Brugtgrej.dk
Forside  |   Ny annonce  |   Forum  |   Nyhedsmails  |   Om brugtgrej  |   Kontakt Brugtgrej
92 online brugere
2990 online annoncer
SælgesKøbes

Tonen

Denne tråd er lukket for nye indlæg

#1  19/03-23 16:42
Claus F
Indlæg: 6

Jeg er totalt nybegynder og får først min D-licens om en måneds tid.
Men det har ikke forhindret mig i allerede at købe en håndradio og at få sat en antenne op på gavlen og få lyttet, Planen er at jeg lige om lidt skal have købt mig en HF/VHF/UHF-radio og lidt senere få mig en B-licens.

Eller det VAR planen, for nu er jeg måske ikke helt sikker på at jeg vil smide temmelig mange penge efter en større radio og antenne, for nu da jeg har fået lejlighed til at lytte til nogle af de QSOer der foregår på 2-meter og 70-centimeter er det som om at blive kastet 30-40 år tilbage i tiden hvor CB havde sin storhedstid. Jeg husker mange gode snakke fra dengang, men der var sandelig også meget tom og uintelligent snak og der var mange såkaldte walkievrag.

Jeg troede, at man på amatørbåndene, havde en helt anden tone og pli end den snak der foregik på CB i gamle dage. Jeg har hørt mange der taler pænt og bruger "salontonen", men der er bestemt også mange der ikke gør. Bare for at nævne en lille ting som jeg tror at der bliver set stort på, er det så ikke en regel at man skal sige sit kaldenavn i starten og slutningen af en QSO, eller er det ikke nødvendigt når man kender hinanden?

Det er som om at justitsen eller selvjustitsen ikke fungerer og at man bare ser stort på skrevne og uskrevne regler og jeg tænker på at hvis man ikke forsøger at holde en vis standard, så kommer der altså ikke nye radioamatører til - Og det er vel det man gerne vil have ikke?

De regler man kan læse sig til på Internettet, som f.eks. dette spørgsmål til D-licensprøven "CQ CQ CQ her er OZ1KLB Oscar Zulu 1 Kilo Lima Bravo kalder CQ og skifter." har jeg ikke hørt, men nærmere noget i retning af "Det er OZ1KLB, er der nogen på frekvensen". Det lyder som walkiesprog i mine ører.

Eller er det bare mig der har misforstået noget?

#2  19/03-23 17:00
Gerner
Indlæg: 147
Svar til #1:
Det er sgu ikke sig det har misforstået noget, det er alle de andre. Problemet som folk tilsyndeladende er skide ligeglade med har været omtalt og stillet spørgsmål til utallige gange. Jeg har selv ytret mig over denne ligegyldighed og opførsel.
Her er bare et par tilfældige links du kan hygge dig med. Velkommen til hobbyen eller noget.

https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=91144

https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=83947

https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=80067

https://ham.brugtgrej.dk/forum.php?mode=thread&o bj=62260

----------
Gerner

#3  19/03-23 17:35
Gerner
Indlæg: 147
Svar til #1:
Bare lyt til Røret i øjeblikket. Her er der sgu en der ævler om Putin og krig og andre der beder ham holde kæft og at de ved hvor han bor osv. Man skulle tro at det kun var noget der foregik nede på det ligegyldige walkiebånd, som burde lukkes for evigt.

