Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
162 online brugere
2932 online annoncer
SælgesKøbes

Støj fra Solcelle farme?

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  30/08-21 22:31
Steffen Hesselager
Indlæg: 7
Godaften.
Er der nogen der har erfaring med om større Solcelle farme vil kunne støje så det vil genere os amatører?

Kommunen her i Rebild har godkendt et område på op til 94 HA der skal plantes til med solceller. (dog har naturstyrelsen gjort indsigelse første omgang)
Området vil komme til at ligge ca 1km fra mit QTH, men jeg vil da være noget kun træls hvis det ødelægger de gode forhold jeg har i dag med minimal støj på de fleste af båndene.

73 de OZ8Y
Stsffen.

#2  30/08-21 23:13
Steen Jensen

Indlæg: 686

#3  31/08-21 06:27
Deleted User
Indlæg: 250
Svar til #1:

7 km fra min QTH har jeg en solcellefarm på 24 ha, svarende til 33 fodboldbaner, liggende.
Hverken den eller naboens husstandsanlæg 70 meter fra mit antenneanlæg generer mig på HF-båndede. Men på de ultra lange bølger kan jeg observere støj, som jeg dog ikke har gjort noget for at identificere eller lokalisere.
Min transportable PC kan ikke holde strøm ret længe. Ellers havde jeg gerne aget til Fårvang på min MC og gjort lidt målinger.

Her kan du se solcellefarmen i Fårvang:
http://goo.gl/maps/MJzJiJczXq3ntjnaA#4  31/08-21 16:10
OZ8ZYJørgen Jensen
Indlæg: 758
Svar til #1:

Mht. den gamle tråd om Danfoss solcelle-inverteren, endte sagen jo med, at Danfoss pludseligt betalte mig alle pengene tilbage uden nogen kommentarer. Derefter blev den famøse inverter taget ud af produktion.

På anbefaling, bl.a. fra Deutsche Bundes Agentur, købte jeg en KACO inverter. Den blev monteret i maj 2012 - og nu er den også begyndt at støje. Jeg gætter på, at det igen er elektrolytterne i filterkredsene, der tørrer ud og mister kapacitet. Om jeg udskifter den, ved jeg endnu ikke, men det er ganske fristende at bygge anlægget om (det er på 2 kVA) og køre i ø-drift. En roterende omformer fra 12 V DC til 230 V AC/50 Hz omsætter støjfrit energien til husholdningen. En del af virkningsgraden går i fløjten, men det lever jeg med.

Jeg forudser en masse støjproblemer på HF fra alle de solcellefarme, der skyder op, samt fra private anlæg. Det undrer mig meget, at man ikke kan udvikle en teknologi og producere invertere, der overhovedet ikke udsender støj. Måske er viljen ikke til stede?

For mig at se, er der kun én løsning for fortsat at kunne agere på HF uden støj: Gå remote! Det er godt nok ikke en billig løsning, men ganske effektiv. Flyt udstyret ud på en mark og brug vertikal antenner, der er under 8,5 meter høje, så der ikke skal søges tilladelse med nabohøring osv. Og strømforsyn stationen med 12 V direkte fra batterier, der oplades fra et par solcellepaneler.

Denne tråd er lukket for nye indlæg