
Indlæg: 419
Svar til #111:
Kære dyrebare radioven Michael//OZ5WU
Tak for din interesse for min person, denne interesse synes at være på patologisk baggrund.
Det af dig viste indlæg hhv. foto af station OZ1OXQ fortjener en rettelse, således har jeg nu ialt gaflet 310 lande (entities).
Jeg viser ganske rigtigt et DXCC diplom på min væg, det viste er et basis DXCC , aktuelt har jeg langt over 200 bekræftede lande (entities).
Hvorfor du føler trang til at fremhæve de af mig viste medlemskaber, i øvrigt medlemskaber af velrenommerede foreninger, antager jeg hænger sammen med ovenfor nævnte patologiske baggrund.

----------
GNISTEN - ALTINGS BEGYNDELSE.

#113  15/05-19 14:11
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #112:
Nu har jeg lige set en ekstra gang på mit certifikat og CV - Den af dem udtalte betegnelse er jeg heldigvis IKKE ihændehaver af :)

Og jeg vil da spare offentligheden for at nævne den karakteristika af Dem, som retten i en af Dem anlagt sag, har antaget som værende straffri at udtale om Deres person.

Jeg undlader også at vedhæfte domsudskriften, som dog kan forevises på forlangende.

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#114  15/05-19 14:49
Kenneth OZ1IKY

Indlæg: 128

... nå?

Mon ikke vi efterhånden skulle lade RABOs folkene få lidt arbejdsro, så de kan få styr på de aftaler der mangler, og få øvet deres radio-procedurer med videre.

Der var jo øjensynligt også diverse spirende samarbejds-samtaler mellem RABOS og NRDK.
Det skal vel også bære frugt før man kan se om det overhovedet virker.

I mens kan vi jo passende bare køre lidt mere DX på radioen i mens.
... inden tråden løber helt ved siden af.

VY 73 og en fortsat god dag, til de fleste


Kenneth OZ1IKY


----------
... DON'T FEED THE TROLL !!

DISCLAIMER
Dette indlæg er ikke en bevidst chikane af nogen som helst, ej heller en bestemt person.
Hvis nogen alligevel skulle mene dette,
må det stå for egen regning og mangle enhver form for dokumentation

#115  15/05-19 14:52
M. Wehnert (Bad Boy)
Indlæg: 125
Svar til #114:
HØRT! :)

God dag og god DX jagt, til de fleste

----------
Livet er alt for kort til Aristokrater i ternede skjorter, der gør som de tre abekatte.
MEN løgne - fusk/snyd - varmluft jagtes ufortrødent
Profilen bryder sig ikke om censur på dette site!!

#116  15/05-19 15:13
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #103:

Hej Kurt

Allerførst en beklagelse af min vildfarelse med hensyn til dit engagement i RABOS. Jeg havde faktisk set det som en selvfølgelig, at du med dine vidender deltog. Undskyld fejltagelsen.

Det er ret så pudsigt, at du i dit indlæg til mig bringer et citat fra, hvem RABOS har skrevet til. Nemlig nogle kommuner.
Som det ses af et af mine tidligere har jeg faktisk responderet på den problematik at spørge kommuner.

At du i din afskedssalut skriver, at du fortsat vil være en sjælden gæst her på BG, er taget til efterretning omend med beklagelse.

Fortsat god ørkenvandring, deroppe. Får du tid, kan du jo glo lidt på Beredskabsloven, og få dig et tiltrængt smil.

vy 73 de oz7xf, Allan

#117  15/05-19 15:22
Deleted user
Indlæg: 572
Svar til #114:

Tommel op !
Lad os køre radio i stedet for at fodre trolls

Redigeret 15/05-19 15:26
#118  15/05-19 15:31
søren/oz4zat
Indlæg: 592
Hej Kurt

Du skriver ( i #103): " Du bruger udtrykket "I" og her vil jeg pointere at jeg
ikke er deltager i RABOS aktiviteterne."

Senere i samme indlæg skriver du: "Vi er nu begyndt at få svar ind"

Kan du ikke forklare en ikke så klog Åge som mig hvordan din brug af ordene "I" og "Vi" skal forstås ?
Er du med i RABOS eller er du ikke ikke ?
---------------------------------------------------

I øvrigt har jeg vanskeligt ved at forstå den udbredte modstand/skepsis som Boris Perssons og Hans Bonnesens lyst til at lege med nødradiotjenester mødes med.
Hvis de har lyst til at bruge deres energi og tid på den slags lege, synes jeg de bør få fred dertil - blot undrer det mig lidt, at de ikke forlængst er begyndt at lege sammen ...

/søren/4zat

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

Redigeret 15/05-19 15:32
#119  16/05-19 06:27
OZ7XF
Indlæg: 410
Svar til #118:
Hej Søren

Du har overset, at "Vi..." er et citat, og således ikke et udtryk for, at Kurt er en del af RABOS projektet. Det er muligt, at han er en af fadderne, det ved jeg ikke, endnu.

------------------

Derudover mener jeg ikke, at denne tråd på nogen måde er slut for så vidt angår EDRs RABOS projekt.
For når jeg lytter på vandrørene skulle et af incitamenterne for RABOS være muligheden for at løfte antennesager. Om dette er rigtigt, har jeg ikke kunnet verificere. Men skulle det være tilfælde, vil jeg tillade mig at kalde projektet for smagsløst, fuldt på højde med den smagsløshed, det er at lukke en lille, men ellers toneangivende forenings hjemmeside ned for ikke medlemmer for så vidt gælder emner, der har politisk betydning for alle danske radioamatører.

Så nej, tråden er ikke slut. Den er måske blevet for lang ligesom, at BG måske ikke er det allerbedste sted at følge sagen op på.
Jeg kan derfor foreslå, at den videre og seriøse debat om emnet foregår på:
http://rdeforum.dk/

7xf


Redigeret 16/05-19 06:38
#120  16/05-19 11:04
FT8 ER RART
Indlæg: 377
Svar til #119:

Hej Allan (log andre)

Det er ikke kun på vandrørene, for det nævnte landsformanden på mødet i Kalundborg tirsdag aften.

Se #108, hvor jeg har nævnt det.----------
Jørgen, OZ0J

#121  16/05-19 13:19
søren/oz4zat
Indlæg: 592
Svar til #119:
Hej Allan

Du har ret - jeg overså anførselstegnene - så:
Undskyld til Kurt !

/søren/4zat

----------
færdes også på http://rdeforum.dk

Denne tråd er lukket for nye indlæg