----------
Gerner

#4  19/03-23 21:31
Andreas Bang
Indlæg: 83
Svar til #1:
Lige netop CQ CQ CQ giver ikke meget mening på repeaterfrekvenser, som jeg formoder er det du har lyttet på.
I mit hoved er CQ relateret til opkald på simplex frekvenser og nok oftest i forbindelse med at man forsøger at opnå forbindelse over store afstande.
Jeg har ofte hørt noget i den den stil du skriver, tidligere var frasen nok nærmere: “Det var OZ1KLB, der åbnede repeateren, er der nogen QRV?”
Budskabet er reelt det samme, men formuleringen nok knap så “Walkie agtig”
Men du har nok fanget tidens ånd, ihvertfald på en del af amatørbåndene, der er helt klart sket et skred over årene.
Nu ved ingen af os hvorfor du ønsker at få licens; om det er for at hyggesludre på repeatere, have mulighed for eksperimentere med elektronik og radioudstyr, eller om du har en DX jæger gemt i maven, som drømmer om at opnå forbindelse til fjerne egne, med primitivt HF udstyr.
Ja mulighederne er næsten uendelige. Så hvis du synes tonen ikke passer dig på repeaterne, så dyrk din hobby et andet sted på båndene, der er heldigvis stadig seriøse amatører derude.
Og så en lille tilføjelse til det med de fjerne egne: USA har jo bekendtgjort, at de igen vil til månen, som om få år er vores muligheder for at opnå langdistanceforbindelser måske ikke ikke begrænset til vores egen klode, spændende. Og jo, jeg ved godt at man allerede i dag, kan benytte månen som reflektor, og tale med personel på ISS, men der er mig bekendt endnu ingen radioamatører, som har haft QSO med en anden amatør, med QTH på månen!

#5  19/03-23 21:41
Verner Qvotrup

Indlæg: 440
Svar til #4:

" som har haft QSO med en anden amatør, med QTH på månen!"

Så er spørgsmålet hvilket prefix måne-QTH'en skal have.

Iflg. gammel aftale mellem USA og USSR og formodentlig også FN, kan intet land gøre krav på Månen og andre himmellegemer.

Så mon ikke 4U1MOON ville være et godt forslag.

----------
OZ9XU - 5P5Q - OV5O - Verner
Ironi kan meget vel forekomme i indlæg!
Real CW operators never die, just QSB!

#6  19/03-23 22:42
Arthur

Indlæg: 706
Svar til #1:

Hvis “Det var OZ1KLB, der åbnede repeateren, er der nogen QRV?” kontra "Det er OZ1KLB, er der nogen på frekvensen" ødelægger din dag, ville jeg nok overveje en anden hobby.

Radioamatører er en broget flok som har vidt forskellig baggrunde og interesser. Noget af det værste man kan gøre er at prøve på at opdrage på andre end sine egne børn.

Se på det som en gade, hvor man starter med det brune værtshus i den ene ende. Passerer kaffebarer og cafeer undervejs og ender på gourmet restaurant. Man vælger selv hvilke døre, man går ind af og hvem man vil "snakke" med.

Se du bare at få sat en antenne op, så vil jeg meget gerne have en QSO med dig. Enten det nu bliver på 2m, 70cm eller HF.

Jeg har aldrig været QRV på 11 m, men haft licens i 52 år, så det smitter ikke :-)

OZ4ZG - Gert

#7  19/03-23 22:50
OZ1OXQ.
Indlæg: 1581
Svar til #1:
Du har så afgjort intet misforstået.
Ligeså vil jeg gerne påpege at adskillige tidligere brugere af 11 meter, igennem mange år, har været og stadig er, fortræffelige medamatører på HF, VHF og UHF.
Det på CW og SSB, givetvis også på forskellige di gi modes.
God fornøjelse med din snart tilladelse med først D licens, senere med "højere" sådan.
Der venter dig mange gode oplevelser.
MVH
Vagn

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#8  20/03-23 14:13
Bernhard Arp Sørensen
Indlæg: 31
Svar til #1:

Her er lige min holdning til det.

I det Østjyske hvor jeg holder til, er det ikke det store problem. Tonen er generelt meget god og opvejer til hver en tid de trælse oplevelser.

Naturligvis kommer der nogen på, som vil snakke om enten sig selv (temmelig meget pral osv) eller om politik (der ikke hører hjemme på radioen), men jeg ignorere det bare og svarer kun på emner eller kommentarer der ligger indenfor det som jeg synes er passende.

Jeg skælder ikke ud, jeg irettesætter ingen og jeg holder mig til tale/jargon og emner som hører sig til. Hvad de andre gør, er op til dem. Mit personlige mål er at være så høflig og korrekt/formel som muligt. Måske smitter min stil af på andre, måske ikke.

Jeg kan godt forstå at det du kan opleve på repeateren trækker oplevelsen ned på et lavt niveau. Lad ikke nogen andre ødelægge det du udleder fornøjelse af. Ignorer dem og lad være med at svarer. DON'T FEED THE TROLL!!!!

Fedt at du har fået licens. Tillykke med det og velkommen til.

Mvh Bernhard, OZ9WTN

----------
Bernhard/OZ9WTN
Life Long Learner

Interesser: HP-lommeregnere, regnestokke, mekaniske regnemaskiner, linux, Raspberry Pi, programmering og elektronik.

#9  22/03-23 00:36
john brandstrup
Indlæg: 196
Svar til #3:
Gerner du er altid kun ude på ballade. Vi har alle samme fælles interesse for radioen. Der er altid en god tone på 27 MHz. Det samme er tilfældet med licencerede. Lær at tale, og skrive pænt hvis du kan. OZ1ATB/X302 John Brandstrup

#10  22/03-23 00:47
OZ1OXQ.
Indlæg: 1581
Svar til #3:
Hej Gerner
Hvorfor mener du at "Walkiebåndet" er ligegyldigt og at samme burde lukkes?
Du kunne f. eks. undlade at lytte på dette.
Samme bånd er årsagen til at ret så mange sidenhen har erhvervet licens.
Selv kender jeg flere sådanne.
De er fortrinlige medamatører, ligeså er deres sprog, både skriftligt og mundtligt, af højere standard end visse andre ivrige debattører, på dette forum viser.
MVH
Vagn
PS: Jeg kender intet til "røret".

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#11  22/03-23 00:48
OZ1OXQ.
Indlæg: 1581
Svar til #9:
Hej John
Sådan - tak.
MVH
Vagn

----------
Don´t worry about those who talk behind your back. They are behind you, for one - maybe for more - reasons..

#12  22/03-23 07:48
Arthur

Indlæg: 706
De fordomme som "Gerner" har vedrørende 27 MHz må stamme fra nogle oplevelser, som er over 40 år gamle. I dag er der nogle radioamatører som godt kunne lære lidt af den gode tone som er på 27 MHz.

https://www.dr.dk/bonanza/serie/585/ungdomsredak tionen-1980erne/38969/ungdomsredaktionen -19800924-gaar-den-her-ud

Der var ikke så mange andre muligheder for billigt at kunne snakke med hinanden dengang. Hvis man lægger mærke til tonen, er den faktisk pæn helt generelt. Der er nogle enkelte tågehorn som bidrager negativt. Men sådan er det jo desværre også på BG...

OZ4ZG-Gert

#13  22/03-23 11:02
Thorfinn Olsen
Indlæg: 25
Svar til #12:

Ja det er sørgeligt at se "de hellige" svine 27mhz til.
Jeg havde mange gode timer med 100mw dengang.

TangoMike klubben er et godt bevis på at 27mhz lever i bedste velgående
og at tonen er fin der. Landet rundt lørdag/søndag og morgen qso ring kl 9 lørdag og søndag.

http://www.tangomike.dk/

73 fra Tiger 71 - OZ4TO

#14  22/03-23 11:21
Arthur

Indlæg: 706
Svar til #13:
Tak for info.

Det ser ret spændende ud. Der er en del radioamatører som er medlemmer og noget så usædvanligt på de hellige bånd, som piger / kvinder. Det må prøves.

Bruger I lodret eller vandret polarisation? Går ud fra at det er lodret, når mange skal være med...

73 fra OZ4ZG - Gert

#15  22/03-23 11:28
Hans
Indlæg: 461
Svar til #14:

Der er Danmark rundt på kanal 35 USB kl 21

Lørdag Lodret ( pænt mange deltager )

Søndag vandret

Redigeret 22/03-23 11:30
Denne tråd er lukket for nye indlæg